Keresés

Részletes keresés

Falusi1 Creative Commons License 2009.12.27 0 0 6700
Kössz. Ezt fogom tenni.
Előzmény: attisch (6699)
attisch Creative Commons License 2009.12.27 0 0 6699

Nekem elegendő alap az, hogy azt írod: "a bor már elég tiszta", arra, hogy azt mondjam: fejtsd le! Ez mindenképpen indokolja.

Az esetleges alapkénezéssel azért lehet, hogy még várnod kellene, ha érezhetően van még maradékcukor, amit szeretnél, hogy kierjedjen.

Előzmény: Falusi1 (6696)
Falusi1 Creative Commons License 2009.12.27 0 0 6698
Elnézést. Természetesen vörösről van szó.
attisch Creative Commons License 2009.12.27 0 0 6697

Isten óvjon attól, hogy még a padlózati részt is szigeteld! Akkor aztán végképp semmi pince jellegű klímája nem lesz a kialakítandó helyiségnek. Nem fog kialakulni sem megfelelő páratartalom, sem penész, se semmi...

A tégla blokkal való kiváltásására pedig csak azt a példát tudom mondani: lehet készíteni bort 10 kg/tőke terheléssel és 1 kg/tőke terheléssel művelt szőlőből is, azonban a minőséget illetően azt hiszem nem lenne kérdés. Úgyhogy, hacsak megteheted, ne betont válasszál!!!

Előzmény: szunyog25 (6693)
Falusi1 Creative Commons License 2009.12.27 0 0 6696

Tanácsot kérek!

Október első felében került üvegballonokba, a héjon megindított erjesztést követően, a még enyhe forrásban lévő must. Az un. zajos forrás még a ballonokban is folytatódott. Még most is látok néhány buborékot feljönni az edények aljáról (fahordóban vagy acéltartályban nyilván észre sem venném). A bor már eléggé tiszta. Lefejtsem-e, vagy várjak még amíg teljesen megnyugszik?

 

attisch Creative Commons License 2009.12.27 0 0 6695

Tapasztalatom szerint általában az új fehérborokra jellemző a kesernyés utóíz a korty lenyelését követően. Kihangsúlyozom, hogy ezt fehér újboroknál és különösen a minőségibb borok esetén érzem és, szinte kivétel nélkül.

Ezt én nem tartom hibának, attól pedig különösen óvnálak, hogy elkezdd tovább nyúzni emiatt az ideiglenes állapot miatt a borodat.

Tudom néha nehéz várni, de adj neki időt. Ez a most még kissé zavaró kesernye bele fog simulni a borod szerkezetébe.

Kérlek, referálj majd róla kb. 2 hónap múlva, ha hallgatsz rám!!! :)

 

Előzmény: Ferig (6692)
lalá Creative Commons License 2009.12.27 0 0 6694
-Javaslom először nézz kicsit körül, hogy a szomszédok milyen technikákat alkalmaztak.
Előzmény: szunyog25 (6693)
szunyog25 Creative Commons License 2009.12.27 0 0 6693
Kissé off leszek. Akinek van tapasztalata pinceépítéssel kapcsolatban, attól kérdezném, hogy a borospince falát/"padlóját" is szokás szigetelni az esetleges belvíz elkerülése végett? Alföldről van most szó, nem hegyben épített pincéről. Illetve mi a véleményetek a nem téglából, hanem pl beton blokkból épített pincékről? (Ha van szellőző, akkor gondolom csak esztétikailag okoz gondot a blokk. )
Ferig Creative Commons License 2009.12.27 0 0 6692

Ez egy kellemetlen keserű utóíz, faíz, miközben a  bor szép tisztának, egészségesnek látszik. Jó mínőségű alapanyagból készült borról van szó. 

Régebben voltak ilyen gondjaim, amit egy SANATON-os hordókezeléssel sikerült megszüntetnem. Nem keverendő össze a barikolt hordó ízével. Új hordó beavatási tapasztalataim nincsenek, miután erjesztésre, derítésre még apámtól örökölt régi fahordókat használok.

Előzmény: RAMBO (6691)
RAMBO Creative Commons License 2009.12.26 0 0 6691
A rosszul kezelt fahordótól hogyan lesz keserű? Általában penészízű lehet a hordótól, ha az nincs kikénezve, meg félben maradt benne valami lágy bor, ami megvirágosodott. A keserű íz a fás íz ebben az esetben, ami nem megfelelő beavatástól van???
Előzmény: Ferig (6683)
lalá Creative Commons License 2009.12.26 0 0 6690
-Talán.
Előzmény: BZoltan (6684)
lalá Creative Commons License 2009.12.26 0 0 6689
-Talán,
Előzmény: Ferig (6683)
lalá Creative Commons License 2009.12.26 0 0 6688
-Talán..
Előzmény: RAMBO (6682)
lalá Creative Commons License 2009.12.26 0 0 6687
-Talán.
Előzmény: Törölt nick (6681)
lalá Creative Commons License 2009.12.26 0 0 6686
Előzmény: Törölt nick (6680)
lalá Creative Commons License 2009.12.26 0 0 6685
-Talán.
Előzmény: Napoleon73 (6679)
BZoltan Creative Commons License 2009.12.26 0 0 6684
Melléduma...

Vidám új évet és jó borkat 2010-re.
Előzmény: lalá (6676)
Ferig Creative Commons License 2009.12.26 0 0 6683
Előzmény: Napoleon73 (6679)
RAMBO Creative Commons License 2009.12.26 0 0 6682
Olaszrizlingnél pl. ez fajtajelleg, a keserűmandula utóíz, annak a megszüntetésére én nem törekednék a helyedben.
Előzmény: Napoleon73 (6679)
Törölt nick Creative Commons License 2009.12.26 0 0 6681
Zselatinos derítéssel meg lehet szüntetni
Előzmény: Napoleon73 (6679)
Törölt nick Creative Commons License 2009.12.26 0 0 6680
KELLEMES ÜNNEPEKET MINDENKINEK!
Napoleon73 Creative Commons License 2009.12.25 0 0 6679
Hi!
Lenne egy kérdés ha egy kicsit kesernyés utóíze van a bornak mitől lehet ill mivel lehet megszüntetni? Fehér borról lenne szó.
Törzsoldat okozhatja?
Köszi a segítséget!!!
Előzmény: RAMBO (6637)
RAMBO Creative Commons License 2009.12.25 0 0 6678
Már miért lenne az?? A rézgálic rajta van a bogyón, és a rajzóspórák csillóit az esőcseppben lassan visszaoldódó nehézfém kicsapja (így megbénítja a spóra mozgását) ezért az nem tud fertőzni, tehát MEGELŐZI a bajt.
Előzmény: taormina1 (6677)
taormina1 Creative Commons License 2009.12.25 0 0 6677
BocS, de kontakt szerrel PREVENCIÓ, ez nem kicsit ellentmondásos?
Előzmény: RAMBO (6649)
lalá Creative Commons License 2009.12.25 0 0 6676
-Természetesen nem az aki tojást tojt, mert akkor még a tojás friss. Inkább az aki már szagolt záptojást.
Természetesen, jövőre, konstruktívan. Időjárásról, űrkutatásról. (hihi)


-Áldott Karácsonyt, sikeres Új Évet!
Előzmény: BZoltan (6664)
lalá Creative Commons License 2009.12.25 0 0 6675





-Békét, boldogságot! Nem csak Karácsonyra!
zizengő Creative Commons License 2009.12.25 0 0 6674
BOLDOG KARÁCSONYT!
RAMBO Creative Commons License 2009.12.24 0 0 6673
Boldog Karácsonyt, szép borakat mindenkinek!

Zalancelot Creative Commons License 2009.12.24 0 0 6672

Áldott Karácsonyt kívánok minden szőlésznek-borásznak!

 


 

japaszturo Creative Commons License 2009.12.24 0 0 6671
MINDENKINEK BOLDOG KARÁCSONYT!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!