Keresés

Részletes keresés

loading Creative Commons License 2017.07.03 0 0 61880

Szerintem nem nagyon érvényesül a magyar borpiacon.

Előzmény: Jocó0423 (61879)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.07.03 0 0 61879

A piac elfogja dönteni, hogy mennyiért lehet eladni egy tételt. Ha nyakán marad valakinek 15-20 euróért, akkor lejjebb megy az árral, vagy lefőzeti brandynek :) Mindenki megakar élni, ezért elmegy a határig az árral, vagy tovább is. Aztán rendeződik a piac és az árak is le vagy felmennek az eladhatóság határára.

Előzmény: loading (61878)
loading Creative Commons License 2017.07.03 0 0 61878

Ha gonoszkodni akarnék, akkor az általad említett árkategóriában egészen jó lengyel borokat (vöröseket is) lehet már kapni. Viccesnek hathat nekünk, akik oly gyakran a magyar bor világhíréről beszélgetünk, de ott eléggé belehúztak, mind minőségben, mind mennyiségben. Az itthoni kistermelői, kézműves, autentikus, stb. (nevezzük bárhogyan) 100-800 palackos tételeket az ottani pincék is produkálják.

Ezenkívül a csehek és a horvátok előznek bennünket fehér borban az ottani piacon, 10 EUR körüli árakon. (Az olaszrizling a lengyel borszaküzletekben pl. már graœevina.)

Előzmény: Hepci (61877)
Hepci Creative Commons License 2017.07.03 0 0 61877

Ennek nem sok köze van a provincializmushoz és a blogszférához - a pácolt hering inkább úgy vetélytársa a körömpörköltnek, mint a sör a bornak. Ha viszont itthon mindenki 15-20 eurós polci árra emeli a jónak nevezhető fehérbor árát, akkor sajnos erősen helyzetbe kerülnek majd a labancok.

Az is lehet persze, hogy ez egy természetes folyamat, és nem lehet a kisebb termelőktől élvezetes fehérbort várni 2 rugó környékén, mert az nekik nem éri meg, míg 2013-ban még megérte. Közben eltelt ugyan 4 év, de a hivatalos adatok szerint gyakorlatilag nem volt infláció.

Az is lehet, hogy mostanában a Mátrának emelkedik annyira a presztízse, hogy hamarosan ott is természetes lesz az intenzív áremelkedés-átpozicionálás.

Előzmény: BZoltan (61875)
loading Creative Commons License 2017.07.03 0 0 61876

Pick Pack Pontra már 6 palacktól ingyenes. Szerintem elég jó alternatíva.

Előzmény: BZoltan (61872)
BZoltan Creative Commons License 2017.07.03 0 0 61875

"önsorsrontóan hazafi vagyok, nem labanc-bérenc"

 

Ezt az elsősorban a blogszférából fűtött ökörséget sosem értettem.

Olyan ez mintha azt mondanád, hogy sok 4 rugó a körömpörköltért a magyar éttermekben mert hát ennyiért milyen jó pácolt heringet kapsz Lettországból. Igen, tényleg jó a pácolt hering, de akármilyen jó is, sosem lesz körömpörkölt. Azért meg ne legyen már valaki provinciális bunkó mert szereti a körömpörköltet.

Előzmény: Hepci (61874)
Hepci Creative Commons License 2017.07.03 0 0 61874

Nem bántom, csak az a helyzet, hogy nem így sikerült a bora, hanem irányt váltott, ebbe a vékonyabb-pacsulisan illatos irányba. A következő évjárat még ilyenebb lesz, ha jól értem a szövegét a Bortársaság honlapján. Részemről azért drukkolok az üzleti sikernek - és természetesen hagyok belőle bőven másoknak...

A másik dolgot is értem, ha a Mátrában az az új módi, hogy a normális bor legyen legalább 4 rugó. Ezzel meg az a baj, hogy speciel olaszban elég jókat lehet találni 2-3 rugó között másfelé, ha meg 4-8 rugós fehéret szeretnék inni (és még mindig önsorsrontóan hazafi vagyok, nem labanc-bérenc), akkor már ott van a tokaji élmezőny.

Előzmény: loading (61870)
BZoltan Creative Commons License 2017.07.02 0 0 61873

Ne keseredjél el, de a borod piaci értéke zérus. Éppeszű gyűjtő csak leigazolhatóan jól tárolt borért ad pénzt. Hűtsed be kellemes hűvösre és igyad meg jó társaságban, vagy akár egyedül. Aztán írd be ide, hogy milyen volt. 

Előzmény: Noszkó Nóra (61871)
BZoltan Creative Commons License 2017.07.02 0 0 61872

11 palack vagy 20k felett ingyen szállít ki a http://pincearon.hu, de 1900Ft-ért házhoz megy bárhol az országban.

Előzmény: loading (61870)
Noszkó Nóra Creative Commons License 2017.07.02 0 0 61871

Jó estét!Tulajdonomba került 1998-as tokaji hàrslevelű édes fehér különleges minősőségi bor,Àrvay pinc3szet bora.Az ára érdekelne,állítólag nagyon sokat ér gyűjtő szerint.Ebben szeretnék segítséget kérni.Köszönöm szépen.

loading Creative Commons License 2017.07.02 0 0 61870

Ne bántsd őt. Így sikerült a bora, amit úgy tűnik díjaz a piac. Mármint rajtad kívül. Árban egyébként ua. a BT-ben, mint másutt. Én változatlanul kedvelem, de idén a Zenitjéből vettem többet.

Lehet ilyen. De arrafele (értsd Gyöngyös*) mintha az lenne a bevett módi, hogy 2,5 eFt-ig vannak a belépő borok, majd a következő szint 4eFt-tól indul. A nagyon extra 7,5eFt-tól. A korábban és a most indult pincészeteket értve.

 

A múlt héten úgy olvastam, hogy 1 kartontól már ingyen szállít Anti. Vegyest is. Azért nézz rá, hogy nem változott-e meg.

Előzmény: Hepci (61869)
Hepci Creative Commons License 2017.07.02 0 0 61869

Csernyik úr vélhetően úgy döntött, hogy "letermeli" az eddig elért viszonylagos/underground népszerűséget, így csinált egy ilyen reduktív-überillatos vacakot. A jelen olasza nem számottevően jobb, mint a nagy technocégek félennyibe kerülő olaszai, viszont számottevően gyengébb, mint kisebb termelők hasonló árfekvésű olaszai. Pl. ittam mostanában a Balatonfelvidékről Szászit, Martinust, Homolát, Tánczost meg ezt a lent említett Káli Kövek olaszt - ezek közül csak a Káli Kövek nem tetszett jobban.

Azt olvastam, hogy lesz majd Csernyik olaszrizling válogatás, talán az lesz olyan 4000-ért, mint a korábbi sima volt 1500-ért. :)

Köszi a tippet! K. Antit nem bojkottálom, csak nehezen jutok el hozzá... kb. mint a Bortársaság boltjaiba...

Előzmény: loading (61866)
BZoltan Creative Commons License 2017.07.02 0 0 61868

Alkalmanként vonatútra szoktam venni print boros magazint.  Igyekszem a helyükön kezelni őket (mármint reklámújságnak) és így jól szoktam szórakozni rajtuk.

A művalkeszről szinte teljesen leszoktam. Octopus írásai valahogy sosem érdekeltek, egyszerűen nem arról és nem úgy ír ami és ahogy engem érdekelne. Alföldi merlot-t, továbbra is az egyetlen írástudó borbloggernek tartom, hozzá hasonló igényességgel az egykori népszabi top100 szerkesztő és mostanában a http://www.borsmenta.hu/ oldalon író Szabó Edit tud írni. A Német Ricsi stílusa és verbális kreativitása messze az összes magyar borirő felett van, nagy kár, hogy nincsen kapacitása a http://wineflow.hu/ oldalra rendszersebben boros tartalmat tolni. Fater a http://borravalo.hu/-olalon a klasszikus fogyasztói műfaj lenne, de ő is nagyon ritkán ír már.

Szóval felület lenne, meg emberek is vannak, de valahogy nem pörög a tartalom. Valahogy mintha elefántcsonttoronyban lenne ez az egész brancs... friss vér nincsen, mert mindenki a fészbúkot tolja.

Előzmény: Hepci (61863)
BZoltan Creative Commons License 2017.07.02 0 0 61867

Félreérthetően fogalmaztam. Lényegében én is azt gondolom amit te írsz. A 2000-es évek elején szerintem nagyon be volt betonozva a boros közélet, pont ahogy manapság is. Akkor a kitörést egyértelműen a bloggeek és a velük együtt mozduló közönség hozta meg. Akkoriban be lehetett robbanni a köztudatba az online fórumok, portálok, blogszféra révén. Manapság ahogy te is írod már nincsen akkora felhajtó ereje a  blogszférának mint régen.

De ez nem a blpoggerek hibája. Egyébként is, ha a magyar borbloggerekről beszélünk akkor tulajdonképpen 4-5 névről beszélünk: akov, alföldi merlot, octopus, furmintfan és sweetsole. Néha még rszabi, ungert és drbarta tolnak tartalmat, de sajnos egyre ritkábban. De még ők is csak a gumiló alkeszén és a borrajongó blogon tolnak. Ezt a két oldalt összesen 300-400 ember követi rendszeresen, de ha ütőset írnak sem érnek el több mint 1000-2000 olvasót. Ilyen számokkal pedig nem lehet betörni a köztudatba.

Épp a napokban poroltam le egy régi számítógépemet és néztem meg, hogy a böngészőmben a "Bor" könyvjelztő mappa alatt 12 link volt,  köztük ez a topik. Mára ez a 12 tényleg nem több mint 2. Egyszer egy visszavonult borblooggel azt mondta nekem, hogy a 2008/2009-es válság a fő oka ennek. Sokan többet dolgioznak azóta, néhányan elvesztették a munkahelyüket, keményedett az üzlet a válság miatt. Ilyen viszonyok között pedig nehéz fennttartani a lelkesedést. Miküzben a lelkes veteránok egy évtized alatt is megfáradnak, gyerekek jönnek, új hobbik kerülnek elő.

Előzmény: loading (61865)
loading Creative Commons License 2017.07.02 0 0 61866

Nézd, valahogy meg kellene különböztetni a borokat, amelyek szerintem nagyon egyformák, olykor egysíkúak lettek. A boltokban kapható borok termelői mintha túltolták volna, most éppen a gyümölcsre hangolást és a "könnyeddé tételt". Te írtad, hogy pl. Csernyik Olaszrizlingje valahogy semmilyen lett (egyébként hirtelen bekerült a BT-hez, ami remélem neki személyesen előnyös lesz) a korábbiakhoz képest. Azt mondta, hogy "visszább vett".

Számomra egyre kevesebb számú kóstolóként többekkel beszélgetve, mindenkinek hasonló válasza volt, mikor hiányoltam a borainak korábbi egyediségét, erejét, stb.

 

Másrészt, ahogy a mondás tartja: vakok közt a félszemű a király. Így annyira felhúzzák a normál kategóriába került bort, hogy az már lelkesedésnek tűnik pl. számodra. Persze mindez csak saját elmélet.

 

Btw: Kohári Retourt javaslom neked (bár Antinál nem akarsz valamiért vásárolni): lágyabb, mint egy Szecskő Turán, de kellően virágosan telt ízű. Jót tesz neki a Menoir. Turán kedvelőknek ajánlott, az azt utálóknak nem. A most kapható legjobb Turán alapú bor, szerintem az elfogadható árkategóriában.

Előzmény: Hepci (61861)
loading Creative Commons License 2017.07.02 0 0 61865

Szerintem mostanság sem lehet annyira könnyen ismeretlen névként betörni. A mai bloggerek nagyrészt ugyanazon borvidékek (itthon Tokaj), s egy azon borvidékről ugyanazon termelőkről, azok borairól írnak. Arányaiban kevés új nevet lehet olvasni, akkor is jellemzően valamely nagyobb tematikus kóstoló után egyszer. "Utánkövetés" ritka. A fősodorban lévő borvidékeken kívül másról nem nagyon esik szó. A "látogatás a Tolnai/a Csongrádi borvidéken" címek, de lassan a Soproni is extrém álomnak tűnik.

Persze mindenki maga dönti el, hogy mi érdekli. Csak furcsa, hogy szinte ugyanaz mindenkinél (a külföldi témákban van inkább eltérés).

Előzmény: BZoltan (61862)
kifli Creative Commons License 2017.07.02 0 0 61864

ezt a fórumot kell olvasni, innen mindent meg lehet tudni

Hepci Creative Commons License 2017.07.02 0 0 61863

Néha a kezembe akad papír alapú mai boros "sajtó", ezek egészen elképesztő tartalmú izék.

Én csak Művalkeszt olvasok és Borrajongót. Az előbbin egyre sűrűbben van, hogy ha ismerem, vagy netán az írás hatására megveszem az adott bort, nem értek egyet a leírásával és furcsa módon a bor a valóságban gyengébb szokott lenni, nem pedig jobb. A Borrajongón pedig igencsak elszaporodtak a "köszönjük XY-nak a vendéglátást" felirattal végződő írások.

A másik oldalon ott van a realitás, hogy kizárólag hobbiból és kizárólag költve rá aligha lehet sokáig színvonalas blogot írni, amin rendszeresen megjelennek posztok és számottevő látogatottsága van. Egyszerűen idő nincs rá, vagy ha van is, az írónak egy idő után nehéz fenntartani a lelkesedését - ez nem egy klasszikus karitatív tevékenység. 

Előzmény: BZoltan (61862)
BZoltan Creative Commons License 2017.07.02 0 0 61862

A borsajtó évekkel ezelőtti megszűnése nemcsak a borászatoknak tett rosszat, hanem a megmaradó újság és blog íróknak is. Kontroll és visszajelzés nélkül nem működik egyik sem.

 

Nekem kicsit olyan érzésem van mint a 2000-es évek elején amikor az akkori bor establishment teljesen leuralta a boros közéletet. Abból akkor pont a bloggerek segítették kitörni a magyar bor világát. Akkoriban lehetett ismeretlen névként köztudatba berobbanni. 

A kérdés, hogy a mostani állóvízbe kik tudnak és fognak követ dobni. A gumiló művalkeszében nyilván nem sok bizalmam van.

Előzmény: Hepci (61861)
Hepci Creative Commons License 2017.07.01 0 0 61861

Egyre elképesztőbb marhaságokat írnak egyes borbloggerek... arról nem is beszélve, hogy olyan felületeken is erősödő PR-szagot érzek, ahol ez nem volt korábban jellemző...

Konkrétabban pl. a Művalkeszen a sokadik olyan borról (Szeremley Rizling 2015) olvastam mostanában, ami még csak nem is hasonlított a valóságban a leírt kvalitásaira.

Előzmény: BZoltan (61860)
BZoltan Creative Commons License 2017.07.01 0 0 61860

Csendes dűlő - Hárslevelű - 2014

 

Az elmúlt pár évben több borblogger is megénekelte ezt a birtokot, gondoltam ha már szembejött velem a lehetőség akkor egy borukat megkóstolom. Nem volt kidobott pénz, de a tüzijáték elmaradt.

A bor maga tiszta illatú, de sem gyümölcsöknek sem fajtajellegnek nyoma sincsen. Korrekt első benyomás. Az íze is tiszta. bár kicsit karcos savú és a korty lecsengése olaszrizlingesen kesernyés. Önmagában nem egy nagy öröm, de kaja mellé vagy fröccsnek korrekt lehet. Utólag elolvastam mit írtak erről a borról a bloggerek, hát én azokat a körtéket, almákat csak az éretlen savakban éreztem. Tény, az idő nem a primőr gyümölcsöknek dolgozik.

Hepci Creative Commons License 2017.06.27 0 1 61859

Káli Kövek Rezeda Olaszrizling válogatás 2016

Sajátos árképzéssel a CBA (2300 Ft) olcsóbban adja a közeli plázában, mint a Bortársaság (2750 Ft), ahonnan veszik.

Úgy emlékeztem, hogy valahol jókat olvastam róla, ezért best buy-nak gondoltam ennyiért, de nem az. Nem különösebben koncentrált, a savak citromos tónusúak (ez enyhült másnapra). Olyan elegancia és élénkség sincs benne, mint pl. a hasonló árfekvésű Petrányi kódex olaszban.

Előzmény: dezso (61858)
dezso Creative Commons License 2017.06.26 0 0 61858

Mit erdemes mostanaban a Kali-medence kornyeken kostolni?  Eleg reg nem vagyok kepben, kene egy kis segitseg.  Ha vannak teljesen ismeretlen vilagszinvonalu zugboraszatok, nem habozzatok tippeket adni :)

BZoltan Creative Commons License 2017.06.21 0 0 61857

Gonda György:
vongur@gmail.com

https://www.facebook.com/profile.php?id=100000121555785


Én egy jó ideje nem olvasom sem a vinoportot sem a borászportált. 

Előzmény: lazaridi (61855)
dezso Creative Commons License 2017.06.20 0 0 61856

Szerintem irjal az info@-nak, talan osszehoznak benneteket.

Előzmény: lazaridi (61855)
lazaridi Creative Commons License 2017.06.20 0 0 61855

Véletlenül nem ismeri vki ennek a cikknek a szerzőjét?

 

http://www.boraszportal.hu/beszamolo/egeszsegunkre-gorogorszag-7051?utm_source=hirlevel&utm_medium=hirlevel&utm_campaign=hirlevel-0516#

 

szívesen írnék neki. 

BZoltan Creative Commons License 2017.06.20 0 0 61854

Pusztán megérzés :)

A 2015-ös SAP Juhfark  2.8g/l maradékcukorral az eddigi 11 évjáratból  második (a 2012-esnek volt 1.9g/l) legszárazabb juhfarkunk. Értelem szerűen más ízprofilja van egy szárazabb juhfarknak mint egy nedvesebbnek. Ez az íz pedig van akinek jobban és van akinek kevésbé jön be. Van aki erre azt mondja, hogy ez az évjárat nem a kedvence és van aki azt, hogy hét ez nem finom :) Stílus és gusztus kérdése mindez.

Előzmény: Hepci (61851)
BZoltan Creative Commons License 2017.06.20 0 0 61853

Egyrészt mert szerintem készen van és jó. Másrészt azért mert a palackok 95%-a a kreskedelmi csatornákon át úgyis majd csak nyár végére jutnak el a fogyasztó asztalára. Harmadrészt azért, mert mind a fogyasztók, vendéglátósok és kereskedők részéről nagy az igény. A SAP juhfark egy jól működő, bejáratott és megbízható brand, van rá piaci igány.

De ezzel együtt nekünk mindig is a túl korai forgalomba hozatal volt a legnagyobb kompromisszum. A 2011-2013-as boraink szerintem most a legjobbak. De rendesen kivárni ezt a 2-4 évet csak a kereskedőkkel és vendéglátókkal együttműködve lehetséges. Ha azt mondanám, hogy a 2016-as borainkat csak 2020-ban hozzuk forgalomba akkor nekem árbevétel nélkül kellene finanszíroznom a rendszert négy évjáraton át, ami több tízmillió forintos plusz beruházást igényelne. Ezt a pluszt jelenleg sajnos nem tudom kigazdálkodni. Ha másfélszerese lenne a boraink ára akkor 3-4 év alatt ki tudnék gazdálkodni egy ilyen késleltetést. De a mostani piaci viszonyok között ennek egyelőre nincsen esélye.
De a gazdasági okon túl a kereskedők lojális türelmére (kevés kivétellel) sem számíthatok.

A kereskedők és  a vendéglátósok ma Magyarországon jellemzően arra gyúrnak, hogy a lehetőleg bizományba (60-90 napos fizetés lényegében ezt jelenti) kapott bort minél hamarabb kipörgesség és a bevételt még a fizetési határidő előtt egy másik borral megforgassák. Ebbe a modellbe nagyon nem fér bele az, hogy egy kereskedő megvesz és kifizet komolyabb volument azért, hogy azt lassan csepegtetve, a legjobb fogyasztókat/vendéglátóhelyeket megkeresve dolgozzon az időt jobban álló borokkal. Ugyanis ez kellene ahhoz, hogy egy bor jelen is legyen a piacon, de ki is tudja várni a 2-3 éves érlelést megháláló borokat.

Előzmény: kifli (61852)
kifli Creative Commons License 2017.06.19 0 0 61852

akor miért hozod ki, miért nem pihenteted?

Előzmény: BZoltan (61849)
Hepci Creative Commons License 2017.06.19 0 0 61851

No, ezt meg - a szokásos "teengemállandóanpasszióbólekézel" attitűdön kívül - honnan veszed?

Gondolod, tiszta mazochizmusból rendelem ki a borodat egy irtózatosan szorzó étteremben, hogy aztán leírhassam, hogy ez nem olyan jó, mint egy korábbi évjáratod és a 2 évvel idősebb Tornai?

Viszont egy 4+ ezer forintos polci árú bortól elvárok bizonyos élvezeti értéket, amit a '15-ös juhfarkodtól nem igazán kaptam meg. Koncentrált, ez nem kérdés, de egyszerűen nem elég finom. Inkább gyurmás-krétás-neutrális. Igen ritkán iszom juhfarkot, így fogalmam sincs, hogy 1-2 év múlva milyen lesz, most viszont nem lenyűgöző.

Előzmény: BZoltan (61849)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!