Köszi a kefír ötletet, már máshol is olvastam róla, de ki is ment a fejemből, pedig majdnem mindig van itthon kefír, mert nagyon szeretem, de kenyérbe még nem tettem soha... na jól ki is próbálom:-))
Én a kenyeret is úgy sütöm, hogy 300gramm BL80 + 250 gramm teljes kiőrlésű, ez bevált. Folyadék pedig úgy, hogy a 310 ml úgy jön ki, hogy 1,75dl kefír + olyan 1.3-1.4 dl víz, hogy a 310 ml meglegyen :) Ezzel nagyon finom szokott lenni, bevált :)
Szerintem alapprogramon kell sütni, a fenti linkbeli receptnél is az alapprogit írja.
A liszt kérdésben pedig, szerintem a sima BL 50-es is jó, én egyébként - ha a liszt minősége jó - nem mindig érzékelek jelentős (!) különbséget a BL80-as kenyérliszt és a BL50-es sima búzaliszt között, legalábbis a kenyérnél nem igazán. Ha viszont a sima liszt minősége vacak, ami sajnos az utóbbi időben gyakran előfordul, akkor talán jobb a BL80-as. Igazából én mindig azt használom, ami éppen itthon van, viszont a sima kenyérbe is mindig keverem a lisztet teljes kiőrlésű rozsliszttel (400 gr fehér sima + 160 gr teljesk. rozs), nekünk így jobban ízlik.
Félre ne értsd, nagyon is jól tetted, hgoy leírtad!! Csak ilyenkor mindig felrémlik bennem, hogy vajon miért tanultam még középiskolában is (!) három évig fizikát, ha ennyire nem vagyok képben:-))) Szóval inkább magamon nevettem:-)
A kalácsot melyik programmal érdemes ? Fehér Kenyér ? A gyors program nem hiszem jó hozzá.... Mi lenne megfelelő ? A gép egy két keverőlapátos SHG BB 1350
Valóban, részben és szándékosan szakmai szöveg, de egyébként nem az vagyok, aki hölgytársaságban műszaki dolgokkal untatja a partnert (sőt, vannak fickók, akikkel még beszélni is utálok ilyen elektronikai témákról, annyira unom a dumáját, hogy hihetetlen) :-) csak leírtam nagyjából a lényeget, hátha valakit érdekel.
Csak hagyd ki a kakaót és meg is kapod a sima kalács receptjét :-)
A "kk" a géphez kapott kanál kisebbik része, az "ek" a nagyobb, néhány recept:
1./ Tojásos kenyér:
3 db egész tojást elkeverek egy mércés edényben, majd felöntöm vízzel, úgy, hogy összesen 310 ml legyen.
560 gr liszt+2 kk só+2 ek cukor+4 ek vaj+2 kk instant élesztő (vagy egy friss 50 gr-os élesztőnek kb. a negyede futtatva, vagy morzsolva).
2./ Tejes kenyér: 310 ml tej + 560 liszt+2 kk só+2 ek méz (vagy cukor)+3 ek vaj(vagy olaj) és 2 kk instant élesztő
Ennél a kenyérnél mindig inkább mézet és vajat(nem olajat) szoktam használni, ahogy egyébként a tojásosnál is.
3./ Karácsonyi fűszeres kenyér (nem éppen diétás:-) )
310 ml: víz+1 tojás sárgája + tej,
560 gr sima fehér búzaliszt,
2 kk só,
2 ek cukor+3 ek méz,
3 ek vaj,
2 kk instant élesztő
Sípolásnál:
cukrozott narancs és citromhéj, kevéske fahéj és egy kevés mézeskalács fűszerkeverék
darabosra tört dió
(esetleg mazsola, vagy őrölt szegfűszeg stb.)
A folyadékot úgy mértem ki, hogy a mércés edénybe először beleütöttem egy tojás sárgáját, majd ezt először elkevertem egy kevés tejjel, utána feltöltöttem tejjel 200 ml-ig és még adtam hozzá kb.110 ml vizet. Tehát úgy, hogy a sima kenyér receptje szerinti 310 ml folyadék jöjjön ki összesen. A 2 evőkanál cukron kívül plusz 3 evőkanál mézet is tettem bele. A sípolásnál szórtam bele cukrozott narancs és citrom-héjat (készen vettem), egy kevés őrölt fahéjat csak a színe miatt, a készen kapható mézeskalács fűszerkeverékből is egy keveset és darabosra tört diót. Szép színe lett a fahéjtól és jó illata a fűszerkeveréktől. Lehet beletenni mazsolát is, vagy őrölt szegfűszeget is ízlés szerint, de vigyázni kell, nehogy túl fűszeres legyen, a kevesebb néha több!
Vajjal, mézzel, vagy lekvárral és habos kakaóval, vagy forrócsokival nagyon finom karácsonyi reggeli:-)
Ha bár belejöttem a receptmásolásba, nem tudom, hogy olvastad-e már a langallo/pizza/pompos receptet:
3./ PIZZA tészta receptje, 2-3 db pizzához (langallohoz, pomposhoz) elegendő, attól függően, hogy milyen vastagon szeretitek.
240 ml víz, 460 g fehér liszt+3 evőkanálnyi teljes kiőrlésű liszt (pl. rozsliszt) 1 evők. cukor, 2 kiskanál só, 2 kiskanál gyorsélesztő.
A Tészta programon készítsd, ez a mi gépünkön 1 óra 50 perc alatt van kész. Majd tedd lisztezett tepsire, vedd ketté, vagy háromfelé, ha vékonyan/ropogósan szeretitek (amíg nem használod, a másik cipót takard le egy konyharuhával), nyújtsd a kívánt formára (kerek, vagy szögletes, ahogy tetszik), kend meg ketchuppal, tegyél rá mindenféle finomságot, szórd meg oreganóval (vagy pizza fűszerkeverékkel) és reszelt sajttal, előmelegített sütőben magas hőfokon(230-250 fok) kb. 10-15 perc alatt van készen. A sajtot ráteheted úgy is, hogy kb. 7-8 perc után (félidőben) kiveszed a tepsit és megszórod sajttal, majd újabb 7-8 percre vissza a sütőbe, akkor szoktam így csinálni, ha pl. baconszalonna van rajta, aminek nem árt, ha jól átsül még anélkül, hogy rajta lenne a tetején a reszelt sajt.
LANGALLO: pizza tészta, az előbbiek szerint, de miután betetted a tepsibe az előzőleg felcsipkedett szélű tésztát, körben a szélét fokhagymás olajjal megkened, a tésztára fokhagymás tejfölt kensz (nem kell sajnálni), megszórod reszelt sajttal, majd amikor elkészült, még a tepsiben, átkened a foghagymás olajjal az egészet.
POMPOS: ahogy a langallo, de a fokhagymás tejfölre teszel szeletelt lilahagymát és baconszalonna darabokat, majd erre jön a reszelt sajt - olajjal ugyanúgy megkened a szélét és mehet a sütőbe.
Mi sok tejföllel szeretjük, az olajba, ill. a tejfölbe is kb. 2-3 gerezd fokhagymát szoktam belenyomni.
De ebből adódóan a kelesztési fázisban lévő anyagot is meg lehet még menteni áramszünet esetén, csak dagasztást akkor már nem szabad indítani, kizárólag sütést, azt is a megfelelő időpontban, vagyis a kelesztés megbecsült végeztével.
Típustól függően, 5-20 perc áramszünet alatt még nem felejti el a programot, mert egy benne lévő kondenzátor egy ideig még tárol annyi töltést, ami a vezérlőprocesszor táplálásához elegendő.
Ha az áramszünet sütés közben történt és már törlődött a program, utána el lehet indítani a csak sütőprogramot. Mást nem is enged ilyenkor, mert érzékeli a forró sütőteret és hibajelzést ad.
Az enyémnél, ha törölni szeretném a programot, a Start gombot kell nyomva tartani, míg besípol, akkor lehet előlről kezdeni. Ez téves beállítás esetén lehet hasznos, vagy ha esetleg azt akarom, hogy jobban dagassza át, és emiatt szeretnék visszatérni a program elejére.
Ez jó kérdés, most átlapoztam a használatit, nem szerepel benne erről semmi, de egyszerű kipróbálni, kíváncsiságképpen kapcsold le egy pár pillanatra a villanyórát:-)
A gond szerintem nem is azzal van, hogy újraindul-e, folytatja-e a programot éppen ott, ahol abbahagyta, hanem azzal, hogy ha pl. túl sokáig tart az áramszünet, s pl. a kenyér már sülés előtt volt, szépen megkelt stb. ... esélyes, hogy összeesik...
Ki fogom próbálni a kápiát, grillezni is azért szeretem, mert nem keseredik meg (a sima paprikával ellentétben) a grillezés során.
HANGSÚLYOZNÁM, HOGY NEM PRÓBÁLTAM ki, de itt a fórumon kaptam egy kakaós kalács receptet, bemásolom, úgy, ahogy anno én is elmentettem:
"Én szoktam kakaós kalácsot is készíteni benne. Isteni. 3dl tej, 5dkg vaj, 4ek cukor, 1ek kakaópor, csipet só, 50dkg liszt, 2,5dkg élesztő. A recept a gyorsprogramot ajánlja, de azon összeesett. Kipróbáltam a sima kenyérprogramon, és azóta hétvégén sütök. Szerintem nagoyn finom lekvárral, v. vajjal."
Ha kipróbáltad, légy szi' írd majd meg, hogy milyen lett, hátha végre rászánom magam én is a "géppel kalácsot" történetre :-)
Én karácsonyi kenyeret csináltam már, majd kikeresem a hozzászólásaimból és bemásolom újra, hogy miket tettem bele, nekünk nagyon ízlett.
A tojásos kenyeret próbáltad már? Akár még húsvétra is jó lehet ...
Más: esetleg kalács recepted nincsen, ami bevált? feleségem családja kalácsot eszik húsvétkor, én kenyeret... szóval jó lenne valami kalácsot is sütni nekik a géppel :)
Épp egy Rozs, tönköly + kenyérliszt mix kenyerem sül, gyönyörűen majd a ablakig feljött. A tönkölyliszt az háti, egy kedves ismerősőm sajátja vidékről, és Ő is őrölte nekem :) A kenyérben vannak metélőhagyma és kápia paprika apró darabok is + napraforgómag. Nagyon jól néz ki, remélem finom is lesz :)
Sokat üzemelt a szerkezet, elkopott a lapát? Én csak üzletben láttam, hogy ezeknél csak a tengely felső része van kétoldalt lapolva, ami már szemre sem egy szimpatikus megoldás. Nem csoda, ha az alumíniumból készült lapát idővel bekopik, meglazul a tengelyen:
Sziasztok. Hausmeister hm 1300 gépem van. Az a probléma, hogy dagasztás közben alámegy az anyag a lapátoknak, felnyomódnak és azok nem forognak. Így egy sütés alatt 3-4 szer lekel visszanyomnom egy egy lapátot. Mit lehet tenni, mert így elég idegesítő, és időzítőre se tudom állítani.
Pontosan most néztem én is az újságban... azért ez már nem semmi ár, jószerivel egy jobb márkájú kézimixer kerül ennyibe, s ez a kenyérsütő mégis csak egy komolyabb gép. Szerintem már akkor is megéri, ha csak dagasztásra veszi meg valaki, mert egy dagasztókaros robotgép is többe kerül 5800-nál.
TESCO BM10kenyérsütő 50% kedvezménnyel. Régi ár: 11690 Ft új ár: 5790 Ft. Az akció 03.09-tól kezdődött.600W, max900g-os kapacitás, 12 program digitális kijelző.Most került kezembe a szórólap. Nem tudok róla véleményt írni, nekem nincs ilyen, de hátha érdekel valakit.
Küldtem egy mailt az itt megadott gmail-os címedre, az 1300-as gépem használatiját már korábban beszkenneltem... elküldtem Neked a receptes oldalakat. Ha bármi gond lenne (nem tudod megnyitni stb.stb.), írj és megismétlem.