Keresés

Részletes keresés

zildi Creative Commons License 2005.01.24 0 0 29
köszönöm. tehát az öreg tő már nem fog virágot hozni, ezt nem tudtam.
Előzmény: cucurbia (28)
cucurbia Creative Commons License 2005.01.21 0 0 28

Hát sajna nincs Nök Lapjám,de szerintem mint minden Broméliaféle(egy-két kivétellel)virágzás után elpusztul,de nem szabad kidobni mert mindenhol sarjakat fog hozni,és ha azokat szétválasztod,és megneveled 1-2 év év mulva fajtátol függöen ujra virágozni fog,én már évek ota igy nevelem őket.

Tartásra a mérsékeltházi sima szobaklima a legtöbbnek megfelel,mert azt mindegyik kibirja.Félárnyékban érdemes tartani a tölcsérjében locsolgatva lehetőleg állott vizzel.

Előzmény: zildi (27)
zildi Creative Commons License 2005.01.21 0 0 27

Bromélia, az biztos, a Nők Lapja január 19.-i számában ismertem rá, egy nő tartja a kezében, kosárkában van, hosszú zöld levelei vannak, a virág piros és hegyes végű szirmai vannak, a nevét nem irják sajnos, talán levélcsillag? sok mindent írnak, csak az elvirágzás utáni gondozását nem.

üdv.

Előzmény: cucurbia (26)
cucurbia Creative Commons License 2005.01.20 0 0 26
Ez igy bármi lehet,kéne rola egy kép.
Előzmény: zildi (25)
zildi Creative Commons License 2005.01.20 0 0 25

Segítséget szeretnék kérni. két hónapja kaptam egy szép broméliát. pontosabban nem tudom a nevét: hosszú zöld levelei vannak és középen a piros virága, hegyesen végződik. most kezd szintelenedni a virága, mit kell tennem, ha majd a virág véglegesen elpusztul. mostanáig ritkán öntöztem, ahogy mondták, kicsi cserépben van és hogyan tovább??

szép napot

zildi

hakansukur Creative Commons License 2004.11.29 0 0 24
Sziasztok Kb fel eve lettem tillandsia-rajongo. Volt egy kiszuperalt negyven literes akvariumom es abbol csinaltam egy terrariumot amibe tettem egy T.gardnerit, egy T.bulbosat- es egy T. butzii-t. kb majusban vettem egy meduza-t is. Nagyon jol elvoltak (bar a bulbosa viragzas utan elpusztult :-( ), deli megvilagitasi erkelyajto elott, fuggony mogott, szoval direkt napfenyt nem kaptak. Azota mas helyre kerultek, es mivel sotetebb helyre ezert mest.vilagitast is igenybe kellett vennem. Ket 15W-os fenycso van felettuk egy osram fluora es egy osram daylight. A helyzet az hogy: egyreszt lassan nonek ami meg nem lenne gond (a butzii mar kb 5 honapja hoz egy hajtast es meg mindig csak 2 cm) , bar ez is idegesit egy kisse hanem az hogy a gardneri elrothadt es korabban a bulbosa is erre a sorsara jutott. Olvastam hogy para kell nekik de a szelloztetes is fontos. Megprobaltam egy kiszuperalt szamitogep proceszzor hutoventillatort felszerelni de az keves, szinte egyaltalan nem keveri a levegot. Vajon egy nagyobb ventillatorra lenne szukseg? Es nem keves ez a 30 W vilagitas? Azt olvastam h ez ekkora teruleten (48 cm x 25 cm) kb 10000 luxnak felel meg. A terrarium aljanan kb 2/3-an egy vizzel teli belso akvarium van, nem kellene ezt esetleg porlasztani?
A novenykeket masnaponkent spriczniem deszt viz+ tillandsia tapoldat keverekkel es neha teljesen vizbemartom oket.
Es egy kicsit off kerdes? Nem tudjatok hol lehetne kapni kismeretu hygrometert? koszonom
pireisz Creative Commons License 2001.02.21 0 0 23
Szia ensingmosing! Köszi a segítséget, vigyázni fogok rá.
Előzmény: ensingmosing (22)
ensingmosing Creative Commons License 2001.02.20 0 0 22
Kedves pireisz!
A tillandsiákat naponta kell permetezni de legalább kétnaponta, hetente pedig merítsd az egész növényt de legalább is amire rögzítve van fát egy vödör vízbe, 3-4 hetenként ebbe a lavor vízbe tegyél előírt mennyiségű tápanyagot. Tedd napos helyre! De ne annyira hogy megégesse a leveleit.
Előzmény: pireisz (21)
pireisz Creative Commons License 2001.02.20 0 0 21
Sziasztok! A Valentin napi kiállításon vettem egy ilyen kis fán lakó növényt. Kérdésem, ha fűtött szobában van, hány naponta kell vízzel permetezni? Naponta? Nem szeretném megölni.
ensingmosing Creative Commons License 2001.02.18 0 0 20
Helló Belló!

Megint itt. Hogyan kell Guzmán-Broméliát szaporítani? Igen arról a decemberi bromi-ról van szó. Ugyanis a virág színe kezd elhalványulni és ilyen kis fekete bogarak kezdik bontogatni. Van már két kis alig látható hajtása amiről szeretném szaporítani. Egyszer már próbálkoztam vele. Simán beleraktam egy virágföldes cserépbe. Elrohadt. És akkor most hogyan tovább?

granit Creative Commons License 2001.01.07 0 0 19
Kedves Megyesi Éva!
Köszi, hogy foglalkozol a növényemmel. Szavakban próbálom lerajzolni:
A száron mindig két levélhajtás jön. Egyenes vonalat alkotnak.
A következő két levélhajtás ugyancsak igy helyezkedik el,de keresztben az alatta levő két hajtáson. Igy tehát felülről nézve,: + mindig ezt látod. Mint irtam a hajtásokon két soronként kettővel növekszik a levelek száma. Hosszúkás alakuak, az erek kb 45 fokban futnak.
Apró szöröcskék boritják a leveleket.
Gyors növekedésü, egy hét alatt kialakulnak a levélszámok, utána már csak a nagyságuk növekszik.
Ha megdörzsölöd, kicsit kesernyés füszeres a szaga. Ennyi.
A soproni szüreti napokon /nevét nem tudom/ egy pécsi kertészeti társaságtól kaptam, ők mondták tulipánfának.
Próbálom felkutatni legalább képen,vagy rajzban, de még nem sikerült rábukkannom. De ha már meg van, nevelem, és majd kiderül milyen lesz.
Üdv Gránit

Azt irod, kerti növény? Lehet, hogy nem szobanövény?

Megyesi Éva Creative Commons License 2001.01.06 0 0 18
Nehéz feladatot adtál, igaz, ami igaz egy fénykép segítene. A virágáról tudsz valamit? A leírás alapján nem tudok mit mondani. A tulipánfa egy kerti növény neve, tehát valószínű valamilyen táj név e név ott Pécs környékén. Vagy nincs kedved lerajzolni a levelét :))
Előzmény: granit (15)
granit Creative Commons License 2001.01.04 0 0 17
Szia Caryota!
Sajnos nincs képem róla. Ma egy kertész ismerösöm azt mondta, hogy esetleg hibiszkusz féle.Lehet is, meg nem is,mindenesetre kivárom mi lesz belőle.
De a leirás, amit adtam róla, a hajtások elhelyezkedése, a levelek növekvő száma igy igaz.
Ha a levelét megdörzsölöm, kicsit kesernyés illata van.Ezt ma próbáltam ki.
Köszi a segitséget üdv Granit
Caryota Creative Commons License 2001.01.03 0 0 16
Nincs fényképed róla? Nagy segítség lenne...
Előzmény: granit (15)
granit Creative Commons License 2001.01.03 0 0 15
Üdvözlök mindenkit, Granit vagyok.
Összeszokottan irogattok olyan témában ami engem is érdekel.
Szenvedélyes sziklakert épitő vagyok (az adottságaim kiválóak, mert a telkünk hegyoldalon van, és egy ásónyom után csak sziklák vannak kisebb, de inkább nagyobb méretben.
Megyesi éva honlapját megnéztem, gondolom szakember ebben a témában, ezért szeretnék valamit kérdezni tőle. Ugyanis szeptemberben kaptam egy kedves, hálásan fejlödő növényt, azt mondták róla, hogy "tulipánfa", szobanövény, kb.1-1,5 m
magasra nő. Szépen fejlődik, amit megfigyeltem az az, hogy az első "ágon" 3 levél, a következőn 5, aztán 7, most már az ujabb ágakon 9 levél van. Szereti a fényt, kb 40 cm, hálásan fejlődik. Feltúrtam mindenféle könyvemet, ami növényekkel foglalkozik, de sehol nem találtam olyasféle növényt, mint ez. A latin nevét nem ismerem, tehát igy nem tudok utána nézni, csak azt tudtam megfigyelni a levelekkel kapcsolatban, amit leirtam. Ja és az ágak száma egy soron kettő, és a következő két ág derékszögben helyezkedik az alatta lévőre, és hihetetlen gyorsasággal hozza a következő leveleket.
Ha valaki ráismerne, vagy Megyesi Éva tudna valamit erről irni, örülnék.
Ja és ezt Pécsről hozták, ott kezdett élni.
Mindenkit üdvözlök és köszönöm ha tudtok segiteni
Granit
Megyesi Éva Creative Commons License 2001.01.02 0 0 14
Bocs a lemaradásért...ha óvatosan ülteted át, vagyis egyszerűen kiveszed a cserépből és úgy át tudod ültetni, hogy a gyökereit nem sérted meg, virágzás idején is lehet. A levelek tölcsérében pedig télen és nyáron is lehet víz. Sőt, legyen víz.
Előzmény: ensingmosing (9)
Caryota Creative Commons License 2000.12.23 0 0 13
A Guzmaniát virágzás után érdemes átültetni. Talajban is elvan, de igazából fánlakó bromélia, szereti a párát. Felülről kell öntözni télen-nyáron, a tölcsérébe tölts egy kis vizet, néha pár csepp tápoldattal. Ha mégis cserépben tartod, a talaját se hagyd kiszáradni, néha azt is meg kell öntözni, elvégre vannak gyökerei is, noha azok eredetileg kapaszkodásra szolgálnak. Szerintem a hely jó lesz neki, biztosan szép lesz a tálad! Párom szerint lakásban sajnos nem túl tartós a Guzmania, nagyon magas a páraigénye.
Előzmény: ensingmosing (9)
ensingmosing Creative Commons License 2000.12.23 0 0 12
Válaszolna valaki a 9. kérdésre? Kösz!
Caryota Creative Commons License 2000.12.21 0 0 11
Mintha a Fitoland Korányi Sándor utcai telepén láttam volna elég sok félét.
Előzmény: ensingmosing (10)
ensingmosing Creative Commons License 2000.12.20 0 0 10
Amúgy tudtok valami helyet ahol jó broméliákat és tillandsiakat találok?
ensingmosing Creative Commons License 2000.12.20 0 0 9
Szia Éva!
Kaptam ma egy Gúzmán broméliát és az lenne a kérdésem hogy nem lenne-e baj ha most átültetném? Mert csináltam egy farönkből egy ilyen kis tenyészhelyet amibe fúrtam lukakat és ezt a farönköt beraktam egy tálba hogy a rönk és a tál közé is tudjak ültetni, és arra gondoltam hogy beleültetem a fa és a tál közé. A másik kérdésem meg az hogy most jót tenne neki ha felülről öntözném? Mert ugyebár most tél van és nem tudom hogy milyenek a téli igényei. Másrészt meg azt hallottam hogy szereti ha felülről öntözik, na de télen?
fjuri19 Creative Commons License 2000.11.07 0 0 8
Leslee!
Köszi a cimet, ismerem, nagyon jó.

mindenkinek
másik cím: szintén angol:www.airplant.com

ensingmosing Creative Commons License 2000.11.07 0 0 7
Csá Leslee!

Kösz a címet de az a baj, hogy szegény paraszti eszemmel nem értek angolul, de azért kösz

Előzmény: LesLee (6)
LesLee Creative Commons License 2000.11.06 0 0 6
Sziasztok mindannyian!

Egy jó kis weboldal a broméliákról:
www.fcbs.org

Ha ismeritek akkor bocs...

fjuri19 Creative Commons License 2000.10.29 0 0 5
A tillandsiák némelyike virágzás előtt (alatt) valóban pirosodik. (a leveleik) Amit irsz a kagylóról nem mond ellent annak, hogy a tillandsia természetes környezete nem kagylóban található, attól azonban kagylóban, köveken, régi váza töredékekekn stb. is lehet szép. Az első esetben a növény érdeke van a középpontban, a másodikban esztétikai szempontok. Azonban szerintem ragasztani egyik esetben sem tanácsos mert nem illő magatartás egy növénnyel szemben az, hogy esztétikai szempontjaink miatt védtelenségét kihasználjuk és esetleg jóvátehetelen kárt okozunk neki. Pld mikor le akarod szedni, hogy máshova tedd - ragaszd!
üdv.
ensingmosing Creative Commons License 2000.10.29 0 0 4
Csá!

Hát nem igaz. Ebben a témában mindenki kötekedik veleeeeem. Brűűűűűűűűű. Most sírok. Amúgy láttam egy képen egy broméliát és olyan vörösesek voltak a levelei (állítólag az időszaktól), és bele volt fektetve egy szép nagy kagylóba. Na ott nézett csak ki szépen.

Előzmény: fjuri19 (3)
fjuri19 Creative Commons License 2000.10.28 0 0 3
Nem hiszem, hogy a tillandsiák felragasztása -bármilyen ragasztóval- szerencsés ötlet. Tapasztalatom az, hogy valami rugalmas anyaggal (pl neylonharisnyából vágott szalag) kell a tillandsiát nem túl erősen valamilyen fadarabhoz (legjobb erre a célra a szőlőtőke darab)erősíteni. A nem túl szoros kötözés azért fontos, hogy a növény tudjon növelkedni addig amíg gyökereivel meg nem kapaszkodik. Ez azonban nem túl gyors folyamat (sokszor évek!) A fadarabhoz való erősítés pedig azért fontos mert így a természetes élethelyzetet utánozzuk. A különböző kerámiatárgyak cserepek nem emlékeztetnek az eredeti környezetre.
Tápoldatozni nyáron 2 hetente télen havonta kell. (mártás vagy permetezés)Virágozni általában európában télen szoktak. Nem mindegyik fajta pusztul el azután hogyha virágzott és utódai vannak. Sok fajtájuk egész kolóniákat képez, ahol több nemzedék él együtt évekig. Egyenlőre ennyi.
Megyesi Éva Creative Commons License 2000.10.25 0 0 2
Bocs, hogy értetlenkedtem...Ez így van a Bromeliáknak nincs szükségük földre, a levego páratartalmából is megélnek, ha mindazt biztosítod számukra, amirol írtak a virágvarázsban. Néha tápoldatos vízbe is érdemes bemártani, persze a töménységre figyelemmel.
Előzmény: ensingmosing (1)
ensingmosing Creative Commons License 2000.10.24 0 0 1
Hali!

Hát a virágvarázsban az volt hogy bármire felragaszthatom a Tillandsiákat ha elegendő víz (amit egy vödörbe való merítéssel meg lehet oldani), és magas páratartalom, na meg közvetlen napfény áll rendelkezésére. Persze nem pillanat ragasztóval hanem ami a növénykéknek megfelel.

Előzmény: Megyesi Éva (0)
Megyesi Éva Creative Commons License 2000.10.23 0 0 0
Lehet, hogy valamirol lemaradtam, de nem értem mi az, hogy felragasztod a növényeket valahova... Hova? És milyen növényeket?
Előzmény: ensingmosing (-)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!