Keresés

Részletes keresés

pinotnoir777 Creative Commons License 2010.01.14 0 0 6839
Hát igen, előttünk nem volt 5-10 generáció aki kitapasztalta volna hogy mik muzsikálnak legjobban...szerintem a magyar borászatnak kötelező a folytonos kísérletezés, persze lehetőleg a hagyományos értékeink újrafelfedezése mellett.
Előzmény: BZoltan (6834)
szaki_pali Creative Commons License 2010.01.14 0 0 6838
Persze mindez 7-10 ezer tőke/hektár sűrűség és kb 0,7-1 kg/tőke terhelés mellett mellett:)


... én nem is állok rosszul a 1,2x2,4 térállásnál kb 3 kg/ töke terheléssel!


más észrevételem pedig az, hogy nem lenne egy kicsit elaprózva ez a telepítés szerkezet?
Előzmény: pinotnoir777 (6828)
Cirfandlia Creative Commons License 2010.01.14 0 0 6837
Hmm, ez a tőketerhelés terved az 1m2 tenyészterületű tőkékre sokkal nagyobb mint a jelenleg követett 0,5-0,7kg/tő a 3- 4,5m2 (?) területen. Tehát te le tervezel szüretelni ha-ént 70 mázsát; most meg szedtek 20-30mázsát? nem ellentmondás ez? Ilyen mértékű "betakarításnál" nem úsznád meg a tápanyag utánpótlást, nem beszélve a beérési kérdésekről.
Bakra gondolnád a 10e tőkét ha-ént? kordonon sztem olyan alacsonyra kéne hagyni a sorok magasságát hogy ne árnyékoljanak ami nagyon a lombfal kárára menne és az meg a cukorgyűjtést befolyásolja. művelést 1 m-es sorközökben hogyan terveznéd? vagy fél méteres tőtáv és 2m-es sorköz?
Előzmény: pinotnoir777 (6828)
Zalancelot Creative Commons License 2010.01.13 0 0 6836

Érdekes cikket találtam Ráspi-ról a HVg-ben.
Az elmult idők szenvedélyes vitáira jól rezonál ez az írás, ezért a linkjét ide rakom, hátha mások is találnak benne megszívlelendőt.

"Amikor azt mondom, hogy nem használok kisegítő anyagokat a borkészítés során, akkor azt sokan sértésnek veszik, pedig én ezt egyáltalán nem szánom annak. Mivel engedélyezett anyagokról van szó, mindenki saját maga dönti el, hogy ezeket használja-e vagy sem. Van, aki terméknek, van, aki vallásnak tekinti a bort. Mi az utóbbihoz soroljuk magunkat. Mindegyiknek megvan a helye a piacon. S remélem, hogy mindannyian azon dolgoznak és dolgozunk, hogy méltó helyére kerüljön a magyar bor úgy, mint külföldön és hazánkban is."

 

http://hvg.hu/gasztronomia/20100106_honap_sefje_raspi_titok.aspx

RAMBO Creative Commons License 2010.01.13 0 0 6835
Számszerűen: hány hajtást (rügyet) hagysz, és azon hány fürtöt? Magasművelésből milyen művelésmód? Lens Moser?
Előzmény: pinotnoir777 (6831)
BZoltan Creative Commons License 2010.01.13 0 0 6834
Ja azt kifelejtettem, hogy a négy főfajtával én művelésmód, klón és terhelés szempontból mindenkéépen játszanék, szóval fajtánként 2-3 féle bor készülne.

Ahogy így elnézem úgy 15-20 féle fehérbor lenne évente és ebből már 2-3 évtized alatt csak ki lehetne hozni valami okosságot.
Előzmény: BZoltan (6833)
BZoltan Creative Commons License 2010.01.13 0 0 6833
komoly lista :)

Kötelező feladatként:
2 ha Juhfark
2 ha Furmint
2 ha Hárslevelű
1.5 ha Olasz

Örömből:
0.5 ha Tramini
0.5 ha Rajnai

Kíváncsiságból:
0.2 ha Mézes fehér
0.2 ha Sárfehér
0.2 ha Cirfandli
0.2 ha Ezerjó
0.2 ha Sárga-muskotály

Kékszőlőt:
0.2 ha Kékfrankos
0.1 ha Kadarka
0. 1 ha Zweigelt
0,1 ha Kék bajor



Előzmény: pinotnoir777 (6828)
pinotnoir777 Creative Commons License 2010.01.13 0 0 6832
1-2 héten belül a végére járok a dolognak Budaörsön:)
Előzmény: csite (6830)
pinotnoir777 Creative Commons License 2010.01.13 0 0 6831
Magaskordon(vásárolt ültetvény, még nem tudtuk átalakítani), és az utóbbi 3 évben 50-70 dkg/tőke volt a terhelés. Későn érlelő a dűlő úgyhogy nálunk ennyire le kellett itt menni a terheléssel, hogy igazán jó legyen a bor, korábban egy kilóval messze nem hozott ilyen érettséget.
Előzmény: RAMBO (6829)
csite Creative Commons License 2010.01.13 0 0 6830
a tarcalit javítsd tihanyira! :)))
Előzmény: pinotnoir777 (6828)
RAMBO Creative Commons License 2010.01.13 0 0 6829
Neked milyen művelési módú az olaszod? Mennyi fürtöt hagysz rajta tőkénként?
Előzmény: pinotnoir777 (6828)
pinotnoir777 Creative Commons License 2010.01.13 0 0 6828
Jó játék. Éjszakánként félálomban sokszor lejátszom magamban. Valami ilyesmi lenne:

2,5 ha rajnai rizling
2,5 ha kékfrankos
1 ha kadarka
0,5 ha olaszrizling
0,5 ha hárslevelű
0,5 ha pinot noir
0,5 ha szürkebarát
0,5 ha sárgamuskotály
0,25 ha magyar frankos
0,25 ha furmint
0,25 ha kék bajor
0,25 ha ezerjó
0,25 ha tarcali kék (bár még csak megelőlegezett a bizalom)
0,25 ha hamburgi muskotály


Meg lehet hogy beszorítanék még egy-egy hordónyi chenin blanc-t meg syrah-t.

Mint látszik mindenképpen szeretnék kísérletezni, de azért lenne két meghatározó fajta, az a kettő biztosan kiemelkedne fontosságban. Persze mindez 7-10 ezer tőke/hektár sűrűség és kb 0,7-1 kg/tőke terhelés mellett mellett:)

Nálad ez hogy nézne ki?
Előzmény: BZoltan (6827)
BZoltan Creative Commons License 2010.01.13 0 0 6827
Ha semmi más nem lenne szempont csak a fajta akkor te miket ültetnél? Mondjuk képzeljük el, hogy van 10ha telepítendő területed és most kezded a telepítést.
Előzmény: pinotnoir777 (6826)
pinotnoir777 Creative Commons License 2010.01.12 0 0 6826
Nekünk most termett, nagyon tetszik: hamar érik, zamatos, elegáns, sűrű bort ad, szőlőként volt egy erős zöldalmás jegy benne, nagyon szerettem, borként is bejön, bár olyan kevés lett, hogy egy hordónyi csak úgy jött össze hogy a fele olasz lett. Szóval szívesen telepítenék ezt is, csak hát aanyi minden megelőzi a fontossági sorrendben.
Előzmény: RAMBO (6820)
paskomi Creative Commons License 2010.01.12 0 0 6825
Savtalan fajta egyértelműen pl a bianca. Képes 21-23 cukfokon beérni, ahhoz, hogy jó sava legyen 17-18 cukfokkal le kell szedni! Saját tapasztalat.

Vörösnél pedig a Néro, nem világfajta, sőt csemegének tartják nyilván ,de kitűnő könnyű, gyümölcsös bort ad.
5 éve természetgyógyász méregtelenítésre ajánlotta a napi 2 kg NÉRO szőlőt, amit szerinte Magyarországon szinte lehetelen találni, kikerekedett a szeme amikor mondtam,hogy nálam éppen 2q érik.
Minden évben 5 napos szőlő kúrát tart a család napi 2kg néro+2l ásványvíz.
Már a barátaim is rákaptak , tényleg ok.!!
Előzmény: Mullerg (6816)
magnoka Creative Commons License 2010.01.12 0 0 6824
korai érésű, hazánkban a közepes termőképességű fajták közé tartozik. Lisztharmatra, peronoszpórára, rothadásra érzékeny. Közepesen fagytűrő. Terhelésre érzékeny, tőkéi a kisebb táperejű talajokon könnyen visszaesnek. Másodtermést nem nevel. Magasművelésre alkalmas, s inkább hosszúmetszést kíván. Bora illatos testes. A hagyományos termesztésben főleg Badacsony vidékén természetes csemegeborokat is adott. Magasműveléssel bora vékonyabb, s gyakran elmarad a nagy fajtáktól.
Előzmény: Törölt nick (6821)
Antal56 Creative Commons License 2010.01.12 0 0 6823
Szeretném tudni h mit tud a CSE 30 szőlő fajtáról? Vagy hol olvasott róla, mert nekem van de nem nagyon tudok róla semmit.

Köszönöm.
Előzmény: pepita13 (5436)
Törölt nick Creative Commons License 2010.01.12 0 0 6822
Régi könyv, nekem tetszik és itt még kapható:
http://books.hu/mezogazdasag_allatorvoslas-antikvar
Előzmény: Törölt nick (6821)
Törölt nick Creative Commons License 2010.01.12 0 0 6821
Főleg Németországban termesztik.
Keveset terem, fürtje, bogyói kicsik. Szeptember elején érik, de könnyen rothad. Asztali minőséget ad.
Képet sajnos nem tudok szkennelni, de ha megvan (vagy meg tudod szerezni)
dr. Csepregi-dr. Zilai: 88 színes oldal a szőlőfajtákról című könyv, abban találsz+egy rövid leírást is a fajtáról
Előzmény: RAMBO (6820)
RAMBO Creative Commons License 2010.01.11 0 0 6820
Srácok, tudja valaki, mi az a Zöldszilváni? Nem nagyon találok róla semmit.
lalá Creative Commons License 2010.01.10 0 0 6819
-Nem logikus.
Előzmény: Mullerg (6818)
Mullerg Creative Commons License 2010.01.10 0 0 6818

Épp ez a problémám. Ugyanis valóban így van, hogy kötött talajon sokkal savasabb az eredmény.

Logikusan oda savtalanabb szőlőfajtákat kellene ültetni.

Zalancelot Creative Commons License 2010.01.10 0 0 6817
Egyet én biztosan tudok: Ez a Rizlingszilváni.
Persze a a szőlők sava a talaj adottságaitól is függ.
Az a vélekedés, és az én tapasztalatom is, hogy a kötöttebb talajokon több sav termelődik, amik persze az érési időszak időjárási körülményei hatására drasztikusan képesek változni.
Előzmény: Mullerg (6816)
Mullerg Creative Commons License 2010.01.10 0 0 6816

Én egy olyan témát szeretnék felvetni, ami egyértelműnek látszik, de ha jól körbejárjuk nem biztos, hogy az.

 

Melyek a savtalan szőlőfajták? (vörös és fehér mindegy)

 

Természetesen szinte mindegyik fajtából lehet savasat és savtalant "csinálni", de én arra lennék kiváncsi, hogy vannak-e saját tapasztalatok a fórumozók között, nyílván csak a természetes módszereket figyelembe véve.

 

lalá Creative Commons License 2010.01.06 0 0 6815
-Én sem annak vettem, csak gondoltam jobb, ha kicsit megcsócsáljuk a témát.(hihi)
Dr. Töröknek - Isten nyugtassa - sem akartam reklámot csinálni, csak Ő gyakorlatiasabb.
Előzmény: Ferig (6812)
Törölt nick Creative Commons License 2010.01.06 0 0 6814
Köszönöm mindenkinek a segítséget!
A stoppolás miatt ellenőrzöm, hogy szivárog-e (elvileg csak a kilógó részt vágtam le), és biztos ami biztos alapon kap egy kis citromsav oldatot. :)
Előzmény: lalá (6801)
RAMBO Creative Commons License 2010.01.05 0 0 6813
Ha hiszed, ha nem, a Borászat könyvem legtöbbet átlapozott fejezete a borászati kémia. Sajnos, ott még kicsit más szemléletben írnak a dolgokról (nagyüzem rulez) és azt hiszem, nincs ma igazán jó könyv ebben a témában. (Ha van, ajánljátok!)

Engem kimondottan érdekel a kémiai része a dolognak, és ha megnézed, hogy pl. Lőrincz György miből diplomázott, könnyű lesz kitalálni, hogy vajon miért egyike a legjobb borászainknak.

Egyébként éppen ma beszéltem egy kádár cég vezetőjével, hát ő is elképesztően otthon volt ebben a témában.
Előzmény: Falusi1 (6810)
Ferig Creative Commons License 2010.01.05 0 0 6812
Eszem ágában nem volt, hogy "provokáljalak"és az üzenete sem neked szólt, annak meg külön örülök, hogy hosszabban kifejtetted az álláspontodat. :-)
Előzmény: lalá (6799)
BZoltan Creative Commons License 2010.01.05 0 0 6811
gérbics kartács szépen leírta a lényeget.. a wikipédia jó barátunk :)

A hordós érlelésnek az egyik lényege pontosan ez a mikro-oxigenizáció
Előzmény: RAMBO (6805)
Falusi1 Creative Commons License 2010.01.05 0 0 6810
Nem gondolom (ha esetleg úgy tűnik akkor elnézést kérek az érintettektől),de azt igen, hogy nem érdekli csak a végeredmény, mint ahogyan engem is.
Egyszer már használta valaki a tojást hasonlatként - már nem emlékszem pontosan milyen kontextusban - de úgy gondolom, szerethetem a rántottát attól függetlenül, hogy tudnám hogyan készül.
Egyébként tiszteletem azoknak, így Neked is, aki ilyen mélységig ismeri a folyamatokat.
Előzmény: BZoltan (6809)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!