Keresés

Részletes keresés

zizengő Creative Commons License 2009.11.17 0 0 6377
A Klári néni nem így tanította? Vagy rosszul emlékelem?
Előzmény: GLEVENTE (6374)
zizengő Creative Commons License 2009.11.17 0 0 6376
Nálam a fehérbor nagy üvegkorsókban erjed és fejtés után is abban tartom. Amikor fogyasztásra kerül, kipalackozom. Így nem érintkezik levegővel és megmaradnak a gyümölcsös aromák.
Előzmény: Zalancelot (6370)
covycovy Creative Commons License 2009.11.17 0 0 6375
Két legyet egy csapásra?
http://www.deluxe.hu/cikk/20091116/uj-zelandon-es-kaliforniaban-babydoll-juh-legel-a-szoloben-peter-yealands-borasz-sokat-takarit-meg-veluk
GLEVENTE Creative Commons License 2009.11.17 0 0 6374
Felmerült itt a Fórumon a derítés időzítésének a kérdése. Ez adta az apropót arra, hogy utánaolvassak a kérdésnek, eleddig magam sem végeztem ennyire tudatosan e műveletet. Mercz Árpi bácsi könyvében az áll, hogy az első fejtés után 1-2 héttel tanácsos a derítést végrehajtani. Majd ezt követő 10-12 nap múlva el kell választani a letisztult lét a derítési aljtól, azaz második fejtést végrehajtani. 
budai2 Creative Commons License 2009.11.17 0 0 6373
Tisztelettel üdvözlök mindenkit, különösen azokat, akik szőlővel vagy borral kapcsolatos tudásukat, tapasztalatukat másokkal is megosztják.
Életem első szőlőültetését hajtottam ma végre, 6 tő csemegeszőlővel Afuz Ali, Eszter, Néro fajtákkal, holnap folytatni fogom (hasonló nagyságrendben)) Pölöskei Muskotály, Suvenir és Moldova fajtákkal.
Szóval házikert, és a többi gyümölcs mellé kiegészítőnek, semmiképpen bor készítésre.
Előre tudom, hogy lesznek problémáim, amivel kapcsolatban kérdésekkel fogom terhelni a nagytudásúakat.

De én (azon kívül, hogy megbecsülöm a tudást általában is) nem szeretnék csak kapni anélkül, hogy én is adhatnék valamit a közös (tudás) kalapba.
Talán többeket is érint az a mérési tapasztalat, amit jó 30 évvel ezelőtt, borok metilalkoholvizsgálatával kapcsolatban szereztem.
Akkor még újdonság volt a gázkromatográf, és az a cég ahol dolgoztam, kapott egyet, amit bölcs vegyész kollégáim egy olyan bonyolult anyag vizsgálatával teszteltek, mint a bor.
Valamennnyi, akkor kapható palackozott borból vásároltak tesztanyagot, és egy fajta kivételével valamennyiben találtak metilalkoholt.
Különösen sok volt a vörösborokban (a bolgár vörösborokban még annál is több), és meglepő módon a badacsonyi szürkebarátban.
Egyetlen hárslevelűben és egyetlen tokaji szamorodniban vagy aszuban sem találtunk metilt.
A magyarázatot nem tudom, nem is kérdésként hoztam fel, egyszerűen csak azért, hogy a fórumot olvasó (és író) nagytudásuaknak egy mozaiknyit én is adhassak, mielőtt kérdezek.

És akkor egy kérdés:

Miután elültettem a hat tőt, jött át a szomszéd, és megkérdezte, hogy lerövidítettem-e a szőlőtövek gyökereit ültetés előtt?
Ilyet nem tettem, de kellet volna?
A hülye, szőlőhöz nem értő mérnöki agyam szerint ha nagy a gyökér, jobban működik a növény, ezért a kérdést nem értettem.
Kérem, ha valaki tudja (tapasztalatból is) mi a helyes eljárás, röviden írja meg.
Előre is köszönöm

lalá Creative Commons License 2009.11.16 0 0 6372
-Lya. Én is átlagos esetre gondoltam.
Előzmény: Zalancelot (6364)
Mullerg Creative Commons License 2009.11.16 0 0 6371
Nem tudom, én a vörösbornál acéltartály esetében furcsa ízt érzek, s miután áttettem balonba, ez fokozatosan megszűnt (fémíz szerű volt)
Zalancelot Creative Commons License 2009.11.16 0 0 6370
Úgy látszik ugyan azt az iskolát követjük.
Erjesztés , érlelés fahordóban. A második fejtés utám, mikor azt az állapotot eléri a bor amit tartani szeretnénk, jöhet az üvegballon, uszófedeles (tömlős) acéltartály.
Előzmény: Ferig (6368)
Zalancelot Creative Commons License 2009.11.16 0 0 6369
A legritkább esetben kénezem a vörösbort.
A tojásfehérjén kívűl mást nem kap, és a tisztasággal eltarthatósággal soha sincs gondom.
Előzmény: zizengő (6366)
Ferig Creative Commons License 2009.11.16 0 0 6368

Feltéve, ha azok a bizonyos aromák javítják a bor élvezeti értékét.

Tapasztalataim szerint az első fejtésnél nem árt a bornak egy kis szellőzés. A félkész bornak ezért is jobb a fahordó, mert szemben az üveggel, a fahordóban még tud szellőzni. Üvegballonba én már csak a "kész" bort tenném, még akkor is, ha így nem telik meg a fahordó (darabban áll a bor), igaz jobban figyelném és a következő fejtéssel sem várnék sokáig. A második fejtés után már tényleg mehet a ballonba.

Előzmény: zizengő (6367)
zizengő Creative Commons License 2009.11.16 0 0 6367
Az illattal nincs baj, az még változik és jobb lesz. Szerintem a porózusmentes tartány sokat lendít a boron, mert az elsődleges szőlőaromák jobban megmaradnak benne.
Előzmény: pótmáj (6359)
zizengő Creative Commons License 2009.11.16 0 0 6366
Pedig derítés után fejteni kell, mert a derítő anyagok az ellentétes töltésü részecskéket magukhoz vonzák és "pelyhes" csapadékként üllepednek le. Az instabilitás a fehérje tartalom miatt rizikós. Ez okozza az esetleges újabb zavarosodást. Szükség van egy újabb fejtésre és kénezésre, hogy stabil és tiszta legyen a borunk, borotok.
Előzmény: Zalancelot (6357)
Zalancelot Creative Commons License 2009.11.16 0 0 6365
Nem tudom, én csak arra szoktam használni, elsősorban azért, mert nem macerálja a színét.
A tippet annó Pálfi Dénes kertészmérnöktől hallottam, aki a 70-es évektől nagyon sokat tett a zalai szőlőültetvények átalakításáért.
Előzmény: RAMBO (6362)
Zalancelot Creative Commons License 2009.11.16 0 0 6364
Én ilyet soha nem tapasztaltam, persze ennek lehet az az oka is, hogy hideg a pincém.
Előzmény: lalá (6361)
Zalancelot Creative Commons License 2009.11.16 0 0 6363
A tapasztalat azt mutatja , hogy igen. Úgy eltűnik belőle mint ha soha sem lett volna benne.- (Persze a hordó alján üledék keletkezik, de ez akkor ís így van, ha nem tojásfehérjével kezeled, hanem kénnel.)
A későn szüretelt vörösszőlőket Kékfrankos, Merlot, általában decemberben szoktam fejteni, pedig akkor már -mivel csak présházam van- a pincerész hőfoka közel lehet a 0C fokhoz.
Előzmény: Cirfandlia (6358)
RAMBO Creative Commons License 2009.11.16 0 0 6362
Jól gondolom, hogy tojásfehérjével csak a csersavas borokat (vörösöket) lehet deríteni? Nem a csersav-zselatinos derítés hatásmechanizmusával dolgozik?
Előzmény: Zalancelot (6357)
lalá Creative Commons License 2009.11.16 0 0 6361
-Lehetni lehet, de nem tanácsos. Nemcsak, hogy visszaoldódik, hanem el is bomolhat. Az pedig elég kellemetlen utóhatással járhat.
Előzmény: Cirfandlia (6358)
RAMBO Creative Commons License 2009.11.16 0 0 6360
Nyugi, még sokat fog változni. Ha befejezte a forrást, érdemes lekénezni.
Előzmény: pótmáj (6359)
pótmáj Creative Commons License 2009.11.16 0 0 6359

Sziasztok!

Lenne egy kérdésem:


Szeptember 13-i préselés után a hordóban kiforrt, letisztult fehér bort (bianca+ezerjó) kénytelenek voltunk üvegballonba áttölteni mivel a kevés volt a mennyiség, nagy a légtér. 

Tegnap még mindig erjedési alkohol illata volt a bornak, kilógott belőle rendesen ez az illat.

Ez még normális vagy valami probléma lehet a borral?

 

köszönöm a válaszokat

Cirfandlia Creative Commons License 2009.11.16 0 0 6358
A tojásfehérjét "benne" lehet hagyni a borban ezek szerint hosszabb időre? Mert a bentonit és társairól az ülepedés után célszerű lefejteni a bort, mert hajlamos egy idő után "visszakeveredni". (Ezt nekem a gélbentont eladó forgalmazó mondta.)
Szóval a tojásfehérjénél nem áll fenn ez a veszély?Van arra tapasztalatotok hogy mi az a legalacsonyabb hőm. amin még működik ez? Mert a bentonitoknál 8-10 fok a min. ami alatt már nem hatásos....
Előzmény: Zalancelot (6357)
Zalancelot Creative Commons License 2009.11.16 0 0 6357
Valóban ez történik, de én nem szoktam a fejtés és fehérjekezelés után ismételten fejteni, csak akkor, amikor a bor érési folyamatával már elégedett vagyok és tartályba fejtem át. Ez általában a tavasz dereka, mielőtt még a nagyobb melegek megjönnek.
Előzmény: lalá (6356)
lalá Creative Commons License 2009.11.15 0 0 6356
-Jól gondolod. A fehérje (szerű, jellegű) derítő anyag, az ellentétes töltésű zavarosító anyagokhoz kapcsolódva kicsapódik és leül.
Előzmény: japaszturo (6354)
lalá Creative Commons License 2009.11.15 0 0 6355
-Nem kicsit! Nagyon! (hihi)
Előzmény: szunyog25 (6353)
japaszturo Creative Commons License 2009.11.15 0 0 6354
szunyog25 én is valami ilyesmire gondoltam. A tojásfehérje hab belekeverve pedig leülepszik az aljára a szennyeződésekkel együtt. A bor tükrösödik a tojás hab pedig eltávozik a borból a fejtéssel .
Előzmény: szunyog25 (6353)
szunyog25 Creative Commons License 2009.11.15 0 0 6353
Na most kicsit összezavartál. Azt hittem, hogy úgy működik, mint egy normál derítés. Pl az én terveim szerint első fejtés után ~2 héttel mehet bele a tojásfehérje, majd ahogy a szakirodalom is írja derítés során: 10-14 nappal később lehet lefejteni újra.
Szval ez akkor nem így működik?
Előzmény: Zalancelot (6352)
Zalancelot Creative Commons License 2009.11.15 0 0 6352
Ez nem az az eljárás mint a hagyományos derítés, mert itt a tojáshab a borban marad, akár a kén.
Előzmény: Zalancelot (6351)
Zalancelot Creative Commons License 2009.11.15 0 0 6351
Az első fejtéssel egyidőben.
Előzmény: japaszturo (6350)
japaszturo Creative Commons License 2009.11.15 0 0 6350
Egy kérdésem lenne. A tojásfehérjés derítést az első fejtés után kell csinálni vagy az első fejtés előtt és úgy lefejteni ? Válaszotokat köszönöm............
Ferig Creative Commons License 2009.11.14 0 0 6349

Tippem: vírusfertőzés (levélsodró vírus).

 

". A vírusos szőlőtőkéken a fürtök hiányosan vagy nem kötődnek, (madárkás fürt), csökken a hozamuk, majd a tőkék elhalhatnak."

Előzmény: Falusi1 (6348)
Falusi1 Creative Commons License 2009.11.14 0 0 6348
A képek az előbb lemaradtak

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!