Keresés

Részletes keresés

cassul454 Creative Commons License 2011.09.24 0 0 5064

alfi13 Creative Commons License 2011.09.24 0 0 5063

Anyira azért nem kell megrepedni. Keverjél különböző arányba agyagot és folyami homokot kicsi kockákat mint pl egy gyufásdoboz és próbáld kiégetni amelyik a legjobb azt a keverést csináld. De a samotpor és vizüveg keveréke is nagyon jó csak egy kicsit nehezebb vele dolgozni és drágább. Van még a Rath Br 1100-as tüzálló habarcs szerintem ez a legjobb de ez sem olcsó az agyaghoz képest.

Előzmény: Bonee (5062)
Bonee Creative Commons License 2011.09.24 0 0 5062

A tűztér rakásnál az agyagot bármilyen arányban keverem a homokkal, mindig megreped.Az baj-e?Ha baj lehet e használni a samot por és viz üveg keverékét a régi békebeli téglához?.Vagy van erre valami ötlet?    Előre is köszönöm a választ

cassul454 Creative Commons License 2011.09.21 0 0 5061

van aki a kéményt szereti nézegetni van aki inkább a kemencét. izlés kérdése.

kona.king Creative Commons License 2011.09.20 0 0 5060

Csak azt nem értem, hogy miért ezeket az oldal meg hátsó kéményeseket erőlteted, mikkor lenne hely az első kéményesre?

Előzmény: cassul454 (5057)
cassul454 Creative Commons License 2011.09.20 0 0 5059

a kemence még nincs kész de már megy a kiszáritás. neked nemis csinálnék.

magyar bucó Creative Commons License 2011.09.20 0 0 5058

Sokat ezt se használták még, de a vakolat már pereg. Én biztos nem csináltatnék veled kemencét.

Előzmény: cassul454 (5057)
cassul454 Creative Commons License 2011.09.20 0 0 5057

apafej ne kötözködj. hidd el nem tegnap készültek.

magyar bucó Creative Commons License 2011.09.20 0 0 5056

még nemvolt rájuk panasz.

 

Ezt nem csodálom, a képeiden lévő kemencékbe még nem gyújtottak be.

Előzmény: cassul454 (5055)
cassul454 Creative Commons License 2011.09.19 0 0 5055

hát néha ugy jön ki a lépés,de még nemvolt rájuk panasz.

magyar bucó Creative Commons License 2011.09.18 0 0 5054

Szép. Hogy jó-e, az már más kérdés.

Nem értem, miért van a kémény olyan messze a kemencétől.

Előzmény: cassul454 (5053)
cassul454 Creative Commons License 2011.09.18 0 0 5053

sziasztok! azért ezis szép kis kemence ugye?

 

fenderazigazi Creative Commons License 2011.09.14 0 0 5052

Igen! Nekem nagyon vékony hajszálrepedés keletkezik a kémény alatt és a hossztengelyével párhuzamosan is, de ahogy kihűl teljesen eltűnik.

Szerintem normális, ha belegondolok, hogy kívül 20 fok, bent akár 350-400 fok... persze biztosan lehet külső burkolattal láthatatlanná tenni, de nekem jó így!

Előzmény: becko8 (5051)
becko8 Creative Commons License 2011.09.13 0 0 5051

Üdv!

Nektek a kemencén előfordulnak apróbb repedések, illetve az ajtó tok hőtágulásából adódó felfűtési repedés, amely lehüléskor visszamegy...?

 

Köszönöm,

becko

magyar bucó Creative Commons License 2011.09.07 0 0 5050

Elég kinyitni is. Meg, ha már nyitva van, meg is kell kóstolni. :)

Előzmény: Teaway (5049)
Teaway Creative Commons License 2011.09.06 0 0 5049

"sorosdobozra huzott csirke"

 

Gondolom előtte ki kell inni a sört, nehogy felrobbanjon.

Előzmény: tucsok13 (5043)
kisszszoros Creative Commons License 2011.09.06 0 0 5048

Ettől még a magas szervesanyag tartalom veszélyeztetheti a tartósságát a belső tapasztásnak, ezért ott inkább törek nélküli anyagot használtak, a sót pedig az aljzat anyagához keverték, hogy kemény legyen, ne kopjon el, ne ragadjon rá az ételre.

Előzmény: skarabeus01 (5047)
skarabeus01 Creative Commons License 2011.09.04 0 0 5047
".. úgy is addig kell vizezni, hogy masszává váljon..."
Az elődeink sót kevertek hozzá--hogy a belső tapasztásra is megfeleljen.
Előzmény: kisszszoros (5046)
kisszszoros Creative Commons License 2011.09.04 0 0 5046

Kötőanyagnak lényegtelen az alakja, mivel úgy is addig kell vizezni, hogy masszává váljon....

A homok-agyag arányát tekintve valóban jó a kmencéhez, de a törek tartalma nem lehet túl magas, mert ha kiég porózussá, morzsolódóvá válhat a használat során. Külső tapasztásra mindenképp alkalmas.

Előzmény: tzscske (5045)
tzscske Creative Commons License 2011.09.03 0 0 5045

Valahol olvastam (valószínű itt, de lehet a kemencebencén), hogy a sima vályogtégla is megvelel agyag helyett tapasztani a kemencénél.

Igaz ez? 

Most bontok ki egy vályog falból ajtónak helyet. A téglák jó állapotban vannak, nem porlanak. Ezek jók lennének nekem dongás kemencéhez a donga elkészítéséhez kötőanyagnak? Ha igen hol célszerű tárolni őket felhasználásig? Idén már biztos nem lesz belőle semmi, de jövő tavasszal szeretnék nekiállni megcsinálni.

Kb mennyi ilyen tégla kellhet egy átlagos méretű kemencéhez? (lesz úgy 1m3 kitermelve, ebből biztos nem lesz mind tökéletes, de azért remélem egy kemencényit kiad, ha egyáltalán felhasználható)

ép-it-ész Creative Commons License 2011.08.30 0 0 5044
tucsok13 Creative Commons License 2011.08.28 0 0 5043
A mi kemencenk elvben ilyen, 10-15 kg fa kell bele, kb 2 ora alatt tejesen felfutjuk. Az tuti hogy a pizza 5-8 perc benne, kenyerlangos szinten, de bevallom komolyabb dolgot meg nem sutottunk..a parazsat teljesen ki kell szedni elvben suteshez. Az epitomesterunk szervez kemences napokat, osszel mindenkepp elnezunk egyre hogy lassam a hus suteset. Ami nekem is kerdes hogy ha kiszedem a parazsat eleg meleg marad-e orakon at? (elvben ugy tudom igen)
Meg teljes pizza-pompos lazban egunk, es probaltam mar olyasmit amit benn elokeszitettem es csak pirulni raktuk be. Barbecue rib, csulok pekne modra, sorosdobozra huzott csirke es baconba tekert maj tuti mar...lassan de biztosan haladunk. Pizzat hetente 2x sutunk, az uram szerint mar ezert megerte...de azert itt nem allunk meg.
Emlekeim szerint uveg nem kerult bele csak kavics es talan gyapot. De a hotartasa nagyon jo, ha felfutjuk meg 24 ora mulva is meleg. Legkozelebb asszem nem leszek rest es jegyzetelem az eltelt ido-hofok osszefuggest, ebbol latom majd hogy megsul-e benne a hus.
Előzmény: ottofon (5031)
kemence-kalyha Creative Commons License 2011.08.28 0 0 5042

Kedves Mindnájyan!

 

 

KEMENCEÉPÍTŐ TÁBOR - SZANDA, NÓGRÁD MEGYE
--------------------------------------------------------------

SZANDÁN, NÓGRÁD MEGYÉBEN
(SZÉP VIDÉKEN)

7-10 napos kemenceépítő tábort
szervezünk 2011. szeptember közepétől 7-10 fő részére.
A pontos időpont még alakul.

Az hirdető plakáton látható, égetett agyagtégla szerkezetű
tűzhelyes udvari sütőkemence épül majd meg.

HIRDETŐ PLAKÁT

http://bit.ly/onjQi2

Várjuk az érdeklődők jelentkezését!

ép-it-ész Creative Commons License 2011.08.28 0 0 5041

Hali

Osztom a véleményedet a darált üveggel kapcsolatban.

Van egy pék ismerősöm. csinált magának egy kerti kemencét . Nagyon szép és jól is működik .

Ő, pl. üveget rakott az aljába . Már félig elkészült amikor erre az üveggyapotos véleményre jutott.

 

Kemence viszont szépen füstöl .

cs

Előzmény: alfi13 (5039)
KalásziM Creative Commons License 2011.08.26 0 0 5040

 Mint írták   az egy tévhit, de hát az emberek még sok egyéb tévhitben is élnek és elég jól el vannak !!

Előzmény: ottofon (5038)
alfi13 Creative Commons License 2011.08.26 0 0 5039

Bocs hogy én válaszolok de szerintem az hogy a kemence aljábba vastag üvegcserép réteg kell. Szerintem ez tévhit nem javítja a kemence használhatóságát. Azon kivül hogy egyszer biztos megvágja a kezed semi jelentősége nincs. Az én első kemencém is üvegcserepes volt de nem jól müködött. Szerintem oda valami jó hőszigetelő kell nálam lépésálló ásványgyapot van a tégla alatt hőszigetelőnek.

Előzmény: ottofon (5038)
ottofon Creative Commons License 2011.08.26 0 0 5038

Mi az üveg elmélet?

Előzmény: KalásziM (5034)
ottofon Creative Commons License 2011.08.26 0 0 5037

Bocsi, igazatok van, pizzával kezdtünk. Alig 10 perc alatt megsült, majd utána a husi. Annak kellett kb 70 perc. Utána jött a kenyér. De közben nem volt benne tüz/parázs az biztos. 

Előzmény: sancibácsi (5032)
magyar bucó Creative Commons License 2011.08.26 0 0 5036

Igen, egyetértek. Nekem is feltűnt, hogy a hús után süti a pizzát.

Előzmény: beetee (5035)
beetee Creative Commons License 2011.08.26 0 0 5035

Alapvetően ott is látok egy "kis" csúsztatástt, hogy hús, pizza, kenyér a sorrend. :)

A pizza 300 fok környékén sül tökéletesre, a kenyérnél (mint minden más kelttésztánál) is magas (kb. 250) hőmérséklet kell indításnak, hogy szépen feljöjjön, aztán kicsit hűlhet a sütőtér, hogy tökéletesen átsüljön. De az ízletes, omlós, hagyományosan kemencében készülő húsfélék nem szereik a magas hőfokot, mert kívül szénné égnek, belül meg maradnak nyersek.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!