Keresés

Részletes keresés

Fleur de sel Creative Commons License 2023.06.11 0 1 99961

Köszönöm szépen neked és a többieknek is a válaszokat.

Igen-igen, remek, amikor  az ecet+szbb-t összeöntve kiáltják ki csodatévő elixírnek. :))  Az ilyen tippek kitalálói valószínűleg kanyarósok lehettek ált. isk. korukban,   mikor  kémia órán a közömbösítést oktatták.

 

Én is úgy gondolnám, hogy egy kiskanálnyi mennyiség nem oszt - nem szoroz a normál főzéshez képest.

 

Amúgy az előáztatásnál (szbb nélkül) vajon tényleg "kijön" belőle a keményítő, vagy csak a vágott felületről lemosódik? Én ez utóbbira tippelnék.

 

 

Előzmény: öreg_néne_b (99951)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.06.11 0 0 99960

Alap az öntöttvas lábos, azzal sikerül (lehet, hogy a krumpli volt a ludas, én sárga,

sütnivalót használok) - folyt.köv. ősszel, mert újkrumplival nem működik.

 

Előzmény: beetee (99959)
beetee Creative Commons License 2023.06.11 0 0 99959

én kipróbáltam. nekem nem jött be.

Előzmény: nagypapi51 (99956)
beetee Creative Commons License 2023.06.11 0 1 99958

mások azt omlettnek hívják

Előzmény: 55judit (99955)
homerx Creative Commons License 2023.06.11 0 0 99957

anno olvastam en is ezt a dragoman fele modszert, de kiprobalni meg nem tudtam. mire hazaerek, mindig kesz van a sultkrumpli :)

Előzmény: nagypapi51 (99956)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.06.11 0 1 99956

Mindenki másképp csinálja... :)

Sült krumplihoz egy ideje már a Dragomán-féle hideg olajas módszert használom, tökéletes a eredmény.

Előzmény: homerx (99954)
55judit Creative Commons License 2023.06.11 0 0 99955

Ha mindenkinek egyforma lenne az ízlése azt értenéd?😀

Képzeld, én meg liszt nélkül készítettem reggelire palacsintát. Van aki meg csak liszttel tudja elképzelni.😀

Előzmény: homerx (99954)
homerx Creative Commons License 2023.06.11 0 0 99954

ezt most akkor csak en nem ertem? egyesek kemenyitobe fetrengetik a krumplit, masok meg kiaztatjak belole?

nagypapi51 Creative Commons License 2023.06.11 0 0 99953

Mert hogy az édesburgonya/batata nem is krumpli, másként viselkedik sütéskor.

Ezt a keményítőbe forgatós trükköt már én is hallottam.

Ha hasábkrumplit sütök, a darabokat vízben áztatom, hogy a keményítő kijöjjön belőle.

Előzmény: H_G (99952)
H_G Creative Commons License 2023.06.10 0 0 99952

Ha keményítő a felszínen a cél, akkor nem egyszerűbb beforgatni keményítőbe? Az édesburgonyát úgy sütik, a közönségessel még nem hallottam, hogy valaki megpróbálta volna akár ezt, akár a szódabikarbónás trükköt. (Talán, mert a közönséges krumpli simán a sütéstől is ropogós.)

 

Előzmény: Fleur de sel (99950)
öreg_néne_b Creative Commons License 2023.06.10 0 0 99951

Az ecet és a szódabika mindenre is jó, külön-külön is, de együtt igazán hatásos. Legalábbis a hívők szerint. :D

A szódabika melegítve elbomlik, lúgos nátrium-karbonát (mosószóda) lesz belőle. Ebben a mennyiségben használva csak enyhén lesz lúgos a főzővíz, nagy hatása szerintem nincs, de ki kell próbálni sima vízzel és szódabikás vízzel is. Szerintem a sima előfőzéshez képest nincs érezhető különbség.

Előzmény: Fleur de sel (99950)
Fleur de sel Creative Commons License 2023.06.10 0 0 99950

Van esetleg köztetek vegyész? Ez tényleg igazolható kémiailag, vagy valami újabb bulvárgasztro-szédítés? :)

(Egyébként is szkeptikus vagyok a szódabikarbónás csodahatások tekintetében. Mindenre és annak az ellenkezőjére is jó - ááálllííítóóólag... :) )

 

Magát a krumplit bármilyen bevált technika vagy recept szerint megsütheted, mégis azt ajánljuk, próbáld ki az alábbi verziót. Szuper ropogós és izgalmas lesz a burgonya, méghozzá egy hozzávalótól. Annyi a titok, hogy a krumplit szódabikarbónás vízben kell előfőzni, csak utána dobni a sütőbe. A szódabikarbóna lebontja a krumpli sejtfalát, a felszínére hozza a keményítőt, így lesz extra ropogós a végeredmény.

 

 

https://sobors.hu/receptek/spanyol-sult-krumpli-recept

Csimpolya Creative Commons License 2023.06.07 0 0 99949

A lakásomtól nem túl messze van néhány eperfa, ami a senki földjén áll. Ma reggel egy kilóra valót gyűjtöttem, bár éppen csak érni kezdett. Javarészt fehér eper, a fekete később lesz érett. Azért néhány darabot ebből is szedtem. Persze, jó néhányat ott a helyszínen megettem! Viszont a többiből lekvár készült. Tavaly is főztem, de akkor csak fehérből, az íze jó, de a színe, mint a kocsikenőcs. Az a 10-11 darab, ami a feketéből belékerült, guszta színt adott a lekvárnak, Igaz, nem lett sok, de még folytatom!

nagypapi51 Creative Commons License 2023.06.07 0 0 99948

Jól hangzik, és a dió /még mindig/ olcsóbb, mint a fenyőmag. Semmi parmezán?

 

Előzmény: 55judit (99947)
55judit Creative Commons License 2023.06.07 0 0 99947

Az enyémet nem kellett finomítani, elsőre olyan volt hogy hmm!

Összetétele: medvehagyma, enyhén pirított dió, sörélesztőpehely, pici só, annyi olíva, hogy pépesíteni tudja a cuccot az aprító.

Előzmény: nagypapi51 (99946)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.06.07 0 0 99946

Lehet finomítani a dolgot, fele petrezselyemzöld, fele medvehagyma, utána irány a gyár! :)

 

Előzmény: homerx (99945)
homerx Creative Commons License 2023.06.07 0 0 99945

nos, az en medvehagymas petom utan a fiad, lanyod nem biztos, hogy visszamenne dolgozni a gyarba, hacsaknem franciaorszagban el :)

Előzmény: 55judit (99944)
55judit Creative Commons License 2023.06.07 0 0 99944

Én a levélből készítettem pestót, nagyon finom lett.  Lehet enni gyorsan kis kenyérrel, vagy ha gyorsan kell ebéd 2 rohanás között csak főzök ki durum tésztát, teszek rá pestót, és megvan a finom és egészséges kaja.

Előzmény: nagypapi51 (99943)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.06.07 0 0 99943

Ez a termése.

Én virágzás előtt a bimbóját szoktam ecetben/olajban eltenni, de inkább csak látványos, mint sem

extra ízletes. Marad a levél.

 

Előzmény: 55judit (99941)
homerx Creative Commons License 2023.06.07 0 0 99942

ha ismered a level izet, akkor ez picit mas. koncentraltabb, de megsem olyan durva. ilyenkor a noveny mar a magokra koncentral, a leveleknek alig van izuk. itt tobzodik. a napokan kaptam szendvicset, amikben volt 1-1 kaveskanalnyi. ennel tobb nem is kell. nalam, az uvegezes utan kimaradt kb 2 kanalnyi mag. rantottat csinaltam, amibe azt tettem bele. huh, az azert menyisegile sok volt. tenyleg a mertek a kaveskanal. viszont nagyon finom. szoval mindenhova hasznalhatod. szendvicsek, kremek, sajtok, sult husok, pastetomok,...

Előzmény: 55judit (99941)
55judit Creative Commons License 2023.06.07 0 0 99941

Ez a magja? Milyen íze van? Mibe használod?

Előzmény: homerx (99938)
Popenka Creative Commons License 2023.06.06 0 0 99940

Gyönyörű.

Előzmény: homerx (99938)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.06.06 0 0 99939

megdolgoztál vele, grat!

Előzmény: homerx (99938)
homerx Creative Commons License 2023.06.06 0 0 99938

keszitettem nehany uveg medvehagyma _caprit_. van ami olajban, van amit 2%-os sooldatan tettem el.

 

nagypapi51 Creative Commons License 2023.05.28 0 1 99937

üdv a topikon! :)

Előzmény: joy (99936)
joy Creative Commons License 2023.05.28 0 0 99936

Húspuhító.

Előzmény: Popenka (99917)
yüz karasi Creative Commons License 2023.05.16 0 0 99935

Gergő bátyám tud maga úszni?

Biztos tudok, igaz, vízben még nem próbáltam. D

Előzmény: GPF (99933)
GPF Creative Commons License 2023.05.02 0 0 99933

Biztos lehet, de még sose próbáltam.

Előzmény: kis_kiraly (99932)
kis_kiraly Creative Commons License 2023.05.02 0 0 99932

Pihentetés után lehet-e a fagyasztóba/hütőbe tenni? És majd kiolvasztásakor húznám ki.

(Kelt tésztánál tudom, hogy müködik: legalábbis 4 napos lángostésztát is kisütöttem már. Mondjuk az hűtős volt)

Előzmény: GPF (99929)
kis_kiraly Creative Commons License 2023.05.02 0 0 99931

Köszi a választ! Ez a dagasztás részét megpróbálom úgy csinálni legközelebb.

Előzmény: GPF (99929)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!