Keresés

Részletes keresés

amaszat Creative Commons License 2021.09.07 0 0 31494

Ha ezt előbb tudom :( 2 napja voltunk a Transzfogarasin, de sajnálom, hogy csak a Bilea-tóig mentünk fel.

 

Bizony, mi is láttunk olyat, amikor kocsiból kiszórták a kajamaradékot az útszélén üldögélő medvének. Sajnos egyre több a hülye ember.

 

Előzmény: Bombyna (31493)
Bombyna Creative Commons License 2021.09.07 0 0 31493

A vidraru tó mellett volt mind. A köcsög románok nem egy helyen lattuk hogy dobáltak nekik chipset zacskóstul.

Előzmény: amaszat (31492)
amaszat Creative Commons License 2021.09.07 0 0 31492

9 medvét láttatok?? Merrefelé?

Irigykedem :) főleg a bocsok miatt, mi csak 3 termetes példányt a Szent Anna tó környékén. 

Előzmény: Bombyna (31488)
Bombyna Creative Commons License 2021.09.05 0 1 31491

Ka Pál Creative Commons License 2021.09.05 0 0 31490

A Butii-t száraz lábbal megjártam, de kétségtelenül sziklás, patakos, de hát ez a jó benne. Egyébként két túrista jelzés is vezet fel benne...

 

Krivániai-szurdokot nem néztem meg idő hiányában még.

 

A Véka-szurdok az említett vasúti alagúton (balra kör) szerintem körtúrásítható, bár ahogy írtam volt szerintem nem érdemes, egyébként ugye nem is voltam végig a szurdokban a gusztustalan víz miatt. Jobbra meg nem érdemes kerülni a Bolii barlang felé, mert nagy szintkülönbséggel egy mindkét oldalán korláttal ellátott, forgalmas főúton kellene visszamászni a kiindulási pontra.

 

 Scocul Urzicarului nem ismerem...

 

 

Előzmény: cobranco (31487)
Ka Pál Creative Commons License 2021.09.05 0 0 31489

Google által jelzett út szerintem nem létezik, a lila a Maps.me, azt nem kerestük a felesleges szintemelkedés miatt, a sárga, amin mi mentünk, a piros, ami a füves réten nem azonosítható be, de a végétől a vízmosás már egyértelműen vezet a piros jelzés első fellelhető nyomáig.

Előzmény: cobranco (31487)
Bombyna Creative Commons License 2021.09.05 0 0 31488

Na akkor Te voltál legközelebb lecsapok Rád ezt veheted fenyegetésnek is)))))

Kérdezz nyugodtan horvát ügyben remélem tudok válaszolni is:D

Amúgy 9medvet láttunk ebből 3kicsi volt. Marha nagy élmény 2meterrol. Az út mellett ültek. Már 20eve vadaszok medvere (fényképezőgéppel) végre sikerült. Voltunk a Transfogarasin Transalpinan Páring-hg Kazán szorosban.Az utak csoda de már jobbak mint nálunk. Tiszta Amerika. 

Előzmény: cobranco (31485)
cobranco Creative Commons License 2021.09.04 0 0 31487

Köszi a részletes választ. Így leírva ez eléggé problémásnak tünik, ráadásul, ha jól értem, igen komoly felesleges szintekbe is belefuthatunk. Néztem a map.me-n a nyomvonalat, elég egyértelműnek mutatja, kérdés, hogy mennyire pontos, ha valóságban megpróbáljuk lekövetni. Mindenesetre viszem az itineredet a telefonban, aztán az esztenánál tartunk egy terepfelmérést, sikerül-e beazonosítani a tereptárgyakat. Túrabeszámolókban én is olvastam 6-7 órás köridőről, rohanni mi sem akarunk, de vakfutam sem hiányzik.

Köszi a Cheile Butii tippet, ránéztem, erősen patakban gázolós, még átgondolom.

Amit én szúrtam ki, az egy kicsit feljebb, a Cheile / Podul / Scocul Urzicarului, szintén egy zsákkanyon.

 

A Véka, illetve a Krivádiai szurdoktúra esetében az lett volna a kérdésem, hogy lehet-e körtúrát csinálni vagy vissza kell baktatni a patakmederben ugyanott.

Előzmény: Ka Pál (31486)
Ka Pál Creative Commons License 2021.09.04 0 1 31486

Az emlitett jelzetlen rész, illetve tévelygés a fenti mezőn, a Stana Scorota felől is gáz vagy abból az irányból egyértelműbb? /Egyébként én is maps.me-t használok/

Szerintem arról még gázabb, mert felfelé haladva nincs meg a rálátás a völgyre, így nincs domborzati optikai vezetés. A probléma szerintem a forrás és a sárgakör-piros jelzés találkozása között csúcsosodik ki. Miután mi elvesztettük a forrás irányából érkezve a piros csíkot, úgy döntöttem, hogy iránytű szerint és a domborzatot követve megyek tovább, megpróbálok beletalálni a sárga kör jelzés völgyébe. Ez szerintem ellenkező irányból, felfelé kaptatva, nehézkesebb, de lehet a sárgakör felvisz a gerincre és onnan ugyan olyan jól be lehet lőni az irányt a forrásig. Én ezt a kurfnit kihagytam, 20°C-ban nem kívántam a tűző napon kilométereket felfelé caplatni a legelőn, bizonytalan irányban, miután addig már végig mindkét oldalra jó kilátással jöttem (sőt előzőekben megcsináltuk már a Pelegiitől a Bucura tavat is, nem éreztem, hogy veszítek valamit is a gerinc ismételt megmászásának kihagyásával). A te irányodból ezt úgy lehet megcsinálni, hogy a Stana Corotánál lévő egyetlen ház fölött azonnal balra (a sárga kör jobbra tér el a patak felé a fák közé, nem derítettem fel hová), a kis patakon átkelve a karámok között kell elkanyarodni balra, felfelé a hegyre (lefelé ugyan ezen a lejtőn, a piros háztető elő-elő bukkanása miatt könnyebb célba érni). Ezen a jelöletlen, de jól követhető birka csapáson mindig balra tartva, a jobbra, előre lévő gerinctől balra eső "apróbb" szikla torony felé tartva (alulról ez egy középen sziklás nyeregnek tűnik), azt jobbról megkerülve feljutsz egy széles, lapos, füves vápába, azon nyugat felé, a legmélyebb pontokon tartva egy kisebb itató tó érintésével (a sziklától a cca. 500 m-re lévő tavacskáig nincs látható ösvény a magas fűben), a tótól már kitaposott vízmosásban jutsz a forrásig. A vízmosás végében már van egy kidőlt fémoszlop, ahol 90°-os balra fordulással (innentől már jól követhető a piros jelzés) erős kaptató van egy horhosban a gerincig, utána kis hullámzással vezet az út, jól járható/ látható ösvényen a Jorgován kőig, végig szép kilátással. 

 

Az általunk választott irányt azért preferáltuk, mert az érzékenyebb térdünkkel a Jorgován kő-camping meredély kényelmetlenebb lett volna lefelé. A mi irányunkból az eleje meredek kaptató, aztán viszonylag lankásabb lejtéssel jutottunk le a főútra. 

 

 

-Az esztenáknál kell-e tartanunk vérszomjas kutyáktól?

Igen! Szerintem igen szomjasak lehetnek arrafelé az ebek, mert ha voltak is, a fák között bujkáló pataknál ittak. Egyébként néhány morc pásztoron kívül nem volt dolgunk más élőlénnyel, a birkák is a ti tervezett útirányotok szerint, felfelé haladva, jobbra eső erdős részben kolompoltak, csak hallottuk őket, valószínűleg a kutyák is ott hűsöltek.

 

-A teljes kör, beleértve az aszfaltos szakaszt is időben kb mennyi?

Nekünk ~15 km-re és bő 9 órára jött ki az út (erre a mapsme szűk 6 órát ír, szerintem az utópia ...). Reggeliztünk a Jorgován kövön, ebédeltünk a forrásnál, meg közben több helyen a gerincen is ücsörögtünk 10 perceket meleg-napos időben, szép kilátás mellett. Az aszfalt a végén, viszont már nagyon nem hiányzott.

 

 

-Sok túrázó volt-e vagy mág holtszezon van?

1/2 8 körül indultunk csúcs támadásra, 3 párral találkoztunk felfelé menet. 2-őt mi hagytunk le, egy fiatal, zergével szennyezett génállományú pár meg minket hagyott állva. Kb. fél órás reggelizés közben még felért egy cca 10 fős, tizenéves csoport. Apukákat, anyukákat mi már nem vártuk be, tovább álltunk. Onnantól kezdve, csak a Scorotánál találkoztunk 2 pásztorral, meg egy pásztor asszonnyal, majd 2-3 autóval az aszfalton.

 

-Medve mennyire gyakori ezen a területen?

Nem tudom, én nem láttam egyet sem, de a Pelegii felöli oldala a hegyvonulatnak medve rezervátum a helyszínen kirakott térképtáblák szerint. A Pelegii felöli völgyben is több helyen ki volt írva a medve veszély és rezervátum felváltva, sűrűn. Gondolom a határokat a medvék nem nagyon tisztelik, s lehet rosszul olvasnak térképet is, figyelmeztető táblát is. Minden esetre az övtáskáinkon van csengő és a bokros, nehezen belátható részeken néhány 10 méterenként tapsolni szoktunk, meg ha van elég levegő, beszélgetni.

 

-Vannak-e gázlók, mocsaras részek, milyen túrafelszerelés ajánlott?

Teljesen jól járható, többnyire kavicsos az ösvény, a füves részek is szárazak a gerincen. Mi nem szeretjük a bakancsot, inkább a sokkal könnyebb, lélegzős, vízálló túra félcipőket használunk. Esőben lehetőleg nem túrázunk.

Reggel viszont elfér a vízlepergetős lábszár védő a magas fűben. Mi rétegesen öltözködünk: póló, vastag flanel ing, vékony pulcsi, vastag polár, lélegző-vízálló széldzseki mindig van nálunk, bármilyennek is látszik az idő reggel.

 

-Milyen időjárási viszonyaitok voltak,  kell-e igy szept közepén téli körülményekre készülni a 2000 méteres gerincen, szél, hideg, stb?

Mint fentebb írtam, jó időnk volt nagyon, a gerincen fújt a szél s talán 18-20°C lehetett hőérzetben, de a pólón a vastag ing levetve-fölvéve az épp aktuális emelkedő-lejtő alapján bőven elegendő volt. Más kérdés, hogy egész napos túrára őrültség elindulni a fentebb felsorolt minimális ruházat nélkül. Mi nem szoktunk hátizsákot cipelni. Ővtáska, függesztékek és a derekunkra kötve a pulcsik is, szerintünk ez kényelmesebb, mint a hátizsákot ráizzasztani a hátunkra, és nem húzza a vállat sem.

 

-Kempingről valami infó, free vagy fizetős, árak?

Ezt nem tudom, ennél már idősebbek vagyunk, hogy sátrazzunk a hidegben. Ki volt írva egyébként, hogy magán parkoló, továbbá villanypásztorral körbe volt kerítve a felső rét, ebből azt gondolom nem ingyenes a sátrazás sem. Viszont az aszfalt út mellett a ligetes részen is végig bivakoltak illetve vadkempingeztek a helyiek, több tucatnyian, nyilván ingyen.

Néhány kilométerrel visszább van mellesleg a Complex turistic, hétközben becsobbanva 10 EFt-ért adtak egy teljesen korrekt, kétszemélyes, zuhanyzós szobát. Nagyon jó az étterme, főleg, hogy a Retyezát panzión túl a legközelebbi étterem kis túlzással Petrozsényban van. 2 EFt-ért adtak volna bőséges reggelit is, de túl későn nyit az étterem reggel, mi azt nem vártuk meg. A környéken van néhány bérelhető ház, szoba (Casa, Cabanna, ezek 2 főre már 6-7 EFt-ért megkaphatók) a főút mellett. Kissé visszább található a völgy legdrágább szállása a Retyezát Panzió, kifogástalan étteremmel és szobákkal (fürdő medencével, horgásztóval), 20 EFt alatti szobaárakkal. de sokszor teltházas, a többlet szolgáltatásait úgy sem használnánk és hát erre a környékre nem az úszómedence miatt érkeztünk...

 

 

A Véka-szurdok bejáratához reggel, 7-kor érkeztünk. Ki korán kel, leit lel: az őr még nem volt ott, így vám fizetése nélkül nézhettük meg. A neten fellelhető, vízben gázolós sétához nem volt kedvünk, annyira mocskosnak tűnt a víz, felakadt rongyok, meg mittudoménmik közé nem szívesen dugtam volna be a lábam. A bal parton (már vízfolyás szerint, amúgy jobb oldalt az érkezési irány szerint) a szikla oldalán viszonylag messze, kb 20-30 m-t be lehet mászni egy kis ügyességgel. Ahogyan láttam a videóidat, szerintem menni fog nektek is. A másik oldalról is be lehet nézni valószínűleg, de ahhoz a vonat alagúton kell átmerészkedni. Én nem találtam jó ötletnek, így megelégedtünk az alvízi irányból benézni a szurdokba.

Bár érdekes volt az "omega" keresztmetszetű kanyon, nekem sokkal jobban tetszett a fentebb említett Complex turistic fölött nyíló Butii szurdok (magyar nevét várom, ha tudja valaki), a tiszta patakvizével, nehezen járható, sziklás, mászkálós medrével...

 

Előzmény: cobranco (31484)
cobranco Creative Commons License 2021.09.02 0 1 31485

Lillafüreden viszonylag gyakran feltünök, mivel ott lakok :) Szóval biztos én voltam.

Mivel az idén még egy dalmát tengerpartos túra is tervben van, néhány technikai infó kéne tőled is, ha hazajöttél. Nyilván majd a horvát fórumban...

Előzmény: Bombyna (31481)
cobranco Creative Commons License 2021.09.02 0 0 31484

Van, de még mennyire, hogy van, mivel pont ezt a körtúrát akarom megcsinálni csak fordítva, a Scorota-kanyonon fel.

Kérdések:

-Az emlitett jelzetlen rész, illetve tévelygés a fenti mezőn, a Stana Scorota felől is gáz vagy abból az irányból egyértelműbb? /Egyébként én is maps.me-t használok/

-Az esztenáknál kell-e tartanunk vérszomjas kutyáktól?

-A teljes kör, beleértve az aszfaltos szakaszt is időben kb mennyi?

-Sok túrázó volt-e vagy mág holtszezon van?

-Medve mennyire gyakori ezen a területen?

-Vannak-e gázlók, mocsaras részek, milyen túrafelszerelés ajánlott?

-Milyen időjárási viszonyaitok voltak,  kell-e igy szept közepén téli körülményekre készülni a 2000 méteres gerincen, szél, hideg, stb?

-Kempingről valami infó, free vagy fizetős, árak?

 

Útba esik még a Krivádiai- illetve Véka-szurdok is, ha ismered, akkor még zaklatnálak :)

Előre is köszi!

Előzmény: Ka Pál (31479)
Bombyna Creative Commons License 2021.09.02 0 0 31483

Ok de ha azt nézed a legelőn se tudom hogy tévedsz el faszan mutatja hol vagy ha jó a gps jel.

Előzmény: Ka Pál (31482)
Ka Pál Creative Commons License 2021.09.01 0 0 31482

Nem a térképpel, hanem a terepi jelzésekkel volt a probléma az irdatlan méretű legelőkön. Szerintem megették a birkák az acél karókat, vagy a pásztorok építettek belőle valamit...

 

Köszi az alkalmazás tippet, én Mapsme-t használok offline+GPS, eddig még nem csalódtam benne se autó, se bicikli, se gyalog utak tekintetében, sem Európában, sem Ázsiában, de még Afrikában is jó volt. Igaz a turista jelzéseket nem mutatja, de tájfutó múlttal jól boldogulok vele, másrészt Erdélyben minden nagyobb parkolóban ki van téve a környék térképe (le szoktam fotózni a szintvonalak és a biztonság kedvéért).

Előzmény: Bombyna (31480)
Bombyna Creative Commons License 2021.09.01 0 0 31481

Kösz de až Mar keso most vagyok a fogarasiban. Elég mocsok idő van. Az lehet hogy téged lattalak tavaly biciklivel Lillafureden? Valami csajnak magyaraztal vadul valamit.))))

Előzmény: cobranco (31477)
Bombyna Creative Commons License 2021.09.01 0 0 31480

Mapy.czt ajanlom. Telefonnal mukodik..

Előzmény: Ka Pál (31479)
Ka Pál Creative Commons License 2021.09.01 0 0 31479

Jómagam a campingből csináltam körtúrát: Jorgován kő - piros jelzésen végig a gerincen a La Bolborosi forrásig - tovább Stána Scorota - Pestra Zeicu - 4 km aszfalt a campingig.

 

Ha van kérdésed, szívesen válaszolok. Pl. a forrástól a Stána Corota elég nehezen található el, nekünk nem sikerült csak tájolással bejutni a völgybe, túristajelzések eltűntek egy idő után a legelőn...

Előzmény: cobranco (31477)
Ka Pál Creative Commons License 2021.09.01 0 0 31478

Az elmúlt két hétben nem sokat javulhatott :O)))))))))))

 

(már a camping után 500 m-ig jó minőségű aszfalt, csak néha huppanóval, de aztán "stabilizált földút")

Előzmény: cobranco (31477)
cobranco Creative Commons License 2021.09.01 0 0 31477

Jövő héten megyek a Kis-Retyezátba, a Iarului völgyi campingből indulunk, ha érdekel  /és még nem késő/ beszámolok az út pillanatnyi állapotáról. Egyébként én sem igazán ajánlom.

Előzmény: Bombyna (31474)
Bombyna Creative Commons License 2021.09.01 0 0 31476

Ja ettől féltem akkor marad  a másik út. A táj miatt akartam csak arra menni. Paringbol Kazán miroć fele.

Előzmény: Ka Pál (31475)
Ka Pál Creative Commons License 2021.08.31 0 0 31475

A 66a út Petrozsény felől a megye határig sem aszfaltos, gyakorlatilag az Iarului völgyi campingtől (Jorgován kőre innen lehet felmenni a legrövidebb útvonalon) dúrva múrva út van...

Szerintem kár tovább menni onnan Herkulesfürdő felé, hacsak nem akarod szétverni a kocsid.

Előzmény: Bombyna (31474)
Bombyna Creative Commons License 2021.08.31 0 0 31474

Most megyek erre a környékre.Jól értem hogy a gát és Hobicaurikány szakaszt nem ajánlod autóval?

Előzmény: cobranco (31473)
cobranco Creative Commons License 2021.08.27 0 0 31473

A Cserna-völgye, Erdély egyik legmélyebb és leghosszabb kanyonja, melyet  a rómaiak a „földrész legszebb völgyének” neveztek. A hely, nemcsak látványvilágában egyedülálló, hanem sportszempontból is izgalmakkal teli kihívás.

 

 Tartalom:

„Első napirendi pontként kalandoraink bemerészkednek egy vájatba, ahol a legenda szerint egy sárkány lakik. Már az is izgalmas kérdés, hogy vajon otthon van-e a házigazda, de, hogy sikerül-e fotót csinálni a Bánság legnagyobb taváról, ami tilos, lehet, hogy ki se derül. Túra-feladatként képbe kerül Európa egyik legelszigeteltebb hegyi kommunája, ami csak létrákon közelíthető meg, bonusz-pontként az évszázadokig a történelmi Magyarország déli határát képező sziklakanyon felderítésére is sor kerül. Végül egy furfangos kérdés: „Hogy fért bele ez egy napba?” Ez is kiderül, akik megnézik a filmet…”

 

Erdélyi végeken 5.rész: "A földrész legszebb völgye" 2019. /2K 1440p/

 

Útvonal: Cáca-Cserna Sat-Pup szurdok-Cserna tó-Scarisoara-4 falu temploma-Inelet-Dombrava panzió-Cseszna-szurdok-Ördögmalom-Orasul esztena

 

Túrabeszámoló: http://www.cobranco.hu/turabeszamolo_19ev.html

Fotoalbum:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.2055761704505210&type=1&l=dfff516944

 

#erdély #herculesfürdő #kárpátok #túra

Bertrand de Beaufourt Creative Commons License 2021.08.24 0 0 31472

Rákóczi/Lágymányosi híd.

Előzmény: Szeghi11 (31470)
Tamas(Ottawa) Creative Commons License 2021.08.24 0 0 31471

Ha valamit számít, én a Rákóczi hidat (+ Szerémi sor + Andor/Egér utak) választanám... (bár az M0 is meggondolandó, amennyiben az M4 vagy M5 irányából közelítesz).

Előzmény: Szeghi11 (31470)
Szeghi11 Creative Commons License 2021.08.24 0 0 31470

Az M7 fele az Erzsébet híd vagy a Petőfi híd a célszerűbb?

Előzmény: Szeghi11 (31469)
Szeghi11 Creative Commons License 2021.08.24 0 0 31469

Nagyon szépen köszönöm! Amúgy éppen 17 óra körül kell megérkeznem a VII. kerületbe, (István utca), kapok dugót akkor rendesen :(( Ráadásul onnan azonnal tovább, az irány az M7-es, Veszprém-Pápa. Hát nem lesz egy egyszerű átautózni BP-en... :((

Előzmény: Ka Pál (31468)
Ka Pál Creative Commons License 2021.08.24 0 0 31468

Szeged-Budapest VII. kerület szűk 2 óra hétköznap (7 előtt, illetve nem 15-18 óra között érkezve a Bp határához. Ennek ellenére "bármennyi" idő lehet Pesten belül a menetidő).

Szeged-Szászsebes-Marosvásárhely-Iszló-Mikháza-Szováta 8 óra volt. Tudom a vége nem túl ésszerűnek tűnik, de kalandvágyból átcsorogtam Marosvásárhelyen.

 

Határátkelés 1/2 óra (visszafelé is) volt. Romániából kifelé javaslom a jobb széle felé tendálni a határ ellenőrzésnél, nagy tömegnél a busz sávon (ez van legjobbra, illetve utána van még a kamionsáv is) is át szokták engedni az személyautókat.

Túlszaladtam a gyulafehérvári autópálya leágazáson, meg elméláztam a lámkeréki visszafordító körforgalomnál is, így közúton poroszkáltam el a Gyulafehérvárnál lévő felhajtóig (ez utólag balgaságnak minősül, meg + 1/2 óra időveszteség lett kb.).

 

Szóval azt mondanám 9 óra biztosan kellene ehhez az úthoz. Ha bármi gebasz van, vagy nem tudsz 140 körül jönni az autópályás szakaszokon az még plusz idő.

 

Magyar autópálya matricát mindjárt a határ után lévő autópálya benzinkúton tudsz venni, mindig sokan állnak ott hasonló okból. Ezért javaslom előre beszerezni. 

Ne rizikózz, sokszor látom már a benzinkút kihajtójánál az ellenőrző kocsit!

Előzmény: Szeghi11 (31449)
Ka Pál Creative Commons License 2021.08.23 0 0 31467

A napokban 136-138 között (de leginkább 136-ért) láttam Erdélyben minden váltónál a forintot.

 

Egyebekben az egyik szállásunkat forinttal fizettem: 140 Lei helyett 20 000 Ft-ot adtam és kaptam még 140 Lei-t is, mert így kértem...

Előzmény: Bombyna (31460)
aladar644 Creative Commons License 2021.08.22 0 0 31466

Sohasem szoktam elolvasni.

A banknak is meg kell élni valamiből. Pl az én plusz ezer forintomból:)))).

Előzmény: Bombyna (31465)
Bombyna Creative Commons License 2021.08.22 0 0 31465

Igen úgy van ahogy írták utánad. Magyar menü volt a gépben amiből kivetted?

Előzmény: aladar644 (31463)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!