Keresés

Részletes keresés

HCastorp Creative Commons License 2018.10.24 0 0 22545

Egyébként még egyszer visszaolvasva rájöttem te azt szűrted le a mondandómból   egyen közvetlenül az UH előtt. :)

 

Vagy én fogalmaztam zavarosan, vagy nem olvastad el figyelmesen, vagy a szokásos gyakori orvosi hozzáállás. 

 

Ez a szokásos gyakori orvosi hozzáállás ez valami olyasmi  a páciens teljesen butának tudatlannak, hülyének nézése.  Tájékozatlannak nézése.    Ehhez igazítva valami leereszkedő  bugyuta magyarázatok a problémájára.   Aztán ha kiderül mégis tájékozott és feltesz néhány konkrét kérdést  amire konkrét választ várna  akkor halandzsázás mellébeszélés. 

 

Ez valami orvosi rutin lehet.   A mindennapokban felvett egyszerűsítő eljárás. :)     Gondolom azért mert rengeteg teljesen tudatlan emberrel kell nap mint nap beszélni.    Ezt valahol értem  de azért  nem jó gyakorlat ez  mert könnyen elvezet oda már minden ilyen lebutított formában történik  és minden kérdésre valami lebutított válasz.

 

Máshogy nem tudom elképzelni honnan jöhet az abból amit írtam én azt vetettem fel teli gyomorral menjen UH-ra?     Ez csak onnan jöhet egyik fülemen be másikon ki amit mond egy páciens  aztán valamit mondok neki lebutítva a világot jó az neki, ne fárasszuk a tudománnyal.   Halandzsázzunk neki valami maszlagot   lehetőleg olyat ami megnyugtatja. :)

 

Ez kb olyan mint az ügyvédeknél a bármi van pereskedjünk duma. :)   

Előzmény: TamásD (22540)
HCastorp Creative Commons License 2018.10.23 0 0 22544

Szóval azt kellene elérni az epesav minősége szuper legyen.      Ha nem ilyen az epesav az  probléma,   nem csak az epefolyamatok miatt.   Hanem a rossz minőségű epesavat okozó folyamatok  a szervezet más területein is problémásak lehetnek.    Viszont a  szervezet más részein nem a hólyagot vágják majd gallyra hanem  fő szerveket akár.  Mondjuk egy érelemeszedéssel, embóliával, szívrohammal , rákkal stb.

 

Ezen a hólyag eltávolítása nem változtat .     Tehát amit ma az orvostudomány ez ügyben tesz az egy tűzoltás.  Van egy tönkrement hólyag azt kiveszed és  3 nap múlva viszontlátásra.      A gond ott van , hogy az a folyamat ami tönkretette a hólyagját és ami miatt az epesava rossz minőségű   az továbbra is fut a szervezetben nap mint nap.   Igaz nincs hólyagja ami ezt jelezze mint erre érzékeny szerv.     Majd jelzi a vérnyomása , az emésztés más területei , a mája, a szíve stb.   Lehet még a vakbele is. :)

 

Gyakorlatilag nem egy komplex megoldást kínál a tudomány erre jelenleg hanem egy ilyen tűzoltást és utána majd a polgár valamit kezd magával   egyszer úgy is meg kell haljon mindenki alapon.      Aztán ha x év múlva meghal ki fog azzal foglalkozni neki 20 évvel ezelőtt már epeproblémája volt?   Senki  hanem majd rákerül a halottkém papírjára szívroham vagy bélelzáródás, vagy agyvérzés .   

 

Nagyjából így néz ki a sztori az én meglátásom szerint.  

Előzmény: TamásD (22540)
HCastorp Creative Commons License 2018.10.23 0 0 22543

Persze, hogy befolyásolja ezt a termelődött epe milyensége is. :)   Egyértelmű. 

 

Olyasmi ez nagyjából mint egy bojler. :)    Ha bojlerbe beengedsz nagyon kemény vizet  és az ott áll benne huzamosabb ideig jó eséllyel vízkő lesz nem kevés. 

 

Viszont ha kemény vizet is engedsz be de azt naponta 3x  teljesen ki is ereszted jóval kisebb eséllyel lesz vízkő.    

 

Extra bónusz pedig az ha eleve nem is kemény vizet engedsz be a bojleredbe. :)   Tehát eleve az epesavad minősége szuper  amihez igen sok köze többek között a táplálkozásnak is. 

 

Amikor egy részleges epeürítés van  akkor persze pótolja ezt a szervezet  de az epetartalom azért könnyebben lesz ilyenkor részben híg részben sűrű  mint  ha teljesen kiürült az epe és az pótolja teljesen friss epével.

 

Azért az már halmozottan problémás helyzet ha a friss epe rögtön sűrű.  

 

 

Előzmény: TamásD (22540)
HCastorp Creative Commons License 2018.10.23 0 0 22542

Pont ez a sűrű hólyagtartalom az amiből kicsapódik előbb utóbb az epesár, az epekő.     Olyan epetartalom ami pang ott hosszabb ideig mint kellene, és nem jó még mellette az összetétele sem.   Ez a kőképződés alaphelyzete amiből könnyedén képződhet hosszú távon.  

 

De ezt az étkezés mind a hólyag ürítés  mértékét, gyakoriságát,   mind  az epesav minőségét befolyásolja.   

 

Az teljesen egyértelmű UH-ra üres gyomorral kell menni.  :)      Csak az üres gyomor állapotot  megelőzte előző nap 3 étkezés elméletileg  ami baromira nem mindegy az epetartalom szempontjából majd a következő napi UH-on.   

 

Persze ez egy alap eset.    Lehet ezt bonyolítani mert ezen kívül még sok minden befolyásolja  mennyire sűrű is a hólyag tartalma abban az UH-os pillanatban.      

Előzmény: TamásD (22540)
HCastorp Creative Commons License 2018.10.23 0 0 22541

Amikor én jártam UH-ra köveimmel  akkor olyasmi szöveg volt az cholecysta tartalma részben sűrű részben híg.  Aztán volt olyan is cholecysta tartalma híg.    Ez az első időkben volt diagnózis után.   

 

Megkérdeztem az UH-os dokit mi a búbánat ez.   Mondta nem epesár, nem epehomok hanem az epefolyadék részben híg, részben sűrűbb  benne 2 kő ez a probléma.  2 hangárnyék. 

 

Általában délelőtt voltam UH-on  mondta, hogy elég a reggelit kihagyni az üres gyomorhoz vacsorára nyugodtan kajázzak.  Mert én már vacsorára is csipegettem.   Utána nem volt ez a részben híg , részben sűrű duma  hanem a cholecysta tartalma híg.

 

Amikor elkezdtem svédkeserűt fogyasztani még étkezésekhez utána meg aztán soha többet ilyen sűrű dumák nem voltak mert az aztán az étvágyat az emésztést úgy epéstől mindenestől élénkíti, anyagcserét stb.   

 

Te szerintem azt gondoltad, hogy én az epesárra mondom  ha vacsorázik előtte majd eltűnik a másnapi UH-ig.    Ha igen  akkor nem erre gondoltam hanem arra, hogy ezt a részben sűrű részben híg,  vagy szimplán sűrű epehólyag tartalmat egy UH-nál befolyásolja az  üres gyomor előtti  időszak étkezése.   

 

Mert ez a részben sűrű részben híg tartalom adódhat abból nem volt teljes epeűrítés előző este hanem csak részbeni és akkor lesz a hólyagban olyan epe ami már lehet egy napja ott van a sűrűbb lesz mint a másik része ami "friss" epesav. 

 

  

 

 

Előzmény: TamásD (22540)
TamásD Creative Commons License 2018.10.23 0 0 22540

Ne, haragudj, nem túl érthető, amit írsz, főleg az utolsó sor.

 

Szóval, szerintem (meg még sokak szerint is talán) az UH előtti koplalás csak azért van, mert ha ettél, a szervezet olyan ingert küld az epehólyagnak, hogy prséeljen ki epét, legyen összehúzódva. Tehát az epe sűrűsége nem változik, csak az ultrahangos nem lát semmit, se sűrű epét, se hígat, csak egy picire összezsugorodott epehólyagot a vizságlatkor, ha ettél előtte.

 

Az kétségtelen, hogy ha sokat eszel, akkor a sűrűbb epéből a relative hígabb rész fog kiáramlani, pont ezért is baj az epehólyag megléte, hogy abban mindig a sűrűbb, "zaccosabb" epe pang. Tehát ilyenkor kicsit sűrűbb az epe, de ezt goyrsan visszaptolja a szervezet, tehát összességében az epe sűrűségét nem az étkezések befolyásolják, hanem a teremelődött epe milyensége.

Előzmény: HCastorp (22539)
HCastorp Creative Commons License 2018.10.23 0 0 22539

Sűrűbb epe téma diéta, vagy vizsgálat előtti koplalás ügyre. 

 

Próbáld ki   bár ezt te már nem tudod kipróbálni   próbáld ki egy páciensnél     egy UH előtt vacsorázik  1 szelet kenyeret minden nélkül  vagy egy  3 fogásos vacsorát  , és másnap délelőtt  UH.     Melyiküknek lesz sűrű az epetartalom?    Hát nem csak ezen műlik de vszínű, hogy aki epehajtó bőségesen evett annál hígabb epetartalom lesz másnap délelőtt mint aki elrágcsált valami diétás vacsorát .  

 

Nem beszélve arról ő diétán van a komoly gyulladás után  már egy ideje  az alatt UH előtti koplalástól függetlenül lehet sűrűbb epetartalom .   

 

Nagyon nem mindegy egy UH előtti üres gyomort milyen epeürítések előztek meg  az epetartalom sűrűségére mit fog mutatni.

 

Előzmény: TamásD (22536)
HCastorp Creative Commons License 2018.10.23 0 0 22538

Nem arra gondoltam az agyvérzés alatt az epesár feljut az agyba a páciensnél. :)

 

Leírom biztos ami biztos. :)      Nem erre hanem inkább arra  valami csúnya dolog késztette arra az epét epesarat, követ stb válasszon ki magából.    Ugyan ha már nem lesz hólyag amiben kiválasztódjon még maga a csúnya , rossz folyamat nem szűnt meg a szervezetben.    Mennyire súlyos ez a folyamat ahány eset annyiféle lehet  millió verzió.

 

Majd ha egyszer ismerjük a szervezetünket az utolsó összefüggésig akkor papíron levezethető lesz miért van az epebetegeknél több korai halál  , és miért van náluk több korábban jelentkező súlyos betegség.       Egyelőre csak az sejthető valamiféle bonyolult összefüggés fennáll ami ma jelentkezik egy epekőben, vagy epesárban,  x év  hónap, nap múlva meg egy szívrohamban,    

Előzmény: TamásD (22536)
HCastorp Creative Commons License 2018.10.23 0 0 22537

Olyan  mélyebb összefüggésekre gondolsz mint pl amikor a fiatal lány meghal embóliában vélhetően fogamzásgátló szedése miatt ,  de ez bagatell eseménynek minősül?   Mert nem egyértelmű az miatt, meg amúgy is kit érdekel? 

 

Hosszú távon nagyon kis változás is nagy eltéréseket okozat.  Nagy következményeket.  N

 

Az a kis változás az immunrendszer működésében akár   komoly problémákhoz vezethet  100 közvetett reakcióval a szervezetben  amit a mai tudásunkkal nem ismerünk fel és nem erre vezetünk vissza.    Minimum ezek kutatandó dolgok szerintem és még várnak ránk ebben meglepetések úgy érzem.   Legalábbis egyáltalán nem lepne meg. 

 

...

 

Sűrű epe egy UH-nál  következhet abból régóta nem ürült a hólyag.   Mert ugye vszínű egy ilyen vizsgálat régen ürült a hólyag az UH -ra üres gyomorral kell menni.    Annak azért lehet olyan hatása sűrűbb epét mutat az UH .

 

Nem arra gondoltam homokképződés kiváltó ok megmarad dumával, hogy epehólyag nélkül is homok fog képződni az epében. :)    Hanem mondjuk arra, hogy amiért homok képződött és ezt a hólyag jelezte    ez a folyamat mondjuk legközelebb egy agyvérzést fog okozni , vagy szívrohamot, vagy tüdőembóliát   a szervezet más részeiben.   Amire figyelmeztet az epeprobléma, hogy itt valami fennforgás van.       Persze értem én akkor majd újraélesztitek a kórházban.   Mert akkor aktuális ez a probléma addig nincs teendő. :)    

 

Előzmény: TamásD (22535)
TamásD Creative Commons License 2018.10.21 0 0 22536

Kérlek, én mosolygok a teóriáidon, de másokat ne zavarj össze!!!

 

Az epehomok, epesár képződésnek pontosan az epehólyag a helye, tehát ha azt kiveszik, akkor 95%-ban nem fog többet jelentkezni. Ez nem csak tünet, hanem maga a forrás. Persze, a hajlam, a hormonális vagy genetikai kiváltó ok máshol van, de epehólyag nélkül gakorlatilag nem fog tudni jelentkezni, kb. olyan, mintha nem lenne. Az epehólyagban pang, sűrűsödik össze annyira az epe, hogy kicsapódjnaka belőle az epesavak, kristályok, stb, amiből aztán homok, sludge, abblól meg formált kő lesz. Ha nincs epehólyag, az epe állandóan csordogál a belekbe, és mint ahogy a folyóban sincs annyi hordalék, itt sem tudnak összeállni az epe összetevői homokká, kővé. Az epeutakban leírt homok is az epehólyagból származik.

 

Másrészt, UH előtt pont azért kell éhgyomorra lenni, hogy ne húzódjon össze az epehólyag, lásson a szerencsétlen radiológus belőle valamit. A koplalástól aztán nem lesz ott semmi sűrűbb!

 

Irgum-burgum :)

Előzmény: HCastorp (22534)
TamásD Creative Commons License 2018.10.21 0 0 22535

Jajj, már megint az összeesküvés elméletekkel sűrűn átszőtt kisregényeid :)

 

Noha nyilván sokmindent nem tudunk, azért mégtöbbmindent igen. Vakbélműtéteket emberen kb. 100 éve végeznek, állatokon még régebb óta. Azóta azért csak kiderültek volna ezek az általad vizionált mélyebb összefüggések :) Nem, ezekre a mai kor emberének tényleg nincs annyira szüksége, hogy foggal-körömmel kéne ragaszkodni hozzájuk. De mondom, ezt nem is én mondom, hanem az evolúció. Menj, nézz meg akár egy disznóvágást, és mondd meg, mekkora a vakbelük és az epehólyagjuk. (Jelzem, hatalmas vakbelük volt még az orosz kiskatonáknak, amíg itt voltak :)

 

Nekem elég az a tény is, hogy emberek milliói élték már le az elmúlt évszázad alatt az életüket vakbél nélkül, noha nyilván van valamennyi elméleti különbség az immunrendszer működésében előtte és utána.

Előzmény: HCastorp (22529)
HCastorp Creative Commons License 2018.10.19 0 0 22534

Ez annál bonyolultabb beszedsz egy cseppet vagy egy gyógyszert, vagy bizonyos testhelyzetben alszol és attól minden jó lesz. 

 

Az, hogy sűrű epét mutat az uh  lehet attól is előtte nem ehettél  x órája  pl.    

 

Vagy a másik megoldás kiveteted az epehólyagodat  ha a hasnyálmirigy gyulladást erre vezetik vissza.     Ez egyszerűbb eljárás és bizonyos kockázatokat kizársz vele.     Viszont ettől még az az ok ami miatt epehomokod keletkezett nem fog megszűnni csak már nem lesz hólyag ami ezt jelezze mint tünetet. 

 

Nagyjából ezek az opcióid vannak. 

Előzmény: Látó 39 (22527)
HCastorp Creative Commons License 2018.10.19 0 0 22533

Stresszt is próbáld csökkenteni,  nyugalom ne stresszeld magad nem jó az epének , emésztésnek se másnak se. 

 

Teljes életmódváltás, és tartósan, nem egy két hétig,  és akkor majd nézd meg , hogy reagál rá a szervezet pár hónap alatt,  mi lesz a homokkal az epédben. 

Előzmény: Látó 39 (22527)
HCastorp Creative Commons License 2018.10.19 0 0 22532

1 évig éljél úgy minden nap mozogsz keress valami neked szimpatikus sportot ,   úszást és a gyaloglást ajánlom . Legyél sokat a szabadban pl horgászat és hasonlók.   Nem kell nagyon extrém terhelés csak rendszeres mozgás , ne kezdjél el vsz maratonokat futni mert lehet többet ártasz mint használsz.

 

Egyél rendszeresen naponta minimum 3x  de inkább 4-5 x.   Változatosan , olyan kajákat ami nagyjából lefedi a napi zsír, fehére, szénhidrát szükségletet megfelelő  megfelelő rosttartalommal, sok zöldséget, gyümölcsöt is.    Figyelj arra mik az epeűrítést segítő kaják azokból is legyen benne.

 

+ svédkeserűt tudom ajánlani  de vsz ne most gyulladás után közvetlenül hanem ha már leállhatsz a diétával nagyon segíti az emésztést  benne az epetémát is.    De egy hasnyálmirigy gyulladás után kérd ki az ügyben kezelőorvosod gyógyszerészed engedélyét  mikor fogyaszthatsz ilyet.

 

Igyál sok vizet legalább napi 2-3 litert testsúly függvényében.

 

Figyelj arra nincs e túlsúlyod ha van akkor fokozatosan add le.

 

Aludj eleget, és rendszeresen.     és a többi. 

 

fél év , 1 év után menj el egy ultrahangra aztán nézd meg a homokot van e.    De a közérzeteden is érezned kellene a javulást főleg ha előtte nem így táplálkoztál , mozogtál stb.

Előzmény: Látó 39 (22527)
HCastorp Creative Commons License 2018.10.19 0 0 22531

Viagrát szívgyógyszernek szánták.   Aztán a kísérletek során előjött egy nem várt mellékhatás. :)    Így lett szívgyógyszer helyett potencianövelő. :)    Ebben szerintem minden benne van az ismereteink hiányosságairól. 

 

Azt aláírom ettől még gyógyítani kell csak azért egy szerv eltávolítása azért kemény döntés vsz bármennyire nélkülözhetőnek tűnik.    Nem véletlenül kutatják ezeket mivel lehetne kiváltani  , kutathatnák gyorsabban is ha nagyobb pénz lenne benne.  Mert a kutatások irányát is  a pénz motiválja valahol ,  miben van nagy pénz.   Mondjuk a kopaszodás megelőzésére amennyi lóvét már elköltöttek mint kutatás   ha azt az epekutatásra fordították volna valószínű előrébb járnánk az ügyben.    

Előzmény: TamásD (22525)
HCastorp Creative Commons License 2018.10.19 0 0 22530

Legjobb példa erre a gyógyszeripar  múltja.    Belenyúl a folyamatokba és sokszor évtizedek múlva derült ki te jó ég mivel mérgezték a népet.    Hatott az egyik problémájára és okozott 20 másikat hosszú távon.    Mint mellékhatás , vagy következmény ami nem lett felmérve az ismeretek hiányában, a bonyolult összefüggések mit dobnak ki rövid , hosszú távon. 

 

Nem véletlen egy gyógyszer engedélyeztetése  emberkísérletekkel lehetséges .     Vajon miért?    Mert papír elbír sok mindent de mit fog kidobni a gép  amikor a csóka beszedi azt a bogyót.   Abban mindig benne vannak a nem várt meglepetések. :)   

 

Hát még ha egy egy engedélyeztetés egy emberöltőig tartana.   Mert az lenne az igazán korrekt eljárás.    Csak hát kinek van erre ideje ebben a felgyorsult világban.   Majd maximum ha hosszú távon problémás akkor 30 év múlva betiltják. 

 

Ha tökéletesen ismernénk minden összefüggést  papíron le lehetne vezetni egy gyógyszer hatásait,  nem kellene embereken tesztelni.    (az is egy jó nagy marha lehet aki ilyet bevállal mint tesztalany bármennyit fizetnek érte) 

Előzmény: TamásD (22525)
HCastorp Creative Commons License 2018.10.19 0 0 22529

Nem ismerjük a saját testünket tökéletesen.  Minden összefüggést  és azoknak a bonyolult rendszerét.    Az agy működését mint vezérlő szerv  egy rakás ismeretlen van az egyenletben. 

 

Elhamarkodott dolognak tartom így egy egy szerv nélkülözhetőségét megállapítani.     Ez kicsit olyan mintha anélkül ismernénk egy gép minden összefüggését mondjuk egy autóét nekiállnánk szerelni.   Nem kell ez sem + az sem bele. :)

 

Mert ha ezt az álláspontot elfogadjuk amit mondasz akkor a legcélravezetőbb az lenne  eltávolítani ezeket a szerveket  mandula, vakbél, epehólyag és még nem tudom mi van a listán   akkor is ha semmi gond nincs velük.   Mert szükség igazán nincsen rá mondod,  viszont mennyi bonyodalmat okozhatnak .   Akkor megelőzünk vele mandulagyulladástól , vakbélgyulladásig, és epehólyag gyulladásig mindent   mert gyerekkorban eltávolítjuk  megelőző jelleggel.   Milyen nagyszerű lenne tökéletesítjük saját magunkat a természetet  kiigazítjuk. 

 

Akár ez is következhetne abból amit mondasz mint logikus eljárás.    Csak azért ennyire nem egyszerű ez a dolog főleg ha nem ismerjük a szervezet minden összefüggését. 

 

Kocsimnak is nekiállhatok minek bele ez a sok alkatrész  párat kidobok belőle gurul majd még attól ha van kereke. :)

 

 

Előzmény: TamásD (22525)
Látó 39 Creative Commons License 2018.10.18 0 0 22528

Ebből még az jön le, ha ezt az ember néha megcsinálja ezt a homok ürítést akkor az epekő teljesen megelőzhető. Nem tud kialakulni. Már csak az a kérdés mennyi időnként keletkezik újra a homok.

Látó 39 Creative Commons License 2018.10.16 0 0 22527

Még azt is mondta, hogy besűrűsödött epe is található a hólyagban. Ebből én arra következtetek, hogy mivel zsírmentes diétán vagyok az epém nem ürül ki. Na ez számomra azt sejteti, hogy mennyire nem jó hosszabb távon a teljes zsírmentesség, mert epepangáshoz vezet. Szerintem.

Előzmény: Látó 39 (22526)
Látó 39 Creative Commons License 2018.10.16 0 0 22526

Ma voltam a hasnyálmirigy gyulladásom után egy kontroll ultrahangos vizsgálaton. A hasnyálmirigy nem mutat már gyulladást. De nem ez a lényeg, hanem az epehólyag sludge probléma, amiről beszéltünk. Megkérdeztem az ultrahangos orvost a témáról. Azt mondta, hogy a homok az epehólyagban, ahogy fordulok mozog. Azzal a trükkel eltávolítható amit mondtam. De van valami csepp is ami fokozott epehólyag összehúzódást okoz. Amikor mondtam neki egy pillanatra elmosolyodott,  aztán mondta, hogy milyen pozícióba kell helyezkednem, hogy az epe kifolyó cső lent legyen.  

TamásD Creative Commons License 2018.10.14 0 1 22525

Ez mind igaz. De még sokáig nem tart ott a tudomány, hogy előre meg tudja mondani, márpedig addig a biztonságot és komplett megoldást jelentő eljárást kell választani.

 

Te az elméleti fejtegetések embere vagy, én gyakorlati. Nézőpont kérdése, hogy mi felesleges. Vakbél, epehólyag, mandula, stb... ha úgy nézed, valami kis szerepük van, elméletileg jó lenne mindegyiket megtartani. Gyakorlatilag meg tökéletesen lehet nélkülül élni, ahogy emberek milliói, milliárdjai teszik. Mondom, ez nézőpont kérdése, mind a kettő mellett lehet érvelni.

 

DE, az tény, hogy ezek a szervek csak azért vannak ott, ahol, mert az evolúció során kifejlődtek, amikor még szükség volt rájuk. A mandulának, vakbélnek (ok, féregnyúlványnak) a fertőzésekkel szembeni védekezés miatt, az epehólyagnak, hogyha a kardfogú tigris, egyszerre meg akart enni egy mammutot, akkor legyen hirtelen epekészlete. De ma már nem kellenek annyira, hogy mindenáron meg kelljen őket őrizni. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy az emberben ezek a szervek már most is sokkal csökevényesebbek, mint a vadállatokban. Egymillió év múlva (ha megéljük), jó eséllyel maguktól eltűnnek ezek a szervek az emberből.

Előzmény: HCastorp (22522)
HCastorp Creative Commons License 2018.10.14 0 0 22524

Azért nem tud konkrét választ adni erre neked senki mert az orvostudomány nem tart ott.      Sok folyamat a szervezetben amik részben felerősítik vagy közömbösítik egymást.    Annak a végén a gép kidobja ezt mint egyik következményt.    

 

Talán majd egyszer eljut oda a tudomány rákötnek egy gépre és a mesterséges intelligencia elemzi a millió folyamatot és kidobja neked a receptet a te konkrét esetedben  mi a megoldás , és min milyen arányban kell változtatni.    

Előzmény: Látó 39 (22520)
HCastorp Creative Commons License 2018.10.14 0 0 22523

Ezt ember nem tudja megmondani a te konkrét esetedre mitől  valószínűségeket lehet esetleg .        

 

Mennyire bonyolult folyamat arra jó kis ízelítő ez a Lenkei féle videó.   A folyamatokat nagyon leegyszerűsítő  módon  magas koleszterinszint kialakulása a zsíros táplálkozás.  Egyél zsírszegényen  nem lesz magas a koleszterined.   Ez akkora leegyszerűsítése a dolgoknak mint pl  a testmagasság -testsúly index .    Persze van valami köze a valósághoz de nem túl sok. :)

 

Egy  példa.    Valaki túlsúlyos elkezd fogyókúrázni  pang az epéje  és mivel a szervezet bontja le a zsírt valószínűleg az epe minősége is romlik  és könnyen epeköve lehet.  Miközben ő egészségesebbé akart válni  és állítólag meg kellett szabadulnia a túlsúlyától.     Persze meg kellett  csak nagyon nem mindegy hogyan  mert ilyen kis pittyputtyok történhetnek vele.  

 

Megvannak az ideális arányai a táplálékban a szénhidrátnak, fehérjének, zsírnak.    Ebben is még a tudásunk messze nem tökéletes valószínű.   Nagyon nem mindegy az életmód sem.  Pl  nem mindegy te egy kanadai favágó vagy  egy irodai munkás Bp-en nagyon leegyszerűsítve két szélsőséges példával.  Ezen kívül még sok minden nem mindegy millió dolog kb.

 

A baj az ha az epeproblémák már odáig jutnak zsíros kajákat nem tud kezelni  a szervezet akkor egy ördögi körbe kerül.   Mert ha nem eszel zsírosat az a baj,  ha eszel az a baj. 

 

Neked egy komoly gyulladásod volt utána nyilván egy darabig kímélő étrend.  Nem terhelheted.    De hosszú távon az a baj ha nem viszel be megfelelő mennyiségben zsírt  akkor  az okoz gondot az epénél is és sok minden másnál is.     De ez nem azt jelenti te most egy ideig kímélő diétán vagy az  baj.    Majd fokozatosan gondolom terhelheted  .   

Előzmény: Látó 39 (22518)
HCastorp Creative Commons License 2018.10.13 0 0 22522

Nem biztos ez költségkímélőbb eljárás lesz  ha a gyakorlatba kerül egyszer a jövőben.    Mert ahhoz nagy biztonsággal el kell tudnia dönteni  melyik esetben alkalmazható és melyik esetben műtét.      Ami bonyolultabb eljárás lehet   mint a gyulladt vakbél = kivágjuk és csókolom eljárás. :)    Bonyolultabb = költségesebb.

 

Viszont ha az orvosztudománynak ezt sikerül nagy biztonsággal meghatároznia akkor megkímélheti a beteget a műtéttől és egy szervének az elvesztésétől.     

 

Utaltak rá a legújabb kutatások szerint egy korábban teljesen feleslegesnek ítélt vakbélnek is lehetnek szerepei  nem véletlenül van ott ahol.    

 

Csak ezért hoztam fel mert ez a megközelítése a dolgoknak kapcsolódik az epehólyag témához  amiben szintén a gyakorlat a kő  = műtét  .   Ami elég egyszerű megközelítés  és  azért a bonyolítása várható szerintem a jövőben.    Illetve a másik része ami kapcsolódik a beszélgetésünkhöz  az epehólyag jelentősége   amikor egy vakbélről amit aztán mást se hallottunk mint teljesen funkció nélküli szerv mindegy ott van vagy sem  derülnek ki új információk,  akkor egy epehólyagról ami azért egy vakbélnél "jelentősebb" szerepet játszik.   Még akármi is kiderülhet róla . :)

Előzmény: TamásD (22519)
Látó 39 Creative Commons License 2018.10.10 0 0 22521

Ez 3 perces videó, de vannak hosszabbak is.

Előzmény: Látó 39 (22520)
Látó 39 Creative Commons License 2018.10.10 0 0 22520

Van akik azt mondják együnk zsírt, mert epe pangáshoz vezet. pl. Lenkei doktor.

https://www.youtube.com/watch?v=rXyvp6DTSbE

 

Az orvosom azt mondta kerüljem a szíros ételeket. Most akkor jó a zsír néha vagy sem?

Káosz van.

TamásD Creative Commons License 2018.10.07 0 0 22519

Persze olvastam. Ez egy irányzat, jelentek meg közlemények, főleg olyan országokban, ahol az emberi erőforrás és a műtéti költségek hatalmasak. De attól, hogy az indexen volt egy cikk, még nem jelenti azt, hogy el is terjed ez a módszer.

Kétségtelenül jó lenne kihagyni egy műtétet, de ahogy olvastad is, azért csak az esetek 60-70%-ban hatásos. Megfordítva, ki lenne az az orvos, aki megkockáztatná, hogy 10-ből 4 appendicitises beteg nem gyógyul meg, és főleg, hogy ebből 1 meghal, mert a vakbélgyulladása előrehalad, kilyukad, stb. Egyelőre szerintem senki. Nem lehet pontosan eldönteni előre, hogy az adott eset hogy fog viselkedni, hogy fog reagálni.

A másik nagy baj ezzel a módszerrel ugyanaz, mint az epekővel. MÉg ha antibiotikumra el is múlik a gyulladás, ha ott hagyod a vakbelet, újra előjöhet, újabb rizikót vállalhatsz. Míg ha kiveszed, egy életre megvan oldva.

 

Hát, ha nekem lenne vakbelem, tuti kivetetném

 

 

 

Előzmény: HCastorp (22515)
Látó 39 Creative Commons License 2018.10.07 0 0 22518

Köszi a teljes választ, de olyan sokrétű volt, hogy nem is tudom mi lehetett a sokféle lehetséges ok közül.

HCastorp Creative Commons License 2018.10.06 0 0 22517

Pl  én sok sok évig úgy reggeliztem valami ami kéznél volt csipegettem belőle reggel, és utána délig semmi.  Ez sokszor valamilyen gyümölcs volt  pl mert nem ültem le normálisan reggelizni  hanem gyorsan egy alma vagy egy banán stb.   

 

Nem tudom de könnyen lehet ilyen reggelinél pl ki sem ürül az epehólyag egy kis epét kiprésel aztán a többi ott van amíg valami normális kaját nem tolsz le. :)

 

Nem azt akarom ezzel mondani egy gyulladás után álljál neki bőséges kajáknak.     De hosszú távon szerintem egy normális epeműködéshez kell az, hogy naponta sokszor  minimum háromszor de inkább ötször egyél  és lehetőleg ne egy kiflicsücsköt minden nélkül vagy egy narancsot mit reggeli stb.    Megvannak azok az ételek amik az epeűrítést segítik ennek utána tudsz olvasni,  és szerintem célszerű erre odafigyelni amíg nem késő.    Lehetőleg úgy nem állva bekapni két falatot és  megvolt az egyik fő étkezés. 

 

Előzmény: Látó 39 (22514)
HCastorp Creative Commons License 2018.10.06 0 0 22516

Szerintem a fő kérdés  epesár ügyben is az mitől pang az epéd,  mitől iszapolódik ez az epehólyagod.    Ennek vannak okai.  Ahogy egy tó eliszaposodik  megvannak a biológiai folyamatai .   

 

Ahhoz epesár rakódjon le  kell  először is  egy  nem jó epeáramlás.   Aztán másodsorban nem jó epesav összetétel.   De ha az epeáralmás tökéletes és naponta sokszor ürül az epéd akkor nem legjobb epesav összetétellel is jóval kisebb az esélye az epesár kialakulásnak.

 

Valami miatt az epesav pan  és nem jó összetételben pang a hólyagban   és ebből alakul ki ez előbb utóbb.

 

Ez egy általános okoskodásnak tűnhet de ebből következik  te esetedben mitől van ez  millió oka lehet.    Pl legkézenfekvőbb nem eszel rendszeresen  ,  kihagyod pl a reggelit .   Mi is történik  utoljára vacsorára ettél akkor ürült a hólyagod (kérdés mit ettél vacsorára )    aztán lehet másnap délben eszel újra   ami tesók között is vagy 16 óra a vacsorától számítva.   Ezzel kis hétköznapi történettel  16 órán keresztül a hólyagodban pang az epe.    Ami ha rendszeres évek alatt komoly problémát okozhat  nem csak az epehólyagban.

 

De ez egy kis triviális eset  mert lehet a táplálkozásod összetétele olyan nem ideális epesavad lesz, vagy nem üríti ki rendesen az epehólyagot.    Lehet nincs elég testmozgás amitől pang az egész szervezet  .   Lehet nem iszol elég folyadékot ami kihat az epesavra is , vagy az epehólyag tartalmára stb.    Ezeknek a kombinációja millió verzióban.     Pl nem egy olyan ember lett már epeköves aki nagy fogyókúrákat tartott és  nem ürült közben úgy az epehólyagja  mert kevés és olyan kaját evett ami nem ürítette rendszeresen és teljesen.    Akkor ez csak az epehólyagban a hatása ennek.  Hát még az egész szervezetre nézve komolyan meg tudnak borulni dolgok  egy mezei fogyókúrától is. 

 

Alvásnál inkább  a kulcs szerintem az pihentető legyen, rendszeres  lehetőleg közel azonos időkben fekszel, kelsz  tudjon regenerálódni a szervezet  ( a legjobb orvos a saját szervezeted többet tud bármilyen professzornál a gyógyításról :)   csak hagyjad dolgozni saját magán gyógyítsa magát.       A testhelyzet talán inkább olyan szempontból lényeges pihentető legyen az alvásod.   Állítólag a háton alvás legjobb ilyen szempontból  de erről sem tudunk még messze mindent.  

 

 

Előzmény: Látó 39 (22508)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!