Keresés

Részletes keresés

Androidus Creative Commons License 2013.06.17 0 0 769

Jó, szerintem ezt itt fejezd be. Hülyeségeket összevissza beszélni tényleg sehova sem vezet.

Előzmény: advocatusdiaboli (763)
Androidus Creative Commons License 2013.06.17 0 0 768

"Igen ám, csak ugyebár nem számolsz azzal, hogy ez az összeg bő kétharmadában a nyugdíjak, és mint korábban írtuk - oka van annak, hogy azok differenciáltak... Akik most sokat kaptak - így vagy úgy, de többet is fizettek be (zömükben), akik keveset, azok meg keveset (vagy semmit - zömükben...).

Ha te ezt az összeget is bedobnád a nagy közösbe, és egyenlően osztogatnád - akkor a végén tényleg eljuthatunk oda, hogy mindenkinek tudjuk garantálni a 100 ezres alapjövelmet - de azon az áron, hogy nem, vagy csak alig-alig kaphat ennél többet az, aki dolgozik is valamit.. Ez meg innentől maga a halál."

 

Komolyan, de tényleg, komolyan nem zavar, hogy részletesen kitárgyaltuk, hogy ezt hogyan tervezem? Fújod a magadét, rám akarod olvasni mindenáron a verdiktet, de egyrészt ezt nem kértem, másrészt pedig össze-vissza beszélsz, mivel azt sem tudod még, hogy miről van szó. Tényleg jó ez így neked?

Előzmény: advocatusdiaboli (760)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2013.06.17 0 0 767

Pont arról van szó, hogy ez nem működik - ha bemész a hivatalba, és fizetned kell mindenért - akkor nem fogsz bemenni a hivatalba. A rendőrség, a tűzoltóság költségvetését végül 9x%-ban mégis az adófizetők pénzéből kell összedobni, mert a kiállított számlák effektíve behajthatatlanok lesznek - etc...

Nagyon nem véletlenül alakultak ki a dolgok úgy, ahogy - és barátunk láthatóan nem érti ezt mégsem...

 

Ezzel együtt egy érdekes, de naiv és nem megvalósítható gondolatkísérletnek látom.

Előzmény: anticonstitutionelle (764)
anticonstitutionelle Creative Commons License 2013.06.17 0 0 766

"Ne azt nézd, hogy megvalósítható-e vagy sem"

 

Nézd ez egy szakpolitikai fórum, ahol ugyan olvasok olyat amivel nem értek egyet, vagy nem tartom kifejezetten magas szinvonalúnak, de azért az álmodozást nem kéne erőltetni, arra a 6 éves unokaöcsém is képes...

Előzmény: Vajk (765)
Vajk Creative Commons License 2013.06.17 0 0 765

Tekintsd ezt egy (kicsit nagyzolva jellemzett) szellemi műhelynek.

Ne azt nézd, hogy megvalósítható-e vagy sem, és ha nem, akkor ne a saját fensőbbségedet fitogtatsd, hogy miáért nem, hanem legyél konstruktív. Találd meg a megoldást !

Nemet mondani, fikázni, mindenki tud(én is), de valós és előrevivúő ötletet annál kevesebben képesek kiizzadni.

Légy te is ezen kevesek egyike ! 

Előzmény: anticonstitutionelle (755)
anticonstitutionelle Creative Commons License 2013.06.17 0 0 764

Kicsit szerintem félreértetted őt, neki az a szándéka, hogy az államot teljesen leépítse és totálisan leegyszerűsítse az adórendszert. Valójában az igazi nyertes ebben a rendszerben a feketén dolgozó, áfát csaló melós és vállalkozó lenne. Természetesen a globális környezetet és a politikai megvalósíthatóságot totálisan ignorálja.

 

"Egyrészt nagyon sok minden pénzbe fog kerülni, ami eddig nem. Bemész a hivatalba, dolgoztatod az ügyfélszolgálatot BÁRMILYEN ügyben, kiszámlázzák az óradíjukat. A rendőr, amikor elkap valakit, a fizetendő kártérítés meg lesz toldva azzal, amennyibe az utána való nyomozás került."

 

"A tűzoltás kifizetése egészen pontosan úgy történik, hogy a tűzoltók kiszállnak, elvégzik a munkájukat, majd kiállítják a számlát a nemzeti kártérítési alapnak. A kártérítési alap azonnal kizitei őket, és megbízza a rendőröket az eset kivizsgálásával. (Természetesen fizeti a nyomozást is.) A rendőrök egy idő után jönnek az eredménnyel, ami lehet gondatlanság, gyújtogatás, vagy természeti katasztrófa. A harmadik esetben a kártérítési alap kifizetteti a teljes költséget a katasztrófaelhárítási adókasszával. Előbbi két esetben pedig meg kell próbálni megtalálni a felelőst. Ha gondatlanság volt, és meglett az illető, akkor az ő kötelező egyéni felelősségbiztosítása fogja a károkat megtéríteni a kártérítési alapnak. Persze fizet rá egy súlyos önrészt, és kap majd malust is, de nyilván a kár lehet akkora, amit soha nem fog tudni kifizetni önállóan, tehát a nagyját a biztosító állja. Ha gyújtogatás volt, akkor már büntetőeljárás folyik, de oda most nem kanyarodnék el. A lényeg, hogy a kártérítési alap mindig beszedi valahonnan a pénzt, és ez működik úgy, hogy sem központi adót nem kell fizetni a tűzoltás céljára, sem az ingatlant nem kell rá biztosítani."

Előzmény: advocatusdiaboli (763)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2013.06.17 0 0 763

Ez egy jó ötlet - csak megvalósíthatatlan... Előre látható, mi fog történni, amikor az x-szeresen büntetett előéletű HHH státuszú Orsós Rómeónak tettenérés és gyorsított eljárás után a 4 év letöltendő mellé adnak egy 3 milliós számlát is... Bevétel helyett 4 évig etetheti-kvártélyozhatja az állam...

Előzmény: anticonstitutionelle (762)
anticonstitutionelle Creative Commons License 2013.06.17 0 0 762

ő a bünözők nyakába varrná a rendőrség költségeit:)

Előzmény: advocatusdiaboli (761)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2013.06.17 0 0 761

Még valamit: te láthatóan nem foglalkozol a "dologi kiadások" című történettel. Azzal, hogy a rendőr fizetése sokszor a kisebbik tétel, a nagyobb tétel az egyenruha-fegyver-rendőrautó-üzemanyag kombó. Amit szétoszthatsz ugyan jövedelemként, de akkor lesz egy karszalgos-ágyékkötős, fegyverként maximum a pöcörőjét lengető rendvédelmised - jó fizetéssel... Az állami kiadások nagy hányada dologi kiadás, ami nem fordítható bérekre - vagy nem lesz iroda, nem lesz iskola, nem lesz fűtés a tanteremben, nem lesz villany és gyógyszer az amúgy sem létező kórházban, lesz helyette jól megfizetett orvos, aki majd a mezőn egy lepedőn operál egyet konyhakéssel...

 

Nem létező pénzeket akarsz szétosztani...

Előzmény: advocatusdiaboli (760)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2013.06.17 0 0 760

Az a baj, hogy nem számolsz, nem gondolkodsz - csak álmodozol. A blogodon nyitásként írod például:

 

"Ez a verzió költségeit tekintve már nem tűnik kivitelezhetetlennek, a közöskassza.hu adatai szerint tavaly 4765 milliárdot költöttünk szociális védelemre, ha ezt az összeget egy az egyben alapjövedelemre költjük, 40 109 forintot oszthatunk szét egyenlő módon az ország lakosai között."

És ha megnézem, akad ott még más is, bőséggel, amit ki lehetne vonni a központi kassza bűvköréből. Örülünk Vincent, mert innen is az látszik, hogy nem elérhetetlen a 100 ezer körüli összeg.

 

 

Igen ám, csak ugyebár nem számolsz azzal, hogy ez az összeg bő kétharmadában a nyugdíjak, és mint korábban írtuk - oka van annak, hogy azok differenciáltak... Akik most sokat kaptak - így vagy úgy, de többet is fizettek be (zömükben), akik keveset, azok meg keveset (vagy semmit - zömükben...).

Ha te ezt az összeget is bedobnád a nagy közösbe, és egyenlően osztogatnád - akkor a végén tényleg eljuthatunk oda, hogy mindenkinek tudjuk garantálni a 100 ezres alapjövelmet - de azon az áron, hogy nem, vagy csak alig-alig kaphat ennél többet az, aki dolgozik is valamit.. Ez meg innentől maga a halál.

 

De nem érted, pontosabban nem akarod érteni. Annyira beleszerettél saját gondolatodba, hogy nem is vagy hajlandó ezeket végigszámolni, inkább terelsz, beblokkolsz, de a lelked mélyén rettegsz, hogy ha egyszer tényleg korrekt módon végigszámolnád, és végignéznéd a költségvetés tételeit - akkor esetleg tényleg az sülne ki, hogy az ötlet megvalósíthatatlan...

 

Mert az, de előre látom, hogy ezt elismerni sosem fogod, vég nélkül fog itt menni a sárdagasztás... Mondom: a kiút a GDP drasztikus növekedése, amihez viszont kisebb redisztribúció, versenyképesebb adórendszer - és bizony a mostaninál nagyobb társadalmi-jövedelmi különbségek kellenének. Valódi kapitalizmus, ha úgy tetszik. Mert ami most van - az nem az...

Előzmény: Androidus (759)
Androidus Creative Commons License 2013.06.17 0 0 759

Szerintem nem azzal van a gond. Ha tényleg elolvastad volna, akkor tudhatnád, hogy egészen más volt a cél.

 

"Ami szép, derék törekvés, emberileg teljesen érthető - csak sajnos ott a bökkenő,"

 

...hogy nem ezt akartam :)

Előzmény: advocatusdiaboli (758)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2013.06.17 0 0 758

Szerintem meg én nagyon is elolvastam, amit írtál - csak te ezt nem gondoltad végig rendesen.

 

Nagyon-nagyon leegyszerűsítve a te rendszered nem szól semmi másról, mint arról, hogy a mostaninál többet akarnál adni a "zembereknek". Megpróbálod úgy körülírni, hogy ez ne legyen rögtön nyilvánvaló - de mégis nyilvánvalóan erről van szó. Segély, adott esetben semmi, meg nyomorúságos kisnyugdíj, közmunkabér, xarul megfizetett minimálbéres kényszermeló helyett emberi méltóságot és tisztességes jövedelmet szeretnél alanyi jogon adni - mindenkinek.

Ami szép, derék törekvés, emberileg teljesen érthető - csak sajnos ott a bökkenő, hogy erre nincs fedezet. Nincs és kész. Akkor sincs, ha szerinted mégis, meg ha kellene, hogy legyen, etc.. Átlag Jóska akkor fog jobban élni, ha a gazdaság jobban, sokkal jobban fog teljesíteni - amire viszont a te elképzeléseidnek semmiféle pozitív ráhatása sincs (ellenkezőleg, drasztikusan rontana a gazdaság teljesítőképességén végül...) - hiszen te sem csinálsz mást, mint a többi pszeudokommer: pisztergálod-csavargatod a redisztribúciót. Kicsit feljebb, kicsit lejjebb - de végeredményben akkor is csak a redibet igazgatod, rendezgeted, ahelyett, hogy azzal foglalkoznál, hogy az elosztható torta mérete nőjön.

A gond ugyanis azzal van...

Előzmény: Androidus (757)
Androidus Creative Commons License 2013.06.17 0 0 757

Az a baj, hogy kérdezel kritikus pontokon, miközben véleményt nyilvánítasz. Nos, úgy, hogy fogalmad sincs róla, milyen megoldásokat írtam le az általad említett problémákra, úgy nem fogsz tudni érdembeli véleményt formálni a tervezetemről. Köszönöm, hogy foglalkoztál vele, de sajnálom a ráfordított idődet. Még az alapfelvetésem logikájáig sem jutottál el. Nézd, nem sok esélyét látom, hogy veled ki tudjunk lukadni érdembeli vitához.

Előzmény: advocatusdiaboli (756)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2013.06.17 0 0 756

Az a probléma, hogy nem számolsz. Mivel két nagyságrendjében összehasonlítható számot látsz - így azt gondolod, hogy ez innentől elég. Holott...

 

Gondolatkísérlet: végy egy tanárt, aki most keres mondjuk nettó 120eFt-ot.  A te szisztémádban a fizetése mellé megkapná még a "garantált alapjövedelmet" is. Tehát innentől fogva keresne mondjuk 220 ezret, rendben, nincs ezzel semmi baj- de praktikusan az államnak innentől ő ennyibe kerülne és kész. A TB biztosításra így sem fizetne többet, mint eddig (a te szisztémádban), míg az eddig segélyezett meg jóval többet kapna. Semmiképpen sem kevesebbet. Mi lenne a nyugdíjasokkal? Ők is megkapnák ezt a garantált alapjövedelmet? És ha nem - akkor hogy nézne ki, hogy az életét végigdolgozó, de kisnyugdíjas mámi kapna 90 ezret, míg a sosem dolgozott Kolompár meg 100 ezret - élete végéig? Ha meg megkapná - akkor ebből lenne nyugdíj+apanázs...

 

Akárhogy is ragozzuk, ez a te csodarendszered eszméletlen többletköltséggel lenne csak beindítható - ha ezt a garantált alapjövedelmet ugyanis nem tényleg mindenkinek járó pluszként pumpálod be a rendszerbe, akkor a munkaerőpiac alsó 4-6 decilisénél teljesen összemosnád a jövedelmeket a segélyekkel, amivel ki is fingatnád rögtön az egész gazdaságot.

 

Arra viszont, hogy akárcsak kis pluszt is osztogassunk - nincs pénz. Annyira nincs, hogy amit most osztogatunk, arra sincs fedezet, várd csak ki a végég, legkésőbb a jövő évi választások után jön a feketeleves az inaktívaknak - elkerülhetetlenül...

 

Nem számolsz, nem számolsz - de ha igen, akkor rosszul... Márpedig minden a számokon bukik meg, és felületesen végiggondolva még jónak tűnő elképzelések a részletes rovancsoláson simán elvérezhetnek. Készítették már te költségvetést komolyabb projecthez? Mert akkor megtudhattad volna, milyen az, amikor a fejszámolással beajánlva még jónak tűnő ajánlatról részletesen végigszámolva kiderül, hogy csőddel fenyegetően veszteséges, és vissza kell lépni tőle... No pont ilyen lenne a te cucilizmus v.2.0 verziód is...

Előzmény: Androidus (754)
anticonstitutionelle Creative Commons License 2013.06.17 0 0 755

Kár görcsölni ennyit politikailag megvalósíthatatlan rendszeren.

Előzmény: Androidus (754)
Androidus Creative Commons License 2013.06.17 0 0 754

Jó, fussunk neki még egyszer.

 

Az összes kritikátok azon alapul, hogy én osztogatni akarok. Amikor ezt leírjátok, valószínűleg a mai ellátórendszer jár a fejetekben, amit még pluszban megterhelnek egy óriási kiadással. Pedig hát azzal kezdtem, hogy az egészet leváltaná az apanázs, és nem pluszban jönne hozzá. És már megint a számok. 12 ezer milliárd miért nem elég 8400 milliárdos kiadásra? Ezt valaki magyarázza már el nekem, mert eddig mindig fennakadt az erre irányuló kérdésem a levegőben.

 

A másik oldal. Szerintem alapvetően ott hibázik az okfejtésed, hogy a mai rendszerhez hasonlóan segélyben gondolkodsz. Mondom a segély definícióját: akinek x összegnél kevesebb jövedelme van, az kap y pénzt. Kaphat más jogcímen is, ilyen jogcímekből van temérdek. Az ügyesek mindenféle módon kiszedik a pénzt az államból, és jól elvannak munka nélkül. A másik ember, aki gürizik egy kis pénzért, az pedig nem kap segélyt, sorry, neki van jövedelme, örüljön annak. Tehát, aki dolgozik, attól csak elveszünk, aki nem dolgozik, annak csak adunk. És akkor megköszörülöm a torkomat :)

 

ÉS TE AZT NEVEZED EGYENLŐSDINEK, HOGY ÉN EZT ELTÖRLÖM??? AZT NEVEZED EGYENLŐSDINEK, HOGY AZ ÉN RENDSZEREMBEN BÁRKI, AKI DOLGOZIK, EGÉSZEN BIZTOSAN TÖBB PÁÉNZT KAP, MINT AZ, AKI NEM???

 

ÉBRESZTŐ!!!!!

 

AZ A ROHADT NAGY IGAZSÁGTALANSÁG, HOGY MOST (TEHÁT MOST, ÉS NEM AZ ÉN RENDSZEREMBEN) KAP PÉNZT MINDEN LÉHŰTŐ A SEMMIÉRT, AKI PEDIG DOLGOZIK, AZ NEM KAP.

 

AKI DOLGOZIK, AZ NEM KAP. EZ VAN MOST.

 

ÉS TE AZT NEVEZED EGYENLŐSDINEK, HOGY ÉN BEVEZETNÉM, HOGY OSSZUK EL EGYENLŐEN A PÉNZEKET, ÉS AZ IS (!!!) KAPJON, AKI DOLGOZIK???

 

HAHÓ, ÉBRESZTŐ!!!

 

(Szerintetek ennyi kiabálás és felkiáltójel elég lesz ahhoz, hogy rávegyem, hogy elkezdjen gondolkodni azon, hogy miben más az én tervezetem? :) )

Előzmény: advocatusdiaboli (752)
Vajk Creative Commons License 2013.06.17 0 0 753

Hogy beírhass ide és megkérdezd miért pörgetjük ezt az ostoba topicot....

Előzmény: soproniirsai (746)
advocatusdiaboli Creative Commons License 2013.06.17 0 0 752

Ez most valami vicc? Ha jobban belegondolsz, akkor a végén pont ugyanott lennénk a te szisztémáddal, mint most - a különbség annyi, és kizárólag annyi lenne, hogy a most kisebb, minimálbér közeli fizetésű és a kizárólag segélyből élők között semmiféle eltérés sem lenne a jövedelemben - ergo rögtön megszüntetnél cca. egymillió munkahelyet és ezzel nagyjából be is döntenéd a gazdaságot...

 

Értem én, hogy jót akarsz, meg azt is, hogy nagyon akarsz, nagyon-nagyon akarsz - csak éppen nem számolsz alaposabban utána, nem gondolsz bele a részletekbe - és ezért végül elvi hibás a történet. Egyébként nagyon nem véletlen, hogy ezt az ominózus mindenkinek járó alapjövedelem ötletet olyan fejlett, gazdag országokban vetették fel lilaködös bolsevik beütésű szobatudósok, ahol egyfelől a gazdaság teljesítménye lehetővé teszi, hogy legyen érzékelhető, számottevő különbség a legalacsonyabb jövedelmek, és a megélhetést még mindig biztosítani képes segélyek között (a világ háromnegyedén ez nem megvalósítható !!!), másfelől - és ez igen lényeges különbség - ahol sosem próbálkoztak a szocializmus bevezetésével, nincs személyes tapasztalatuk arról, hogy miként rothad szét a munkamorál egy egalizáló szisztémában.

 

Az a vicc abban, amit leírsz, hogy sok-sok finomhangolás után végül lassan eljutsz ugyanoda, ahol most tartunk, és nem ismered fel, hogy az országnak az elmozdulásra az esélyt pont nem a társadalmi egyenlőség még tovább növelése - hanem csökkentése jelenthetné... Ha végre hagynák békén a többre képeseket "húzni", akkor idővel húznák maguk után a középszert is, azok meg a "legalját". Az összes komcsi ideológus alapvető hibája, hogy nem képes felismerni: a jelenlegi modern, indusztriális, poszt-indusztriális gazdaságokban a gazdaság teljesítményének kb: 60-70%-át egy szűk, a társadalom 5-10%-át nem meghaladó nagyságú réteg biztosítja, és ha ezt a kis réteget visszarángatják a sárba (mondván, hogy 5-10%-al ők kisebbség, és milyen tetűség, hogy a többszörösét keresik az átlagnak) - akkor ezzel bukjuk is annak a 60-70%-nak a zömét, a végén mindenki szegényebb lesz...

Jelen pillanatban a magyar költségvetés teljes összege egy állampolgárra lebontva cc. 100eFt/hó. Ebből te ezzel összemérhető nagyságú "alapjövedelmet" nem fogsz tudni biztosítani, hiszen ezen összeg óriási hányada eleve olyan dologi kiadás, ami nem megspórolható. A helyzet az, hogy az összes problémánk valahol oda vezethető vissza, hogy már most is erőn felül költünk az ingyenélők hadára.

Előzmény: Androidus (734)
Törölt nick Creative Commons License 2013.06.17 0 0 751

Ehh.

 

Előzmény: Androidus (749)
Androidus Creative Commons License 2013.06.17 0 0 750

...mondta soproniirsai, majd pörgetett rajta egyet :)

Előzmény: soproniirsai (746)
Androidus Creative Commons License 2013.06.17 0 0 749

Tekintettel, hogy az apanázs forrásául szolgáló adót nem kizárólag a munkabérekre definiáltam, mondhatom, hogy de facto nem úgy van, ahogy te mondtad. Sajnálom, de nem jutunk sehova, ha addig se jutunk el, hogy egyetértsünk abban, hogy mit mondtam.

Előzmény: Törölt nick (747)
Törölt nick Creative Commons License 2013.06.17 0 0 748

:)))

 

Előzmény: soproniirsai (746)
Törölt nick Creative Commons License 2013.06.17 0 0 747

De, ez pontosan így van, és ha ezt nem látod, akkor olyan mndegy.

 

Előzmény: Androidus (741)
soproniirsai Creative Commons License 2013.06.17 0 0 746

minek pörgetitek ezt az ostoba topikot?

Androidus Creative Commons License 2013.06.17 0 0 745

Hát, ilyen rendszer még nincs sehol, az tuti :)

Előzmény: Vajk (744)
Vajk Creative Commons License 2013.06.17 0 0 744

"A rendszer helyben finanszírozza önmagát, tehát a biztosításoknak fedezniük kell az ellátás teljes költségét"

Na ez az, ami sehol nincs így !

Egyetlen államban sem nyereséges az állami eü !

Előzmény: Androidus (729)
Vajk Creative Commons License 2013.06.17 0 0 743

Ezek  spec gyógykezelések érthetőek, hiszen amíg egyvalakinek a kezelése 5 M, addig ebből x embert ellátnak kisebb bajokkal, felírnak neki gyógyszert, stb.

És itt is a többség, a nagyobb hasznosság elve érvényesül.

Igen, rossz annak, akinek ritka és drágán gyógytható betegsége van.

Mint ahogy a felderítőknek is rossz, vagy a fronton az elsővonalból rohamra indulónak is.

 

Előzmény: advocatusdiaboli (724)
Androidus Creative Commons License 2013.06.17 0 0 742

Ja, ezt már rég beleírtam :)

Előzmény: Vajk (740)
Androidus Creative Commons License 2013.06.17 0 0 741

"Minek vitázzon veled bárki? Azt sem vagy hajlandó elfogadni, hogy gyakorlatilag a mindenkit ellátó rendszereket a dolgozókkal fizettetnéd meg:"

 

Ez de facto nem így van.

 

"és ezt most sem tudja összedobni a dolgozó csapat"

 

Kevesebbnek az újraosztásával számolok, mint a jelenlegi rendszer.

Előzmény: Törölt nick (737)
Vajk Creative Commons License 2013.06.17 0 0 740

Magáncsőd alatt nem ezt a mostani felpuhított változatot értem, hanem a XIX. sz közepi angol mintát: adósok börtöne, ahol ledolgozza az ellátását.

PL a havi átlagfizetés X szerese felett lehet kezdeményezni egy iilyenkezelést, de csak akkor, ha nincs fizetése az illetőnek és a határérték elérése után y hónapig nem megy el dolgozni.

 

Előzmény: Törölt nick (722)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!