Keresés

Részletes keresés

zizengő Creative Commons License 2009.11.20 0 0 6402
Nem megyek szembe semminek. Az "árkot" két ásó szélesen és két ásónyom mélyen kiásom ilyenkor ősszel. A telepítést áprilisban végzem. A dolog lényege, hogy az a föld ami felül volt, az kerüljön alulra a gyökerekhez, ami alul volt, az a felső réteg lesz. Tehát egyedül sok oltványt tudok elültetni egy nap alatt. Az egész télen nyitva hagyott "árok" teljesen "kifagy" és abban semmilyen kártevő nincs. Szomszédom még talajfertőtlenítőzte is. Én nem. Az eredés egyforma volt. De a legfontosabb az egészben, hogy az oltványok egészségesek és erősek voltak.
Előzmény: attisch (6391)
GLEVENTE Creative Commons License 2009.11.20 0 0 6401

T. Kollégák!

 

Újbor első kénezését szeretném elvégezni. 5%-os törzsoldat áll rendelkezésre. A bor száraz, savakban nem túl gazdag fehérbor (Müller Thurgau, alias rizlingszilváni). Milyen mennyiséget javasoltok?

 

Köszönettel:

GL

Törölt nick Creative Commons License 2009.11.20 0 0 6400
Ennek a 200 literes úszófedeles tartálynak mekkora az átmérője? Nem hiszem hogy olyan sok lenne az ára. Szoktam készíteni műanyag úszófedeles tartályokat. Ha a tartály átmérője egyezik az általam készítettekkel, megoldható reális áron.
Előzmény: Cirfandlia (6234)
budai2 Creative Commons License 2009.11.19 0 0 6399
lalának is köszönöm a választ.
Tavasszal beszámolok a "kísérletről", mert még nem szedtem ki a korábban ültetett 6 tövet. Közelítő pontosságú következtetésre lehet számítani, mert a közben 14-re emelt tőszámot csak 3 különböző csoportba, különböző talajadottságú és védettségű helyre tudtam elűltetni.
Nem volt több árnyékmentes helyem.
vegexpress Creative Commons License 2009.11.19 0 0 6398
Új honlapot indítottunk vegexpress.eu címen, kérlek látogass el, s ha tetszik regisztrálj. Szólj a szomszédnak,ismerősnek,barátnak hogy van egy olyan oldal ahol a termelő közvetlenül találkozik a vevővel! Hirdetésfeladás 1 perc alatt, INGYENESEN! MERT JÓL TUDJUK, HOGY NEM MEGTERMELNI HANEM ELADNI NEHÉZ! Én hiszek abban,hogy ez az oldal termelőnek és vevőnek egyaránt hasznos ! Ha nincs kedve a regisztrációval az időt tölteni, akkor a honlap kapcsolat menüpontja alatt található elérhetőségek valamelyikén vegye fel velünk a kapcsolatot vagy az info@vegexpress.eu email címen és mi feladjuk ön helyett hirdetését. Üdvözlettel: http://www.vegexpress.eu info@vegexpress.eu"
pinotnoir777 Creative Commons License 2009.11.19 0 0 6397
Szia Rosti,

Nekem is ez most a megoldandó feladat: van egy szürkém amiben 10 napja 11,8 alkoholt és 142 g cukrot mértek, mostanában szeretném leállítani. Sajnos nincs hideg még, így egy fejtésre, kénezésre és drifinre (halhólyag alapú derítőszer) gondoltam. A 150 kénből mennyi szabaddal számolsz? Nekem ez egy picit soknak tűnik, de nincs ilyen édesborral még tapasztalatom.

Előzmény: Cirfandlia (6395)
RAMBO Creative Commons License 2009.11.19 0 0 6396
Miért akarod lederíteni most? Nem ráér tavasszal?
Előzmény: Cirfandlia (6395)
Cirfandlia Creative Commons License 2009.11.19 0 0 6395
Így van, sőt van, hogy egyenesen kerülendő főleg fehérboroknál bizonyos évjáratokban az MLF. (az idei pl. ilyen néhány fajtánál örülni kell annak a kis savnak még ha az alma is)
Tehát sztem a batonázs mehet kénezve is, ha nem cél, elsődleges szándék az almasav bontás.
Én a hétvégén adtam meg a kegyelemdöfést a még percegő újboromnak, időszakos melegítés leállt, nagyadag kénnel (150 mg/l) lekezelve - érzetre most jóval kevesebb a cukor mint tavaly, de alacsonyabb is a sav.
Fejtés a durvaseprőről hamarosan; a derítéssel vagyok bajban, mert tele CO2vel az újbor, kizárt az alapos ülepedés, de ha most nem teszem meg, úgy lehűl a pince és benne bor, hogy április végéig nem tudok deríteni, de a legtöbb agyagásvány 10 fok alatt hatástalan. Ezért firtattam a tojásfehérjét, hogy az mennyire hidegtoleráns, ill. van ez a Drifine... ami bírja 3 fokon is....
Előzmény: GLEVENTE (6394)
GLEVENTE Creative Commons License 2009.11.19 0 0 6394
Ha jól sejtem, a finomseprő rendszeres felkavarása nem csak a ML miatt, hanem az íz-komponensek gyarapítása és a test javítása miatt is jó.    
Előzmény: RAMBO (6388)
lalá Creative Commons License 2009.11.18 0 0 6393
-Te valamit titkolsz!(hihi)
Előzmény: zizengő (6389)
lalá Creative Commons License 2009.11.18 0 0 6392
-A visszavágás a hajszálgyökerek képződését provokálja, melyek ugyebár a legintenzívebb vízfelvevők.
Előzmény: budai2 (6386)
attisch Creative Commons License 2009.11.18 0 0 6391
Úgy gondolom, hogy Te ez esetben szembemész a szőlő műveléséről megalkotott tudományokkal. De szívesen meghallgatnám a módszeredet részletesen...
Előzmény: zizengő (6389)
Törölt nick Creative Commons License 2009.11.18 0 0 6390
Valakinek meg van a Hir tv-ben leadott Vörös és Fehér borászokat bemutató sorozat ?
zizengő Creative Commons License 2009.11.18 0 0 6389
Én nem szoktam visszavágni az oltványok gyökereit, mégis 96%-os volt az eredés. Igaz, hogy én olyan árokba ültettem szőlőt, ami egész télen nyitva volt, és volt helye a gyökereknek.
Előzmény: budai2 (6386)
RAMBO Creative Commons License 2009.11.18 0 0 6388
Nem szokták, mert az almasavbontó baktériumoknak csak kevés törzse kén-toleráns. A malolatikus fermentáció (azaz az almasavbontás) leáll a hőmérséklet csökkenésével (15 fokot mondanak minimumként). Ha elég hideg a pincéd (8-10 fok) akkor kén nélkül hagyhatod a bort tavaszig, és akkor újra lehet almasavbomlás. Viszont ha túl sokáig tartod finomseprőn, élesztős ízt kaphat a bor. Szóval: kósolni!
Előzmény: GLEVENTE (6384)
Falusi1 Creative Commons License 2009.11.17 0 0 6387
Kiszedned azért talán mégsem kellene, mert megsérülhetnek a gyökerek. Nagy valószínűséggel így is meg fognak eredni. Elég ha atöbbit a javasoltak szerint ülteted el. Tavasszal legalább lesz összehasonlítási alapod. Mindenesetre jó munkát és sok sikert. Jövőre tájékoztass, az erdményre kíváncsi leszek.
Előzmény: budai2 (6386)
budai2 Creative Commons License 2009.11.17 0 0 6386
Köszönöm a válaszokat attischnak és falusi1nek.

kiszedem és a kapott szempontoknak megfelelően újraültetem.

Még egyszer köszönöm.
Falusi1 Creative Commons License 2009.11.17 0 0 6385

Egyetértve "attisch"-al annyit tennék hozzá, hogy a gyökereket 10-12 centire kell visszavágni és jól beiszapolni, majd fagy ellen betakarni. Ezt ha jól emlékszem a Prohászka mester könyvében olvastam. A gyökérzet állítólag a nyugalmi állapotban is -tehát télen is- fejlődik, ezért is jó az őszi telepítés.

Mindenesetre én vásárolt gyökeres és általam gyökereztetett vessző esetében is így jártam el és mind megeredt.

 

Előzmény: budai2 (6373)
GLEVENTE Creative Commons License 2009.11.17 0 0 6384
Egy kérdés, mivvel a batonázs terén nincsenek tapasztalataim: a finomseprőn tartáskor is kell kénezni? Mintha olyat hallottam vagy olvastam volna, hogy a felkavart finomseprő védelmet ad a bornak.   
Előzmény: RAMBO (6381)
attisch Creative Commons License 2009.11.17 0 0 6383
Ha esetleg laborba viszed, légyszi' majd írd ki az eredményeket, mert nagyon kíváncsi vagyok rá. Én a hétvégén lefejtem, és rá kb. 2 héttel elviszem bevizsgáltatni.
Előzmény: RAMBO (6381)
GLEVENTE Creative Commons License 2009.11.17 0 0 6382

Biztos, csak már kopnak az emlékek. De Mercz bácsi könyve továbbra is jó!

Előzmény: zizengő (6377)
RAMBO Creative Commons License 2009.11.17 0 0 6381
Csak lefejtettem a durva seprőről, mivel jól lehűlt a pince, alapként sem kapott még, álldogál a finomseprőn, hétvégén felkavarom, és január közepe táján lefejtem másodszor is. Alapként most fog kapni, 1-2 héten belül, a felkavarásokor.

Nekem is 20 fölött volt a cukor, szép, sűrű anyag lett. Az ízét nem tudom még megjósolni - hibát nem érzek benne.
Előzmény: attisch (6380)
attisch Creative Commons License 2009.11.17 0 0 6380
Hogyan áll az Olasz rizlinged? Nekem is 21,5 MM-fokos volt, okt. 3-i szürettel. Most kezd már megnyugodni. Még nem laboráltattam, de érzékszervileg 14 körüli alkohol és maradék cukor szépen van benne. Nekem nem célom a teljes "kiforralás", ekkora alkoholnál nem szerencsés feljebb menni. Te nézetted már? Alapkén (15g/hl) megkapta, a hétvégén leveszem a durva seprőről.
Előzmény: RAMBO (6360)
attisch Creative Commons License 2009.11.17 0 0 6379
Önmagában az, ha egy vörösbort saválló acéltartályban tartasz, nem adhat fémízt. Nálad valami más gond lehet...
Előzmény: Mullerg (6371)
attisch Creative Commons License 2009.11.17 0 0 6378

A tudomány mai álása szerint bármely ültetési móddal is telepítesz szőlőt, vissza kell vágni a gyökereket. A gödörbe való ültetésnél kevésbé, a fúrt lyukba való ültetésnél erősebben. Mindegyik módnál lényeges, hogy a visszavágott gyökér ne érjen a gödör széléhez (ne kemény ellenállással kezdje a pályafutását). A tövet miután behelyezed a gödörbe és tettél már rá földet, érdemes párszor megemelni, hogy még véletlen se hajoljanak vissz a gyökerei (lefelé törjenek a későbbiekben). Emiatt is fontos a visszavágás. Másrészről fontos a talaj minél jobban odatömörítése a gyökérhez a visszatakarás során. Röviden...

Előzmény: budai2 (6373)
zizengő Creative Commons License 2009.11.17 0 0 6377
A Klári néni nem így tanította? Vagy rosszul emlékelem?
Előzmény: GLEVENTE (6374)
zizengő Creative Commons License 2009.11.17 0 0 6376
Nálam a fehérbor nagy üvegkorsókban erjed és fejtés után is abban tartom. Amikor fogyasztásra kerül, kipalackozom. Így nem érintkezik levegővel és megmaradnak a gyümölcsös aromák.
Előzmény: Zalancelot (6370)
covycovy Creative Commons License 2009.11.17 0 0 6375
Két legyet egy csapásra?
http://www.deluxe.hu/cikk/20091116/uj-zelandon-es-kaliforniaban-babydoll-juh-legel-a-szoloben-peter-yealands-borasz-sokat-takarit-meg-veluk
GLEVENTE Creative Commons License 2009.11.17 0 0 6374
Felmerült itt a Fórumon a derítés időzítésének a kérdése. Ez adta az apropót arra, hogy utánaolvassak a kérdésnek, eleddig magam sem végeztem ennyire tudatosan e műveletet. Mercz Árpi bácsi könyvében az áll, hogy az első fejtés után 1-2 héttel tanácsos a derítést végrehajtani. Majd ezt követő 10-12 nap múlva el kell választani a letisztult lét a derítési aljtól, azaz második fejtést végrehajtani. 
budai2 Creative Commons License 2009.11.17 0 0 6373
Tisztelettel üdvözlök mindenkit, különösen azokat, akik szőlővel vagy borral kapcsolatos tudásukat, tapasztalatukat másokkal is megosztják.
Életem első szőlőültetését hajtottam ma végre, 6 tő csemegeszőlővel Afuz Ali, Eszter, Néro fajtákkal, holnap folytatni fogom (hasonló nagyságrendben)) Pölöskei Muskotály, Suvenir és Moldova fajtákkal.
Szóval házikert, és a többi gyümölcs mellé kiegészítőnek, semmiképpen bor készítésre.
Előre tudom, hogy lesznek problémáim, amivel kapcsolatban kérdésekkel fogom terhelni a nagytudásúakat.

De én (azon kívül, hogy megbecsülöm a tudást általában is) nem szeretnék csak kapni anélkül, hogy én is adhatnék valamit a közös (tudás) kalapba.
Talán többeket is érint az a mérési tapasztalat, amit jó 30 évvel ezelőtt, borok metilalkoholvizsgálatával kapcsolatban szereztem.
Akkor még újdonság volt a gázkromatográf, és az a cég ahol dolgoztam, kapott egyet, amit bölcs vegyész kollégáim egy olyan bonyolult anyag vizsgálatával teszteltek, mint a bor.
Valamennnyi, akkor kapható palackozott borból vásároltak tesztanyagot, és egy fajta kivételével valamennyiben találtak metilalkoholt.
Különösen sok volt a vörösborokban (a bolgár vörösborokban még annál is több), és meglepő módon a badacsonyi szürkebarátban.
Egyetlen hárslevelűben és egyetlen tokaji szamorodniban vagy aszuban sem találtunk metilt.
A magyarázatot nem tudom, nem is kérdésként hoztam fel, egyszerűen csak azért, hogy a fórumot olvasó (és író) nagytudásuaknak egy mozaiknyit én is adhassak, mielőtt kérdezek.

És akkor egy kérdés:

Miután elültettem a hat tőt, jött át a szomszéd, és megkérdezte, hogy lerövidítettem-e a szőlőtövek gyökereit ültetés előtt?
Ilyet nem tettem, de kellet volna?
A hülye, szőlőhöz nem értő mérnöki agyam szerint ha nagy a gyökér, jobban működik a növény, ezért a kérdést nem értettem.
Kérem, ha valaki tudja (tapasztalatból is) mi a helyes eljárás, röviden írja meg.
Előre is köszönöm

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!