Keresés

Részletes keresés

voldemort Creative Commons License 2001.09.21 0 0 144
Endru
Rég nem jártam itt de most lenne egy kérdésem.
A tölgyfáimat lepermetezhetem most lisztharmat ellen?
válaszodat előre is köszönöm
endru Creative Commons License 2001.09.18 0 0 143
Kedves Elek.
A fád valószinüleg Ligustrum sinensis, azaz kinai fagyal. Ez tartható szobában, de ha lehetséges télen, fényszegény időben kissé hüvösebb helyen jobban érzi magát. Minden növényre érvényes, hogyha kevesebb fényt kap, csökkenteni kell a hőmérsékletet. Várj vagy egy hónapig, hogy megszokja a fa az új helyét, elég nagy stresszt kapott miután kikerült az üvegházból. Fog majd hajtásokat hozni. Egy 15 cm-es fának elég lenne 10 cm.es tál, de az a tapasztalatom, hogy ilyen kis edényben nagyon nehéz megtartani a növényt. Ezért javaslom majd az átültetést, melyről bővebbet a honlapomon találhatsz. Gyökérmetszést lehetöleg ne csinálj, a földnek egy részét, mondjuk felét kapard ki a gyökerek közül. A gyökereket átfendezheted, hogy szebben legyen beültetve, ne legyen annyira púpos. Átültetés előtt nézd meg a cserép alján, hogy van-e drót. Ugyanis egyes helyen be szokták erősiteni a fát. Ezt a drótot átültetés előtt csipd el. Akár be volt kötve akár nem, te kösd be az oldalon ehhez is találsz rajzot. (mit kinlódam mig elkészült).
Hova valósi vagy?
Üdvözöllek András.
Előzmény: Lefety Elek (138)
Vacy Creative Commons License 2001.09.17 0 0 142
Már megint a linkek!!

További részletek, képek és az Egyetemi Bonsai Club 2. féléves programja itt található.

Előzmény: Vacy (141)
Vacy Creative Commons License 2001.09.17 0 0 141
Mint már Endru jelezte (thanx Endru!)
2001.09.29-30.-án kerül megrendezésre a 3. Bonsai Show, a Kertészeti Egyetemen (XI. Villányi út 35-37).

A magyar, osztrák és szlovák kiállítók fáit lehet megnézni. Lesz alakítási bemutató, növény- és edény vásár is.

További részletek, képek és az Egyetemi Bonsai Club 2. féléves programja itt található.

Gyertek el, sok-sok kérdésre kaphattok választ!

Vacy

Vacy Creative Commons License 2001.09.17 0 0 140
Bocs a linkek megvicceltek, de remélem így már jó!!!

Megjlenet két könyv a Bonsai-okról. Az alábbi címeken bonsai-ra keresve találjátok meg:

Magyar Könyv Klub
Libri

Jó szórakozást!

Vacy

Vacy Creative Commons License 2001.09.17 0 0 139
Megjlenet két könyv a Bonsai-okról. Az alábbi címeken bonsai-ra keresve találjátok meg:

Magyar Könyv Klub
Libri

Jó szórakozást!

Vacy

Lefety Elek Creative Commons License 2001.09.15 0 0 138
Köszönöm, hogy ilyen gyorsan válaszoltál nekem. Pont az eladói elfogultság miatt fordultam a tisztelt fórumhoz. Sajnos nem tudok elmenni az összejöveteletekre, mert az ország másik végében lakom. Az öntözés kicsit nehéz volt, mert a gyökérzet és a föld akkora dombot alkot, hogy lecsorog rajta a víz, ki az edényből. Beállítottam hát egy pár decis tálba, azt mind felszívta. Amíg át nem ültetem azt hiszem ez lesz csak járható módszer. Na igen a cserép kisebb, mint a magassága. Nem agyagos ez a föld, hanem rugalmas, mintha át lenne már szőve sok gyökérrel. Akkor ezek szerint át kell ültetnem, de mikor? Ősz végén, télen vagy tavasz elején?

Arra gondoltam lefényképezem majd és a képet elküldöm, hogy segíts beazonosítani. Két három fás (nem csak bonsai-os) könyvemet átnézve sem találtam biztosan a fajtáját.

Inkább ide írok, és nem az e-mail-edre ha megengeded, mert így mások is hasznát vehetik a tanácsoknak.

Üdv,
Elek

endru Creative Commons License 2001.09.15 0 0 137
Kedves Elek

Jó nehéz kérdést tettél fel, mert hogy mit mondanak az eladók az mindegy, ők el akarják adni a fákat. A latin névre van szükség ha tanácsot akarsz. Van a fagyalnak szobai változata. Ha tudod hozd be a klubbunkba szept.27-én csütörtökön 17 órától a XIII. Radnóti M. u. 35. iskolába, a klubbvezető valószinüleg felismeri. Öntözésről olvashatsz a www.extra.hu/bonszaj/index.html oldalon. Soha sem szabad a főldnek kiszáradni, és a fűtött szobában a párásitás jót tesz főleg most, hogy az üvegházból kikerült. Ha sok levelet kell levágni inkább tavasszal tedd. Ha a cserép sokkal kisebb mint a fa magassága, vagy a földje kemény agyagos, akkor át kell ültettni. A Kertészeti Egyetem kiállitásán szoktak cserepet árulni.
Ha van kérdésed irj a bbandy@levele.hu cimre.
Üdv. András

Előzmény: Lefety Elek (136)
Lefety Elek Creative Commons License 2001.09.14 0 0 136
Szintén kezdő volnék. Tegnap vettem az Oázisban egy kis 15 centis fagyalt. Egészen jó 3 centi törzse van és el van kezdve moyongi stilusúra alakítva. Még rozsdás drót is maradt rajta :-( . Azt, hogy pontosan milyen fagyal nem tudom, de nem az a hosszú levelű közönséges. Olyasmi formájú a levele, mint egy sárgabarack mag. Bár a leveleinek 20%-a kicsit töredezett, mégis a törzse miatt elhoztam. Levághatom én a sérült leveleket? Ha jól tudom ez nem lombhullató. Azt mondták az üzletben, hogy nem annyira érzékeny fajta és eltartható a fűtött szobában. Igaz lehet ez, ha igen mire figyeljek? Sok pára kell neki?

Köszönöm, ha segít valaki nekem.

endru Creative Commons License 2001.08.23 0 0 135
BONSAI SHOW a Kertészeti Egyetemen szeptember 29 és 30-án. Hazai és külföldi növénycsodák. Gyertek el.
András
endru Creative Commons License 2001.08.19 0 0 134
növénykedvelők!
Akit érdekel egy kis bonsai bemutató, a XIII.kerületben a Dagály utcában augiusztus 26-án rendezendő "utcabálon" ott leszünk. Reggel 10-től este 6-ig várom a látogatókat
András
endru Creative Commons License 2001.06.16 0 0 133
Szegedről valaki érdeklődött bonsai iránt, de elvesztettem a cimét. Kérlek irj a bbandy@levele.hu cimre. üdv András
endru Creative Commons License 2001.05.21 0 0 132
Kedves Csezo.
Nagyon örülök, hogy ennyire tetszett a kiállitásunk, remélem jövőre ugyanitt újból látogatonk leszel, és ismerőseidet is majd arra biztatod ha nem is bonsai kedvelők, nézzenek meg minket. (No jól belekeveredtem ebbe az összetett mondatba :-))
Ne vedd rossz néven, egy másik hozzászólásban szigetelt vezetéket javasoltam, mert annyi fára vágtam csavarmenetet csupasz dróttal, hogy megakartam kimélni barátunkat ettől a csúfságtól.
Szia andrás
Előzmény: csezo (131)
csezo Creative Commons License 2001.05.18 0 0 131
Szerintem fantasztikusan fenomenálisan istenkirály volt a kiállítás.Kár,hogy éjszakás műszak után voltunk,így nem tudtuk teljes valójában értékelni,de a fenti sommás vélemény még álmosan is nyilvánvaló volt.Fehérvári vagyok,így sajnos nem tudtam másnap elmenni újra,de szívesen megtettem volna.Szerencsére készítettem jónéhány felvételt,dokumentum jelleggel,a körülményekhez képest jók.
Csezó
endru Creative Commons License 2001.05.17 0 0 130
Ugy értékeljük, hogy sikeres volt a kiállitás, a végső értékelés a májusi összejövetelünkön lesz. Szakemberek is megfelelő szinvonalunak találták, annak ellenére, hogy kevés vásárolt külföldi növénycsoda szerepelt.
szia
Előzmény: csezo (128)
endru Creative Commons License 2001.05.17 0 0 129
A honlapom cime: www.extra.hu/bonszaj/index.html (ez az új cime). Remélem megtalálod, ha nem, irjál. Az átültetésnél olvashatod a szokásos földkeveréket. Szerintem a lényeg, hogy a föld ne száradjon ki, a hosszú hajtások 6-8 levelet ha hoztak, vissza kell vágni úgy hogy két levél maradjon. Amerre a megmaradt utolsó levél néz, arra fog nőni (legtöbbször). Az egyik barátunk a kötözéshez rézdrótót ajánl. Nekem az a tapasztalatom, hogy szigetelt vezetéket érdemes használni, mert az a lágyabb kéregbe sem vág be. Persze állandóan figyelni kell. A szigetelés nélküli drót másik hátránya, hogy ha a nap nagyon rásüt, érzékenyebb kéreg esetén égési sérülést okozhat. Ha sikerül egy villanyszerelő ismeröst szerezni, attól kell bontott vezetéket szerezni. Vastag ágakat műanyaggal bevont keritéshuzallal kötözöm. Elég munkás szétszedni, de muszáj. Ha a képeket elküldöd, ird meg a fa magasságát, a törzs átmérőjét. A tölgyről majd még beszélünk.
szia András
Előzmény: voldemort (124)
csezo Creative Commons License 2001.05.17 0 0 128
Mármint a híres Tomlinson-könyvnek,amit mindenki áhítattal emleget:Harry Tomlinson-A bonsai.És itt egy nagyon jó link:http://www.ccia.com/~tlryan/pbs_link.htm.
Levendula Creative Commons License 2001.05.17 0 0 127
Megadod a címét?
Előzmény: voldemort (124)
csezo Creative Commons License 2001.05.17 0 0 126
Voldemort:
Kötöződrót gyanánt tökéletesen megfelel a villanyszerelési szaküzletekben kapható zománcszigetelésű rézdrót,van mindenféle méretben,hajszálnyitól az alkarnyiig.Nem is túl drága.De használhatsz műanyag szigetelésű falkábelt,vagy merev földelőkábelt,a lényeg az,hogy mindig a célnak megfelelő méretet válassz.Azt hiszem a szakkönyvek azt tanácsolják,hogy a kötözendő ág vastagságának max.a fele legyen a drót vastagsága.Arra figyelj,hogy ne túl szorosan tekerd az ágra a drótot,mert könnyen belenyomódik a vastagodó héjba.Ezenkívül ügyelj arra,hogy mikor beállítod az ág ívét,ne csinálj túl hirtelen irányváltásokat,mert egyrészt nem esztétikus,másrészt ha az irányváltás közel van a hajtás tövéhez,az ág könnyen letörhet.Tapasztalatból írom,a tamriskám egyik rövidebb hajtása bánta.Szerencse,hogy friss ágakból van bőven,és gyorsan fejlődik.
Csezó
agrárgerilla Creative Commons License 2001.05.17 0 0 125
.
voldemort Creative Commons License 2001.05.16 0 0 124
Kedves Endru!
Most,hogy egy kis időm volt böngészgetni a weboldalak között, megtaláltam a Te oldaladat is. Sok érdekes dolgot tudtam meg.
Nekem tölgyfáim, vörösfenyőim és egy közönséges nyírfám van, amit Lengyelországból utaztattam el Mo.-ra.
Van valami általános tanácsod a föld minőségével és tartásukkal kapcsolatban?
Nemsokára készítek képeket a fácskákról, és ha nem veszed rossz néven, el is küldeném véleményezésre.
Az a nagy gondom, hogy vidéken - a mi környékünkön legalábbis - nics lehetőség szakemberrel, vagy hasonló érdeklődésű emberekkel találkozni.
Talán az internet segit majd egy kicsit.
Üdvözlet
voldemort Creative Commons License 2001.05.16 0 0 123
bocsi a DUPLÁZÁSÉRT de egy kicsit tetű a gépem. :)
voldemort Creative Commons License 2001.05.16 0 0 122
Sziasztok
Endru, a honlapodat nem tudom elérni, ha tudnád orvosolni a helyzetet kérlek ird meg az elérhetőségét.
Nem tudjátok, hol lehet beszerezni bonsai kötöződrótot és egyéb eszközöket? szerintetek a magról való nevelés bolondság?
Köszi
voldemort Creative Commons License 2001.05.16 0 0 121
Sziasztok
Endru, a honlapodat nem tudom elérni, ha tudnád orvosolni a helyzetet kérlek ird meg az elérhetőségét.
Nem tudjátok, hol lehet beszerezni bonsai kötöződrótot és egyéb eszközöket?
Köszi
csezo Creative Commons License 2001.05.15 0 0 120
Jó napot Endru !
Hogy sikerült a kiállítás,mik a konklúziók ? Nem tudom,emlékszel-e rám,beszélgettünk is vagy fél órát hétfőn délelőtt.Lefényképeztem a hibiszkuszt,aránylag jól sikerült a kép.A japánbirsemről végülis találtam információt,benne van A szép bonsai c.francia eredetű,zöld keményfedeles borítású könyvben.
Csezo
endru Creative Commons License 2001.05.14 0 0 119
Második levél.
Mégis megtaláltam a japánbirset a Bács: Nagy Bonsai könyvében. Metszés márc , ápr. Hajtások metszése virágzás után, két levél maradjon a hajtáson, öszi metszésnél 4 levél maradjon. Azt irja, hogy nem drötözható. Trágyázás: a virágzás után, oktoberig, 2 hetente. közepes vizigényű,de azért ne száradjon ki.Átültetés októbertől áprilisig (jobb a koratavaszi idő).
szia endru
Előzmény: csezo (115)
endru Creative Commons License 2001.05.14 0 0 118
Konkrét tapasztalatom nincs a japánbirsről (Chaenomeles speciosa, több faj is létezik).Láttam már kiállitáson, terméssel is. A termés túl nagy, nem való a kis fához, de érdekes. Bonsai könyvben én sem találtam, a Hessayon: Diszfák és diszcserjék köny ir róla egy pár szót. Lényeg, hogy majd a jövő évi átültetésnél feltétlenül tegyél a földbe savanyú tözeget, ( hansági, vagy Novobalt) mert kivánja a savanyú talajt. Napsütés, de a déli hőségtől óvjad, metszhető, alakitható. Teleltetés 10 fok alatt, akár minuszban is. Részletessebben a teleltetés www.extra.hu/bonszaj/index.html oldalon
szia endru
Előzmény: csezo (115)
endru Creative Commons License 2001.05.14 0 0 117
Ha kezdő vagy akkor a szobába mindössze 3 fajt tudok ajánlalani. Először is az apró levelü fikusz fajok: ficus retusa, ficus benjamina, ficus benjamina "Natasa". Ezek könnyen tarthatók, sok helyen kaphatók. A másik a Serissa foetida (ezercsillag fácska), ennek több fény, nap kell, és szereti ha télen hűvösebb helyen van, ha jól érzi magát, akkor virágzik. Jól alakitható. A harmadik a kinai szil (Ulmus parvifolia)ez kényesebb, igen precizen kell öntözni mert könnnyen lehullajtja a levelét, de legtöbbször visszanő. Párásitani kell. Télen is tartható szobában, de ha tudod hüvös fagymentes helyen tartva lehuulajtja a lombját, de tavasszal kihajt. Semmi esetre se vegyél Carmona micufillát, és Sagaretiát. Ugyan a Carmona sokáig tartható, de néhány év után biztosan elpuszul.
Pesten ajánlom az Oázis kertészeti kft-t a Kőbányai úton. Őrizkedj Nagy Árpád "mestertől".
Ha komoly a szándékod, vedd meg a Tomlinson Bonsai könyvét. Olvasd honlapomat (teleltetés, növényismertetés, tanpatak) cime:www.extra.hu/bonszaj/index.html.
Konkrét kérdésedre ha tudok válaszolok.
szia Endru
bbandy@levele.hu
Előzmény: Redkiller (113)
fiqsz Creative Commons License 2001.05.14 0 0 116
Nekem is van egy kecskeragom, de annak is a levelei szaradnak. Bar mostmar nem olyan nagy mennyisegben. Talan azert volt, mert most vettem, es megviselte az atkoltozes. De tanacsokkal en nem tudok szolgalni :)
pa' pa' fiqszvoltam :)
Előzmény: csezo (115)
csezo Creative Commons License 2001.05.14 0 0 115
Húúú de pörögnek itt az események !! Na mindegy.Van itt valaki,akinek van tapasztalata japánbirs témában ? Nevelek egy példányt,eddig gyönyörű,de jó lenne tudni bővebbet róla.Egyik könyvem sem ír róla,sajnos.Az egyik kecskerágómon pár levél kezdi bemondani az unalmast,szépen száradnak.Valami ötlet a gyógyuláshoz ?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!