Igen - eleg. Sot... az egyiket elboktem - es egy acelgyapot sikaloval kisikaltam. Nem karcolodot - es utana ugyanezt tettem. Vekony reteg olaj bele, ovatosan melegiteni, attorolni es kihuteni... tokeletes.
Ma megérkezett a de Buyer palacsintasütőm!!!! És egy picurka blini sütő is :-) . Elmondanád te hogy avattad be? Olvastam utána, ott azt írták, hogy olajat pár mm-t önteni bele, felforrósítani, benne hűlni hagyni és lehet használni. Tényleg ennyi elég lenne? köszönöm
Ez valami csodalatos darab... de az ara is az - nem veszek ilyen dragat. Nem hiszem, hogy tizszer annyi tud - mert az ara kb tizszeres a Lodgenak es a hasonlo mezei ontottvasnak.
Szia! Most találtam a bejegyzésedet. Régóta keresgélek hasonló edényeket és nagyon megörültem, hogy feltetted és a tapasztalataidat is megírtad. Engem most a palacsintasütő érdekelne. Megnéztem a termékeket, ot kétféle palacsintasütő van, olcsóbb és drágább. A tied melyik?
Advantages: Good conductivity: uniform distribution on the bottom and the skirt; traditional; sturdy; micro-roughness on the metal’s surface: enables seasoning (natural anti-adhesion). Iron favours the Maillard reaction.
Composition: Natural material made of iron. Iron used: EN 10130 DC01
2 types of iron used by de Buyer:
White sheet: "classic" iron
Blue sheet: blue sheet blued on the surface with a thermal treatment. Natural colour, no coating. This thermal treatment makes the metal more resistant to oxidation.
Magnetism: Extremely magnetic, no sandwich bottom. Only ranges that are thick enough are compatible with induction (at least 2mm thick)
Specific features: Change of natural colour following contact with heat. It turns blue, purple.
Functions: Sear, brown, grill.
Food cooked: Red meat, omelettes, fish, crêpes, potatoes, vegetables (except tomatoes and other foods with an acid taste).
Reminder of ranges and compatibility with heat sources:
Mineral B Element, white sheet (all hobs including induction)
Carbone Plus, white sheet (all hobs including induction)
Force Blue, blue sheet (all hobs; induction at moderate temperature)
La lyonnaise, blue sheet (all hobs except induction)
Szia, pár napig nem jártam erre. Látom van a készletedben mindenféle darab. Egyelőre én még csak serpenyőben gondolkodom, ami a második, harmadik és negyedik képeden van olyat fogok elsőre venni, illetve mellé még kipróbálom az öntöttvas serpenyőt is. A szénacél serpenyőid neked milyen falvastagságúak? 1,5 mm falvastagsággal találtam már több helyen is, de azt kissé vékonynak éreztem fogásra. Inkább kiadom a több pénzt érte csak legyen kellően vastag.
No akkor megmutatom milyen serpenyoim, labosaim vannak... mert en is vegigjartam a lehetosegeket - sokszor elboktem :)) dologokat, es meg biztos fogok is... de... az eredmeny finom etel - es kevesebb veszelyes anyag a szervezetben. Megeri... a szenacel es az ontottvas orok eletuek - a zomanc bevonatos kell, de ha lepattan, annyi. Abbol egyet mar elrontottam, kenyeret sutottem benne - nem teszem tobbet.
Ez volt a legolcsobb kek acel - tokeletesen mukodik, amire vigyazni kell, ne fozzek benne savas etelt.
Ez is kek acel - de dragabb volt... elso alkalommal tokeletes palacsintat sutottem benne.
Itt a tobbi szenacel - eleg dragak voltak, de megertek. A bejaratasuk egyszeru volt, ket ujjnyi olajjal kellett kozepesre melegiteni 20 percig - az elson latszik meddig volt az olaj... nem egett oda sem a csirke, es a tojast lehetett "razni" benne.
Es az elnyuhetetlen ontottvas!!! Imadom oket!!! A tuzhelyen, a sutoben, sot! A grillen is hasznalom.
A zomancost is szeretem - mig a bevonat nelkulit lehet eloheviteni amennyire csak kell (kenyer sutesnel) a zomancost nem szabad... olajban sutesre is kivaloan alkalmas - szepen es egyenletesen melegit - no meg az osszes savas etel...
A rozsdamentes sokmindenre jo - es sokmindenre nem... pl a tojas... bar talaltam egy olyan modszert, amivel lehet rantottat sutni rozsdamentesben!!! :))...de, a minoseg nagyon fontos. Gyenge minoseggel csak csalodas lesz.
Wokot eleg ritkan hasznalok - bar tokeletesen lehet benne sutni olajban - ket felet vettem, az egyiket nem szeretem... a masikat viszont nagyon. Az elsot talan egyszer ha hasznaltam - nem a kedvenc, de a masodikat szeretem. "Kezre all" nagyon.
Köszönöm a tapasztalataid megosztását. A teflon edényeket már én is száműztem korábban, a rozsdamentes acél egész jól bevált, viszont kellene mellé valami amiben ha sütök tojást, csirkét, stb. az kevésbé ragad le. Akkor jött az ötlet, hogy kipróbálom a öntöttvasvas serpenyőt és miközben azokat kerestem, bukkantam rá a szénacél serpenyőkre. Lehet, az lesz kipróbálom mindkettőt és majd a használat eldönti, hogy melyik válik be számomra jobban. A szénacél serpenyők esetén találtam 1,5 - 2 - 2,5 - 3 mm falvastagságút is, érdemesebb minél vastagabb falút választani? Azt, hogy ezek milyen minőségűek nem tudom, de többnyire nevesebb gyártók termékei, nem is nagyon találtam névtelen szénacél serpenyőt, vagy csak nem kerestem eléggé. Öntöttvas esetén viszont a neves gyártók termékei mellett számtalan helyen fellelhetőek jóval olcsóbban "névtelen" termékek is, és ahogy már több helyen olvastam minőségben azok is teljesen rendben vannak.
Mind a kettot hasznalom - de... nem tudnam leirni azt, miert mas, hogyan mas.
Azt hiszem sok fugg attol, hogy milyen minosegu a szenacel serpenyo. Az ontottvasnal nem erzem - de szenacelnal igen. Aztan lehet, tevedek.
Van egy serpenyom ami szemtelenul olcso volt - gombolykes az alja, indiai edeny - nem alkalmas tojas sutesre vagy palacsinta sutesre. De... jo benne fozni. Nem kellett kiegetni.
A serpenyo - szenacel - harom van. Az egyik egy altalanos hasznalatu - igy arultak - es a "bejaratas" egyszeru volt. Az elso alkalommal sikerult ragadas nelkul sutni benne csirkemellet.
Van egy palacsinta suto - kek acel - szinten jol mukodik, ami orom, nem kell teflon bevonatut hasznalnom.
Aztan a legnehezebb feladat, tojasrantotta!!! Nem egyszeru ha a tojast kavarni akarom - de ha omelettet vagy tukortojast sutok, tokeletes.
Szeretem hasznalni oket - mar evek ota nincs teflonom.
Mi a különbség a bevonat nélküli öntöttvas és a húzott szénacél edények, serpenyők között sütés-főzési szempontból? Aki mindkettőt használta megosztaná a tapasztalatait? A húzott szénacél simább polírozott felülete az előnyösebb sütés közben? Vagy megfelelő kiégetés esetén ennek nincs jelentősége?
A bevonatos jo a savas etelek keszitesere is - a nem zomancosban erzek kicsi vas izt.
A nem zomancost, naturt sutesre hasznalom legtobbszor, ha mar elegge oreg akkor meg tojast, palacsinatat is tudok sutni benne. Sot... kenyeret is sutok benne. A zomancos erre sem jo, mert az edenyt fel kell forrositani mielott beleteszem a kenyeret.
A naturt jo felheviteni mielott a zsiradekot beletesszuk.
A zomancost nem szabad uresen felheviteni, mert art a zomancnak.
Kell mind a ket fajta - es ha tudod hogy hogyan tisztitsd a naturt, hamar nonstickke valik.
üdv Mindenkinek! Szeretném kikérni a véleményeteket, hogy a natúr öntöttvas, vagy a zománcozott öntöttvas edények a jobbak? Másik kérdésem: hol lehet megvásárolni (olcsóbban) ezeket?
A menymenek most vettem egyet - 85 dollar... ez 31 amit betettel. Hasznalni nagyon szeretem. Van labosom is, 6 quart, es 3.5 guart... (ez lehet ami a kepen van).