Anyira azért nem kell megrepedni. Keverjél különböző arányba agyagot és folyami homokot kicsi kockákat mint pl egy gyufásdoboz és próbáld kiégetni amelyik a legjobb azt a keverést csináld. De a samotpor és vizüveg keveréke is nagyon jó csak egy kicsit nehezebb vele dolgozni és drágább. Van még a Rath Br 1100-as tüzálló habarcs szerintem ez a legjobb de ez sem olcsó az agyaghoz képest.
A tűztér rakásnál az agyagot bármilyen arányban keverem a homokkal, mindig megreped.Az baj-e?Ha baj lehet e használni a samot por és viz üveg keverékét a régi békebeli téglához?.Vagy van erre valami ötlet? Előre is köszönöm a választ
Igen! Nekem nagyon vékony hajszálrepedés keletkezik a kémény alatt és a hossztengelyével párhuzamosan is, de ahogy kihűl teljesen eltűnik.
Szerintem normális, ha belegondolok, hogy kívül 20 fok, bent akár 350-400 fok... persze biztosan lehet külső burkolattal láthatatlanná tenni, de nekem jó így!
Ettől még a magas szervesanyag tartalom veszélyeztetheti a tartósságát a belső tapasztásnak, ezért ott inkább törek nélküli anyagot használtak, a sót pedig az aljzat anyagához keverték, hogy kemény legyen, ne kopjon el, ne ragadjon rá az ételre.
Kötőanyagnak lényegtelen az alakja, mivel úgy is addig kell vizezni, hogy masszává váljon....
A homok-agyag arányát tekintve valóban jó a kmencéhez, de a törek tartalma nem lehet túl magas, mert ha kiég porózussá, morzsolódóvá válhat a használat során. Külső tapasztásra mindenképp alkalmas.
Valahol olvastam (valószínű itt, de lehet a kemencebencén), hogy a sima vályogtégla is megvelel agyag helyett tapasztani a kemencénél.
Igaz ez?
Most bontok ki egy vályog falból ajtónak helyet. A téglák jó állapotban vannak, nem porlanak. Ezek jók lennének nekem dongás kemencéhez a donga elkészítéséhez kötőanyagnak? Ha igen hol célszerű tárolni őket felhasználásig? Idén már biztos nem lesz belőle semmi, de jövő tavasszal szeretnék nekiállni megcsinálni.
Kb mennyi ilyen tégla kellhet egy átlagos méretű kemencéhez? (lesz úgy 1m3 kitermelve, ebből biztos nem lesz mind tökéletes, de azért remélem egy kemencényit kiad, ha egyáltalán felhasználható)
A mi kemencenk elvben ilyen, 10-15 kg fa kell bele, kb 2 ora alatt tejesen felfutjuk. Az tuti hogy a pizza 5-8 perc benne, kenyerlangos szinten, de bevallom komolyabb dolgot meg nem sutottunk..a parazsat teljesen ki kell szedni elvben suteshez. Az epitomesterunk szervez kemences napokat, osszel mindenkepp elnezunk egyre hogy lassam a hus suteset. Ami nekem is kerdes hogy ha kiszedem a parazsat eleg meleg marad-e orakon at? (elvben ugy tudom igen)
Meg teljes pizza-pompos lazban egunk, es probaltam mar olyasmit amit benn elokeszitettem es csak pirulni raktuk be. Barbecue rib, csulok pekne modra, sorosdobozra huzott csirke es baconba tekert maj tuti mar...lassan de biztosan haladunk. Pizzat hetente 2x sutunk, az uram szerint mar ezert megerte...de azert itt nem allunk meg.
Emlekeim szerint uveg nem kerult bele csak kavics es talan gyapot. De a hotartasa nagyon jo, ha felfutjuk meg 24 ora mulva is meleg. Legkozelebb asszem nem leszek rest es jegyzetelem az eltelt ido-hofok osszefuggest, ebbol latom majd hogy megsul-e benne a hus.
Bocs hogy én válaszolok de szerintem az hogy a kemence aljábba vastag üvegcserép réteg kell. Szerintem ez tévhit nem javítja a kemence használhatóságát. Azon kivül hogy egyszer biztos megvágja a kezed semi jelentősége nincs. Az én első kemencém is üvegcserepes volt de nem jól müködött. Szerintem oda valami jó hőszigetelő kell nálam lépésálló ásványgyapot van a tégla alatt hőszigetelőnek.
Bocsi, igazatok van, pizzával kezdtünk. Alig 10 perc alatt megsült, majd utána a husi. Annak kellett kb 70 perc. Utána jött a kenyér. De közben nem volt benne tüz/parázs az biztos.
Alapvetően ott is látok egy "kis" csúsztatástt, hogy hús, pizza, kenyér a sorrend. :)
A pizza 300 fok környékén sül tökéletesre, a kenyérnél (mint minden más kelttésztánál) is magas (kb. 250) hőmérséklet kell indításnak, hogy szépen feljöjjön, aztán kicsit hűlhet a sütőtér, hogy tökéletesen átsüljön. De az ízletes, omlós, hagyományosan kemencében készülő húsfélék nem szereik a magas hőfokot, mert kívül szénné égnek, belül meg maradnak nyersek.