Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Annyit tudok, hogy minden ilyen Egészségügyi Intézménynek még vannak a régi típusú vágó eszközeikből, vagy mondjuk így műszereikből, persze vannak a modern kori egyszer használatosak is, de nyílván vannak olyan orvosi műszerek, amelyekből még nem csináltak egyszer használatost, gondolom, ezeket élezik! Bővebben engem sem avattak be ebbe a dologba, elég jó kapcsolatban vagyok velük+partnereim is, részemről volt egy két érdeklődő kérdés, sok mindent megmutattak, de a főbb és spécibb dolgokat ügyesen hárították, én meg nem szerettem volna, ha félre értik, így abba maradt a kérdezősködés, és persze egyébként meg semmi közöm hozzá. Láttam, hogy milyen élesre tudnak élezni, Fém Ipari szakemberként, és Gépészmérnökként már sok mindent láttam és csináltam is, az élezés sem esik ki a kezemből, de amit Ők csinálnak az észtveszejtő dolog, annyira pöpec!
Üdv! Ha jól tudom, dunántúl, Dunaújváros a Pető kések születésének helye. Egyebet nem tudok róluk, de láttam a késeit több vásárban is annak idején. A Mester már valóban nem él, munkáit sem szórta szét nagyon az országban, Ő még a net elterjedése előtt alkotott igazán. Üdv!
a rozsdamentes hajtogatott acélokat damaszener vagy damasteel néven szokták árulgatni külföldi oldalakon a megkülönböztetés végett.
érdekes dolog, hogy a Szalontai damasztpengés kések is állítólag félig RWL-34-ből készülnek, az meg rozsdamentes. a másik komponensnek nem jut eszembe a neve, korábban írták a honlapjukon.
Én is csak azt kérdeztem volna ezzel a "márkával" kapcsolatban, hogy mosod,v.törlöd, de már meg is mondtad. Esetleg még annyit, hogy ha véletlenül nem vezeted vissza szépen, hanem csapódik, az él a rugóhoz ér-e v.nem?
Jó lenne egy ilyet birtokolni, de sajna áll a gyártás! Egyelőre!
Minden rozsdamentes anyagot lehet damaszkolni, csak ehhez különleges körülmények és vákuumtechnológiás speckó gépek kellenek,meg persze hatalmas szakmai tudás! A Lurdy ban voltak az Oroszok, a Juhász Józsefhez is odamentek, ők a porkohászati acélokat kovácsolják, még szóró lapokat is hoztak oda. Azt már csak mellékesen jegyzem, meg hogy mi a frászkarikának kell a porkohászati acélokat kovácsolni, mert attól tömörebbet úgysem tudnak létre hozni! Valószínüleg a marketing miatt, mert új dolog és persze a mintázat,ebből kifolyólag nagyon drága késeket lehet így eladni, az más kérdés hogy az acél tulajdonságait lehet hogy lerontják akár 50% al is, de ez a mai üzletileg lelketlen világban úgysem számít, egyszerűen nem tudok másra gondolni . Szakmailag ez egy külön kérdés, véleményem szerint az anyag szerkezetét és tömörségét biztos hogy elrontják, mint említettem ettől tömörebbet úgysem tudnak készíteni, csak és kizárólagosan az Űrben, súlytalanság állapotában lehetséges! Mind ezekhez azonban nyílván a mesterink tudnának aktívan hozzá szólni, hiszen Ők ebben jobban benne vannak, de azt gondolom nem sokat tévedtem.
Köszi! ;) A pohárban pedig valami ráckevei bor van, vörös, mert a fehér már elfogyott, mire a képet késztettem... ;) Fehérboros vagyok egyébként.
A caklim szénacél. A pengét én soha se mosom el, csak eltörlöm, maximum vizes szivaccsal áttörlöm, ha nagyon ragacsos az étel, amit vágtam. Ha szalonnát eszem, akkor eltörlés előtt a szalonnabőrrel meghúzom egy párszor, és csak pár perc múlva törlöm szárazra. A cakli nyele egyébként szürkemarha szaru, azt is néha leápolom szalonnabőrrel. Viszont nem törlöm el, csak úgy, szalonnásan rakom el a tokjába. Reggelre szépen beissza a tok és a szaru a szalonnazsírt, a felesleget csak ekkor törlöm le! A szaru már nem csillog, picit karcos, picit matt a használattól, de ez így természetes. Annak idején nem vitrin-késnek készült. ;)
A baknik még mindig csillognak, de kicsit fakóbbak. Egyébként így olyan érzés, mintha velem élne a bicska, leírhatatlan, milyen jó érzés nap mint nap kézbe venni, ránézni! Ilyenkor eszembe jut persze a készítő is, és szentimentálisabb hangulatomban a puszta is, ahol az a szürkemarha legelt, amelyik a szarvát és az életét adta, hogy a bicskámnak ilyen szép markolata legyen. Na, ezt az érzést egy sorozatban gyártott kés se tudja visszaadni!
Azt említettem már, hogy a tokot theraphosa éltárs készítette?
Élezésre pedig rákóczi követ használok, illetve fenésre haidu hccw kerámia lapot. A cakli még csak ez utóbbit ismeri.
prs: amikor én Bosch szeletelőgéppel leszeltem 1 mm-nyit az ujjam hegyéből, az is úgy vérzett, hogy még 3 nap múlva is azt törölgettem láthatatlan helyekről; de még 3 év múlva is érzékeny volt a hidegre, muszáj volt arra a kezemre kesztyűt húzni. Együttérzek veled! A körte nagyszerű orvosság! Egy kis mangalica sonkát ajánlanék hozzá... aztán...
szabi 72: nagyon szép bicskád van! a pohárban milyen vörösbor van?
azt szeretném kérdezni, fiúk, hogy a szénacél maskarámat hogy tartsam karban? azt tudom, hogy mindig szárazra törölve kell eltenni, ezenkívül?
Nem egy fél ujjat, akkor azért nem fórumba írogatnék egy órával utána.
Köszönöm a támogatást mindenkinek, ráerősítek egy körtepálinkával közös egészségünkre. ;-)
Gyengébb idegzetűek/gyomrúak kérem hagyják ki innentől:
A jobb középső ujjamnál, a körömágy mellett vágtam le egy szép szeletkét. Olyan 10-12 mm hosszú, 3-4 mm széles, a legvastagabb pontján kb. 1-1,5 mm. Szóval nemcsak bőr, pici hús is. Már egész tűrhető, amíg hozzá nem érek valamihez. :-) Amit elkerülni nehéz egy kisebb krumplinyi kötéssel az ujjamon, csakúgy mint a gépelés, az írás, a zsebbe nyúlás, a kézmosás, a kisebb és a nagyobb dolog, soroljam? :-)
Miután a kötés felkerült, és nem véreztem mindent össze - folyt rendesen, de a kivérzés nem baj, meg jódot is kapott - hát igen furcsa érzés látni a pengén egy darabot, ami szintén én vagyok. Adrenalinnal tele nem gond, de 10-20 perc múlva kellett a pálinka, mert a gondolat is elég bizarr.
Remélem reggelig semmi gondom nem lesz: láz/vérzés/fájdalom. Ha netán igen, beugrok a sebészeti ügyeletre, bár ők is csak átkötöznék, ezzel mást nemigen lehet. De egy jó tetanuszt azért biztos bevágnának.
Szia! Ezt a caklit 2012 március végétől használom. A kép 2012 szeptemberben készült, a bicsak ma is ilyen állapotban van. K720 a pengéje, szépen beérett, eddig csak fentem, nem éleztem. Fenés után borotvál. Az esetek 90 %-ban evésre használom, de vágott ő már mindent, kartontól elkezdve a gyorskötegelőig mindent! Napi használatban van, a kedvencem! Van egy idei, márciusi képem is, de azt még át kell méreteznem...
No, hülyeséget nem akarok írni, de úgy tudom, hogy arra a Pető bicskára igencsak vigyázni kell. A Mester már nincs köztünk tudtommal, de jófajta bicsakokat készített. Vigyázz rá, mert megérdemli a készítő, és a kés is! Ha nem felejtem el, utána nézek, hogy az ország melyik területén dolgozott. (ez fejből nem megy sajnos...)
Üdv.Pető nevű,vagyis ilyen névvel fémjelzett késkészítőről + késekről tud vki vmit,mert nekem van egy Pető gravírral ellátott maskara stílusú pffff nagyon régi bicskám,és szeretnék róla többet tudni........köszönöm
Viccet félretéve,igen itt látszik,hogy egy kis figyelmetlenség mekkora 'balesetet"okozhat!
Mindenki egyre élesebbre feni a kést,egyre többet tapogatja,egyre jobban eltolódunk a szuperacélok irányába és ilyenkor látszik,hogy bármely komolyabb élezési szint ,bármelyik acéllal milyen veszélyes tud lenni egy kis nem odafigyelés miatt!
Az öncsonkítás egyik legszebb módját sikerült összehoznom egy szép magyar kézműves bicskával. :-) Én voltam béna, nem tagadom, azóta sem értem, hogy került oda az ujjam.
Amiből szépen levágtam egy darabot. :-(
Jó éles az a KO13, így szépen simán leszelte. (Meg is van - bocs, attól aki most netán elájult - a gyors kötözés után adrenalinnal tele még meg is találtam a bicska élén.)
Azóta az adrenalint körtepálinkával kellett pótolnom. :-)
Röhej, hogy egy aprócska végtagon egy pár centis hiány mennyire ügyetlenné teszi az embert. Fáj is, meg pár hétig igencsak útban lesz.
Óvatosan az új évben is, kedves éltársak, nem kell ide szuperacél, elég némi kapkodás és ügyetlenség.