Keresés

Részletes keresés

sütöget Creative Commons License 2011.10.02 0 0 5073

Köszönöm válaszodat. Azért téged szolítottalak meg közvetlenül új fórumozóként, mivel a te munkáid állnak legközelebb ahhoz amit én is építenék egy melléképületbe, ahova ugyan kéményt is kell felhúzni, de a 30 nm nem túl nagy az elsőkéményes változathoz.

Kemenceépítő munkánál láttam ilyeneket. A füst elvezetés az igazi feldat, hiszen ezek ugye "hátsó" kéményes elrendezésüek. A füst kivezetés nálad is az ajtó fölött kezdődik és kanyarodik hátra a kéménybe? Láttam olyat, ahol a sütőtér hátulján is van egy kis nyílás, ami a levegő keringetését szolgálja (konvekciós fűtés). Szintén használod ezt a megoldást.

Előzmény: cassul454 (5070)
tucsok13 Creative Commons License 2011.10.02 0 0 5072

Ez pont olyan mint a mienk, csak mi más dekorral kértük.

Június óta van meg, imádom, nem hittem hogy ennyire beválik!

 

Pedig még annyi mindent nem is próbáltunk...

Előzmény: cassul454 (5053)
tucsok13 Creative Commons License 2011.10.02 0 0 5071

Bingó...de csak a harmadát, különben felborul. :-)

Előzmény: Teaway (5049)
cassul454 Creative Commons License 2011.10.02 0 0 5070

Igen jol gondolod! a belsejük naggyábol egyforma a kivül stilus vagy izlés szerint ahogy a megrendelőnek tetszik.

Előzmény: sütöget (5068)
skarabeus01 Creative Commons License 2011.10.02 0 0 5069

Végre, hosszú vajúdás után, elkezdtem a buboskát építeni--egy zárt teraszon. Szögletesre csinálom 1,15x1,15m. Az alján  üveggyapot szigetelés, majd 7-8 cm vastagon homok, majd 4 cm vastag samotlapok flexibilis ragasztóval, majd ujabb 6 cm vastag samottégla sós-agyagos ragasztással. Ez a "sütő-tér". A burkolat: szallagcserép három darabba vágva--anyagba rakva. Majd belőlről sós-agyaggal kikenve, kivülről rabicháló valamilyen ragasztóval majd a festés.

Ha kész, talán tudok képet feltenni...(a digitális fényképezőm tönkre ment,,,:(( 

sütöget Creative Commons License 2011.10.01 0 0 5068

Kedves Cassul! Tetszenek a kemencéid. Valami hasonló létrehozásán gondolkodom én is.

Jól sejtem, hogy te is "két rétegű" kemencéket építesz: egy sütőteret és köré egy burkolatot?

Előzmény: cassul454 (5066)
Barat1967 Creative Commons License 2011.09.28 0 0 5067

Sziasztok!

 

Udvari kemence kiegészítése képpen szeretnék katlant építeni. Van képetek, rajzotok a megépítéshez?

 

Köszönettel:

Barat1967

cassul454 Creative Commons License 2011.09.26 0 0 5066

köszi.

Jancsii Creative Commons License 2011.09.25 0 0 5065

Nagyon szépek! :))

Előzmény: cassul454 (5064)
cassul454 Creative Commons License 2011.09.24 0 0 5064

alfi13 Creative Commons License 2011.09.24 0 0 5063

Anyira azért nem kell megrepedni. Keverjél különböző arányba agyagot és folyami homokot kicsi kockákat mint pl egy gyufásdoboz és próbáld kiégetni amelyik a legjobb azt a keverést csináld. De a samotpor és vizüveg keveréke is nagyon jó csak egy kicsit nehezebb vele dolgozni és drágább. Van még a Rath Br 1100-as tüzálló habarcs szerintem ez a legjobb de ez sem olcsó az agyaghoz képest.

Előzmény: Bonee (5062)
Bonee Creative Commons License 2011.09.24 0 0 5062

A tűztér rakásnál az agyagot bármilyen arányban keverem a homokkal, mindig megreped.Az baj-e?Ha baj lehet e használni a samot por és viz üveg keverékét a régi békebeli téglához?.Vagy van erre valami ötlet?    Előre is köszönöm a választ

cassul454 Creative Commons License 2011.09.21 0 0 5061

van aki a kéményt szereti nézegetni van aki inkább a kemencét. izlés kérdése.

kona.king Creative Commons License 2011.09.20 0 0 5060

Csak azt nem értem, hogy miért ezeket az oldal meg hátsó kéményeseket erőlteted, mikkor lenne hely az első kéményesre?

Előzmény: cassul454 (5057)
cassul454 Creative Commons License 2011.09.20 0 0 5059

a kemence még nincs kész de már megy a kiszáritás. neked nemis csinálnék.

magyar bucó Creative Commons License 2011.09.20 0 0 5058

Sokat ezt se használták még, de a vakolat már pereg. Én biztos nem csináltatnék veled kemencét.

Előzmény: cassul454 (5057)
cassul454 Creative Commons License 2011.09.20 0 0 5057

apafej ne kötözködj. hidd el nem tegnap készültek.

magyar bucó Creative Commons License 2011.09.20 0 0 5056

még nemvolt rájuk panasz.

 

Ezt nem csodálom, a képeiden lévő kemencékbe még nem gyújtottak be.

Előzmény: cassul454 (5055)
cassul454 Creative Commons License 2011.09.19 0 0 5055

hát néha ugy jön ki a lépés,de még nemvolt rájuk panasz.

magyar bucó Creative Commons License 2011.09.18 0 0 5054

Szép. Hogy jó-e, az már más kérdés.

Nem értem, miért van a kémény olyan messze a kemencétől.

Előzmény: cassul454 (5053)
cassul454 Creative Commons License 2011.09.18 0 0 5053

sziasztok! azért ezis szép kis kemence ugye?

 

fenderazigazi Creative Commons License 2011.09.14 0 0 5052

Igen! Nekem nagyon vékony hajszálrepedés keletkezik a kémény alatt és a hossztengelyével párhuzamosan is, de ahogy kihűl teljesen eltűnik.

Szerintem normális, ha belegondolok, hogy kívül 20 fok, bent akár 350-400 fok... persze biztosan lehet külső burkolattal láthatatlanná tenni, de nekem jó így!

Előzmény: becko8 (5051)
becko8 Creative Commons License 2011.09.13 0 0 5051

Üdv!

Nektek a kemencén előfordulnak apróbb repedések, illetve az ajtó tok hőtágulásából adódó felfűtési repedés, amely lehüléskor visszamegy...?

 

Köszönöm,

becko

magyar bucó Creative Commons License 2011.09.07 0 0 5050

Elég kinyitni is. Meg, ha már nyitva van, meg is kell kóstolni. :)

Előzmény: Teaway (5049)
Teaway Creative Commons License 2011.09.06 0 0 5049

"sorosdobozra huzott csirke"

 

Gondolom előtte ki kell inni a sört, nehogy felrobbanjon.

Előzmény: tucsok13 (5043)
kisszszoros Creative Commons License 2011.09.06 0 0 5048

Ettől még a magas szervesanyag tartalom veszélyeztetheti a tartósságát a belső tapasztásnak, ezért ott inkább törek nélküli anyagot használtak, a sót pedig az aljzat anyagához keverték, hogy kemény legyen, ne kopjon el, ne ragadjon rá az ételre.

Előzmény: skarabeus01 (5047)
skarabeus01 Creative Commons License 2011.09.04 0 0 5047
".. úgy is addig kell vizezni, hogy masszává váljon..."
Az elődeink sót kevertek hozzá--hogy a belső tapasztásra is megfeleljen.
Előzmény: kisszszoros (5046)
kisszszoros Creative Commons License 2011.09.04 0 0 5046

Kötőanyagnak lényegtelen az alakja, mivel úgy is addig kell vizezni, hogy masszává váljon....

A homok-agyag arányát tekintve valóban jó a kmencéhez, de a törek tartalma nem lehet túl magas, mert ha kiég porózussá, morzsolódóvá válhat a használat során. Külső tapasztásra mindenképp alkalmas.

Előzmény: tzscske (5045)
tzscske Creative Commons License 2011.09.03 0 0 5045

Valahol olvastam (valószínű itt, de lehet a kemencebencén), hogy a sima vályogtégla is megvelel agyag helyett tapasztani a kemencénél.

Igaz ez? 

Most bontok ki egy vályog falból ajtónak helyet. A téglák jó állapotban vannak, nem porlanak. Ezek jók lennének nekem dongás kemencéhez a donga elkészítéséhez kötőanyagnak? Ha igen hol célszerű tárolni őket felhasználásig? Idén már biztos nem lesz belőle semmi, de jövő tavasszal szeretnék nekiállni megcsinálni.

Kb mennyi ilyen tégla kellhet egy átlagos méretű kemencéhez? (lesz úgy 1m3 kitermelve, ebből biztos nem lesz mind tökéletes, de azért remélem egy kemencényit kiad, ha egyáltalán felhasználható)

ép-it-ész Creative Commons License 2011.08.30 0 0 5044

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!