Keresés

Részletes keresés

showtimes Creative Commons License 2006.07.03 0 0 522
Szovjet átlagot említettem, nem oroszt:))
A kirgiz, tadzsik is szovjet volt, nem?:)
Egyébként is, mint említettem már hónapokkal korábban össze voltak vona Galíciában a csapatok, ennyi idő alatt még a kalmükök is rájöhettek volna, hogy milyen országokkal határos a térség, ahol vannak.
Egyébként az USA szellemi színvonala, földrajzismerete se sokkal magasabb - pl. felmérések szerint kb. 38-40 százaléka tudja, hogy Magyarország Európában van - de ebben a topicban releváns.
( off :A templomtoronyt Ungváry nem említette a megszálló hadsereges tanulmányában, tessék reklamálni nála :) egyébként az nem lehet, hogy egyszerűen csak begyűjtöttek a hadiipar számára minden színesfémet? :on)
Előzmény: Zicherman Istvan (521)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2006.07.03 0 0 521

Az ,,Eto Suec?" kérdésre (leülhetsz, oroszból kettes:))) a válasz roppant egyszerű.

Az első hullámban általában a SZU pere-köztársaságaiból származó katonákat vetették be (kirgizek, kalmükök, tádzsikok, stb.) akik még oroszul sem tudtak rendesen (ahogyan azt több újságíró is megjegyezte). A valóban szlávokkal (tatárokkal, kaukázusiakkal, stb.) feltöltött ,,intelektüel" brigádok a második hullámban jöttek. Azoknak már nem volt problémájuk a tájékozódással.

 

Az örök humorizálás a ,,primitiv, alulművel szovjet katonákról" igen gyorsan abbamaradna, ha publikálni lehetne egy-két feljegyzést a magyar hadseregről a MVH idejéből, hogy ők mennyire ,,eszesek" és ,,túlműveltek" voltak ,,odaát".

Elég feleleveníteni azt, hogy a szemtanúk beszámolóji és rengeteg archivumban található dokumentumban olvasható, hogy a magyar megszállási övezetben lévő településeken a honvédek lerámolták a templomok tetejét, mert azt hitték, hogy aranyból vannak, már nem is beszélve arról, hogy az angol-WC elég sok paraszt gyereknek szintén komoly dilemmát okozott.:)

Úgyhogy, - mielőtt röhögnénk valamin, nézzünk tükörbe.

 

Tisztelettel.

Z.I.

Előzmény: showtimes (517)
Lebenstod Creative Commons License 2006.07.02 0 0 520

Kazamaták (Köztársaság tér)

Katona József Színház.

Megnézendő.

skaloz Creative Commons License 2006.07.02 0 0 519

Hajsza8!

 

Na erre írtam, hogy valszeg nagy lesz a felzúdulás!

Mindenesetre te is tökéletesen bebizonyítottad, mennyire elvakultan lehet értelmezni dolgokat, és kifordítani más véleményét. (magyarul "csúsztatás")

 

Mert én sehol nem írtam azt, hogy elfogadom a gimnazisták (vagy akárki más) lelövését, tehát nem álltam a gyilkosok pártjára. Viszont:

 

Nem az a baj, hogy esztelen gyilkosok lőnek gimnazistákra,
hanem az, hogyan merészeltek a szovjet gyarmat leigázottai esetleg gyermekükkel
hangot adni, hogy elég volt.

Ezzel a megállapításoddal pont te foglalsz el rossz álláspontot. Mert milyen szülő az, aki a gyermekével ad hangot, annak testi épségét, életét kockáztatja, ahelyett, hogy maga állna ki igaza tudatában. Mert az emberek 56-ban tudták, hogy az utcára kimenni igenis veszélyes, és a normális felfogású szülők nem is engedték ki a gyerekeiket, hozzátartozóikat a lakásból. Persze úgy is fel lehet fogni, hogy minden erővel harcolni kell az elnyomók ellen, csak én a dolgok ilyen megoldását nem tudom elfogadni (háromgyerekes szülő létemre lehet, hogy ez furcsa).

 

Egyébként nagyon sajnálom, hogy a topik teljességgel eltér az objektivitás kereséséstől, és csak a felkelők jó emberek - az oroszok meg (támogatóikkal együtt) rosszak, sőt a sátán fiai kiindulópontot tudja elfogadni. Kár, mert anno, azokban az időkben nem mindenki gondolkozott így.

Viszont fölösleges sértegetésekbe nem szeretnék belemenni, mindenki tartsa meg a véleményét (az természetesen nem elítélendő, még ha nem is értünk vele egyet), viszont elvakult emberekkel soha sem szerettem vitázni.

Üdv, és ezennel búcsúzom a topiktól, több reagálást nem fogtok tőlem látni.

Ja, és ez nem megfutamodás, csak a süketek párbeszédéből elegem van a napi politikai életből.

 

 

Előzmény: Törölt nick (518)
showtimes Creative Commons License 2006.07.01 0 0 517
Ha nem tudták hol vannak ( Eta Szuez ? - a Dunára c. sztorik) akkor az max. az adott szovjet átlag tájékozottsági, műveltségi szintnek a leképzése volt. Egy térképet , földrajzt valamennyire is ismerő katonának tudnia kellett volna, hogy Eta Bengrija...

- miért?
- két szovjet csoportosítás ( 100-100 ezer katona) jó ideje Lemberg térségében, Galíciában gyakorlatozott, őket dobták át... 3 óra vonatozással a Kárpátokon át és egy folyó átkeléssel tudhatták volna eta nyet Berlin, nyet Szuez-kanál...

- Egy hadosztály meg Romániából jött, nekik még tutibb kellett volna tudni, hogy melyik országgal szomszédos...
Előzmény: rev251 (515)
edesviz Creative Commons License 2006.07.01 0 0 516
Sziasztok,
a hadsereg, és egyéb rendvédelmi erők vezetését a 40-es évek végén szétverték. A tisztikar maximum 0 ért. Az éppen akkor szolgáló katonák meg igyekeztek minden felelősségtől megszabadulni, igy a fegyvereiktől is jutott akkor mindenkinek, és használta ameire akarta.

Édesviz
Előzmény: Cs_ (514)
rev251 Creative Commons License 2006.07.01 0 0 515
Szia!
A hk egy mellékszál volt egy Ein Gespenst nevű (kissá SzU-imádó) nickkel folytatott vitában. A T34 valóban közepes hk, míg a PzVI. nehéz (az akkori technológia optimuma a PzV körül lehet), ezért írtam, hogy nemcsak a "tűzerő-mozgékonyság-páncélzat 3D térben", hanem a megoldások finomságában is. (Egy - persze az adott járműhöz tervezett - sebváltó megbízhatósága pl. független paraméter a hk kategóriától)

Ami a szovjet történelmi közvéleményt illeti (mármint a 2. vh-s magyar részvételről): biztos nem volt teljesen ez, hisz az "oral history" (elbeszélések, megjelent visszaemlékezések, családi beszélgetések összessége) feljegyzett sok jóindulatú szovjet egyenruhást (legyen szó hadifoglyokról vagy lakosságról).
A hivatalos álláspont tudtommal ("szvsz", bár nem tudnék Pravdát, vagy szovjet törikönyvet idézni) viszont az volt, amit írtam, s ezt tényleg alátámasztotta némelyik szovjet állampolgár feleség (bár egy kicsit az irígység is dolgozott bennük a "nyugat" iránt, ami itt volt nekik).
S ez a tört közvélemény - ha ez volt - még indokolható is volt (mégha némileg hamis is), tehát ezért nem értem, miért nem használták ki. Indoklásod (változó kat-pol helyzet) igaz lehet, de furcsállom, hogy nem mondták meg közvetlen a bevetés előtt, hogy hova megy az adott egység
Előzmény: skaloz (512)
Cs_ Creative Commons License 2006.07.01 0 0 514

Ezer bocs. A 499-es hsz-edet csak most vettem észre.

 

"A hivatalos verzió, mint általában, sohasem igaz!"

 

Azért ezt így ne jelentsük ki. Az egészséges kételkedés az rendben van, de csukóból rámondani a "hivatalos" verzióra, hogy sosem igaz szerintem erős.

 

"Mint ahogy a munkásokat sem volt szándékában senkinek sem felfegyverezni,... "

 

De. Ahogy itt olvashattuk valamelyik lengyel esemény kapcsán, hogy megtették, de nem kell messzire menni. Az első napokban vetettek be felvegyverzett munkásokat karhatalmi feladatra a felkelők ellen Angyalföldön és Csepelen. A teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy Csepel volt az egyik legtovább kitartó ellenállási gócpont és pont a csepeli munkások voltak azok akik harcoltak itt a szovjetek ellen.

 

"Az általam leírtakban nincs ellentmondás! Akkor lenne, ha a felkelőkhöz törvényes úton kerültek volna a fegyverek, de pont az ellenkezője történt, mivel fegyvertartási engedély hiányában az állampolgárok igen nagy hányadának nem lehetett fegyvere (az eldugdosott fegyverekért pedig nagyon könnyen akasztófára lehetett jutni, amire számos példa van). És épp ez a bizonyíték az események (konkrétan a regnáló párt és a kormány elleni lázadás - felkelés, forradalom - kinek mi tetszik) szervezett voltára, mivel a törvények ellenére biztosították a fegyverekhez jutás lehetőségét. Sőt, a rádió - de más intézmények elleni támadások is hozzáértő emberek keze nyomát viselték magukon. És 23-án este még nem álltak át tömegesen a katonák a felkelők oldalára, tehát valahonnan csak előkerültek azok az irányító személyek."

 

Azért érzek ellentmondást, mert a súlyos megtorlások miatt (ahogy írod) nem nagyon volt fegyver az állampolgároknál, de akkor ki adott nekik? Mertha aztmondod, hogy néhány ismeretlen főszervező bespájzólt akkor én azt modnom, hogy hogyan, mikor baromi könnyen lebukhatott és ha egy-két fegyvert birtoklót is megtaláltak, akkor nagy mennyiségű fegyvert birtoklót miért nem?

 

A katonáktól kapott fegyverek az első napon nem volt tétel. A nagy tétel a raktárakból (alá Miskolc) és a rádió védőinek küldött lőszer és fegyver szállítmány megszerzése volt. Egyszerűen a rádióhoz küldött teherautók elakadtak a tömegben és nép kipakolta azokat.

Előzmény: skaloz (499)
skaloz Creative Commons License 2006.07.01 0 0 513
Az éjszakai kijárási tilalmat csak azért hoztam fel, hogy érzékeltessem, az emberek tudták, hogy nem békés hétköznapok részesei. A leírt atrocitásokat egyébként is nappal követték el.
Előzmény: showtimes (511)
skaloz Creative Commons License 2006.07.01 0 0 512

A T34 színvonala ........... valahol félúton volt a Sherman és PzV-VI. között.

 

A Pz-V (Párduc) rohamlöveg a T-34 konstrukciója alapján lett kifejlesztve (a németek sok jó megoldást átvettek az oroszoktól, természetesen továbbfejlesztve), de nem ugyanaz a kategória. A T-34 közepes harckocsi, a Párduc nehézpáncélos. A Pz-VI Tigris méginkább az!! nem azonos kategóriákat nem illik összehasonlítani.

 

1956: Sok helyről hallottam (pl. a nagyszüleimtől is), hogy a szovjet katonák azt hitték, hogy Szuezben vannak védeni a SzU érdekeit. pl. a Dunáról, hogy a Szuezi-csatorna...


Vagy azt hitték, hogy Berlinben vannak, mert a nyugatiak öldösik a kelet-németeket. És ez nem vicc, november 4-e után a házunkban razziázó csoport tisztje csak édesapám személyazonosságijának elolvasása után hitte el, hogy Budapesten vannak!

És ez nem azért volt, mert át akarták verni a saját katonáikat, hanem mert az események túl gyorsan váltották egymást. 56-ban volt Szuez, Budapest, Berlin és Varsó (hogy a kijevi zavargásokról ne is beszéljünk), a menetnek indított egységeket szinte óránként irányították másfelé. És a lényeg nem az volt, hogy állandóan közöljék a katonákkal a módosult célpontot, hanem az, hogy ott minél előbb rendet tegyenek. Ebből a szempontból irreveláns, hol vannak.

 

...legyalulni a fasiszta magyarokat??
(Ez nem polidili kiszólás, a szovjet történelmi közvélemény rólunk komoly részben ez volt, még a 1970-es években. Kérdezzetek meg egy-két SzU-ból feleséget hozott volt egyetemistát, miket eresztett el némelyik...)

 

Igaz. hogy nem hoztam szovjet feleséget, de 69-76-ig a Szu-ban tanultam. Gondolhatod van ismeretem az ottani közvéleményről. ill. a hivatalos álláspontról is. És az nem volt ennyire egyértelműen negatív.

 

Bocsi, hogy csak most szóltam hozzá, de most találtam meg ezt a hsz-t.

 

kalóz

Előzmény: rev251 (420)
showtimes Creative Commons License 2006.07.01 0 0 511
Belelőttek napközben is, ez volt a legkisebb gondja az ávós elv.-nak, pl. Miskolcon. Egyébként jöttek utána a felháborodott bányászok Perecesről, az ország egyik legnagyobb szénbányája volt, tele ipari dinamittal... mikor azt mondták felrobbantják az egész hóbelebancot már az ávósok se voltak olyan bátrak, mint mikor belelőttek a békés tüntetőkbe, hanem megadták magukat. A Gáti és öccse, az ÁVH parancsnok, aki lövetett megpróbált elszökni, de elkapták. Ebből lett a lincselés. Autó után kötötték, majd a szovjet hősi emlékműre ( Miskolcon nem is voltak harcok, mert a németek kiürítették, de emlékmű azért volt) kötötték fel. Az egyik orvos lakásából vigigfotózta, utána ez alapján össze is szedtek mindenkit akit tudtak és kivégezték.
Előzmény: skaloz (510)
skaloz Creative Commons License 2006.07.01 0 0 510

Bigel!

 

Tökéletesen egyetértek azzal, amit leírtál, de:

Miskolcon tudtommal később kezdődtek az események, itt pedig arról volt szó, hogy kívülről előkészítették-e az 56-os forradalmat. erre írtam, hogy valahonnan azért fegyvert kellett szerezni 23-a estéjén a Rádió ostromához. A későbbiekben természetesen könnyű volt fegyverhez jutni, nagyon is könnyű ...

 

(Nagyon halkan megkérdezem, tudván, hogy ezzel hatalmas indulatokat fogok gerjeszteni:

 

Mit kerestek: a gimnazisták az utcán ? (minket ki sem engedtek a lakásból a szülők, pedig voltunk egy páran a környéken); az emberek a parlament előtt, a köztársaság téren és sorolhatnám. Mindenki tudta, hogy veszélyes időket élünk (mi gyerekek is!), több esetben kijárási tilalom is volt éjszaka, tehát számítani lehetett rá, hogy lesznek gondok. Ez persze nem menti fel azokat, akik a lövöldözést végezték, irányították, parancsot adtak rá. De kik voltak azok? Sok esetben ez még ma sem tisztázott, és erre is értettem, hogy a homály nem oszlik, hanem egyre sűrűbb lesz az idő múlásával. )

 

Kalóz

 

Előzmény: Bigel (509)
Bigel Creative Commons License 2006.07.01 0 0 509

Én csak azt tudom hozzáfűzni, amit az édesapámtól halottam!!

Miután Miskolcon belelőttek a gimnazisták közé,az emberek elrohantak, és az un. Mexikó völgyben lévő  fegyverraktárból fegyvereket hoztak.Nem kellett erőszakot alkalmazni, az azt őrző személyzet önként adta.

1956-ban még nagyon sok katonaviselt , frontkatona, tiszt, tiszthelyettes élt.

Ezek értettek a harchoz. Csak megjegyzem, hogy amennyiben a gyermekeimet bárki bántaná, netán megölné, nem érdekelne a következmény, bosszút állnék.

Ez is működött akkor.

A Rákosi rendszerben ugy tudom, hivatalosan nem voltak politikai elítéltek.

A börtönök megynyitásakor szerintem nem volt idő válogatni.

Persze én egy laikus vagyok, aki nem élt még akkor.

Előzmény: skaloz (499)
skaloz Creative Commons License 2006.07.01 0 0 508

Talán inkább privátban, ez itt nagyon OFF lenne. Amúgy tetszettek a könyveid.

 

Üdv: Kalóz

Előzmény: Zicherman Istvan (507)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2006.07.01 0 0 507
Jo helyen. Ne kimelj.
Előzmény: skaloz (506)
skaloz Creative Commons License 2006.06.30 0 0 506

OFF!

 

Tengerről az égbe, Tengerészgyalogosok és harceszközeik.

 

Jó helyen érdeklődöm?

 

Üdv: Kalóz

Előzmény: Zicherman Istvan (502)
Cs_ Creative Commons License 2006.06.30 0 0 504
Köszönöm a linket. A megbántás szándéka nélkűl. Én nem hiszek a mindenek felett álló zsidó meg szabadkőműves összeesküvés elméletekben.
Előzmény: Törölt nick (501)
Cs_ Creative Commons License 2006.06.30 0 0 503

A hsz-ed második részével teljesen egyetértek. Kicsit félreértettél, mert Pár hsz-szel elöbb István írta, hogy sok minden kell egy forradalom megszervezéséhez, amihez pénz kell. Ez ennek az alvitának a késő folytatása akart lenni.

Előzmény: skaloz (500)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2006.06.29 0 0 502

Hajsza8.

 

Köszönöm szépen a ,,site-ajámlót".

Nagyon szivesen átnézem.

 

Tisztelettel

Z.I.

Előzmény: Törölt nick (501)
skaloz Creative Commons License 2006.06.28 0 0 500

én nagyon nem értem a párhuzamot a lincselések és a szovjet beavtkozás között. Szerintem tök mindegy volt a beavatkozás szempontjából, hogy van e lincselés vagy sem.

 

Hát ezt próbáljuk kicsit világosabbá tenni! A szovjetek a külvilág felé azért megpróbáltak "szűzek" maradni, nem hiányzott nekik a magyar forradalom, ill. annak erőszakos letörése (az más napra tartozik, hogy az akkori felállásban nem engedhették meg maguknak 56-ot, mint 68-at sem. A lengyeleknél is be kellett volna avatkozzanak, ha Jaruzelski nem vállalja el, és nem sikerül neki a "rendcsinálás": Persze, hogy ez bizonyos köröknek nem tetszett, az teljesen érthető). A "Ha" ugyan nem történelmi kategória, de bizonyosra vehető, hogy a lincselések (és egyéb - kifejezetten a régi rendet, a kapitalizmust restauráló törekvések) nélkül kevésbé lett volna véres az események menete. Az 56-os év körüli események amúgy is elég sűrűek voltak a Mo-i történések nélkül is a Szovjetunió számára (Az USA sem örült Kubának, Grenadának vagy a Panama-csatorna körüli dolgoknak)

 

Nem kellett semmiféle előzetesen kinyomtatott az országba csempészett propaganda anyag.

 

Túlságos leegyszerűsítése a dolgoknak, hogy az 56-os forradalom október 23-án kezdődött, a diákok kitalálták, hogy akkor ma este tüntetünk!

Már hónapok óta mozgolódtak bizonyos körök (határon innen és túl), akik végül is komoly szerepet játszottak az eseményekben. Hogy volt-e külföldről származó propaganda anyag vagy sem, az ebben az esetben irreveláns.

Ugye nem gondolod komolyan, hogy olyan horderejű eseményeket lehet elindítani - minden előzmény nélkül - kézzel írt/másolt röplapokkal, mint 56 volt? Ez az események jelentőségének lekicsinylése és az emlékét is sértené.

Előzmény: Cs_ (498)
skaloz Creative Commons License 2006.06.28 0 0 499

A hivatalos verzió, mint általában, sohasem igaz! Mint ahogy a munkásokat sem volt szándékában senkinek sem felfegyverezni, akárcsak a munkáshatalom gyakorlását engedélyezni az érintett avantgard osztály tagjainak.

 

Az általam leírtakban nincs ellentmondás! Akkor lenne, ha a felkelőkhöz törvényes úton kerültek volna a fegyverek, de pont az ellenkezője történt, mivel fegyvertartási engedély hiányában az állampolgárok igen nagy hányadának nem lehetett fegyvere (az eldugdosott fegyverekért pedig nagyon könnyen akasztófára lehetett jutni, amire számos példa van). És épp ez a bizonyíték az események (konkrétan a regnáló párt és a kormány elleni lázadás - felkelés, forradalom - kinek mi tetszik) szervezett voltára, mivel a törvények ellenére biztosították a fegyverekhez jutás lehetőségét. Sőt, a rádió - de más intézmények elleni támadások is hozzáértő emberek keze nyomát viselték magukon. És 23-án este még nem álltak át tömegesen a katonák a felkelők oldalára, tehát valahonnan csak előkerültek azok az irányító személyek.

Előzmény: Cs_ (497)
Cs_ Creative Commons License 2006.06.28 0 0 498

"Martirokra minden forradalomnak szuksege van. Minel tobb a martir - annal jobb. Annal nagyobb a kaosz, kozben a valoban tevekenyen resztvevo szemelyek (a mar emlitett Trockij ezeket ,,technikusoknak" nevezte) a nagy zavarban elvegzik a szukseges, szervezett, szabalyosan es tokeletesen, tervszeruen vegrehajtott munkat. Csak tudni kell, hol kell lecsapni es mikeppen - legyen minel nagyobb a kaosz, hogy utanna mar az emberek maguk kerjek a rendet. Barmilyet, csak rend legyen."

 

Sok igazság van abban amit mondasz, de ezt hol véled felfedezni az 56-os eseményekben? Szerinted ki vagy kik voltak azok akik szították az eseményeket, hogy majd kiállva rendet hírdessenek?

 

Ui.: Ha visszaolvasol pár oldalt akkor találsz olyan hsz-t, amiben valaki éppen a mártírok hiányát rója fel a forradalom szemére.

 

"Hogy tortenhetett, hogy a koztorvenyes bunozoket egyszerre engedtek ki a bortonokbol?
Hogyan kerultek a tomeg kezebe az AVO-s ugynokok nevlistai?
Amikor a szovjetek mar hajlamosak voltak komoly vita targyava tenni a csapatkivonasokat (u.n. ,,Nyilatkozat"), miert kezdodtek el a lincselesek, amik okot attak arra a kijelentesre, hogy ,,itt olik a kommunistakat"?"

 

Ezekre nem tudok neked választ adni és még sokminden másra se. Bár a harmadikra nem hiszem, hogy választ kéne adni, mert én nagyon nem értem a párhuzamot a lincselések és a szovjet beavtkozás között. Szerintem tök mindegy volt a beavatkozás szempontjából, hogy van e lincselés vagy sem.

 

Egy kicsit visszakanyarodva.

 

Az október 23.-ai tüntetések: Nem kellett semmiféle előzetesen kinyomtatott az országba csempészett propaganda anyag. Kisebb részben a Műegyetemisták terjesztették az indigóval másolt anyagaikat, valamint bemondta a rádió és megírták a lapok, hogy rokonszenv tüntetés lesz. 23.-a után meg már volt nyomda a felkelők kezében pl.: az Athenaeum Nyomda.

 

 

 

 

 

Előzmény: Zicherman Istvan (496)
Cs_ Creative Commons License 2006.06.28 0 0 497

"A rádió ostroma jó példája a szervezettségnek. Vajon honnan kerültek elő a lőfegyverek, amikkel megostromolták a Rádió épületét, ha nem volt szervezett akció? Rákosiék többéves uralkodása után?

A rádió ostroma jó példája a szervezettségnek. Vajon honnan kerültek elő a lőfegyverek, amikkel megostromolták a Rádió épületét, ha nem volt szervezett akció? Rákosiék többéves uralkodása után? Amikor a fegyver szó kiejtése is egyenlő volt a személyi szabadság elvesztésével. Uraim! azért ennyire ne legyünk naívak!

. Uraim! azért ennyire ne legyünk naívak!"

 

A hivatolos verzió a fegyverekre.: Fegyvergyárak, gyárak fegyverraktárai (akkoriban a gyárakban tároltak fegyvereket, hogy munkás osztályt mint a rendszer legmegbízhatóbb osztályát felvegyverze be lehessen vetni karhatalmi célzattal.), A radió védelmére kirendelt katonáktól (akik lőszer nélkül érkeztek), valamint a rádió épületébe küldött fegyver és lőszer nem jutott át a tüntetőkön.

 

 

"Rákosiék többéves uralkodása után? Amikor a fegyver szó kiejtése is egyenlő volt a személyi szabadság elvesztésével. "

 

Itt egy nagyon nagy ellentmondás van. Akkor szerinted, hogy került a felkelőkhöz fegyver Rákosiák többéves uralkodása után. Amikor a a fegyver szó kiejtése is egyenlő volt a személyi szabadság elvesztéséhez.

 

 

Előzmény: skaloz (495)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2006.06.27 0 0 496
Nekem nincsenek illuzioim a forradalom ,,spontanitasat,, illetoen, mint mar mondtam - ateltem egyparat. Mese, amit begyakoroltatnak azokkal a naiv lelkekkel, akik azt akarjak hinni, hogy igenis ok csinaljak meg a forradalmat. Sajnalom, hogy ki kell mondanom, de csupan statisztak, puskatoltelek nem tobb. Martirokra minden forradalomnak szuksege van. Minel tobb a martir - annal jobb. Annal nagyobb a kaosz, kozben a valoban tevekenyen resztvevo szemelyek (a mar emlitett Trockij ezeket ,,technikusoknak" nevezte) a nagy zavarban elvegzik a szukseges, szervezett, szabalyosan es tokeletesen, tervszeruen vegrehajtott munkat. Csak tudni kell, hol kell lecsapni es mikeppen - legyen minel nagyobb a kaosz, hogy utanna mar az emberek maguk kerjek a rendet. Barmilyet, csak rend legyen.
A mar alabb erintetteken kivul, csak ismetelni tudom magam:
Hogy tortenhetett, hogy a koztorvenyes bunozoket egyszerre engedtek ki a bortonokbol?
Hogyan kerultek a tomeg kezebe az AVO-s ugynokok nevlistai?
Amikor a szovjetek mar hajlamosak voltak komoly vita targyava tenni a csapatkivonasokat (u.n. ,,Nyilatkozat"), miert kezdodtek el a lincselesek, amik okot attak arra a kijelentesre, hogy ,,itt olik a kommunistakat"?
1956 nem egyertelmu. Tul sok ero, tul kicsi helyen...

Tisztelettel
Z.I.
Előzmény: skaloz (495)
skaloz Creative Commons License 2006.06.27 0 0 495

nem állt valami mindenek felett álló külső vagy belső szervező erő, ami a háttérből terelgette az események alakulását.

 

Na ez az, ami nem egészen így van! Éppen elég emigráns szervezet volt akkoriban nyugaton, akiknek érdekük volt a "forradalom" kitörése Magyarországon (pl. MHBK). Ne feledjük, a háború még csak 11 éve ért véget! A belső szerveződésekről nem is beszélve.

Az igaz, hogy forradalmi helyzet nélkül nincs forradalom, de az eseményeket azért valakiknek iránytani is kell. Mint ahogy irányították is. A Szabad Európa Rádió, az Amerika handja, a BBC, a Deutshe Welle adásai nem a zanzibári időjárási anomáliákat taglalták ...

A rádió ostroma jó példája a szervezettségnek. Vajon honnan kerültek elő a lőfegyverek, amikkel megostromolták a Rádió épületét, ha nem volt szervezett akció? Rákosiék többéves uralkodása után? Amikor a fegyver szó kiejtése is egyenlő volt a személyi szabadság elvesztésével. Uraim! azért ennyire ne legyünk naívak!

Előzmény: Cs_ (493)
Cs_ Creative Commons License 2006.06.27 0 0 494

Ez még lemearadt.

 

"Ha hiszi, ha nem - nem volt szándékomban megbántani Önt, félre ne értsen, kérem.

Tisztelettel"

 

Szerintem tegeződjük. Báár én vagyok a fiatalabb, de randhagyó módon enged meg, hogy én kérjem :)

 

Egyébként nem bántottál meg.

Előzmény: Zicherman Istvan (490)
Cs_ Creative Commons License 2006.06.27 0 0 493

A zavarosban lehet halászni, de a káoszt nem lehet uralni. Akármit is ír Trockij. Lehet zavart kelteni meg befolyásolni az eseményeket, de mert éppen emberek a résztvevői ezért nem lehet uralni. Az emberek egyszerre kiszámíthatóak és nem

 

Mondjuk az elméletetből lemaradt a lényeg, hogy ki állt szerinted az események mögött egy meglehetősen zárt társadalomban.

 

"de azért az már túlzás kijelenteni, hogy ,,56-ban mindenki szolíd, fehér és sejmesen puha volt"".

 

Ez így igaz. De nem is írtam olyat, hogy minden fehér volt.

 

"Mint ahogyan - ha hiszi, ha nem - nincsenek spontán forradalmak"

 

Csak úgy a semmiből nem lesz forradalom annak megvannak a gazdasági és kül/belpolitikai okai. Ha esetleg elbeszélnénk egymás mellett a spontanitást arra értettem, hogy nem állt valami mindenek felett álló külső vagy belső szervező erő, ami a háttérből terelgette az események alakulását.

 

"A nyomdák, stb. témában úgy látszik közzé kell tennem egy dokumentumot (nem szivesen teszem), amiben feketén-fehéren le vagyon írva, hogy a nyomdák nem voltak hajlandóak kinyomtatni a nyomtatványokat."

 

Mely időszakra érted ezt? 56 okt 23.-án nem csak a rádiót ostromolták meg, hanem  nyomdákat is. A Rádióban elhangzottakat lehozták a nagy napilapok is. Még a Szabad Föld is. 

Előzmény: Zicherman Istvan (490)
Cs_ Creative Commons License 2006.06.27 0 0 492

Bocs csak most vettem észre a válaszodat.

 

A szovjeteknek sosem volt gond ürügyet találni. Mondjuk sokszor elég gyengécskét. Eldöntötték, hogy jönnek és jöttek. Akkor is jöttek volna, ha van rajtunk sapka, meg akkor is, ha nem, hogy az ismert viccet idézzem.

Előzmény: skaloz (461)
showtimes Creative Commons License 2006.06.27 0 0 491
Naja, a lelkes és naív forradalmárokon kívül mindenki igyekezett fedezni magát, pl. őt kényszerítették, hogy kinyomtassa... stb. , pedig lehet csinálta szíves, örömest, csak kellett egy papír neki róla. Azért ne feledjük 56-ra már nem kevés tapasztalatot szereztek az emberek, s a szimpatizánsok jó része se volt biztos a forradalom sikerében. Mint az később sajnos be is igazolódott.
Előzmény: Zicherman Istvan (490)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2006.06.27 0 0 490

A nyomdák, stb. témában úgy látszik közzé kell tennem egy dokumentumot (nem szivesen teszem), amiben feketén-fehéren le vagyon írva, hogy a nyomdák nem voltak hajlandóak kinyomtatni a nyomtatványokat.

Ami a káoszt illeti, és hogyan kell azt megszervezni, és ugyan mire jó az - ajánlom Trockij munkáját és egy-két olasz anarchista, illetve Komintern oktatóanyag anyagát végigolvasni. Általában azok az emberek, akik pszichológiai hadviseléssel foglalkoznak elég jól ismerik őket. Rendkívül érdekesek. Egyiket-másikat még magyarországon is megjelentették az átkosban. Ja, hogy nincsenek most már a könyvtárakban? Sorry, nem kellett kidobálni mint ,,komcsi irodalmat" a rendszerváltás alatt.

A külföldi fegyverek ügyében, hogy honnan eredtek, igen nehéz megmondani, de ezek jelentős része maroklőfegyver volt. Akár az emigránsok hozták be, akár (ahogyan showtime irta) a szovjetek ,,dobták a többi közzé" - a tény tény marad. Nem muszály rögtön bazi nagy mordályokra gondolni. Egy jugo gyártmányú kézigránát ugyan úgy fegyver, mint - mondjuk - az FN cég ,,zsebtermékei".

Diverzáns osztagok szervezése pediglen nem csak Magyarországon folyt, de például voltak elegen Németországban, Franciaországban vagy Ausztriában, akik revansot akartak venni a kommunistákon.

Nem sajnálok egyetlen egy bitang el-st sem, de azért az már túlzás kijelenteni, hogy ,,56-ban mindenki szolíd, fehér és sejmesen puha volt".

Mint ahogyan - ha hiszi, ha nem - nincsenek spontán forradalmak!

 

Ha hiszi, ha nem - nem volt szándékomban megbántani Önt, félre ne értsen, kérem.

Tisztelettel

Z.I.

 

Előzmény: Cs_ (488)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!