Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Nekem az egyik ex barátnőm egy agancsnyelű Puma White Hunter kést áztatott be a mosogatóba!!!!.........Fogalma se volt róla,-hogy egy félhavi fizetésébe került az a kés!!!! Összepakoltam a cuccait!!!!!!!:)))))))
Nekem szerencsére még csak egy jó kis konyhai Opinelem (113) bánta az (egyébként nagyszerű) babysitterünk látogatását, aki képes volt órákra beáztatni a mosogatóba! Pedig azt hiszem, nem is pesti születésű és nem is szőke, fel nem foghatom, hogyhogy ennyire nincs fogalma a fanyelű kések kezeléséről...
A fotók a netről vannak, de csinálok majd sajátokat, és kicserélem az albumban, azért nem a képeket linkelgettem be direktben.
A netes fotókat csak azért tettem fel, hogy egyértelmű legyen, miről van szó, mert pl gerber paracord is van többféle, meg olyan fotót nem tudok otthon csinálni, amin az ultimate és az ultimate pro egy képen szerepel, mert "csak" pro-m van :)
De akkor már lefotózom a filézőt is, csak az olyan régi, hogy minden felirat lekopott róla, de az éle nagyon jó.
nem kuka. először polírozd vagy políroztasd fel amennyire tudod. a nem hozzáférhető helyeken alkalmazhatsz rozsdamarót, csak utána alapos öblítés és egy kis védőbevonat kívánatos.
a pengét meg patinásítsd meg valamelyik itt leírt módszerrel. pl citrommal, vagy ha szebb felületet akarsz, akkor hidegbarnító folyadékkal. ezt vadászboltban kapsz kb. 1 ezresért és bicskapengére használva elég lesz vagy 50db-ra.
a patinásítás után alaposan törölgesd/dörzsölgesd át egy ronggyal, nem baj ha fakul a réteg egy kicsit. ezután kis szalonnabőr vagy olaj és elmúlik minden gondod :)
egy kicsit szomorú vagyok: egyértelmű, hogy rozsdásodik a szénacél pengém! Már az első használat utáni következő kinyitáskor észrevettem az apró kis fekete pöttyöket a penge egyik oldalának tövénél (azóta lefényképeztem: rozsdafoltok). Soha nem mosogattam, csak törölgettem, de lehet, hogy a kezdeti ügyetlenkedéskor nem töröltem el alaposan (paradicsom, paprika, alma, sonka, kolbász, kenyérhasználat...), úgy csuktam be, és ez elég volt neki A többi része a pengének egyenletesen mattul, ahogy a szénacélnak kell. Vagy anyaghiba? Szerintetek kuka?
(Nem azért, mert annyira rosszak lennének, inkább azért mert erősen túlárazott divatcuccok. Azért a pénzért sokkal jobbat is kapnál.)
Az albumlinkbeszúrást ismételd meg (előnézetben nézz rá), mert akárhogy próbálom faragni, internal server errort kapok.
A Marttiini érdekelne képen.
" a szintén többször negatívan értékelt Victorinox család tagjai, egy Nomad, és egy Sentinel"
Ez nem így van, a Victorinox bicskák helyükön kezelve korrekt, tisztességes minőségű darabok, nekem is van vagy négy-öt, jól élezhetőek, a korlátaikat ismerve tökéletesen megfelelnek.
A Tarjányi kések is abszolút rendben vannak (csak a gyöngyháznyelű halas bicskát kéne feledni...).
Zwilling santokum nekem is van, Tesco-s, nem tagadom. Asszony annyira nem szereti (ő egy Wüsthof séfkést használ), én meg ritkán főzök. De nem baj, hogy van. ;-)
Régóta olvasok/írok az index fórumokon, de ezt a késes topikot csak nemrég találtam meg. Tetszenek a sztorik, képek, hivatkozott cikkek, bár én csak "koca" felhasználó vagyok, azért van pár kedvenc pengém. Ezeket mutatnám be most, csak felsorolás szinten. Tudom, hogy közülük többről voltak már elég negatív vélemények a fórumon, de ez számomra a használati értéküket nem csökkenti.
A hozzászóláshoz tartozó képeket ebben az albumban tudjátok megnézni: <a href="https://picasaweb.google.com/110538962153217511584/Kesek?authuser=0&authkey=Gv1sRgCJKs5t-miszgywE&feat=directlink">Bővebben: link</a>
Kezdem a túra szekcióval. Van egy Gerber ultimate pro késem a Bear Grylls szériából. A benzinkutas pontgyűjtős ultimate verziótól alapvetően a pengeanyagban és a nyélkialakításban különbözik. ultimate: 420HC, 3/4 tang ultimate pro: 9CR19MoV, full tang. Az albumban van egy kép, ami a 2 féle nyélkialakítást mutatja, nem kérdés, melyik a pro :)
Ez nálam alapvető túra/tábori szerszám, nyársfaragástól a hegyezésig, gyújtós faragásig bármilyen durvább munkára befogható, használtam könnyű bárd helyett is egész csirke kettécsapására. A nyelén kévő markolatgomb a penge része, ellentétben az ultimate verzióval, ahol csak a műanyag nyél végére van erősítve, ezért a pro nyéllel kalapálni is lehet, szoktam is, pl sátorcöveket leverni. Ha melléütök, az fájdalmas, oda kell figyelni. A tokban van tűzszerszám, amivel a tábortűz kis gyakorlás után meg szokott gyulladni, így ez egy teljes értékű tábori mindenes nálam. Ezt a kést a hátizsákban hordom, könnyen elérhető helyen.
A másik túrakés egy kisebb, Gerber Paracord kés. Ezt övre fűzve hordom, mindig kéznél van. Jól jön gombászáskor, horgászatkor, ha pl beakad a zsinór és le kell vágni, csalit darabolni, vagy nyírfaháncs kaparászáshoz gyújtósnak, stb. A paracord markolat kicsit kényes, de mosható, akár cserélhető is késnyél készítői gyakorlat nélkül, és nekem nagyon kényelmes a fogása.
Van mégegy túra/vadászkésem, de az annyira szép, hogy sajnálom használni. Egy Marttiini lapp vadászkés polírozott pengével, csúszásmentes nyéllel.
A túrázós/nyaralós konyhai/evőkések a szintén többször negatívan értékelt Victorinox család tagjai, egy Nomad, és egy Sentinel. Evésre nekem nem kell jobb, funkcionálisan tökéletesek, teljesen elégedett vagyok velük. Remekül kiegészítik a 2 gerbert.
Az otthoni konyha részei 6 db Tarjányi kés, mindhárom pengeformából 2-2 darab. Ezeket nagyon szeretjük, éltartóak, könnyen fenhetők, jó a fogásuk, egyszerűek. Egy vásárban sikerült magától a készítőtől beszerezni. Ennek már 5 éve, azóta napi használatban vannak, és 1x kellett fenőkövön élezni, egyébként az acélon fenés elég neki.
Van még egy Zwilling santoku szakácskés, amivel hámozáson és a filézésen kívül minden konyhai darabolás megoldható, amire eddig szükség volt. Ez is jól tartja az élét, de vigyázok is rá, késblokkban van, és csak deszkán használom.
Kb ennyi a flotta, van még néhány futottak még kategóriás darab, azokat most nem sorolom, és lesz még néhány új szerzemény a jövőben, ha a pénztárcám és az ár találkozik.
Ennyit szántam így bemutatkozásnak, vagy vitaindítóna, kinek mit jelent :)
Igen én is említettem neked, hogy van egy pár kés, ami kint van a saját helyén, és ezekkel szoktam felváltva étkezni, kb. 3 óránként, mert diabéteszes vagyok, tehát igen csak sűrűn használom ezeket! De mit csináljak a maradék több száz darabbal, ráadásul azok már nagyon egyedi és nagyon csúcs minőségű, drága kések vagy bicskák, ezek kifejezetten gyűjtői darabok és ehhez méltóan is bánok velük!
Ide nem nehéz. Kiválasztod a gépedről, lekicsinyíted, majd a "beilleszt" gombot megnyomod, és a kép már meg is jelent a hsz-ben.
Ha kicsit lejjebb görgetsz az egérrel, láthetod, hogy az alatt az ablak alatt, ahol éppen írsz, van egy másik is, "kép feltöétáse saját gépről" elnevezéssel.
Erről már többször beszéltünk. Én használom a kedvenc késeimet és nem vitrinben tartom őket. Nem azért van néhány jó késem és bicskám, mert gyüjtő vagyok, hanem azért, mert szeretem jó minőségű és egyben szép használati tárgyakkal körülvenni magam.
Nekem erre a „hülye” faktorra, van egy Kínai bicskám,ha becsattintja, ennek sem örülök,de nincs túl nagy bánatom,viszont a Vitrinembe csak a Fiam és a Feleségem nyúlhat rajtam kívül,de be is van zárva,tehát illetéktelen vendég csak kívülről nézegetheti,de ez így van jól már megtanultam! A Feleségem és a Fiam, nos, Ők is allergiások az ilyen manusokra, és nagyon vigyáznak mindenre, mert szeretik a késeket és bicskákat.
Én már senkinek nem adom oda a rendes késeimet. Ha valaki kést kér kölcsön, kezébe nyomom a viktorinox, vagy a byrd bicsakot. A múltkori eset csak azért történhetett meg, mert a vendégem kérés nélkül elvette a konyhaasztalról a kést.
Engem konkrétan kivert a víz, amikor megláttam,-mit tett a Diefenthal vadász bicskámmal! Olyan éle volt,-hogy csak úgy pattantak el a szőrszálak a pengéről, amikor az alkaromon húztam le a szőrt! De van egy hosszú hentes lapos sima fenőacélom,-azzal párat húztam rajta és rendbe hoztam!:)))))
Még attól áll fel a szőr a hátamon,-amikor összetaperólják a pengét,-aztán látva az eltorzult arcomat, -sietve elkezdik a szálirányra merőlegesen húzogatni a ruhájukon a pengét!:))))))))