Isten óvjon attól, hogy még a padlózati részt is szigeteld! Akkor aztán végképp semmi pince jellegű klímája nem lesz a kialakítandó helyiségnek. Nem fog kialakulni sem megfelelő páratartalom, sem penész, se semmi...
A tégla blokkal való kiváltásására pedig csak azt a példát tudom mondani: lehet készíteni bort 10 kg/tőke terheléssel és 1 kg/tőke terheléssel művelt szőlőből is, azonban a minőséget illetően azt hiszem nem lenne kérdés. Úgyhogy, hacsak megteheted, ne betont válasszál!!!
Október első felében került üvegballonokba, a héjon megindított erjesztést követően, a még enyhe forrásban lévő must. Az un. zajos forrás még a ballonokban is folytatódott. Még most is látok néhány buborékot feljönni az edények aljáról (fahordóban vagy acéltartályban nyilván észre sem venném). A bor már eléggé tiszta. Lefejtsem-e, vagy várjak még amíg teljesen megnyugszik?
Tapasztalatom szerint általában az új fehérborokra jellemző a kesernyés utóíz a korty lenyelését követően. Kihangsúlyozom, hogy ezt fehér újboroknál és különösen a minőségibb borok esetén érzem és, szinte kivétel nélkül.
Ezt én nem tartom hibának, attól pedig különösen óvnálak, hogy elkezdd tovább nyúzni emiatt az ideiglenes állapot miatt a borodat.
Tudom néha nehéz várni, de adj neki időt. Ez a most még kissé zavaró kesernye bele fog simulni a borod szerkezetébe.
Kérlek, referálj majd róla kb. 2 hónap múlva, ha hallgatsz rám!!! :)
Kissé off leszek. Akinek van tapasztalata pinceépítéssel kapcsolatban, attól kérdezném, hogy a borospince falát/"padlóját" is szokás szigetelni az esetleges belvíz elkerülése végett? Alföldről van most szó, nem hegyben épített pincéről. Illetve mi a véleményetek a nem téglából, hanem pl beton blokkból épített pincékről? (Ha van szellőző, akkor gondolom csak esztétikailag okoz gondot a blokk. )
Ez egy kellemetlen keserű utóíz, faíz, miközben a bor szép tisztának, egészségesnek látszik. Jó mínőségű alapanyagból készült borról van szó.
Régebben voltak ilyen gondjaim, amit egy SANATON-os hordókezeléssel sikerült megszüntetnem. Nem keverendő össze a barikolt hordó ízével. Új hordó beavatási tapasztalataim nincsenek, miután erjesztésre, derítésre még apámtól örökölt régi fahordókat használok.
A rosszul kezelt fahordótól hogyan lesz keserű? Általában penészízű lehet a hordótól, ha az nincs kikénezve, meg félben maradt benne valami lágy bor, ami megvirágosodott. A keserű íz a fás íz ebben az esetben, ami nem megfelelő beavatástól van???
Hi! Lenne egy kérdés ha egy kicsit kesernyés utóíze van a bornak mitől lehet ill mivel lehet megszüntetni? Fehér borról lenne szó. Törzsoldat okozhatja? Köszi a segítséget!!!
Már miért lenne az?? A rézgálic rajta van a bogyón, és a rajzóspórák csillóit az esőcseppben lassan visszaoldódó nehézfém kicsapja (így megbénítja a spóra mozgását) ezért az nem tud fertőzni, tehát MEGELŐZI a bajt.
-Természetesen nem az aki tojást tojt, mert akkor még a tojás friss. Inkább az aki már szagolt záptojást. Természetesen, jövőre, konstruktívan. Időjárásról, űrkutatásról. (hihi)