Keresés

Részletes keresés

beccybaba Creative Commons License 2013.07.01 0 0 296

Köszönöm szépen :)

Előzmény: PETYUS (295)
PETYUS Creative Commons License 2013.06.30 0 0 295

Nem két tű, hanem egy duplatű kell bele.

Mindkét felső cérnát ugyanott kell elvezetni, csak a tűtartón lévő cérnakampón kell elágaztatni.

Előzmény: beccybaba (294)
beccybaba Creative Commons License 2013.06.30 0 0 294

Sziasztok!

 

A születésnapomra kaptam a páromtól egy Victoria 2016-os típusú varrógépet. Nagyon kezdő vagyok még. A legfőbb gondom az az, hogy nem találok hozzá semmilyen leírást és a géphez nem kaptam. Elvileg tudna 2 tűvel varrni, de nem jöttünk, rá, hogy vajon hova kell tenni a második tűt. És ha már rajta van akkor melyik talpat kell használni hozzá? Hova fűzöm be a második szálat? Ha esetleg valakinek van ilyen varrógépe, vagy ért hozzá tudna nekem segíteni?

 

Előre is köszönöm: Szakonyi Beatrix

Kiskata1959 Creative Commons License 2013.05.26 0 0 293

Szia Andi!

 

Élg keveset vagyok a gép előtt, általában hétvégén nézek be, Valószínűleg ezért késett a válaszom. Küldök egy linket ahonnan ingyenes szabásmintákat nyomtathatsz ki. Most azt hiszem 4 ruha mintája van fenn. Regisztrálni kell. Letölteni nem tudod, csak kinyomtatni, de a link tárolja és bármikor újra kinyomtathatod. A4 és A3 méretben nyomtatható és utána csak összeregasztod és használhatod. Már elég régen ez a néhány minta van fenn lassan frissítik.

Ugyan itt lehet rendelni szabásmintákat elég sok cégtől, és a fizetősők között is mindíg van akciós. Ha érdekel nézz körül közöttük.

 

http://www.sewingpatterns.com/

 

Üdv Kati 

Előzmény: 7andrea7 (292)
7andrea7 Creative Commons License 2013.05.25 0 0 292

Szia Kati 

 

Nagyon szépen köszönöm a kimerítő választ, pedig már azt hittem nem is kapok :). Még annyit, hogy sajnos rájöttem, a burda nem is olyan olcsó újság :D (1500 ft), és találtam egy olcsóbb megoldást, amit minden kezdőnek csak ajánlani tudok, mert ugye minden divat újra és újra csak visszatér, meghát hamár egyszer varrónők vagyunk, akkor úgy alakítjuk át a ruháinkat, ahogy akarjuk, szóval a 2009-es év előtti számai a burdának csak 500 ft/db. Persze, ha valaki jártas a vaterán és eféle oldalakon, azok olcsóbban is hozzájuthatnak, de mivel külföldön élek, és amúgy bizalmatlan is vagyok az eféle vásárlási lehetőségekkel, maradok a hivatalos lapnál. :) 

Jó szabás-varrást mindenkinek!

Kiskata1959 Creative Commons License 2013.05.24 0 0 291

Szia Andrea!

 

Először is a géphez: Bár gyárilag elég sok talpat mellékelnek a csomagban, kezdetben csak néhányat fogsz használni. Majd ha meg rákapsz a varrásra egyre többet. Ezek a cikk-cakk talp az egyenes varrótalp ( én ezt jobban szeretem az egyenes varrásoknál mert szebb varrásképet mutat), cipzárvarró talp, gombvarrótalp. Nagyon fontos beszerezni a varrógéptűket, mert azon kívül hogy "fogyóeszköz" más vastagságú tűk kellenek a a különböző vastagságú anyagokhoz, és a más-más vastagságú cérnákhoz, és hogy ne legyen egyszerű a dolog más az anyagfajtákhoz is pl a farmerhez, a rugalmas hurkolt anyagokhoz,A farmer tűnek hegyes a vége és erős a szára, a stretch tűnek gömbölyű hogy a horkolt anyagot ne szakitsa

Ezen a linken találsz egy táblázatot az alján, hogy mit mire kell használni

 

http://kreativhobbi.presto.hu/tanacsadas/varromuhely-otletek-trukkok.html

 

Természetesen kezdetben nem kell mindet beszerezned, de mikor már kényesebb anyagokkal is próbálkozol érdemes.

 

Varráshoz szükséged lesz egy jó szabóollóra és egy kicsire is, szálelvágásra apróbb bemetszésekhez. Jó sok gombostűre, szabókrétára, bár ha éppen nincs, a száraz, élesre faragott szappan is megteszi ( nagyanyáink is ezt használták), fércelőtűre (vékony hosszú), és fércelő cérnára, ( ez sokkal szakadékonyabb mint a normál, könnyebb kiszedni ha már nincs szükség rá. Ha kész szabásmintával dolgozol pl Burda, olyan papír amire át tudod másolni a mintát (átlátszik a vonal). Én skicc pauszt használok, nálunk tekercsben árulják, de a selyempapír, vagy valami hasonló is jó. Nem árt a másolópapír a hozzá való rádlival sem ezt a Burdánál árulják itthon, ezzel könnyebb az anyagra másolni a szabásmintát és a különböző jelöléseket, de ez nem olyan fontos, meg tudod oldani jelölőkrátával vagy jelölő ceruzával is, de az egy kicsit macerásabb. Szükséged lesz még egy egyenes vonalzóra, mert a kész szabámintákat időnként meg kell hosszabbítani.

Ezek az alap eszközök ezekkel már el tudsz kezdeni dolgozni, és ahogy egyre jobban belejössz, és elfog a "gépszíj" meglátod mire lessz szükséged, de ez már az egyéni igények katagóriája.

 

Még egy linket átküldök itt a különféle merevítőket, és azok használatát találod pl szoknya derekába, vagy gallérhoz stb ha már ruházathoz is nekiállsz.

 

Üdv Kati

 

Előzmény: 7andrea7 (290)
7andrea7 Creative Commons License 2013.05.22 0 0 290

Szép jó estét :)

Nem sokára egy szép kis husqvarna e20 tulaja leszek, és persze teljesen kezdő, bár anyukám varrónő, sokmindent nem konyítok hozzá, csak a lelkesedésem nőt gyerekkorom óta a témában :) Arról lenne szó, hogy elvileg 3 napon belül megküldték volna, de 6 napja várok, és ma mondták, hogy még egy hét :D szóval addigis izgatottságomban szeretnék előkészülni, kutattam a neten esetleg letölthető könyvek után, de nem jártam szerencsével, mellesleg külföldön élek, és persze egy webbolt sem kézbesít Magyarországon kívülre, szóval marad az idegennyelvű megoldás, ami persze buktatósabb út, titánium ollót és talpakat meg a szokásos extrákat kapom hozzá ajándékba, a kérdésem az lenne, hogy még mikre lesz szükségem, amiket feltétlenül be kell szerezzek mielőtt nekiugrok? Persze a cérnáig, és az anyagig én is eljutottam :D ezeken kívül érdekelne. Előre is köszi

Andi

Kiskata1959 Creative Commons License 2013.05.21 0 0 289

Szia Raddalina!

 

Hogy milyen cérnát használsz, az az anyag vastagságától függ. Ha egy vastagabb pl farmerra akarsz hímezni ( bár a varrógépeken lévő hímzéseket nem is hímzésnek hívják a használati utasítások, hanem dekor öltéseknek) akkor használhatsz nyugodtan vékonyabb varrócérnát. Ha vékony blúz anyagot szeretnél dísztiteni, szebben mutat a hímzőcérna, mert jóval vékonyabb. Az sem mellékes szempont, hogy ezeknek a gépi hímzőcérnáknak nagyrésze magas fényű, tehát a minta is jobban mutat. Nem szabad elfelejteni a cérnához és az anyaghoz megfelelő tűt is kell használni.

Előzmény: Raddalina (288)
Raddalina Creative Commons License 2013.05.17 0 0 288

Sziasztok!

Lehet butaságot fogok kérdezni, de nem értek még a varrógépekhez :) Van egy varrógépem ami hímezni is tud. A kérdésem az lenne, hogy ha hímezni szeretnék vele, akkor gépi hímző cérnát kell vennem, vagy az csak kifejezetten hímzőgéphez van kitalálva? Vagy ehhez a sima varrógéphez is jó? Köszönöm :)

Betty8 Creative Commons License 2013.05.12 0 0 287

Köszi szépen, sztem ez jó lesz! :)

Előzmény: Kiskata1959 (285)
Kiskata1959 Creative Commons License 2013.05.09 0 0 286
Előzmény: Kiskata1959 (285)
Kiskata1959 Creative Commons License 2013.05.09 0 0 285

Egy hasonló maci ingyenes szabásmintáját itt megtalálod több 4 méretben. Regisztrálni kell. Sajnos letölteni nem engedi, de kinyomtathatod normál nyomtatóval és utána összeragasztod. A llink tárolja mintákat amit megrendelsz ( az ingyeneset is) és utána bármikor ujra kinyomtathatod.

 

Üdv Kati

Előzmény: Betty8 (283)
kozso1 Creative Commons License 2013.05.08 0 0 284
Milyen széles anyagokat lehet kapni ami jó lehet kerti hintaágy árnyékolónak? Egy csíkból jó lenne megoldani.
Betty8 Creative Commons License 2013.05.06 0 0 283
Előzmény: Betty8 (282)
Betty8 Creative Commons License 2013.05.06 0 0 282
Előzmény: Betty8 (281)
Betty8 Creative Commons License 2013.05.06 0 0 281

Sziasztok, új vagyok még itt, nem biztos hogy jó helyen teszem fel a kérdésemet! :)

 

Szeretnék varrni egy ilyen formájú macit!

 

Tudtok nekem ebben segíteni, hol keressek hozzá szabásmintát?

 

Köszönöm szépen! :)

dixike12 Creative Commons License 2013.04.09 0 0 280

   Eladó a fenti könyvem  mindössza 1000.-Ft-ért nagyon sok jó ötlet és szabásminta található benne. Részletes leirások zsebkészitésre, gallérok stb. Akit  érdekel irjon e-mailt

tvcsótány Creative Commons License 2013.02.25 0 0 279

Varrni akartok tanulni?

Igen jó szívvel ajánlom a székesfehérvári Jenka kosztümműhely iskolát, ahol én  2 éve szereztem női szabó végettséget 2 éves képzéssel. Igazi önzetlen oktató, aki tényleg atadja a tudását.Nagyon megérte!Azóta szinte meg tudok varrni, vagy ha nem legaláb tudom miként kezdjek hozzá és miként nézzek utána ha vhol elakadok.

Jenka személyisége, munka szeretet példátlan.

fárosz Creative Commons License 2013.02.11 0 0 278

Egyszerü szoknya szabásmintájának készítéséhez: mérd meg a derekadat. A centit hajtsd négybe, majd ezt a cm-t jelöld rá egy félbehajtott papírra a hajtástól kiindulva. Ezután a derekadtól mérj lefelé 15 cm-t, így kapod meg, hogy hol van a csípőd, itt szintén mérd magadat meg, majd ezt is oszd el 4 felé. Amár bejelölt derékpontodat tartalmazó papíron a felsző szélétől a papír hajtás oldalánál szintén mérj le 15 cm-t, majd e ponttól mérd és jelöld a papíron a csípőd amár negyedelt méretét. 

 

A papíron jelöld be a szoknya hosszát vágd ki. A kihajtott szabásminta a fél szoknyádat adja meg. Ilyen módszerrel készithetsz magadnak annyi részes szoknya szabásmintát ahány részből szeretnéd, hogy álljon a szoknyád. Az így készült szoknyáknál nem kell a derék vonalát betűzni! Kivéve, ha erös moletti a méreted. 

 

Az a lényeg, hogy mindenki derekától a csipője 15 cm-re van! A szoknya cikkeinek méretét ne számolgasd, csak a centidet hajtogasd.

 

Én így csinálom. Unokámnak a derekától a forgó csontjáig mérek le a derekától, innen mére csípő vonalát.

 

KisHölgynek pörgős szoknyát úgy csinálom, hogy az anyagot félbe hajtom, majd annyiszor hajtom, hogy még az olló elbánjon vele. Tehát a hajtogatás végeredménye sok lapból álló háromszög. Ezután a dereka átmérőjének cm-t azintén annyi részre hajtogatom, mint az anaygot. Majd a kapott cm-t úgy mérem rá az anyagta, hogy a háromszög  csúcsától kiindulva a háromszög szárainak egymás közötti távolsága legyen azonos a derék kivánt cm-vel. Majd ezt a két pontot összekötöm. Ettől a vonaltól az oldalpontbol kiindulva mérem le a szoknya hosszát, ezzel a méréssel végig haladva a két pont közötti távolságon. Így kapjuk meg a szoknya ívét. Ezután az alját és a derekánál kiszabom. Oldalvarrás nem lesz. Csupán a derekánál a gyerek derekának megfelelő 1 cm-széles gumit két végénél összevarrom, az így kapott gumilarikát a szoknya színén rá varrom, és már kész is a szoknya.

 

Remélem érthetően írtam el.

 

fárosz Creative Commons License 2013.02.11 0 0 277

Szia!

 

A szálak beállítása: fogj egy rugalmasabb anyagot mint a vászon, átlósan varrd végig, Utána vedd ki a gép alól jegyezt meg melyik volt a felsőszál oldala,és a varrt átló két végénél fogva húzd meg. Amelyik varrás elszakad az a szoros. A bubin lévő apró csavarral tudod az alsószálat állítani. De nagyon vigyázz mert e csavaron csak nagyon-nagyon picit állits többször. Ha a szálak jól vannak beállítva akkor egyik sem szakad el, csak akkor ha nagyon erőssen, már szinte tépve húzod a varrt átlót.

Minden állitásnál varj átlót és húzd is azt meg, mindaddig amíg nem szakad egyik szál sem.

Előzmény: .Gy. (275)
Kiskata1959 Creative Commons License 2013.02.01 0 0 276

Csak általánosságban tudok tanácsot adni, mert nem ismerem a Singer gépeket, Én 25 évig egy Naumannal vartam, most egy Pfaffom van.

Ha az alsó varrat hurkol akkor a felső szálon kel szorítani, ha a felső szál hurkol az alsó szálat kell feszesebbre venni a bobinon lévő csavarral.  Azt hogy hogyan kell beállítani a megfeleló feszességet a cérnához leírtam a 260-as hozzászólásomban.

Azt is nézd meg hogy a forgás iránya az alsó orsónak jó-e. 

A régebbi gépeknél volt olyan hogy az alsó cérnát nem csak ki kellett vezetni a bobinon lévő hasítékon, hanem még egy kis lyukba be is kellett fűzni ( a használati utasítás szerint nem volt kötelező, de a szép varrásképhez javasot) ezt érdemes ha van.

Arra is figyelni kell hogy a felső szálat jól fűzzük be, hogy a cérna minden kis "pöcökbe" be legyen fűzve ahová kell.

Nincs-e a cérna rátekeredve a szálfogóra, vagy a az orsőtartóra.

Akor is laza a felső szál, ha a száfeszítő kerék rugója el van törve, de ezt csak azokon a gépeken látod ahol ez kívül van  nincs beépítve a gép házába.

Ha a cérna kiszalad a tűből hagyj hosszabb szálat  kezdésnél  és fogd meg a varrás kezdetén, vagy a szálfogó legfelső helyzetében fűzd be. 

A tűcserénél figyelj arra hogy teljesen felnyomd a tűt, az ne legyen tompa, és görbe, mindíg előlről hátrafelé fűzzük be, és ne tekeredjen a tűszárra a cérna.

Talán leírtam minden állítási lehetőséget, remélem ha ezeket átnézed, megtalálod a hiba okát, "megjavul" a géped.

 

Üdv Kiskata

 

 

 

Előzmény: .Gy. (275)
.Gy. Creative Commons License 2013.01.30 0 0 275

Sziasztok!

 

Új vagyok még itt.

Hobby szinten varrogatok, édesanyám varrónő volt, tőle kaptam egy kis hobby Singer varrógépet, és ő szokott tanítgatni is a varrás csínyjára-bínyjára. Igyekszem magamba szívni a sok okos gondolatot, de sokszor megakadok, mert a varrógépem nem akar engedelmeskedni.

Ma pl. az történt, hogy a felső szálam állandóan elszakadt, vagy kiszaladt a tűből. Gondoltam, túl feszesre van állítva. Lazítottam rajta, és úgy tűnt, hogy minden rendben, míg észre nem vettem, hogy így meg az alsó szál hurkolt, de nagyon durván. Ekorra sajnos már végig varrtam egy blúz oldalát, illetve felvarrtam a karöltőt is. Mondanom sem kell, ezt kibontogatni több munka, mint maga a varrás. Próbálkoztam utána még más megoldásokkal: lazítottam, feszítettem az alsó és felső szálakat, még orsót is cseréltem, hátha az orsón lévő cérna volt a hibás, de semmi nem oldotta meg a gondom.

Sima pamut anyagot varrtam amúgy, szóval az anyaggal elméletileg nem kellett volna, hogy baj legyen, mert nem egy kényes típus...

 

Ez a hurkolós probléma amúgy többször előfordult már, és sosem tudok rájönni, hogy mi lehet a hiba?!  Esetleg érdemes lenne megpróbálnom ilyenkor tűt cserélni?

Kiskata1959 Creative Commons License 2013.01.23 0 0 274

Ha érdekel a szoknya szabásminta készítés, végre rátaláltam. Sok egyébb érdekes, kezdők számára is megvalósítható ötletek.

 

http://www.varrohaz.hu/cimkek/szoknya-szabasminta/

 

Jó böngészést!

 

 

Előzmény: Törölt nick (272)
Kiskata1959 Creative Commons License 2013.01.19 0 0 273

Nagyon aranyos a kis szoknya, és ez a lila pulcsi jól illik hozzá.  A kicsi lánynak is biztos tetszik hogy rögtön felvette. Ügyes vagy, csak igy tovább.

Előzmény: Törölt nick (272)
Törölt nick Creative Commons License 2013.01.14 0 0 272

végre találtam olyan anyagot, ami tetszik neki... persze sima pöttyös nincs, de a kockás, meg virágos az nem tetszik, így lett ez a halacskás... ez csak annyiban volt más mint a sima pöttyös, hogy két félkörből varrtam össze, hogy a halak ne legyenek egyik oldalon sem fejjel lefelé... :)

 

Előzmény: Törölt nick (267)
Gy.Ibi Creative Commons License 2013.01.13 0 0 271

Nálunk van olyan turi,ahol hétfőn bálabontás,aztán minden nap olcsóbb az áru.Péntek-szombatra már nagyon olcsó.Azokból is lehet alakítani.

Előzmény: Törölt nick (267)
Gy.Ibi Creative Commons License 2013.01.13 0 0 270

Én babaruhán kezdtem el a varrást tanulni.A lányok nagy örömére.A családból összegyűjtöttem az összes kidobásra szánt ruhát,azokból alkottam.Most már mindent velem varratnak.

Előzmény: Törölt nick (264)
Törölt nick Creative Commons License 2013.01.10 0 0 269

igen, érthető :) legközelebb úgy csinálom... :)

Előzmény: Kiskata1959 (268)
Kiskata1959 Creative Commons License 2013.01.10 0 0 268

A trapéz szoknya szabásmintája szerint a dereka és az alja is enyhén íves, ha ráncolt szoknyát szeretnél akkor is ívesnek kell lennie, csak sokkal laposabb az ív. Kerestem a mintáim között képet hogy megmutassam, de sajnos nem találtam, de talán így is érthető

Előzmény: Törölt nick (267)
Törölt nick Creative Commons License 2013.01.09 0 0 267

trapéz volt :) de már rájöttem, hogy az sem jó, mert a két "sarka" így kilóg.. hanem a trapéz sarkát kicsit fel kéne kerekíteni, hogy a magasság maradjon a sugara.. (ha így érthető).. legközelebb ezt is kipróbálom, ha lesz olyan anyagom... a piros nem olyan anyag, abból szerintem ilyet nem lehetne... körszoknyának marha sztép lett.. de a csajszi nem hajlandó felvenni,  mert piros... :DDDD csináljak neki ilyet kékből vagy lilából :D úgyhogy lesz gyakorlás bőven, ezt odaadjuk valakinek, ő meg kap másikat :D sőt van még jelentkező ilyenre az ismerőseim közt :D

egy gondom van, hoyg ebből a pöttyös anyagból sehol nem találok kéket, csak mindenféle más színt.. lilát találtam a vaterán, de arra is azt írták nekem, hogy elfogyott, és próbál még szerezni, de nem biztos, hogy lesz... :(

a csajszi meg finnyás, kockás, meg virágos stb nem tetszik neki...

:)

Előzmény: Kiskata1959 (266)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!