Keresés

Részletes keresés

Josic Julien Creative Commons License 2007.05.16 0 0 191

Vukovár és Brodnak nem nagyon értem mi köze van egymáshoz!?!

A csoportom Odzsákban harcolt ott mi fegyvereztük fel a muszlimokat, én még abban az időben nem hallottam a mudzsahedinektől...

Szerintem a HVO és a HOS sem a fizetésért harcolt.

Igen Dobroszláv Paraga elejében veszélyeztette Tugyman hatalmát, nem úgy mint Türmer Gyurcsányét:)))

Késöbb Tugyman kormánya tett róla hogy a HOS pártja a HSP (Hrvatszka Sztranka Prava) Horvát Igazság Pártja kettészakadjon és a másik HOS lider Ante Dzsapity is pártot alapított, így széthúzást teremtve. Közbe Paragát letartóztatták, majd nemsokára szabadon bocsájtották. Az igy megtépázott HSP már nem rúghatott labdába a kormányerők mellett.

Különben ma is HSP-s városok Vinkovci , Vukovár, Eszék ( Ante Dzsapics a polgármester) Split stb.

Üdv.. Josic...

 

 

 

Előzmény: commandeer (190)
commandeer Creative Commons License 2007.05.16 0 0 190
91-92-ben az HOS a ZNG RH-val válvetve harcolt és nagy veszteségeket szenvedett,sőtt állítólag Vukovár eleste után ők még utóvédharcokatfolytattak Brodban. Amerre mentem minden HOS szálláson kint volt Ante Pavelic portréja, aki hát .... 93-ban Posavinában a 106 vagy 104-es brigádnak volt egy HOS alakulata ami fegyverzetet és a kaját a HVO-tól kapta de lényegese jobb ellátásuk volt mert a külföldi Horvátok és a soraikban harcoló Török és Kurd :-) mudzsahedinek miatt az iszlám éllamok is támogatták. Pl. a fizetés a hatszorosa volt a HVO-s fizetéseknek. A HOS (Hrvatske Obrambene Snage) Dobroslav Paraganak volt a párt hadserege  (ha jól tudom) mintha ha mondjuk itt a Gyurcsány kormány mellett Thürmernek is lenne egy kis elitt gárdája. Julien javíts ki ha tévedek!
Josic Julien Creative Commons License 2007.05.16 0 0 189

A HVO Hrvatsko Vjece Obrane és a HOS sosem volt ugyanaz. A HVO az a HV-val egyetzett, vagyis boszniai horvát hadsereg vol, ők ölették meg Kraljevicsot a Hos boszniai parancsnokát Tutával és bandájával.

Akik a HOS-ban voltak, csak az usztasák bátorságáért és mert jó katonák voltak azért utánnozták őket... Na meg azért mert a másik oldalon ott voltak a csetnikek...

A HOS-nak óriási érdemei vannak Horvátország megteremtésében...

Üdv... Josic...

Előzmény: wolfline (187)
Josic Julien Creative Commons License 2007.05.16 0 0 188

István és Wolfkine úgy elmondtátok a lényeget, hogy én sem tudtam volna jobban.

Aviator Eto-nak: Egy bosnyák nem is foja se a szerbre se a horvátra azt mondani, hogy, na ez stramabb gyerek, hisz nindkettő ellen harcolt. Habár a Poszavinában mindvégig vállvetve harcoltak a muszlimok és a horvátok a szerbek ellen...

Az usztasák a II vh.-ban esküdt ellenségei voltak a partizánoknak és fordítva, ebben a németek támogatták őket. Különben az usztasák (felkelők) már maj fél évszázaddal előbb ismertek voltak.

Jaszenovac tényleg létezett, de a horvátok azt állítják, dokumentumokkal is, hogy 150 000 ember volt ott megölve ( ez tényleg rengeteg) Ne feledjük a szerb propaganda majd 50 évig hirdette a fél millió áldozatot. Saját gaztetteikre pedig csak a 90-es években derült fény Blejburg, vajdasági magyarok, Goli Otok, és a rengeteg ember akit a II. vh. után csak úgy kirángattak az ágyból és eltüntek örökre.

Az bizony tény, hogy a volt Jugoszlávia területén Kb. 1 500 000 ember meghalt a második világégésben, ez mutassa az okát a 91-ben kitört háborúnak...

A sebek lassan gyógyulnak...

Üdv... Josic...

wolfline Creative Commons License 2007.05.16 0 0 187
Az is igaz ,hoigy nem lehet egybemosni az usztasákat a HOS-sal,de jelentős számban viselték a HOS znakovlje-t a karjukon , vagy aHVO-t.
wolfline Creative Commons License 2007.05.16 0 0 186
Már csak azért is ,mert én azt mertem mondani nekik, hogy a HOS beolvadt a HVO-ba .
wolfline Creative Commons License 2007.05.16 0 0 185
Na ja csak akkor miért szólították BiH -ben a HOS karjelvényesek usztasáknak, meg azt az önkéntest is ,aki külföldi volt. Lehet ,hogy viccből , de nem úgy tünt.Sőt Mstar-ban találkoztam egy sörözőben olyan pihenőn lévő HOS emblémásokkal ,akik megmegyerázták nekem , hogy ők abban különböznek a HVO-tól ,hogy ők usztasák. Érdekes volt a megközelítés ,de nem én találtam ki .
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.05.16 0 0 184
Óriási hibák követsz el, amikor egybemosod az usztasa egységeket a Horvát Hadseregen belül, és a HOS-t!!!
Az usztasák többsége szabadcsapat volt, a szó legszorosabb értelmében, gyakran még a központi irányításnak sem engedelmeskedtek. A HOS, bár önkéntes haderőnek (területvédelmi) indult, és - természetesen - állományában is voltak usztasák (vagy ahogyan azt a történelemírás szokta nevezni - ,,usztasa-elemek"), de teljes mértékben alávetette magát a központi irányításnak, és elsők között beolvadt később a Horvát Nemzeti Hadseregbe (amit viszont az usztasa csoportok többsége kerülgetett, mint a forró kását, ugyanis szakszerű irányítás, és a központi apparátus felügyelete, horvát tisztek jelenléte alatt nem lehetett már a zavarosban halászni.

Mondjuk egy nagyon gyakori tévedés, hogy az usztasákat és a HOS-t összemossák:((
(Erről Julien sokkalta, de sokkalta többet tudna írni, de valószínűleg most nem ér rá, mert készül a holnapi könyvbemutatóra:)))

A szabadcsapatok pedig minden háborúban voltak, és szereplésük szinte mindig szélsőséges: egyrészt harcolnak, másrészt viszont nem kímélik az ellenség (néha saját) civil lakosságát... Erre csak azt tudom mondani, hogy egy háború olyan, mint egy robbanás a vízműveknél. A sok egyeben kívül rengeteg szar jön a vízfelszínre az ezüstpisztrángog mellett.
Előzmény: wolfline (183)
wolfline Creative Commons License 2007.05.16 0 0 183
tÖRTÉNELMI ESZMEFUTTATÁSBAN EGYETÉRTEK iSTVÁNNAL.

Véleményem szerint minden háborúban az adott oldalnak az ugynevezett hivatalos hadseregén belül léteztek olyan egységek, melyek végrehajtottak olyan feldatokat amit poltikailag a hivatalos hadtest nem tehettt , tekintettel a nemzetközi megitálásre.

Valószinűleg ha magyaroszági hadszintéren is lennének olyan önkéntes erők ,akiktörténelmi múltból merítve alkotnánka un. szélsőséges egységeket. Ezektől a hivatalos haderő elzárkózna , de azért hasznot huznának ezen erők tevékenységéből

" Mi mindent megtettünk ,hogy ez ne történjen meg , de hát ezen önálló csoportok saját fejük után mennek." -persze a csoportoka valamilyen szinten kordinálva lennének ,csak a közvélemény felé adnák elő a mitsemselytő tehetetlent.



A Jugo Néphadsereg kezdetben mint tamponerő lépett fel a szélsőséges szerb és horvát erők közt.A lázadókat próbálta kettéválasztani - ez volt a verziójuk- persze szemet hunytak a szerb lázadó egységek -magukat csetnikeknek nevező- csoportok tisztogatásai felett. Ugy téve mintha próbálnák a vérengzést megfékezni de mégis technikailag is támogattták ezen szerb szabadcsapatokat.

A horvát hadsereg szintén "alkalmazta" a horvát un. " usztasa HOS" erőket . Persze hivatalos formában elzárkózott ,vagy lásd boszniát a HOS új néven HVO futott tovább.
A horvát kormány megpróbálta a túlkapásokat kontrolálni,hogy a nemzetközi közvélemény ne vessen rájuk rossz fényt. De el kell ismerni, hogy a legkeményebb és a kezdetleges időszakban a horvátoknál a HOS állt helyt a frontszakaszokon.


Ezt nem felejtette ela HR kormány nekik, vagy beolvasztotta őket a hivatalos hadseregbe vagy elzárkózva hagyta hogy önálló egységként tevékenykedjenek,persze elhatárolódtak tőlük,de titokba támogatták őket.

Van tudomásom olyan egységről/gekről melyek hivatalosan nem léteztek a HV vagy HVO -nál. Tagjaik javarész külföldi önkéntesekből állt.

Úgyanígy a szerbek is akik egyes csetnik erőket beolvasztotta a boszniai vagy krajinai szerb hadtestekbe, speciális erők néven.
A muzulmán ABIH szintén tagadta hogy muzulmán idegen országbeli önkéntesek tevékenykednek a hadtestükbe. Pedig több un speciális mudzsahedin erőben vettek részt ,mint tapasztalt harcosok, és persze pénz is hoztak vele.

A másik meg a "személy " bosszúk, melyet a kegyetlenkedésekkel toroltak ,meg levezetve saját feszültségüket. Mint már említve lett a topicon .



Előzmény: aviator_eto (181)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.05.16 0 0 182
Valószínűleg kijavítanak majd az ittlévők, de tudtommal először az 1887-88-as, Balkán villongások alatt jelentek meg a horvát szabadcsapatok, de akor más volt a nevük. Később az I.VH éveiben, csetnik-partizánok ellen (a ,,csetá" - ,,raj" szóból származik az elnevezés; amúgy az I.VH alatt a szerb felkelők neve ,,komitácsik" volt) osztrák-magyar oldalon küzdő horvát területvédelmi erők voltak eleinte ,,usztasák". A II.VH alatt pedig az usztasák nem annyira német-barátok voltak (a szerb bábkormánnyal is együttműködtek), hanem leginkább az egyre jobban kibontakozó partizánháború megfékezésére jöttek létre (természetesen atrocitások is voltak, méghozzá mindkét oldalon).
A horvát köztudatban az usztasa úgy él, mint a nemzet érdekeiért harcoló népfelkelő (ígyszintén a szerbeknél hasonló nimbusz övezi a csetnikeket). Ezért nincs mit csodálkozni azon, hogy egy kirobbanó polgár/felszabadítási -háborúban visszatértek a régi ,,hagyományokhoz" és elnevezésekhez.
Előzmény: aviator_eto (181)
aviator_eto Creative Commons License 2007.05.16 0 0 181

sziasztok,

 

a topic nagyon erdekes. Van egy szerb jobaratom, az o velemenye homlokegyenest ellenkezo Koszovo, Bosznia es Horvatorszag szempontjabol az itt elhangzottaktol. En nem itelkezni szeretnek es egyik felet sem partolom.

 

De azert egy kerdesem van. Tulajdonkeppen az Usztasa az egy negativ fogalom a vilagtortenelemben, igaz? Mert a tobbsegnek a II. VH alatt letrehott nemetbarat horvat allam jut eszebe rola, meg a fel millio vagy tobb agyonlott cigany, zsido, szerb stb. Tehat ennek tudataban miert propagalta annyira a horvat kormany ezt a fogalmat? Ez nekem nem vilagos, ha valaki ravilagitana erre megkoszonnem. Egyebkent beszelgettem bosnyak vegyes hazasparok gyermekeivel errol a temarol akik Szarajevobol menekultek el es nekik az volt a velemenyuk hogy horvat vagy szerb egykutya, ugyanolyan nacionalista, soviniszta mindegyik.

wolfline Creative Commons License 2007.05.16 0 0 180
te mudzsahedin -usztasa vagy most mi-
Előzmény: commandeer (179)
commandeer Creative Commons License 2007.05.16 0 0 179

Wolfline!

Miből gondolod hogy a következő a Szandzsák lesz? És ott ki fog kivel harcolni? Az Albán kissebbség és a Szerbek és így etnikai alapú lesz és az Albánok lakta terület elszakadásáért vagy ortodox katolikus és Albán (koszovói) vahabiták között és ebben az esetben az iszlám térnyeréséért az egész térségben? Hogy reagálnak erre a szerbiai szerbek és hogy a nyugat? Nem érdekük egy radikális iszlám Európában, még akkor sem ha az iszlámnak ezt az ágát az angoloknak köszönhetjük. Erről persze mindenki halgat mint hal a vízben.

Előzmény: wolfline (169)
HUNTERKILLER Creative Commons License 2007.05.16 0 0 178
Jól van!
Elvileg ma megérkeztek a könyvek nekilátok aztán majd ha végeztem próbálok okosakat mondani!
Üdv!
Előzmény: Zicherman Istvan (175)
HUNTERKILLER Creative Commons License 2007.05.16 0 0 177
Ebből csak az látszik hogy milyen tályékozatlan vagyok és tudatlan!
Mea Culpa Julien!
Szórom a fejemre a hamut! :-)
Bocs!
Előzmény: Zicherman Istvan (174)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.05.16 0 0 176
Ami párhuzam a történetben az oroszok Pristinai akciójával ebben a törtéetben, az - hogy a szerb ezredes is anno padobranec volt :))) (padobranec - ejtőernyős szerbül).
Előzmény: Zicherman Istvan (174)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.05.16 0 0 175
Amúgy UCK-témában Juliennel nem mernék vitatkozni:))))
Bocs, de kikívánkozott.:)))
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.05.16 0 0 174
Julien semmit sem téveszt össze! Ugyanis Bosznia szerbek lakta területéről is volt egy intenzív szabad-csapat művelet, amikor elfoglaltak egy amerikaiak által kiépített UCK repülőteret.
Csak ott a szerb parancsnok ezredes volt. A keresztnevére emlékszem, a vezetékneve nem jut most eszembe:((( (Milovan valami...)
Előzmény: HUNTERKILLER (170)
HUNTERKILLER Creative Commons License 2007.05.16 0 0 173
Mail megy!
Előzmény: Zicherman Istvan (171)
HUNTERKILLER Creative Commons License 2007.05.16 0 0 172
Ez elég szomorú dolog mert azzal megint 2 ország lakossága fog szenvedni (szerbia + montenegro).
Előzmény: wolfline (169)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.05.16 0 0 171
Attól félek én is....
Most már családos ember vagyok, ezért nem sokat tehetek:(
Bár azt tudom, hogy bulgár, szlovák, belorusz és orosz önkéntesek már most készek a vahok ellen harcolni (sok érdekes infó kering a szakmai fórumokon).

Én nagyon nem örülnék neki. Őszinén szólva nem hiányzik egy vahabita iszlám állam Európába. Egy elég komoly destabilizáló tényező lenne.:(
Előzmény: wolfline (169)
HUNTERKILLER Creative Commons License 2007.05.16 0 0 170
"ez nem az 1991-95 Balkán-háború, hanem az 1998-99-es, Kosmeten folytatott hadműveletek alatt történt. Kevésbé ismert, de Albánia, Kraina és Crnagora területét is érintették a harcok."-Levágtam!
De erről az albán repülőteres dologról még nem hallottam.Josic összetéveszti a szerbeket az oroszokkal (meg a térképismeret sem valami fényes mert pristina nem albániában van :-) ) mert oroszok foglalták el a pristinai repülőteret.
De ezekről az akciókról szívesen olvasnék mivel nagyon el vannak halgatva.
Üdv!
Előzmény: Zicherman Istvan (168)
wolfline Creative Commons License 2007.05.16 0 0 169
A legközelebbi meg a Szandzsákban lesz...................
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.05.16 0 0 168
ez nem az 1991-95 Balkán-háború, hanem az 1998-99-es, Kosmeten folytatott hadműveletek alatt történt. Kevésbé ismert, de Albánia, Kraina és Crnagora területét is érintették a harcok. Persze a nagy átlag csak a légibombázásokról tud, meg az UCK vs SNA harcairól.
Előzmény: HUNTERKILLER (163)
Josic Julien Creative Commons License 2007.05.16 0 0 166

Tiszteletem István...

Ő volt az a szerb parancsnok aki hamarabb odért katonáival a koszovói repűllő térre Boszniából, mint az amerikai csapatok, mert az a villám átcsoportositás se semmi volt...

Josic...

Előzmény: Zicherman Istvan (158)
wolfline Creative Commons License 2007.05.16 0 0 167
Pár térkép a Kelet -Szlavónia-i szerb megszállásról, kronológiáról történésekről majd későbbiekben ,nagyjából aki bene van ezen témakörben le tudja vonni a következtetéséeket az akkori offenziváról.

- etnikai arány -kék:horvát piros :szerb



- horvát haderők




Jugo Néphadsereg stábja





horvát haműveleti stáb



JNA északi és déli közetébe bevonulnak a haderői.





Vukovar ostroma - a Vinkovci Vukovar horvát folyosó



Vukovar elesik a folyósó bezárul.


Josic Julien Creative Commons License 2007.05.16 0 0 165
Persze Vinkó Vrbancról beszéltem
Előzmény: Josic Julien (164)
Josic Julien Creative Commons License 2007.05.16 0 0 164

Na nézzük  sorjában:

1.) Jasztreb helyettese Vinkovciban...

2.) 1991. november. 20.-án áveszi Jasztreb helyét, mert azt leváltják és bezárják...

3.) 1992.- ben Gyakovóra teszi át székhelyét, mint a Zsupanja, Vukovár zóna parancsnoka...

Pár hónappal később kinevezik Eszékre Kelet szlavóniai zóna parancsnokának...

1993.-tól zágrábba helyezik a vezérkarba, egyik tervezője a Villám és a Vihar hadműveleteknek...

1995. őszén dicstelenül nyugdíjazzák az Una folyon való átkelés kudarca miatt Petrinye és Banja Luka irányában.

Még ugyanaz évben rehabilitálják és visszakapja horvá Hőse kitüntetését még

másik 8 kitüntetés kiséretében...

Ez volt dióhéjban az én parancsnokom életútja a horvát háborúban...

Josic...

Előzmény: wolfline (162)
HUNTERKILLER Creative Commons License 2007.05.16 0 0 163
Üdv!
"Később, a szerbeknél is volt egy tábornok, aki egy nagyszerű rejtaütést hajtott végre az amerikaiak albániai repülőgép-támaszpontja ellen (bocsánat, de neveket még nem írok)."-Na erre viszont nagyon kíváncsi vagyok mert eddig erről semmit sem hallottam!
(És ezt kínosnak érzem :-) )
Előzmény: Zicherman Istvan (158)
wolfline Creative Commons License 2007.05.16 0 0 162
Ő volt Osjiek Zp parancsnoka

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!