Keresés

Részletes keresés

endru Creative Commons License 2002.03.26 0 0 204
Kedves Toserve.
Előszőr is a kérdéseim:
Milyen fád van?
Mekkora a fa?
Melyik könyvet vetted meg?
Olvastad-é a honlapomat? www.extra.hu/bonszaj/index.html
Tálat kapsz Óbudán a Lajos u 37.ben levő kis virágüzletben vagy néha az Oázis Kertészeti Kft-ben. De ha kivárod a májust, akkor a kiállitásokon szoktak árulni sokkal olcsóbban tálat. Földet csak magad állitsd elő, lásd honlapom. Szerszámokról is irtam. Ha van konkrét kérdésed akkor vagy itt vagy a bbandy@levele.hu -ra irhatsz.
szia
Előzmény: toserve (203)
toserve Creative Commons License 2002.03.26 0 0 203
Sziasztok!

Húsvét alkalmából kaptam egy kis fácskát. Teljesen kezdő vagyok a témában, de azt látom, hogy egy gyökere már a tál alján levő lyukon kandikál, és a metszése sem volt éppen szakszerű. Sürgősen át kellene ültetnem, és be kellene szereznem minden egyéb eszközt is. Kérlek benneteket, segítsetek, hol tudok olyan boltot találni itt Budapesten, ahol földet is, eszközöket is beszerezhetnék. Vettem egy könyvet, elég hasznosnak tűnik.
Előre is köszönöm!

toserve

Gabinet Creative Commons License 2002.03.12 0 0 202
Sziasztok.....A Neten is meg a boltban is az volt a beceneve hogy " Lucky" bamboo. Egy jópofa kis 5 cm-es cserépben, köveken volt. A helyét nagyon hamar kinőtte és mivel a szára is megvastagodott, át kellett ültetnem. 14 különböző hosszú szárat csomóba kötöttek és ezen nőnek a hajtások. Most elindúlt, úgy egy hónapja, és neki is az alsó levelei leszáradnak, ahogy fent hozza az újakat. Láttam olyat, ami összefont szárakkal kapható.

http://www.planetbonsai.com/

Ezen a címen megtalálod. Ha emlékszel, írtam hogy valami 3000.- ft nyi áron vettem, ítthon a füvészkertben pedig majdnem 10000-be kerül. Most majd megpróbálom szaporítani, szeretnék belőle többet nevelni, illetve megpróbálom majd kint is, a cicakertben, a tó szélén is nevelni.

Előzmény: endru (201)
endru Creative Commons License 2002.03.11 0 0 201
Gabinet.
Valóban, a napsütésnek törpésitési hatása van, az árnyékban hosszú hajtások nőnek, hogy mihamarabb fényre kerüljenek. Milyen bambuszod van? Nekem van valami törpe bambuszom, cserépben, alig 20 cm, de nem nagyon működik, amennyi új hajtást hoz annyi el is szárad, szaporitása alig sikerül.
szia
Előzmény: Gabinet (200)
Gabinet Creative Commons License 2002.03.10 0 0 200
Köszönöm a válaszokat.. A gesztenyéket a kertbe szeretném és nagy kisfát szeretnék belőlük a cicáim játszóterére. Tanulásképpen szeretném megfigyelni őket. Érdekes látni, hogy a decemberben ültetett szelídgesztenye 15 cm magasan hozta az első leveleit és utána 1,5 cm en belűl van 4 levélpár, a februári ültetésen pedig már 4 cm magasan lett levele és utána 1 cm-enként hozta a többit. Gondolom a kevesebb fény miatt növesztett hosszabb szárat. Az almafa ágak a hajtatás gyakorlására jók, a többit meglátom. A tavalyi növényemet átültettem. Teljesenn fullra nőtte a tálat a gyökere, majdnem 1 órán keresztűl fésűlgettem, mire kibogoztam. Igyekeztem finoman visszavágni, azt hiszem nem lett rossz, mert szépen kezd hajtani. Felhoztam a pincéből a többieket is, gondolom egy héten belűl látni fogom, hogy ki maradt életben. A bambuszom tartósan lassú fejlődést mutat, úgy néz ki, hogy elfogadta a földbe ültetést. Köszi mégegyszer és mindenkinek szerencsést tavaszt és jó gyüjtögetést kívánok.
Előzmény: endru (199)
endru Creative Commons License 2002.03.08 0 0 199
Kedves Gabinet.
Először is a nagy faág legyökereztetése. Kertészetileg használt szaporitási mód, légbújtásnak nevezik, a munkaigényessége miatt csak spéci esetben alkalmazzák. A módszert képekkel illusztrálva (ez itten a reklám helye) a www.extra.hu/bonszaj/index.html honlapomon leirtam. Minél öregebb a fa annál nehezebben ered meg. Ha a kérget teljesen körbevágod szinte biztos hogy elpusztul. Külföldi irodalom ir erről de más az ő éghajlatuk. A másik két kérdésedet nem egészen értem, ird le egy kicsit részletesebben. Ha van türelmed magról kezdeni nosza. A gesztenye alakitást már 1 évesen megkezdheted, kisiskolások élvezik, hogy akár csomót is köthetnek a törzsre és cikkcakkosra drótózzák. Az a baj a gesztenyévek, hogy nagyok a levelei, furán néz ki egy pl. 40 cm-es fán a 20 cm-es levelek. Vannak ugyan módszerek a levélméret csökkentésére de csodát nem tehetünk. Voltak bonsaios barátaim akik abban versenyeztek, hogy melyikük gesztenye levele a kisebb. Az almafával kapcsolatban csak annyit, hogy valószinüleg dugványozható (lásd honlapom), de nemes gyümölcsből nehéz bonsait csinálni, kényesek, ezért inkább vadalmát, vadkörtét, disz szilvát (Prunus félék gyönyörüen virágzanak) használunk.
Előzmény: Gabinet (198)
Gabinet Creative Commons License 2002.03.08 0 0 198
Sziasztok.....Endru. Ha magról kezdem a dolgot, akkor mikor nyúlok bele előszőr a fejlődésbe? Vad és szelíd gesztenyéről van szó. Igaz az, hogy egy nagy, élő fának, ha egy ágrészén a héját be vagy körbemetszem és egy kis mobil cseréppel körbefogom, akkor ott gyökeret növeszt? Van ilyen csalós technika? Ha pl. almafa gallyazás után hajtatok ágat, abból a fajtának megfelelő fácska lehet? Bocsi a sok kérdésért, ha tudsz kérlek segíts. Köszi
chipmunk Creative Commons License 2002.03.08 0 0 197
Ezt én is meg tudnám csinálni, csak most az elmúlt két három hétvégém úgy alakult, hogy programom volt, és nem mászkáltam és hétköznap este én mindig későn esek haza. A szobanövényeket is este nyóckor ültettem át.
Csak onnan indult ez az egész, hogy hátha egy helyen megtalálható, akkor elmegyek és nem kell utánajárnom. Meg későn is jutott eszembe az átültetés, valóban...

Már így is sokat beszéltünk róla. A bonsajoldal nagyon hasznos és sokat segít, és azért is kérdezek itt, mert tudom, hogy profi segítséget kapok. Az a baj, hogy nálam az idő elég szűk keresztmetszet, ezért most is előbb kérdeztem, mert az csak gyorsan megírtam és elküldtem és másnap olvasom a konkrét választ. Meg egy kicsit lusti is voltam bevallom.

Köszi mindenkinek az infót!

Chip(sz)

Előzmény: endru (196)
endru Creative Commons License 2002.03.07 0 0 196
Kedves Chip.
Az akváriumi kvarc egész biztosan jó, hisz a sóder is kvarc. De nehezen hiszem, hogy kis hazánknak olyan szegletén élsz, ahol nincs valamilyen épitkezés. Legyen nálad egy nejlon zacskó és előbb utóbb találsz. Én a kiállitás előtt a diszitéshez használatos mohával vagyok úgy, hogy ha valahol egy zöld mohafoltot látok, már szedem elő a nejlont és a bicskával már kaparom is.
Előzmény: chipmunk (195)
chipmunk Creative Commons License 2002.03.06 0 0 195
Jut eszembe, ugyanez volt az orchideákkal. Ott akváriumba való kvarcot alkalmaztam, kicsi 2-3mm körüli kövecskéket. Lehet, hogy a bonsainak is megfelelne??
Még van belőle.

Chip

chipmunk Creative Commons License 2002.03.06 0 0 194
TUTTAM, HOGY EZ LESZ.
Semmilyenféle fajta sódert nem bírok szerezni ez az én bajom. Összetétel a Tomlinson-ban is van, olvasom az Endruoldalt, csak nem birom beszerezni a sódert. Bármilyen talajlazító jó lenne, de most nem írom le az életmódomat, nem tudok utánajárni, mert most így alakult. Szombaton is csak azért veszem rá magam a gyakfoglalkozásra, mert eccer muszáj lenne megnézni, hogyan kell megmetszeni egy növény gyökerét, meg hogy hogyan formálunk normál növényből bonsait. Tudom, hogy egyszer-kétszer el kell törni egy ágat a drótozás megtanulásához, de ha nem muszáj nem akarok egy növényt tönkretenni a tapasztalatlanságom miatt. Jövőre majd időben beszerzem az alapanyagokat.

Szóval szombaton találkozunk a gyakfoglalkozáson.
Köszi mindenkinek

Chip

endru Creative Commons License 2002.03.06 0 0 193
MÁR nehogy a bonsai földdel problémátok legyen. A honlapomon megtalálható az összetétel az "átültetés" oldalon. (www.exrta.hu/bonszaj/index.html)
De azért leirom.
1 rész virágföld,
1 rész tőzeg (Hansági, vagy Novobalt).
ezeket virág és vetőmagboltokban kaphatsz.
1 rész sóder. Épitkezésekről szerezheted be, ne legyen kutya-macskapiszkos. Szitáld át pl. egy müanyag gyerek homokozó szitán, vagy tésztaszűrőn. Ami áthullik azt használod fel.
Ezzel kész, de ha hozzájutsz más alkotórészehez amit ajánlanak nyugodtan hozzákeverheted. Ilyen pl. a márványliszt, idősebb fákhoz vályog, agyag.
Előzmény: Gabinet (191)
Vacy Creative Commons License 2002.03.06 0 0 192
>-akkor most szombaton délután is lesz foglalkozás egytől háromig?
IGEN
>-lesz föld, mert azt nem tudok keverni, meg beszerezni, mert nem tudom honnan?
IGEN
>-lesz tál, mert csak egy van nekem és még egy kellene. ha ott lesz, akkor nem veszek a Lajos uccába méreg drágáér...
IGEN
Előzmény: chipmunk (189)
Gabinet Creative Commons License 2002.03.05 0 0 191
Kimaradt, hogy az Oazisban.
Gabinet Creative Commons License 2002.03.05 0 0 190
Sziasztok,
Én januárban a kőbányia uton találtam agyagot és kevert főldet zacskósat.
Előzmény: chipmunk (189)
chipmunk Creative Commons License 2002.03.05 0 0 189
Skacok,
Ez most fontos. Endru remélem nem sértődik meg, de én hétköznap nem tudok elmenni foglalkozásra, eddig meg nem volt időm átültetni a kis növényeimet. Van egy fenyőm meg egy madárbirs, ami nem bonsai, hanem ki lett bányászva a nagyim kertjéből tavaly bonsai célokra szigoruan. Nem ültettem még ezért nem akarom egyedül.
Kérdés:
-akkor most szombaton délután is lesz foglalkozás egytől háromig?
-lesz föld, mert azt nem tudok keverni, meg beszerezni, mert nem tudom honnan?
-lesz tál, mert csak egy van nekem és még egy kellene. ha ott lesz, akkor nem veszek a Lajos uccába méreg drágáér...
Most ennyi, előre is köszcsi.

Chip

Előzmény: Vacy (188)
Vacy Creative Commons License 2002.03.05 0 0 188
XII ker Gyöngyvirág út 18, Kertészeti Szakmunkás képző Iskola. 10-12 között (itt nagy tömeg várható, a tegnapi jelentkezések alapján) 13-15 a másik csoport (ez nyugisabb lesz talán).

Sajnos bonsai és szerszám nem lesz, csak edény és előanyag.

Viszont a VIRIS-be (X. Keresztúri út 162.) érkeznek magyarországi begyűjtött növények, várhatóan csütörtökön már be is lesznek árazva.

Előzmény: somap (187)
somap Creative Commons License 2002.03.05 0 0 187
Hol lesz pontosan a gyakorlati foglalkozás?
Mikor kezdődik?
Előzmény: Vacy (186)
Vacy Creative Commons License 2002.03.04 0 0 186
>> Az Egyetemi klub az egy profi társaság.
Köszi Endru! Még ha érzek is egy kis iróniát a szavaidban! :))))

>>A gyakorlati foglalkozásukon nem voltam,ezért nem tudok véleményt mondani,
Én már voltam, de nem véleményt szeretnék mondani.
A gyakorlat egy kertész suliban van, ahol a gyakorlat idején lehet edényeket, szerszámokat, növényeket venni (ha jönek az eladók). Lehet hozni saját növénykét, vagy csak nézni a többiek munkáját. A suliban lehet bonsai-nak valót is venni, amiből pár év múlva lehet szép kis bonsai.

>> az előadásaikra szoktam néha elmenni.
Előadás ma is lesz, jöttök?? Gyakorlat szombaton!

Előzmény: endru (184)
endru Creative Commons License 2002.03.01 0 0 185
Chip.
Közben elfelejtettem a felét annak amit irni akartam, ezért folytatom. AZ Óbudai B.Egy.-nek lesz kiállitása márc 17-én, vasárnap az Óbudai Műv. Házban a San Marco utcában.
szia
Előzmény: chipmunk (182)
endru Creative Commons License 2002.03.01 0 0 184
Kedves Chipmunk.
Nem olvasod rendesen a honlapomat, azért csinálom és néha frissitgetem, hogy ha egy kis időtök van olvasgassátok. Most volt foglalkozásunk, tegnap, 28-án, a hónap utsó csütörtökén. Az Egyetemi klub az egy profi társaság. A gyakorlati foglalkozásukon nem voltam,ezért nem tudok véleményt mondani, az előadásaikra szoktam néha elmenni. Viszont az átültetés a körmödre éghet, mert ha az idő enyhe marad a birsed rügye megindul, akkor már NEM szabad átültetni. Illetve mit akarsz átültetni? Bátran csinálhatod, csak ha le kell vágni a gyökeréből akkor mivel nincs gyakorlatod, a hajszálgyökerekből minél kevesebbett vágj le. Gyorsan dolgozz, legyen minden előkészitve, ne szikkadjon meg a gyökér, spricceled meg vizzel. A honlapomon elég részletes leirást találsz, gondosan olvasd el, és végül áztasd be vizbe addig amig abba nem hagyja a bugyborékolást. Néhány hétig nagyon óvd a kiszáradástól, fűtőtesttől, az is hasznos ha egy. két hétig átlátszó nejlonzacskóvak beboritod.
Szia András
Előzmény: chipmunk (182)
endru Creative Commons License 2002.03.01 0 0 183
Kedves Gabi.
Ird meg ha megjött, csak nehogy kiszáradjon az úton. Kösz, hogy a cimet leirtad, megnéztem az oldalt, de nem nagyon értek ángliusul és nem ismerem igy: japán juniper. A lap egy linkjénél találtam olyan nevet, hogy Juniperus procumbens, ez egy nagyon kitünő fa, de nálunk szobában nem tartható. Sajnos nem ismerek szobában tartható borókát. Ami ott le van irva az nagyon szimpatikus
szia andrás
Előzmény: Gabinet (181)
chipmunk Creative Commons License 2002.03.01 0 0 182
Sziasztok,

Ide is irok, biztos, ami biztos...
Szóval:
Endru, mikor lesz vagy van foglalkozás? Át kellene ültetnem egy bonsai-t, meg egy kis madárbirset átalakitani eredeti formájából és még nem csináltam ilyen műveleteket.
Az egyetemi bonsai club az milyen társaság? Nekik lesz valami gyakóra jövő szombaton, csak az messze van...

köszi

Chip

Gabinet Creative Commons License 2002.01.29 0 0 181
Sziasztok......Most kaptam egy amerikai barátomtól jó híreket. Az alábbi címről rendelt a részemre 2 db starter kittet. ŐHa megkapja azonnal gyorspostára teszi. Nagyon kíváncsi vagyok, a kép és a leírás szerint nem rossz, ha megérkezik, megírom.
http://www.planetbonsai.com/
chipmunk Creative Commons License 2002.01.28 0 0 180
Sziasztok,

Rég jártam erre, de látom még mindig él a bonsai őrület!
Én megint rosszalkodtam és egyik közkedvelt bp-i bevásárlóközpontunkban szemet vetettem egy szépséges kinai mirtuszra. Nosza szakasztottam belőle, bár lehet, hogy később kellett volna, tavasszal, de mindegy. Azért remélem megerednek, egyenlőre szépek a kis nejlon alatt. Majd beszámolok.
Más hírem nincs.
Vettem megint orchideát, függő lettem, de ez nem ez a topic.

Ciao

Chip

Gabinet Creative Commons License 2002.01.28 0 0 179
Szia Endru.... Köszi.... Amig a kis edényben volt addig a szárak is híztak egy kicsit, meg a hajtások is fejlődtek. Most a hajtások lassan nőnek, az alján meg száradoznak egy kicsit. Majd meglátjuk. Tegnap csavargós napot tartottam a kutyámmal, találtam néhány erdei dolgot, megjelőlgettem Őket. Itthon van két 'gyári' bonsai, túlélték az első átültetést és fejlődésnek indultak. A veremben úgynézem a tavalyi fácskáim túlélték a telet de ez még később derűl ki. Van egy szelídgesztenyém magról, már 17 cm és a 4. levélpár nyílt ki rajta. 3 vadgesztenye mag hajt és egy juharmag is megindúlt. Őket próbálom nagyon az elejéről tanúlgatni. Egy barátom, városi ember, azt mondta, hogy a bonsaizás egy optimista hobby. Szerinted? Ha igaz, hát legyünk legalább ebben optimisták. Ezen az alapon fogom kiásni a tölgyeket.
Üdv.
Előzmény: endru (178)
endru Creative Commons License 2002.01.27 0 0 178
sajnos a bambuszhoz nem értek, van ugyan egy kb.10 cm-es törpe bambuszum, de nem nagyon fejlődik, amennyi új hajtás nő annyi elszárad.
Előzmény: Gabinet (177)
Gabinet Creative Commons License 2002.01.26 0 0 177
Ez a két Tölgy homokos talajban nőtt és nagyon szépnek tűnik. Mivel valaki, vagy valami megrágta, letőrte, stb, az lenne a sorsuk, hogy kicserélik őket. Ezt sikerűlt megakadályoznom az ősszel és már a pót darabokat is megkaptam, azzal a kitétellel, hogy legkésőbb a tavaszig történjen meg a csere. A vastagabb törzsű a földtől 40 cm-re 3 felé ágazik és elég lapos, sűrű koronát növesztett. A vékonyabbik szabadon felfelé növő stílus, de vele is történt valami, mert törpe maradt. Tegnap viszont leltem a területen arrébb egy olyant, ami egy alacsony bokrot formáz, a sudár ága el lett törve de él, le van feküdve, 50 cm hosszan kopasz és a végén van+ 20 cm-nyi tölgybokrocska. ( most ugye csak ágbogak meg száraz levelek)Az egészben az érdekes, hogy a letőrt sudarat egy a törzsből alulról nőtt ágas formájú ágacska tarja, így a teteje a földre már nem fekszik le. Ez néhány éve így lehet, mert a sudár végi bokrocska az ég felé fejlődőtt. Ennyit a tölgyekről, az eredményekről beszámolok. A bambuszra nincs válasz?
Előzmény: endru (175)
endru Creative Commons License 2002.01.26 0 0 176
hát maga megbolondult hát maga megbolondult, hogy mindent kétszer mond, hogy mindent kétszer mond?
Előzmény: endru (175)
endru Creative Commons License 2002.01.26 0 0 175
Miért épen tölgyet akarsz? Keress gyertyánt, mezei juhart, bükköt, vadalmát és körtét, berkenyét és sok mindent. A tölgy problémás szokott lenni, mert karógyökere van és nagyon mélyre kell leásni, hogy elég hajszálgyökere legyen. Ne sajnálj nagy lukat ásni, legyen csákányod, erős ásód.A fagyok után kezdheted (fagyott földet nem lehet ásni) és a rügyek megduzzadásáig be kell fejezni. Ez időjárástól függően márc vége- ápr vége a végső határidő. Mivel ez a reklám helye, erről a témáról bővebben olvashatsz honlapomon: www.extra.hu/bonszaj/index.html
Vannak alul is ágai? Irj az eredményről és ha van további kérdésed.
szia
Előzmény: Gabinet (173)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!