Keresés

Részletes keresés

Vacy Creative Commons License 2000.08.24 0 0 64
Kedves Ubi!

Elvileg arányaiban annyi lombot kell veszíteni amennyi gyökeret vesztettünk, felszívó-párologtató egyensúly. De ha nagyon kevés a levél akkor ezzel óvatosan kell bánni, mert nem marad feldolgozó része a fának, erre biztosat nem lehet mondani. Minél nagyobb legyen az edényed, hogy kevés gyökeret veszítsen a fa, fő szempont hogy túlélje.
A galagonyát ültesd ki a konténerrel együtt így tavaszra, ha meglesz a kert rendezés egyszerűen a végleges helyére ültetheted, esetleg takard be a tövét majd késő ősszel.

Kedves Sat!

A klub internetes címe az 50-es üzenetben benne van. Az előadások minden hónap első hétfőjén (legközelebb 09.04.), este 6-kor kezdődnek a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem (1118 Budapest, Villányi út 29/35) „K” épület III. előadótermében. A gyakorlati oktatás az előadást követő szombaton délelőtt van.
Lesz 3 kiállítás is szept-okt, erről majd részletesen is írok később.
Tudomásom szerint 5 Bonsai klub működik Budapesten ezekről is van lejjebb infó esetleg érdeklődj ott is, és nézz körül az előadásokon kiállításokon.

Üdv
Vacy

Saturnus Creative Commons License 2000.08.23 0 0 63
Sziasztok.

Kedves Vacy engem az érdekelne, hogy ezt a klubbot amit említettél, hol lehet elérni?

Sat

Zölduborka Creative Commons License 2000.08.23 0 0 62
Kedves Vacy!

Sajnos a madárbirsek közelében van a kutyák fő tartózkodási helye, úgyhogy akkor a külsőt óvatosan kiásom és úgy ahogy van elültetem egy cserépbe. A "lombját" hagyjam rajta vagy vágjam vissza?

A galagonyát tavaszig nem fogom tudni kiültetni, mert éppen tereprendezés folyik, átmenetileg kihúzza egy cserépben a telet, vagy hagyjam a konténerben?

Köszi

Ubi

Előzmény: Vacy (61)
Vacy Creative Commons License 2000.08.23 0 0 61
Kedves Ubi!

Ha a madárbirs ennyire behatárolt területen van, akkor megpróbálhatod kiszedni, lehetőleg a teljes gyökérzetével és így ültesd el, de semmi kép ne tálba, főleg ha ilyen rossz állapotban van. Lehetőleg ne bántsd a gyökereit, ne metszd vissza, sajnos úgy is le fog szakadni valamennyi. Jó lenne tőzeges talajba tenni, de legalább virágföldbe esetleg egy kis agyaggal keverve. Esetleg egy kis tápoldatozás is egy másfél hónapig, de utána pihenni hagyni hagy menjen aludni. Csak halkan jegyzem meg, jobb lenne a tavasz, persze ha addig kibírja esetleg egy kis kutya elleni védelemmel és sok gondoskodással, esetleg az egyiket próbáld most a másikat tavasszal.

Nagyon jó anyagokat lehet találni a faiskolákban, főleg a hátsó elhanyagoltabb részeiben, ahová a már nem "eladható" fácskák kerülnek. Két dolgot érdemes megnézni azon kívül hogy él-e a kisnövényke. Az egyik a fa törzse, vastagság és formája sok időt lehet így spórolni. A másik az, hogy hol van az első gyökér, ugyanis szokás, hogy jó mélyen beültetik a konténerbe a törzset, így jobban mutat, de Bonsai-ként nem igazán előnyös a dolog. A lomb korona annyira nem fontos, mert azt úgy is Te alakítod ki, persze nem hátrány, ha az is kinéz valahogy, de ez nagyon ritka.

A galagonyának a latin neve is szép - Crataegus -. Gondolom, elolvastad a könyvben az idevonatkozó részt. Azt szokták mondani, hogy ha minden szabályt betartasz, akkor minden fa egyforma lenne. Javaslatom, ültesd ki olyan helyre ahol jól hozzá férsz. Így megerősödik a törzse és ha jól érzi magát akkor oldalt is ki fog törni. Drótozni is akkor jobb, ha kezd megindulni a nedvkeringés, de ha eléggé rugalmas, akkor akár most is lehet.

A nyári napos hellyel is vigyázni kell, mert szét égetheti a leveleket a nap. Lehet kapni Raschel (ha jól írom, ejtsd RASSEL) hálót (esetleg madárhálónak hívják tévesen), ez egy sűrű szövésű zöld háló, amit ki lehet húzni a növények fölé. Vagy ha van a kertben olyan hely a fák alatt vagy más árnyékos részen, ahová reggel és/vagy késő délután süt a nap az is jó. Teleltetésnél nagyon kell vigyázni, hogy ha már tálban van a fa akkor takarva legyen a tál, szalmával, faforgáccsal, mulccsal, vagy mással de ezek a természetes anyagok. A lényeg hogy ne fagyon át a teljes gyökérzet, mert akkor nem tudja felszívni a vizet (jeget) a növény. A kinti növények gyökere általában lenyúlik a fagyhatár alá, így ott nincs gond. Azokat a növényeket, amelyek kinti teleltetést igényelnek azokat így teleltesd (valamilyen takarás) esetleg a hó károk elleni védelemmel kombinálva. Vannak mediterrán növények, amelyeket 5-10 fok között kell teleltetni veranda, hűvös világos pince, fűtetlen szoba. És van néhány szobai Bonsai ami lehet a fűtött szobában pl. ficus. És van amit csak üvegházban lehet jól teleltetni a nagy páratartalom miatt.

Üdv
Vacy

Előzmény: Zölduborka (60)
Zölduborka Creative Commons License 2000.08.23 0 0 60
Kedves Vacy!

Köszönöm a segítséget!

Az említett madárbirssel az a gond, hogy olyan helyen van, ahol nem tudom elkezdeni a bonsai-á alakítást, mert nem férek hozzá (a bejárathoz vezető lépcső fala és a kerítés betonalapja közé van "bepréselve" szerencsétlen kb. 20 cm széles 30 cm hosszú földrészen (ami valószínüleg mélységben kb. fél méter lehet)). Mivel én két évvel ezelött költöztem ide és ez már akkor is itt volt szerintem kb. 5-6 éves lehet (több nem valószínű, mert a ház is csak 7 éves) a törzse 2,5 cm vastag és az egész növényke nem magasabb 25 cm-nél. Nos akkor szerinted, most ássam óvatosan ki és űltessem egy rendes cserépbe (kicsit visszavágva a gyökereket) és kezdjem el drótozni, úgy-ahogy formára metszeni és majd csak jövőre foglalkozni a bonsai tál gondolatával? Mindenféleképpen ki akartam onnan venni, mert a kutyák el kezdték kikaparni szegény körül a földet (látszanak a vastagabb gyökerei). Sajnos elég rossz állapotban van és csak egy pár szál levéllel borított hajtás van rajta, úgyhogy elég kétséges, hogy megmarad. Azért megpróbálom!

Tegnap elmentem egy faiskolába körülnézni, hátha találok egy jó bonsai alapot (mintha már értenék hozzá :)), hát nem egyszerű!
Nem is igazán találtam semmit, viszont volt ott egy hihetetlenül aranyos növényke, egy galagonya (már a neve is aranyos :)) ami már most konténeres állapotában amolyan bonsai-féle formájú (kb. úgy néz ki fazonra, mint a Tomlinson könyv 14. oldalán látható Acer palmatum, csak a törzse egyenes és csak kb. 1,5 cm vastag, a lombkorona ágai pedig vizszintesebbek, az egész növény 30 cm magas). Nagyon megtetszett és megvettem (kemény 250 Ft.). Lehet vele valamit már most bonsai-ként kezdeni (tálkába ültetni, drótozni (pl. a törzsét "hajlítani"), lombot visszametszeni stb. vagy nem igazán érdemes (ha már nem pl. a törzse miatt, akkor max. kiültetem a kertbe és lesz egy galagonya bokrom) ? A könyv ugyanis azt írja, hogy az első ág kb. a törzs 1/3-ánál legyen, amit ez a kis fa élből felrúg, mert ennek szinte csak a tetejéből indulnak ágak (mondjuk a könyvben lévö Acer palmatumnak is csak annak éppenséggen kb. félúton a törzs kettéágazik).

Még valami:

Elég nagy bajban vagyok, azzal, hogy hol fogom/kell majd tartani a leendő bonsai-okat (nem hely szűkére gondolok).
Mert ugyebár ezek évelő kis fák, amik amúgy kint a kertben nőnének, tehát elvileg mind a meleget, mind a hideget bírniuk kellene . Na de gondolom nem a +40 vagy a -20 fokot. Hova kell akkor őket tenni, amikor azt írják, hogy napos helyre állítsuk, és fagytól védjük? Sajnos nincs pénzem egy külön építmény létrehozására, ahol nem ég szénné (föleg mostanában) és nem is fagy kockára az a szerencsétlen (föleg, amikor télen már öntözés közben a levegőben jéggé fagy a víz)! Tartsam bent a szobában? Akkor honnan fogja tudni, hogy mikor van tavasz-nyár-ősz-tél, ha közel állandó hőmérsékletben van? Ti hogy csináljátok?

Ez borzasztó, annyi kérdésem lenne és már úgy csinálnám... :)))

Üdv. és kössz

Ubi

Előzmény: Vacy (59)
Vacy Creative Commons License 2000.08.23 0 0 59
Kedves lelkes Uborka!

Örülök, hogy sikerült megfertőzni Téged is ezzel a különleges foglalatossággal!

A Tomlinson könyv 17. oldalán van a begyűjtésről (yamadori, ha jól írom) szó, igaz nem sok. Nem sokan művelik, mert nagyon fáradságos és elég rossz a fák túlélési %-a.

Szerintem kora tavasszal próbáld a begyűjtést megejteni, rögtön a fagyok után, mielőtt a vegetációs időszak elkezdődne. Jó nagy földlabdával vedd ki a növénykét és egy nagy edénybe (cserép, lavór, vödör) ültesd át és a fölösleges ágakat is vágd le vagy vissza, ekkor drótozhatsz is ha kell. Ha megtudtad az edénybe tartani a növénykédet akkor következő évben ültesd kisebb edénybe (kevesebb gyökérrel) és idővel eléred a kiválasztott tál méretű gyökeret (ez lehet a második év is persze). A tálba ültetésnél figyelj hogy kisebb legyen a gyökérzet mint az edény, hogy legyen hely az új gyökereknek. A gyökér csökkentés alatt alakítsd, formáld a lombkoronát, legjobb már akkor begyűjteni a fát ha 70-80%-ra kész a korona (persze egy kertben lehetséges ennyit várni, az erdőn nem). Tudnod kell, hogy ha Bonsai tálba ülteted a fát akkor az már nagyon-nagyon lassan fog csak vastagodni, tehát érdemes a szabad földben "vastagítani" az alapanyagot és a végleges vastagságot elérve begyűjteni. Az örökzöldeket lehet ősszel is begyűjteni, csak legyen elég ideje felkészülni a telelésre, de szerintem itt is jobb a tavasz.

Lehet a meglévő eszközöket is használni, úgy is áldozol majd egy kis pénzmagot a jobb dolgokra, ha megtetszik a dolog és magadénak érzed a Bonsai nevelés művészetét. Az edényeknél nagyon kell figyelni hogy legalább egy nagy lyuk legyen az alján, mert a kevés föld miatt sokat kell öntözni, de nem szabad megrohasztani a gyökereket, ha ilyen "lapos kerámiaedényed" van akkor használd azt. Persze igazi látványhoz olyan edény kell ami "megy" a fához.

A szükséges talaj benne van a Tomlinson könyvben.

Üdv
Vacy

Előzmény: Zölduborka (58)
Zölduborka Creative Commons License 2000.08.21 0 0 58
Sziasztok!

Nekem mindig is nagyon tetszettek ezek a kis "műalkotások" csak eddig egy kicsit tartottam tőle, hogy én is nekiálljak velük foglalkozni, de most itt annyira kedvet kaptam hozzá, hogy pénteken megvettem a Tomlinson könyvet, ami még jobban fölspanolt.
Lenne azonban egy pár kérdésem, amit (eddig még) nem találtam a könyvben!
Miszerint van-e valamilyen évszakhoz kötve, az hogy elkezdjek Bonsai-ozni (kérdezem ezt főleg azért, mert nem nagyon van pénzem egy már kész kisfát venni, viszon a kertemben van két madárbirs cserje, amik ápolás hiánya és a nem megfelelő környezet miatt (szinte hozzáférhetetlen helyre ültette az előző tulaj) nem igazán nöttek meg, de a törzsük szép vastag, göcsörtös és még van bennük élet (levelek stb.) és ezeket szeretném Bonsai-nak nevelni. Lehet ezt most és van értelme azzal a kis madárbirsel kezdeni?)
Második kérdés, hogy feltétlenül meg kell venni a nagyon drága Bonsai eszközöket (tálka, ollók stb. ) vagy lehet a már létező kis kerti (profi) szerszámokat, lapos keámiaedényt használni?
Milyen földet vegyek?

Köszi

Egy lelkes kezdő Uborka

Vacy Creative Commons License 2000.08.17 0 0 57
Szija Építő1024!

Úgy látszik minden Bonsai-os nyaral, vagy a Graz-i Bonsai és bambusz kiállításon van. :)

Válaszok:
1. Én a kinai szilt javaslom, rengeteget hoznak, be az országba, kislevelű és lehet találni elég jó egyedeket 6-8.000 Ft körül, illetve már 1.500-ért vannak a kisebbek. Ezek ugyan ipari bonsa-ok, de kisérletezni, gyakorolni nagyon jók. Sokan a faiskolákban vett alapanyaggal kisérleteznek, de szerintem ehhez már kell egy kis gyakorlat.
2. Én az Oázist javaslom a Kőbányai úton vannak, igaz nyáron nem tudom milyen a "felhozatal". Viszont Szept 30. - Okt 1. lesz a II. Bonsai Show, alakítási bemutatókkal és árusítással egybekötve. Itt lehet szerszámokat és tálakat is venni.
3. Lásd 4.
4. Szerintem a kapható könyvek közül az egyik legjobb a Harry Tomlinson: Bonsai című könyve. Az altavizslába beírva a bonsai elég sok oldal lejön, a szekszárdiak oldalán van könyvajánló is.

+1. Javaslom, ha komolyan érdekel a dolog akkor keress egy klubot, ha bp-i vagy akkor ajánlom az Egyetemi Bonsai Klubot. Minden hónapban egy érdekes előadás és egy gyakorlati oktatás valamint kölcsönözhető könyvek és videokazetták állnak a tagok rendelkezésére.

Üdvözlettel:
Vacy

Előzmény: Építő1024 (55)
Építő1024 Creative Commons License 2000.08.15 0 0 56
Hölgyek, Urak,

hát tényleg senki nem akar (jó) tanácsot adni egy kezdeni vágyó bonsai szimpatizánsnak?

Építő1024 Creative Commons License 2000.08.08 0 0 55
Üdvözlettell mindekinek,

szeretnék tanácsot kérni a tapasztaltabbaktól, hogyha valaki akinek nagyon tetszenek a bonsai-ok, de eddig csak nézte őket, de nagy kedvet érez magában ahhoz hogy Ő maga is elkezdje a velük való foglaltoskodást, akkor az
1. milyen típusú növénnyel (növényekkel) kezdjen?
2. Honnan tud ilyet beszerezni?
3. Miből áll egy induló "túlélőkészlet"
4. Mely könyv(ek)et javasoljátok kezdőknek.

Előre is köszönettel:

egy érdeklődő - eddig passzív - szimpatizáns

zuard Creative Commons License 2000.08.05 0 0 54
Hali

Zuárd vagyok és kb 5 éva amatőr bonsaiozok. Örülök hogy él eza topic. Locsányos tölgyre: Nem pontosan tudom milyen a "Kocsányos", de én tavaly gesztenyéről ültettem tölgyet, télen "simán" kint volt a teraszon (azért sarokban fal mellett), és tavasszal kihajtott. Egyenlőre sima cserépben van, még nem tudom hogyan tovább. Most kint van a kertben...Az azalea bonsai kezdeményem virágzik szerintem kicsit késő nem? Vagy ez másodvirágzás?
Na most ennyi, maj' figyelek...

ensingmosing Creative Commons License 2000.07.31 0 0 53
Szia Éva!

Figyu azzal a problémával fordulok hozzád, hogy én még soha nem foglalkoztam bonsai-al és hogy adjál tanácsot hogy melyikkel kezdjem? Mert én egy 13 éves gyerek vagyok és valami iszonyúan imádok kertészkedni. És lehetőleg kialakítani is könnyű legyen mert én szeretném Bonsai-á kialakítani akár az udvaron lévő az erre alkalmas bokrot. Jó? Szóval valami könnyen gondozható könnyen kialakítható facsemetét "adjj" a kezembe. De a gondozással végülis nincs gond mert van erre a célra külön szakkönyvem. De légyszi mielőbb írj jó?

endru Creative Commons License 2000.05.14 0 0 52
A HERMAN OTTO BONSAI EGYESULET
bemutatkozó kiállitása
junius 11-12
Bp.XIII.Jozsef Attila kulturház. Jozsef A tér
Előzmény: endru (45)
endru Creative Commons License 2000.05.12 0 0 51
Jozsikám!
Vigyázz a kinai szilre, nehogy kiszáradjon a foldje, nagyon kenyes erre. Ilyen meleg idoben, akár naponkent kell ontozni. Félarnyekba tedd, szereti a magas paratartalmat. Ha nagyon agyagos kemeny a foldje, át kell mielobb ultetni.
Ha bármilyen konkrét kérdésed van irj
bbandy@matavnet.hu
Előzmény: Jozs (48)
Vacy Creative Commons License 2000.05.05 0 0 50
Pontosabb infók itt: www.extra.hu/bonsaiclub
Előzmény: Vacy (49)
Vacy Creative Commons License 2000.05.04 0 0 49
Május 8.-án a Harry Tomlinson előadás 18 órától kezdődik a témáját nem tudom, de lesz gyakorlati bemutató is. Az előadás a Kertészeti Egyetem dísztermében lesz.
Előzmény: Vacy (41)
Jozs Creative Commons License 2000.04.17 0 0 48
Sziasztok!

Nagyon erdekelt mindig a bonsai, ugyhogy elso lepeskent tegnap vettem egy kis kinai szilt. Persze meg nem vagyok a megfelelo elmeleti tudas birtokaban, varom a segitsegeteket minden kerdesben, ami felmerulhet (ontozes, metszes, feny, homerseklet).
Ezenkivul ha valaki tud jo online vagy offline dokumentaciokat, kerem irja meg a cimuket.

Elore is koszonok mindent.

Levendula Creative Commons License 2000.04.16 0 0 47
Ez nagyon jó hír! Nekem az Ô könyve tetszik a legjobban, esztétikailag is közel áll a stilusa, ott a helyem! Kösz!
Előzmény: Vacy (41)
cukorfalat Creative Commons License 2000.04.13 0 0 46
Endru!

Koszi az infot, egy idoben en is jartam oda, udv Radnai tanarurnak! Jah, valoszinu, hogy cukorfalatkent nem fog emlekezni ram:-)
Erika Rakoscsabarol.
Ha lesz idom, mindenkeppen alkalmat keritek, hogy ujbol ellatogassak.

Es mindenkinek ajanlom ezt a pannonias osszejovetelet, mert remek, es hasznos tanacsokra lehet szamitani, es meg kozossegi elet is folyik (ugye Endru?:-), szoval bonsaiszakerto kartarsak, hajra.
udv
cuk.

Előzmény: endru (45)
endru Creative Commons License 2000.04.12 0 0 45
Mégegyszer cukorfalatnak.
Igyekszünk követni a japán stilust. Ez nem sikerülhet tökéletesen, mert nálunk nem lehet olyan lapos tálban megtartani üveház nélkül. A levegö páratartalma nálunk negyde sincs mint japánban. Sokan csak a majd méteres fákat tartják bonsainak, a kicsiket, bármilyen szépek, nem becsülik. Ezt nagyképüségnek nevezem, az én kedvenceim a 20 tol 60 cm.esek.
endru
Előzmény: cukorfalat (38)
endru Creative Commons License 2000.04.12 0 0 44
cukorfalatnak.
A Pannonia u-40 ben tartott találkozókat Radnai Sándor vezeti, beszélgetések, bemutatók, közös munka. Várunk!!
Minden honap utolso csütörtökén d.u.17-tol
viszlát endru
Előzmény: cukorfalat (38)
Vacy Creative Commons License 2000.04.10 0 0 43
Igaz igaz, valamint ápr. 22-23-24 az állatkertben is lesz kiállítás
Előzmény: Megyesi Éva (42)
Megyesi Éva Creative Commons License 2000.04.09 0 0 42
Bonsai kiállítások: ápr. 28-29-30. Kertészeti Egyetem, ápr.28-május 1. Vajdahunyadvár.
Vacy Creative Commons License 2000.04.06 0 0 41
Május 8.-án a KEK-en Harry Tomlinson (a "Bonsai" című könyv szerzője) tart előadást, valószinüleg 5 órától.

Levendula Creative Commons License 2000.04.06 0 0 40
Szóval gyönyörűen átteleltettem a japán juharomat, igen boldog vagyok. (nekem öröm, a profiknak gpondolom természetes)
Megyesi Éva Creative Commons License 2000.04.02 0 0 39
Minden bonsaiosnak! Ha szakmai tanácsra van szükségetek, személyesre - gyertek ki a Silvanus üzletébe - III. Batthyany u. 43/a M11 mellett jobb oldalon Szentendre felé menet - most szombaton ápr. 8-án Marczika Andrástól kérhettek tanácsot, délelott 10 órától ott lesz!
Előzmény: cukorfalat (38)
cukorfalat Creative Commons License 2000.04.02 0 0 38
Udv minden Bonsaiszakertonek!

Jomagam is nagy hive vagyok a bonsai nevelgetesnek. Jobbara nem uzletben vett, hanem magrol ultett, vagy dugvanyozott fakkal probalkozom. Nagyon kivancsi lennek, hogy ti mennyire kovetitek a hagyomanyos kinai, vagy japan stilust, van-e "elfogadott trend" ma Magyororszagon? Mondjuk mereteket es stilusiranyzatokat tekintve.
Endru! A Pannonia utcai osszejovetel a Radnai tanarur fele?

Orulok, hogy van egy ilyen topic, mert nagyon sokaknak azert pusztul el kis fajuk, mert nincs otletuk, hogy mit kell veluk csinalni, no itt legalabb hozzaertok megmondjak.
A "talalkozo" enge is erdekelne, ha virtualis, ha nem:-)
udv
cuk.

greeencat Creative Commons License 2000.01.10 0 0 37
Kedves Bérces, ezt a kínai szilt tavaly tavasszal kaptam, tehát ez az első tél amit együtt töltünk. Van egy másik is pár éve, ő eddig mindig fűtött szobában telelt. A kicsinek nagyon pici az edénye, így nem mertem kitenni nehogy megfaggyon a gyökere. (Volt egy saját gyűjtésű galagonya bonsai ifjoncom, aminek megfagyott a gyökere, így halt meg pedig nagyon kis formás kezdett már lenni:(( ) Viszont a nagyobbat (kb. 30 cm)kitettem az erkélyre pár napra amig csak minusz pár fok volt. Most, hogy már nagyon hideg van kint a többi növényemmel telel a lépcsőházban, ahol olyan 5 és 10 fok között van a hőmérséklet és jó világos van. Lepotyogtak a levelei, de amúgy jól néz ki. Vele évközben sem volt annyi baj, mint a kicsivel, mivel nagyobb az edénye és nem szárad ki olyan könnyen.
Egyszóval most várjuk, mit hoz a tavasz. Akkor végre mehetünk bonsai alapanyagot is gyűjteni...
Előzmény: endru (36)
endru Creative Commons License 2000.01.10 0 0 36
Kedves kiscicám (enged meg, hogy igy szolitsalak) mindazoknak is irom ezt akik kinai szilt (ulmus parvifolia) tartanak. Ez egy érdekes növény, mert tartható egész évben fütött szobában, de szinte minden nap kis vizet kell neki adni és állott vizzel permetezni. De alakás lehetöleg hüvös és világos részében legyen. Azonban jobban szereti, és ilyenkor jobban fejlödik, ha télen pihentetni tudod. Ilyenkor összel a fagyokig szabadban kell tartani amig a leveleinek jorészét ledobja, (a többit le kell szedni) és 5- 10 fok alatt lehetöleg fagymentesen tartani. Az idösebb fa néhány fok minust is elvisel. Sötétben is tarható ilyenkor, pl. picében. Néha meg kell nézni, hogy nem szárad-e a följe, öntözni kell. Ha a levelei kihajtanak, akkor melege van, világosra kell hozni, vagy hidegebb helyre.
Ha a szobában évközben ledobja a leveleit az vagy attol van, mert nem öntözted rendesn, vagy mert rossz kedve van. Ekkor öntözd meg, és tedd be egy átlátszó nejlon szatyorba, kösd össze szorosan. + vagy ! naponként nézd meg, hogy nem kell-e öntözni, vagy nem penészedik.
sok örömed legyen a fácskádban
bbandy@matavnet.hu
endru Creative Commons License 2000.01.07 0 0 35
Kedves Yoker. Nem tudom kaptal-e valaszt a kérdésedre, én most talaltam ide. Messziről nehéz tanácsot adni, a doktorbácsi is előbb megvizsgál. Néhány ok ami száradást idéz: túl közel tartottad a fútőtesthez, nem öntözted meg minden nap, száraz a szobád levegője, és nem permetezted állott vízzel. Meg kell nézni nagyítóval, nincs-e rajta kártevő. Tilos a serissat forgatni. Ha pesti vagy, jól csomagold be nehogy megfázzon, és hozd el a XIII. Pannonia u. 40-be január 27-én 17 órától. Minden hónap utolsó csütörtökén ott vagyunk, szívesen látunk
udv bbandy@matavnet.hu
Előzmény: yoker (32)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!