Keresés

Részletes keresés

liberálmensevik Creative Commons License 2001.05.23 0 0 36
50 évvel ezelőtt igázta le Kína Tibetet

2001. május 23, szerda 10:55
"KÍNA -- (BBC) Kína 50 évvel ezelőtt foglalta el Tibetet. Erről a kínai hatóságok ünnepségekkel emlékeznek meg. A BBC pekingi tudósítója szerint a hatóságok az alkalmat arra használják, hogy Tibet kínai uralom alatti gazdasági fejlődését hangsúlyozzák."

A Dalai Láma mai washingtoni látogatásáról :
BBC News

lm

boci101 Creative Commons License 2001.02.06 0 0 35
Gazdasági szankció? A világ legnagyobb piacával szemben? Ka ne nevettessük már egymást kedves topiktársak! majd ha "mar nem vagjuk kivulrol a FED-elnokenek a nevet, - urambocsá a FED-élén egy jobbféltekés ember ül(sic!) - meg az elitet nem a Forbes magazin 200, 500, 800 meg kitudja hányas listaiban bongesszuk."
Álmok. Kedves jobbféltekések! Hogyan is van az a kis fekete-fehér jelecske? Feketében egy kis fehér pont. Fehérben egy kis fekete pont. No hát akkor eggyank fele egy kicsit Tibetből - Tibetért.
waxxablaze Creative Commons License 2001.02.06 0 0 34
ez igaz, és a world bank sponzorálni akarta a kinai parasztok betelepitését...a legszebb az, hogy vannak üres városok mert nem bírják néhol a betelepítettek a klimát és a magasságot.
Előzmény: medve (33)
medve Creative Commons License 2001.02.06 0 0 33
Akkor én is, mert ő tudja, hogy mi a jó Tibetnek. De jelenleg arról szólnak a hírek, hogy a népességi arányok megváltoztatása végett a kínai hatóságok már az első gyerek megszületése előtt abortuszra kényszerítik a tibeti nőket. És ezt az AI jelenti, aki a hollandiai ügy ellenére általában hiteles.
Előzmény: Triste (32)
Triste Creative Commons License 2001.02.06 0 0 32
" Szabad és független Tibetet, kínaiak haza !"

Erre elsőként maga a dalai láma mondana nemet. Ugyanis köztudottan egyfajta autonómia megoldást tartana megfelelőnek.

Előzmény: Törölt nick (26)
medve Creative Commons License 2001.02.06 0 0 31
Ha már a filmeket említed, a dolog még tragikusabb. Divat Tibettel foglakozni, mindenki mindent tud, oszt mégse történik semmi.
Előzmény: Vata (29)
Törölt nick Creative Commons License 2001.02.06 0 0 30
Gazdasági szankció, pontosan.
Előzmény: Vata (29)
Vata Creative Commons License 2001.02.05 0 0 29
A világ egyáltalán nem közönyös. Divat Tibetért felszólalni Hollywoodban, stb. Sokkal több film készült Tibetről mint mondjuk Ujguriáról, Kurdisztánról, Erdélyről, Baszkföldről, stb. De szerinted mit lehetne tenni Tibetért, konkrétan? Gazdasági szankciókat alkalmazni Kinával szemben? Szerinted melyik ország tudná azt megengedni magának? Bombázás? Atomcsapás? Mi? Kina nem Irak vagy Jugoszlávia. Csak nézd meg mekkora balhé kerekedik belőle, ha valaki véletlenül szóba áll Tajvannal. Egyáltalán kétséges, hogy lenne-e aki meg tudná illetve akarná védeni Tajvant egy esetleges kinai aggresszió ellen.
Előzmény: medve (28)
medve Creative Commons License 2001.02.05 0 0 28
Szeretem szidni Gyulát, no meg a topicot is én nyitottam.

Amúgy tragikusnak tartoma világ közönyét Tibettel szemben. A kurva gazdaság és az 1 milliárdos vásárló erő ennyit tesz. Az emberiség egyik legnagyobb igazságtalanságának tartom Tibet mai helyzetét.

Előzmény: Törölt nick (26)
waxxablaze Creative Commons License 2001.02.05 0 0 27
Öszentsége életéröl szól...a meneküléséig. javaslom mindenkinek.
Előzmény: maplesyrup (25)
Törölt nick Creative Commons License 2001.02.04 0 0 26
Gyalázat, hogy a kommunista Kína elnyomó diktatúrát gyakorolhat a világ egyik legfontosabb kultúrális központja, és egy világvallás - mellesleg a legszelídebb - központja felett, és a szabad világ nem tesz semmit.

Gyalázat, hogy egy világvallás vezetőjének emigrációban kell élnie.

Gyalázat, hogy atrocitások sorozatait követhették el a múltban, legyilkolhattak buddhista szerzeteseket, megerőszakolhattak apácákat és nem történt semmi.

Hogy Amerika és a szabad világ többi nagyhatalma nem tesz semmit, mert fontosabbnak tartja a kínai milliárdos felvevőpiacot a sokat hangoztatott humanizmusnál, azt elég nehéz lenyelni.

Csak azt nem tudom, hogy miért hiányoznak ebből a topicból a PolFórum híres antikommunistái - Speaker meg a többiek ? Csak addig tart az antikommunizmus, amíg a Gyulát kell szidni ?

Egyébként én eléggé vonzódom a buddhizmushoz, ebből kifolyólag ebben a témában sajnos nem tudok objektív, hűvös, racionális lenni, elismerem, hogy ebben a témakörben az indulataim irányítanak jórészt. Szabad és független Tibetet, kínaiak haza !

maplesyrup Creative Commons License 2000.02.24 0 0 25
A Kundun film zenéjét hallgatom, most vettem meg, és nem tudok semmit a filmről. Gondoltam nem nyitok új topikot, biztos van Tibetről. Hát ezt találtam, igaz a Politikában. Láttam mostanában néhány filmet, dokumentumot is. Mindig is vonzott ez a titokzatos ország. A legutóbbi doku filmben a kinaiak által végzett barmolásokról volt szó. Nagyon fájt a szívem.
Nem csak a környezetszennyezésre gondolok, hanem inkább a lelkekben történő barmolásra, ami, bármennyire is ellenálló és vallásában élő nép a tibeti, akkor is ront rajtuk. Talán épp azért mert, oly békések.
A filmről szeretnék többet tudni. Az ajánlott linkeket is megnézem.
medve Creative Commons License 2000.01.12 0 0 24
Kedves Seki! Köszönöm szépen, tényleg érdekes és megrázó. Holnap az általad megadott linkek alapján folytatom. Még egyszer köszönöm.

Kedves Espada! Hát igen, ez a másik közismert példa. Aztán hány kevésbé meditizált, ezért kevésbé közimert példa van. Egyet mondok: karének Burmában.

Espada Creative Commons License 2000.01.12 0 0 23
Kedves Medve!
Én azt írtam,hogy atomhatalom. Sajnos nem tudom,
megkiséreltem utánanézni,de ezzel kapcsolatban semmit (ami konkrét)nem találtam.
Az ércbányákról most hallottam először,nem tudtam,hogy vannak. Akkor értem a megszállás okát
,mindeddig csak politikai és nem gazdasági okokra
gondoltam. Mindezeken túl az elöbbi véleményemet fenntartom.
Nem tartozik ide,de ma láttam a Spectrumon a Kurdisztán politikai szétdarabolását,némiképp hasonló volt a felállás.Ott is olyan aljas módon
történtek az események mint Tibetben.

Előzmény: medve (19)
Seki Waker Creative Commons License 2000.01.12 0 0 22
Előzmény: medve (19)
Seki Waker Creative Commons License 2000.01.12 0 0 21
Előzmény: medve (19)
Seki Waker Creative Commons License 2000.01.12 0 0 20
Kedves medve!

Megnyitottam a - www.tibet.org - lapot. Ez önmagában is nagyon szerteágazó, és innen elindulva gyakorlatilag minden érdekes helyre eljuthatsz, ha van elég időd rá.

Előzmény: medve (19)
medve Creative Commons License 2000.01.12 0 0 19
Kedves Seki, megköszönném!

Kedves Espada!

Sajnos Kína már Tibet megszállásakor is a világ legnépesebb országa volt, így nagyhatalom. Nem tudom, hogy van-e tudomásotok a következőről: Tibetet a megszállás előtt a világ diplomáciailag elismerte?

Előzmény: Seki Waker (18)
Seki Waker Creative Commons License 2000.01.12 0 0 18
Kedves Espada és medve!

Stratégia nyersanyag sajna van. Hatalmas nyiltművelésű fémbányákat nyitottak, aminek érdekében oriási hegyeket robbantottak szét. A levegőbe nehézfémporok kerülnek, megváltoznak a vízrajzi viszonyok stb.

Kedve medve!

Legkéssőbb holnap megadom a címeket, de tényleg nagyon könnyű megtalálni pár fontos site-ot a témáról egyszerű kereséssel is. Én is ezeken helyeken olvasgattam a dolgokról, de sajna nem raktam be a kedvenceim közé a címeket, és mostanában tényleg nincs túl sok időm a net-en lenni. Azt a kevés időt meg inkább az index politikai fórumára fordítom :-)

Előzmény: Espada (17)
Espada Creative Commons License 2000.01.11 0 0 17
Véleményem (pardon): Hogy a szokásos gyalázat!
Azért írtam,hogy szokásos,mert a kis népekkel (akiknek lehetne,kellene) senki sem törődik valójában. Amikor a kínaiak megszállták Tibetet,akkor Kína még nem volt atomhatalom.Tehát
nem volt igazi nagyhatalom! Mí történt? Volt egy kis cincogás és kész. Hogy egy kis nép ősi kultúráját tönkreteszik,ugyan kit érdekel? Itt nincs olaj,nincs urán,sem stratégiai nyersanyag.
Undorító!
Előzmény: medve (-)
medve Creative Commons License 2000.01.11 0 0 16
Seki! Milyen környezeti katasztrófákról írtál?
Előzmény: Seki Waker (15)
Seki Waker Creative Commons License 2000.01.10 0 0 15
Hát korrekt népszámlálásra ne nagyon számítsunk a térségben. Meg az sem teljesen kristánytiszta, hogy mely tartományokat számítsunk Tibethez, és melyeket kinához. Többek között ezért van az, hogy nem határkérdésként kezeli a Dalai Láma Tibet problémáit. Annak persze ő sem örül, hogy nagy ipari létesítményeket telepítenek Tibet szívébe, ahova az összes munkást kinából toborozzák, hogy a főnökökről és az őket védő rendőrökről ne is beszéljünk. Nekünk egyébként ismerős lehet ez a recept pl. Kolozsvárról is.
Előzmény: medve (14)
medve Creative Commons License 2000.01.10 0 0 14
Ok Seki. Bár az egy korrekt statisztikai felmérést semmi sem pótol. Azért kérdeztem csak, mert egy dokumentum filmben azt hallottam, hogy a tibetiek még többségben vannak. Az etnikai arány pedig egy kisebbség esetében alap kérdés.
Előzmény: Seki Waker (12)
Seki Waker Creative Commons License 2000.01.10 0 0 13
Kedves MGperY!

Utólsó mondatod túlzás, és ráadásul bármily furcsa a kinaiak érvrendszerét erősíti. Ez ugyanis arra alapoz - többé-kevésbé helyesen - hogy a kinai-tibeti határ a régmúltban nem volt pontosan definiálva, ergo tibet mindig is kina része volt. Szerintük.

Előzmény: MGperY (11)
Seki Waker Creative Commons License 2000.01.10 0 0 12
Kedves medve!

Sok forrásból. Pl. a Dalai Láma önéletrajzából is. Másrészt a hálon is találhatsz adatokat. Bocs, most nem adok linkeket, mert pillanatokon belül mennem kell valahova, de sokat segít, ha beírod pl. az Alta Vista kereső mezőjébe a TIBET karterfüzért.

Előzmény: medve (10)
MGperY Creative Commons License 2000.01.10 0 0 11
kínai parasztok 100 ezerei szopnak az erdőírtások miatt. jön a víz ezerrel, azt nem nagyon vam ami felszívja.
btw tipbet eredetileg nagyobb és gazdagabb volt mint kína :(
Előzmény: Seki Waker (9)
medve Creative Commons License 2000.01.10 0 0 10
Seki!

Ezt honnan lehet tudni, hogy a mai Tibetben ki van többségben?

Előzmény: Seki Waker (9)
Seki Waker Creative Commons License 2000.01.10 0 0 9
Ráadásul a helyzetet az is bonyolítja, hogy ma már több kinai él Tibetben, mint tibeti. A Dalai Láma politikai javaslatai egyébként kezelik ezt a próblémát is, és különösen nagy hangsúlyt helyeznek a környezetvédelmi kérdésekre. Mondanom se kell, hogy ez utóbbi javaslataival szinte több baja van a kinaiaknak, mint a kulturális, nemzetiségi autonómiával. Tibetben ugyanis a Szovjetúnió 30-as éveire elmlékezető erővel dühöng a "környezetátalakító" hevület.
Előzmény: Zmac (8)
Zmac Creative Commons License 2000.01.10 0 0 8
Kína már pusztán hatalmas piac mivolta miatt is nagyhatalom, senki sem meri, akarja megszorongatni őket. Ha alfalfa itt lenne, valószínűleg double standard -et emlegetne.
Előzmény: medve (6)
Seki Waker Creative Commons License 2000.01.10 0 0 7
Hát igen ... Pedig a tibetiek nem szoktak lakóházakat robbantgatni Pekingben. A genocidium, illetve kultúra rombolás azonban csak az egyik fele a történetnek. A másik fele egy iszanyatós méretű környezetpusztítás, ami hosszabb távon sok százmillió ember életét veszélyezteti, nem csak a pármillió maradék tibetiét.
Előzmény: medve (6)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!