azt kifejezetten tudom, hogy a sajt mellé nem olyan jó a sörélesztő. gondolom, fordítva sem, de tibeer majd kifejti. :) ír stoutokhoz, észak-német búzákhoz használnak tejsavas erjedést. azokhoz jó lehet sztem. bár a kefír az élesztő-gomba, ha jól tudom. ennek utána kéne néznem, hogy jelen van-e tejsavas erjedés is.
Ugye azt mindenki tudja, hogy az átlátszó üveg, vagy palack nem az igazi a sör tárolására. De vajon a színes üvegek közül melyik a jobb a ZÖLD, vagy a BARNA? Azt néztem, hogy a soproni zöldben van, a borsodi barnában. A Stella, a Gösser, a Carlsberg és a Heinekken is zöldben van. A többi szinte mind barnában. Nekem a zöld szimpatikusabb. Bár a barnával sincs semmi gondom.
Jó ideje azon gondolkodtam, hogy mitől romolhatott meg pár söröm. Mivel az eszközöket, és az erjesztő hordót hypózni szoktam azokkal nem lehet gond. A palackokat és a kupakokat kálium-metabiszulfittal tisztítom, nem is a megadott arányban, hanem sokkal töményebben. Mondjuk palackozás után még nem volt gond sosem. Már csak ez lehet. Kitalálok valamit az elkülönítésre.
Igen elég valószínű, hogy keresztfertőződhet. (Az előbb bőven kifejtettem és elszállt a hálózatom :-( ) A gondod a palackozáskor, vagy az utóerjedéskor lehet. Annak a higiéniáját kell megszigorítani. Ne mozogjon a levegő palackozás közben, minden üveget, kupakot, stb. közvetlenül előtte áztasd metabiszulfitban, meg ilyenek. Ha ezeket betartod, akkor nem lehet gond. Hosszú távon mégis az a jó, ha külön választod a kétféle kultúrát.
Van nekem kb 40-50db (talán 60 is), Flensburger Dunkeles üvegem, az is csatos, de sajnos csak 3,3dl-es. Ez bíz kevés. Valami duplabakot tervezek bele, abból elég annyi is.
Esetleg ha valamelyik sofőrödnek volna felesleges csatos üvege, szívesen átveszem valami elfogadható áron. :)
Kérdés: szerinted, mint tejtermék szakértő szerint [;)] a házi kefír készítése során szabadulhat e el valami lactobacillus féle jószág (vagy bármi más állatállomány), ami esetleg a sörlé közelébe kerülve megsavanyítja azt?
Ez kedvenc söröm! Nem is tudtam, hogy búzába, és vörösben is van?! DEEEJÓÓÓ!!! :)
Pisszentgetés felejtős! Egyszer csináltam, amikor véletlenül egy nem teljesen leerjedt sört kipalackoztam, plusz még cukrot is tettem bele, aztán egy pár eldurrant, meg persze csak habot sikerült kipalackozni.
Mostanában fogok átállni erről a műanyag flakonokról az üvegre. Azért az üveg csilingelése, és a kupak szisszenése az igazi feeling. ;)
Egyébként a koronazáras megoldásnál gondolom nem lehet a Vogel könyv említette 1-2-3 napi pisszentgetést megejteni, szóval a csatosnál is el lehet hagyni?
A pezsgősüvegre (Magnum borosüvegre) is jó a koronazár?
Nem próbáltam, de alaposan nézegettem, és ha nem volna már erre a célra megoldásom, ezt választottam volna. Nincs kétezer forint sem.
Én megvenném, és otthon beleállítanám olvadó jégbe, meg forrásban lévő vízbe, és ha egy fokon belül van, akkor használnám, ha nem, akkor meg visszavinném.
A pirossal tudsz nagyobb méretű kupakokat nyomni (pezsgős). Nekem fekete van, tökéletesen zár. Elég egyszerű szerkezet. Ha tartós is akkor minden igényt kielégít, de ezt majd az idő mondja meg.