Keresés

Részletes keresés

W.L. Creative Commons License 2018.02.03 0 0 6150

Apropo, ezeket a tavaly kimaradt dolgokat nem szerkeszted bele igy utolag Galelarol es Ternaterol szolo blogbejegyzeseidbe? Hogy egyutt legyen minden azokrpl a helyekrol. Ujabb bejegyzeseket ugyis irhatsz boven az uj helyekrol is majd.

Előzmény: wanbo (6146)
W.L. Creative Commons License 2018.02.03 0 0 6149

Szuperek az idei reszletes-kepes beszamoloid, kivansi vagyok, Buru is sorra kerul-e meg ma? ;-)

Barcsak mindenki visszaterne a forumra beszamolokkal utazasa utan...

Előzmény: wanbo (6147)
W.L. Creative Commons License 2018.02.03 -1 0 6148

Dehogynem!

Sokkal kenyelmesebb, es plane olcsobb, a strandon maradni. ;-)

Előzmény: ázsiautazók (6143)
wanbo Creative Commons License 2018.02.03 0 2 6147

Innen visszamentünk Ternatéra, amiről szintén írtam már tavaly:

http://utazovagyoknemturista.blog.hu/2017/06/15/palmafak_fekete_homok_mi_kell_meg

 

Itt kettő olyan program volt tervben, ami tavaly nem fért bele az időmbe: búvárkodás és a vulkán megmászása; illetve egy napom elment a vízumom meghosszabbítására is (erről annyit, hogy Ambonban tavaly nekem kb. 1-2 óra alatt megvolt, itt viszont kellett rá az egész nap, de tudtommal még így is elég jól jártam, szóval ha valakinek ilyen jellegű ügyintéznivalója akad a jövőben, annak ajánlom Ternatét vagy Ambont).

 

A búvárkodás fénypontja a város legnagyobb mecsetje előtti tengerfenék merülése, igazán különleges élményekkel: van kb 8 motorkerékpár (sorba állítva, rájuk lehet ülni), 2 busz (az egyiken át lehet úszni), 2 hajótest, az egyik viszonylag kicsi a másik viszonylag nagy és több apróság (pl. korallal benőtt laptop) a tengerfenéken, igazán egyedi és érdekes.

 

E mellett Hiri szigete mellett merültünk még 2-t, valamint a Jikomalamo nevű strand előtt, mindhárom hely jó volt – Hiri előtt dugong is van, de ezt sajnos mi nem láttuk. Sajnos éjszakai merülésre nem volt időm, egyedül meg túl drága lett volna, de itt is megtalálható a halmaherai „sétáló cápa” (walking shark), ami csak este látható. A búvárhelyekről elmondható, hogy abszolút nincs tömeg, sőt, a korallok is jó állapotban vannak, hal is van so, bár én nagytestű halakat e merüléseken nem láttam. De a város előtti merülés visz mindent.

 

A vulkán az nagyobb falat, nekem 4 órán át tartott a mászás a csúcs közeléig, bár sokat fényképeztem és videóztam is (itt van egy kvázi hegygerinc ahonnan szép a kilátás, a tényleges kráter és csúcs innen még kb. 50 méter szintemelkedés, itt viszont sziklás-köves a talaj, nem túl biztonságos, meg is csúsztam elég kellemetlenül – lehorzsoltam a lábam egy részét, úgyhogy ezt már nem erőltettem, nehogy valami komolyabb baj essen.) Innen ugye még le is kell menni. A lényeg, hogy ez a program kb. 6-8 óra alatt teljesíthető és javasolni csak a fizikailag igen fitteknek javasolnám – ami én nem vagyok, szenvedtem is mind felfelé, mind lefelé menet, de azért megcsináltam :). Sok víz legyen nálunk, ha valaki megcsinálná, ugyanis nagyon izzasztó a pára és a kb. félúton lévő forrás éppen ki volt száradva, így annyi vizünk volt, amennyit lentről vittünk. A kilátás viszont gyönyörú ha éppen jó az idő, nekem felemás volt – felhős, de szerencsére gyorsan vonultak, így tudtam szép képeket csinálni. Egy darabig most nem szeretnék vulkánt vagy hegyet mászni, de azért örülök, hogy megcsináltam és nem kizárt, hogy a jövőben még mászok majd másikat is, de az biztos, hogy arra erőnlét terén kellően rá fogok készülni. A vezető ára 250 ezer (én legalábbis ennyit fizettem) és megéri vezetővel menni, mert itt-ott nem túl egyértelmű az ösvény és alapból igen hosszú a mászás, nem lehet túl jó érzés eltévedni. 

 

Képek:

 

wanbo Creative Commons License 2018.02.03 -1 2 6146

Tobelóban megszálltunk két éjszakára, ugyanis egy napot szerettem volna még Galelában eltölteni. Tavaly már voltunk itt néhány napot és hogy ne legyek túl hosszú, be is linkelném a blogom ide vonatkozó bejegyzéseit, azokban kb. benne van minden:

 

Galela: 

http://utazovagyoknemturista.blog.hu/2017/05/06/felfedezesre_varo_paradicsom_1_resz

Galela víz alatti vulkán: 

http://utazovagyoknemturista.blog.hu/2017/05/01/usznal_egy_aktiv_vulkanban_akkor_ide_gyere

Tobelo:

http://utazovagyoknemturista.blog.hu/2017/05/10/felfedezesre_varo_paradicsom_2_resz

 

Ami idénre maradt: 2 japán világháborús bunker, szintén világháborús ágyúk, egy kisebb tó a dzsungelben, a Tobelóhoz közeli Luari beach, ahol eszméletlen naplemetét fogtunk ki; és a nap fénypontja, a Sapoli vízesés, amit egy kb. 45 perces séta előz meg a dzsungelben, egy folyón is átkelve például, gyönyörű tájon.
Galelában rengeteg a látnivaló, ezek közül tavaly nekünk semmire nem volt időnk – igaz, a vízesés főleg esős idő miatt nem jött össze, akkor ugyanis a folyó is megáradhat és az egész terep sárossá válik a sétához. De a vízesés gyönyörű, kötelező program Galelában. Tobelo és Galela környéke fantasztikus. Egy ojek 150 ezer rúpia volt kvázi az egész napra.

 

Néhány kép:

 

wanbo Creative Commons License 2018.02.03 0 2 6145

És néhány kép Doiról és Dagasuliról: 

 

wanbo Creative Commons License 2018.02.03 0 2 6144

Folytatnám a beszámolót:

 

Morotai után, Tobelón keresztül a Doi-szigetekre mentünk, azokon belül is Dagasulira. Szerencsénk volt, hiszen oda elvileg heti kettő hajó megy Tobelóból (egyébként pedig Posiposi-n keresztül lehet utazni Tobelóból, de onnan csak bérelt hajóval lehet átjutni a szigetekre, ez drágább lett volna) és pont érkezésünk napján indult a hajó Doira, este. Viszont, mint kb. induláskor kiderült, két hajó is indult Doira, és nem a miénk volt közvetlen, így a kb. 6 órás táv lett 16 órás. Mindegy, odaértünk, egyben, ez a lényeg.

 

Dagasulin szálltunk meg, irdatlan mázlink volt, hogy a hajó indulása előtt kb. ¾ órával találkoztunk egy angolul jól beszélő sráccal, aki Dagasuliból való. Ő végül nem a mi hajónkkal ment, de ez csak indulás előtt derült ki és mi ekkor már megvettük a jegyeket és találtunk is korrekt fekhelyet magunknak, úgyhogy nem variáltunk.

A lényeg, hogy óriási segítség volt a srác, meg tudjuk értetni magunkat indonézül és már értek is sok mindent, de nyilván sokkal egyszerűbb és élvezetesebb volt így az itt töltött három nap. Ő egyébként most tanársegéd a helyi iskolában, úgyhogy gondolom a jövőben is ott lesz, ha valaki ideutazna. 

 

A falu főnökénél tudtunk megszállni, felesége nagyon jól főz, fejenként 100 ezer rúpiát adtunk nekik egy napra (a srác szerint ez még nagyon sok is volt – persze mondjuk tobelói szállásárakhoz képest – kaja nélkül nem sok). A szigeten a legtöbb házban nincs áram, se generátor, a mi házunkban volt generátor, este 7-től kb. reggel 5-ig, esténként az egész falu hozzánk járt telefont tölteni. :) A közeljövőben elvileg lesz majd áram, a kábelek ki vannak húzva az utcákon, és utolsó napunkon állították fel az első villanypóznát is.

 

Amit Dagasuliról tudni érdemes, hogy mindenki nagyon kedves, a gyerekek kíváncsiak, de azért félénkek (követnek, aztán elszaladnak), a három nap alatt nagyon sok helyi házába kaptunk meghívást, ilyet máshol ilyen számban még nem tapasztaltam, Malukuban sem.

 

A szigetek körül gyönyörűek a strandok, ezekről mutatok képet, mert tényleg nehéz leírni. A falvak nem strand előtt vannak, talán ezért is nincsenek teleszemetelve, sőt, a strandok nagyon tiszták.

A hajóbérlés is olcsóbb, mint Morotaion, itt 1 milliót fizettem két kb. fél nap hosszú kirándulásért illetve plusz egy transzferért Doi szigetre Dagasuliról.

 

Ha valaki Tobelóban jár és van néhány plusz napja, akkor nagyon ajánlom ezeket a szigeteket, óriási élményt nyújtanak. Visszafelé teljesen korrekt hajóval mentünk (ami Manadóból érkezett és ment Tobelóba, 80 ezer rúpiáért), kb. valóban 6 óra alatt, úgyhogy ennyi teljesen kibírható, nem kell 16 órát egy hajón szenvedni. :)

 

Engedjétek meg, hogy így a végén belinkeljem az itt készült videóm linkjét: 

https://www.youtube.com/watch?v=xbIzbehzvyY 

ázsiautazók Creative Commons License 2018.02.03 -1 0 6143

Köszi az infót!

Nem fárasztó, zsúfolt nap ez így? 

Előzmény: W.L. (6141)
W.L. Creative Commons License 2018.02.03 0 0 6142

A te beszamolod pedig most nagyon jo reszletes, csak remelem gyozod majd folytatni is! ;-)

Mire ezt olvasod, ha jol sejtem mar Ambonban lesztek, tehat az ut nehezebb vagy kiszamithatatlanabb reszei mar mogottetek.

Előzmény: wanbo (6139)
W.L. Creative Commons License 2018.02.03 0 0 6141

Ha esetleg erdekel, ma rakerdeztem wanbo keresere a Divanal, hogy naluk szervezheto-e Wayag.

Igen, meghozza speedboattal 11 millioert, amire mondhatnad hogy dragabb mint 10-ert Krirol DE keresre ok hajlandok ebbe az amugy kulon 2,5-be kerulo Kabui es Hidden Bayt is belevenni rafizetes nelkul, amivel szerintem mar egyreszt szupertartalmas kirandulas lenne, masreszt a legjobb ar.

Wayagra kell egy hajonkent 1 millios kulon beugrot is fizetni a legkozelebbi waigeoi faluban Serpeleben, azzal egyutt 12 milla az ar. Illetve Wayagaon (es Aerboreken) ellenorzik a raja ampati belepok megfizeteset is, tehat aki oda keszul, az ne mulassza el annak megfizeteset.

Előzmény: ázsiautazók (6112)
wanbo Creative Commons License 2018.02.01 0 2 6140

És "természetesen" a Gorango strandról készült kép lemaradt:

 

wanbo Creative Commons License 2018.02.01 -1 4 6139

Sziasztok! Mi is már majd’ három hete benne vagyunk az idei indonéz útban, jelenleg éppen Buru szigetén tartózkodunk, és mivel gyors a net és időm is van, elkezdeném megosztani az eddigi élményeinket.

Először is, engedjétek meg, hogy reklámozzam kicsit a blogom Facebook-oldalát, ugyanis az internetelérés függvényében töltögetek fel oda fényképeket, videókat és sok egyebet, szóval, akit érdekel, az ott követheti az utunkat: https://www.facebook.com/utazovagyoknemturista

És akkor Maluku: Idei utunk Malukura és Pápuára koncentrál, Malukunak is főleg olyan részeire, amik a tavalyi útból kimaradtak.

Első „igazi” megállónk Morotai szigete volt, Halmahera mellett. Újdonság, hogy néhány hónapja már repülni is lehet Ternatéról – ez nagyon jól jött, mert megspóroltunk egy bő fél napot. A repjegy ára kb. 400 ezer, hajókkal és taxizva Tobelón keresztül sem sokkal olcsóbb, úgyhogy megéri repülni. Tudtommal egyelőre csak Ternatéról lehet Morotaira repülni. Berebere és Daruba településeken szálltunk meg, Berebere északon található, s itt a Pantai Gorango nevű partszakaszt (ojekkel elérhető, kb. 20 perc - fél óra távra) és a Tabailenge nevű kis szigetet emelném ki, mint fő látnivalók. Mindkettő gyönyörű, bár a téli hónapokban nagyok tudnak lenni a hullámok.

Daruba körü Dodola szigete a csúcs, de Morotai fővárosa körül több kisebb sziget is található. A távolságok miatt azonban vagy 3 sziget fér csak bele az island hoppingba, vagy nagyon drága lesz a hajóbérlés.. Mi 700 ezret fizettünk a motorcsónakért, de hallottam már 1 milliór árról is korábban, úgyhogy ezzel mi még jól is jártunk.

Morotai tökéletes extra egy tobelói, halmaherai utazáshoz (innen gyorshajóval kb. másfél óra), 3-4 napot érdemes Morotai és környékére szánni.

Szállás van mindenhol, bár Bereberében a két vendégház inkább kvázi homestay, ugyanis két családi ház szobái vehetők ki, természetesen indonéz színvonalon, de arra az 1-2 éjszakára megfelelő (150 ezer a szoba, kaja nélkül, de van egy nagyon szuper warung is a faluban). Darubában szállás van bőven, mi egy kényelmes vendégházat (Pacific Inn a neve) választottunk 275 ezerért, reggelivel és légkondival, a központban, teljesen korrekt volt. Wifi Morotaion gyakorlatilag nincs (esetleg a resortokban?), de az indonéz mobilnet működik, térerő van természetesen.

Búvároknak extra lehet világháborús roncsokon merülni – ez nekem nem jött össze. A búvárbolt Shark Diving Indonesia néven az interneten megtalálható (esetleg még a Morotai szót odaírhatjuk a keresőbe), bár én nem tudtam őket elérni, lehet, hogy már más a telefonszámuk.

A világháborús relikviáknak egy kis múzeum ad otthont, a kiállítás viszont csak indonéz szövegekkel van ellátva, így a nyelvet csak alap kommunikációs szinten értve nem igazán informatív. A múzeum és a két kiállított tank Daruba „határában” kb. 1 óra alatt megjárható (pl. ojekkel), érdekes extra program az island hopping előtt vagy után.

Morotairól a blogon is írtam, és ha jól emlékszem korábban már ide a fórumra is belinkelték, engedjétek meg, hogy megosszam mégegyszer: http://utazovagyoknemturista.blog.hu/2018/01/26/vilaghaboru_alomszep_strandokon_pulau_morotai

fornit1 Creative Commons License 2018.01.30 -1 0 6138

Kb ezért szerettem meg Indonéziát, mint amiről írtál :)

A fényképek is szépek.

Előzmény: gadosp (6126)
W.L. Creative Commons License 2018.01.30 0 0 6137

Belitungrol Bangkara pedig nem is kell repulni, gyorshajo is van (vagyis volt mikor en mentem).

Előzmény: gadosp (6136)
gadosp Creative Commons License 2018.01.30 0 0 6136

Na akkor már csak a repülő miatt is utána nézek :) Köszi

Előzmény: W.L. (6135)
W.L. Creative Commons License 2018.01.30 0 0 6135

Mar csak azert is megfontolando, mert Bangkarol van kozvetlen repulo is Yogyaba (Nam), tehat akar utba is eshetne. De amugy is erdekes, valtozatos sziget, tobb es tobbfele latnivaloval mint Belitung. Bar a tavolsagok is nagyobbak. Strandok tekinteteben viszont Belitung veri.

Előzmény: gadosp (6133)
gadosp Creative Commons License 2018.01.30 0 0 6134

Örülök, ha tetszett :)

Előzmény: Ka Pál (6131)
gadosp Creative Commons License 2018.01.30 0 0 6133

Legközelebb mindenképp látogasd meg DNY-t is, nekünk nagyon bejött.

Lehet, hogy átugrunk Bangkára is, de még nincs konkrét terv, majd függ az időjárástól is.

Előzmény: W.L. (6128)
Ka Pál Creative Commons License 2018.01.30 0 0 6132

Hogy bírtam fogom helyett forogomot írni?

Előzmény: Ka Pál (6131)
Ka Pál Creative Commons License 2018.01.30 0 0 6131

Köszi! A kis színesek meg külön tetszettek, meg forogom nézni az FB-t is...

Előzmény: gadosp (6126)
ázsiautazók Creative Commons License 2018.01.30 -1 1 6130

Oké :)

Tibi úgyis nagy indonéz nyelvtanulásba van,meglátjuk mire jut :D

Előzmény: W.L. (6129)
W.L. Creative Commons License 2018.01.30 0 0 6129

Szerintem is 350 realis erte, bar annyiert talan mar nem illik olyan plusz kivansagokkal bombazni a tulajokat, mint 500-ert. :-)

Ha mentek, probald a tulajok es alkalmazottak minel tobb mobilszamat megszerezni, es esetleg megertetni veluk, hogy jo lenne, ha nem valtogatnak. :-)

Előzmény: ázsiautazók (6127)
W.L. Creative Commons License 2018.01.30 0 0 6128

Jo osszefoglalo szep kepekkel!

Ennyi ido alatt Belitungot tenyleg ketesztul-kasul be lehet jarni.

A DNY-i reszre en is szerettem volna lejutni, de nekem csak par napom volt a szigeten, tobbet idoztem a nagyobb Bangkan. Ti nem ugrotok at oda par napra?

Előzmény: gadosp (6126)
ázsiautazók Creative Commons License 2018.01.30 -1 1 6127

Instagramon rákerestem ki taggelte a Yalapalét :) akié a legfrissebb volt (2 embert) ,megkérdeztem,hogy mennyi a szállás most :D

Egyik 400-500.000 et írt a másik 350.000 et,szóval szerintem alkuképes az 500.000 náluk...ebből gondolom,vagy inkább remélem,hogy olcsóbb mint a Yaganan :)

 

Előzmény: W.L. (6124)
gadosp Creative Commons License 2018.01.30 -1 5 6126

Sziasztok!


Lassan három hete vagyunk Belitung szigeten, több mint 1200 km-t lemotoroztunk, úgyhogy, mondhatni elég jól bejártuk a szigetet. Gondoltam, írok róla egy kis beszámolót.

 

Mielőtt ide érkeztünk volna, Jakartában töltöttünk pár napot, a zsúfolt, nyüzsgő, szmogos nagyvárosban, ahol minden sarkon két óriás pláza is van. A szállásunk egy 4* hotel 45. emeletén volt, úgyhogy elég éles váltásnak mondható az itteni körülményekhez képest. :)


Hát ez nagyon vidék!! :) De élvezzük. Most Tanjung Kelayang-on lakunk, kb. 100 méterre egy fehér homokos tengerparttól. Itt nem, hogy pláza nincs, de ha kicsit is normálisabb boltot szeretnénk, akkor be kell menni a városba, a fél órányira lévő Tanjung Pandan-ba, valamint még a sziget másik felén található Manggar városban is voltak nagyobb boltok és benzinkutak. Ezeken kívül, az egész szigeten csak a kis bodega-szerű boltok vannak, ahol azért az alap dolgok beszerezhetőek és aránylag sok is van belőlük. Benzint is ezeken a helyeken lehet venni egy-két literes üvegekben, egy nagyon picit drágábban, mint a kúton.

 

Egy homestay-ban lakunk, egy helyi családdal. Házigazdáink aránylag normálisak :D, de valahogy mégis mások mint az átlag helyiek. Valahogy nem olyan barátkozóak, amit furcsálunk, mert bármerre megyünk, iszonyat kedvesek, aranyosak és barátságosak az emberek.
Csak, hogy egy példával szolgáljak: a napokban történt, hogy lemotoroztunk a sziget déli részére, hogy felmásszunk a Batu Baginda-ra. Már ott voltunk mellette a főuton, de nem találtuk hirtelen, hogy hol kell letérni az útról oda, ahol a felfelé vezető út van. Megálltunk az út szélén, hogy megnézzük térképen, és nem telt el fél perc és egy lány megállt mellettünk motorral és kérdezte, hogy hova megyünk (persze egy szót nem beszélt angolul :)). Mutattuk neki a hegytetőt, hogy oda fel szeretnénk menni. Erre ő intett, hogy kövessük. Hát, mi követtük is, és elvitt ahhoz az ösvényhez, ami a csúcsra vezetett.
Lerakta a motort és jelezte, hogy kövessük. Az lett a vége, hogy felmászott velünk egész a csúcsig :) Ott egy kicsit megpihentünk, bevetettük az Indonéz nyelvtudásunkat és próbáltunk kicsit beszélgetni vele. Majd visszamentünk a motorhoz, és épp el akartunk köszönni, és persze megköszönni a segítséget, amikor kérdezi, hogy akarunk-e látni szép strandot. Hát persze, hogy akartunk :) Így elindultunk utána motorral és követtük a házáig, ahol lepakolta a cuccait és bemutatta a családja épp otthon sziesztázó tagjait: két 5 éves kisfiút, és egy nőt, aki vagy az anyja vagy a nővére volt, ez nem derült ki számunkra :)
Aztán folytattuk is a motorozást le a partra egy étteremhez, ami valóban nagyon szép helyen volt. :) Beültünk egy kávéra és pár percre rá megjelent az otthonából a másik nő a két gyerekkel és csatlakoztak hozzánk. Nem telt el pár perc és már az étterem tulajdonosa is ott ült velünk egy asztalnál és indult is a barátkozás, fotózkodás :)
Miután körbenéztünk, mentünk is tovább, de már mind a négyen jöttek velünk, a nap folyamán még további 3-4 helyszínre. Nem akaszkodtak ránk, szinte mindig csak az utat mutatták és helyszínre érve már kettesben indultunk a felfedezésre, addig ők is jól elvoltak, játszottak a gyerekekkel. Nap végén egy-két fotó után megköszöntünk mindent és elváltak útjaink.
Kicsit hosszúra sikerült ez a kis történet, de annyira szeretjük az ilyen élményeket :)

 

Ezen kívül lettek más barátaink is, akikkel több közös programunk volt már.
Szerettünk volna tengeri horgászatra menni, de vagy nagyon sokat kérnek érte, vagy nagyok a hullámok ahhoz, hogy új barátaink vigyenek el a kis hajójukkal. Cserébe viszont elvittek minket éjszakai garénéla rák vadászatra: kaptunk felszerelést, és megmutatták a módszert, amivel annyit sikerült összegyűjteni, hogy másnap közösen fogyasztottuk el az egész családjával vacsorára.
Máskor kagylót tanultunk meg gyűjteni: hol és hogy kell keresni őket, melyik a finom és melyik a még finomabb :D Ezt már együtt is főztük :)
Egyik vasárnap pedig "full day program" volt, egészen reggeltől estig jöttünk-mentünk, még egyik ismerősük óriási gyümölcsöskertjébe is elvittek minket, ahol minden finomat kóstolhattunk. Az idős házigazda annyira barátságos volt, hogy nem csak ölelkezve kellett fotózkodni vele, de még két nagy szatyorral elvitelre is felpakolt nekünk minden finomságból.

 

A fehér turista nem túl gyakori a szigeten. A három hét akatt kb. az egy kezemen meg tudom számolni mennyivel találkoztunk, így elég sok a Hello Mister, integetés, fotózkodás, de nem tolakodóan.
A legtöbb turista Indonéz, Jakartából, akik szintén örülnek, ha indonézül váltunk velük pár szót, és/vagy készítünk pár közös fotót :)
Az árak kb. hasonlóak mint bárhol máshol indonéziában. Itt is meg lehet találni az egészen olcsó kajáldákat, ahol a helyiek is esznek.
Kajában kicsit szerényebb a kínálat, mint mondjuk Balin, ami ezért egy kicsit hiányzik is. Például Gado-gado-t eddig nem találtunk sehol, és valahogy még a nasi goreng-et sem sikerül olyan igazán finomra elkészíteni nekik, főleg a háziasszonyunknak nem. Nem erőssége a főzés... A legkedvencebb reggelink az volt tőle, mikor megpirított vajon két szelet jó csokis és lekváros kalácsot, és tett közé egy tükörtojást. Szerencsére sikerült nem csak megértenie hanem meg is jegyeznie, hogy nálunk ez a kettő nem passzol össze :D
Na, de legyen azért benne pozitív is. Az egyik helyi étel a Pempek viszont kifejezetten izlett és szerencsére megtaláltuk az egyik nagy kedvencünket is a közelünkben, ami nem más mint a Keju susu martabak manis (Balin ez a keju susu terang bulan névre hallgat) :) Érdekes, hogy bent a városban ez pont a duplájában kerül mint itt nálunk!

 

Látnivalókban inkább a természet kedvelőinek kedvez a sziget. Kényelmes tempóval, strandolásokkal vegyítve akár egy hetet is érdemes lehet itt eltölteni.
Ami nekünk nagyon tetszett, az a környező szigetek meglátogatása volt snorkelinggel összekötve - island hopping. Gyönyörű szigetek vannak itt a közelben, és még tervben is van további sziget vagy szigetek felfedezése. Ezen kívül a halászfalu, a kaolin bánya, az open pit, batu baginda és a mangróve erdők is nagyon tetszettek! :)
A legszebb strandok talán a kisebb szigeteken vannak, de azért itt is megtalálni a gyönyörű partokat. Nekünk most ez egy kicsit talán nehezebb feladat, mivel nem a legjobb időjárásban vagyunk itt: gyakran fúj a szél, ezért hullámosabb a tenger, sok helyen tengeri fűben és néhol sajnos szemétben is elég gazdag a part. Szinte mindig felhős az ég, de így is le lehet ám égni elég rendesen, és ettől függetlenül nagyon meleg van :) De ha ezt félretesszük, akkor számunkra a legszebb partok észak-nyugaton vannak, pont ahol lakunk, valamint délen, ahol a tengeri fű sem annyira jellemző.

 

A közlekedés nagyon barátságos. Vidéken elég gyér az autós forgalom, inkább motorral közlekednek. Hosszú kilómétereket meg lehet tenni, úgy, hogy nem jön szembe senki. De a belvárosban sem kell nagyon dugóra számítani, mindenhol lehet haladni zavartalanul.

 

Az idelátogatásra legideálisabb időszak a helyiek szerint a júni-júli-augusztus.
Különösen ajánljuk a helyet a durian kedvelőinek, ugyanis óriás durian fákkal van tele a sziget, és ezért úton, útszélen azt árulják. :) Majdnemhogy az egész sziget ettől "bűzlik" :D

 

Töltök fel pár fotót, amik kicsit vizuálisan is megmutatja a leírtakat. :)

 

Valamint, ha követni szeretnétek mindennapjainkat, és részletesebben is olvasni az eddig látottakról, akkor a FB oldalunkon megtehetitek, igyekszünk napi szinten posztolni:
https://www.facebook.com/adventures.of.peni/

 

 

W.L. Creative Commons License 2018.01.30 0 0 6125

Hozzatennem, hogy mig a Yaganannal az 500as ar a tulajtol magatol jott, a Yalepalet annyiert a neten foglalta akkor mindenki egy sorongi kozvetiton keresztul, aki ebbol szerintem tutira vett le jutalekot. Ezert is irtam, higy szerintem az lehet olcsobb is, plane ha csak betoppantok es beszeltek magukkal a tulajokkal kozvetlenul.

Bar megjegyzem, tenyleg atlagon feluli erofesziteseket tettek kedvunkert. Olyan kaja volt amit kertunk, en a szobamba keresre kaptam egy pkusz asztalt es ventillatort, ilyesmik. Krin a nagyuzemben szerintem azt kapod, ami van. :-)

Előzmény: W.L. (6124)
W.L. Creative Commons License 2018.01.30 0 0 6124

En is igy csinalnam, plane szukos idovel.

Az olcsobb szallast hol olvastad? Mert mikor en jartam ott, mindketto napi 500-at kert, de szerintem ebbol a Yalepalenal lehet alkudni. A Harfat Jaya dormja is olcsobb volt anno, csak ott ugye dragak a kirandulasok es nincs strand.

Előzmény: ázsiautazók (6123)
ázsiautazók Creative Commons License 2018.01.30 0 0 6123

Igen,azt fogjuk elsőre megcélozni.

Mivel kirándulni akarunk Misoolon és úgy olvastam Yalapalében az olcsóbbak mint a Yaganannál, a szállás is olcsóbb nekünk az teljesen jó.

Sőt valahol azt olvastam Yaganan tele lehet búvárokkal...akkor esélytelen többen kirándulni,szerintem jobbak az esélyeink ha a Yalapaléban maradunk és onnan mint írtad is át tudunk sétálni a Harfat Jayaba.

Előzmény: W.L. (6122)
W.L. Creative Commons License 2018.01.30 0 0 6122

Jaja, az a kektetos a Yaganan, szerintem sok kep is van rola. :-)

A Yalepalerol anno en is tettem ide kepet fel. Ti meg mindig azt tervezitek? Nekem egyszerusegevel egyutt is bejott.

Előzmény: ázsiautazók (6121)
ázsiautazók Creative Commons License 2018.01.30 0 0 6121

Van facebookod?

Ha igen nézd meg ezeket a képeket,nem túl sok de azért mégis valami :) : https://www.facebook.com/ahmad.lodji.7/media_set?set=a.123463328030875.1073741827.100011016253147&type=3

a Yalapale Homestay ha érdekel róluk instagramon találtam képeket.

És a képeken ha jól látom pár száz méterre van Harfat Jaya falutól.

Előzmény: g4bro (6119)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!