Cserélhető szűrőbetétet akkor szokás használni, ha csak belső levegőt keringet, legalábbis ritkán szempont, hogy az udvarra menő levegőben ne legyen ételszag.
Kidobni nem kell, csak fúrni egy lukat, és kivezetni a szabadba.
Először mindent meg kell nézni , ami befolyásolhatja a párásodást . Csak azon kell váltóztatni , amin muszáj . A födém szigetelés nem 0 . Okosan kell eldönteni , hogy mit szeretnél és azt , hogy hogyan lehet optimálisan megoldani .
Vízszivárgás vizsgálat folyamatba, szellőztetésre mindkét módszerre kértem jó pár árajánlatot -meglátjuk melyik kivitelező lesz a nyerő, ki lesz szimpatikus-. Ha jól sejtem a födém szigetelés kb 0, szóval azt is el kell intéznem. Az ablakokat pedig meglátom, ha jól értem ha nem lesz magas a pára akkor igaz hogy nem a legjobb, de nem fog vizesedni. A páraelszívót még majd a konyhában kiderítem, ha az sem jó, akkor kuka. Ennyi, ugye?
Folyamatos fűtésnél az üvegnek nincs ideje lehűlni 16°C-ra , hogy kicsapódhasson rajta a pára . Az csak a fűtés beindításának első perceiben lehetséges . Amint több hőt tud a radiátorból felszálló levegő magával vinni , mint amit az üveg lead , a folyamat megáll és leszárad az üveg felülete . :-)
Megnézem majd. Egyszer már szétszedtem amikor szűrőbetétet cseréltem benne. Az látszik igen amikor megy hogy szívja a párát, kérdés most már hogy hova 🙈.
Ha bekapcsolod , akkor viszont a konyhában kellene érezned a szelet amit a kifújt levegő csinál . Ha olyan típus , mint amit beraktál , akkor amennyiben a két műanyagot eltolod a középpont felé alul a rácsnál , akkor kitudod nyitni az elszívót . Ha igen , akkor láthatod , hogy merre van csatlakoztatva a kifújás . Nem lehetséges , hogy a tető felé egy kémény a falban és abba van csatlakoztatva ?
Szerintem az elosztócsöveket is majd az EPS -ben kivágott vonalakon fogják lefektetni a födémre és majd az egészet még betakarják legalább 20cm-es gyapottal . Így a födémen átjutó meleg is hozzáfog járulni , hogy a csövekben ne legyen párakicsapódás . :-)
Mint írtam , szerintem 7 befújópont lenne az optimális és 5 elszívó . Csak még nem tudjuk , hogy a páraelszívó bentre , vagy kintre dolgozik , mert az is sokat váltóztat a megoldásban .
Igen, valószínűleg a szellőztetés a megoldás, hogy ezt drágán és hatékonyan vagy olcsón, és kevésbé hatékonyan kéne megoldani, ezt már döntse el, akié a ház. Csak ne szedje fel a hőszigetelést...
Biztos, hogy voltak, mert én 2008-ban 1.1-eset vettem (igaz, ez még nincs 20 év), de hogy a kérdéses házba mi van, azt nem tudjuk. Az 1.1-es en csak a fürdőszobában volt párás az ablak fürdés után, szobákban legfeljebb reggel az alu távtartók kürül.
Nem hiszem el, hogy az 1.1-es üveg olyan hideg legyen a nappaliban, hogy azon folyik a víz. Ekkor már penészedne a fal is.
Olyan közel van a radiátor az üvegfelülethez , hogy nincs két rétegre lehetősége a levegőnek . Tehát folyamatosan pótolja a felszálló meleg levegő az üvegen keresztül leadott hút a külvilág felé ( második üvegréteg felé ), ezért nem érheti el a harmatpontot , hogy kicsapódjon a pára az üvegen . :-)
Annak a lényege, hogy egy felmelegített levegőréteget mozgat az ablak előtt. Ennek az áramló rétegnek kisebb a RELATÍV PÁRATARTALMA, hiszem melegítve lett.
Na ezért nem csapódik ki az üvegen. Az üvegfelület fűtése csak MÁSODLAGOS.
20 éve már voltak k1,1-es üvegek . Mikor én is akartam 3 rétegű üvegezést , akkor a cég aki állami megrendeléseket is kapott , annak a mérnöke mondta nekem , hogy minek nekem a 3 réteg , amikor a 2 réteges üveg is k1,1-et tud . Honnan tudod , hogy fau76-nál mi van beépítve ?
Ezt már párszor leírtam itt még annak idején is , amikor arról írtam , hogy hogyan oldottam meg a harmadik réteget . :-)
Teljesen nyugodt vagyok, egyenlőre szép az idő 😉. De sajna marad az árajánlatok és szakemberek általi kivitelezés, hiszen "nincs épkézláb férfiemberem" 🤣. Sajnos mindennek megvan az ára, de az egészségünkre sose fogom sajnálni. Kérek több árajánlatot és meglátom. Azt is elfogadtam évek alatt, hogy van amit nem tudok megcsinálni, annak kifizetem az árát. Ez van 😉. Amit pedig megtudok azt megcsinálom magam, ha 2x annyi idő is. De azt hiszem ebben nincs különbség férfi és nő között.
Ez csak " esztétikai " javulást okozna , de a problémát nem oldaná meg . Továbbra is az a véleményem így a távolból , hogy a szellőztetőrendszer a megoldás . Neked kell eldönteni , hogy mi legyen .
Rosszul értelmezed amit írtam . Ha lenne is olyan padlóradiátorod , akkor is magas maradna a páratartalom a házban , csak nem folyna a víz az üvegeken .
Annak a radiátornak az a lényege , hogy a meleg levegő áramlik felfelé az üvegtáblák belső oldalánál . Kialakít egy légréteget , ahol nem képes lehűlni az üveg felülete , valamint pótolja az üvegen keresztül vesztett hőenergiát .