Nekünk van vagy négyféle merőkanalunk, az egyik pont palacsinta-méret...
Kis térfogatokra előző életemből van rengeteg 5-20 ml fecskendőm, a kőleveshez a sót az immár 30-sok éves lányom bébiétel-adagolóját használom, 4 mérő a 12 literes fazékba.
Azért megkóstolom, mert egyszer elfelejtettem berakni a sót, bár időben kiderült...:}}
Itt nagyon ragaszkodnak a szabvanyhoz... es tenyleg, a sok amerikai hobort mellett meglepo a szabvany, amihez tartjak magukat. Es tenyleg, megkonnyiti az eletet.
hát ez az... de nézd meg a rendes evőkanalakat! alig vannak 8-10 ml, ahogy emlékszem... (gyógyszertanból tanultuk, mennyi az evőkanál hivatalosan, de szinte nincsen olyan, ami ezt teljesíti - még emlékszem, nagymamám kanalai között volt olyan, ami már akkor is régi volt (valami furcsa anyagból készült, bizsergett tőle a nyelvem) - az lehet, hogy volt 15 ml :) )
palacsintasütéskor méregettem a merőkanalakat, akkor jöttem rá, hogy ott sem mindegy, és a standard palacsintasütő kanál nálam mostanában 3/4 dl-es :)
a legjobb a kanalas gyógyszer adagolásánál, hogy elvileg az evőkanál az 15 ml lenne, de ma már nem találsz olyan evőkanalat, ami ekkora... ezért adnak inkább adagoló edénykét-kanálkát-műanyag fecskendő-szerűt, mert azért néhány gyógyszernél tényleg nem mindegy, és a gyerekeknek leginkább folyékony gyógyszert adnak (így jobban megeszik, meg annyit változik a súlyuk, hogy változó az adagolás, nehéz lenne tablettával követni)
Hat a fel csesze is meroedeny... kimertem az enyemmel - valoban. A muanyagok, vagy gagyi minoseguek lehet elternek - talaltam olyant, amiben az 1 teaskanal azonos volt a 1/2 teaskanallal, valoszinu elirtak gyartasnal.
...alig merem leirni, de ha sulyra megy a recept, nem csinalom meg... hozzaszoktam a saccografhoz - igaz, ott van az osszes cup es spoon meroeszkoz. Sokat segit az is, hogy mindig ugyanazokat hasznalom - mert a gyartok neha "tevednek" - nem pontosan annyi mint lennie kellene.
engem a cup-ban az zavar, hogy magyarul lefordítják bögrére meg csészére, de magyarul nagyon nem szoktuk meg (szerintem) hogy ez egy szigorú térfogat-mértékegység...
vannak olyan receptek magyarul, hogy fogsz egy bögrét, és azzal kimérsz ezt-azt - de a sima bögre az 3 dl-es is simán megvan
van még ehhez a "cup-cake" sütemény, és az én fejemben a kétféle "cup" ugyanott van, és már meg is vagyok zavarodva
ha ilyet olvasok, próbálom magam kényszeríteni, hogy a mértékegység "cup" helyett rögtön behelyettesítsem, hogy kb. 2,5 dl
Nekem csupa olyan receptem van, amiben írják a grammokat, és írják is csak szépen. Nem csupa bejáratott stílusú ételen (berántott leves, kirántott hús, sült hús, káposzta, főzelék) élek, hogy magamtól tudnám, miből mennyi kell.
Susd meg egy torta formaban, vagy amilyen kedvedre van, suds 50-55 percig. Most ket 20 cm atmeroju torta format hasznaltam, mert egy tul nagy sok idot igenyel.
Krem
10 dkg Philadelphia kremsajt, 10 dkg vaj es 2 ½ csesze porcukor 1 ekanal citromlevel habosra keverve.
(En duplazom az eredeti mennyiseget, mert szeretjuk a vastagabb kremet, foleg akkor, ha – mint most is, a tesztat ket formaban sutom, es meg felbe is vagom , igy tobbet kell megkenni)
én sajnos el szoktam veszni a sok "kapaszkodó" között :)
jobb lenne osztani a hozzávalókat, mint a sütiknél, ahol leírják, hogy "tészta, krém, máz", a többi ételnél: "főbb hozzávalók, lényegi fűszerek, egyéb ízesítők" - szeretem "elképzelni" az ételt, de ha van egy 20 soros lista, benne középen, hogy "50 dkg marhahús", de fel van sorolva előtte "2 gramm só", nagyon nehezen találom meg az étel "lényegét"
nagyon szeretem mostanában azokat a videókat, ahol felülről fotóznak, és csak a lényegi pontokat mutatják, kiemelve odaírva a képre, mikor miből mennyit tesznek bele: kifejezetten sokat segít, amikor látom elkészülés közben a részfázisokat és a készülő étel textúráját érzékelteti a videó
ilyet kellene a főzős tv-műsorokban is, (persze imádtuk anno (mikor még néztünk tévét, és ő is fiatal volt) Jamie Oliver arcát (száját) premier plán, de az nem segít az étel elkészítésében)
két deci zsiradék (olaj+vaj) összesen, egy főzet levesbe...
(egyébként is világgá megyek az ilyen hozzávaló-felsorolástól, nagyon "amerikai" íze van... hát mikor használunk errefelé grammot egy levesnél? mert még ha torta lenne, vagy kuglóf, vagy fánk, ami kényes az arányokra...)