Tegnap két -számomra új- sajtot kóstoltam. Az egyik a Fromaster csalános tömbsajtja. Nagyon finom, harmónikus ízvilága van, kicsit mintha cheddart kereszteznénk brie sajttal, puhába hajló állagú, és a csalán kitűnő ízesítője. Ára 4987/kg.
A másik sajt a Buche Blanche francia kecskesajt. Kiváló, kötelezően kóstolandó! Kicsit megperzselve, ahogy kell, kívül keményebb, belül lágy és krémesen puha, nagyon finom aromás ízvilággal. Ára 5717/kg.
Kérdésem: az Old Amsterdamerről van valakinek tapasztalata?
Lakotarsam Pragaba latogatott a hetvegen, onnan hozta a mai bejegyzes temajat ado sajtot: 'Pivni syr', vagyis - sorsajt.
Minden sajtsznob tudja, hogy a sajthoz bor kell, ezt a sajtot megis sorrel kell fogyasztani, SOT, sorrel kell osszekeverni.
90gramos, rud alaku kiszerelesben lehet vasarolni ezt a dolgot, igazsag szerint kinezetre nem is annyira sajtjellegu: egy sotetes szinu tomb, benne elvetve 1-2 lyukkal. Mint egy trappista, csak sotetebb.
A szagarol nem igazabol tudok mit mondani, a fertelmes es a gyomorforgato mellett talan a kibirhatatlan az a szo, ami illik ra, a palpusztainal erosebb szag kerul az orrunkba, ha olyan batrak vagyunk, hogy megszagoljuk. Az ize is nagyon eros es hosszantarto, de nem a camembert stilusaban, valahogy attol kulonbozik (nem tudom leirni hogy miben :)
Az elkeszites modja: 1) legyozni undorunkat 2) a sajtrudat (2 rud/2 fo) feldaraboljuk kisebb darabokra 3) melleszelunk egy fel fej kozepes voroshagymat 4) belenyomunk egy keves (de nem annyira keves) mustart 5) beleontunk kb ket dl sort [pl stilszeruen staropramen, de lehet akarmilyen vilagos sor]
az egeszet osszenyomkodjuk-osszekeverjuk, amig egy mar nem folyos, de nem is szilard masszat kapunk. Ezutan Kenyerre kenve fogyasztjuk. En a szag utan (es sor-gyulolokent) nagyon nehezen vettem ra magam, hogy megkostoljam, bar furcsamod a szag a kevergetes folyaman eltunt... Aztan megkostoltam.
FINOM! Legjobban talan a korozottre emlekezteto ize van eloszor, aztan kesobb elojon a sajt ize, de nem olyan erosen, mintha magaban fogyasztana az ember. A sor keseru izet igazsag szerint en nem ereztem...
Vagyis roviden: jo sajt, de azert nem egy lagy emmental :p
Nah, kiprobaltam a sonkas parenyicat is... Rosszul emlekeztem, "csak" 3800-ba kerul kiloja... Gyakorlatilag elrontott (= nem olyan szalas szerkezetu, hanem inkabb omlesztett sajtra emlekezteto) parenyica, jo fustolt izzel, es benne savosan parenyica-sonka-parenyica-sonka...
A 'sonka' reszt inkabb idezojelbe tennem, leginkabb a 'Tesco Gazdasagos fustolt izu huspep' kifejezes illene ra, ami azert egy sparban vasarolt termeknel nem szep dolog...
Egy szo mint szaz: maradunk a regi parenyicanal...
> nagypapi > A sajtszag az egy dolog, de ha olyan eros hogy beleszedulsz, az mar tulzas :] ezert is tolodtam el az utobbi idoben a kemeny-felkemeny sajtok fele: emmental, comté, raclette ...
az ehavi szerzemenyek: 1) valami olasz juhsajt [huh, itt a papirja, epp vacsora utan vagyok: Pecorino Siciliano, enyhén juhtúróra emlékeztető íz] 2) mimolette jeune (3 honapos friss narancssarga, enyhen pikans izu sajt, nagyon jó!) ... Ezek a sajtok kevésbé ütősek mind szagra, mind ízre; inkább a lágyság dominál... Én ezt preferálom...
Nőknél is a lágyságot kedvelem, legalábbis úgy emlékszem [na jó, de ez nem a 'bőgjünk hogy milyen régen voltam nővel' topic :P]
Majd szép lassan végigolvasom a topikot, a legutóbbi százban beszélgettetek a szag (bocsánat, illat) szükségességéről. SZtem a jó sajthoz hozzátartzik a rá jellemző illat is. Képzelj el egy kívánatos nőt, saját testillata nélkül (nem művi, illatszer gerjesztette, csak a natur) Lelombozó lenne...
Bocs, ha írta már vki akkor tárgytalan:
Bächer Iván: Vándorbab c. könyvét, és ezen belül 'A pálpusztai' epizódot kéretik elolvasni! :)
A parenyica sajnos mindig az elit árkategóriában volt, sztem túlárazott.
Kedvenc sajtom nincsen, sajtjaim vannak.
Magyarok közül pl. a parenyica is, a rúzzsal érők közül a szexárdi csemege, ilmici, pálpusztai. A trappista nagyon leromlott, a Dámtej gyártotta emlékeztet talán a legjobban a régi ízre-állagra. A szlovák kvárgli minősége nagyon hullámzó, hol kiváló, hol szinte ehetetlen, élesztőízű.
A relative gyakrabban (vagyis: nem a sznobsag kielegitese celjabol :) ) fogyasztott sajtok kozul a kedvencem a fincsi fustolt parenyica sajt...
Ritkan tagitom sajt-latokoromet szupermarketbol, de az utobbi idoben ket uj parenyica jelent meg az Intersparban... az egyik a sonkas parenyica, a masik pedig a fuszeres "pikans" parenyica, mindketto boven az 'elit-sajt' arkategoriaban (az utobbi kiloja 3000 forint, az elobbi ha jol emlekszem 5000 korul van) ...
Szokasos "Egyszer elunk (es akkor is k...va szarul)" felkialtassal vettem ra magam, hogy a ketto kozul az olcsobbat kiprobaljam ... Hat, csalodas... :/
Igazsag szerint nem tudom megtippelni hogy mivel van beszorva a sajt, leginkabb valami paprika-feleseghez hasonlithato a dolog... de nem a tavolrol erezheto paprikaval van a gond, hanem a soval... valami eszmeletlenul sosra sikerult ez a sajt, ezaltal eleve predesztinalja magat arra, hogy csak kis falatokban fogyaszthato, igy viszont a paprikas-fustolt izbol semmi sem erezheto, es az utoizbol is csak a so ize veheto ki ...
Egyszoval: nem eri meg az arat, akkor mar inkabb a sima parenyica... ... Bar, meg ott van az a sonkas... :P
>Dydand> "A pálpusztai nem camambert", majdnem azt irtam ide h "ILYET EN NEM IRTAM", de ujraolvasva lehet hogy megis :D
szal, rephrase: "Na, en pl. nem annyira a kulso peneszes sajtokert vagyok oda, a tul eros izu/szagu camembert (es a palpusztai) sem a kedvencem. Ennek ellenere sajtkedvelonek vallom magam :P"
vagyis, felesleges es valoban felreertheto volt az "igy" szo hasznalata :P
> fan_fan > oooooupsz, azzal en maradtam ados, bocs :) ... ize...
The wine cheese is a soft cheese speciality from the Steiermark.
Its ripe time amounts to six weeks. Meanwhile it is rubbed in repeated with a Zweigeltgelaeger (wine yeast). The cheese receives thereby its typical, nearly black crust with a tender approach of milk mould. The wine cheese has one tender pikanten taste with an easy flavour of the branch ELT grape/cluster. "
Szoval: Zweigelt-el bedorzsolt, hat het alatt erlelt sajt. Majdnem fekete kereg fejlodik ki, enyhen nemespeneszes (asszem :]) ... Pikans, enyhen a Zweigelt-szolore jellemzo ize van. ... Tobbet sajna nem tudok, a nemetorszagba utazo havernak elfelejtettem megemliteni a dolgot, bocs :D
Bizony én sem kaptam választ annakidején arra, mi is tulajdonképp az a (német eredetű) borsajt, amit a váci Kaiser`s -ben lehet kapni és fotót is tettem be a csomagolásáról, engem ízben nagyon emlékeztet a Pálpusztaira. Borban (is) érlelik ?
Bizonyos felvetések mélyebb, gyártástechnológiai vonatkozású kérdések, amik túlmutatnak azon, kinek milyen sajt ízlik.
Másrészt pedig: hol Kaiser`s van, hol CBA, hol egyéb, szóval az itt említett valamely sajtot nem biztos, hogy bármely topictárs be tudja szerezni.
Az oké, hogy nem off ha sajt a téma, de mi értelme, ha nem kap választ az ember? ;)
A pálpusztai nem camambert, ez azért kettő;) (bár ugyanúgy rúzsflórával készítik, a camambert jóval kevesebb ideig -viszont sokkal magasabb páratartalom mellett- érik).
A DanaBlu-val kapcsolatosan éressel összefüggő tapasztalatokra szerettem volna rákérdezni, de azt hiszem ez nem az a fórum;)
ps> A kiraly sajtok kozul kimaradt a fuszeres mozzarella. 5900/kg, vagyis ket golyo kerul kb. egy ezresbe... Drága mint az istennyavaja, de IGAZI mozzarella. Enyhe héj-szerű réteggel a külsején, lágy, tökéletes belsővel, fűszerezett olivaolajban, paradicsomdarabokkal.... leírhatatlan... A CBA-ban vettem múltkor leárazott "mozzarellát" (=túró-állagú műanyagot); 950 forint lett volna egy kiló... 5000 forinttal lehet hogy nem jobb a Culinaris-os változat, de hogy inkább eszek két golyót abból, mint egy kilót a CBA-s változatból, az biztos :DDD
Na, en pl. nem annyira a kulso peneszes sajtokert vagyok oda, a tul eros izu/szagu camembert (es igy a palpusztai) sem a kedvencem. Ennek ellenere sajtkedvelonek vallom magam :P
Amugy, lehet hogy Palpusztai Light-ot vettel, nem? :P Vagy ápdét menuset :D
na, de hogy vegre bunko onzo modon sajat tapasztalatokrol irjak... Mik is voltak az elmult honapokban a hutoben... :]
A szokasos Raclette-rol mar nem is meselek. Illetve megis :D Ugy erzem, kezdek kikupalodni a Raclette-ek korul, immaron kemeny NEGY fajtat ettem. Az egyik a Sparban talalhato nemet, a masik asszem osztrak (vagy ez is nemet?), a harmadik Culinaris fele francia, a negyedik pedig Culinaris fele draga-francia (valami specko tejbol keszul, nem emlekszem milyen :D) ... Nos, az iz-erosseg is valahogy igy halad a gyengetol az erosig, gyakorlatilag szerintem a kozepso ketto tekintheto emberi fogyasztasra alkalmasnak :D
Persze volt szokasos francia/svajci Emmental is, ez hozza a szintet, elolvad a szamban... Kostolo szinten (Culinaris roolz :P) kiprobaltam valami "barlangban erlelt emmental"-t, majd' kilencezer forintot kene kipengetni egy, Emmental-hoz kepest mar-mar tul eros izert. Nem jott be.
Es akkor a lenyeg :)
Comté. Lyuk nélküli kemény sajt, Ízre valahol az Emmental és a Raclette között, igazából az első íz inkább az Emmental-hoz, az utóíz inkább a Raclette-hez áll közelebb, persze rágás közben az ízkavalkád leírhatatlan. Csak hát szegényem drága, 7900 :/
Ricotta. Olasz lágysajt, első ránézésre (állagra) a túró és a tejszín között, talán a tejszínhez közelebb. ízre is tejszínes-vajas érzés, de sokkal nehezebb. A http://www.culinaris.hu/receptek/tapas_antipasti/ricottas_bruschetta.html receptet követve fontana sajttal (nagy vonalakban olyan, mint a comté, más utóízzel) BAROMIRA ESZMÉLETLENÜL HIHETETLENÜL JÓ. Persze Bruschetta helyett tetszőleges más normális kenyér jó a recepthez.
Mascarpone. A jó öreg tiramisu-alapanyag, mégis, be kell vallanom, tisztán Mascarponét nem ettem eddig. Most sem tisztán ettem, hanem étteremben valami áfonyás-gyümölcsös öntettel és valami mogyoró-szerű darabokkal... MENNYEI...
Egy szó mint száz: SAJTRA FEL. Bocsi, ez hosszú lett :P
Lehet, hogy itt off, de azért hátha (ha mégis off légyszi jelezzétek, hogy melyik a szaktopik!)
Eddig is rajongtam a Pálpusztai sajtért (ki ne, aki szereti a sajtot), most viszont egy másik gyártó termékéhez jutottam, ez a Csermajorban gyártott Pálpusztai-féle. A gondom a következő: állagra inkább camambert-re emlékeztet, bár illatában (és nagyon gyengén ízében is) Pálpusztaira. Nem tudjátok: ez direkt ilyen (azaz "szalon" pálpusztai), vagy csak én fogtam ki egy szikkadtabb példányt?
Másik kérdésem a Dana Blu-val lenne kapcsolatos, de ezt csak akkor, ha tényleg jó helyen járok (mert a "Melyik a kedvenc sajtod?" téma önmágában édeskevés a sajtok tulajdonságainak megvitatásához - vagy mégsem?;)
korabban irtam: " Zárásként pedig kaptam egy morzsányit az olasz-magyar koprodukcióban készített "Aszúszemekkel érlelt kéksajt"-ból, ami már nevében hordozza a sznobizmust és az aranyárat, szal direkt örültem neki, bár a 9900-as kilónkénti ár megnyugtatott afelől, hogy ilyet én sosem fogok venni :D
Hát mit is mondjak... A sajttömb tetején vannak az aszúszemek, valami nagyon jól néz ki kívülről, belülről pedig egy közepesen kékpenészes sajt, állagra inkább a gorgonzola selymessége, mintsem a Roquefort markánssága jön ki belőle, ízre pedig... Először egyértelműen édes, aztán távolról enyhén érezhető az aszúbor utóíze, végül pedig a kéksajt enyhén sós íze "
... lehet h van hozza valami koze, nem?
Lakotarsam megy ki Munchenbe decemberben, megkerdeztetem vele :D [ha mar "die bayerische traditionsmarkte" :P]
Egyszer írtam már erről a borsajtról, most sikerült kifognom egyet, ahol nem ragasztották le a grafikáját magyar termékismertetővel. Azt hiszem a "rúzs" sajtok családjába tartozik. Én csak ajánlani tudom.
De vajon mi a gyártástechnológiai kapcsolata a borral ? Borban érlelik ?
Igazán finom cheddar-t -meg fogsz lepődni- Ukrajnában ettem. Valami fantasztikus, nem az a gumiszerű akármi, amit általánosságban ezen a néven kapni lehet.