Keresés

Részletes keresés

JAMIE222 Creative Commons License 3 napja 0 0 321687

Mar most is:)))

Előzmény: GPS (321685)
_Berci Creative Commons License 3 napja -4 0 321686

 

Volt itt mar kritika eleg, ... hogy "hunvannakazev-k"?

 

Az USA-ban kaphato 50 EV/PHEV adatai, ... árai ...

 

https://insideevs.com/over-50-plug-in-evs-compared-price-range-more-march-2018-us/

 

GPS Creative Commons License 3 napja 0 0 321685

.

Emiatt ne aggódj... 2022-2023-ban majd kapsz egy alig futott 3-4 éves dízeles BMW-t

 

Igen, én is tartok tőle, hogy 2023-ban a dízel (!) BMW-khez igen kedvező áron hozzá lehet majd jutni :-)))

.

Előzmény: Auralianus (321682)
GPS Creative Commons License 3 napja 0 0 321684

 

kap valahonnan egy sebesseg adatot a verdadrol es csok.

 

Ilyen alapon pont a sebesség-adat sem kell az autóról -  mert azt leveszi a GPS-ről.

De azt garantálom, hogy mire ebből ipari-norma születik - legalább még 10 élő-adat az autóról is kommunikálásra kerül.

.

Előzmény: JAMIE222 (321683)
JAMIE222 Creative Commons License 3 napja 0 0 321683

Semmibe sem.Lesz valami kesztütartoba behajtogathato doboz wifivel, gps-sel, kap valahonnan egy sebesseg adatot a verdadrol es csok.

Előzmény: GPS (321681)
Auralianus Creative Commons License 3 napja -1 0 321682

Emiatt ne aggódj... 2022-2023-ban majd kapsz egy alig futott 3-4 éves dízeles BMW-t, amibe már eleve beépítették kevesebbért, mint amennyibe most a beszereltetés kerülne  :) :) :) :)

Előzmény: GPS (321681)
GPS Creative Commons License 3 napja 0 0 321681

 

Húha, már kezdek aggódni, hogy mennyibe fog nekem kerülni ezt a rendszert beszereltetni a Puntómba. :-)))

.

Előzmény: Auralianus (321680)
Auralianus Creative Commons License 3 napja -1 0 321680
Előzmény: GPS (321665)
Auralianus Creative Commons License 3 napja -2 1 321679

Az utolsó mondatoddal tökéletesen egyetértek, a többi észrevételed pedig elfogadom :)

Előzmény: szilvatövis (321674)
advocatusdiaboli Creative Commons License 4 napja -6 2 321678

Nyomjad cipo, nyomjad...

advocatusdiaboli Creative Commons License 4 napja -4 7 321677

Egyiptomot a saját kora relációjában értékelt - hozzátéve, hogy bármiféle demokratikus működés eleve csak úgy képzelhető el, ha van egy döntési kompetenciával ténylegesen bíró, kellően széles kör.

Olyan korokban, amikor a legelemibb ismeretek (pl: írástudás...) is monopolizáltak voltak egy nagyon szűk kör számára, és az átlagos földműves kvázi-rabszolga helyzetben úgy élt, hogy a legelemibb gazdasági-tudományos-társadalmi ismeretekkel sem rendelkezett/rendelkezhetett, mert ezeket nagyon tudatosan ("a tudás hatalom" felkiáltással !!!) teljes mértékben elzárták előle - mást, mint autoriter hatalomgyakorlást nem is lehetett elképzelni.

Jól érzékelhető, hogy ez még ma is probléma, még a legfejlettebb országokban is gond - már tudniillik az, hogy jóval szélesebb a szavazásra jogosultak köre a szavazásra/döntésre tényleges kompetenciával is bírók körénél...

 

Kínával viszont durván bakot lőttél, mert Kína pont az izolacionista autoriter hatalomgyakorlás miatt (a Ming-korszakban elindult bezárkózási politika okán) szorult ki az ipari forradalom majd felvilágosodás adta lehetőségekből, és ez vezetett végül oda, hogy bár a XVI. században még a világ legnagyobb hatalma és gazdasága volt, 2-3 évszázaddal később hozzá képest jelentéktelen népességű országok gond nélkül rákényszeríthették akaratukat. Ez vezetett a XX. századi kvázi bukáshoz, a birodalom szétdarabolódásához - és az is feltűnő, hogy a durván sztálinista hatalomgyakorlású Mao elsősorban vért, verejtéket, könnyeket hozott - soha nem halt meg ennyi kínai éhínségben, saját kormánya okozta pogromokban, soha, de soha korábban, még a polgárháborúk korában sem - Maonak nem csak számszakilag, de arányaiban is több áldozata volt, mint akár a mongol betöréseknek - Kína igazi vészkorszakot élt meg.

 

Azt láthatóan nem ismerted fel, hogy pont az hozott alapvető fordulatot, amiről reggel írtam: az, hogy az ilyen kemény, elmebeteg diktátorok a leváltásuk, megpuccsolásuk okán érzett beteg, paranoid rettegésükben semmiféle vetélytársat, semmiféle alternatív hatalmi centrumot a környezetükben nem tűrnek meg, jellemzően szétszedik az alájuk rendelt hierarchiát egymástól független, egymással is szemben álló, egymással vetélkedő hivatalokra, frakciókra - és csakis és kizárólag az ő kezükben fut össze minden, olyan szinten, hogy még ha papíron esetleg van is a rezsimnek "második-harmadik embere", a valóságban nincs senki olyan, aki a vezér kiesése esetén beállhatna a helyére.

Ennek köszönhetően a diktátor/vezér halála/bukása után olyan hatalmi vákuum támad, ami vagy véres leszámolások után egy új diktátort szül meg - vagy jobb esetben egyfajta kollektív vezetés alakul ki - ez azért is sanszos, mert ebben van a résztvevőknek a legkisebb félnivalójuk, Hruscsov vagy Teng idején már a KB esetleg "bukott" tagjainak sem volt igazán félnivalójuk, menesztették őket, és kvázi száműzetésbe kerülve valami nagyüzem élére ejtőernyőzték őket igazgatóként - Sztálin vagy Mao ellenben családostól megölette őket... 

Meg is lett az eredménye, a helyzet tudott valamennyire konszolidálódni - és az sem véletlen, hogy Hruscsovot végül simán leváltották (és elszigetelten, de nyugodtan élhetett élete végéig) - ez az, ami Sztálin alatt elképzelhetetlen lett volna, ha bárki a KB-ből csak felvetette volna Sztálin elvtárs leváltását, Kobe igen nagy valószínűséggel még ott a helyszínen agyonlövette volna, nem kizárt, hogy saját kezűleg végzett volna vele...

Kína pont azért tudott Mao után fejlődni, mert Teng nem volt már igazi diktátor, annyira nem, hogy jó párszor ingott is keményen a széke, nem mellesleg ugyebár nem is maradt hatalmon élete végéig, 89-ben, kicsivel a Tienanmen-téri rémség után hivatalosan visszavonult (valahol ezzel el is ismerve, mekkora hiba volt).

 

Megjegyzem, idehaza nálunk a szintén sztálinista Rákosi rezsim bukása után ugyan Kádár fizikális alkalmatlanná válásáig első titkár maradt, de menet közben háromszor is paraszthajszál választotta el a leváltástól, folyamatos és óriási frakcióharcok voltak az MSZMP KB-n belül is, és teljhatalommal, "pallosjoggal" Rákosi után már soha senki nem bírt, nem egy olyan szituáció vagy hatalmi ellenpólus volt a Kádár-érában, amivel Kádár nem tudott mit kezdeni, egyszerűen nem volt ereje/hatalma akaratát érvényesíteni.

A rendszer így sem volt demokratikus, de mégis sokkal több visszacsatolás, belső fék és felületes demokratizmus volt benne, mint mondjuk a mindvégig sztálinista, személyi kultusszal elegy egyeduralomra alapozott Ceausescu, vagy az albán Hodzsa-féle ótvarban - és nem meglepő módon sokkal sikeresebb is volt, sokkal többre is jutott...

Előzmény: dajtás (321655)
advocatusdiaboli Creative Commons License 4 napja -4 2 321676

Először is: elmész a rákba... Meg másodszor is...

 

Harmadszor: a természetben az emberfajon kívül nincs más ilyen szinten értelmes, intelligens faj, ergo a mi szintünkön simán jelentkezhet egy egész sereg olyan probléma, ami mohák, atkák vagy akár cerkófmajmok körében NEM... Ez SEMMIRE SEM PÉLDA, vagy akkor oda kellene tenned azt is, hogy melyek a velünk értelmi-szellemi képességeiben összemérhető fajok...

 

Más létsík, más problémák. ÉS PONT. Világos????

 

Negyedszer: a természetben ennek ellenére a társas életet élő állatok között nagyon is sok példát lehet találni arra, amikor nincs szigorúan vett hierarchia. Nincs "diktátor" egy delfincsapatban sem, meg a földikutyáknál sem, stb... Igen, egyes falkarendben élő állatoknál meg van vezér, vezérhím, stb... Van példa erre is, arra is.

 

 

Azt rég tudjuk, hogy te a szíved szerint a kemény diktatúrákat szereted - csak neked ne kelljen bennük élni... Mint théta, aki messziről imádja Észak-Koreát, meg az egész ott lévő rettenetet - de azért csak sikítófrászt kapna, ha oda kellene költöznie.

Visszataszító hipokrita gondolkodás ez - "ne kívánj másnak olyat, amit magadnak nem kívánnál"...

 

Ti ezt megteszitek...

 

Ami a többi relativizálást meg terelést illeti: a demokratizmus sosem abszolútum, és valójában egy borzasztóan kiforratlan szisztémáról van még szó, ami már jó ideje komoly korrekciókra szorulna, ám történelmi görcsök meg bizonyos témakörök tabuként kezelése miatt sajnos ezt még szóba hozni sem illendő.. Én magam is nagyon sokszor leírtam/elmondtam már, hogy eleve az lenne a célszerű, ha csak olyan emberek szavazhatnának egy-egy kérdéskörben - akik igazoltan (pl: valamilyen vizsgával, végzettséggel) fel is fogják, értik is a döntés tárgyát. És az is nyilvánvaló, hogy vannak szituációk, amikor szóba sem jöhet, hogy ezzel szórakozzunk - ezért szigorúan hierarchikus egy hadsereg irányítása is, ezért szokás felfüggeszteni a demokratizmust egyébként demokratikus országokban is súlyos katasztrófahelyzetekben vagy háborúk esetén.

De most normál békeidőről, és normális köznapi kérdésekről beszélünk...

 

A demokratizmus lényege egyébként maga a visszacsatolás lenne. Sokféleképpen működhet ez - a lényeg az, hogy a vezetés soha ne válhasson igazán autoriterré, amikor következmények nélkül megtehet bármit, és emiatt egyébként az esetleges hibák korrekciójára sincs rákényszerítve. Egy egészen kis demokratizmus (mint Kína vagy a volt SZU KB-n belüli ténylegesen létező vita- és álláspont-platformjai, szeparált hatáskörei, szabályozástechnikailag kikényszerített kollektív döntései) is jobb, mint a teljes egyeduralom, nyilván még jobb, ha egy jóval szélesebb körű elit szólhat bele ténylegesen a dolgokba - és a legjobb az, hogy ha minden, az adott témakörben valóban kompetens polgárnak alanyi joga beleszólni a döntésbe. Viszont ez nem biztos, hogy azonos azzal, hogy "minden polgárnak joga van beleszólni" - mert ebből könnyen lehet a populista demagógok által uralt, már az ókori bölcsek által is megírt "csőcselék demokráciája"... 

Igen, vannak, akik szerint részemről már ez a felvetés is antidemokratikus - ezért is írtam azt, hogy a demokratizmus sosem abszolútum, viszont valahol a lényeg ott fogható meg, hogy egy valamennyire is, de demokratikus szisztémában soha semmilyen kérdésben sem hozhat teljesen önállóan úgy döntést egyetlen egy valaki - hogy azzal nem kell elszámolnia, hogy ne fenyegetné (mégpedig nem elvi síkon, mondjuk forradalommal - hanem a rendszerbe beépített, legitim, és ténylegesen is működő, nem csak papíron létező jogi lehetőségek formájában) a felelősségre vonás - ha úgy alakul.

Előzmény: dajtás (321652)
advocatusdiaboli Creative Commons License 4 napja -4 2 321675

A kutya sem mondta azt, hogy olyan fene nagy demokrácia lett volna a SZU-ban, szó szerint azt írtam, hogy "legalább a vezetés szintjén kialakult egyfajta torz demokratizmus" - erre te jössz ezzel...

Olvasni tudsz bercingetorix???

Előzmény: _Berci (321650)
szilvatövis Creative Commons License 4 napja 0 0 321674

Én nem, de az élet rácáfol arra az állításodra, hogy amíg fel nem éli a rendlkezésre álló erőforrásokat és akkor a populációja összeomlik.

Ez nem törvényszerű a természetben még csak nem is gyakori. Valóban ugyanoda akarunk kilyukadni, de úgy vélem még is nagy a külöbség. Ahogy a természetben is nem csak a nagyobb léptékű visszacsatolások korlátozzák az "égbe törő vágyakat", az embernél is a szocializáció egyed szinten tartja féken.

Ez az a faktor, éppen ami megkülönbözteti a társadalmakat, ami miatt nem lehet exportálni (egykönnyen) politikai, gazdasági sémákat.

Előzmény: Auralianus (321669)
_Berci Creative Commons License 4 napja -5 1 321673

 

Amerikában beindult az első sofőr nélküli taxi

Moszkvaban pedig beindult az elsö taxi nelküli soför.

 

Előzmény: GPS (321665)
Auralianus Creative Commons License 4 napja -3 1 321672

Zseniális ötlet...  magyarázd már el nekem ezek után, hogy miért lesz érdeke az egyénnek együtt játszani az állammal, hogyha semmiféle ellátással kapcsolatos
garancia nem jár neki? Amíg az egyének munkaerejére szükség van a javak előállításához, addig rendelkezni is fognak zsarolási potenciállal. Minél képzettebb az

egyén, annál nagyobb a zsarolási potenciálja. Minél többféle speciális tudásravan szükség egy társadalomban, annál szélesebb rétegének van zsarolási potenciálja.

 


A képzettséggel egyenesen arányosan nőáltalában az egyének problémamegoldó képessége... nem nehéz belátni, hogy a "nyuggerdiktatúra" ellen alapvetően kétféle
képpen védekezhet a munkavállaló: 


A - társadalmi törésvonalat képez és leszavazza a SAJÁT jövőbeli választójogát (a potenciált, hogy a saját érdekeit érvényesíthesse)

B - megpróbál kiegyezni a nyugdíjasokkal, erőteljesebben öngondoskodásra építő nyugdíjrendszer kialakítását szorgalmazza

C - ha az egyes verzióra nem hajlandó (mert mondjuk van egy csöppnyi esze is), a kettes verzió megvalósítása pedig nem sikerül, akkor a legjobb amit
tehet, az az, hogy elvándorol, így kivonja magát a terhek alól, mert egy társadalom, amely nélkülözi a kompromisszumkészséget és a szolidaritást...
az úgyis sikertelenségre van kárhoztatva.

 

 

Alternatíva lehet az egyének nélküli állam, ami ugye okafogyottá teszi a problémát. Esetleg a megtermelt javak elosztási mechanizmusának megváltoztatása
állami részről (ami lehet a B verzió, vagy pl a közösen termelt jövedelem társadalmilag elfogadható módon történő átcsoportosítása). 


...szerintem... de nyitott vagyok az ellenjavaslataidra :)

Előzmény: Rangun (321670)
,m,1710 Creative Commons License 4 napja 0 0 321671

Müködik  már csak finomittani kell, párévmulva egy normális eszköz lesz, de a kucsaftnak is ébren kell leni amikor "megmondja", hogy hová akar meni.

Előzmény: GPS (321665)
Rangun Creative Commons License 4 napja 0 0 321670

Sokan vannak, ez annak köszönhető, meg annak, hogy eddig a hatalomban jól működtek a fékek, nem lehetett egy személynek kézi vezérelni az országot, a demokráciát a nyugdíjasok szavazata, veszélyezteti, a nyugdíj megállapítást ki kellene venni a kormányok kezéből.

Előzmény: dajtás (321660)
Auralianus Creative Commons License 4 napja -2 0 321669

Még mindig várom, hogy cáfold az általam leírtakat... eddig úgy látom, hogy ugyanarról beszélünk, csak másként nevezzük.

Előzmény: szilvatövis (321668)
szilvatövis Creative Commons License 4 napja 0 0 321668

A ragadozós ökoszisztéma sem szokott rendszeresen összeomlani, mert a fegyverkezési versenyben csak az egyensúly fenntartásáig mennek el.

 

Ha a nagyhal bekapja a kishalat elvet követnék, akkor végül csak egyetlen tökéletes pusztító maradna, az összes többit kiszorítaná.

 

Ahol nincsenek ragadozók, ott sem burjánznak túl a növényevők. Vannak például fajok amelyek a saját szaporodási ütemük eleve szabályozzák a körülményekhez, például időjáráshoz.

Például a jegesmedvék körében nagy a jólét, ezért mostanában több az ikerszülés....

Van ugyan példa invazív fajokra, de általában ezek kikerültek  temészetes ökoszisztémájukból és még nem tagozódtak be az újba.

Előzmény: Auralianus (321663)
Auralianus Creative Commons License 4 napja -1 0 321667

Izé... egy MÁSIK birodalom által történő leigázás (tőlük elszenvedett katonai vereség) az NEM X időpillanatban bekövetkező alkalmazkodási képtelenséget jelez?

 

Szerintem... a sikeres alkalmazkodás egy társadalom számára azt jelenti, hogy vagy elég erős ahhoz, hogy NE támadják meg, vagy képes visszaverni a  támadásokat,
mert van elég erőforrása ehhez... esetleg a konfliktusait képes nem erőszakos úton is rendezni... 

 

 

 

 

 

 

Előzmény: dajtás (321666)
dajtás Creative Commons License 4 napja 0 1 321666

Vagy nem.

Ellett volna még egy darabig, de a Római Birodalom bukása után tátongó hatalmi űrt kitöltötte az arab "horda", és le lettek igázva. Kairó gyakorlatilag 100 évig egy sátorváros volt, és csak akkor kezdték kőépületeket emelni, amikor eldöntötték, hogy akkor itt maradunk. Ekkor bontották le a piramisok mészkő burkolatát építőanyag gyanánt...

Előzmény: Auralianus (321661)
GPS Creative Commons License 4 napja 0 0 321665
,m,1710 Creative Commons License 4 napja 0 0 321664

Itt magyarázza a forum egymásnak, hogy miis az a fáránya demorkrácia holott ez nemnagy téma  a világon, ez csak egy index forum téma

itt döntik el hogy kik és kik nem "demokráciák"

 

közben a világnépe éli viágát. KIna diktatura, csakhogy egy átlag kinait ezt nemnagyon érdekli neki más gondja van és majdnem azt csinál amit akar.

 

Mindhogy a Szentpétervári Ivánt sem érdekli. mamár nincsennek véreskezü diktátprok Afrikában sem Sztalin meg Hitler mamár elavult nemlenne kifizetö

 

itt döntötte el valaki, hogy  Szingapur diktatura meg Malázia

 

apropo Malázi a MH 370 eltünése után a média nevetségessé tette a minisztereket inkompetenciával vádolva hogy sámán"szellemekel" probálják keresni a gépet

 

Mamár a diktaturák vagy féldiktaturák nem a népük legyilkolására koncentál, hanem a terjeszkedése a cél Kina a mesterséges szigetekke fog manipulálni a Orosz meg a szokásossat hozzhassa,

Auralianus Creative Commons License 4 napja 0 0 321663

Szerintem pedig az elmélet áll...  ezért van szerepe a ragadozóknak, ezért igazdodott egymáshoz a növények és egyes állatfajok életciklusa...
a ragadozók akdályozzák meg a növényevők túlburjánzását... akiknek korlátozott egyedszáma / mozgása megakadályozza a ragadozó fajok
túlszaporodását... ez azt jelenti, hogy a diverzitás az, ami optimalizálja az erőforrások kihasználását ÉS ez is akadályozza meg az egyes fajok
számára "ideális" (ragadozók, táplálékforrások és élettér kizárólagos birtoklása) kialakulását...

 

...szerintem Te is erre utaltál amikor azt mondtad, hogy a diverzitás adja az ökoszisztéma erejét,  mert a diverzitás garantálja annak stabilitását...

 

 

... pont úgy, ahogy a demokráciában a fékek ésellensúlyok rendszere garantálja azt, hogy egyetlen "frakció" sem ér el túlhatalmat, nem lesz képes

egyeduralkodóvá válni, mert az a nézőpontok, a problémák megközelítésének és megoldásának potenciális módjait fogja beszűkíteni. Hiába totálisan

demokratikus egy társadalom, hogyha mindenki a paternalitás híve, akkor előbb-utóbb tökéletesen demokratikus módon lesz az asszony, a kutya 

meg a gyerek verve jó.

 

 

Előzmény: szilvatövis (321656)
Auralianus Creative Commons License 4 napja -1 0 321662

A 4 évenkénti választások szerintem pedig PONT az önkorrekció lehetőségét jelentik. 

 

Pont ez benne a szép... ha pl "a fanatikus atomhívők" bele akanak kényszeríteni egy országot egy 80éves elköteleződésbe... ehhez ugye 15-20 évre van szükségük.

 

Ennyi idő alatt legalább 4 lehetősége van a társadalom többségének a korrekcióra egy demokráciában. És kb 0 egy diktatórában, ahol egyszemélyi vezetés van.

 

 

NINCS garancia a minden helyzetben optimális döntésekre, de a korrekcióra igenis VAN esély. Mint te magad írtad, a diktatúrában meg ehhez - legalább egy - valakinek
meg kell halnia. a lényeg szempontjából mindegy, hogy erőszakos, vagy természetes halállal. Ami viszont GARANTÁLT, hogy enélkül NINCs ESÉLY a korrekcióra. 

 

 

Kb olyan, mintha TE mérnökként annyira meg lennél győződve arról, hogy a konstrukciód hibátlan, ÉS továbbfejleszthetetlen, hogy csakis 25 évente engedélyeznéd
a modellváltásokat a gyártásban. Szemben a konkurenciával, akiknél ez 4 évente felülvizsgálható lenne. Melyik cég termékeire kötnél 80 évre beszállítói szerződést
egy folyamatosan változó környezetben? :)

Előzmény: padisah (321659)
Auralianus Creative Commons License 4 napja -1 0 321661

"Mondok egy példát, kicsit rágódj rajta. Egyiptomi civilizáció hány ezer éves kontinuitást tud felmutatni?

Tudod mi nyírta ki végleg őket?"

A megfelelő adoptációs képesség hiánya. Az egyiptomi civilizáció társadalmi-technológiai szintje X időpillanatban elérte az alkalmazkodóképessége határát.

Előzmény: dajtás (321655)
dajtás Creative Commons License 4 napja 0 0 321660

Mi európai értékrendünkkel nézve Kína egy keményvonalas diktatúra, lásd, hogy nyomják le az ujgurokat, vagy a tibetieket. Ennek ellenére a 2. legnagyobb gazdaság a világon, ami inkább már az első, ha valós produktumokról van szó.

Előzmény: Rangun (321658)
padisah Creative Commons License 4 napja 0 2 321659

a demokrácia pont nem tartozik az önkorrekcióra képes rendszerek közé, nem is ez az előnye

most pl remekül megfigyelhető, hogyan hekkelik meg a demokráciát a zöldek, hogy a saját ideológiájukhoz igazítsák azt

 

vagy nagyon jól látható, hogy a nyugdíjrendszer, és az elöregedés hogyan csinál egy inaktívak által irányított, önfenntartásra képtelen "nyuggerdemokráciát" az egykor adófizetők által dominált valódi demokráciából

itt inkább pont a tehetetlen sodródás, és az önkorrekcióra való képtelenség jön elő

 

erre is van a rendszer berendezve, a fékek és ellensúlyok rendszer pont az irányváltásokat akadályozza, tehát ha egyszer beállt a demokrácia egy rossz irányba, arról letéríteni sem lehet

 

a demokrácia előnye kezdettől fogva nem az önkorrekció volt, hanem a békés hatalomátvétel lehetősége

egy diktáror nem fog magától lemondani, nincsenek békés nyugdíjas évei miután kiszállt a hatalomból, egyik érdekelt csoport a másiktól nem tudja a hatalmat másképp átvenni, csak erőszakkal

 

a Szu történelmére is az a jellemző, hogy kb az előző vezető halála kellett egy irányváltáshoz

Előzmény: Auralianus (321648)
Rangun Creative Commons License 4 napja 0 0 321658

A hatalom korlátozása, és a negatív visszacsatolás, a korrekcióra való képesség a lényeg, és az diktátoroknál bizony el szokott veszni, ezért nem diktatúrák a világ vezető gazdasági, és politikai hatalmai, az persze más kérdés, ha egy vezető hatalom megy át diktatúrába, de az olyanokból eddig mindig világégés lett a vége, ami most is sanszos, csak ez ma már az emberiség pusztulásával is járhat.

Előzmény: dajtás (321652)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!