Köszönöm szépen neked és a többieknek is a válaszokat.
Igen-igen, remek, amikor az ecet+szbb-t összeöntve kiáltják ki csodatévő elixírnek. :)) Az ilyen tippek kitalálói valószínűleg kanyarósok lehettek ált. isk. korukban, mikor kémia órán a közömbösítést oktatták.
Én is úgy gondolnám, hogy egy kiskanálnyi mennyiség nem oszt - nem szoroz a normál főzéshez képest.
Amúgy az előáztatásnál (szbb nélkül) vajon tényleg "kijön" belőle a keményítő, vagy csak a vágott felületről lemosódik? Én ez utóbbira tippelnék.
Ha keményítő a felszínen a cél, akkor nem egyszerűbb beforgatni keményítőbe? Az édesburgonyát úgy sütik, a közönségessel még nem hallottam, hogy valaki megpróbálta volna akár ezt, akár a szódabikarbónás trükköt. (Talán, mert a közönséges krumpli simán a sütéstől is ropogós.)
Az ecet és a szódabika mindenre is jó, külön-külön is, de együtt igazán hatásos. Legalábbis a hívők szerint. :D
A szódabika melegítve elbomlik, lúgos nátrium-karbonát (mosószóda) lesz belőle. Ebben a mennyiségben használva csak enyhén lesz lúgos a főzővíz, nagy hatása szerintem nincs, de ki kell próbálni sima vízzel és szódabikás vízzel is. Szerintem a sima előfőzéshez képest nincs érezhető különbség.
Van esetleg köztetek vegyész? Ez tényleg igazolható kémiailag, vagy valami újabb bulvárgasztro-szédítés? :)
(Egyébként is szkeptikus vagyok a szódabikarbónás csodahatások tekintetében. Mindenre és annak az ellenkezőjére is jó - ááálllííítóóólag... :) )
Magát a krumplit bármilyen bevált technika vagy recept szerint megsütheted, mégis azt ajánljuk, próbáld ki az alábbi verziót. Szuper ropogós és izgalmas lesz a burgonya, méghozzá egy hozzávalótól. Annyi a titok, hogy a krumplit szódabikarbónás vízben kell előfőzni, csak utána dobni a sütőbe. A szódabikarbóna lebontja a krumpli sejtfalát, a felszínére hozza a keményítőt, így lesz extra ropogós a végeredmény.
A lakásomtól nem túl messze van néhány eperfa, ami a senki földjén áll. Ma reggel egy kilóra valót gyűjtöttem, bár éppen csak érni kezdett. Javarészt fehér eper, a fekete később lesz érett. Azért néhány darabot ebből is szedtem. Persze, jó néhányat ott a helyszínen megettem! Viszont a többiből lekvár készült. Tavaly is főztem, de akkor csak fehérből, az íze jó, de a színe, mint a kocsikenőcs. Az a 10-11 darab, ami a feketéből belékerült, guszta színt adott a lekvárnak, Igaz, nem lett sok, de még folytatom!
Én a levélből készítettem pestót, nagyon finom lett. Lehet enni gyorsan kis kenyérrel, vagy ha gyorsan kell ebéd 2 rohanás között csak főzök ki durum tésztát, teszek rá pestót, és megvan a finom és egészséges kaja.
ha ismered a level izet, akkor ez picit mas. koncentraltabb, de megsem olyan durva. ilyenkor a noveny mar a magokra koncentral, a leveleknek alig van izuk. itt tobzodik. a napokan kaptam szendvicset, amikben volt 1-1 kaveskanalnyi. ennel tobb nem is kell. nalam, az uvegezes utan kimaradt kb 2 kanalnyi mag. rantottat csinaltam, amibe azt tettem bele. huh, az azert menyisegile sok volt. tenyleg a mertek a kaveskanal. viszont nagyon finom. szoval mindenhova hasznalhatod. szendvicsek, kremek, sajtok, sult husok, pastetomok,...