Keresés

Részletes keresés

taormina1 Creative Commons License 2009.12.22 0 0 6643
Akkor az enyemek rég a halál fiai:-(
Előzmény: RAMBO (6641)
BZoltan Creative Commons License 2009.12.22 0 0 6642
Az utóbbi években a traminin kívül nem szüreteltünk 21-23 mustfok alatt és 13-15vv%-ig gond nélkül kiforrt minden borunk. Nálunk savakban sosem volt hiány ezért a maradékcukornak inkább örülök. Azt figyeltem meg, hogy 35g/l extrakt környékén 8-10g/l savval és 13-14vv% alkohollal a maradékcukor egész egyszerűen elveszíti a jelentőségét, mármint a 0-9g/l határokon belül.

Nálad milyen alkohollal szokott megállni a forrás?
Előzmény: RAMBO (6639)
RAMBO Creative Commons License 2009.12.22 0 0 6641
Nem tudom, milyen lett a borom, mert nagyon változatosak a hordóminták még.

A szőlő akár 50 évig is elél.
Előzmény: taormina1 (6638)
taormina1 Creative Commons License 2009.12.22 0 0 6640
Aha....hát, köszönöm, hogy mindeszt megosztottad velem, az elsö alkalommal, hogy lesz borom, okvetlenül mexívlelem.
Előzmény: RAMBO (6639)
RAMBO Creative Commons License 2009.12.22 0 0 6639
A fajtaélesztővel kapcsolatosan az álláspontom a következő: a természetes élesztőkkel indítom el a folyamatot. Nem ülepítem, nem tisztítom a mustot, mert szerintem komplexebb, teltebb íze lesz, ha a durva seperővel együtt forr ki a bor.

Nekem már második évben marad maradék cukor a borban. Ha ez tavasszal magától nem forr ki, akkor olyan fajtaélesztővel, amely nem ad ízt a bornak, csak a cukrot alakítja alkohollá, valószínűleg beoltom a bort.
taormina1 Creative Commons License 2009.12.22 0 0 6638
Szia RAMBO, jó lett a borod?
Nekünk nagyon szép termésünk lett, és a kártevök se nagyon sújtottak az idén; a hálót nem is tettük föl, és permetezni se kellett sokat. (Bár ezzel még mindig bizonytalan vagyok, hogy elöre kell-e, vagy csak akkor, ha látszik valami kártevö?)
Megint elblicceltem a fényképezést, úgyhogy még mindig fogalmam sincs milyen fajták vannak.
Nagyon kiváncsi vagyok, mikor kezdenek teremni a két évele ezelött ültetett új fajták, akiknek a táblácskáját sajnos már az elsö évben elmosta az esö. Hát, nem növekednek valami túl erélyesen, kivéve egyet, akit "Narancsizü muskotály"-nak hívnak (ez az egy, amire emléxem), és az volt ráírva, hogy közepes növekedési erélyü. A többiekre gyors növekedést írtak, de az egyikük egészen csökevényes maradt. Ez valami születési hiba, vagy csak gyökérre gyúr eleinte?
A tavaszi telepítést elaludtam, úgyhogy jövö tavasszal kellen pótolnom a hiányzókat. Meddig él egy szölö?
Előzmény: RAMBO (6637)
RAMBO Creative Commons License 2009.12.22 0 0 6637
NE KÉNLAPOZD A HORDÓT, HA MÁR LEKÉNEZTED A BORT! A kéngázt ugyanis beszedi (régen csak így kéneztek, hogy kénlapot égettek a hordóban, és töltikével belefejtették a bort) így agyonkénezheted a borodat!!!
Előzmény: Napoleon73 (6558)
BZoltan Creative Commons License 2009.12.22 0 0 6636
Amúgy pont azt írtam korábban, hogy a fajélesztők használata az esetek többségében nem a szabad választás eredménye, hanem egy sor szőlészeti és szőlő feldolgozási technológiai kompromisszum által kényszerített megoldás.

Az esetek többségében a borászok azért használnak fajélesztőt, mert a mustjuk magától tényleg nem erjedne meg.

Abban persze tökéletesen egyetértünk, hogy a permetszerek a legrosszabb dolgok az egész történetben. Ezért is vagyok a mérsékelt és szükség szerinti zöld szerekkel való növényvédelem mellet és ezért érveltem korábban a programszerű vegyszer-intenzív védelem ellen. Ha az időjárás és a körülmények megengednék akkor a szívem szerint tényleg nem permeteznék és meggyőződésem, hogy ez jó hatással lenne a bor minőségére.
Előzmény: Ferig (6634)
BZoltan Creative Commons License 2009.12.22 0 0 6635
Ha értő jó szándékkal elolvasod amit írtam akkor látni fogod, hogy miért az a véleményem ami.

Vannak szükséges rossz dolgok a borkészítésben és vannak elkerülhető rossz dolgok.

Azért mert néha gyorsabban hajtasz mint a megengedett attól még nem biztos, hogy helyénvalóbb lesz átgázolnod a piroson.
Előzmény: Ferig (6634)
Ferig Creative Commons License 2009.12.21 0 0 6634

Kedves BZoltán!

 

Amikor kimész a nemesített vesszőkből telepített szőlődbe, a szó valódi értelmében természellenesen, szabályos hálóba rendezve, kordonra felfuttatva találod a tőkéidet. Ezeket minden évben rendesen megmetszed, lekötözöd, arra kényszeríted őket, hogy az általad épített (vagy vett) támrendszert használják. Majd ezt követően, folyton korlátozod őket abban, hogy olyan hosszúra nőjjenek, amilyenre szeretnének, de még ez sem elég,  mert soknak találod a leveleiket és időnként a termésüket is. Mindezek mellett időről-időre lefújod őket "mindenféle" vegyszerekkel, esetenként újabb tápanyaggal látod el őket és nem tűröd meg a gyomot, hogy Te az ember, október táján elégedetten tekinthess vissza munkád eredményére. Mi ez, ha nem a természetbe való beavatkozás! Arra kényszeríted a természetet, hogy Téged szolgáljon és úgy, ahogyan Te szeretnéd.  Ráadásul feltehetően autóval jársz ki a szőlőbe, mobiltelefonnal kommunikálsz (ott) a barátaiddal, szeretteidel és üzletfeleiddel és feltehetően motoros permetezőgéppel szórod a kemikáliákat, a levelekre, fürtökre és az ott élő mikro- és makrovilágra.  Ezt akarja a természet? A fenét! Hagyd ott műveletlenül a szőlőt három-négy évig és megmutatja a természet mi az ami a szőlőd helyén természetes.

A természet attól szép, hogy együtt van meg benne a jó és a rossz, a nemes és a vad, az éltető és pusztító, az egyforma és a különböző és így tovább.

 

A fajélesztő sem a tudomány "fekete báránya"... csak egy opció, egy lehetőség, ha akarsz élsz vele, ha nem, nem - szabadon teheted ezt mindaddig, amíg a magad ura vagy. Mellesleg szerintem a permetszerek sokkal nagyobb veszélyt jelentenek a borra és a borfogyasztó emberre, mint a természetes (de nem terroir) fajélesztők. 

Előzmény: BZoltan (6630)
pinotnoir777 Creative Commons License 2009.12.21 0 0 6633
A fajélesztő témával kapcsolatban annyit szeretnék leírni, hogy eddig volt kb 50 erjedésem 2004 óta (merthogy spontánnál minden hordó más) és ebből még egyetlenegy sem "ment félre", a fogyasztók, kereskedők is meg voltak elégedve a minőséggel. Valahogy úgy érzem hogy ez az erjedési hiba fóbia nagyrészt a kereskedlmi lobbi által generált. Természetesen érett, tökéletes egészségű alapanyagok esetén áll ez a dolog.
Ráadásul eddig rendre 15 fölöttig is simán szárazra mentek e borok, fajélesztő nélkül.

Korábban néhány alkalommal volt szerencsém olyan összehasonlító kóstolókon résztvenni ahol különböző fajélesztőket hasonlítottak össze, és minden alkalommal számomra a kontrollként hagyott spontán erjesztett minta tetszett legjobban (egyszer pl vakon is), mert összetettebbnek találtam őket.

Mostanában hallottam egy kollégától, aki nagy cégeknél is dolgozott vezető beosztásban, hogy több munkahelyén is csinált összehasonlító kísérleteket, és azt találta, hogy a fajélesztővel beoltott tételek rendre több tápsót igényeltek. Elgondolkodtató ez is, nem?

paskomi Creative Commons License 2009.12.21 0 0 6632
tetszett a példa, bár minden kifejezést nem értettem pl:"bóher,rabelében"!

Tehát irányítottan is lehet erjeszteni , meg hagyományosan is tudva szüretkor a mustról mindent , amit az előző év és az érzékszervek elárulnak.
Számomra az utóbbi az igazi és természetesen a rizikósabb.

Ehhez a témához már én sem szólok hozzá! "Így tenne a rabbi is?"
Persze azért itt vagyok!
szaki_pali Creative Commons License 2009.12.21 0 0 6631
Azt hiszem idénre részemről bezár a topic.

Én kívánnék mindenkinek boldog karácsonyi ünnepeket, az ünnepi menühöz jó bort, a jövőre pedig mégjobb egészséget!

BZoltan Creative Commons License 2009.12.21 0 0 6630
Ez a lényeg... borászként két választásod van, vagy hagyod a természetet alkotni, vagy rákényszeríted a természetre az akaratodat. Mindegyiknek megvan a maga létjogosultsága, egyik sem jobb a másiknál és lehet bizonyos dolgokban a természetre hagyatkozni és lehet részben féket rakni a természetre.

Én csak arra kérlek téged is és minden más a technológiai borászat mellett döntőket, hogy ne állítsátok be úgy mintha a fajélesztők használata jobb és biztonságosabb lenne mint a természetes élesztők. Ez ugyanis _NEM_ igaz. Benneteket a fajélesztő használatára az általatok választott szőlészeti és a szőlőfeldolgozási technológia kényszerít. A fajélesztők használata egy következmény és nem egy döntési pont.

Nincs ezzel semmi baj, jól van ez így, lehet bort csinálni több modell alapján. De a porhintés és a lényeg elsinkófálása szerintem nem helyénvaló ebben a témában sem. Az egyenes beszéd és a nyitottság szerintem alapvetés egy olyan bizalmi termék esetében mint a bor.

Részemről ezzel tényleg lezárva.
Előzmény: lalá (6629)
lalá Creative Commons License 2009.12.21 0 0 6629
-A többit? A többit beszéld meg a témakörök szakértőivel, kik szép számmal vannak jelen e helyen. Mint láthatod azokba nem szólok bele. de az nem azt jelenti, hogy nem is olvasom. A borászatot vállalom. Sajnos nincs tehetségem a polihisztorsághoz.(hihi)
-A kényszeríttel meg semmi bajom. Mint már lent írtam. Mert, ha terv szerint dolgozom az bizony kényszer alatti munkát jelent. Ha pedig én kényszer alatt dolgozom, akkor azok a nyavalyás élesztők nehogy már úgy viháncoljanak ahogy ők akarnak. (hihi)
Előzmény: BZoltan (6628)
BZoltan Creative Commons License 2009.12.21 0 0 6628
és a többi? Nem baj ám, ha nem akarsz konstruktívan beszélgetni a témáról, csak akkor szólj, mert akkor nem erőltetem én sem :) hihi
Előzmény: lalá (6626)
lalá Creative Commons License 2009.12.21 0 0 6627
-Szóval nem próbáltad ki. Ha, nem, hát nem. (hihi)
Előzmény: BZoltan (6625)
lalá Creative Commons License 2009.12.21 0 0 6626
-Csak a 17-18MM°-os kitételedre vonatkozik.
Előzmény: BZoltan (6624)
BZoltan Creative Commons License 2009.12.21 0 0 6625
Arra utaltam, hogy nem értettem amit írtál.
Előzmény: lalá (6621)
BZoltan Creative Commons License 2009.12.21 0 0 6624
Kiragadtál egy azaz egy pontot a sokból és a többit meg figyelmen kívül hagytad.
Előzmény: lalá (6620)
lalá Creative Commons License 2009.12.21 0 0 6623
-Az előzőek alapján a rabbi a legopportunistább. Minden mellékgondolat nélkül.(hihi)
Előzmény: Falusi1 (6616)
lalá Creative Commons License 2009.12.21 0 0 6622
-Jó. Az opportunizmusáról híres Jókai Mórral sem rossz.(hihi)
Előzmény: Zalancelot (6615)
lalá Creative Commons License 2009.12.21 0 0 6621
-Dehogy parancsolok. Még otthon sem.(hihi)
Előzmény: BZoltan (6619)
lalá Creative Commons License 2009.12.21 0 0 6620
-El vagyol tévedve. Az idén elvétve láttam 217g/l cukortartalom alatt szőlőt.
Előzmény: BZoltan (6614)
BZoltan Creative Commons License 2009.12.21 0 0 6619
parancsolsz?
Előzmény: lalá (6618)
lalá Creative Commons License 2009.12.21 0 0 6618
-Kipróbáltad korrekt módon?(hihi)
Előzmény: BZoltan (6613)
BZoltan Creative Commons License 2009.12.21 0 0 6617
Az öntözéssel gyakorlatilag hozzászoktatod a növényt ahhoz, hogy a felső talajrétegekben folyamatosan kap vizet. Szerintem jobb rákényszeríteni a szőlőt arra, hogy törekedjen az alsóbb talajrétegekbe.
Előzmény: Falusi1 (6616)
Falusi1 Creative Commons License 2009.12.21 0 0 6616

Leginkább a rabbinak van igaza!

Köszönöm a számomra tényleg tanulságos véleményeket. Nekem ugyan csak hobby a szőlővel és a borral való foglalatoskodás, de nem kevésbé fontos, mint annak,aki ebből él.

Más:BZoltán írta korábban, hogy egyebek mellett az öntözés, az eső helyett, is a természetbe történő beavatkozás. Aki több száz hektáron gazdálkodik az természetesen nehezebben tudná megoldani az öntözést. Aki viszont passzióból kb. 100 lugasőkével dolgozik, száraz, forró napokon esetleg heteken, miért ne öntözzön ha teheti?

A kérdést őszintének és saját okulásomra szántam.

Előzmény: Zalancelot (6615)
Zalancelot Creative Commons License 2009.12.21 0 0 6615
Ide illik.

Az olaszliszkai csodarabbit felkeresi Kohn. Elmondja, hogy vitája van Grünnel, s a rabbit kéri, hogy tegyen igazságot köztük. Elmeséli az esetet. A rabbi szó nélkül végighallgatja, s azt mondja: - Neked van igazad! Kohn boldogan távozik. Ám félóra múlva megjelenik Grün is. Elmondja, hogy vitája támadt Kohnnal, kéri, hogy a rabbi mondja meg, melyiküknek van igaza. Eloadja az esetet. A rabbi türelmesen meghallgatja, s a végén azt mondja: - Neked van igazad! Grün is elégedetten távozik. Ám a bóher, aki mindezeknek fültanúja volt, nem állj a meg szó nélkül: - Rabelében, te Kohnnak is igazat adtál, Grünnek is igazat adtál, pedig két vitatkozó közül csak az egyiknek lehet igaza! A rabbi végigsimogatja hosszú szakállát, s azt mondja: - Tudod mit? Neked is igazad van!
:-))

Előzmény: paskomi (6612)
BZoltan Creative Commons License 2009.12.21 0 0 6614
Ja, amúgy azt tartanám a korrektnek, ha elismernénk, hogy az intenzív programszerű növényvédelem, vegyszeres gyomirtás, a teljes érettség előtti szüret (~17-18MM), mustülepítés és szűrés és a hűtött tartályos erjesztés az ami kényszeríti a fajélesztők használatát és ezen technológiák használata esetében a természetes élesztők használata még lehetőségként sem merül fel.

Szóval szerintem hagyjuk abba a porhintést ebben a témában... beszéljünk nyíltan és egyenesen a különféle szőlészeti módszerek szükségszerű következményeiről.
Előzmény: lalá (6611)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!