Keresés

Részletes keresés

Frank Owl Creative Commons License 2003.11.19 0 0 13
Meg teljes nyugalom... :( Hát manapság kicsit nehéz megvalósítani sajna.
Előzmény: gilice (12)
gilice Creative Commons License 2003.11.19 0 0 12
Bocs mindenkitől az előző kirohanásért, de kicsit felbosszantott az a beírás....
Gondoltam csak kicsit felhozom a topicot, mert jó lenne némi infó csere.
Mindjárt ajánlom is a http://www.reflux.hu/ weboldalt, szerintem nagyon hasznos.
A problémám nekem is már rég óta a reggeli erős köhögés, gyomor/nyelőcső égés + a rém kellemetlen hányigeres rosszullétek csak úgy ad-hoc.(Stresszhelyzetben biztos) Engem is vizsgáltak már jobbra balra, írtak mindenféle savlekötőket, de egy doki nem mondta volna, hogy esetleg reflux lenne. Májusban szerencsére találtam egy normális fül-orr gégészt, aki némi arcüregkezelés után elküldött "Báriumos röntgenre" és szerencsére kiderült, hogy reflux. Most kezdtem el szedni gyógyszereket, majd meglássuk. Ha nem javul akkor viszont mennem kell endoszkópiára. Az meg ugye a hátam közepébe se hiányzik....
Szal a reflux nem egy divat, hanem egy civilizációs betegség a sok adalékanyag, műkaja, miegymás miatt. Tényleg vissza kellene térni a főzelékevésre + a természetesebb kajákra.
gilice Creative Commons License 2003.11.19 0 0 11
Slim Panatella! Te sem vagy egy észlégy....
Csak annyit kivánok neked pár hétre, hogy minden reggel fogmosáskor kapjon el a hányás, aztán émelyegj 1,5 órát és köhögj mint egy halni készülő bagós jó 2órát. Aztán minden kaja útán fújódj fel mint egy tehén, kapj gyomorgörcsöt 2óránként, égjen a torkod napjában legalább 10X-mintha ecetet ittál volna és rókázz úgy naponta a legváratlanabb helyeken. (buszon,munkahelyen, stb....) Hogy miért? Mert ez a Reflux és majd utána irogasd a süketelésed.
Ez sajna nem divat, mert a legtöbb dokinal lövése sincs róla, csak felírja a Quamatelt, hogy sok a gyomorsavad oszt hazaküld. Ha meg még nem hallottál erről, csak nézel, hogy semmi nem változott.
Emellett kipróbálhatnál 1-2 magasvérnyomásos rosszullétet is....
Előzmény: Slim Panatella (3)
Frank Owl Creative Commons License 2003.10.09 0 0 10
Hát senkinek nics ilyen baja?

Nekem igazándiból a torkommal volt bajom. Elöször a cigire gondoltam, de miután letettem azután is megmaradt a "gomboc" érzés meg reggelente a köhögés.Miután olvastam erröl a betegségrő utána jöttem rá, hogy valószinűleg a sav marta meg a nyálkahártyát. Hiába csinálok bármit a torkommal nem gyógyul. A doki meg savlekötőt írt fel. (Több orvosnál is voltam: az egyik a száraz levegőre fogta (kiszárad a torkom reggelre stb), a másik meg orrsövénny ferdüléssel meg akart műteni, de hát ezek ilyenek...)
Én értem hogy életmód beli változtatást kellene eszközölni, de jó lenne tudni milyen szer segítene a gyógyulásban.

Valakinek van tapasztalata?

augusztusi_lany Creative Commons License 2003.06.18 0 0 9
Köszi szépen,
Még nem tudtam elolvasni, mert az a munkahelyire megy, majd holnap.
Előzmény: balage17 (8)
balage17 Creative Commons License 2003.06.18 0 0 8
augusztusi_lany! válaszoltam a emiledre!
Előzmény: augusztusi_lany (7)
augusztusi_lany Creative Commons License 2003.06.12 0 0 7
Sziasztok,
Gondoltam felhozom ezt a topicot, ugyanis rettentő sok kérdésem van.
A kisfiam 5 éves, és születése óta refluxos.
De ezt csak most diagnosztizálták nála igaziból egy 24 órás PH mérés következtében. Ami kimutatta, hogy van nekije, nem is kevés alkalommal egy nap. De a dokinéni azt mondja, hogy annyiból nem olyan nagy a baj, hogy mindig csak rövid ideig van a nyelőcsőben a visszaáramlott étel-ital. Akkor lenne baj, ha tovább maradna ott.
Diétát javasol, és lehet, hogy valami enyhébb gyógyszert is.
Milyen a refluxos diéta?
Mik a tapasztalataitok? Mi az, ami után nagyon fáj a poci. Mindenkinek a tapasztalata érdekel. Légyszi írjatok.
originalqszi Creative Commons License 2002.02.26 0 0 6
A reflux természetesen a kémiából jött, angolszász eredetű szó! Jelentése, folyadék visszavezetés. Elsősorban a lepárlás műveletnél használják, amikoris a kisebb hőfokon forró és lecsapodó terméket visszavezetik a lepárló készülékbe (desztilláló készülékek 3., 4. tányérjára, felülről számolva!), annak céljából, hogy a fejpárlat dúsuljon.:)))))
Már az ősi szeszfőzők is használták, tudatlanul, amikoris a pára cső felfelé ferdén, majd függőlegesen a kondenzátorba vezető csövében un. vad reflux jött létre:)))))
Nos ennyit az eredetéről:))))DDDDDD
Szerintem egyszerűen nem kellene annyi tartósítószeres kaját zabálni, meg kozmaolajokkal teli olajban sütött sültkrumplit, meg kecsapot. Lehet néha friss zöldségből készült, magyarosan ízesített főzelékeket, néha szalonnát és fehérkenyeret enni, ecetes uborkával és utána meginni 1 dcl száraz vörösbort! Nemcsak egyszer, hanem mindig......ja, és olyan nyugis helyen kell dolgozni, mintssssszzszzzzz, modjuk én:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
himfy Creative Commons License 2002.02.26 0 0 5
Mit tudtok a gyerek-refluxról? Tényleg van ilyen vagy csak ijesztés?
Kőkapu Creative Commons License 2002.02.12 0 0 4
És gondolom Te ezt azért tudod ilyen jól, mert még sosem volt ilyen jellegű problémád.

Igaz, tényleg nem lehet benne meghalni, de egy szép kis nyelőcsőfekély még lehet belőle :(

Különben az érszűkűlet sem feltétlenül halálos betegség, csak szép lassan eldarabolnak. Persze akkor szerinted az sem betegség.

Előzmény: Slim Panatella (3)
Slim Panatella Creative Commons License 2002.02.11 0 0 3
miben nem lehet meghalni, az nem is betegség.

Ez persze túlzás, de a reflux csak egy divat, mint a magas vérnyomás. Ma ez a menő a dokiknál, holnap az.

himfy Creative Commons License 2002.02.11 0 0 2
Neked mit írtak fel?
Két évig szívtam mindenféle gyógyszerrel, egy éve felírták a Losecet, azóta rendben vagyok.
hzolee Creative Commons License 2002.02.11 0 0 1
nekem periodikusan jönnek.
van 1-2 hónap, amikor pörkölt+vörösbor+kávé majd sörök tömkelege + szivar (nikotinos nyál nyelése) kezdetű ebédelések, melyek nemsoká vacsorázásba torkollanak, majd leheveredek a TVt bámulni - szóval mindez nem számít. Aztán van 1-2 hónap, amikor ha csak annyit eszek h ne legyek éhes (semmi zsir, semmi füszer, italnak simaviz), vacsorára nem főttételt, attól is fáj. Most épp tünetmentes korszak van. Megyek is mindjárt ebédelni :-))))
z.
ps. gyomortükrözés suxx. nem is mentem vissza kontrolra.
balage17 Creative Commons License 2002.02.11 0 0 0
Csak gyógyszert írt fel, belgyógyászatra nem küldött? Gyomortükrözés - hát nem az volt életem legnagyobb élménye.
Szerintem a gyógyszer magában nem használ, nekem egy húzos diátát írt fel: semmi zsír, fűszer, alkohol, szénsavas ital, cigi, kávé, tej, csokoládé, puffasztó zöldségek stb. mindez 4 hónapon keresztűl, rendesen betartottam (nem cigiztem nem kávéztam és a zsíros ételekért sem voltam elötte sem oda, így csak az alkoholról és a szénsavas italokról kellett lemondani, az utóbbiakról volt nehezebb...), de megérte a panaszok elmultak. De sajnos azóta is nagyon figyelni kell az étrendre, egy-egy nagyobb evészet vagy ivászat (buli) után azért elő-lő jönnek néha megint a kellemetlen érzések...
Antal 42 Creative Commons License 2002.02.11 0 0 topiknyitó
Azt hiszem, nekem ez a bajom, az orvosom mégsem mondott róla semmit, csak felírt egy gyógyszert, ami nem használt.
Ki tud róla, kinek van még ugyanilyen betegsége?

A reflux a fejlett országok lakosságának közel 50 százalékát érinti
Index, 2002. február 8., péntek 14:21

Az álarcos fojtogató. Ezzel a jelzővel illetik azt az új keletű civilizációs betegséget, a refluxot, amely a fejlett országok lakosságának 50 százalékát érinti. A refluxról a veszélyeztetettek, de még a háziorvosok, és a betegségben szenvedők sem tudnak eleget - állítja a betegséggel foglalkozó szervezet elnöke.

Dr. Papp János, a Magyar Gasztroenterológiai Társaság elnöke szerint megdöbbentő eredménnyel végződött a társaság által másfél évvel ezelőtt elkezdett kutatás, amely azt igyekezett vizsgálni, hogy vajon Magyarországon milyen mértékű a refluxmegbetegedés, és a betegségre való fogékonyság.

A felmérés szerint hazánkban a reflux népbetegség: az összlakosság 28 százaléka fokozottan veszélyeztetett, 27 százaléka pedig veszélyeztetett. Papp doktor beszámolt arról is, hogy bár szakmai körökben egyre többet foglalkoznak az "álarcos fojtogatóval", a betegek és a veszélyeztetettek alig tudnak róla valamit.

A refluxot azért tartják alattomos, nehezen diagnosztizálható betegségnek, mert a kórkép nem egy jól körülírható statikus állapot, hanem folyton változó dinamikus folyamat. Ez a betegség a gazdaságilag-társalmilag fejlettebb országok civilizációs betegsége, és nagyrészt életmódunk következménye. A kórképet először 1935-ben írták le.

Mi okozza?

Egészséges embereknél a gyomor és a nyelőcső között lévő záróizom akadályozza, hogy a gyomortartalom visszajusson a nyelőcsőbe. Ha ez a záróizom nem tudja ellátni funkcióját, akkor a savas, maró gyomornedv feljut a nyelőcsőbe. Ez azért baj, mert a nyelőcső "bélése", nyálkahártyája nem alkalmas arra, hogy ellenálljon a maró hatásnak, csak a gyomor különleges nyálkahártyája képes az akár 1 pH érték körüli sósav maró hatását is elviselni. Betegség akkor alakul ki, ha a reflux tüneteket okoz.

A panaszok hátterében tehát az áll, hogy a maró sav irritálja a nyálkahártyát, amely így begyullad, kisebesedik. Ezt az elváltozást már nyelőcsőgyulladásnak nevezzük. Tartósan a nyelőcső hegesedéséhez, szűkületéhez, sőt, az esetek 1 százalékában daganatos elváltozásához is vezethet.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!