Keresés

Részletes keresés

RAMBO Creative Commons License 2009.12.14 0 0 6520
Igen, 15 fok körül dolgoznak a bacik, de van néhány hidegtűrő fajta is. Általában azonban nem nagyon szeretik a ként, így ha lekénezed a bort, akkor ez a folyamat megáll.

Másrészről a savassága a borodnak nem csökken, hanem a savak nem élesek, hanem kellemesen simák lesznek, azaz a borkősav érzetre savanyúbb, csípősebb, mint a MLF után kialakuló tejsav. De ettől még a bor nem veszti el az egyensúlyát.
Előzmény: szunyog25 (6513)
elzee Creative Commons License 2009.12.14 0 0 6519
15 C alatt nem erjed, általában... bár ez is lehet fajspecifikus.
Előzmény: szunyog25 (6513)
GLEVENTE Creative Commons License 2009.12.14 0 0 6518
Szombaton Burgenlandban mit látok? Két gazda is szorgosan metszett.
Előzmény: csite (6516)
GLEVENTE Creative Commons License 2009.12.14 0 0 6517
Bocs, kérlek ne vedd kioktatásnak, csak javaslatnak: a darálás helyett használd inkább a zúzás kifejezést!
Előzmény: Falusi1 (6509)
csite Creative Commons License 2009.12.14 0 0 6516
Én azt mondom tavaszi metszés. Mert nem tudni milyen fagyok jönnek még ..
Előzmény: pinotnoir777 (6515)
pinotnoir777 Creative Commons License 2009.12.14 0 0 6515
Szerintetek növényélettani szempontból mikortól jó metszeni, konkrétan mikorra fejeződik be a vesszőkből a visszaáramlás jelentős része?
Én úgy tudom hogy az első komoly fagyokkal, vagyis ez kb most van.
paskomi Creative Commons License 2009.12.13 0 0 6514
túl sok minden került ebbe a mustba egyszerre!
Ahogy már írtam az erjesztési hőmérséklettel kellett volna játszani,aratáskor valóban újra erjed addig sör?
Előzmény: Falusi1 (6509)
szunyog25 Creative Commons License 2009.12.13 0 0 6513
Egy kis kiigazításra lenne szükségem.
Jól gondolom, hogy az almasavbomlás csak adott hőmérsékleten megy végbe? Vagyis nem kell amiatt aggódnom, hogy a finomseprűn hagyott bor savtartalma tavaszig, azaz a tervezett derítésig a jelenlegi "optimális" szintről lecsökken?
elzee Creative Commons License 2009.12.12 0 0 6512
Szerintem korán fejtetted le...ilyenkor lehet felkevergetni a seprőt, ami egy kicsit intenzívebbé teszi az erjedést. 22-es mustfok az 15% közeli alkohol, valószínűleg nem bírta a fajélesztő a magas alkoholtartalmat. Én beoltanám a helyedben champagne élesztővel: bírja a hideget, a magas alkoholt és az alacsony cukrot, valószínűleg végigerjeszti...
Előzmény: Falusi1 (6509)
Törölt nick Creative Commons License 2009.12.12 0 0 6511
Igen, ha jól működik az előrejelzés, akkor lehet spórolni ha nem is sokat, de valamennyit.
Nálunk viszont olyan előrejelzés volt, ami a közelében sem volt a valóságnak. Tavaly már nem is működött.
Előzmény: Zalancelot (6508)
RAMBO Creative Commons License 2009.12.11 0 0 6510
Tavasszal még simán beindulhat.
Előzmény: Falusi1 (6509)
Falusi1 Creative Commons License 2009.12.11 0 0 6509

Most fejtettem le a fehér boromat 2 hónap után. Előzmény: A darálás után fajélesztőt, tápsót is tettem bele, majd leszűrtem. 2-3 nap után igen intenzív forrás kezdőtött, ami legalább 2-3 hétig tartott, majd fokozatosan csökkent. A lefejtés előtt már csak néhány apró buborékot láttam felemelkedni (üvegballonban van) ezért úgy gondoltam itt a fejtés ideje. Kóstoláskor a szédioxidon kívül (ez gondolom ilyenkor még nem meglepő) meglehetősen édesnek éreztem, holott a mustfok 22 volt. A pince hőmérséklete még most is 15-16 fok, tehát korábban meg főleg nem volt hideg. Ként nem is tettem bele, mert lehet, hogy újból meg kell indítanom? Egyébként apró kis buborékokat még a fejtés után is látok az edény aljáról felemelkedni.

Adjatok tanácsot mit tegyek. A cél egyébként mint a korábbi években is, száraz bor volt, most sem akarnám édesnek hagyni.

Zalancelot Creative Commons License 2009.12.11 0 0 6508
Odáig egyet értünk, hogy megelőzni kell!
Ellenben a növényvédelmi előrejelzések- szinte mindenütt vannak már előrejelző állomások-segítségével meg lehet tenni az elővágásokat, és a fölösleges vegyszerfelhasználást meg lehet spórolni.
Előzmény: Törölt nick (6507)
Törölt nick Creative Commons License 2009.12.11 0 0 6507
A program szerinti védekezés az előnyösebb szerintem. Az a véleményem, hogy a betegséget nem gyógyítani kell, hanem megelőzni. Az sokszor már késő, ha már észlelhető a baj első jele.
RAMBO Creative Commons License 2009.12.10 0 0 6506
Nekem is háti permetezőm van. Mivel én nem lakom a szőlő mellett, így kénytelen vagyok program szerint védekezni - de a programot adaptálom az időjáráshoz, tehát a tenyéisző megfelelő szakaszában esedékes védekezést csak kakor végzem el, ha pl. van eső, vagy pl. magas a hőmérséklet, ami kedvez az adott időben amúgy is fertőző gombáknak.
Előzmény: BZoltan (6499)
RAMBO Creative Commons License 2009.12.10 0 0 6505
A félig töppedt szemek megfőttek a tőkén, ez érzik is a bor ízén, szóval nem volt kerek a történet, sava se volt még hatos se. Lehet, hogy nem volt elég N a mustban, de minden más baja is lehetett.
Előzmény: BZoltan (6497)
paskomi Creative Commons License 2009.12.10 0 0 6504

 

Előzmény: paskomi (6503)
paskomi Creative Commons License 2009.12.10 0 0 6503

Savat nem tudok, csak érzékszervekre hagyatkozom, a cukfok tényleg valós adat.

Ma kóstoltam őket, tényleg szépek. szombaton disznóvágás, lesz meglepi a családnak borügyileg!

GLEVENTE Creative Commons License 2009.12.10 0 0 6502
Cukor terén elég magas számok vannak. Savakkal hogy áll a borod?
Előzmény: leóvilág (6500)
leóvilág Creative Commons License 2009.12.10 0 0 6501

Paskomi vagyok a leovilág egy régi kutyás fórumon használt név volt!

leóvilág Creative Commons License 2009.12.10 0 0 6500

 

Magasabb cukornál , 21 fölött én is használtam élesztőt+tápsót, de nem mindíg sikerült jól az erjesztés. Néhány éve azonban csak az erjedési hőmérséklettel "játszom".

Idén 23 cukfokos cab. franc-t  7q,   és 25 cukfokos terméskorlátozott /még egy kiló sem tőkénként/ 5q cab. frant erjesztettem így.  Szépek lettek, még seprőn vannak és a forrás nem fejeződött be . Egyformán 19 napos áztatással dolgoztam.

 

Vásároltam a szőlőt, bár az enyémet is 22 cukfokkal szedtem.

BZoltan Creative Commons License 2009.12.09 0 0 6499
A gombák milyen időjárást szeretnek szerinted? Én úgy sejtem, hogy sem a tűző napot sem pedig a viharos esőzést nem szeretik. Vagyis semmi radikálisat.

A permetezéssel mi mindig nagyon óvatosak vagyunk. Azt látom a hegyen, hogy sokan nem tulajdonjtanak nagy jelentőséget a saját kistraktor és az utánfutós erős permetezőnek, de én valahogy paranoiásan ragaszkodtam hozzá, hogy amint lehet minél jobb és ügyesebb saját permetezőm legyen... így akkor, úgy és annyit permetezünk amennyit akarunk... a bérpermetezés nagyon rizikós. A programszerű, mennyiségi permetezés meg borászati harakiri szerintem.
Előzmény: Cirfandlia (6498)
Cirfandlia Creative Commons License 2009.12.09 0 0 6498
Az élesztők "teljesítménye" sok mindentől függ, a must cukortartalma csak egy tényező. Ha csak a vadélesztőkre bízzuk az erjedést, az utolsó növényvédelem időpontja és az őszi időjárás (mennyire van lehetősége a fürtökön felszaporodnia a gombának), a must tápanyagtartalma (ami meg évjárattól, területtől, és az ültetvény tápanyag ellátottságától függ) erjedési hőmérséklet mind mind befolyásolja a folyamatot.

Tápsó helyett meg van természetesebb megoldás is etetni az élesztőket - legyenek azok akár vad ill. nem szelektáltak.
Előzmény: BZoltan (6497)
BZoltan Creative Commons License 2009.12.09 0 0 6497
Azért ha magától nem megy 12.45 fölé a szesz akkor ott valamitől bekrepáltak az élesztőid. Mi nem használunk tápsót, de többen vallják, hogy tud segíteni.
Előzmény: RAMBO (6496)
RAMBO Creative Commons License 2009.12.09 0 0 6496
Nekem tavaly nem akart kiforrni a bor szárazra 19,5 körüli cukornál, idén meg egy nekifutásból simán szárazra erjedt a 21,5-ös. Pedig nem vittem arrébb az ültetvényt.
GLEVENTE Creative Commons License 2009.12.09 0 0 6495

Igazad van, hiszen a speciális tulajdonságú, alkoholtűrő fajélesztő, a szelekció előtt,  "normál" élesztő volt, csak éppen többre volt képes, mint a többiek.

Előzmény: BZoltan (6489)
pinotnoir777 Creative Commons License 2009.12.09 0 0 6494
Nálam valami nagyon jóféle törzs lehet elszaporodva a pincében, mert soha nem oltottam még be egyetlen tételt sem, és volt eddig kb 5-6 extrém magas alkoholom mégis, 0 cukorral. ezek mind 15 fölött voltak, a rekorder meg a tavalyi szürkebarát volt, 16,02-t mértek benne ha jól emlékszem.
Viszont élesztőtápanyagot teszek az erjedés alatt, pont a maradékcukrokat elkerülendő, meg az erjedés vége felé föl is kavargatom a finomseprőt.

Előzmény: GLEVENTE (6484)
lalá Creative Commons License 2009.12.09 0 0 6493
-Nem hinném, hogy a borászkodás az élesztők alkohol-előállító bajnokságáról szólna.
lalá Creative Commons License 2009.12.09 0 0 6492
Szia!



...és talán mi is tanulhatunk...
Előzmény: paskomi (6490)
BZoltan Creative Commons License 2009.12.08 0 0 6491
légy üdvözölve :)
Előzmény: paskomi (6490)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!