Keresés

Részletes keresés

acerola Creative Commons License 2018.04.24 0 0 25585

Tehát valaki írt valamit. De nyilván már nem is tudod ki volt az illető. Azt sem tudod hol olvastad. Meg persze amikor olvastad sem tudtad, hogy ki írta. Egyszer kipróbáltad. Legalább olyan jó sört kaptál mint a sütőélesztős söröd. Sőt lehet hogy a sütőélesztővel próbáltad ki. Valószínűleg úgy megkóstoltad/megittad hogy rendesen megérni sem volt ideje a sörnek. Egyetlen egyszer kipróbáltad. Ezek után bátran ajánlod másoknak is a módszert.

Hogy állsz a sörélesztők kipróbálásával? Rendeltél már valamelyikből? Az azzal készült sört kóstoltad már? Különbséget tudsz tenni két különböző élesztővel készült sör között? Megfigyelted már hogyan változik a sör az érlelés folyamán? Felismersz néhány alapvető sör ízhibát? Tudod mi okozza őket? Tudod hogyan kell kiküszöbölni?

Az előzőeket csak azért írtam, hogy kicsit elgondolkozz mielőtt ilyen vehemensen véded a "tuti módszeredet". Egyébként mindegyikünknek más a motivációja. Most én úgy látom, hogy a miénk például teljesen különbözik. Én például kiöntöm a sört, ha nem ízlik. Van aki nem önt ki sört. De azért mindenki törekszik arra, hogy minél jobb legyen. Kíváncsi vagyok pár év sörfőzés után hogyan fogsz ezekre a kommenteidre visszatekinteni.

Előzmény: janijani (25583)
Tótikám Creative Commons License 2018.04.24 0 0 25584

És mit csinálsz az élesztőn kívüli trutyival, ami ráadásul idővel elkezd bomlani. Az 5 adagnál már félig lesz az edény.Persze erjesztett italt lehet így is  készíteni de ez nem biztos hogy sör lesz mint ahogy pék élesztővel sem.

Előzmény: janijani (25583)
janijani Creative Commons License 2018.04.24 0 0 25583

Ez nem hülyeség.

Az élesztőmosás érdekelt, elkezdtem olvasgatni a témában és valaki írta hogy így csinálja. Kipróbáltam és működik. A sör is finom.

Előzmény: acerola (25582)
acerola Creative Commons License 2018.04.24 0 1 25582

Most komolyan, ezeket a hülyeségeket honnan veszed? Vagy miért gondolod, hogy terjeszteni kellene? Nem szokták a teljes élesztő mennyiséget felhasználni csak monjuk, ha egy gyenge sör után egy nagyon erőset csinálnak. Persze lehet csinálni azt ami leírtál, ha nem cél hogy finom is legyen a sör.

Előzmény: janijani (25581)
janijani Creative Commons License 2018.04.23 0 0 25581

Aki két-három hetente főz sört annak nem kell mosni, nem kell startert csinálni: lefejteni a megerjedt sört és bennehagyni a tartály alján az élesztőt, rátölteni a frissen főzött sörlevet, leerjeszti azt is. Ezt állítólag 10-szer lehet megcsinálni, utána ajánlott lecserélni az élesztőt mert állítólag elfajzik. Az élesztő nem fogy, hanem szaporodik. Minden erjesztés után több és több lesz, ha már túl sok van a felét ki lehet dobni.

Előzmény: macokk (25580)
macokk Creative Commons License 2018.04.23 0 0 25580

Az élesztő forrás sajnos mindig kicsit kiszámíthatatlan. Ráírnak valamit a zacskóra, aztán vagy az van, vagy nem. Lejárat, stb. Hasznos (bár nem ingyenes és időigényes is) kialakítani valamilyen élesztő szaporítási sztenderdet. Pl. 2l -es starter durván 4-5-szörözi a sejtszámot, de mindenképpen csökken a kiinduló sejtszám jelentősége.

Előzmény: dancimanc (25578)
acerola Creative Commons License 2018.04.23 0 0 25579

Akkor az nagyjából fele mennyiségű élesztő mint kellene. Egyébként sokszor ennyi is elég. De amikor meg nem, akkor csak a szívás van vele.

Előzmény: dancimanc (25578)
dancimanc Creative Commons License 2018.04.23 0 0 25578

55l hez raktam 3 csomagot.

Előzmény: Tótikám (25577)
Tótikám Creative Commons License 2018.04.23 0 0 25577

20l normál fajsúlyú /1.050/ sörléhez kell 11gr élesztő.Az 1.082-hez már két csomag kell hogy ne legyen alul oltva.Számoláshoz vannak kalkulátorok pitching rate néven keresd. Az US 05élesztő lejjebb fogja erjeszteni mint gondolod /1.020/ ,persze ez függ a malátáktól és a cefrézési hőfoktól.

Előzmény: dancimanc (25576)
dancimanc Creative Commons License 2018.04.22 0 0 25576

Hidegkomlót akkor kiveszem, egyébként amit lefejtettem ahoz kevertem élesztőt előző sörből és megnézem az leerjed e. Elvileg 1.020ra kéne erjedjen. A sör 20 fokon van. Lehez hogy az volt a gond hogy nem csináltam startert.. kellett volna ehhez.

Előzmény: Tótikám (25575)
Tótikám Creative Commons License 2018.04.22 0 0 25575

Ha kotyog akkor nem akadt meg. Vagy alul oltottad,esetleg kevés volt a levegőztetés, hőmérséklet ingadozás, ha a hideg komló zsákban van  kivenném, mert fű ízű lehet a sör.20-C-on tartanám ,esetleg kicsit megráznám hogy a le ülepedett élesztő felkeveredjen.Palackozással még várnék.

Előzmény: dancimanc (25574)
dancimanc Creative Commons License 2018.04.21 0 0 25574

Na sikerült lefejtenem picit, megmértem.. 1.081ről indult most 1.022. Megakadt. De mitől? Mit tehetek?

dancimanc Creative Commons License 2018.04.21 0 0 25573

Sziasztok!

3hete van az erjesztőben a söröm és 10 napja benne a hidegkomló. 3-4percenként kotyog egyet pedig már palackoznám... merjem lezárni? Élesztő: us-05 mérni nem nagyon tudok mert nincs csap.

Törölt nick Creative Commons License 2018.04.21 0 0 25572

Köszönöm a segítséget!

Előzmény: Hank Evans (25571)
Hank Evans Creative Commons License 2018.04.21 0 0 25571

Rengeteg video van róla a Youtube-on. Így keresd: Yeast washing and harvesting. A lefontosabb: fertőtleníteni, fertőtleniteni, fertőtleníteni...

Előzmény: Törölt nick (25570)
Törölt nick Creative Commons License 2018.04.21 0 0 25570

Köszönöm a gyors választ!

Az élesztő mosást hogyan kell megcsinálni? 

Előzmény: Tótikám (25569)
Tótikám Creative Commons License 2018.04.21 0 0 25569

Sörforum blogon találsz részletes leírást.Idővel változhat,de lehet mosni erjesztésvégén, átoltani erjesztésközben .Üveg aljáról lehet szaporítani /csak azokból, amelyek nem hőkezeltek és nem palackozó élesztősek ,interneten keringenek gyártó táblázatok/.Fertőtlenítés nagyon fontos ,igazi talán a kukta lenne de minimum 15 perc főzés.Yotube-on sok videot találsz.Folyékony élesztők gyártási idejére figyelni kell,az aktív sejtek száma gyorsan csökken.Tárolásuk csak hűtőben.Főzés előtt időben elkel kezdeni startert készíteni/ régebbieknél ez lehet 1 hét is/.Vásárláskor figyelni kell , a leárazottak feltehetően lejárat közelében vannak.

Előzmény: Törölt nick (25567)
Törölt nick Creative Commons License 2018.04.21 0 0 25568

Bocsánat ez kimaradt...

 

Üvegből érdemes kinyerni élesztőt és azt használni?

Törölt nick Creative Commons License 2018.04.21 0 0 25567

Sziasztok!

 

Tanácsot szeretnék kérni tőletek folyékony élesztővel kapcsolatban.

 

Ha egy adag folyékony élesztőt vásárolok, azt lehet többször is használni?

Felszaporítani több lépcsőben és tárolni esetleg fagyasztani?

Mi a véleményetek erről?

Az élesztő nem fog megváltozni a többszöri újra felhasználástól?

 

A tanácsokat előre is köszönöm!

latam Creative Commons License 2018.04.21 0 0 25566

Kölest szoktak házilag malátázni Afrikában, az enzimtartalma elég a saját keményítőjének lebontásához.

Előzmény: Minusz- (25561)
kecsegedzsesz Creative Commons License 2018.04.20 0 0 25565

Ezzel én is így vagyok :-):-)

 

Majd legyűröm valahogyan ezt is :-)

Előzmény: janijani (25563)
tucsok13 Creative Commons License 2018.04.20 0 0 25564

Ha rákeresel itt a fórumon többen is kínáltak eladásra. (én kapásból két hozzászólót találtam akik évekkel korábban írták hogy van eladó) Mindkettőjüknek volt eladó idén is, én vettem 3 félét múlt héten, de 6-7 féléből lehetett választani.

Előzmény: Minusz- (25561)
janijani Creative Commons License 2018.04.20 0 0 25563

Én nem pihentetem, a palackozás után egy héttel már elkezdem iszogatni. Talán az utolsó palack sem éri meg az egy hónapot.

Egyszer kellene főzni vagy 50 litert, hogy legyen ideje pihenni, mert ha van ideje rendesen letisztulni sokkal finomabb lesz.

Előzmény: kecsegedzsesz (25562)
kecsegedzsesz Creative Commons License 2018.04.20 0 0 25562

Hát a kenyérhez sok köze nincs, hanem az élesztőhöz annál több.

Ennek is kell a min. egy hónap pihi?

Előzmény: janijani (25560)
Minusz- Creative Commons License 2018.04.19 0 0 25561

Köszi a választ!

 

Egyelőre még mindegyik egyben van, pedig erjed rendesen,   de nem akarom elkiabálni... 

Hát mivel elég bénán sikerült átfejtenem az üvegekbe a nedűt,  nemelyikben van bőven seprő,  de majd degrozsálom. Legalábbis próbálkozom majd vele. :D

 

Más:

Most hogy így utánaolvastam kicsit a sörkészítésnek,  gondolkozom hogy belevágok majd pár 10 liter készítésébe, de mazochista módon szeretném magamnak termeszteni a malátának meg komlónak valót. 

Tehát a kérdésem hogy komló ügyben hol/kinél érdemes kopogtatni pár tőért, esetleg itt a fórumon...?

Illetve ugyanígy 1-2 kg sörárpa vetőmagért? 

 

Még elvetemült ötletem, hogy fürtös kölesből (ami igazából muharféle, Setaria italica ) próbálkoznék,  abból van itthon vetőmagom, de kérdéses hogyha malátázom, akkor lesz-e benne annyi diasztáz hogy a saját keményítőit lebontsa.

Előzmény: acerola (25555)
janijani Creative Commons License 2018.04.19 0 0 25560

Talán azért van kenyéríze mert búzasört csináltál.

Nekem is kenyérízűnek tünt először a búzasör. Majd ha kipalackozod, pihenteted leül a zavarossága megszünik a kenyéríze. 

 

Előzmény: kecsegedzsesz (25559)
kecsegedzsesz Creative Commons License 2018.04.19 0 0 25559

Megkóstoltam a kenyér élesztővel tuningolt sűrítményt. Amúgy 1028-ról 1016-ra erjedt (idáig).

Frankón kenyér élesztős szaga van és íze. De viszont már újra beélesztőzés előtt is ilyesmi íze volt. Azt írtam is 2-3 oldallal előbb.

Mitől lehet ilyen íze egy sörnek ( budafokizás előttre gondolok)??

Elfog ez múlni idővel vagy ez már így veszett??

Előzmény: janijani (25464)
kardosur Creative Commons License 2018.04.19 0 0 25558

Most olvastam az egyik BIAB-os cikkedben, hogy az összes vízzel cefrézni és ki lehet hagyni a máslást, ha elég nagy a fazék.

EZ mennyire elterjedt módszer?

Mik az előnyei és  hátrányai a külön másláshoz képest. Kihozatal, zavarosság, stb.?

Az biztos, hogy gyorsabb és kisebb lenne a pancs .

 

Vagy inkább maradjon a külön máslás?

 

 

Előzmény: acerola (25556)
kardosur Creative Commons License 2018.04.17 0 0 25557

Mert mivel sajnáltam kidobni a maradék  élesztőt, nekiálltam még egy ilyen 5 literes adagnak, Teljesen a leírt eszközökkel, módszerrel. Most cukrosodik.

 

Előzmény: acerola (25556)
acerola Creative Commons License 2018.04.17 0 0 25556

A recept kezdőknek szól ezért minél egyszerűbb. De minden, amit említettél elhagyható ennél a receptnél.

A malátázatlan összetevőknél az a lényeg, hogy a keményítő oldható formába kerüljön. Ezt a pehelykészítés elősegíti.

Kicefrézés a szűrés segítésére és az enzimek leállítására szolgál. Egyik probléma sem releváns a konyhai módszeres receptnél.

Fehérje pihentetőt általában nem szoktam tartani.

Előzmény: kardosur (25553)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!