Keresés

Részletes keresés

Thor Creative Commons License 1999.04.14 0 0 241
Kedves csinnnKA, te megértő! Jóvan na, legyen neked a te hited szerint. :)))

mokusleqvar, nem tudom. Azt hiszem nehéz lehet neked így, hogy nincs semmilyen bevált irányvonal, amit jó szívvel követhetnél. Így neked kell kitalálnod a saját egyéni megoldásaidat az élet minden helyzetére. (Bár azt mondják, nincs izgalmasabb szertartás egy igazi zsidó esküvőnél). Vigasztalásul szolgáljon, hogy az én vallásosságom sem neveltetéssel kapott verzió, megdolgoztam érte.

adria Creative Commons License 1999.04.14 0 0 240
Az en eskuvom meg nem egeszen 4 honapja volt. Nagyon vidam (ez nekem nagyon fontos, hiszen ez egy boldog nap, nem?)volt es csaladias. Mi is sokat gondolkodtunk mi legyen a csalad kontra baratok konfliktussal. A legjobb megoldas az volt hogy a baratoknak rendeztunk kulon egy jopofa osszerofit, tortaval es okorkodessel. Amin persze a ferjem minden regi csinyteveset elmeseltek nekem. tenyleg nagyon klassz volt. Igy az eskuvo meg teljesen bensoseges csaladiasra sikerult.
Ha valakit erdekel szivesen megirom hol csinaltattunk tortat, mert nagyon finom volt es gyonyuru (feher orchidea diszites stb.)
Valamint leven ferjem nem magyar allampolgar tudok segiteni az ilyen papirok beszerzesenek praktikaiban is(nem konnyu).
Ja es nekem kek volt a ruham, mert nem szeretem a feheret (van foto, akit erdekel)
elsore ennyi
csok
mokusleqvar Creative Commons License 1999.04.14 0 0 239
Ha már megint elôkerült a templomi és/vagy polgári szertartás téma...

Mit csináljon az, kedves Thor, aki egyáltalán nem vallásos?
Én ateista vagyok, asszimiláns zsidó családból származom - egyik részrôl, és erôsen baloldaliból (bár ezt ma már nem illik emlegetni) - másik részrôl. Természetesen meg se vagyok keresztelve, de zsidó hitéletet se folytatok.

A pasim ugyancsak vallástalan.

De ennek ellenére szeretnék - majd egyszer - egy igazán szép esküvôt.

Piroska, Piroska, jelentkezz!!!
Nos?

rizo Creative Commons License 1999.04.14 0 0 238
Nekem a templomi eskuvot alt. iskolas haverom
tartotta, igy garantaltan egyedi volt. :)
csinnnKA Creative Commons License 1999.04.14 0 0 237
Thor kedves, Te kis "tyúxemes fejű"! ;-D

Nincs fejbeütlegelés, még csak fejbekoppintás se. :-)
Viszont -afrancba- már megint ellent kell, hogy mondjak neked. Életemben össz-vissz négy templomi esküvőn voltam (hozzáteszem nyomban, hogy mind római katolikus volt), és _tökéletesen_egyforma volt mind a négy. Legalább annyira egyenszöveg, mint a polgárin (különösen kettő volt szóról-szóra egyforma, mert ugyanaz volt az eskető pap). Tök ugyanazok a fordulatok Isten szeretetéről, amely az egymás iránti szeretetben testesül meg stb.stb., meglehetősen zavaros és felkent, ájtatos szentbeszéd.

GYERTYA: aláírom, tényleg -valószínűleg- a templomi szertartásból lopott momentum, ámde: nincs semmiféle vallási vonatkozása, nincs belekeverve Isten, Jézus, Szűz Mária, a Szentlélek, az anyaszentegyház, semmi! És annak, hogy a két láng összelobban, kettőnk élete is eggyé válik, az szerintem egyáltalán nem vallási duma, teljes mértékben helytálló és használható lehet polgári esküvőn is. :-)
(SZVSZ)

Előzmény: Thor (236)
Thor Creative Commons License 1999.04.14 0 0 236
Na ennyit arról, hogy milyen klassz a tanácsi esküvő! Templomban nincs egyenszöveg, nyugodtan elmehetsz 100 esküvőre, nem fogod visszahallani a sajátodon. Meg hogy nem a templomi szertartás koppintása, lásd pl. gyertya jelenet.

Lehet fejbeütni, bírom, már úgyis tyúxemet hordok rajta :)

Előzmény: csinnnKA (234)
Klotyó Manó Creative Commons License 1999.04.14 0 0 235
A mi esküvőink között 1 év telt el. A polgárin 4-en voltunk a tanúkkal, nem volt virágcsokor, fehér ruha és csend volt írva a zene rovatba..

A templomin saját orgonaművész/kántor rokon zenélt, és elég különleges soha nem hallott darabokat válogattunk be. Szerencsére az orgona is szenzációsan szólt.

Semmi maszlag, cécó, baromkodás....

csinnnKA Creative Commons License 1999.04.14 0 0 234
PATY!
"Az anyakönyvvezető ajánlotta, hogy amennyiben még nem voltatok a házasságkötö teremben (pl.más esküvőjén, vagy csak az egyikőtök volt), akkor érdemes elmenni valamikor előtte, és megtekinteni, átvenni a hangulatát."
Erről mondjuk megoszlanak a vélemények: a húgom is és az egyik barátnőm is követte ezt a -szintén az anyakönyvvezetőjüktől kapott- "jótanácsot". Az eredmény: halálosan csalódottak voltak, hogy a saját esküvőjükön többedszerre hallgatták végig szóról-szóra tökugyanazt az ömlengős dumát. Gondold csak el, egy anyakönyvvezető nem fogja strapálni magát, hogy az esketési maszlagot cifrázza (variálja). Viszont az szerintem eléggé illúzióromboló, hogy a saját esküvődön, amikor ott ücsörögsz meghatódva, elérzékenyülve, akkor pontosan tudod, hogy mi lesz a nőci következő mondata... s a tudat, hogy ez nem személyreszabottan neked szól, hanem mindenkinek ugyanazt mondja, valahogy olyasféle csalódás, mint amikor megtudtad, hogy nincs Mikulás, Jézuska, Nyuszi stb.
Szóval én NEM mentem el előtte, hiszen szinte mindenki volt már életében esküvőn, így _nagyjából_ tudja, hogy mi fog történni.

Vmoni:
nálunk is volt "gyertyás jelenet" (csak polgári esküvőnk volt). Két fehér gyertyával egyszerre kellett meggyújtanunk egy pirosat, majd elfújnunk a saját (régi) fehér gyertyánkat. Így kettőnk életének "lángja" egyesült.
A ceremónia után megkaptuk a piros gyertyát, és azt mondta az anyakönyvvezető, hogy minden házassági évfordulón égessük egy percig, és egymás kezét fogva emlékezzünk arra a bizonyos szép jelenetre.
Szerintem kedves új szokás, én legalábbis nagyon meghatódtam tőle. :-)

Piroska, az Istenért, hol vagy már?! Bekapott a farkas? (vagy az anyós-jelölt?)

vmoni Creative Commons License 1999.04.14 0 0 233
Nekünk egyébként május 22-én lesz az a nevezetes nap!
Lesz valakinek előtte?

Piroska! Hol vagy?!?! Ne csináld ezt velünk!!!

Előzmény: paty (224)
vmoni Creative Commons License 1999.04.14 0 0 232
Csepp!
Van egy olyan régi hagyomány, hogy a lánynak a fiú nélkül kell kiválasztania a ruhát, s a vőlegénynek csak az esküvőn szabad őt meglátnia benne. Ellenkező esetben állítólag nem lesz szerencsés a házasságotok. (De lehet, hogy ez csak babona)

Előzmény: csepp (227)
Arabella Creative Commons License 1999.04.14 0 0 231
Én is az leszek hamarosan:)
Bugi néni Creative Commons License 1999.04.12 0 0 230
Kedves csepp!
Nálam bejött a dolog, csak egy dolgot sajnálok: le kellett volna fényképezni a páromat abban a pillanatban, mikor meglátott a ruhámban - pár percig egy szót se tudott szólni, csak nézett, nézett és nézett. Azóta is emlegeti, mennyire tetszettem neki.
Szerintem ez az a meglepetés, ami nem sülhet el rosszul, ha mégis, akkor annak valami más háttere lehet.

Piroska!
Izgatottan várjuk, mi történt veled és anyós-jelölteddel a hétvégén!

Előzmény: csepp (227)
csepp Creative Commons License 1999.04.12 0 0 229
Persze, lánykísérővel gondoltam a dolgot, természetesen.
tygryss Creative Commons License 1999.04.12 0 0 228
Az ötlet jó, de csak akkor magvalósítható (szerintem), ha van valaki (barátnő, anyuka stb.) aki veled megy, mert kell valaki, aki kívülállóként is látja a ruhát.
Nálunk ez nem volt megvalósítható, így a vőlegényemmel együtt választottuk ki a ruhát. A család ugyan egy kissé morgott emiatt, de ők sem tudtak jobb megoldást.
Rosszul pedig nem hiszem hogy elsülhet, mert alapvetően mindegyik menyasszonyi ruha gyönyörű, és csak szép lehetsz benne!
Előzmény: csepp (227)
csepp Creative Commons License 1999.04.12 0 0 227
Szerintetek az jó ötlet, ha a ruha kiválasztása "titokban", mármint a vőlegény jelenléte nélkül történik? A barátnőm így csinálta, csodaszép volt a fehér ruhájában, és a vőlegénye csak az esküvő napján látta benne.
Vagy rosszul is elsülhet a "meglepetés"?
mokusleqvar Creative Commons License 1999.04.11 0 0 226
Piroska, Piroska!

Mindenki izgatottan várja a beszámolódat!

berku Creative Commons License 1999.04.11 0 0 225
Sajnos most két hétig én távol leszek, de azért ti csak csevegjetek tovább! Aztán ha visszajöttem, kipróbálom, hogy lehet vonulni az örömódára!
paty Creative Commons License 1999.04.09 0 0 224
Sziasztok!

Vmoni!
Kérdezted, hogy ki esküszik templomban. Pl. mi.
100% pontosan még nem tudom, hogy mi hogy zajlik, de azt tudom, hogy bevonulás után a menyasszonynak a Mária oltárhoz kell mennie egy virágcsokorral és imádkoznia kell. Majd lezajlik a ceremónia és utána jön az általad említett gyertya-jelenet. Ha jól tudom, akkor mindkettőtöknek adnak egy gyertyát, s ezekkel kell meggyújtani egy harmadikat, mely jelképezi, hogy mostantól a sorsotok is eggyé válik. Ez a gyertyás jelenet egyébként a polgári esküvőknél is szokás, legalábbis mifelénk igen. Ott úgy is megvalósítható, hogy a szülők gyújtják meg a 3. gyertyát, ezzel is jelképezve, hogy ők adtak nektek életet, s mostantól a ti életetek összefonódik. Ha a szülőket kéritek fel erre, akkor - az anyakönyvvezető tanácsa szerint - ne mondjátok ezt meg nekik előre, hanem a ceremónia előtt, spontán, akkor nagyobb lesz a meglepetés és a meghatódás.
Ja, és a templomi ceremóniánál a beszéd után kaptok a paptól egy kb. tenyérnagyságú fakeresztet is, ha jól emlékszem.
Nektek egyébként mikor lesz a nagy nap?

vmoni Creative Commons License 1999.04.09 0 0 223
Sziasztok Sorstársaim!
Egyik kolléganőm ajánlotta (de jól is tette!), hogy nézzek be ide. Látom, sokan túl vagytok már a ruhakölcsönzésen (sőt már magán az esküvőn is), de azért a többiek (újabbak) kedvéért elmondanám - illetve leírnám - a következőket tanulság levonása céljából.
Mi a párommal februárban jelentkeztünk be az Önkormányzathoz, ahol megkaptuk az ÁMOR Esküvői Ruhakölcsönző Szalon szórólapját. Azzal kecsegtettek, hogy a szórólap felmutatója 25% kedvezményt kap a kölcsönzési díjból. El is mentem, le is foglaltattam egy ruhát 5000.-tal. Ezután kaptam meg a kölcsönzési papírt, melynek elejét aláíratták velem, a másik oldalról (feltételek) pedig elfelejtettek említést tenni. Ebből jöttek a kavalkádok. Ugyanis visszamondtuk a ruhát, mert időközben kiderült, hogy az egyik unokatesóm megvette a ruháját, és szívesen kölcsönadja a cipővel együtt. Igen ám, de a kölcsönzős csaj közölte, hogy még 8000.-ot (az 5000-en kívül) tegyünk le, hisz (az alá nem írt) feltételekben szerepel, hogy visszamondáskor a díj 40%-át köteles vagyok kifizetni. Már ügyvéddel is beszéltem, aki megnyugtatott, hogy nem kell kifizetni, mert ha perre megy a dolog, meg tudjuk nyerni. Ezt úgy látszik, a csaj főnöke is felfogta, úgyhogy ma már közölték is velünk, hogy mégsem kell kifizetni.
Annak ellenére, hogy ügyünk viszonylag szerencsésen alakult, azt javaslom, figyeljetek majd ilyenekre!

Piroska!
A te ügyed nagyon szíven talált. Tényleg nagyon átérzem helyzetedet, és én is drukkolok neked. Majd számolj be részletesen mindenről! Régebben én is mindig azt kívántam, hogy ne ilyen anyósom legyen. Szerencsére nekem bejött, nagyon jól kijövök velük. Bár lehet, hogy a távolság teszi (ugyanis Máramaros-szigeten élnek).

Paty: Ha még érdekel a zene, mi a szokványos nászindulóra vonulunk be, majd a következő a Love Story lesz (asziszem), és végül Glenn Medeirostól a Nothings gonna change my love for you (a kedvencem, úgyhogy a páromnak ebbe nem volt beleszólása, cserébe viszont a középsőt ő választotta).

Ki fog templomban házasodni? Tudja valaki, hogy milyen az a szertartás? Mi mindent kell majd csinálni? Állítólag van benne valamilyen gyertya jelenet is...

Még egy kérdésem lenne: Tud valaki egy olcsó és jó cukrászdát Újpesten? Ugyanis ott lesz a bulink, de Budafokról megyünk -> nem vagyok annyira ismerős a IV-ben.

paty Creative Commons License 1999.04.09 0 0 222
Eszembe jutott még valami.:
Az anyakönyvvezető ajánlotta, hogy amennyiben még nem voltatok a házasságkötö teremben (pl.más esküvőjén, vagy csak az egyikőtök volt), akkor érdemes elmenni valamikor előtte, és megtekinteni, átvenni a hangulatát.

Még valami: Fontos, hogy oldottak legyetek, mert úgy az egész ceremónia kellemesebb.

csinnnKA Creative Commons License 1999.04.09 0 0 221
Berku!
Mindenki arra vonul be, amire akar. Nem létezik "bevonulózene", csak némely darabok JOBBAN megfelelnek a többinél erre a célra.
Próbáljátok ki otthon! Felteszitek az Örömódát, és próbáljátok ki, hogy tudtok-e rá "vonulni". Ha nagyon béna, akkor nem érdemes erőltetni... de ha otthon szépen be tudtok rá slattyogni, hidd el, menni fog a házasságkötőben is! ;-)

És nem kell mindig mindenben a hagyományokat követni!!!

Előzmény: berku (219)
paty Creative Commons License 1999.04.09 0 0 220
Sziasztok!

Köszönöm a zenei ajánlatokat, biztosan hasznát fogjuk venni, ha még van ötlet, akkor kérlek bennneteket, írjatok!

Piroska! - Én is nagyon drukkolok! A fejleményekről pedig tájákoztass minket, mert mindenkit nagyon érdekel.

Berku! - Szerintem nincs gond az Örömódával, végülis tényleg nem sírni mentek, hanem örülni. A zene üteme pedig nem feltétlenül a ti lépteitek ütemét határozza meg. Ahogy írtad is, ti mehettek lassabban. Sőt kell is, hiszen elég vicces lenne, ha végig rohannátok a termen.

Üdvözletem mindenkinek!
Paty

berku Creative Commons License 1999.04.08 0 0 219
Szerintetek nem lehetne mégiscsak az Örömódára bevonulni?! Még ha nem is olyan a zene üteme, szép lassan besétálhatnánk rá...
Vanek Creative Commons License 1999.04.08 0 0 218
Nyuszika!

Ne törjétek a fejeteket. Nem lesz esküvo, mivel meg foglak menteni.

Vanek -a megmento-

kockasfulunyul Creative Commons License 1999.04.08 0 0 217
A zenével kapcsolatban mi is most variálunk. Az már biztos, hogy a gyűrűhúzásnál Debussy Clair de lune fog szólni, a pusziknál Gerswin dalok mai előadóktól, de a bevonulás még nem biztos. Épp most akarom meggyőzni a Vangelisről a telefonban. Na nem tetszik neki. Akkor törjük tovább a fejünket.
Előzmény: berku (216)
berku Creative Commons License 1999.04.08 0 0 216
Piroska,

köszi, bár a zenét eredetileg Paty kérdezte. Én már nem hiszem, hogy variálok, esetleg a bevonuló zenén.

Előzmény: Sinkovics Piroska (214)
csinnnKA Creative Commons License 1999.04.07 0 0 215
Piroska!
Szívesen a drukkolást, kitart még szombatig is! ;-)
Kívánom, hogy jól sikerüljön a förszt míting anyós-jelölttel. Lehet, hogy közel sem lesz annyira borzasztó a dolog, mint gondoltuk volna. Legalábbis jövendőbelid pozitív hozzáállása bíztató. Hátha anyós is megenyhül. Kívánom, hogy a párod mindenkor tudja, mi a sorrend. Mert nem baj, ha anyós szorosan mögötted van a rangsorban, csak mögötted legyen... hiszen a férjed most már veled fogja leélni az életét. Te fogsz mosni-főzni rá, veled oszthatja meg a problémáit, Te fogsz segíteni neked mindenben, Te fogod ápolni, ha beteg stb.stb. S emiatt kell, hogy első legyél, nem pedig hiúsági vagy egyéb okokból.
Ja, és egyébként örülök, hogy megmutattad neki.
Drukkolok szombatra! :-)
Előzmény: Sinkovics Piroska (214)
Sinkovics Piroska Creative Commons License 1999.04.07 0 0 214
csinnnKA: Köszi, hogy aggódtok, illetve szurkoltok nekem. Nos, most szombaton találkozunk a mamával... Megyek be hozzájuk. Azt hiszem a legutóbbi beszélgetés a párommal merőben más színben vázolta kettőnk kapcsolatát. Párom - úgy érzem - meggyőzött arról, hogy nem a mama az első, hanem én. Olyat tett, amin még én is meglepődtem! Nos, a mama hiába patáliázik, úgy látszik a kisfia nem azt teszi ami a maminak, hanem ami Neki és ami Nekem jó. Nos most kicsit nyugodtabb vagyok! Utólagos engedelmeddel és bocsiddal megmutattam leveled a páromnak, ez képezte a beszélgetésünk alapját.... Úgyhogy, most ilyen vagyok: :-)))))) ! Remélem szombat után is ilyen leszek.....
BERKU:
Zene ügyileg nálunk aug. 21-re van kitűzve az esküvő, sokban a párom döntött.
Ezek alapján a bevonulási zene: Vangelis: Hymnus -a lesz, az aláírási és gyűrű váltási zene az Vivaldi: Koncert mandolinra c. műve, a koccintás és gratuláció alatt pedig szintén Vangelis, mégpedig "asszem" a 4 évszak tél tétele lesz, de ez nem tuti, még utána kell néznem! De a Vivaldi: Koncert mandolinra nagyon szép, hallgasd meg! Azért választottuk ezt, mert ezt még sose hallottam esküvőn, és utálom, ha olyan zenék vannak végig, amit minden esküvőn hallhatsz.... pl. nászinduló... Az különben is szerintem a templomi orgonán az igazi.....
csinnnKA Creative Commons License 1999.04.06 0 0 213
PIROSKA:
Úgy látom, javarészt Te, vagyis a Te "ügyed" került a középpontba. Így végigolvasva az eddigieket, az engem is meglepett kissé, hogy igazándiból még be sem vagy mutatva jövendő anyósodnak. Ez a "elvette tőlem a fiamat az a qrva" típusú hozzáállás meglehetősen aggasztó, de nem ritka. Szerintem paty kérdése még jól jöhet neked egy esetleges viszály esetén: kérdezd csak meg tőle, hogy őt is leqrvázták-e az anyósáék annak idején, mert ha ez valamiféle családi szokás vagy rituálé, akkor (majdnem) rendben van. Ha viszont nem, akkor hogy mer véleményt mondani valakiről, akit nem is ismer. Ugyanakkor... az, hogy még nem találkoztatok, esélyt adhat arra is (mármint neked), hogy anyósod megkedveljen. Létezik ugyanis az ún. "Nahát, én nem is tudtam, hogy ilyen aranyos ez a kislány!" c. váratlan fordulat, ami nem ritkán a leqrvázást követően szokott beállni. Szerencsés esetben még az ellenséges hozzáállást is végleg felválthatja. Mi -innen- változatlanul nem tudunk mást tenni, mint szívből drukkolni neked.
Nálunk egyébként minden rendben: készülünk az első házassági évfordulónkra! :-)
Az anyósom pedig -változatlanul- egy földreszállt angyal! :-)))

BERKU:
Cipő ügyben csak egyetérteni tudok az előttem szólókkal. Inkább legyen egy kicsit "használtas", viseltes, tehát "betört", mint hogy úgy járj, mint egy kolléganőm, aki már a házasságkötőből kifelé jövet sántikált, a vacsorán meg a szülei minden vendéget végigkérdeztek, kinél van ragtapasz, mert vérzett a csaj sarka. Klassz lehetett! :-/
Ajándékokkal kapcsolatban: mi a vacsi "kajaszünetében" estünk neki. Bizony külön asztalka, minden ajándékon cetli (kártya), tehát tudtuk, hogy kitől van. Nyilvános bontogatás volt, mindenki hót kiváncsi, hogy melyik dobozban mi van, a tréfás ajándékokon röhögcsélés, jópofa bekiabálások, az értékes ajándékoknál elismerés stb.
Zene: Liszt: Szerelmi álmok nagyon szép tud ám lenni! :-)
Mi a Lohengrin nászindulóra vonultunk be (hogy csakazértse a szokásos legyen), középső zenei betét az Albinoni: Adagio volt, hárfán (gyönyörű!!!), és a Szerelmi álmok volt a záró, ún. "vendégekáltalvégigsmacizó" zene. (Én nagyon szerettem volna a Schubert Ave Mariat, de a férjem azt mondta, szerinte az templomba való, házasságkötőben röhejes. Végül is meggyőzött.)

PATY:
Nem igaz, hogy szerencsétlenséget jelent, ha az esküvő napján esik az eső. Nekem du. 4-kor volt az esküvőm, kettőkor még szakadt, én meg már ott tartottam, hogy nyugtatót veszek be, nehogy elbőgjem magam. Tiszta ideggörcs voltam. S akkor... az elindulásunk előtt alig félórával... egyszerűen elállt az eső, kisütött a nap, s mire lementünk az utcára, már félig fel is száradt a járda. Ja: és a házasságunk kimondhatatlanul boldog! :-)
Előzetes orvosi vizsgálat: szerintem is sokaknak elrontaná a kedvét, rosszabb esetben magát a házasságkötést hiusíthatja meg egy negatív eredmény. A rossz híreket jobb nem tudni előre, bízzunk mindent a természetre.

berku Creative Commons License 1999.04.06 0 0 212
paty,
zenével kapcsolatban: a házasságkötőben 3 zenét játszanak, a bevonuló nekünk a "szokásos" nászinduló, az aláírás alatt szóló halk zenére is az anyakönyvvezető tett javaslatot (a többieknek hátha lesznek jobb ötleteik) a harmadik, lezáró zenét viszont mi visszük, nos ez nálunk egy szép U2 szám lesz, mivel közös kedvencünk. (Lehet, hogy a násznép megrökönyödik, a barátnőim meg majd jót mosolyognak...) Te is elgondolkodhatsz azon, mi az, amit szerettek, szívesen hallgatnátok, mert Ti is vihetitek a zenét. Nagyon szeretem az Örömódát (Beethoven) is, de azt mondták, ez bevonulásra nem jó, inkább zárónak javasolták, de arra a fennt említettet választottuk.

Genetta,
jót mosolyogtam azon amit "nem akartam férjhez menni... " kezdettel írtál, szinte ugyanez volt/van nálam is! :-)

Előzmény: paty (207)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!