Keresés

Részletes keresés

csezo Creative Commons License 2001.05.12 0 0 114
Panelben is van lehetoseg bonsai nevelesere,de ami valoban nem kis problema,az a szaraz levego.Figyelni kell a rendszeres ontozesre,parasitasra,vizpermetezesre.De ha kizarolag ez lesz a bonsai-kodas szinhelye,a gesztenyerol le kell,hogy mondj,ez szabadteri.A szoba bonsai-oknak a mediterran,de foleg a tropusi fajok a megfeleloek,vegyel eziranyu konyveket,azok reszletesen ismertetik a novenyek igenyeit,tanacsot adnak a nevelesre.
Előzmény: Redkiller (113)
Redkiller Creative Commons License 2001.05.11 0 0 113
Sziasztok

Én egy nagyon kezdő vagyok ebben a dologban, de nagyon tetszenek ezek a kis fák, és úgy döntöttem én is megpróbálok nevelni egyet. Lenne is kérdésem:
1-Én panelban lakom. Mindig nagyon világos van, elég meleg, és azt hiszem a levegő száraz ( persze ezen lehet segíteni ) Szóval van esélyem itt felnevelni egy kis fát?
2-A múlt héten találtam négy vadgesztenye hajtást. Most tavasszal keltek ki, az egyiken még rajta van a gesztenye termés. Sajnos nem találtam sehol infot erről a fajról. Alkalmas bonsai nevelésre?

Köszi a válaszokat

Red
vagy itt vagy a redkiller@freemail.hu címen

csezo Creative Commons License 2001.04.23 0 0 112
Sziasztok !
Az akacok koszonik jol vannak,bar mindegyiknek van egy-egy ag vesztesege.A nagyobbiknak 5-bol 4 maradt,a kisebbiknek 4-bol 3.Valoszinuleg az eros visszavagas miatt,ami szeptemberben tortent,es a tavaly fejlodott agak hosszabol kb.a negyeduket vagtam le.A vekonyak ugy tunik nem birtak.Bar nem vagtam le oket,hatha valami csoda folytan felelednek.A kover levelek most kezdenek kibujni.Nem ultettem at oket,majd jovore.Tavaly nem csinaltam nagy ugyet a foldjukbol,mar hogy milyenben legyenek,enyhen agyagos fekete foldbe tettem mindkettot.Azt hiszem,szeretik.Jut eszembe,a legfelso ag felett mindketto elszaritotta a maradek 6-7 cm torzset.Ez van.
A granatalmaval kapcsoltban irnek par gondolatot,de eloszor az atteleltetes korulmenyeirol.Szekesfehervaron lakom a belvaros kozeleben,egy kis teglaepuletben,az elso emeleten.A faim a teraszon vannak,ott is telelt mindegyik kivetel nelkul.A vedelmet ugy oldottam meg,hogy a korlatra korbe hullampapirt erositettem fel,az erosebb szelek tompitasara,es talan ez orzott valamit a haz melegebol.A fakat hullampapir dobozokba tettem,a koztuk levo teret faforgaccsal toltottem ki.Igaz,hogy nem volt valami kemeny telunk,talan szerencsem is volt,de ez a modszer itt es most bevalt.A granatalma,annak ellenere,hogy nem kifejezetten erre az eghajlatra termett,vigan vette az akadalyt,mostanra 3-7 mm-es biborvoros levelek figyelnek a suru agakon .A metszeskor a ket sarjhajtast sajnaltam kidobni,beledugtam egy viragfolddel telt tejfolos dobozba:mindketton jol lathato,hatarozott rugyfejlodes indult meg,izgatottan varom,hogy alakul.A kiallitast szinten nagyon varom.A hivatlan rovarokat pedig kinaljatok meg DECIS-sel,nem fognak orulni.
Udvozlom minden sorstarsamat,tartsatok elesen az ollokat,es tele a sorospoharat.
endru Creative Commons License 2001.04.16 0 0 111
Kedves ensingmosing
A három növény közül egyik sem télálló, ha gondosan elolvasod a Tomlinsont abban benne van. Gránátalmámat egy idöben 10 fok körüli fütetlen szobában tartottam, nem örült neki, mert februárban vizhajtásokat hozott. A murvafürtöt eddig még egyetlen ismerősömnél sem láttam, azt hiszem nehéz megtartani. A Kertészeti Egyetemen nyilik kiállitás és vásár ápr 28-30 ig, ott vehetsz, a kertész az elmúlt években a főépület földszintjén árusitott. A fukszia sem fagyálló, de igen hamar csodaszép fácskákat lehet csinálni belőle, sajnos nem tudom tartani, mert nálam azonnal megtámadja az üvegházi molytetü, (kb.1mm-es fehér legycskék) és hiába irtom ki, újra támad.
Üdv András
Előzmény: ensingmosing (109)
endru Creative Commons License 2001.04.16 0 0 110
Kedves Csezo.

Légyszi, az akácodról számolj be nekem idonként, mekkora, hogy tartod, mit csinál. Tudni illik még nem láttam akác bonsait.
üdv andrás

Előzmény: csezo (108)
ensingmosing Creative Commons License 2001.04.14 0 0 109
Szia Csezo!

Ismét Bp-en. Én is gondolkoztam már hogy gránátalmával kezdek, de az mediterrán növény és nem télálló. És ha a Tom Thump fuksziával, vagy murvafürttel próbálkoznél? A Harry Thomlinson féle könyv ajánlotta, de nem a virága miatt hanem a szép ágrendszere miatt. Az télálló?

Más: én egy hónappal ezelőtt voltam az Óázisban, és láttam sötétkék, közepes méretű, csillogó fényű, téglalap alakú tálat ALÁTÉTTEL. Na de az ára is ilyen szép. 5000 Ft a tál, és az alátét.
Na pá!
ensingmosing

Előzmény: csezo (108)
csezo Creative Commons License 2001.04.14 0 0 108
Sziasztok!
1 eve foglalkozom bonsai-okkal,az elso darabokat faiskolaban vettem meg,egy buxust,es egy fenyofeleseget,a nevet nem tudom.Azota megszallottan gyujtom be oket,faiskolakbol,de erdokbol,mezokrol is.Otthon,a teraszon kb.70 fat nevelek,koztuk tolgyet,juhart,azalea-t,thujat,kefuat,torperozsat,galagonyat,stb...A telkemen fuzfak,meggyek,juharok,mogyoro,olajfa alanyok novekednek,mind bonsai-nak.Ok kb.30-an vannak.Ahogy vegigolvastam a topicot,elcsodalkoztam,hogy a szil,fikusz,juhar es meg egy-ket fajtan kivul nem nagyon esett szo mas fajokrol.Pedig itt van pl.az akac,ami gyorsan novo,konnyen gyokeresedik.En tavaly majusban gyujtottem kettot,mondanom sem kell,eldobtak a maradek leveleiket,de 2 het utan rugyeztek,ujabb 1 honap utan mar kb.50 levelbol allo lombja volt mindkettonek.Aztan itt van a mi juharunk,aminek a platanehoz hasonlo a levele.1 honapja gyujtottem 20-at,30 cm-estol a meteresig.Mindegyiket visszavagtam 15-30 cm-esre,egyiken sem maradt ag.Most tele van mind apro rugyekkel.De tudom ajanlani a csipkebogyot,az oregebbik fajtabol,nagyon szep a fasodott szara,szep apro,gyorsan novo levelei vannak,az ember gyozze visszavagni.A kerteszetekben ki lehet fogni torpe granatalma fat,ami szep suru agrendszerevel nalam nagyon bejott.Aki szereti a hokidachi stilust a suru agrendszer miatt,az ezt is kedvelni fogja.Nem minta lehetne erre a stilusra alakitani a szabalytalan agrendszer miatt,de egy suru agu moyogi-nak nagyon jo lesz.Mindenkinek jo bonsai-kodast.
endru Creative Commons License 2001.03.27 0 0 107
Ha a zelkovád már kihozta a leveleit akkor inkább ne ültesd át, jobb a békesség. Nem érdemes bonsai földet venni, leirtam mit keverj, az átültetésről részletesen a honlapomon irok, a www.extra.hu/bonszaj/index.html cimen a TANPATAK oldaról elérhető. A tápoldatod összetétele szimpatikus. Cimet, hogy hol kapsz most éppen osmocotot, azt nem tudom, bizonytalan, mert az ára miatt nem tartják állandóan raktáron. De április 27 től 29-ig lesz a Kertészeti Egyetemen disznövény kiállitás és vásár, ott szokták árulni. És ha ha ebben az időben pestre jössz és időt tudsz szakitani, gyere el a kiállitásunkra amit ápr 28- máj. 1.ig tartunk a XIII.ker. József Attila Műv. házban a József A. téren. ha elötte mgirod mikor jössz, igyekszem ott lenni egy kis személyes beszélgetésre. De az ügyeletest megkérdezheted ott vagyok-e. Őszhajú szemüveges bácsi vagyok. Moházni úgy szoktunk, hogy amikor kirándulni megyünk, viszünk egy nejlon zacskót meg egy bicskát, és ha látunk valahol szép mohát begyüjtjük, rányomkodjuk a földre. Sajnos ritkán marad meg hosszabb ideig, hamar elpusztul. A moházott fánál vigyázni kell, nem látni mikor száraz a föld, mert a moha nedvesnek látszik. Különben sem nem árt, sem nem használ, esztétikai értéke van. Ha ide irsz, vagy az e-mailomra, válszolok, ha tudok segitek, de nem garantálom, hogy mindig ilyen gyors leszek.
Ja még a cserép alatti tálról kérdeztél, sajnos szinte lehetetlen beszerezni, a keramikusunk nem csinálja, esetleg, ha valaki rendel egy szettet, akkor talán igen.
Üdvözöllek András
Előzmény: fiqsz (106)
fiqsz Creative Commons License 2001.03.26 0 0 106
Szija endru!
Hat lehet, de fikuszom meg nincs :) Ellenben a baratnom fikusz starlight fajtaju novenyebol akarok bonsait csinalni...azaz annak egy hajtasat gyokereztetni es abbol bonsai fat csinalni. Bar a Ficus retusa jobban tetszik, de olyat meg nem lattam :) A zelkova az vilagos helyen van. Az ablakban van pont, es reggel amikor jon fel a nap, akkor pont besut, annal tobb fenyt nem tudok neki produklani :) de jol erzi magat :). Egyebkent kb. 20 centi a noveny es a konyv cime: "A szep bonsai" cimet viseli a konyv az alcim pedig "Gyakorlati tanacsok". Irta Jean-Daniel Nessmann. Jelenleg Sarvaron lakok, de pesti vagyok. Minden 2 hetben megyek Pestre, csak sajnos hetvegen, ugyhogy nem tudok menni semmilyen hetkoznapi talalkozora :(
A bonsaihoz egy olyan tapoldatot hasznalok, aminek a neve: VitaFlora, es az van meg rairva, hogy bonsai novenyek tapoldata. Osszetetel: 4.0% N, 5.0% P2O,5.0% K2O + mikroelemek. 6ml. kell 2 liter vizhez. A 6ml. az egy uditosuveg kupakjanak felel meg...legalabbis ezt irtak ra. En ebbol mostanaban 1 honapon belul ketszer adok, de most aprilisban megemelem 3szori adagra. Aztan marad ezen a szinten szeptember oktober kornyekeig. Aztan fokozatosan veszem majd vissza. Eddig mar ketszer nyirtam meg, mert ugy hozza az uj leveleket. Majdnem teljes kopaszsagbol 2 het alatt tele lett levelekkel. Most meg az a gondom, hogy nem kell-e atultetni. Hat latszodnak mar a gyokerek, de azert talan nem olyan veszes. De nem talalok seholsem bonsai foldet itt sarvaron es meg a viragboltban levo emberke mondta, hogy megy pestre es megprobal szerezni, de nem tudott. Hat ez van sajnos. Meg hogyan lehet azt elerni, hogy bemohasodjon a fold? Azt olvastam arrol, hogy jott tesz a fanak. Bar en nem tudom :)
Azt az Osmocot hol lehet beszerezni??? Es mennyibe kerul kb?
Egyaltalan hetvegen van olyan hely, ahol lehet ilyet kapni? Mondjuk most hetvegen szombaton megyek Pestre, akkor esetleg korulnezhetek.
A dugvanyozasrol.....kicsit korai meg, de lehet hogy bevalt, mert volt egy pici level, ami akkor volt rajta, amikor meg levagtam a friss hajtast, es mostmar mintha nagyobbacska lenne, de nem hiszem, hogy 1 het alatt ennyit fejlodott volna.
Meg talan annyit rolam, hogy a bonsai elott lett egy Cycas palmam, koszoni szepen az is jol van, epp most hozott egy uj hajtast. Meg most eppen probalgatok eletet lehelni egy Rosa Danicusba (kicsinyitett rozsfa), atultetes utan van meg el :) biztos tuleli :)
Jaaaa....megvalami....van ugye a bonsai fa cserepe, ami alul lukas es az ala keresnek talat, ami illik a bonsai fa cserepehez, hogy felfogja a vizet, amikor megontozom, mert most egy ronda muanyag tal van alatta.....
Na jo hosszu voltam :)

pa' pa'
fiqszvoltam
ui.: nincs levlista esetleg?

Előzmény: fiqsz (102)
endru Creative Commons License 2001.03.26 0 0 105
Kedves Gabrielló

Ha úgy érzed,hogy a föld nem szimpatikus, úgy ültesd át. Ha nem túl kicsi a cserép, ugyanabba. Az üzletekben kapható fák cserepei nagyon kicsik szoktak lenni takarékosság miatt. A szokás az, hogy a fa magasságának kétharmad része legyen a tál hossza, de ez csak szokás. Ne szedd le az összes régi földet. A föld ajánlott összetétele 1/3 rész kerti föld, 1/3 rész szitált sóder (tiszta helyről, épitkezésről, akár gyerek homokozó szitával, vagy tésztaszűrővel 1-3 mm szemcsenagyság, 1/3 rész hansági tőzeg (Novobalt).
Szia András

Előzmény: gabriello (104)
gabriello Creative Commons License 2001.03.26 0 0 104
Endru!
Azért az öt centis törzs se semmi!
Újabb kérdések merültek fel bennem, és csak remélem, hogy nem fárasztalak vele. Téli álma után frissen kihajtott Ulmusom földje eléggé porhanyósnak tűnik, még akkor is, ha 2-3 naponta öntözöm. Ilyenkor tavasszal át kell ültetnem friss földbe, vagy elég, ha rendszeresen tápoldatozom? És ha átültetném, ugyanabba a tálba-e, vagy nagyobba?
Előzmény: endru (101)
endru Creative Commons License 2001.03.25 0 0 103
Kedves fiqsz.
Hát inkább a fikusz való a szobába, ezért a zelkovádat minél világosabb helyre tedd. Mekkora a fácska? Milyen bonsai könyvet vettél? Mit olvasnál szivesen a honlapomon? Budapesten vagy a közelben élsz-e, el tudsz-e jönni a kiállitásunkra? Irj magadról mindenfélét, aminek a bonsaihoz köze van. A dugványozásnál, ha úgy csináltad mint irtam -üditős üvegbe- akkor a szellőztetés felesleges, mert még rácsavart kupakkal is kap annyi levegőt amennyi kell neki. Nekem még nem sikerült szarulisztet szereznem, igaz nem is igen kerestem. A szarulisztre nem jönnek állitólag a legyek. A műtrágyák fő alkotórészei a nitrogén, a foszfor a kálium és a nyomelemek. A nitrogén erős lombnövekedést okoz, ez nekünk nem nagyon jó, csak igen fiatal fánál, ezért alacsony N tartulmút ajánltos keresni. Én használom a Osmocot-ot, 5 vagy 6 hónapos hatásut, ez elég drága, de 1 kávéskanálnyi kell 1 liter földbe, tavasszal, és köv. tavaszig nincs vele gond, ezt átültetéskor a legjobb használni, de ha most egy kicsit bekaparod a földbe, úgy is jó. Ezenkivül a Wuxalt használom az utasitás szerinti higitásban a levélre permetezve.
Szia András
Előzmény: fiqsz (102)
fiqsz Creative Commons License 2001.03.24 0 0 102
Joestet!

Orulok, hogy ratalaltam erre a forumra :))) Mar kezdtem ketsegbe esni, hogy semmit sem lehet talalni, ahol megoszthatnam problemaimat. Esetleg meg valami levelezolista nincs?
A bonsai facskamrol:
Novemberben kaptam , Zelkova fajtaju. Telen kicsit ketsegbe estem, mert elkezdtek a levelei hullani, de azota hala istennek rendbe jott, meg kozben meg is tudtam, hogy hat ez lombhullato. Na akkor szantam el magam egy konyv vasarlasara. Megmondom oszinten, hogy semmit nem tudtam rola, marmint ugy altalaban a bonsai fakrol, de nagyon tetszett. Ellenben mostmar nagyon jol van. Nem gyozi hozni az uj leveleket. Lehet, hogy kicsit korai, de mar azzal probalkozok, hogy a frissen levagott hajtasbol ujabb bonsaifat neveljek. Ehhez endru honlapjarol meritettem az otletet. Remelem bevallik. Kb egy hete ultettem el a levagott hajtast, de sajnos alapanyag hiany csak sima viragfoldbe raktam, mert nem lehetett sehol sem kapni tozeget :( ez nagy baj egyebkent?
most is olvastam, hogy neha kell szelloztetni? Ez igaz, mert a honlapon nem volt errol szo. Olvastam az altalam vasarolt konyvben, hogy igy tavasszal kell ra szorni szarulisztet, de en bent tartom a lakasban, es nem a szabadban. Namarmost ilyenkor azt irtak, hogy nem ajanlatos szerver tragyat alkalmazni, mert a legynek a larvai jol erzik magukat ott, es akkor ugye azt hasznaljak neveltetesi celokra a legyek :) Na most akkor ne rakjak ra szarulisztet? Vagy mi a helyzet? Mondjuk sokan helyen azt sem tudtak, hogy mi az a szaruliszt, dehat ezvan. Na mindegy....majd meg irok....

pa' pa'
fiqszvoltam

endru Creative Commons License 2001.03.23 0 0 101
Kedves Gabriello.
Biztosan jól tetted. A gyertyán egy szótfogadó fa. Van elképzelésed, hogy milyen stilusu lesz? Ezt el kell döntened, aztán bizni benne, hogy a fa is úgy akarja. Én nem vagyok olyan hű de nagy bonsai művész, nincsenek 5cm-nél vastagabb fáim, majd 10 éve bonsaizom, kb 10-15 elfogadható, de nem művészi fáim vannak. Tudod a bonsai az szobrászat élő anyagból. Bizonyos művészi érzék kell, akárcsak az igazi szobrászathoz. Hát én nem vagyok az a művészlélek, nagyon szeretm csinálni, még akkor is ha nem csodákat állitok elő.
üdvözöllek András
Előzmény: gabriello (99)
chipmunk Creative Commons License 2001.03.23 0 0 100
Koszi Endru
Most megmetszettem, magyarul levagtam az elhalt agakat, es be fogom bugyolálni. Türelmes vagyok, de most már nem sokáig. A törzséről gondolom nem hajt ki, pedig szerintem az ágai már nem fognak magukhoz térni. Azért köszi. Chipmunk
Előzmény: endru (94)
gabriello Creative Commons License 2001.03.19 0 0 99
Azannya! Hát sajnos türelemnek én is híján vagyok. De szerencsére a csuklóm nem túl vastag... Na jó. 2-3 év? Te mióta foglalkozol bonsaival? Biztos szép gyűjteményed lehet. Egyébként mit csináltam hétvégén? Megnyírtam a gyertánt. Azaz elvágtam olyan magasságban, amilyen magas szeretném, hogy legyen kb. 20 centi). Így most összesen 2 ága van. De azok jól fejlettek. Vajon jól tettem?
Előzmény: endru (98)
endru Creative Commons License 2001.03.17 0 0 98
Aranyos Gabriello.
A legnehezebb kérdést tetted fel, hogy mennyi ideig tartsd nagyobb edényben. Először attól függ most milyen vastag a törzse. Ha netán tán csukló vastag :-) akkor már tálba ültetheted. De félre a tréfát, addig vastagszik a törzs erőteljesen, ameddig bőven van hely a gyökér fejlődésnek. Ha túl sok a gyökér a tálbaültetéskor, akkor több lépésben kell, a gyökerek metszésével a helyére gyömöszölni, az is lehet, hogy először egy nagyobb bonszai edénybe kell ültetni, majd egy év múlva a helyére. A tálban lelassul a törzs vastagodása. Addig neveld, amig neked tetsző lesz, és amig a türelmed tart. Én türelmetlen vagyok és két-három évnél tovább nem szoktam elönevelni a fákat. De ismerek egy kertész bácsit, aki ginkgo (páfrányfenyő) magok tomegét ültette el a kertjébe, időnként átülteti és metszegeti, néhány szépet már tálba ültetett. Ezek a fák 18-20 év körüliek. Hát neki van aztán türelme.
üdvözöllek András
Előzmény: gabriello (97)
gabriello Creative Commons License 2001.03.14 0 0 97
Korai? Lehet. Ugyanis két gyertyánom van, az egyik, mint írtam, szinte már ki is bontotta a leveleit, a másikon meg még csak most kezdenek hízni a rügyek. Pedig egy helyről, egy időben szedtem őket. Meddig kell őket nagyobb edényben nevelni, hogy jó bonsai alap legyen belőlük?
Előzmény: endru (96)
endru Creative Commons License 2001.03.13 0 0 96
Én is örülök a sikeredneknek, a gyertyán kihajtása kicsit korai, de ez nem okoz semmi bajt, ha nem jön (remélem) egy fagy. Különösen az ulmusnál ne feledkezz meg az öntözésről.
szia endru
Előzmény: gabriello (95)
gabriello Creative Commons License 2001.03.13 0 0 95
Hurrá! Kihajtott a teleltetett Ulmusom és a gyertyánom is!!!!
endru Creative Commons License 2001.03.11 0 0 94
Sajnos ha valóban kiszáradt, akkor kampec. Az igaz, hogyha van még benne élet, akkor többé-kevésbé rendbejöhet. Borits be egy átlátszó nejlon zacskóba, a magasabb páratartalom elérése miatt. Ne záródjon 100%-osan, vagy naponta szellőztesd. Olvasd a honlapom "öntözés" oldalát.
Cim: www.extra.hu/bonszaj/index.html
Szia András
Előzmény: chipmunk (93)
chipmunk Creative Commons License 2001.03.10 0 0 93
Sziasztok, most kapcsolódom a témához, panel növénykedvelőként. Kaptam karácsonyra egy kis fát, de növénykedvelőhöz nem méltó módon (egyébként költözés miatt) egy hétig nem kapott vizet szegény. Két ablak között volt, kicsit veszitett a leveleiből, de egy hónapig jól birta magát. Most hogy kiszáradt, megkérdeztem egy üzletben (II. ker. Lajos u.), hogy mi a helyzet és azt mondták, adjak neki egy két hónapot, hátha tavasszal kihajt. Most locsolgatom, spriccelem vizzel, de elég reménytelennek tünik. kb. 30 cm magas, 2cm vastag törzs, tipust nem tudok, asszem az ezercsillaghoz hasonlit, de nem az, mert nem kemények a levelei. Köszi a segitséget.
Chipmunk
Előzmény: endru (92)
endru Creative Commons License 2001.02.23 0 0 92
Örülök a sikerednek, a teleltetésből március második felében vedd ki, amikor már nincs fagy. Az a veszély fenyeget, hogy ha a jó idő miatt a rügyek kipattannak, és azután jön egy kései fagy, akkor kampec.
szia
Előzmény: gabriello (88)
Caryota Creative Commons License 2001.02.22 0 0 91
Igen, a Kőbányai útiban (45/a). Sajnos nem tudom, meddig vannak nyitva, de ez a telefonszámuk: 261-8904. Növényt még ne vegyél, még nincs itt az ideje (hajtatottak a lombosok), majd néhány hét múlva.
Előzmény: ensingmosing (90)
ensingmosing Creative Commons License 2001.02.22 0 0 90
Húúúúúúúúúú, tényleg? Akkor azthiszem megrohanom azt a kertészetet a hétvégén. Hétvégén meddig van nyitva? Mármint ugye a Kőbányai úti? És ollókat és földkeveréket is árulnak? Ez tök jó.
Előzmény: Caryota (89)
Caryota Creative Commons License 2001.02.21 0 0 89
Jó minőségű magyar bonsaiokat a Virisz-nél (ahol Bonsai Stúdió üzemel) árulnak tavasztól őszig, Nagy Árpád bonsai nagymester pedig rendszeresen ad szaktanácsot (X. Keresztúri út 162.). Kellékanyagot az Oázisnál lehet kapni, állítólag kedvező áron (A fagyálló tálak koreai beszerzésűek és kb 3.000,- Ft-tól már hozzá lehet jutni).
Előzmény: ensingmosing (86)
gabriello Creative Commons License 2001.02.21 0 0 88
Sziasztok!
Már jó régen írtam, közben kezd kitavaszodni, és Endru jó tanácsának köszönhetően az ősszel földlabdával(!) begyűjtött 25 centis erdei fenyőm sikeresen áttelelt (eddig), úgyhogy most jól van, és virul. Sőt ugyanezen eljárással szedett két kis gyertyánom rügyei is zöldek, remélem, ez azt jelenti, hogy élnek, és rövidesen nekiállnak rügyezni. Köszönöm a tanácsokat, de hadd kérdezzem meg, hogy mikor lehet őket előszedni a hungarocelldarabok közül, amivel a cserepüket körbebéleltem?
endru Creative Commons License 2001.02.18 0 0 87
Drótot inkább egy KERAVILL szerű vagy villanyszerelési anyagokat árusitó üzletben vegyél, ha nem tudsz szerezni bontott villanydrótot. Tömör, réz vagy aluminium, ha szigetelt, az jobb mert az alakitáskor szükséges kötözést ilyennel ajánlatos csinálni. Ilyenkis fához 1-2,5 kvadrátos kell, ha nem tévedek, A hamisciprus kedvező egy kezdőnek is, ha kertben, erkélyen vagy más szabad helyen, nem szobában, tudod tartani, és teleltetni. Sajnos tudtommal nincs olyan hely kis hazánkban, ahol mindig, vagy rendszerint tartanának edényt. Virágboltokban nagyritkán van, de nem szivesen tartják, mert kevesen veszik, olyan drága, tudniillik az amúgy sem olcsó árhoz legkevesebb 100%-ot tesznek hozzá. Azt majd megirom, hogyha megtudom hol árulnak edényt a hónap utolsó csütörtökén. Most kezdődik az átültetési időszak, tűlevelüeket április elseje körül.
szia András
Előzmény: ensingmosing (86)
ensingmosing Creative Commons License 2001.02.17 0 0 86
Köszi szépen az infókat és bocs hogy nem válaszoltam akkor.
Igen írtad a mail-ben hogy kiállításokon 1-3 napig lehet kapni jókat, de nem szeretem az ilyet. Általában vagy lusta vagyok hozzá hogy elmenjek, vagy nem tudok, vagy túl messze van, vagy nem tudok róla, ....stb. Én olyan helyet keresek ami egy kicsit rendszeresebben árul bonsai-banzájokat. Jaj nem igaz hogy ilyen mütyűrös hobby-t kellett találnom magamnak. De ha csak így juthatok hozzá elmegyek egyszer hozzátok.
Írogattak az oldalon egy páran hogy ilyen földkeverék olyan földkeverék de azt hittem hogy ezek ilyen egyénileg növényenként bevállt dolgok. Tehát akkor ezek kellenek hozzá? Van egy csomó tőzegem Novobalt, még egy korábbi hóbortomból maradt, sódert majd lopok egy kicsit a szomszédtól aki építkezik, virágföld hát az persze kiskertész létemre nálam mindíg van. És bármilyen barkács boltban kapható drót megfelel erre a célra? Olyan szép kis formás az a bokor. Szerencsés lenne ha az első bonsaiomat én csinálnám?
Előzmény: endru (85)
endru Creative Commons License 2001.02.16 0 0 85
Kedves ensingmosing. (miért nem választasz egyszerűbb nevet, alig tudtam leirni)

Egyszer már irtunk egymásnak, de ezután nem kaptam visszajelzést tőled. Leirtan több helyet, ahol cserepet szoktak árusitani, az egyikre a keramikus nem ment el. Ezek szerint nem kaptál tálat. A közeljövőben, febr.22-én csütörtökön vagy a Budapesti Bonsai Egyesületben a TIT Stúdióban, vagy nálunk a Herman Ottó Bonsai Egyesületben a Radnóti M. u.35. iskolában kaphatsz. Ha megtudom a helyet, akkor megirom.
A Tomlinson úr komoly szakember, de Brit-földön mások a bonsai tartás körülményei mint a Kárpátmedencében. Nem tudok ángliusul, igy nem tudom ellenőrizni, hogy Preininger Éva jól forditotta le a könyvet, a lektor meg biztosan nem törődött ilyen apróságokkal. Minden magyar nyelvű könyvben vannak olyan leirások, amik nálunk nem válnak be az eltérő viszonyok (klima) miatt.
Olvasd szorgalmasan a honlapomat a www.extra.hu/bonszaj/index.html cimen.
A bonsai föld, ami a fák nagy többségének a mi hazánkban jó az a következő:
1/3 rész virágföld
1/3 rész hansági tőzeg, vagy Novobalt, vagy más savanyú tőzeg. Kapható a virágüzletekben, vetőmagboltokban, és némely faiskolában. (ez a tőzegmoha)
1/3 rész szitált sóder. Az épitkezésekről lopható, de ne macska, vagy kutya járta helyről. A szita lyukmérete 3 mm körül legyen, én egy játékboltban vett homokozó szitát használok, de a műanyagboltban kapható tésztaszűrő is jó lehet. Ami áthullott, azt kevered be.
A tál lukjain alúlról dugjál át egy kemény, U alakra hajlitott (villany) drótót, szúrjál rá egy egy darabka szunyoghálót. A tál aljára szórj 1 cm-t a sóderből. Ezután jön a föld meg a fa. A drót két végét csavard össze úgy, hogy erősen tartson, jól fogja meg a fát. Ezután ÖNTÖZNI, ÖNTÖZNI.
Nem emlékszem, hogy pesten élsz, vagy nem. Ha tudsz gyere el a foglakozásunkra.( Radnóti u.35 iskola) A hamiscirus amit kinéztél NEM szobanövény, a téli tartásáról a honlapon olvashatsz. Irj ha van konkrét kérdésed, akár a bbandy@levele.hu mailra.
Szia András

Előzmény: ensingmosing (83)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!