Keresés

Részletes keresés

endru Creative Commons License 2002.01.26 0 0 174
Kedves Gabinet.
Miért éppen tölgyet akarsz? Keress gyertyánt, mezei juhart, bükköt, vadalmát, vadkörtét és sok mást. Pont a tölgy szokott problémás lenni, nagy szerencse (és jó hely)kell hozzá. A kiásást a fagyok elmúltával kezdheted, (fagyott földet nem lehet ásni) és ha a rügyek megduzzadtak akkor már nem ajánlatos. Tehát az időjárás függvénye, márc. vége, ápr. közepe a szokásos végső határidő. Vannak.e alul is ágai? Mivel ez a reklám helye, olvasd honlapomat, sok mindenre találsz választ: www.extra.hu/bonszaj/index.html
Az a másik baj a tölggyel, hogy rendszerint karógyökere van és nagyon mélyre kell leásni, addig amig rendesen találsz hajszálgyökeret. Ne sajnálj nagy lukat ásni körülötte. Irj meg az esetleges kérdéseidet és az eredményedet.
szia
Előzmény: Gabinet (173)
Gabinet Creative Commons License 2002.01.26 0 0 173
Sziasztok....Kérdések...... Van két 10 év körüli Tölgy növendék, amit kinéztem magamnak. A törzsük kb. 4 és 6,5 cm átmérőjű, a vastagabb 60 a vékonyabb 75-80 cm magas. Szabadba és nagy méretűnek szeretném. Kb mikor célszerű kiemelni, és mekkora kőrben kezdjem a kiásást. Tavaly kaptam egy kis 'LUCKY Bambóót' mivel kihízta a tálját a köteg, átültettem főldbe. Fejlődik, de mivel előtte csak agyaggranulátumban volt, lehet, hogy ez hiba? A bambuszt földben, vagy hydrokultúrában kell nevelni. Láttam ilyen bambuszt a füvészkertben, lazán 6x többe került mint amit Hollandiából hoztam. Tavaly kezdtem nevelni egy két növényt, de a szertetük régebbi, csak a lehetőségek nem voltak adottak. Ez az oka, hogy esetleg a kérdéseim kissé sutának tűnhetnek. Előre is köszi a tanácsokat.
endru Creative Commons License 2002.01.23 0 0 172
Megnéztem, a választék fele kiszáradt, halott. Vettem egy ligustrum sinensist (kinai fagyal). Először is drótozott ágai vannak, amiket azonnal le kellett szedni, mert bevágott az ágba. Kiszedtem a cserépből, gyakorlatilag nem volt benne föld, tiszta gyökérszövedék. A gyökereket szétbontottam, egy csomó gyökeret le kellett vágni. Átültettem egy nagyobb tálba és nejlon zacskót húztam rá. Persze rendszeresen öntözöm.
Előzmény: ensingmosing (170)
somap Creative Commons License 2002.01.23 0 0 171
Szerintem szép a nagyüzemi bonsai, de sokkal szebb az amit magadnak készítesz. ( a saját kutya kölyke kedvesebb)
Saját véleményem alapján vigyázni kell a nagyüzemileg "feldoppingolt" fákkal. Lakásba gyorsan lepusztulnak és elszállt az öröm. Érdemesebb azok közül válogatni amelyek már kidolgozták magukból a műtrágyákat. Ha leértékelik őket akkor még olcsóbb is. Én tavaly az Oázisban jutottam egész olcsón fákhoz. Érdemes próbálkozni.
Üdv
Somap
Előzmény: ensingmosing (170)
ensingmosing Creative Commons License 2002.01.22 0 0 170
Sziasztok!

Ma voltam a kerepesi úti Obiban és egy csomó tök szép bonszait láttam. Volt egy csomó fajta azokat nem tudom mik, meg egy csomó Ulmus. Volt belőle kicsi közepes és egész nagyok is (cca. 5 rongy). Némelyiken még az is meglátszott, hogy gondozták, alakították. Ez már haladás ipari bonszaiok lévén.
Csak ennyi, topic frissítőként.
Ensingmosing

Előzmény: Gabinet (169)
Gabinet Creative Commons License 2002.01.22 0 0 169
Sziasztok,
Él még ez a lista? Régi az utolsó levél, ezért kérdezem.
endru Creative Commons License 2001.12.18 0 0 168
Kedves Nubifragio.
(hatodik próbálkozásra sikerült a nevedet leirni)
Légy egy kicsit bőbeszédübb. Milyen a fa, milyen vastag a törse, vannak-e alul ágai, vagy csak a csupasz törzs végén egy pár ágacska? Hol van most?
EZ ITT A REKLÁM HELYE: honlapom:
www.extra.hu/bonszaj/index.html
András
Előzmény: nubifragio (164)
endru Creative Commons License 2001.12.18 0 0 167
többeknek.
Amint olvastad az egyik hely (a legolcsóbb) az Oázis Kertészeti kft, a Kőbányai úton, és egy virágüzlet a Lajos u.37-ben. Szobába ajánlom a fikuszfajtákat ( nagyo szép f.retusákat szoktak árusitani), az ezercsillag fácska (serissa foetida), a kinai fagyal, a kinai szil (ulmus parvifolia,Nehogy kiszáradjon!!), és a podocarpus macrophilla. Kb ez az igényességi sorrend, a fikuszt a legkönnyebb tartani.
ird meg mit vettél
szia andrás
Előzmény: Törölt nick (166)
Törölt nick Creative Commons License 2001.12.18 0 0 166
Én is szeretnék venni egy bonsait a barátnőmnek Karácsonyra.

Légyszi inkább ide írjátok meg, hogy hol érdemes vásárolni (már 2őnket érint:)

Köszi!

karesz4 Creative Commons License 2001.12.18 0 0 165
Üdv!

Írj Endrunak e-mailt, ő tudja ezeket a lehetőségeket!

Csak arra vigyázz, hogy mondd meg az eladónak, szobában akarja-e a lány teleltetni, vagy van valami hűvös helye, mert az enyém félig kihalt a szobában, mire Endru fölvilágosított...

Az Oázisban jártam a hétvégén... Most elég nagy volt a kínálat, kicsitől a nagyig... esetleg nézz be... a Kőbányai úton van, a Fradi csarnok közelében.

Üdv:

Karesz

Előzmény: tamas_d (163)
nubifragio Creative Commons License 2001.12.17 0 0 164
sziasztok
szerintetek mit csináljak egy hagyományos facsemetével?
ha bonsait szeretnék belőle Faragni?
vagy ez durva sértés lenne neki??
tamas_d Creative Commons License 2001.12.17 0 0 163
Sziasztok!

A kedvesemet szeretném karácsonyra meglepni egy ilyen csodával, segítsetek nekem. Hol, mennyiért kapok egy bonsait? Milyet vegyek? Irodalom, hozzávalók?
Sürgős lenne!

Köszönöm:
tamás

ensingmosing Creative Commons License 2001.11.09 0 0 162
Kedves Endru!

Köszi szépen, megkaptam a mailt. Amire én gondolok az előző leveled alapján az a hegyi juhar lehet. Na mindegy. Akkor majd megpróbálok most már csak tavasszal keresgélni, hátha még rügypattanás előtt el tudok kapni egy szép fácskát.
Na ennyi!
Üdv. Enso!

Előzmény: endru (161)
endru Creative Commons License 2001.11.07 0 0 161
Kedves Mosing.
A gránátalmát évekkel ezelőtt ültettem magról (csak nagy teljesen érett gyümöcsöt érdemes venni) dea cserépben nehezen vastagodott, ezért ültettem ki, gondolván már a forgács alatt kibirja a telet. Ismerösömnél van szabadban a kertben, 10-15 éves lehet. Ha áprilisban irsz, adhatok egy közel ceruzavastagot, de nem túl szép a fagyás miatt. A mezei juhar levele nem túl nagy, a szabadban 5-10 cm, nem hegyes, inkább tompa csúcsú, 5 karélyú. Majd beszkennelem, elfelejtettem megtenni, és csak kikapcsolt géppel indithatom a szkennert. A hegyi juharnak vannak hegyes levelei, vékony csúcsocskában végződnek és másfélszer akkorák. Nehezebben alakitható. Annyiféle juhar van, hogy még a könyv ábrája alapján sem tudom megkülönböztetni. Parkokban, Margitszigeten van Acer palmatum és ezüst juhar, mindkettőnek teljesen behasitott szeldelt levele van, szerencsés esetben be lehet gyüjteni nem teljesen érett magot ami csiraképes, szép de páraigényes fák.
Üdv endru
Előzmény: ensingmosing (160)
ensingmosing Creative Commons License 2001.11.05 0 0 160
Ja, és még azt akartam kérdezni, hogy az az a mezei juhar amelyiknek olyan bazinagy, és öt éles csúcs formájú levelei vannak? Csak összehasonlítás képpen, mert láttam abban az erdőben ilyesmi fákat és a fák alatt rengeteg begyűjthető kis csemete van. Megnéztem a könyvet is, és az igazat megszólva nem hasonlítanak, de gondoltam megkérdezlek, hiszen te vagy a bonszaki.
Előre is köszi!
Üdv. Ensingmosing
Előzmény: endru (158)
ensingmosing Creative Commons License 2001.11.05 0 0 159
Kedves Endru!

Tényleg kiraktad a gránátalmát? Az nem mediterrán növény? Azért raktad ki, hogy megnézd bírja-e a telet, vagy azért, mert tudtad, hogy bírja telet?
Ez tök jó! Nincs véletlenül egy hajtásod? A Tomlinson féle könyvben is olvastam a benne lévő gránátalmáról, hogy több évog kinn volt a szabadban, és így nyerte el a vastag törzsét. Ez tényleg lehetséges? Persze a megfelelő erős óvintézkedések mellett.
Előre is köszi!
Üdv. Ensingmosing

Előzmény: endru (158)
endru Creative Commons License 2001.11.05 0 0 158
Hát remélem nem fagy át még annyira a föld, hogy ne lehessen kibányászni valamit. Kesztyűt és bundabugyit vigyél. Én egyszer úgy jártam, hogy már jó pár éves gránátalmámat ültettem ki a szabadba, beboritottam jó vastagon faforgáccsal de a szomszéd macskája nagyon kényelmesnek találta és széttúrta. Persze ami kilógott a maradék forgács alól az elfagyott. Szidtam mint a bokrot, pedig kedvelem a macsokat. Az is LEHET bonsai alakitási mód, hogy kutyával, vagy pl. kecskével lerágatjuk. Nem kell metszőollót vásárolni :-))
üdv
Előzmény: ensingmosing (157)
ensingmosing Creative Commons License 2001.11.05 0 0 157
Kedves Endru!

Vissza az egész. Tegnap voltam olyan hülye, hogy olyan helyre raktam, ahol az a hülye buzi dög kutyám eltudja érni, és mint minden földön fekvő dolgot, a két tölgyet is megcsócsálta. Persze, nem maradt bűntetlenül... Egyébként meg köszi a válaszodat, lehet, ha nem fagyok oda a földhöz akkor kimegyek mégegyszer és begyűjtök még egyet-kettőt, de így már több gyökérrel és nagyobb elővigyázatossággal. Lehet még egyáltalán? Csak mert eléggé fagyosak az idők mostanság.

Előzmény: endru (156)
endru Creative Commons License 2001.11.04 0 0 156
Kedves Mosing.
A 20 cm-es tölgy nagyon vékonyka törzsű lehet. (vastag törzsűt meg szinte lehetetlen kibányászni, olyan mélyek a gyökerei.) Rendszeresen figyelni kell, hogy hirtelen hajtásnövekedés esetén időben vissza vágd. Már kihajtás után kezdheted az alakítást, kezdetben minél több lombja legyen, hadd nőljön. Az biztos, hogy a kiállításokon elég ritkán látni valamire való tölgyet. ennek ellenére érdemes foglakozni vele, olyan szép fa. Keress gyertyánt, mezei juhart. Tépd le a leveleket. Ne fagyjon meg a föld! Óbudán KIÁLLÍTÁS lesz 18-án, Művelődésí Ház.
Előzmény: ensingmosing (155)
ensingmosing Creative Commons License 2001.11.04 0 0 155
Helló Endru!
Ma voltam egy kis erdőben, és begyűjtöttem két szál kb. 20 cm-es tölgyet. Az egyiknek egy kicsit megcsapoltam a gyökereit, alig maradt szegénykémnek, de a másiknak volt sok hajszálgyökere. Úgy hoztam ahogy írtad. Műanyag zacskóba csomagoltam a földdel együtt és meglocsoltam. Elültettem egy nagy cserépbe, kerti földet hozzáadva. Mgöntöztem jó alaposan. Bár volt rajta egy pár levél, de már azok is sárgultak. Ez ugye nem baj? Tegnap voltam az oldaladon. Tényleg olyan macerás feladat tölgyet bonsai-á nevelni? Kb. hány év múlva foghatok hozzá alakítani? Ameddig kint növekszik évente metszem meg? Már csak a dúsabb növekedés érdekében?
chipmunk Creative Commons License 2001.10.25 0 0 154
Endru,
El vagyok úszva, csak gyorsan irok. Köszi a választ először is.
Lehet, hogy veszek egy selyem akác csemetét, a Füvészkert mögött láttam 1100 Ft-ért, ami már ujjnyi vastag szárral rendelkezett. Lehet, hogy azt érdemesebb, mint bohóckodni a dugványozással.
A bibó a serissáról kinyilt, lepottyant, le is vágtam az ágacskát, mert már kilógott nagyon a rendszerből...
Sajna nem hiszem hogy ezekre a gyakorlati foglalkozásokra el tudok menni, mert láttam, hogy hatkor találkoztok, én meg ahogy magamat ismerem, tuti, hogy nem érnék ki.
Most ennyi.
Chip
Előzmény: endru (153)
endru Creative Commons License 2001.10.16 0 0 153
Kedves Chimunk.
Nincs tapasztalatom (sem hallomásom) a selyemakác (albizzia) dugványozásáról. Magról lehet ültetni, de nem tudok olyan fát ahol szedni lehet. Jó néhány éve láttam albizziát Balatonalmádiban a postával szemben. Olvastad a honlapomat? www.extra.hu/bonszaj/index.html ahol a dugványozásról és sok mindenről olvashatsz. Mi a Herman Ottó Bonsai Egyesületben havonta alakítási gyakorlatot tartunk, (addig amig a fagyok nem jönnek) hozhatsz saját fát is. Biztos hogy a serissa bimbóját látod?
Lehet, hogy meg kellene próbálni a kaprot, de már kiirtottam a fuksziát, mert mindent megfertőzőtt. Én sem bírom a kaprot lehet, hogy a kártevők sem.
Üdv Endru
Előzmény: chipmunk (152)
chipmunk Creative Commons License 2001.10.14 0 0 152
Endru,
Selyem akácot szeretnék (de NAGYON!), egy kolleganőmnek van otthon ilyen növénye, nagy, gondolom ágról lehet szaporítani, legalábbis remélem. Majd beteszem a többi közé a fólia alá a teraszra, hátha megmarad, már van olyan, amelyik kókadozásból egészen kiegyenesedett és megteltek a levelei, úgyhogy gondolom, hogy sikerül nekik vizet felvenni. (asszem vmi madárbirs, kinti bokrokról vettem ágat, meg vmi másikat is).
Megnyirtam a serissát, egész pofás lett, egy ágon még volt egy szép bimbó, azt megvárom mig elvirit és akkor levágom, most az kikandikál.
A tuját még nem drótoztam mert nem volt időm, de majd "megkinzom" a jövő hét után (addig nem lesz időm sajna).
Mikor és hol lehet gyakorlatban tanulni valakitől? Tartok tőle, hogy elszabom vmelyiket, bár még kicsik úgyhogy ez csak később lehet gond.
Köszi a tanácsokat.
Üdv
Chipmunk

Ja, állítólag a kaprot nem bírják a levéltetvek, meg a pajzstetvek, ha a fuxia mellé telepítesz egy keveset, lehet, hogy segít. Nem próbáltam, csak hallottam.

Előzmény: endru (151)
endru Creative Commons License 2001.10.12 0 0 151
Chipmunk.
Vigyázz, ki ne száradjon a tujád, télen is ellenőrizd. Fukszia ragyogó alany, csak nekem mindig ellepi az üvegházi pajzstetű. Fikusz csodás, fenyő is lehet sikeres, gardénia (ha gardenia jazminiodes) nem könnyű, de ha sikerül csodaszép, citrom láttam már, de akácból még nem láttam olyan fát, ami bonsainak lehetet nevezni. (nekem is van két nyeszlet akácom)
üdv
endru
Előzmény: chipmunk (150)
chipmunk Creative Commons License 2001.10.12 0 0 150
Endru,
Köszönöm a segitséget, a Tomlinsont már keresem, csak még nem találtam.
A tujám a déli fekvésű kis teraszomon virul, nagyon jól elvan, csak azért akartam átültetni, mert virágboltos tőzegben van, ami állandóan kiszárad.
Akkor várok vele.
Köszönöm a segítséget mégegyszer!

Azért szeretném megosztani veletek, hogy fuxiából, fikuszból, gardéniából, fenyőből, nem tudompontosanmilyen cserjéből, citromból és akácból tervezek bonsait csinálni. Ehhez már mind megvan, csak az akác hiányzik. Úgyhogy egy újabb bonsai őrült született, még biztos találkozunk ezen az oldalon, és persze lehet, személyesen is.
Üdv minden bonsai fan-nek!

Chip

Előzmény: endru (149)
endru Creative Commons License 2001.10.11 0 0 149
JAJ.
A tujádat ne a fűtött szobában tartsd, hanem minél hidegebb és legalább egy kicsit világos helyen.
Előzmény: endru (148)
endru Creative Commons License 2001.10.11 0 0 148
Kedves Chipmunk
Tuját (tű és pikkelylevelüeket) most ne ültess át. Az ideje áprílis legeleje, vagy szeptember. Olvasd honlapom "átültetés"-ről szóló részt. Most drótozhatod, ritkíthatod, de leveleit soha ne vágd, hanem tépkedd az ujjaddal. (Az ollóval félbevágott levél elbarnul, csúnya lesz).
A Serissa szinte mindig virágzik, ha jól érzi magát. (Persze nem annyit mint nyáron). Folyamatosan metszük, mert elszalad. 6-8 leveles hajtáson két levelet hagyunk meg. Tavasszal erőteljesebben visszavágjuk.
Két új bonszaj könyv jelent meg ez évben, olcsóbbak mint a Tomlinson féle, de továbbra is ez utóbbit ajánlom.
üdv endru
Előzmény: chipmunk (147)
chipmunk Creative Commons License 2001.10.11 0 0 147
Endru,
Még egyet szeretnék kérdezni. Vásároltam egy pici tuját, ami kb. 15 cm magas, nagyon kicsike, kb. fél centi átmérőjű kis szára van. Lehet már őt idomítani, vagy várjak jövő évig, hogy növekedjen még? Ha vághatom, akkor hogyan? Ültessem már most kicsi cserépbe?
Az ezüstcsillagom virágzik és növekszik. Azokat az ágakat, amelyek már megnőttek magasra lehet most vágni, vagy várjam meg míg befejezi a virágzást?
Fogok venni könyvet csak még nem volt időm.
Várom a válaszod, előre is köszi.
Chipmunk
Előzmény: chipmunk (146)
chipmunk Creative Commons License 2001.10.09 0 0 146
Szia Endru,

Ugy látom hozzád kell fordulni okos dolgokért, még nem jártam erre felé. Most indultam neki a bonsai nevelés, gondozás, kitalálás, csinálás művészetének. Kaptam egy ezüstcsillagot, virágzik, nagyon szép és most nagyon rá vagyok zizzenve erre a dologra.
Hétvégén voltam Miskolcon a nagyimnál szüretelni, és hoztam (bp-en lakom) kis fenyőt, meg némely ágakat, nem tudom, mit csináljak, jól csináltam-e amit már csináltam velük.
A fenyőnek kb. 15 cm-el volt hosszabb törzse, mint kellett volna, ezért levágtam a gyökeréből, lehet botor módon, mert igy csak kis oldal gyökerei maradtak. A felső részét is megnyirtam, nem nagyon és egy nagy dobozba (korábban hűtődoboz) ültettem. Zacsi a tetejére, lukakkal.
Vettem kis ágakat, különböző növényekről, leszúrtam földbe (virágföld), zacsi a tetejére, lukak, ki a teraszra. A fenyő is a teraszon van, lehet, hogy túl sokkoltam szegényt.
Tervezem, hogy heti egyszer megöntöm, csak nem tudom mi legyen télen, ha hidegebb leszen.
Nagyon izgulok, irjál.
Köszcsi
Chipmunk

Előzmény: endru (143)
endru Creative Commons License 2001.09.23 0 0 145
Kedves voldemort
Nincs a tölgyek permetezésének akadálya, a szerek nem túl mérgezők, de szabadban csináld és mosd meg utána a kezed. Lényeges: a lehullott leveleket semmisitsd meg mert fertőznek.
Endru
Előzmény: voldemort (144)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!