Keresés

Részletes keresés

Gábor 35 Creative Commons License 2015.08.11 0 0 813

szia...

 

küldtem neked egy e-mailt.

Előzmény: Bandhi (811)
Bandhi Creative Commons License 2015.08.10 0 0 812

Apropó, ezt Füreden láttam. Vajon melyik fajta lehet? Nem tudom, hogy télire takarják-e.

 

Előzmény: Bandhi (811)
Bandhi Creative Commons License 2015.08.10 0 0 811

Köszönöm mindkettőtök válaszát.

Tapasztalatod szerint, melyik az a fajta, ami a legtélállóbb nálunk? Nem fontos, hogy önporzó legyen, a legeslegigénytelenebb és legtöbbet tűrő fajtát kérdezem. Köszi.

Előzmény: Gábor 35 (809)
marinmegye Creative Commons License 2015.08.08 0 0 810

nem tudom a fajtáját.

 

Előzmény: Gábor 35 (806)
Gábor 35 Creative Commons License 2015.08.04 0 0 809

Kedves Bandhi.

 

Úgy ahogy 'asdfvic1' megírta vannak rokon fajok én mindegyik valószínű máshogy fog viselkedni. Én csak szaporítás ügyileg használtam a fagyalos technikát akkor mikor még kevés szaporító anyagom volt.

 

Érdekes volt hogy különböző olajfa fajták teljesen máshogy viszonyultak a fagyalhoz. Az 'ascolana' és a 'frantoio' majdnem 100 %- ban összeillett de voltak akik nem. Mikor tavasszal kimentek a szabad földbe (úgy hogy az oltás helye a földfelszín alatt volt) ez a kettő fajta nőtt a legintezívebben. A többi fajta nem annyira nőtt (aglandaou, istarska b.). De mondjuk ez írható annak a számlájára hogy ezek a fajták (ascolana,franto) eléggé szaporák.... Az érdekesség akkor következett, mikor kiástam őket ősszel és nagyon meglepett, hogy az ascolana és a frantoio (akik elég vehemensen nőttek) nem eresztettek saját gyökeret végig a fagyalon élősködtek. Míg a lassabban növők pedig az oltás helyén megeredtek és saját olajfa gyökeret eresztettek....

 

Egyébként egy új 'kollégám' (..:)..) küldött fotókat nekem arról hogy nem csak fagyal vesszőt és olajfa szemet lehet összeilleszteni...hanem fás részeket is. (szívesen megadom az e-mail címét ha valaki kéri) Szerintem ez a módszer sokkal egyszerűbb formája az egésznek... 

Előzmény: Bandhi (807)
asdfvic1 Creative Commons License 2015.08.03 0 0 808

Igaz, hogy nem tőlem kérdezted, de azért én is válaszolok. A fagyal, orgona, kőris egyaránt az olajfafélék családjába tartoznak, ezért lehet oltani rájuk olajfát, de vannak más fajok is a családban, amelyekkel nem fér össze. Elméletileg az alany valamilyen szinten befolyással van a nemesre, így picit fagytűrőbb lesz az olajfa, emellett nem a saját gyökerén van, szóval a gyökerekkel nem lesz probléma télen.

 

Nekem nincs kiültetve olajfám, és nem rendelkezem annyi tapasztalattal, mint Gábor, de azért remélem tudtam segíteni.

Előzmény: Bandhi (807)
Bandhi Creative Commons License 2015.08.03 0 0 807

Kedves Gábor.


Ez a fagyalra oltás milyen eredményt hoz? Úgy értem, hogy fagytűrőbb lesz-e vagy csak a könnyebb szaporítást szolgálja? És hogyhogy fagyalra lehet oltani? Rokon növények?

 

Köszönöm

Előzmény: Gábor 35 (798)
Gábor 35 Creative Commons License 2015.08.02 0 0 806

Szerintem csak tavasszal ültesd ki.

 

A talajjal nem lesz probléma. Milyen fajta?

Előzmény: marinmegye (805)
marinmegye Creative Commons License 2015.08.02 0 0 805

Ezt te/ti kiültetnétek még az idén? ( takarás nélkül)  Keszthelyi-hegység déli lába, "Balatonra nézne'.

Tudom jobb lenne tavaszig várni ( valószínű megteszem) de ha csak ágvégelfagyással/levélelefagyással megúszná az nekem teljesen jo ( kezdésnek 1. télen)

'Ridegen' szeretném tartani.

 

Mivel köves ott a talaj így nem tudom hogy hogy fogja szeretni. Ok. mediterrán éghajlaton ez általános, de itthon is lehet pont segíti a fagytűrést hogy mivel jo vízátersztő a hosszan tartó fagyott talaj igy előnyösebb ha enyhén 'légzárványos' mintha telitődne vízzel és és az fagyna meg( és tenné tönkre a tönköt/gyökereket) .bár a tövét azt lehet takarni fogom.

 

 

 

 

 

Gábor 35 Creative Commons License 2015.07.28 0 0 804

Azért takarom őket mert még fiatalok.......nagy fagykárt szenvedhetnének ami belassítja a folyamatot. Az egésznek az az értelme hogy az első télen minél több maradjon a kis fából hogy minél gyorsabban fejlődjön.   A Mecsek hegyoldalban szerintem takarás nélkül is megmaradnának a kis fák....de szeretek biztosra menni...:) Ezek akiket kiraktam azok mind az én gyermekeim...én szaporítottam és neveltem fel idáig őket. Való igaz hogy egy darabot könnyű és rövid igeig tart becsomagolni, de amikor már 30-40 lesz.... az már kicsit húzós...akkor fogok változtatni a stratégián....majd eldöntöm....

Van a tarsolyomban egy új egyszerűbb védelmi forma de ezt még tesztelem.....

 

A roskadásról van egy fotóm, a kollégám fája tavaly előtt (nem kérdeztem , hogy felrakhatom ezt a képet, de tudom hogy nem fog haragudni...:)....) a fajta az 'Oliviére' (beporzó:'Mouflal')

 

Előzmény: marinmegye (803)
marinmegye Creative Commons License 2015.07.28 0 0 803

szia

 

köszi a válaszod, hát okosabb lettem, de ez is csak azt erősíti bennem hogy 'körülményes' bonyi' ez az olivázás :)

Jó, sose gondoltam hogy majd roskadásig termő olajfákat fogok Magyarországon nevelni :)

Viszont néztem a videoid és képeid.  Láttam hogy ültetgetsz kertbe takarás nélkül olajfát, de a domb/hegyoldalba takarással ültetted. 

Miért takarod a kiültetteket? ez igy elég 'értelmetlen'nek tűnik nekem abból a szempontból hogy vagy birni fogja a mecseki hegyoldal klimát vagy nem, de ennyi darabot takarni elég melós...főleg ha már 2 méteresek lesznek.

Előzmény: Gábor 35 (802)
Gábor 35 Creative Commons License 2015.07.26 0 0 802

Szia!

 

Az olajfa virágzása és termése függ a fajtától és a megfelelő metszéstől a talaj tápanyagtartalmától, téli veszteségtől, április-májusi fagyoktól.

 

A fajta: a nemes fajták hamarabb virágba borulnak mint a magról kikeltek. A nemes fajták 2-5 évben termelésbe lépnek. Ez fajtától függ, mint ahogy az is, hogy egy erősen termő év után egy gyengébb év jön. Ez nem mindegyik fajtára jellemző mert vannak állandó hozamúak is. Itt ki kell még emelnem azt, hogy vannak bőven virágzó fajták illetve gyengébben.

 

A megfelelő metszés: A virágrügyek mindig az előző évben hajtott ágak rügyeiből lesznek, tehát a korona  végein. Az ágon levélnyak felett vannak a rügyek. A növény maga dönti el hogy az adott évben a ebből a rügyből hajtó rügyet vagy virágrügyet fejleszt. Ha tehát én állandóan erősen visszametszem akkor eleve levágom a leendő virágrügyeket illetve a növényt arra kényszerítem hogy hajtson, tehát nem sok termést érünk el ezzel a módszerrel. A legegyszerűbb hagyni kibontakozni és csak ritkító metszést alkalmazni ha kell.....

 

A talaj tápanyagtartalma: Ez egy érdekes téma. Személyes észrevételem hogy frissen átültetett növény  egy pár évig nem virágzik. Valószínű azért mert magasabb a talaj "kalóriatartalma" és ezért inkább a növekedésre és a gyökérképzésre fekteti a hangsúlyt. Ugyanakkor még az is feltűnt, hogy az a növény aki külföldről került ide és tele van bogyóval (magyarul: termelésbe lépett) a következő években nem fogy termést hozni....tisztelet az egy két kivételnek....ezzel azt akarom mondani hogy ha most frissen rakjuk dézsába akkor egy pár évig nem fog virágozni

 

A téli veszteség: ugyanaz mint a visszametszésnél.... ha nagyon visszafagy akkor inkább hajtani fog....ugyanakkor ha a növényt akkor éri a kemény fagy mikor kilépett a 'mélynyugalmi' állapotból (ez akkor szokott előfordulni mikor még télen hosszas tavaszias idő után kemény fagy jön) akkor az drasztikus rügyelfagyást okoz. A meleg miatt a növény nedvkeringése beindul a rügyek kezdenek élni, lassan duzzadnak és a hirtelen hideg miatt elfagynak. Ez általában levél veszteséggel is szokott járni mert nem csak a rügyek, de a levélnyak is el szokott fagyni....ilyenkor (ha az ág megmarad) akkor az 'alternatív' rügyből szokott hajtani ami közvetlen a kialakult hajtó ill. leendő virágzó felett van.

 

áprilisi ill. májusi fagyok: Mikor kezdenek kialakulni a virágrügyek (bogyó szerű, szőlőre emlékeztető..:) akkor a legfagyérzékenyebbek. Nem tudom mi a határ.....de -3 alatt kezdenék agódni. Ez még tud problémát szülni....

 

fontos kiemelni a terméskötödést is.......nem mindegyik fajta jó termő...és nem mindegyik kompatibilis egymással....

 

így dióhéjban ennyi amik zavarhatják virágzást és termést......ha a téli tartást kérdezed dézsásként akkor hagyd kint amíg jó hideg nem lesz (mély nyugalomba kerüljön) teleltesd jó hideg helyen (ideális: 0-5). tavasszal amint lehet rakd ki (március közepe) és adj neki kaját npk: 15-15-15 és ne piszkáld.......így a legegyszerűbb:) de ha látod hogy ez bizony megint csak hajt..(május közepe-junius eleje) és túl sűrű akkor nyúljál bele és csinálj egy ritkítást..... 

 

 

 

 

 

 

Előzmény: marinmegye (801)
marinmegye Creative Commons License 2015.07.25 0 0 801

sziasztok

 

mostmár hogy énis olajfa tulajdonos(  1 db nem tudom milyen fajta :) ) vagyok megkérdezném hogy: 

 

az a mi a fenétől függ hogy egy dézsás olajfa virágzik/terem?

Előfordul hogy nem minden évben csinálják.? mármint az természetes? 

 

a kérdésem oka az - ami miatt nem igazán szeretnék több olajfát - hogy több helyen figyelek olajfákat . van akinél több darab van nagy 20L-es dézsás és idősebbek és az isetennek se virágoznak/ teremnek.  vagy ha épp virágoznak de termést nem kötnek.

meg láttam nagy 150L -es dézsásakat ( 40 cm -es törzsel) egy helyen Bécsben egy kültéri Club elött 4 db van azok közül max az egyik szokott virágozni és pár szem olajbogyot hozni ( igaz ezeket kint telelteik)

 

Szóval mi a az olajbogyó  titka dézsásként? 

a megfelelő téli tartás? és ha igen hogyan?

 

köszi előre is.

 

 

szuromia Creative Commons License 2015.07.22 0 0 800

Szia!

 

Hetente egyszer két evőkanál Mikramid 10 liter vízben feloldva, két olajfa, két leander egy citrom és a maradék pont jóllakik vele.

Előzmény: aidy01 (796)
aidy01 Creative Commons License 2015.07.20 0 0 799

oké, köszi. a hosszú hatásúakkal gondolom már elkéstem, mert annak bőven télre nyúlik a hatása. márpedig gondolom a teleltetés alatt ők is minimális locsolást és tápot igényelnek olyankor. de jövőre lehet, hogy én is kipróbálom. addig pedig keresek valami általánost, ahogy írtad.

Előzmény: Gábor 35 (797)
Gábor 35 Creative Commons License 2015.07.19 0 0 798

Sziasztok....

 

Szeretnék visszatérni az 'olajfa kontra fagyalra'. Egy új, oltásokban tapasztalt kollégám hívta fel figyelmem és küldött nekem fotókat az eredményeiről....Ő nem úgy mint én, azaz fiatal fagyal alanyra szemezte az olajfát, hanem fás alanyba oltotta..... az eredményéről képet is küldök:

Ez azért siker mert egy új fajta (szerintem megbízhatóbb) kombináció születhet a 'fagyalos' szaporításban.

 

 

Gábor 35 Creative Commons License 2015.07.19 0 0 797

Szia.....

 

Ha cserépben tartod akkor valami általános tápoldatot használj....de ha van egy kis NPK 15-15-15 műtrágyád akkor azt.....Most tesztelem (tavasztól) a 'compo mediterán' tartós hatású (6 hónapos) műtrágyát, amitől szépen hajt de sajna lassabban fásodik....nem rossz csak arra ügyelj, hogy ne szórj a tetejére sokat..... érzéssel..:)

Előzmény: aidy01 (796)
aidy01 Creative Commons License 2015.07.19 0 0 796

sziasztok! az olajfákhoz milyen tápszert, tápoldatot szoktatok használni és milyen gyakran?

endru Creative Commons License 2015.07.11 0 0 795

cilspemamal

 

hol veted?

bonszaj@gmail.com

Gábor 35 Creative Commons License 2015.07.10 0 0 794

Szia! A 'Frantoio' sajnos nem a legjobban bírja a teleinket. Tehetsz egy próbát, de sajna majdnem biztos, hogy kudarc lesz...... Hacsak nem speciális mikroklímájú helyen telepíted.

 

De azért én a helyedben megpróbálnám, télen takarnám és a következő tavasszal kiderül a végeredmény....

Legrosszabb esetben gyökérből nő újra...

Előzmény: cilspemamal (793)
cilspemamal Creative Commons License 2015.07.06 0 0 793

Sziasztok! Ma vettem egy Frantoio fajtát. Azt olvastam, hogy ez a faj az olaszok legfagytűrőbb olajfája. Azt kérdezném, hogy jövő tavasszal kiültethetném déli fal elé? Mi a tapasztalat vele, hogy bírja a teleinket?

asdfvic1 Creative Commons License 2015.06.23 0 0 792

Jav.: ki is

Előzmény: asdfvic1 (791)
asdfvic1 Creative Commons License 2015.06.23 0 0 791

Annak mennyi igazságtartalma van, hogy az olajfa oltható/szemezhető orgonára? Talán gáborke írta régebben a fórumon, de kis is próbálta valaki? Vagy valami irományt tudtok róla adni? 

szuromia Creative Commons License 2015.06.21 0 0 790

A pácolás már a második lépés. Először ki kell áztatni a keserűséget. Ehhez a bogyókat hosszában meg kell vágni, úgy, hogy a vágás ne érjen a magig. Azután hideg vízbe kell rakni, amit rendszeresen cserélni kell rajta, én kétnaponta váltottam a vizet. Az áztatásnak legalább két hétig kell tartani, én egy hónapig csináltam. Igazából a zölden szedett bogyó ezalatt sötétedett be. A pácolás alatt ez a szín csak szebb lett a paprikáktól és a répától.

Előzmény: Gábor 35 (789)
Gábor 35 Creative Commons License 2015.06.21 0 0 789

Szia!

 

Jók a fűszerek. A bogyók színe is szép, mondhatni guszta. A fanyarságot, azaz a fanyar ízt kihúzta a 7 hónapos pácolás?

Előzmény: szuromia (788)
szuromia Creative Commons License 2015.06.20 0 0 788

Szia!

Eredetileg egy edény neve. Víz, só, borecet vagy balzsamecet, kevés chilipaprika, őrölt paprika, babér, koriander, apróra vágott piros húsú paprika, sárgarépa, uborka, hagyma, fokhagyma. De nem én raktam össze a pácot, mert erre a pár bogyóra pazarlás lett volna. :) Megmentettem egy kis üveges Torremar levét, azt használtam, és biztos ami biztos, a hűtőben érlelődött. :)

Előzmény: Gábor 35 (787)
Gábor 35 Creative Commons License 2015.06.20 0 0 787

Szia....

 

Gazpachera pácolás? Kíváncsi vagyok erre a pácolási formára....leírod hogy készítetted?

Előzmény: szuromia (786)
szuromia Creative Commons License 2015.06.19 0 0 786

A tavalyi termés kb 7 hónapos gazpachera pácolás után.

aidy01 Creative Commons License 2015.06.16 0 0 785

Igen, voltak rajta terméskezdemények, főleg a lombkorona alsó ágain. Csak mivel ezen kb. 10-20x-osa volt, ezért választottam ezt :)

Előzmény: Gábor 35 (782)
Gábor 35 Creative Commons License 2015.06.14 0 0 784

Akkor elég szépen haladsz.....most már engem is megöl a kíváncsiság mi lesz. Van az olajfánál is tartalékrügy, emiatt ne aggódj. Szóval ha megsérül az eredeti (nálam szinte mindig) akkor a felette lévő rejtett rügyből hajt ami igaz hogy később hajt ki de erőteljesebben is nő. Ha pl.: mind a kettő kihajt akkor a rejtettet hagyom meg. Nagyon várom a további fejleményeket....

Előzmény: gáborke (781)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!