Keresés

Részletes keresés

dragonsdexter Creative Commons License 2017.01.15 0 0 14025

Szeretnék venni egy asztali vágógépet de honnan szerzek? Van valakinek valamilyen ötlete? Előre is köszi 

Előzmény: rferi (14024)
rferi Creative Commons License 2017.01.15 0 0 14024

Hol találsz könyvkötőt?????

 

Budapesten sincs már tíz se....

Előzmény: dragonsdexter (14021)
GPF Creative Commons License 2017.01.15 0 0 14023

Vonalzó helyett ismét mondanám az OBI-ban kapható alu profilokat.

 

Csont kapható Pesten a könyvkötő boltban és a Művészellátóban. De az ebay-en is:

http://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R40&_trksid=p2050601.m570.l1313.TR0.TRC0.H0.Xbone+folder.TRS0&_nkw=bone+folder&_sacat=0

 

600Ft-ért házhoz hozzák. (Ez nem teflonos, de nem rossz a sima csont sem.)

 

A vonalzót esetleg nézd meg itt:

https://www.uni-max.hu/derekszog-80/d/

 

Előzmény: tisztavíz_ (14022)
tisztavíz_ Creative Commons License 2017.01.15 0 0 14022

Köszönöm mindenkinek a gratulációkat. Még van mit javítani, de annyira nem rossz. A nagy dobozokat közelről nem mutatnám meg. :) A napokban kezemben volt egy könyv, új állapotú. A lap belső oldalán a kötésnél belül ropog a ragasztó, kicsit levegős a ragasztás, a szélét majdnem meg lehet emelni. Úgylátszik nem csak én követek el ilyeneket.

 

Mielőtt nekiállok újabb dobozoknak nagyon hiányozna pár dolog.

 

60-100cm-es acél vagy acéletétes vonalzó: Jobb híján az ölesléccel vágok mindent és ha napokon keresztül emelgetni kell, rettenetesen fárasztó. Nehezen is fér el az asztalon és néhol oda sem fér, vagy a vége miatt el sem ér ameddig vágni kell.

 

(Teflonos) csont: Helyette egy bankkártya-szerű műanyagkártyát használok, kopik róla a festék (nem egyszer fogta meg a színe a bevonóanyagot), felsérti/kifényesíti a bevonóanyagot ha kicsit erősebben rányomom. Sarkoknál derékszögvonalzó lecsapott élét, hegyes végét használom.

 

Nagy derékszögvonalzó: Derékszög bejelölésére, ellenőrzésére. (Kézi vágásnál a legalapvetőbb eszköz.) OBI-ban nézegettem, mind dög nehéz acél volt, meg valami kínai, újonnan is görbe, de ezek építőipari felhasználásra vannak. Lehet, hogy valami műanyag kellene inkább, csak nem tudom hol nézzek körül.

 

Ha a szerszámokban tudnátok tanácsot adni, illetve beszerzési forrást javasolni az nagyon jó lenne.

 

Volt két kis dobozom és már hülyére idegesített, hogy nem maradtak egymáson, mindig befőttesgumival tekertem körbe, de nem volt az igazi. Gondoltam megcsinálom egymásba rakhatóra, de akkor már be is vontam. Kapkodva, szinte szemmértékre, többször szabadkézi vágással egy anyagból (kivéve a belső alját) készült. A fehér 80g-os fénymásolópapír, sajnos ez átlátszik, de lényegesen gyorsabb volt vele bevonni. A másik a Geltex 115g-os nátronbarna, hullám prégelés. Van bajuk, de ezeknek nem is a szépsége a lényeg, így sokkal tartósabb és legalább ki tudtam próbálni ezt is.

 

A hullám is elhajlik a víztől, nem is kicsit (a bevonóanyagot kenem, de teljesen mindegy melyiket). Ráadásul ez nem szürkelemez, hogy visszahajlítom, behorpad, megtörik. Nagyobb hullám dobozokat is tervezek bevonni, inkább öntapadóval csinálom szerintem.

dragonsdexter Creative Commons License 2017.01.14 0 0 14021

Sziasztok, hol találok könyvkötő hirdetéseket?

GPF Creative Commons License 2017.01.13 0 0 14020

Gratulálok! Remélem, nem ment el a kedved az egésztől!

A végeredmény jó lett, de göröngyös volt az út!

Előzmény: tisztavíz_ (14017)
rferi Creative Commons License 2017.01.13 0 0 14019

Jó sokat szívtál vele, de a végeredmény jó lett. Nem görbe, nem hullámos, nem esik szét....

 

Előzmény: tisztavíz_ (14017)
kuperta Creative Commons License 2017.01.13 0 0 14018

Hatalmas!!!

Gratulálok!!!

Előzmény: tisztavíz_ (14017)
tisztavíz_ Creative Commons License 2017.01.12 0 0 14017

Minden tervezett doboz elkészült (az elsőt leszámítva 12db). A korábbi dobozaimról már tettem fel képet az előző oldalakon. Készítettem néhány képet az újakról.

 

I. Hármasával egymásba illeszkedő, felülről fedeles doboz

Külső méretek: 421mm széles * 297mm mély * 114mm magas. Kívülről 150g-os papírtapétával, belülről Geltex 115g-os téglavörös (kiválasztáskor a mintán még narancssárga volt) finom textilhatású papírral. A belső bevonat 1.5cm-t ki van hozva a külsőre, így szerintem feldobja a hangulatát.

 

 

Ugyanez, csak belül Geltex 115g-os fehér bőrhatású papírral bevonva. Sajnos lámpafénynél belülről a fehéret képtelen voltam a mintát látható módon lefényképezni. (Állvánnyal menne, arra most nincs idő.)

 

 

II. Egymásba rakható óriásdobozok

Külső méretek: 500mm széles * 352mm mély * 300mm magas. Kívülről Geltex 115g-os sötétbarna, finom textilhatású (borzalmas bevonóanyag szerintem), belülről Geltex 115g-os nátronbarna, hullámos hatású papírral van bevonva. A fedő külseje a nátronbarnához legközelebb eső papír alapú vászon bevonatot kapott (a dobozok talpaival együtt). A belső bevonat szintén ki lett hozva a peremre 4cm rálógással. Így sokkal vidámabb, mutatósabb a doboz mint egyszínű anyaggal. Az alsó doboznak talpa van, a dobozok egy irányban egymásba illeszkednek (a fenti dobozokkal azonos módon), a felső fedeles (a fedél levehető).

 

Ponyshop Creative Commons License 2017.01.11 0 0 14016

Sziasztok,

köszönöm a tippeket, első körben megpróbáltuk a lapokat egyesével préselni, az kb használt, de nem az igazi, most egyben préselődik az egész, mindenféle víz nélkül. A vízzel permetezős megoldástól félek, bár valószínűleg az lenne az igazi... egyébként egy új regényről van szó, nem nagy érték, de tényleg csak pár lap érintett, így nem szívesen venném meg újra, ha van olyan módszer, amivel helyre lehet pofozni.

Köszi még egyszer! :)

tisztavíz_ Creative Commons License 2017.01.08 0 0 14015

Nagyon jó! Az egyik dobozomnál a tisztító ecset helyett a ragasztósat fogtam meg és kentem össze a már  bevont belsejét ragasztóval. Újra bevontam az oldalát, amit nagyon elszúrtam, így háromszor kellett bevonni. Nagyon elhúzta a nedvesség. Az oldal éle erősen befelé hajlott, az oldal maga kifelé domborodott. Egyébként már ráéreztem miként kell bánni a szürkelemezzel, milyen irányban kell az oldalakat összeragasztani, bevonás után mit kell vele csinálni, hogy a végén ne íveljen (akkor is ha a lemez eredetileg ívelt). Ezzel nem tudtam mit kezeni. Elkezdtem kísérletezni a vízzel lepermetezett A4-es lappal és préseléssel. Az lett a vége, hogy vágtam az oldalba illeszkedő szürkelemezt és 80g-os papírívet (2db-ot). A papírokat jól átpermeteztem vízzel, összeforgattam, hogy igya fel. Így préseltem, többször ismételtem. Fél óra múlva már teljesen egyenes volt az oldal, de még préselem egy kicsit.

Előzmény: karrier (14013)
tisztavíz_ Creative Commons License 2017.01.08 0 0 14014

Nagyon ötletes dolgokat készítesz. Én kocka módon ráálltam a dobozkészítésre szürkelemezből. Amiket írsz, arra is teljesen igaz. Neked 30 év, nekem néhány hónap (előtte is foglalkoztam papírral, de nem sokat.) Nagyon hiányoznak az alapjaim, teljesen mást tanultam. Most fejezem be a szériadobozaimat. Vannak sorozatosan elkövetett hibáim és nem tudok rajta változtatni. Egy példa. A doboz külsejére már rá van ragasztva a bevonóanyag, onnan viszem a belseje felé (tehát az élre és a belső oldalfelületére). Egy kívülről bevont, belső bevonásra előkészített doboz:

 

Ragasztóval való megkenés után, rásimítom az élre (feszítés alatt), majd az éltől szorosan befelé simítom, a doboz alapja felé nyomva a bevonóanyagot. Az éleken a két sarok mentén mindig levegő marad. A felesleges anyagot belenyomkodom a dobozba és erős préseléssel próbálom eltüntetni:

 

Próbáltam, hogy belülről jobban feszítem a két saroknál, de csak megnyúlik az anyag széleken és mégrosszabb lesz, a közepe pedig meggyűrődik. Ha egyetletesen feszítem az egész oldal mentén, akkor is ez van. Van egy tippem min lehetne javítani. Először az éleknél kenem meg ragasztóval, ide talán kicsit több jut talán, majd úgy megyek a külseje felé. Talán spórolósabban kellene kenni az élek körül. Ez a papír 30cm-en feszítés nélkül is nyúlik 2-3mm-t, feszítéssel 10cm-en 3mm-t is (2mm-el az alap fölé vágom és simán rányúlik az alapra).

 

Ettől eltekintve, ha sík lapot vonok be és a bevonóanyagot kenem (nem az egészet, az élek kivételével), kis lemeznél is teljesen felhullámosodik az élek körül (a megkent és nem megkent rész határán), nagy lemeznél pedig szinte úgy kell ráimádkozni, hogy maradjon az élen, annyira feszül a sarkonál. Azért van, mert megnyúlik a megkent rész a nem megkent részhez képest. Rosszabb esetben felgyűrődik az egész, téptem le már néhányszor mérgemben a bevonóanyagot. Nem tudom érhető-e amit írok. Ha nem, akkor készítek képet.

 

Szerintem a 115g-jával és nagyon tömör állagával nem ideális bevonóanyag. A 150g-os tapétám puha, vastag papír, ég és föld. Papír alapú vászonnal sem volt a fentihez hasonló jellegű gondom.

 

Kipróbáltam, hogy kevertem a Duvilax BD-20-hoz tapétaragasztót. Az tapétaragasztómban gombaölőszer, keményítő és PVA van. (Nem a szokványosat használom.) Nekem úgy jött be, hogy a tapétaragasztó volt kisebbségben. Kicsit megnyújtotta a kötési időt és igazítható lett a papír, egyenletesebben ragad (nem maradt pattogós, levegős rész).

 

A szürkelemeznél elég nagy erővel simítom rá a bevonóanyagot, főleg ha hullámos, levegős, ami elég gyakran előfordul. A hullámkarton ezt nem bírná ki. Szerintem a hullámkarton doboznál maradok annál, hogy a bevonóanyagot összeragasztom kétoldali ragasztóval, szárazon viszem fel. A Pantonban kapható 100*70cm-es ívben 800 Ft körül.

Előzmény: 4Hópihe (14009)
karrier Creative Commons License 2017.01.06 0 0 14013

Milyen papír? Műnyomó vagy ez csak valami sima regény?

Ha nem mázolt, krétázott a felülete a papírnak és tényleg csak pár oldalról van szó, akkor megoldás lehet az is, hogy ha kisebb mint A4, akkor egy spricnivel nagyon finom vízpermetet viszel fel a sima A4 fénymásoló papírra és azt beteszed a lapok közé, utána még egyet...  ...a sérült lapok közé. De ez tényleg csak akkor jó, ha nem sok, mert aztán meg nagyobb kárt csinálsz azzal, hogy szétfeszíted a gerincét!

Ha betetted a pár finoman nedves lapot, akkor utána prés! Kb 3 napig. Utána kiveheted a lapokat és megint prés még három napig. szóval egy hét múlva egy szép könyved lesz. Remélhetőleg.

 

De ha krétázott a papír, akkor a nedves préseléssel csak összeragasztod! :)

Előzmény: Ponyshop (14011)
rferi Creative Commons License 2017.01.06 0 0 14012

A restaurátoros megoldás erre a könyv szétszedése, a lapok beáztatása tiszta vízbe, kimosása, szárítása, és préselése. A préselés után lesz foltmentes, és sima.

 

A vasalás erősen rongálja a papírt, a meleg miatt. Az csak egy gyors megoldás, filléres könyvre jó, úgyis kidobják alapon. Értékes könyvre nem jó.

Előzmény: Ponyshop (14011)
Ponyshop Creative Commons License 2017.01.06 0 0 14011

Sziasztok,
elázott könyvlapokkal lehet valamit kezdeni...? Egy új könyv kb 20 oldala érintett, alul- és felül is. Már rég kiszáradt, a lapok nincsenek összeragadva, de az elázott oldalak nagyon hullámosak (ahogy írtam, középen nem, csak a lap alja és teteje érintett). Neten láttam mindenféle vasalós- és préselős módszert, de nem merek neki állni egyelőre, hátha valakinek van tuti tippje... mivel nem az enyém a könyv, nem szeretnék tovább rontani a helyzeten. :/
köszi!

dragonsdexter Creative Commons License 2017.01.05 -1 0 14010

Sziasztok!

 

Könyvkötészettel kapcsolatos üzletet tudtok valahol, CoverLuxon és Full Paper Kft-n kívül és esetleg hétvégén is nyitva tart?

4Hópihe Creative Commons License 2017.01.05 0 0 14009

igen! nem mindegy a kenés iránya.egy könyvkötö restaurátor barátom még középiskolában-hozta el az iskolai munkáját- picike konyvet és dobozkát.. rögtön beleszerettem és káértem tanitson meg döböztkötni és könyvet is.. hát nem tette meg azt mondta ha valóban megtetszik ez a játék tapasztalati uton rájövök mindenre- a munkáimat nézegette és a késöbbiekben egy egy trükköt azért mindig javasolt.. az egyik  éppen ez volt a ragasztó több irányu felvétele .

 több,mint 30éve játékom a papir--és igen alakot vált a hullámkarton.ovatosan lehet csak dédelgetni.

 a lassu száritás is fontos.

 nagyon gyakran a bekötendöt is bekenem nem csak a kötöpapirt ragasztóval..ha deformálodik ahogy engedi ugy igazitom.. dobozoknál pl forgatom az olallapjainál,belülröl kicsit préselve..

hasznos a két réteg és a dupla fenekü megoldás szálirányok rétegenként merölegesek nem párhuzamosak..

koszoru alapnál meg kötelezö a jó tartás miatt...

szeretem az ajtódiszeket és mivel fával  nem igazán tudok dolgozni, a fürészelés nem az én játékszerem,és hangos is - van amit papirral kiválthatok.

ezek mind csomagolódobozokból készültek..

 többréteg összeragasztásával formára vagdosva.rétegenként sokáig préselve..

a hullámkarton széleket faglettel tömködtem be. ez tartósabb megoldásnak bizonyult rusztikusan  is szebb hatás érhetó el. korábban ezeket is bekötöttema z ivelt részeknél sok apró fecnivel-ragasztó és papirminöség függvénye volt mennyire tudtam láthatatlanná belesimitani a papirt a felületbe, és akkor a hullámkarton is deformálodott a megmunkálás során..

a beföttes üveg még fél készen van. merész ötletem támadt a felület is le lett glettelve. alapozás után kopogos keményre száradva- volt aki azt hitte festett fa..

 

 

Előzmény: tisztavíz_ (14008)
tisztavíz_ Creative Commons License 2017.01.05 0 0 14008

"minden papirt másképpen kell ragasztozni nekem ez a tapasztalatom"

 

Ebben egyetértek. Két különböző színű és prégelésű, egyforma vastagságú Geltex papír teljesen másképp viselkedett ugyanazzal a ragasztóval. Ami az egyikkel ment, a másikkal halomra hullámosodott.

 

"olyan papirral dolgoztam amit elötte vizes szivaccsal át kellett nedvesiteni,több irányból is,hogy a rostok közé jól bejusson"

 

Tapétázásnál láttam, hogy a méretre vágott tapétát belerakták egy nagy tál tapétaragasztóba, lecsöpögtették, úgy rakták a falra. Korábban kis maradék bevonóanyagot vízbe raktam, egyenes maradt. Kötészeti ragasztó + víz keverékével, ha kicsit egyenletlenül éri a papírt a nedvesség a ragasztó felvitelekor, illetve a lemez nem egyenletesen veszi át a nedvességet, szerintem ezek is okozhatnak hullámosodást. (Illetve nagy felületű bevonóanyag megkenése közben is idő telik el, amíg egyik végétől a másikig érünk, talán még a kenés iránya sem mindegy).

 

Talán a sokat szidott papírom csak előáztatást igényelne (szivaccsal, ahogy írod) vagy csak több nedvességet (a Duvilax BD-20-hoz kellene kevernem tapétaragasztót). Hullámkarton dobozon kipróbálom. Még nem volt olyan gondod, hogy behorpadt a hullámkarton a vizes papírtól?

Előzmény: 4Hópihe (14007)
4Hópihe Creative Commons License 2017.01.03 0 0 14007

fáánitól tanultam,mint elözék ragasztó . csusztathatóvá válik a papir.viszont nem áztatja ugy fel,mintha csak tapragacs lenne ad hoc modon keverem nem tudok  arányt mondani, én megkedveltem minden papirt másképpen kell ragasztozni nekem ez a tapasztalatom.. tzegnap pl doboz alj boritásnak olyan papirral dolgoztam amit elötte vizes szivaccsal át kellett nedvesiteni,több irányból is,hogy a rostok közé jól bejusson..

 használható információt nem tudok igazából átadni, inkább érzem a papir  ragasztó igényét, amint elöször hozzáérek a ragasztóval..sokszor csalódom,mert ránézésre jól kezelhetönek tünik tapintásra is, aztán  mégsem tud jól együttmüködni a kezeimmel és a ragasztóval...

Előzmény: tisztavíz_ (14006)
tisztavíz_ Creative Commons License 2017.01.03 0 0 14006

Milyen arányban kevered a ragasztókat? Tapéta ragasztót korrigálhatóság miatt teszel hozzá?

 

Az első dobozom bevonásánál csak tapétaragasztót használtam. A víz nagyon csúnyán eldeformálta a dobozt, ki sem tudom belőle húzni, ezért nem mertem próbálkozni vele azóta. Talán csak nekem nincs meg a kellő tapasztalatom.

Előzmény: 4Hópihe (14005)
4Hópihe Creative Commons License 2017.01.03 0 0 14005

plastdur könyvkötö ragasztó és tapéta ragasztó keverékével dolgozom.

 a plastdur ugyanolyan kiváló,mint a planatol bb superior csak olcsóbb..

 

köszönöm a méltatást...

Előzmény: tisztavíz_ (14004)
tisztavíz_ Creative Commons License 2017.01.03 0 0 14004

Szépek, különösen a fadoboz! Az első kettőhöz milyen ragasztót használtál, a hullámkarton mennyire bírta a ragasztást?

Előzmény: 4Hópihe (14003)
4Hópihe Creative Commons License 2017.01.03 0 0 14003

nálam is megujult erövel halad a dobozmánia.a karácsonyi csomagolások nagy sikert arattak,most néhány készült itthonra is...

tárolódoboz..

 bomoartos papirral kötöttem.. továbbra is élmény ezzel a papirral dolgozni, lepedönyi méretekben  is...szintén szeretem papir az alja-a nátronhoz hasonló izre szagra, de sokkal de sokkal szebb,és még varázslatosabb vele a munka.. a teteje hozzá harmonizáló csomagoló papir...

ezt csak el kellett varázsolni a fadobozt a kislánykám készitette tanári segitséggel az iskolában..

mint némelyik könyvtáblánál erre is glettel hordtam fel a hópehely motivumokat igy az kidomborodik a sikból, és a pöttyöket stencil segitségével pacsmagoltam ezüst akrillal..

karácsony elött liddl mandarinos farekeszt és csipszes hengerdobozt iskészitettem ezzel a technikával..

szeretik a megajándékozottjaim mert a csomagolás is funkciónális nem megy a kukába a csomagoló papir..

------------------

 megnéztem mi most a divat a határidö naplók terén,és ahhoz igazitottam a saját munkáimat is..

kombináltam inspiráló motiváló pozitiv gondolatokkal,és felnött szinezövel...

ez is nagy sikert aratott.

az már csak a hab a tortán,hogy a naptár bejegyzés része nem volt bedátumozva-igazából a tudatlanságom része ,mert nem tudok ugy szerkeszteni,nyomtatni,hogy a füzéshez jó legyen..-elönnyé vált. a visszajelzés jól esett....

tisztavíz_ Creative Commons License 2017.01.03 0 0 14002

Van még jónéhány Geltex ívem, amit nem szeretnék eldobni. A nagyobb dobozok oldalát (50cm széles) 2-3 függőleges csíkból raknám össze. A borítóanyagon hagyok néhány centi fogási felületet (ez selejt lesz), amit nem kenek be ragasztóval, az egyik élét meghajtom, itt illesztem a dobozra. Így működne, de az átlapolások miatt nem lesz szép.

 

Kipróbálom papíralapú vászonnal is nagy felület (dobozfedél) egyben bevonását, ha ez megy, akkor áttérrek erre (a tapéta mellett).

Előzmény: GPF (14000)
GPF Creative Commons License 2017.01.03 0 0 14001

Sok tapasztalatot összeszedtél.

 

Én köszönöm, ha megosztod!

Előzmény: tisztavíz_ (13998)
GPF Creative Commons License 2017.01.03 0 0 14000

Hát, meg kell tanulni kisujjal leszorítani vagy a ragasztóba nyúlni. Az igaz, hogy sajnos csak egy hüvelykujjunk van.

 

 

Előzmény: tisztavíz_ (13999)
tisztavíz_ Creative Commons License 2017.01.02 0 0 13999

Erre nem gondoltam. Nincs olyan célszerszám, ami egy oldalát csipeszként le is fogja és oda lehet vele illeszteni?

 

Az előzőhöz még annyit, hogy amelyik bevonásom jól sikerült a Geltex anyaggal, mind előre volt hajtva, így könnyen, gyorsan és pontosan illesztettem a lemez vagy doboz éléhez. Sík lapok pozicionálásával van a probléma. A ragasztóban nyúlkálok, mire pozicionálom és megtörlöm a kezem, félig meghúz a ragasztó és csak rontja a helyzetet.

Előzmény: rferi (13997)
tisztavíz_ Creative Commons License 2017.01.02 0 0 13998

Elkezdtem írni egy összefoglalót, nem tudom mikorra lesz meg. A jelenlegi lakhelyemen nincs lehetőségem fával dolgozni. Itt Sopronban még arra is nagyítóval kell asztalost keresni, hogy elvállaljon egy asztallap újralakkozást, nemhogy dobozt készítsen. Ha van lehetőséged, szerszámod (asztalos körfűrész), szerintem elkészítési időben is jobban jársz a fával.

 

A szürkelemez mindenképp meg fog vetemedni a ragasztótól bevonáskor, de lehet úgy ragasztani a lapokat, hogy ez kevésbé érvényesüljön (az alap ívelése felfelé álljon, az oldalaké kifelé) és ki is lehet belőle "húzni" a görbületet bevonás után egy bizonyos méretig. Belülről a két oldalt tenyérrel lehet nyomni kifelé, nem kell sajnálni. Csak ne törjön meg a lemez, bár kész dobozt nehéz megtörni. Sík lapokat sikerült már enyhén behorpasztanom (bevonás után nem látszik). A legnagyobb doboznál nem tudtam tökéletesen kihúzni, mert a lemez oldala középen is behajlott, nem csak a tetején. A fedelek (sima lemez) mégjobban begörbültek, nagyon sokat bajlódtam mire kihúztam a görbületet.

 

A Pantonban egy nagyon kedves hölgy vágta nekem a lemezeket egyesével, az élek mégis ferdék lettek (levásárolhatom, a Panton korrekt cég). Nyomdai vágógéppel sosem lesz jó, szerintem. Az ölesléc 2cm-es éle mellett 25mm-es OLFA sniccerrel 2.5 tördelhető pengét kitolva viszonylag merőlegeset lehet vágni. Még tizedmillimétereket is le lehet vágni a lemezből (rontás esetén). A rövid éle mellett nem szabad vágni, az acélpenge kinyalja (az enyém már félig odavan). A 18mm-es sniccer szerintem ehhez kevés, flexel a penge és nem lesz szép a vágáskép.

 

Azt vettem észre, nagy doboznál (50*30cm-es oldalméret) az oldalakat is darabokból érdemes bevonni, kis darabot szépen fel lehet kasírozni. Az illesztés kisebb probléma mint a gyűrődés, csak így rengeteg idő a borítóanyag megtervezése, feldarabolása. Ha borítóanyagnak csak a fele van megkenve egyszerre, az a rész lesz csúnya ahonnan folytatva lett. (Ezért jó a tapéta, körbe lehet menni vele a dobozon, bár nekem csak ezzel az egy, kb. 150g-os tapétával van tapasztalatom.)

 

A Duvilax BD-20 vízzel keverve jó, de a borítóanyag felvitele nagyon érzékeny a víz mennyiségére. Már nem dolgozom ecsettel csak a festőhengerrel. Bankkártyával le lehet nyomni róla a ragasztó nagy részét, folyóvízzel teljesen kimosható. Már kb. 10* mostam és olyan mint újkorában. A festőtálba bele kell szárítani a maradék ragasztót (miután át lett öntve edénybe), száradás után a nagy része egy átlátszó rétegként egyben kijön, ami nem azt körömkefével vizesen le lehet szedni.

 

Selejtbe ment az utolsó két ív papírom, amivel a dobozhoz illően be tudtam volna vonni a tegnap készült dobozok fedelét. Nem tudom hogy jutna el hozzám gazdaságosan. Arra gondoltam, hogy kipróbálom vászonnal a bevonást, ha feleennyit szenvedek vele akkor nem fog érdekelni, hogy négyszer annyiba kerül mint a papír.

Előzmény: GPF (13996)
rferi Creative Commons License 2017.01.02 0 0 13997

Én simán le szoktam tűzni a négy sarkán mikor kenem.

Kenés után pár másodperccel már nem akar annyira kunkorodni, ha kifeszítve volt kenéskor.

Előzmény: GPF (13996)
GPF Creative Commons License 2017.01.02 0 0 13996

Az az igazság, hogy én is kedvet kaptam pár nagyobb, lakberendezési doboz készítésére. De még nem döntöttem el, hogy papírból vagy fából csinálom.

Látva a sok problémádat, lehet, hogy egyszerűbb lett volna fából. Én azt hittem, az a Coverluxos papír nagyon jó. Azt már én is éreztem, hogy pöndörödik, de (szerintem) azt azért lehet kezelni.

Előzmény: tisztavíz_ (13994)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!