Keresés

Részletes keresés

nagypapi Creative Commons License 2023.09.26 -2 1 76641

Tervben van a Tápiómente turistája mozgalom.

Múltkor próbáltam érdeklődni a Blaskovich múzeumban, adtak egy nevet és egy telefonszámot, L. Istvánét, őt javasolták felhívni.

Az imént beszéltem vele, nagyon kedves volt. 

Mondta, hogy a mozgalom működik, az interneten található bármilyen igazolólap jó (én nem találtam ilyet), de az igazolóhely falvakból bármilyen pecsét megteszi, akár szelfi is, és a végén Tápiószelén oda tudja adni a kitűzőt is. Szóval egyszerű az adminisztráció. 

 

Még októberben tervben van, olyan 85-90 km, szerintem ideális 1 napos. Ha lenne hozzá kedved, egyeztethetünk időpontot, ha mást is érdekel, akár topiktúra is lehet belőle... ;-)

Előzmény: Concise (76640)
Concise Creative Commons License 2023.09.25 -2 1 76640

Tavaly már eladtam. Kb 5 évig volt meg. Egy Schlitter Encore volt. Highracer kategória, karbon, felszerelések nélkül olyan 11,5-12,0 kilós,  de én lomha voltam vele.

 

Ha még lesz dolgod a környéken, mármint Abony felé, lehet hogy elkísérnélek…

Előzmény: nagypapi (76639)
nagypapi Creative Commons License 2023.09.25 -1 1 76639

"Remlélem, a Barna Bárban nyomtátok a KSH tesztet! A kávéjuk egész finom."

Természetesen! :-) Tényleg finom volt a kv! Örülök, hogy azért a magyarországi kávékultúra is kezd egy kicsit európaiasodni. Ráfér. 

Az út tényleg meglepően jó volt Abony és Kocsér között végig, a 2 óra irányból fújó szél lassított rendesen, különösen ahol nem voltak fák az út mellett - ez is milyen sokat számít.

 

Jaszkarijenő kötelező pont volt, szerencsére Kőröstetétlentől kerékpárút, bár amúgy sem egy forgalmas szakasz...

 

Nem is tudtam, hogy fekvőbringázol is! :-)

 

Azért valóban akad arrafelé látnivaló, az alföldi erdőknek is megvan a maga hangulata, Kocsér és Törtel között az átkötőúton azért volt ebben is részünk. Mindenesetre azért jobban elfáradtam a végére, mint vértam, valószínűleg a nagy meleg miatt is. Múlt hét végén FERTŐtlenítettem a bakancslistámat, az 127km lett a vége, ott is volt szembeszél rendesen, ráadásul épp a tó nyugati felén, ahol dombok is vannak; de mégsem volt olyan fárasztó, mint az alföldi tekerés.

 

Előzmény: Concise (76637)
Concise Creative Commons License 2023.09.23 -2 2 76638

Ráleltem egy videóra ma. Rákerestem a “faluja” szóra, s nagy meglepetésemre úgy találtam, hogy ide még nem volt belinkelve a “Klenc ember faluja”: https://m.youtube.com/watch?v=_YY7fSARq8U&pp=ygUTS2lsZW5jIGVtYmVyIGZhbHVqYQ%3D%3D

Concise Creative Commons License 2023.09.23 -2 2 76637

“jó tempóban el is értük Kőröstetétlent. A frissítés után megkerestük az emlékművet,”

 

Remlélem, a Barna Bárban nyomtátok a KSH tesztet! A kávéjuk egész finom.

 

Nem írtad, de Kocsér felé baromi jó aszfalt van, a fekvőbringámmal szerettem arra menni. Őszibtén szólva nekem úgy rémlik, hogy még az Abony-Ktetétlen szakasznál is jobb, de lehet, hogy keverem őket.


Hej, ha továbbmentetek volna a keskeny úton Kocsértól a 44-es út felé (D-DNY-ra), akkor nagy szép tájat láthattatok volna. Ez az oda-vissza jobban megérte volna, mint  Jkjenőre kitérés.

 

S még a Csemő-Cegléd szakasz is szép, de való igaz, hogy ha Törtelre be kel menni, utána már indokolatlan kerülő.

 

Látom, hogy Újszilvásnál a falu déli szélénél jöttetek el. Ahol É felé fordultatok, ott kezdődik egy hangulatos erdő, Abonyból futottam el eddig párszor, s egyszer vagy kétszer vissza is. Szóval ott bolyongani sem unalmas.

 

Végezetül jelzem, hogy a lököttségem egy újabb dimenziójaként Abony összes utcáján végigfutottam/kocogtam az elmúlt években pár hullámban. A feleségem előző otthona volt Abonyban, s megmaradt a kötődés, én meg sport téren kezdtem el kötődni hozzá.

 

 

Előzmény: nagypapi (76629)
olahtamas Creative Commons License 2023.09.23 -1 2 76636

A gúgli sem rossz, ha műhódképeket nézeget az ember. Az OSM térképein azért lehet használni kiindulásnak, pl. egy Cegléd - Újszilvás - Abony egy napra gyalogosan betervezhető:

https://en.mapy.cz/s/gesasosaja

Ez persze csak egy elnagyolt terv, az érintendő pontokat nem ismerem, és az elzárt magánterületeket sem, de kalandnak jó lehet :)

Előzmény: nagypapi (76632)
Pulmy Creative Commons License 2023.09.21 -2 2 76635

Teccik az írás, fölcsigáztál....

Előzmény: nagypapi (76629)
pozo Creative Commons License 2023.09.20 0 6 76634

És őszintén szólva, gyalog azért meglehetősen unalmas lehet, nem igazán változatos vidék...

 

A rejtett értékeket fel kell fedezni. Például Abony a kastélyok-kúriák városa, itt található a Györe-kúria, Kostyán József kúria, Sivó kúria, Lavatka kúria,  Vigyázó kúria, Vigyázó kastély, Ungár kúria, Fábián-Berg kastély, Kostyán István kúria.

 

Törtel határában halad a 7 állomásos Kákás tanösvény., amely a Tanyaszínháznál kezdődik és a Hun üst lelőhelyét megkerülve a Tanyamúzeumnál ér véget. Hossza 6,4 km.

Innen felkereshetjük a kocséri, látványos Kutyakaparó csárdát, ahol egykor megpihent Petőfi Sándor, ez a csárda inspirálta Petőfit a Kutyakaparó című versének megírására.

Előzmény: nagypapi (76632)
HEV Creative Commons License 2023.09.20 0 3 76633

Köszönöm.

Előzmény: nagypapi (76632)
nagypapi Creative Commons License 2023.09.20 -2 2 76632

Megpróbálom előbogarászni a füzetet, de szinte 100%, hogy nincs ajánlott gyalogos útvonal.

Érintőpontos mozgalom. Lehet, hogy gyalog van valamivel rövidebb útvonal, de elég kiterjedt tanyavilág van az egyes települések körül, szóval a kutyákra biztos oda kell figyelni, és térkép sem hiszem, hogy van a környékről, maximum a guglimepsz műhódképe segíthet.

És őszintén szólva, gyalog azért meglehetősen unalmas lehet, nem igazán változatos vidék...   

Előzmény: HEV (76630)
topoly Creative Commons License 2023.09.19 -2 1 76631

Lyók a poénok, nyugodtan folytasd: ez a fűszer túrabeszámolóban. Nagyon régen kéktúráztam, de szívesen benézek ide olvasgatni.

Előzmény: nagypapi (76629)
HEV Creative Commons License 2023.09.19 0 2 76630

https://tbaratpest.hu/index.php/arhivum/16-archive/55-abony-varos-es-kornyeke

 

Az igazoló füzetben van ajánlott gyalogos teljesítési útvonal, vagy csak a pontok vannak meghatározva?

Előzmény: nagypapi (76629)
nagypapi Creative Commons License 2023.09.19 -2 5 76629

Talán úgy négy hónapja érdeklődtem, hogy tud-e valaki valamit az 'Abony és környéke természetjárója' mozgalom felől.

Választ ugyan nem kaptam, de egy szarvasi kulturális kiruccanás után - Munkácsy-kiállítás, valamint egy világbajnok pacalpöri a Négy Muskétásban - becsöngettem Abonyba a szervezőkhöz, akik kedvesen fogadtak, elmondták, hogy igen, működik, teljesíthető a mozgalom, és 200 Ft a füzet ára, ami tartalmazza a kitűzőt is. 

 

Elindultunk hát egy barátommal kerékpárral július 10-én, egy - finoman szólva - nem épp hűvös hétfői napon, amikor a kellemes 35 fokot a gyakori szembeszél enyhítette. Meglehetősen ismeretlen volt Pest megye (pardon: Vármegye) ezen délkeleti szeglete. Igyekeztünk úgy logisztikázni, hogy optimális sorrendben vegyük az igazolópontokat: a ránk váró több mint 100 km-t nem akartuk nagyon megtoldani.

Így délre, Köröstetétlen felé indultunk, igen jó minőségű úton, jó tempóban el is értük Kőröstetétlent. A frissítés után megkerestük az emlékművet, ahol a feltett kérdésre kell választ találni.

Innen kerékpárút vezet Jászkarajenőre, ami tényleg a vármegye leg-délkeletibb csücske. A koccintó-söröző remek hely, pecsétért és sörért ugrottunk be. 

Visszatekertünk Köröstetétlenre - vajon miért kell akácfákat ültetni a kerékpárút mellé? - majd délnyugatnak fordultunk, Kocsér irányába. A falu határán helyezkedik el a Petőfi által is megénekelt Kutyakaparó csárda. Igazán autentikus hely, falfestményekkel, mindenféle Petőfi korabeli relikviával. Aki arra jár, ki ne hagyja! 

 

Bélyegzés, majd tovább Kocsérra, hiszen a faluban is kell bélyegezni. Gyors ebéd a kocsma-lottózó kombóban, majd irány - kicsit vissza, majd minimális forgalmú, viszont rossz minőségű úton - Törtel. A megválaszolandó kérdés nem olyan egyszerű, szerintem áthelyezték az emléktáblát. (Nem akarom lelőni a poént, de elfogadták a választ...). Kértem azért egy pecsétet is a polgármesteri hivatalban dolgozó hölgyektől, kedvesek voltak.

Törtelen a kerékpárom sárhányóját kellett rögzíteni egy autószerviznél (ingyen megcsinálták egy gyorskötözővel, köszönet ezúton is nekik, nagyon segítőkészek voltak). Szóval nem mondhatom, hogy semmi sem törtel... (uhhh, nem hagyhattam ki, ezer bocs...)

 

Cegléd felé egyre nagyobb forgalom, nem is túl jó minőségű út. Ott megint kérdésre kellett választ adni, de a java még hátra volt. A 311-es út Ceglédről kifele baromi forgalmas, erős teherautóforgalom, nyomvályú, alig vártuk, hogy vége legyen. Újszilvás jómódú település, de kocsmát nem találtunk, pedig jólesett volna egy unikum (új, szilvás... na jó, tényleg abbahagyom... :-) ). Abony előtt egy darabig bicikliút, aztán nem túl forgalmas úton értünk be a kisvárosba. Az ellenőrző-kérdés megválaszolásához át kellett menni a "városkapu" alatt. Na, itt kapott túratársam defektet! Míg intéztem az adminisztrációt  - a hölggyel beszélgettünk pár szót a mozgalomról, meséltem, mi történt túratársammal az imént, hát ő is kapott egy kitűzőt - barátom megreparálta a kerekét, szóval nem vesztettünk túl sok időt. A MÁV-nak hála úgy fél órával tovább tartott a hazaút, mint reméltük, de végülis elégedetten - és jó fáradtan - értünk haza. 

 

 

Nem mondanám, hogy ez volt a legérdekesebb és legváltozatosabb útvonal, amin valaha végigtekertem, de azért érdemes volt megismerni ezt a tőlem nem is olyan távoli vidéket. Szóval közepes edzettséggel 1 nap alatt teljesíthető mozgalom. Nincs megszabva, hogy mivel kell végigjárni, de szerintem a kerékpár a legideálisabb. Gyalog azért nem tudnál jó szívvel javasolni. 107 km lett a vége.

 

 

 

 

 

KFeri_2+4 Creative Commons License 2023.09.11 -2 3 76628

Hosszú kihagyás és gondolataim sötét fellegeinek eloszlása után folytattam a dél-dunántúli vándorlásomat. Reggel a vonaton meglepődtem egy kicsit, de ezúttal igazi kaland nélkül érkeztem meg Zalalövőre. Nagyfernekág után küzdöttem a természettel, 11 órakor már az evésre gondoltam, majd miután Kustánszeg és Kislengyel között megnéztem a bólogató kutat, szegről-szegre járva eljutotottam a Patóhegyre. Amikor rá kellett volna fordulni a célegyenesre, akkor egy kerítés és egy villanypásztor állta utamat, de így is időben odaértem a zalatárnoki buszmegállóba.
A túra hosszabb, fényképes beszámolója a következő oldalon olvasható: https://turaelmenyeim.blogspot.com/2023/09/rpddk-04-zalalovo-zalatarnok-20230817.html

HEV Creative Commons License 2023.09.10 0 5 76627

Van egy üzleti alapon túramozgalmakat kiíró ember, az övé lehet, nem somogyi.  Nyilván ismered de én nem írom le a nevét sem olyan stílusban keresett meg és olyan pofátlan áron árulja a kiadványait, hogy nem reklámoznám.

Előzmény: efemm (76626)
efemm Creative Commons License 2023.09.10 0 0 76626

Más: A hétvégén a fonyódi Vár-hegyen, egy hete az ordacsehi földvárnál találtunk várkódos pöttyöket. Tudnál segíteni, hogy ezek melyik mozgalomhoz tartoznak, él-e a mozgalom, ki a fenntartójuk, mi a weboldala?

Előzmény: HEV (76625)
HEV Creative Commons License 2023.09.09 0 2 76625

Alapos munka. Tisztán látszik belőle, hogy azért csak-csak döcög a nagy kéktúra projekt,  ne legyen belőle baja senkinek. Jobb a békesség, és a tisztes távolság tartása. 

Előzmény: jzp2107 (76623)
jzp2107 Creative Commons License 2023.09.08 -1 1 76624

ja és a lényeg kimaradt: mindezt elküldtem heyjoe korlátozós e-mailre is

Előzmény: jzp2107 (76623)
jzp2107 Creative Commons License 2023.09.08 -1 1 76623

köszönöm, ezt dobta nekem is a gugli

 

válaszolt közben a heyjoe-n olvasható megyei kormányhivatal

azt írták, hogy oda csak a 30 napot meghaladó korlátozást kell bejelenteni, tehát őket kérdezgetni kb teljesen felesleges (hozzájuk egyébként nem lett bejelentve semmi)

beidézték az erdőtörvényt is, ami szerint 
96. § Az erdő látogatásának korlátozását a helyben szokásos módon kell kihirdetni, valamint figyelmeztető táblák kihelyezésével gondoskodni kell a megfelelő tájékoztatásról.

 

hát, láttam-hallottam már olyat ahol ez nem történt meg

 

 

feltelefonáltam az északerdő tállyai igazgatóságát is, az úriember szinte büszkén mondta hogy nincs kint a honlapon semmi infó mert nem kötelesek kitenni

de 4 óra után erősen vadásznak (náluk biztos, de sztem egész északerdő
egész szeptemberben
azt is mondta hogy azért "általában a turistautakat tiszteletben szokták tartani"

 

meg azt is, hogy azt nem fogja tudni nekem megmondani hogy konkrétan az 5-658310 vadászterületen lesz-e szombaton vadászat, mert egyrészt kiadták a vadásztatást bérbe, másrészt általában aznap du. dől el hogy hova mennek...

 

felhívtam még egy kisebb vadásztársaságot is Tállya mellett, szintén zenész, du 4 után "szőlők mellett el lehet menni de az erdőben nem javasolt, erdészet is vadásztat"

úgyhogy Zemplén kilőve (szó szerint :-) marad vasárnapra valami közelebbi túra ahol 4-ig be is tudom fejezni :-(

Előzmény: HEV (76622)
HEV Creative Commons License 2023.09.07 0 2 76622
Előzmény: jzp2107 (76621)
jzp2107 Creative Commons License 2023.09.07 0 2 76621

köszi

pedig itt kezdtem, csak én a térképrétegeknél kerestem... ezt a hülye felkiáltójelet nem találtam meg.. ezekre a kódokra emlékeztem meg hogy "két lépcsős" a dolog..

 

a becsatolt képeden az van, hogy az erdészeti igazgatóságok elérhetősége fent van az eszakerdo.hu-n
hát én nem találom, guglival találtam valami woodinfót, ott vannak telszámok

 

ennek a lezüllőben lévő országnak nem ez a legnagyobb problémája persze, de azért... ha 200 ember megy túrázni akkor 200 keresi órákig a telefonszámokat és ereszt meg 200 telefont?
ez a normális? :-O

 

kíváncsi lennék Svájcban hogy van

 

 

 

(MTSZ-es linket is köszi efemm, ott se nincsen zemplénből semmi.. 
marad a telefon)

 

Előzmény: HEV (76619)
efemm Creative Commons License 2023.09.07 0 0 76620
Előzmény: HEV (76619)
HEV Creative Commons License 2023.09.07 0 1 76619

Az inkább lényeges, hogy nem kötelesek közzé tenni. Ezért van a heyjoe-nak egy ilyen része is: 

 

https://heyjoe.hu/index.php?oldal=faq#vadgazdalkodasra_jogosultak

Előzmény: jzp2107 (76617)
HEV Creative Commons License 2023.09.07 0 1 76618

Érdemes lenne Őket megkérdezni, de egy korábbit nézve, abban a térségben később vadásztak. 

 

 

Előzmény: jzp2107 (76617)
jzp2107 Creative Commons License 2023.09.07 0 1 76617

Sziasztok

 

Az létezik hogy míg a Dunántúlon szinte teljes mértékben dúlnak a harcok, a Dunán innen egyetlen vadászat sincs? (heyjoe.hu)

 

Odáig már eljutottam mindenféle guglizással (magyarvadasz.hu -n találtam térképet vadászterület kódokkal) hogy az Északerdő a vadászatra jogosult, az eszakerdo.hu -n semmiféle hír nincs erdőlátogatási korlátozásról, se a főoldalon se a "turistáknak" menüpontban -ahol amúgy a gombaszedés szabályai ott vannak, tehát ott jó helyen lenne...

 

Akkor lehet menni nyugodtan? (Erdőbénye-Tállya)
Vagy hova szokták eldugni a hírt? 

HEV Creative Commons License 2023.09.02 0 1 76616

Hát aki paparazzi akar lenni a méhkaptáraknál ... szóval ez veszélyes játék.  Hadidoki eredetit olvasva a kaptárak a régi postaút mellett voltak. Régebben rendszeresen települtek oda a jó megközelíthetőség miatt, szerencsére leszoktak róla. 

Előzmény: hadidoki (76615)
hadidoki Creative Commons License 2023.09.01 -2 3 76615

Igen, ezen a környéken zavartak meg a méhek egy régi június végi napon. Persze nagyon hamar megtanultam, hogyan kell egy 15 kg-os hátizsákkal a lehető leggyorsabban futni. Kb. 2-300 m-en keresztül üldöztek meglepő kitartással, és még ott is, az ápolgatás közben kétszer rám támadtak. A végeredmény 5-6 csípés a combomon, a lábszáramon, a kezemen, a nyakamon stb. Nem győztem elég gyorsan kihúzogatni a beszakadt fullánkokat, hiszen a méregzsák még olyankor is pumpálja a mérget a bőr alá.

Másnap így nézett ki a lábam:

Szóval nem volt alaptalan az aggodalmad, jó, hogy minden szerencsésen végződött!

Előzmény: Norby99 (76613)
HEV Creative Commons License 2023.09.01 0 2 76614

Igen, a Pölöskei-rét egy nagyon szép hely, de most dús a vegetáció. A D-i végén érdemes besétálni a kék forrás jelzésen a forrásig, ott pihenőhely is van, és általában nyáron is működni szokott a forrás. 

Előzmény: Norby99 (76613)
Norby99 Creative Commons License 2023.09.01 -2 1 76613

Köszönöm szépen az információt! Járok arra fele, gondoltam felfedezem a környéket. Arra emlékszem a múltbol, hogy ahogy a kék leér a patak völgyébe, igen komoly bozótharc veszi kezdetét. Akkor fej magasságig érő sárga virágú növény lepte el a területet, hemzsegtek a méhek, darazsak... És mivel elég komoly allergiám van a csipésükre, igy komoly stresszfaktort jelentett számomra! De utólag visszagondolva, jó volt, és szép! :) 

Előzmény: HEV (76612)
HEV Creative Commons License 2023.08.31 0 2 76612

A régi postakocsi út nagy széles földút, mindig járható, eső után sáros, száraz időben autóval is járható. Végig a gerincen megy, egy szakaszát itt megjelöltem de a többi út amit említettél szintén látható a térképen.  A postakocsi út É-felé bemegy az országúton a városba, D-felé Szigetvár a vége, de délebbre vannak benőtt szakaszok.  A kék sávtól K-re a kék kereszt és É-felé a sárga sáv nem része a postakocsi útnak, az egy párhuzamos gerinc. 

 

A Pölöskei-réten a kék sáv gazos de azért járható de nem rövidnadragos szakasz. A kék kereszt É- és D-felé is végig jól járható. 

 

 

Előzmény: Norby99 (76611)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!