Keresés

Részletes keresés

SnoopyPapa Creative Commons License 2006.04.17 0 0 56

Elismerésem (and congratulations), hogy ismered [a] K. Marcit. Nekem nem adatott meg, bár nemigen lenne ellenemre egy ilyen nagyformátumú emberrel való találkozó. Majd holnap én is bemásolom az én könyvem KF-es aláírását - majd tanulmányozhatod a kézírás évtizedek során kialakult változását. Dehát, mindenki így van vele.

   Nagyon off-topic: az én írásom állati/baromi módon eltorzult, amióta - vagy húsz éve - gyakorlatice csak számítógépen írok. Ez kvázi amolyan tényközlés volt - ne vess meg. Vmikor írógépen dolgoztam, de ez azért cooler.

 

   Üdv: SnoopyPapa (valamikori drága beagle kiskutyánk neve után (+ 2004) - én voltam a papa, lányom + a zannnya)

SnoopyPapa Creative Commons License 2006.04.17 0 0 55

Elismerésem a zskmányért!!! Majd holnap bemásolom az '50-es kiadás ajánlását, azaz a Mester kezeírását; majd meglátod, lesz némi írásbeli különbség a vagy harminc év különbségű aláírások között. Ám ez szinte természetes; minden változik (panta rhei - ahogy a mongolok mongyák) Pici türelmet, és üdv, Snoopypapa

Yogi Creative Commons License 2006.04.17 0 0 54
Csak azért nem vagyok nagyon irigy, mert nekem meg ez van:

Tíz forint volt jó húsz éve az Andrássy-BZs sarkán álló antikváriumban.











(Tegnap pedig találkoztam Marcival, de elmulasztottam aláíratni az Ördöggörcsöt... Hátha lesz még "legközelebb".)
Előzmény: SnoopyPapa (52)
Superb_ Creative Commons License 2006.04.17 0 0 53

Gyönyörű.

Hiába no, a kezdés göröngyös útja. Nehéz lehetett kinőni apja árnyékából, viszont ebből is látszik, hogy a zsenik sem a semmiből pattannak ki, hanem vannak kanyargós mellékutak, amelyeket később inkább felejtenének. Azt hiszem a Naplóban éppen arról ír, hogy amikor a kritika emelte, akkor az biztosan rossz volt, ha lenyomta, akkor várhatóan úgy 10-15 év múlva rájöttek, hogy tévedtek. Ezek szerint ezt a kritika szerethette rögtön.

Előzmény: SnoopyPapa (52)
SnoopyPapa Creative Commons License 2006.04.17 0 0 52

Jó locsolkodást! A Zene-Bona tényleg aranyos kis válogatás, magam is szeretem.

   Ám ha igazi gyüjtő vagy (gondolom),  biztos irigykedni fogsz: Van nekem ám egy olyan könyvem, hogyaszongya: ÚTKÖZBEN - Irások az épülő országról  (1950 [!!!!!!] Révai Könyvkiadó Nemzeti Vállalat; Felelős kiadó: Barabás Tibor).

   Eddig sem rossz, de a java az ajánlás: KISS SÁRINAK, NAGY SZERETETTEL KARINTHY CINI - a Mester kézírásával. Bizony.

   A fene sem emlékszik már, hogy mikor is vettem meg, de az eredeti 8.- forintos ár HELYETT az antikvár összesen 5.- forintban állapította meg e becses, kellemes és értékes könyv árát. Sok ilyen jó vásárlást kívánok mindenkinek.

   Pici idézet következik a "Knechtl Nándor élete" c. novellából, betűhív átírással. A sztori: a főhős sztahÁnovista lesz, oszt jönnek a többiek, meggratulálni azt az arany kezit nekije.

   - Hogyan csináltad, miért csináltad, Knechtl elvtárs? - kérdik tőle tízen, százan is egy nap. Nem felel rögtön, elgondolkodik.

   - Sok oka van annak. Csak egyet a sok közül: régen forgatom én már a fejemben, hogy belépnék a Pártba, ha vennének. Hiszen ott az én helyem.

   - Téged ne vennének?

   - Várj csak, az nem olyan biztos. Ki is kell érdemelni. Bizony, méltónak kell lenni ahhoz. Rákosi Mátyás pártja az!

 

Gyönyörű, mi?

 

 

 

palimadar69 Creative Commons License 2006.04.16 0 0 51

SnoopyPapa-tól kaptam két linket:

http://www.es.hu/pd/display.asp?channel=PUBLICISZTIKA0608&article=2006-0226-2101-16GLXU

illetve

www.hunlit.hu

 

Köszönöm.

 

Az utóbbit én is megtaláltam, de kevésnek éreztem az évszámokhoz kapcsolt rövidke mondatot. Az első link kiegészítette a képet.

Superb_ Creative Commons License 2006.04.16 0 0 50

Zene-Bona

Szépirodalmi Kiadó 1986

Vannak benne egészen rövidek is például: Kései álom, melyben a nagy író élemedett kora, vízilabdás termete és tekintélyes testsúlya ellenére balettnövendéknek jelentkezik. :)

Előzmény: SnoopyPapa (49)
SnoopyPapa Creative Commons License 2006.04.16 0 0 49

Superb: ezek a könyvkiadók mán csak ilyenek. Van a Mesternek olyan novellája is, ami vagy négy válogatásban is szerepel, de sebaj. Te most melyik válogatást vetted meg? Gondolom, nyitott kaput döngetek, de érdemes az www.antikvar.hu-ban nézelődni; nekem is ott sikerült egy eddig meg nem vett kötetét megszerezni.

További jó Húsvétot+locsolkodást+locsolkodáseltűrést+sonkafalatozást MINDENKINEK!

Yogi Creative Commons License 2006.04.13 0 0 48
Egy komplett bibliográfia bizony jól jönne.
Előzmény: Superb_ (47)
Superb_ Creative Commons License 2006.04.13 0 0 47

Vagy én vagyok már fáradt vagy ennyire nincs színvonalas - sőt bármilyen - életrajz a neten, így lehet, hogy nekünk kell összeollózni majd egy-két dolgot a wikipédiába róla.

 

Most is vettem tőle egy novelláskötetet és én már nem is tudok kiigazodni, néha ugyanazok a novellák - de azért mindig néhány számomra új is - tűnik fel ezekben  a kötetekben.

Azt hiszem szükségem lesz összegezni mi van meg és mi hiányzik, majd módszeresen felkutatni az összes megjelent művét, hogy teljes legyen a gyűjtemény!

Előzmény: palimadar69 (46)
palimadar69 Creative Commons License 2006.04.11 0 0 46

Sürgősen kellene egy link egy Karinthy Ferenc életrajzra.

 

Köszönettel.

Superb_ Creative Commons License 2006.04.06 0 0 45

De lehet kapni, éppen tegnap volt a kezemben egy antikváriumban. De siettem és nem volt időm beleolvasni, holnap elviszem, ha más nem előzőtt meg...

Köszönöm a tanácsot!! :)

Előzmény: SnoopyPapa (44)
SnoopyPapa Creative Commons License 2006.04.04 0 0 44
Javaslom az AVRAHAM BOGATIR EGY NAPJA * HOVÁ TŰNTEK A KATONÁK * A TÖRTÉNET VÉGE c. trilógiát, az EZ IS ÉN VAGYOK * CSAK ÚGY MESÉLEK * JUTALOMJÁTÉK c. műveket. Érdemes elolvasni - ha már kapni nemigen lehet.
Superb_ Creative Commons License 2006.04.03 0 0 43
Bár off topic, de Kardos G. Györgyről olyan sok jót hallok, hogy kell valamit olvasnom tőle! Legközelebb a könyvtárból vagy antikváriumból mindenképpen hozok tőle valamit.
Előzmény: SnoopyPapa (41)
Yogi Creative Commons License 2006.04.02 0 0 42
Lénárd könyvét nem ismerem, bár kézenfekvő. Az Italia mia természetesen most is nyitva van, és még a Naplót is átlapozom. Meg akad itt még egy-két útleírás - az útikönyveket is gyűjtöm.
Előzmény: SnoopyPapa (41)
SnoopyPapa Creative Commons License 2006.04.02 0 0 41
YOGI-nak: Ha már olasz utazás, akkor tuti, hogy az ITALIA MIA c. remekkel kell kezdened. Nade nemcsak a Mester, hanem egy másik írónk is volt, aki bolondult Rómáért: KARDOS G. GYÖRGY. Az AbOvo 1996-ban adta ki K.G.Gy. EZ IS ÉN VAGYOK c. művét - valami fantastico. És akkor már Lénárd Sándor: gasztronomice, az ő RÓMAI KONYHA c. - nemcsak - szakácskönyve, hanem átfogó jellegű italianista műve is kihagyhatatlan. Nagyon remélem, hogy tudtam újat mondani!
Yogi Creative Commons License 2006.04.01 0 0 40
Levettem a HAZAI TUDÓSÍTÁSOK c. opuszt a polcról. Megvan, v. olvastad?
Micsoda? Nekem se sok hiányzik az életműből... Meglepetésemre a Don Juan éjszakája is megvan; nem is emlékeztem. Találtam egy érdekeset is: "Babits és Karinthy Frigyes", benne egy rövid Cini-interjú. Ránézésre 50 példányos.
Előzmény: SnoopyPapa (39)
SnoopyPapa Creative Commons License 2006.04.01 0 0 39

Yoginak = szinte biztos, hogy nem adták ki még 1*. Akkoriban nemigen adtak ki újra könyveket, elég volt az egyszerre kiadott százezer (vagy mennyi példány, lásd a későbbiekben, a hatvanas években Szilvássy [vagy Szilvási...?] Lajos műveit). Minden szocreál-mi-a-fenétől eltekintve, ezek a korai KF-ek sem voltak minden írói véna és tehetség nélküliek: az egyik novellájában - azt hittem, hamar megtalálom a polcon, de nem - egy bányászemberről ír, akinek a pár hetes (hónapos?) kisunokája meghal: "...mit látott ez a kis ember a világból? Idejött, szétnézett, aztán elment..." Szvsz, ehhez emberség kellett; ehhez humánum kellett; ehhez beleérzése és még rengeteg minden kellett.

   Levettem a HAZAI TUDÓSÍTÁSOK c. opuszt a polcról. Megvan, v. olvastad??? Ebben van benne ama EZER ÉV, amiről előbbi beleszólásomban mán beszéltem, de benne van az a novella is, amit bizonyos MUSZKA IMRE esztergályosról írt (Sztahanovista vót a lelkem, gondolom, ismerős a jelző...). Gyorsan a lényeg = Jó esztergályos Csepelen (hol is máshol...), ilyen-olyan újításai vannak dögivel, oszt később ejtik, egy jóval fiatalabbat nyomnak eléje, egy perc alatt elfelejtik... Később a Mester utánajár, hogy miért is? Kiderül, hogy biz, az eeetársak tévedtek, biza', jobban kellett volna törődnie az eeetársakkal, meg majd minden jóvá lesz téve, maj' szólunk az eeeetársaknak...

   Ejnye mán, mikor írta is a Mester e sorokat (idézetbéli tévedés lehetséges), csak nem az elmúlt 16 évben???

Üdv!

 

 

Yogi Creative Commons License 2006.04.01 0 0 38
Az Olasz jövevényszavaink nekem sincs meg, pedig az antikváriumokban mindig a nyelvészeti részlegnél kezdek. A Kőművesek... na arra nem emlékszem. Megjelent vajon később is?
Készülünk a feleségemmel egy kis tavaszi olaszországi csavargásra, persze a legfőbb bédekker a vonatkozó Cini-írások lesznek...
Előzmény: SnoopyPapa (37)
SnoopyPapa Creative Commons License 2006.04.01 0 0 37

Tiszteletem a Hölgyeknek-Uraknak! Rá kellett döbbennem, hogy nem csak én vagyok az egyetlen, aki a Mester műveit olvasgatja... de örülök neki!

   1980 óta lakom a Mester közelében, és titkon reméltem, hogy egyszer élőben is találkozom Vele... sajnos, nem sikerült. Aztán... még valamikor 1992-ben jöttem hazafelé külföldről, és a sztyuvi elém tette az újságot, amiben a következő, bekeretezett cikket olvastam: KARINTHY CINI UTOLSÓ TRÉFÁJA. Mit mondjak, megnedvesedett a szemem.

   A tárgyra térve: A kiadás évében vettem meg a NAPLÓ-t, de a második kötet valahogy elkeveredett, ezért villámgyorsan, újra megvettem. Tehát, ha valakinek még így is megfelel az opusz, szívesen átengedem!!!

   Ugyanakkor keresném még az OLASZ JÖVEVÉNYSZAVAINK (a Mester doktori disszertációja a negyvene évek végéről) és az ötvenes években írt, keményen szocreál + hurráoptimista + előremutató könyvét, a KŐMŰVESEK címűt. Legjobb tudomásom szerint nekem csak ez a kettő nincs meg az életműből. Persze, kerestem az ÖRDÖGGÖRCS c. topikban, meg az antikváriumokban, de hiába.

   Hátha megvan valakinek????

   Aztán még a Littoria Könyvkiadó jelentette meg 1994-ben a LEVELEK KARINTHY FERENCHEZ c. válogatást. Ismeritek? Amikor rossz a kedvem, előkapom, és könnyesre vigyorgom magam az ötvenes években élt, szegény, elbutított  "munkáslevelezők" stílusán. Ezekből a levelekből mellesleg többet lehet megtudni az ilyan-olyan átkos időkről, mint egy egész akadémiai előadássorozatból!

 

Üdv: SnoopyPapa

 

 

Superb_ Creative Commons License 2006.03.02 0 0 36

Nem látok más módszert, mint az antikváriumok gyakori felkeresését. Ahogy most megnéztem sem a bookline, sem az antikvarium.hu sem a vatera nem kínálja a Naplót... Biztos vagyok benne, hogy azért valahol csak lehet kapni!

 

Ha antikváriumban látom rögvest megírom, hol keresd!

 

Addig is lehet róla itt a topicban értekezni és vitatkozni. :))) 

Előzmény: Tuch (35)
Tuch Creative Commons License 2006.03.01 0 0 35

 

Az utóbbi évek legnagyobb olvasmányélményei közé tartozik számomra a Napló. Én is szívesen újraolvasnám évente, de sajnos csak könyvtárban találtam meg, pedig ahol csak lehet keresem. Tudtok-e abban segíteni, hogyan juthatnék hozzá egy példányhoz? Tudomásom szerint csak egyszer adták ki, és az antikváriumokban alig tűnt fel belőle az elmúlt évek során.

Más: most olvasom az Ördöggörcsöt. Mi volt az, az apa-fiú kapcsolatra rossz hatással lévő sportcsarnokbeli botrány, amit több hozzászóló is említett?

Előre is köszönöm az esetleges segítséget és infókat.

Előzmény: Yogi (15)
Superb_ Creative Commons License 2005.11.20 0 0 34

Ez jó, tényleg kicsi a világ, de ezt szeretem ebben az országban.

Ez az irodalmi szalonos sztori érdekes, azt hittem a hasonló műfaj kihalt. Nyilván az is meghatározó, hogy kinek mennyi pénze, ideje és mekkora lakása van...

Egyébként régebben éjszakai bulik után ezek a restik meg későn nyitva tartó helyek nagyon jók tudnak lenni, én pl. képes vagyok hamburgert enni, a leglehetetlenebb időpontban is, ha megéhezem.

Cini írásaiban is zseniális a kaják leírása, amikor pl. "feljavítanak" egy rántottát kolbásszal, hagymával - visszatérő kedvenc elem az írásaiban és szinte érzem az  étel illatát, annyira érzékletesen  írta meg. Vagy amikor kávéznak, konyakoznak a szereplők. Vagy a baracklekvár...

Hiába az ilyen apró részletek is jelzik, hogy ki a nagy író...

Előzmény: Yogi (33)
Yogi Creative Commons License 2005.11.20 0 0 33
Az "igazi" kávéházat én is szeretem, a teázókat is, bár én dohánzom... Van még néhány klasszikus kocsma, ritkán ilyenbe is betévedek társasággal. Lehet menni biliárdozni, igényesebbnek sznúkerozni, bowlingozni. Magamfajta "autóbuzi" eljárhat márkarendezvényekre. No meg itt a net, a társadalmi élet modern formája. Jónéhány személyes ismerőst szereztem innen, tegnap is egy addig csak netről ismert emberrel néztem meg egy autót.
Külön kaszt a vasúti restik ("ittasellátó") intézménye, valamint a piaci büfék és lacikonyhák.
Házibuliban utoljára vagy húsz éve jártam, de akkor sem szerettem. Viszont most mintha az idősebbek tartanának ilyet, persze szolidabb formában. A múltkor is a szomszédban volt valami furcsa elegye a bulinak és az irodalmi szalonnak. Régi sanzonokat énekeltek villanyzongora-kísérettel.
Ezt nem is meséltem, a szomszédot.
Mikor ideköltöztünk, egy éve, megismerkedtünk a ház lakóival. A szomszédasszony ötvenes hölgy, láttam, tán be is mutatkoztunk egymásnak. Modja a feleségem, mikor kettesben maradtunk, hogy ez a Juli. "Milyen Juli?" - kérdeztem. "Hát a Gyárfás Juli, tudod!" "Dehogy", mondok, "miért ő lenne?" Előkaptuk a Karinthy-albumot: hát tényleg az a Juli, Marci egykori felesége. Kicsi a világ.
Előzmény: Superb_ (32)
Superb_ Creative Commons License 2005.11.20 0 0 32
Fészekben még én is jártam - bár nem vagyok alkoholista :-)  - , én sem járok túl gyakran mostanában szórakozni. Szerintem most nagyon megoszlik ki hova megy, korosztályi, pénztárca és társaságfüggő a dolog. De újra vannak kávéházak is, sőt én a teázó műfaját is nagyon szeretem (onnan alapból ki vannak tiltva a dohányosok). A bisztró lassan megszűnik létezni is, néhány retró hely talán van. Ami nagyon kár, hogy házibuli úgy a 80-as évek vége óta nem nagyon van, én szerettem annak akkoriban ezt a műfajt...
Előzmény: Yogi (31)
Yogi Creative Commons License 2005.11.20 0 0 31
OTP a körtéren van, a Verpeléti út elején; azon a házon van Frigyes emléktáblája is.
Ismertem egy embert, aki a Karinthy Frigyes út 22-ben lakott, kicsit irigyeltem, hogy pont az Ő házában...
Cini idejére már megváltozott a vendéglátás, de azért ő is járt eleget a Fészekbe, színházi büfékbe. Félelmetes helyek ezek, sehol ennyi szakképzett alkoholistát nem találni, ráadásul többnyire művelteket.
És ma hol folyik a társasági élet? Komolyan, én nem tudom, nemigen járok "szórakozóhelyekre".
Előzmény: Superb_ (30)
Superb_ Creative Commons License 2005.11.20 0 0 30
Akkor összekevertem egy másik kávézóval a Hadikot, illetve azt az épületet, ahol a hadik állt. Majd utánanézek. Érdekes, ha jól belegondoltok Cini is hasonló társasági életet élt, mint az apja, csak akkor már nem voltak igazi kávéházak így a lakásokba, néha  bisztrókba stb. helyeződött át a társasági élet.
Előzmény: manóvilág (29)
manóvilág Creative Commons License 2005.11.19 0 0 29

Sziasztok!

 

Én is Karinthy-rajongó vagyok, mind Frigyes, mind Ferenc, sőt, Márton Ördöggörcse is tetszett, de összességében Cini írásait szeretem a legjobban. Kedvencem a Napló és a Mi van a Dunában?

 

Superb, a Hadik-kávéház helyén a közelmúltig egy Humanic-cipőbolt volt, de nemrégiben megvásárolta a XI. kerületi Önkormányzat az ingatlant és tervezik, hogy újranyitják a Hadikot benne. Amikor legutóbb arra jártam, láttam, hogy mindenféle munkálatok folynak, a falon pedig képek lógnak. Lehet, hogy egyben egy galéria is lesz. 

Előzmény: Superb_ (26)
Superb_ Creative Commons License 2005.11.11 0 0 28
Akkor innen is boldog névnapot Karinthy Mártonnak!
Előzmény: Yogi (27)
Yogi Creative Commons License 2005.11.11 0 0 27
Ejnye, most látom, hogy ma Márton-nap van!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!