Keresés

Részletes keresés

Sepregex Creative Commons License 2020.09.23 -2 0 3969

Mint említettem a BME. volt az egyik 'műintézmény' de azért nem volt annyira egyszerű a dolog, mint ahogy a feltételezésből olvastam :

Amikor már megvolt a beugró a vizsgára :) , megvolt a tételhúzás /kidolgozva a,b,c,d tételt/  és annak előadása is megtörtént, mely mind jó lett. Két kérdés volt már utána -> tanártól már szabadon választottan, az egyik ez volt, a másik, hogy állítjuk-mivel is és mire is való a blocking osszilátor -> de ezek már a csillagos 5-ösért mentek a kérdések, nem volt tétje a dolognak. Ezek mind alapáramkörök, melyeket illik egy szakavatottnak tudni - ismerni és használni.

 

Nagyon halkan megjegyzem, hogy sok - sok iskolatársam elvérzett ezen a vizsgán, mert olyan sulikból jöttek, melyek nem oktatták az alapáramköröket. Belátható 164 db a,b,c,d tételt benyomni a kobakba, 1/2 év alatt, igen necces mutatvány, főleg úgy, hogy nem mértek le, egyetlen áramkört sem -> egyet sem!

Nekem volt rá 4 évem, a tanulásra és a lemérésre, még a középsuliban. Mindegyikről mérési jegyzőkönyvet kellett készíteni és értékelték is. Így viszont már könnyebben ment a dolog számomra - elmélet és a gyakorlat is. :) 

- Csak, hogy képbe kerüljünk ->"komoly műintézmény" 27 diákból, kolokviumon - első körben 2 fő ment át :) Akkor mennyire lehetett komoly a műintézmény ? :) :) :) :) 

Előzmény: somytomy (3963)
Tab Creative Commons License 2020.09.23 -2 0 3968

Én kifejezetten NEM kérem!

Előzmény: Sepregex (3967)
Sepregex Creative Commons License 2020.09.23 -1 0 3967

Nem mesélek én semmit (!), várom a választ a legutóbbi kérdésemre :

 

mekkora a tényleges veszteség egyenirányításkor és miért is ??

 

és az előtte lévő :

 

 egyenáramú hálózatban mért impedanciás hálózat rejtelmeire.

 

Egy vagon kérdés van Ön előtt, melyekre még nem adott választ ! Semmit - de kéri hogy meséljek :) 

Előzmény: tibtiborkaba_new (3961)
Mono SE Creative Commons License 2020.09.23 -3 1 3966

már meg ne haragudj, de azt is minősíti, aki ezen a szinten még tud rajta "szórakozni" ;)

Előzmény: tibtiborkaba_new (3965)
tibtiborkaba_new Creative Commons License 2020.09.23 -2 0 3965

Főlötyi. Nem tudsz megszabadulni tőle, számtalanszor kitiltották már, de mindig talál új loginnevet, amivel visszamászhat.

 

Egészen szórakoztató a maga módján, normális ember képtelen kitalálni olyan veretes ostobaságokat, amiket ő itt előad, ráadásul elképesztően nagy arccal. A stílusa is egészen egyedi, akármilyen új loginnevet talál ki, az első mondatból ráismerni.

Előzmény: Tab (3964)
Tab Creative Commons License 2020.09.23 -1 0 3964

Ki ez, és miért kell eteni? Nincs elég baja így is?

somytomy Creative Commons License 2020.09.22 -1 0 3963

Az komoly műintézmény lehet, ahol egy dióda nyitófeszültsége csillagos ötösért kérdés. Nekünk ez járműmérnök szakon nagyjából első féléves elektrotechnika laboron lett volna beugró.

Előzmény: Sepregex (3960)
Mono SE Creative Commons License 2020.09.22 -3 0 3962

ezért valóban érdemes volt szétbaszni a csöves topikot

tibtiborkaba_new Creative Commons License 2020.09.22 -2 0 3961

Szóval ha az egyenirányító híd után nagyok a huplik, akkor rossz az egyenirányító, ha kicsik a huplik, akkor meg jó? Mesélj még...

 

"Illetve a négyszögjel, ami -5 V és +5 V csúcsértékek között pattog" ... "Ez az analóg áramköröktől oly messze van, mint Makó és Jeruzsálemtől. Ezt hívják digitális hálózatnak." - ekkora tudományhoz nem is tudok mit hozzátenni...

Előzmény: Sepregex (3960)
Sepregex Creative Commons License 2020.09.22 -1 0 3960

Bocsánat, de valahogy nem olvastam a beigért esszét, az egyenáramú hálózatban mért impedanciás hálózatról !!!!

 

Bocsánat itt a másik szentem, mely szerint van impedancia, egy egyenáramú hálózatban, azt állította AudiJo (3946), de Ő sem jelentkezett utána, hogy megindokolja és bizonyítja mindezen állítását. Néma csend és hullaszag a téma körül......-> de nem véletlenül !

 

Már elnézést, de meddig tart ÖNÖKNEK utánanézni és megtanulni a tényleges okulnivalót ???Tényleg úgy kötözködnek másokkal - bárkivel (?), hogy a tankönyveket és az azokban írtakat nem is ismerik, illetve tesznek rá, hogy mi szerepel azokban ???

 

Amiket kérdezett felém, megválaszolom, => mert én nem bujdokolok el, állításaim mellett kiálok és indoklom is tudomány szerint, így tessék : 

 

1., "hogy akkor most az egyenirányító híd utáni szép szinuszhuplik akkor most szinuszos vagy egyenáramú?" -> ha netán vannak huplik, kérdés mekkorák !?!?. Ha nagyok, rossz  az egyenirányíró híd :) kolokviumi kérdésem volt annó :) ->( melyek az egyenirányírányítók 1-2-4-es lenne ! -> Azaz egy utas, két-utas, Graetz kapcsolás a megoldás = > de itt akkor egy érdekes kérdés is egyben, mekkora a tényleges veszteség egyenirányításkor és miért is ?? ===> na erre kíváncsi vagyok tudja e ? Ez egyetemi *5-ért feltett kérdés volt -> megválaszoltam annó :) :) de ez már részletkérdés lenne ! ) / elárulom tized voltban kell gondolkodni ! !/, avagy visszatérve az eredeti problémához, meghibásodott a puffer kondenzátor - vesztett kapacitásából, azért mérhető - tapasztalható színuszjel. Így is max egy kis fűrész jel lehet a tetején, az egyenfeszültségnek - szkóppal megnézhető, ez hozza a felharmónukosokat is a rendszerbe, de erre is van megoldás. Nem kevés.

2., Illetve a négyszögjel, ami -5 V és +5 V csúcsértékek között pattog. -> +/-5V-ot hol használjuk szentem ????? Dominálólag a :  Logikai áramköröknél - adatátvitelnél !Ez tényleg komoly lenne ? Ez az analóg áramköröktől oly messze van, mint Makó és Jeruzsálemtől. Ezt hívják digitális hálózatnak.

Ez is teljesen más tészta, mármint a digitális hálózat, melyet lehetne fokozni a frekis átvitellel, fénykábeles átvitellel. Erre jó példa pl.: WiFi, avagy a Telekomos IP-s hálózatuk.

Színusos hálózatot a konnektorban keresse, de az viszont ütni szokott -> kontektus felvételekor, nem is kicsit :)

Az egyenáramú hálózatnál pedig a galvanizálásnál használják előszeretettel, nem véletlen a színuszos és az egyen feszültségű hálózat biztonsági feszültség küszöbének eltérése ! Az egyik 'agyon veri az emberkét' , a másik pedig roncsolja a szervezetét galvanikusan úgy, hogy az illető nem is tud róla. Csak úgy felületesen az eltérések, a hálózatok között.

 

Szóval akkor ki is az, aki  : "csak keverni tetszik a szezont a fazonnal?"

 

Csak javaslom nézzen utána és tanulgasson.......Javaslat !

Előzmény: tibtiborkaba_new (3958)
Sepregex Creative Commons License 2020.09.22 0 0 3959

Azért volt ÍGY feltéve a kérdés, mert a legegyszerűbb válaszra várt volna az emberke, de még erre sem képesek, úgy tűnik.....

Előzmény: somytomy (3957)
tibtiborkaba_new Creative Commons License 2020.09.21 -1 0 3958

"Azért az, mert nem színuszos, hanem egyenáramú hálózatról beszélünk" - Tessék már elmagyarázni nekem tudatlankának, hogy akkor most az egyenirányító híd utáni szép szinuszhuplik akkor most szinuszos vagy egyenáramú? Illetve a négyszögjel, ami -5 V és +5 V csúcsértékek között pattog, akkor az most szinuszos, vagy egyenáramú? Vagy esetleg csak keverni tetszik a szezont a fazonnal?

Előzmény: Sepregex (3953)
somytomy Creative Commons License 2020.09.21 0 0 3957

Már nem azért, de a legelső "szakmai" kérdéssel kapcsolatban még mindig nem sikerült elmagyarázni, hogy egy kimenőtranszformátor terhelését miért is "egyenáramúlag" szeretnénk vizsgálni.

Azt meg hagyjuk már, hogy egy fórumban elektrotechnika számpéldákkal akarjuk vizsgáztatni a közönséget, aki ért hozzá, az sem fogja magát ezzel fárasztani.

Előzmény: Sepregex (3955)
btamas70 Creative Commons License 2020.09.21 0 0 3956

Feltettek? Kik?? Nincs itt egyéb kérdezgetős nikk, csak a seprűhuxáros. 1000 bocs, ha tévedtem, és hatökör áll/ül mögötte..

 

Mondtam már, nem kívánok dumcsizni, és úgy vettem észre, mások sem. A kivétel egyedül tibtiborkaba_new, neki tessék címezni a "hálózat" szakkifejezés aktív ill. passzív jelentését össze-vissza kutyuló zagyvaságokat. Vele kell beérni, amikor éppen ráér kicsit lötyisitterkedni. Addig is lazítson, müvellődjön:)):)

Előzmény: Sepregex (3955)
btamas70 Creative Commons License 2020.09.21 0 0 3954

A relevancia nevében remélhetőleg elteccik majd neki mesélni, hol, és miféle "egyenáramú hálózat" van a csöves erősítő hangszórócsatiján. Merthát eredetileg arról dumcsizott.

 

(Belement, így járt, megérdemli:ÐÐÐÐ)

Előzmény: Sepregex (3953)
Sepregex Creative Commons License 2020.09.21 0 0 3953

Ha egy középsulis, fősulis, avagy tán egyetemi jegyzetet meg tetszene nézni a 'T'-'t' tartomány ( gyengébbek kedvéért idő tartomány ) nem közelít a 0-hoz egyenáramú hálózatban !!! Hanem ezen tartomány => 0-val azonos !!! Azért az, mert nem színuszos, hanem egyenáramú hálózatról beszélünk. Nem véletlen a két hálózat biztonságos feszültsége sem, mely nem azonos :) 

 

Úgy tűnik át kívánja írni a középsulis, fősulis, avagy tán egyetemi jegyzeteket is :) :) !  TEGYE ! De nem kell akkor csodálkozni ->

 

Lehetséges, hogy az ottani értelmiség is kineveti, ezen elgondolásért ?! Nagy valószínűséggel azt fogja tenni ! Illetve elküldik okulni és tanulni egy -> hangyányit.........

 

Téveszteni tetszett a bekapcsolási tranziensekkel, ezt az egész dolgot. De mind1 is.

Nincs diploma gyár, csak tudás és gyakorlat leledzik :) . Ha diplomákra hajtanák, nyuggerként nem a wc-ben tapétának használnám az összeset, mivel már nincs rá szükségem. Annó, akkor megszereztem, ami csak egy papír-kemény lapon, a tudást pedig hasznosítottam saját magam.

 

Szóval én semmit sem szoktam kirázni..."  ,hogy te ezt nem rázod ki kisujjból..." hanem próbálok meggondoltan ténykedni, tudásom, tanultak, a tapasztalt gyakorlat és a fennmaradó 1-2% szerencse függvényében. Nálam már a "komplex függvények " ebből állnak össze :) :) 

 

Javaslom gondold végig az általad leírtakat, mert akkora marhaságok, hogy egy műszaki értelmiségi, kiröhögne és ott hagyna, érlelődj abban, amit előadtál számára.

Előzmény: tibtiborkaba_new (3951)
btamas70 Creative Commons License 2020.09.20 0 0 3952

A matematikát kikerülve úgy is fogalmazhatnánk, hogy egy passzív hálózatnak marhára nem attribútuma az egyen- vagy váltóáramúság. Olyan áramú, amilyet éppen rákötünk, pl. mérésnél. Határértékkel ő szerintem csak akkor találkozott, amikor a pécsivásár céllövöldéjében már csak egyetlen pálcika tartotta a vörös diplomát:):))

Előzmény: tibtiborkaba_new (3951)
tibtiborkaba_new Creative Commons License 2020.09.20 -1 0 3951

Mivel az egyenáram a váltakozó áram speciális esete, ahol a frekvencia tart a nullához, így matematikailag minden további nélkül számolható. Már persze ha volt komplex függvények határértéke a valamelyik nagytudományú diplomagyárban. Mondjuk a Műegyetem "okítógárdája" szerintem elboldogul vele...

Csodálkozom ,hogy te ezt nem rázod ki kisujjból...

:D 

Előzmény: Sepregex (3950)
Sepregex Creative Commons License 2020.09.20 0 0 3950

Egyenáramú vizsgálat során, tessék szíves lenni elmesélni számomra és a nagy plénumnak is - akkor már, hogy milyen impedanciával is kell - kellene akkor számolni ????? Hagy okosodjunk egy 'kicsit' !!!!

Ezt szerintem Ön sem gondolta komolyan, avagy átgondolás tárgyát képezi, saját fejében is, avagy.....nem folytatom, sértő - személyeskedés lenne a többi.

 

Elárulom szinuszos áramú hálózatokban foglalkoznak impedanciával. Tekintettel arra, hogy amit említettem, egyenáramú (=!), színuszos dolognak se híre, sem hamva nem lenne, így akkor tessék előjönni a farbával -> a lényeggel, hogy is mérünk impedanciát egy egyenáramú hálózatban Ön szerint ??? !!! Ön előtt a lehetőség -> tessék !!!!!!!!!!!!

Még a Műszaki Egyetem okítógárdája is Nyilatkozatát figyeli, hogy lehetséges egyenáramú hálózatban impedanciát mérni :) :) Várom válaszát, én is !!! Hagy tanuljunk valamit........

Előzmény: AudiJo (3946)
btamas70 Creative Commons License 2020.09.20 0 0 3949

Nem véletlenül mondják, hogy saját kárán tanul az "okos"...PPP

XNC Creative Commons License 2020.09.20 0 0 3948

Vagy megméri mennyi áram van az autó akkujában.

Ampermérésre kapcsol aztán mér....  És jön a rejtélyes füst a műszerből.  :)

Előzmény: XNC (3947)
XNC Creative Commons License 2020.09.20 0 0 3947

Miért? Van aki a koaxkábelen is multiméterrel méri a 75 Ohmot.....   :)

Előzmény: AudiJo (3946)
AudiJo Creative Commons License 2020.09.20 0 0 3946

Önmagában egy hangszórónak is impedanciája van és nem (egyenáramú) ellenállása. A magas katedráról ezt illene tudnia! Tehát úgy hülyeség a kérdése, ahogy van!

AJ

Előzmény: Sepregex (3942)
btamas70 Creative Commons License 2020.09.19 0 0 3944

"e helyett belemegy egy R-L-C konfliktusba"

Bolond lenne akármibe is belemenni, és bizony éppen ezért nincs érdemi válasz. Az önjelölt, öntelt vizsgabiztos inkább sepregexxen saját háza tája környékén: lássa be, h nem R-L-C hanem (i)dióda-konfliktust kívánt kezdeményezni. Hiába szerencsétlenkedne reaktanciával, abból ott tutira nem jöhet össze egyenáram, legfeljebb szakbakteri egyenruha:):))

Előzmény: Sepregex (3942)
Sepregex Creative Commons License 2020.09.19 0 0 3942

Idézem : "Milyen illesztésű terhelést - hangfalat lenne illendő rátenni, egyenáramúlag, hány ohmost ?"

Ha nem tűnt volna fel -> "rátenni, egyenáramúlag", ott egy vessző :) :) :) 

De ezzel kreált még 1-2-.......8..sok-sok kérdést, saját maga számára és érdeklődési köröm számára is !!!!! :)

Mi lenne az eltérés az egyenáramú és a frekis rendszer között ???  Érdekes mód az egyszerűbbet kérdeztem -> egy szín tiszta ohmos ellenállást (!), e helyett belemegy egy R-L-C konfliktusba, ahol van a tiszta ohm, és a fázisforgató R-L tagok halma -> sorban és párhuzamosan -> érdekes fázisforgatással. Na ez is jó kérdés L - C tagok (!), melyik és mennyivel forgat fázis - frekis környezetben, illetve azt merre is teszi, +/-->ba ?????????????  :) 

De ha jól hiszem - vélelmezem, ez már pl.: a hangfalak - hangváltóinak tervezése kategória lenne, de én nem azt kérdeztem !! Egy állítólagos szakavatottól ! 

 

Egy sima, mezei csöves végfok, mezei ohmos terhelését kérdeztem egyenáramúlag. Ez ennyire nehéz lenne Önnek, mint szakavatottnak ?

 

Csalódás a válasza, mert semmi érdemi információval nem bír, senki számára........sajnos.

Előzmény: btamas70 (3941)
btamas70 Creative Commons License 2020.09.18 0 0 3941

No akkkor adjunk rendesen a "szakmaiságnak"..:))>

 

Első körben, miután a fényképen egy kimenőtrafós csövest láttunk, tessék kifejteni, hogyan lesz egyenáramú terhelés a kimenőtrafón:

 

Sepregex 6 napja
"... Milyen illesztésű terhelést - hangfalat lenne illendő rátenni, egyenáramúlag, hány ohmost ?"

 

Heuréka! Rátesszük, és akkor rajta lesz. Lehetőség szerint ne túl nagy méretűt, nehogy véletlenül lebillenjen, aztán megsérüljön.

 

Ja h hány óómost? Azt tecciktudni minden jólnevelelt erősítőn fel szokták tüntetni a hangszórócsatlakozás mellett. Esetleg az adattáblán. További tipp: kezelési útmutató. Remélem olvasni még tud:) Szívesen!:):))

Előzmény: Studeres (3939)
Sepregex Creative Commons License 2020.09.17 0 0 3940

Egy szakavatottól szerettem volna kérdezni.......Azért nem.

Előzmény: btamas70 (3933)
_percy_ Creative Commons License 2020.09.13 0 0 3938

Valahonnan előkaparta, mert az elmúlt időszakban új nikkekkel próbálkozott, igen észrevettem én is ;)

Előzmény: tibtiborkaba_new (3937)
tibtiborkaba_new Creative Commons License 2020.09.12 -1 0 3937

Szerintem van még neki pár. Nem tudom, megfigyelted-e, ez veterán nick...

Előzmény: _percy_ (3936)
_percy_ Creative Commons License 2020.09.12 0 0 3936

Bakker, mennyi nikkje lehet még ennek a szerencsétlennek? ;-)

Előzmény: tibtiborkaba_new (3935)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!