Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Nem porcelán, hanem kerámia, és igen könnyen törik feszegetésre, viszont ha nem gagyit veszel még az éle is jó, ha kiment az éle, kizárólag két dologgal lehet újra élezni.
1.) Haidu kő
2.) Gyémánt köszörű korong
Egyébként konyhában a csajok szeretik, mert nagyon jó vele zöldséget répát burgonyát hámozni és darabolni!
Ragacsos lesz, összefoltozza a zsebed, semmi értelme olajban áztatni. Max a forgásponthoz pár csepp. (Csak hogy legyen egy kontra is ;))
De komolyan, mit akarsz vele csinálni? Átlagos használattól nem dagad be annyira, hogy zavaró legyen (próbáltam áztatni is kíváncsiságból, engem megnyugtatott az eredmény).
Bocsáss meg, még egy gondolatot had mondjak el neked. Békélj meg Édesapáddal, ne keress benne mindig hibát, még ha követ is el ilyen badarságokat, de melyikünk nem! Hidd, el Ő feltétel nélkül úgy szeret téged, ahogy vagy és nem keres benned ennyi hibát pedig mint ahogy mondanyiunkban benned is van,örülj hogy a teremtő még nap mint nap megajándékoz vele-velük a szüleiddel. Minden nap adj hálát, hogy ez így lehet, hidd, el Én tudom milyen elveszíteni 18 évesen a kezeim közt, becsüld meg Őket Ők a Szüleid!
Az anyag minőség egyszerű otthoni körülmények közötti vizsgálatára is van lehetőség, persze ehhez kell egy kis Fém Ipari rutin is, de leírva az eljárást jó szemű és fel fogó képességű ember szerintem könnyedén el tudja végezni. Egyébként egy fémforgácsoló szakmával, vagy szerszámkészítő szakmával rendelkező szakinak ezeket alapból tudnia kell, nekünk régen ezt még tanították, ma már képzés sincs szerintem biztos, hogy már nem is tanítják!
Az eljárás a következő, végy egy kéttárcsás asztali köszörű gépet, vagy kérj kölcsön és végezd el a következő műveletet. Az acélok minőségét hozzá értő szemű és gyakorlatú szakemberek, még ha nem is halálpontosan,de megközelítőleg egy csoportba tudják sorolni, a szikrájuk színe alakzata alapján. Vegyük nagyon jó példának a HSS gyorsacélt, ez egy hagyományos forgácsoló szerszámacél (csigafúrók anyaga is) aminek a benne lévő ötvözők miatt sötét vörös és teljesen gömb alakú szikrája van, míg pl. az 51CrV4 rugó acélnak narancssárga picit csillagszóró alakú szikrája van, mintha egy labdából pici rövid kis szőrök állnának ki, az A60 szerkezeti acélnak (sima lapos vas és „szögvas”) szalma sárga és teljesen csillagszóró alakú szikrája van. Tehát levonva a következtetéseket,ha nem sajnálod egy picit a markolat végénél odaérinteni a kés anyagát a köszörű koronghoz,megláthatod és az általam összehasonlítási alapnak leírt szikra típusokkal összeveted, megállapíthatod, hogy milyen az acél minősége úgy 80% biztonsággal,azért ennyi, mert nem mi végezzük ezt a műveletet, akik már láttak ilyet és csináltak is. Ez nem ördöngösség csak egyszerű szakmai rutin, viszont a leírtak alapján ezt bárki kipróbálhatja otthon és okos dolgokat tapasztalhat belőle! Nyílván nem minden típusú anyagnak írtam le a szikráját,de a jelen helyzetben ez felesleges is lett volna,ezek a viszonyítási alapok elegendőek ehhez!
Ne haragudj, de valószínűleg kifoghattál egy selejtes darabot, mert az enyémnél az általad elmondott hibákból semmi sem létezik! A kedvencebb bicskáimat elég sokat használom, nem erdőben és nem vadászaton, oda más fajtát szoktam vinni, hiszen ezeket nem arra a célra találták ki, de mindennapos amikor kézbe veszem a kedvenceimet. Meg kell, mondjam nincsenek ilyen problémái egyiknek sem és ennek a típusnak sem, átlagban 8-10 bicska van kirakva a tartómra, én nappal 3 óránként étkezem, mert diabéteszes vagyok, tehát ezek közül felváltva igen sűrűn kerülnek a kezembe és nagyon szeretem azt a 8-10 darabot, az a helyzet hogy sajnos tényleg kifoghattál egy selejtes darabot! Azt azonban minden hagyományos bicskát használó él társnak tudnia kell, és biztosan sokan tudják is azt a szabályt, hogy a bicska pengét becsattintani egyenesen tilos, ugyan is bármilyen kiváló kézműves munka is legyen, a rugó mivel hogy rugó acélból van, nem csak előre hajlik, hanem hátra is, ebből kifolyólag a penge éle kitud csorbulni ha becsattintják a pengét! A pengét mindig vissza kell kísérni, ez szabály, próbáld ki és biztosan nem fog kicsorbulni!
A Kocsis bicskák a magyar bicskák Rolls Royce-ja, mondom én ezt 2-3 Kocsis bicska használókén/tulajdonosként. Alap kivitelű bicskák is tisztességesek , de a csúscskategóriák még jobbak . Egyedül a pénztárca és a fantázia szabhat határokat :)
"ami a Blade Shop honlapján fenn vannak a 80-90% megvan a tulajdonomban"
Erről jut eszembe a kérdés, ami előzőleg is foglalkoztatott már, azaz, hogy: Te minden utadba kerülő kést bemálházol? (Korábban az említett francia tájkésre is mondtad, hogy minden újat be kívánsz szerezni, a kínaiból is van rengeteg, a horgászkésekből is többféle, de a pakisztáni damasz'pengés vaterás árustól is tucatszám a birtokodban - amik közül a bicskái sajnos teljesen ócska minőség benyomását keltették bennem.)
Tehát ekkora begyűjtött mennyiség esetén a nagy számok törvénye alapján csak-csak kellene gagyi daraboknak is lennie köztük, ám eddig mindegyikről csak ódákat zengtél...
Viszont az értékét tényleg nem ismerem, mivel ajándékba kaptam anno.
Ellenben arra nagyon jó volt, hogy ennek megléte indíttatott arra, hogy legyen "igazi" Laguiole-om is. Tehát amolyan katalizátor szerepet töltött be nálam.
Aztán arra rá kellett jönnöm később, hogy cvikkol-nemcvikkol édesmindegy a névadó francia tájkéseik esetében is, mivel magából a Laguiole faluból származó zsebkések többsége is sajnos hasonlóan verődik rá a rugójára. (Sőt, egy hajdani En Aubrac-omnak még hosszirányban görbe is volt a pengéje.):
És az is fura, hogy a legjobb "legyeket", azaz a rugó anyagából szépen szélesítetten kovácsoltakat is jórészt a thiersi (tehát nem helybéli) Fontenille Pataud csinálja.
Szóval szerintem csak a legjobbjaik foghatóak egy-egy jó magyar míves bicska képességeihez!
Az tényleg magától értetődő, hogy a szegecselt bicskát megbontani nem lehet roncsolásmentesen.
Nem is erre gondoltam, amikor afelől érdeklődtem, hogy tesztednek alávetetted-e a L'Eclair-féle Laguiole-odat. Hanem, hogy a mindennapos nyüstölést elbírni képesnek tartottad-e? És, mivel azt írtad, hogy: nagyon szeretem és egészen jó minőségnek tartom, így ennek alapján úgy vélem, hogy a korábban ismertetett magasfokú igényeidnek megfelelhetett.
Nos, az én benyomásaim:
- Nem cvikkol, hanem a rugójára csapódik a penge éle. Gyakorlatilag kötelezően kicsorbul.
- Oldalirányba megmozdítva randán kotyog a penge.
- Hátulról átnézve a rugó és az alaplemez között helyenként átlátni.
- A kinyitását segítő köröm horony nem megfelelő helyen van.
- És végül, de nem utolsósorban: NEM francia ez a kés, csak a nevében!
- Tehát ez egy szép bicska, és csak akkor marad az, ha nem nagyon hasznájuk (mert nem arra találták ki).
Még bicskám nincs a Feritől, de késem már igen,sőt olyan is, amiből csak két darab létezik égen és földön,de itt is a minőség az esztétika,a maximális harmónia a lenyűgözően precíz kidolgozás,még sorolhatnám,de nem akarom. Amit Kocsis Ferenc kiad a kezéből az minimum 3 generáción keresztül tart,és ugyan így a stabilitását, aminőségét és az esztétikumát,aki mást állít, az egyenesen hazudik,de ez csak az én magán véleményem!
Készül a két vihar damaszt bicskám is 1hónap és át vehetem, már nagyon várom!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
amíg messziről nézed a Kocsis bicskákat, addig lehet ez a véleményed. HA használnád is, akkor lehetne
valós, elfogadható véleményed.
Igen, Ferinek léteznek gyűjtői példányai, de nem azokat kell alapul venni. Egy szénacél, díszítésmentes nyélborítás, szarv felhasználásával..... stb stb stb ....örök használati darab.
Szerintem jogom van ilyet mondani, mivel nekem VAN ilyen késem és reális használatban van nap mint nap ........
Teljesen egyetértek veled! A Ferenc munkái kirívóan példaszámba említendő minőség, és precizitás, ezt jól tudják Itthon is és külföldön is hiszen nem véletlenül rendelnek tőle szerte a világból mindenhonnan!Ez úton szeretnék neki is jó egészséget és kitartást kívánni!
Szerintem egyértelmű,hogy a szegecselt bicskákat épeszű ember nem szedi szét,de ami csavarozott és oldható kötésű azt mindegyiket,lehet hogy ez nem volt egyértelmű,de szerintem ezt csak így lehet érteni! A L'Eclair bicskával kapcsolatban,már fogalmam sincs hogy hol vettem,de nagyon szeretem és egészen jó minőségnek tartom,mint említettem ha visszakapom a gépem készítek majd róluk képeket!Az az igazság mivel a rokonságomban és a baráti körömben mindenki tudja hogy gyűjtöm a bicskákat és késeket,így igen sokat kapok is különböző alkalmakra. Persze előfordul, hogy nem egy minőséget kapok,de nálam ez akkor is Szent dolog, mert kaptam,tehát örülök neki. Sok darabommal így van ez, de nincs ezzel baj.
Nem tudok konkrét választ adni neked arra vonatkozólag, hogy mennyibe került, fogalmam sincs, nem tudom!
Nem háborodom fel, de a Kocsis-bicskához azért egy kicsit hozzászólnék. Feritől két bicskám van, egy fejes, és egy díszes cakli. Egyik se vitrinkés, sőt, a díszes cakli van napi használatban, és meg se kottyan neki! Szóval nem műkincs, hanem zsebkés. Minden szinten elérhető. Ja, hogy rendelni kell? Ez egyben garancia is arra, hogy minden bicska egyenletesen magas minőségű, nincsenek kiugró hibák, nem kell válogatni a sok kés között, mert mindegyik középre zár, cvikkol, tartós, jó anyagból van, pontosak az illesztések. Mindez azért, mert Feri egyedül dolgozik, nincsenek segédei. Ezért magas a minőség, és ezért kell egy-egy késre hónapokat várni. De hidd el, megéri várni! Én is várom már a tavaszt, amikor majd a 3. Kocsis-bicskám érkezik.
És csatlakozom az előttem szólókhoz: Boldog Karácsonyt mindenkinek! ;)
Ez a Ganzo jó minőség. Én még olcsóbban vettem, mert akciós volt. Használtam már minden részét, sokféle heléyzetben (túra, bringa stb.), nem hagyott cserben. A rögzítő hiánya kicsit kényelmetlen, de a cucc masszív, kényelmes, jól használható, minőségi. Nyilván nem harckocsit építek vele, vagy völgyhidat, de arra, amire tervezték (hogy ha hirtelen kell valami szerszám, legyen kéznél) tökéletes.
És persze, lehet márkásakat venni, nyilván menőbb. De ha valaki éppen ezt engedheti meg magának, nyugodtan megveheti, nem okoz csalódást.
"A magam részéről először szerszámkészítő szemmel nézem ezeket a bicskákat, mindegyiket szétszedem, megnézem a belső szerkezeti és mechanikai megoldásokat és azok minőségét, milyenek a megmunkálások kívül belül."
Nos, kedves Tibor, ha ennyira precíz módon minősíted a bicskáidat, és, mint korábban is írtad a lágjoljaidról, hogy: "mind eredeti Francia,vannak közöttük drágák s,de olyanok is amik nem voltak égbekiáltóan drágák,viszont ami új Laguiole megjelenik és tetszik azt mindig megpróbálom megszerezni" , tehát ezekből joggal feltételezhetem, hogy a kollekciódat, amit a képen is mutattál, hasonló tesztelésnek vetetted alá.
Ennek a minősítésnek a során mire jutottál a L'Eclair bicskáddal kapcsolatosan???
(Azért is érdekel, mert nekem is van egy ugyanilyenem. Sőt, épp ezért is kérdeztem korábban, hogy miképp, milyen értékben jutottál Te is hozzá a tiédhez? - Legalább lenne hová viszonyítanom a magamét is.)
a Zepter egyáltalán nem rossz, de sajnos nem is olcsó..
viszont ahogy írtam is, néhány olcsó márka meglepően jó acélt használ. pl Tramontina, Hultafors. ez utóbi fillérekért elképesztően jó kést ad. a rozsdamentes acélok nem kiemelkedőek, de a japán szénacélként hirdetett (HVK) késeik felszecskázzák a jó kis 12C27 acélokat. valamennyi króm valószínűleg van benne, mert nem rozsdásodik annyira mint mondjuk egy Opinel szénacél.