Keresés

Részletes keresés

Plantago Creative Commons License 2004.11.30 0 0 93
Kőzetes oldal fotókkal: http://www.ace.hu/litot/
Előzmény: bencuri (91)
Plantago Creative Commons License 2004.11.30 0 0 92

Nem megyek Egerbe, márcsak a vizsgára (dec. 11.) Nektek mikor lesz? Lehet, hogy nekünk engedékenyebb, mert munka mellett, úgy, hogy a hétvégék 2/3-át lent töltjük, elég nehéz még pluszban gyűjteni is elmenni. De nekünk is elég változó, hogy mit mond. Egyszer ezt, egyszer azt. Nekünk nem is mondott kötelezően gyűjtendőket, a másik levelezős csoportnak viszont igen. Szerintem ne izgasd magad a grániton, menj el egy sírköveshez és kérj tőle. Egyébként nekem a terepgyakorlaton azt mondta, hogy ez nem arra megy ki, hogy szivassa az embereket, hanem, hogy legyen fogalmunk a gyűjtésről. Gránitom nekem is sírkövestől van. Kvarc meg nem tudom mi kell, ha jó a kalcedon is akkor azt gyűjtöttünk Gyöngyöstarjánban, a Füledugó kőbányában.

Természetföcihez elvileg hoznak nekem tételeket, de csak januárban vizsgázunk. Meg megvan a könyvek egy része (Futó, Borsy, Hédervári, Hartai-ez a neten is fent van kivonatosan http://fold1.ftt.uni-miskolc.hu/~foldshe/foldal00.htm).

Kőzetes linket nem nagyon ismerek, de lehet, hogy van, a kőzeteket mégcsak most kezdtem el tanulni, úgyhogy nem is nagyon keresgéltem. Itt van róluk valamennyi: http://www.mek.iif.hu/MEK/Kalandra/html/zk00.htm. Nekem elég sok időmet elvették a naplók, meg a gyakorlati füzet (még nincs is kész teljesen). Főleg a térképekre, meg a lelőhely keresgélésekre ment el sok idő. Ha még nem láttál neki, térképeket tudsz leszedni ezekről a helyekről: http://www.matrahegy.hu/terkepek/indexm.html, http://www.utikonyv.hu/0-release-2/hp-terkep.php, www.terkepcentrum.hu, ezek a terkep.lap.hu-ról vannak. Lehet, hogy jobb lenne privátban folytatni, ezek már nem biztos, hogy ide illő témák. :))

Úgy tudom, hogy péntek este fejezte be a nappalis csillagászat dogák javítását. Mi felhívtuk telefonon, hát nem lett túl szívderítő.

Előzmény: bencuri (91)
bencuri Creative Commons License 2004.11.30 0 0 91
Most látom, hogy nem válaszoltam mindenre. Ha egyfajta ásványból van több helyről, szerintem az nem lesz nyerő.
Amúgy, hogy egy kicsit sírjak, képzeld, a múltkor mikor mondtad, hogy nem csak sajátmagam gyűjtöttet lehet betenni, na gondoltam megkérdezem, hogy ha kimegyek Orosziba, de nem találok pl. ametisztet, akkor ha szerzek eredeti ottanit, és van képem a helyről, valamint pontos leírásom, akkor azt elfogadja-e. Erre aszongya: nem!!!. Na, ma volt egy elég nagyszabású kőzet meg ásványbemutatás a csoporttársaim részéről, hogy pontosítsák, hogy jó-e amit találtak. Erre mindenki előjött ilyen csiszolt gránitsírkődarabokkal meg marhaszép bolti ásványokkal, azt se tudták honnan van, nekik meg nem mondott semmit. Tudod milyen ideges voltam... De midegy...
bencuri Creative Commons License 2004.11.29 0 0 90
Most néztem a linket! Nagyon jó, nagyon hálás vagyok, hogy elküldted. Ha tudsz még ilyet kőzetekről, az is jó lenne. Általános természetföldrajzhoz van valamilyen anyagod?
bencuri Creative Commons License 2004.11.29 0 0 89
Gránitom nincs még, meg kvarc, ezek ugyanis nekünk kötelezőek, csak hogy egyáltalán ne legyen könnyű dolgunk. Ha csütörtökig jössz Egerbe, hozhatnál egy darab gránitot, mármint akkor, ha te szedtél a Velencei-hg.-ben, az ugyanis nagy szám lenne. Utána majd visszvinném, mikor nektek lesz a bemutatás. Meg nincs kvarc sem, de majd egy boltit beteszek. A napló még seholsincs. Bele se kezdtem. A terepgyakszi rövidített volt, majd a rendes vizsgán kérdez bele. A csillagászatot megírtuk, de még nem osztotta ki. Amúgy már az izém tele van Árpival.

Előzmény: Plantago (88)
Plantago Creative Commons License 2004.11.29 0 0 88

Szia!

 

Igen, úgy nagyjából. Azt nem tudom pl. ha ua. az ásványom van, de más helyről és más megjelenési formában az egynek számít, vagy kettőnek. Mindenesetre így is 14 van, az utolsónak meg berakok olyat, amit kiállításon vettem. És nálad mi a helyzet? Sikerült összegyűjtened? Hogy haladsz a naplókkal, meg a füzettel? Úgy hallottam a terepgyakorlatotok végülis nem volt olyan vészes. Nektek mikor lesz belőle a vizsga? A csillagászatot megírtátok már? Ha gondolod nézd meg ezt az oldalt, szerintem elég jó, innen szedtem le a 25 ásványhoz a lelőhelyeket: http://www.asko.uni-miskolc.hu/~askmf/hpage/pojjak/

 

Szia

Plantago

Előzmény: bencuri (87)
bencuri Creative Commons License 2004.11.29 0 0 87
Na srácok, ez az ásványgyűjtés csak elmaradt!

Mi a helyzet nálad Plantago? Neked megvan már minden?
moonshadow Creative Commons License 2004.11.20 0 0 86

Magyarországi ásványlelőhelyek:

 

 

http://www.freeweb.hu/mamit/kiadv.php?nyelvezet=magyar

bencuri Creative Commons License 2004.10.24 0 0 85
Ugyanaz a tanárunk!
Előzmény: Plantago (84)
Plantago Creative Commons License 2004.10.24 0 0 84

Ráadásul ez az ürge szedett már hóban is ásványokat az évolyamával, én ezt kihagynám, ha lehet, így tél közeledével.

 

Lehet, hogy ugyanaz a tanárunk. :))

 

35 km hosszú lesz. Azt végiggyalogolni, akárcsak 5 kővel is, elég izzasztó

 

Úgy tudom azon gyűjtés nem lesz. Egyébként tudom, nekem haza kellett cipelnem Pestre és még vissza kell vinnem a vizsgára, kb. 30 kg.

Előzmény: bencuri (83)
bencuri Creative Commons License 2004.10.23 0 0 83
Az oké, hogy lesz még terepgyakszi, de azok nem kifejezetten kőzet- és ásványgyűjtési céllal lesznek szervezve. Továbbá az egyik 35 km hosszú lesz. Azt végiggyalogolni, akárcsak 5 kővel is, elég izzasztó. Tegnap voltam kinn gombászni, találtam egy követ; gondoltam beteszek még kettőt a haveroknak, na, azokat el is dobáltam később mert már a lábamon alig álltam, mire felmásztam a hegyre. Én ezeket a dolgokat minél előbb le szeretném rendezni, hogy utána ne kelljen feleslegesen fáradni meg indegeskedni. Ráadásul ez az ürge szedett már hóban is ásványokat az évolyamával, én ezt kihagynám, ha lehet, így tél közeledével.
Előzmény: Plantago (82)
Plantago Creative Commons License 2004.10.23 0 0 82

De ez már az én problémám. Valahova mindenképp kell mennem.

 

 

Szerintem megoldjuk. Gondolom most az kell, hogy meg legyenek az ásványaid. Továbbra is tartom, hogy hozok neked. Meg mintha azt írtad volna, hogy még lesz 2 terepgyakorlatod, ennyinek elégnek kell lennie. Nem tudom ki tanít, de nekünk azt mondta a tanár, hogy 1-2-őt be lehet tenni, olyat is, amit kiállításon vettünk pl. Csak ez esetben célszerű ugyanúgy megcsinálni a térképet, stb. a naplóba.

Előzmény: bencuri (81)
bencuri Creative Commons License 2004.10.23 0 0 81
Szerintem egyenlőre maradjunk abban, hogy ti mentek Plantagoval A Velencei-hg-be, én meg a csoporttársakkal Orosziba. Közben megkérdezem az ásványgyűjtő ismerősömet, hogy rekultiválták-e már az oroszi hányókat, és ha igen, akkor majd kitalálom mit csinálok. Vagy megyek Mátraszentimerére, vagy veletek. De ez már az én problémám. Valahova mindenképp kell mennem.
Előzmény: Fonixx (80)
Fonixx Creative Commons License 2004.10.22 0 0 80
Tyűűű, na nekem is kezd már ez az egész túlbonyolódni. :) A jövőhét szerda kiderült hogy mégsem jó nekem. Viszont a csütörtök jó lenne! Akár Mátrára is, de ez a hosszú odaút eléggé durva... De Oroszi az közel van Egerhez, nem?
bencuri Creative Commons License 2004.10.22 0 0 79
Lehet, hogy volt róla szó, hogy megyünk Orosziba a terepgyakorlaton, de a multkor mikor a Mátrában voltunk eső volt, és szerintem az maradt ki. Mostmár nemigen megyünk oda.

A vizsgát nemtom mikor lesz.
Előzmény: Plantago (78)
Plantago Creative Commons License 2004.10.22 0 0 78
Ez jól hangzik. Terepgyakorlaton nem mentek Orosziba? Nektek mikor lesz a vizsga?
Előzmény: bencuri (77)
bencuri Creative Commons License 2004.10.22 0 0 77
Nem ismeren a Geodát. A szakcikkre tulajdoknképp még nem is gondoltam. Azt viszont fontolgattam, hogy a szakról pár sráccal elmennék Gyöngyösorosziba, ti meg mehetnétek a Velencei-hg.-be, és közben egymásnak is szednénk. De most még ki kell kérdeznem az ásványgyűjtő fickót meg a csoporttársakat, csak azután tudok bármit is mondani. Ezt kb. hétfőre tudom elintézni.
Előzmény: Plantago (76)
Plantago Creative Commons License 2004.10.22 0 0 76
Nekem Bp. környéke jobb, mivel itt lakom. Most vettem csak észre, hogy valamelyikőtök a jövő hetet emlegette, az nekem nem jó. A Törökugratón mást nem lehet találni a kalciton kívül? "EZ nem probléma, ha korán indulunk. " Na igen, csak nekünk még Pestről oda is kell érni, ami nekem úgy kezdődik, hogy kiérni a Keletibe másfél óra, + 2 és 1/2 óra Eger + 2 és 1/2 óra Mátraszentimre, vagy + kb. 3 óra ha egyenesen Mátraszentimrére megyek. Olyat nem lehetne, hogy két helyre tervezünk, ti mondjuk mentek jövő héten a Mátrába és szervezünk egyet november 2. hetére a Velencei-hg.-be? Bencuri mi meg gyűjthetnénk egymásnak is, aztán Egerbe összefutunk és odaadjuk, szaporítandó az ásványgyűjteményünket. :)) Vagy szervezünk valami köztes helyet. Pl. a Börzsönnyel mi a helyzet, most nincs nálam a sárga könyv, mert munkahelyen vagyok. Ha már belinkelted a Mamitot, gondolom neked is kell szakcikkeket gyűjteni, nem ismered véletlenül a lapjukat a Geodát?
Előzmény: bencuri (73)
Fonixx Creative Commons License 2004.10.21 0 0 75
Hát ha Egerbe jártok suliba akkor gondolom nektek a Mátra lenne az ideális. Még nem jártam úgy a Velencei hg-ben, csak van egy földtani térképem róla, meg mindenféle ásványlelőhelyek kiírva. Mi legyen, mit mondtok? Ja és kocsim nekem sincs sajna. Amúgy eljönne a hugom is! :)
bencuri Creative Commons License 2004.10.21 0 0 74
Ja, közben eszembe jutott, hogy van egy komolyabb ásványgyűjtő ismerősöm, neki meg egy mégkomolyabb barátja. Majd tőle megkérdezem, hol miket lehet még nagy eséllyel találni, és akkor esetleg mi is könnyebben határozunk.
Előzmény: bencuri (71)
bencuri Creative Commons License 2004.10.21 0 0 73
EZ nem probléma, ha korán indulunk.

És mi van a többi hellyel?

Amúgy itt egy link, nézd meg ezt, és lehet találsz olyan helyet, ami megfelelőbb lenne.

http://www.freeweb.hu/mamit/r_03_t_2003-2.php

De mondjuk nekem a Velencei-hg sincs közel, szóval a 2 és fél óra nem nagy kunszt.

De mondjatok valami okosat, Fonixx, te mennyire vagy otthon a Velencei-hg-ben?
Előzmény: Plantago (72)
Plantago Creative Commons License 2004.10.21 0 0 72
:)) Én is Egerbe járok, csak levelezőre és 1-2 kőzetem, illetve kb. 7 ásványom hiányzik. Nekünk már nem lesz terepgyakorlat, úgyhogy önállóan kell megoldanom. Jól hangzik Mátra viszonylatban amit leírtál. Nekem nincs kocsim, se jogsim, úgyhogy részemről ez kilőve, de nem lenne rossz. Mátraszentimrére pl. nincs vonat, a busz Egerből meg több mint 2 és 1/2 óra, úgyhogy hiába van közel annyira mégse.
Előzmény: bencuri (71)
bencuri Creative Commons License 2004.10.21 0 0 71
Ja és nekem a földrajz szakra még 10 kőzetre és 5 ásványra van szükségem, szóval a meglátogatott helyeken gyűjthető dolgok számának ezekhez az értékekhez lenne jó konvergálniuk.
Előzmény: bencuri (70)
bencuri Creative Commons License 2004.10.21 0 0 70
Én Egerbe járok suliba.

Na, most hogy kicsit felpörögjön a ritmus, és hamarabb megegyezzünk, beírom ide direkt, milyen helkyekre gondoltam, aztán annak alapján is tudtok mérlegelni:

MÁTRA:

Mátraszentimrei lejtősakna meddőhányóján - "AMETISZT", antimonit, GALENIT, "jáspis", "KALCEDON", kalcit, KALKOPIRIT, kaolin, KVARC, MARKAZIT, PIRIT, SZFALERIT - A nagybetűseket lehet nagy valószínűséggel találni.

Mátrakereszteshez tartozó Bányabérci-akna és Bányabérci-kutatótáró meddőhányóin - "AMETISZT", GALENIT, "KALCEDON", KVARC, kaolinit, markazit, PIRIT, SZFALERIT

Gyöngyösoroszi-Károlytáró, A Péter-Pál-akna, az Új-Károly-táró és a Károly I.-akna meddőhányóin - "AMETISZT", antimonit, arzenopirit, barit, dolomit, FLUORIT, GALENIT, GIPSZ, "KALCEDON", KALCIT, KALKOPIRIT, KVARC, molibdenit, PIRIT, szanidin (adulár), SZFALERIT, WURTZIT, tű alakú Pb-Bi szulfidok és szulfosók

lehet ez utóbbi egyben elég lenne, de nem tudom, hogy ott volt-e már rekultiváció

VELENCEI-HG.:

Azok a helyek, amik a http://www.freeweb.hu/mamit/100.php?nyelvezet=magyar oldalon a megfelelő címszó alatt vannak, főleg a fluoritbánya érdekelne, ha akad még ott valami.


Na, ennyi.

Valamint írjátok már le, hogy ti hogy gondoltátok a terepre kimenetelt? Busszal/vonattal, vagy személygépkocsival?

Előzmény: Plantago (69)
Plantago Creative Commons License 2004.10.21 0 0 69
Szerda nekem is jó, a Mátra viszont nem annyira, mert azt már eléggé körbejártam és jó lenne olyan helyre menni, ahol még nem voltam. A Velencei-hg. pl. tetszik. A Mátrába hova mennétek? Bencuri te hova jársz suliba?
bencuri Creative Commons License 2004.10.21 0 0 68
Most a Velencei-hg-ről beszélek.
Előzmény: bencuri (67)
bencuri Creative Commons License 2004.10.21 0 0 67
Hát végül is elnézve a 100 magyarországi ásványlelőhely listáját, valóban akad ott is pár érdekes ásvány, de nem tudom, hogy mennyire változatosak a lelőhelyek felhozatalai. Épp ezért abban sem vagyok biztos, hogy megérné-e nekem olyan messzire elmenni. Te ismersz ott jó helyeket?
Előzmény: Fonixx (66)
Fonixx Creative Commons License 2004.10.21 0 0 66
Bocsi, akkor úgy látszik kicsit félreérthetően fogalmaztam. Énsem kőzeteket akarok gyűjteni, csak azzal, hogy mennyire változatos a velencei-hg földtanilag arra utaltam, hogy milyen sokfajta ásvány van ott. :) De én a mátrában is benne vagyok!
Előzmény: bencuri (65)
bencuri Creative Commons License 2004.10.20 0 0 65
Nekem végül is a földrajz szakra jól jönne pár kő, főleg gránit, de még megyünk 2 túrára ősszel, és ha azalatt megszedjük magunkat, számomra már nem lesz annyira érdekes, bár most még az lenne. A földrajz szakon kívül viszont csak az esztétikus oldalát tudom nézni a kőzet- és ásványgyűjtésnek, ami pedig a Mátra felé húzza a szívemet, ahol a látványos ásványok fordulnak elő. Nade, mad rákérdezek mi lesz még az elkövetkezendő túrákon, és utána beírom ide a fejleményeket.

Előzmény: Fonixx (64)
Fonixx Creative Commons License 2004.10.20 0 0 64
Ha inkább azt mondom, hogy mélységi magmás, vulkáni és átalakult kőzetekkel van tele a hegység akkor az neked mit mond? Szerintem Magyarország földtanilag legváltozatosabb hegysége. :)
Előzmény: bencuri (63)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!