Keresés

Részletes keresés

endru Creative Commons License 2002.06.24 0 0 272
Nagyparna.
Ha nem tudnak lebeszélni a diófa bonsairól akkor azért vigyázz ne nőljön nagyon magasra mert akkor az alsó ágak elszáradhatnak. Most irom meg azt is, mert később biztos elfelejtem (30 sec alatt el tudok felejteni valamit) koratavasszal ásd ki a diófádat, ássál be a földbe 20-30 cm mélyre egy műanyag vagy palalemezt, majd fölé ültesd vissza a diódat. Evvel azt éred el, hogy a gyökerek nem tudnak mélyre lehatolni. Ha nem teszed peches esetben több méter mélyre is lehetolhat.

Topgun
Tápoldatra ajánlom használj káliumban gazdag tápanyagot, de ne trágyázd túl mert a serissa azt nem szereti. Ez serkenti a virágzást.
Azért ajánlottam neked a murrayámat mert máshol nagyon ritkán kapni. Ha vastagabbat akarsz mint ami nekem van akkor a külföldi üzleteket ajánlom. Irj nekik, és ha van menj ki érte.
Szlovákia: Nitra, bonsai shop
Németország: Heidelberg Bonsai Centrum.
Ausztria: Seeboden, Japan Bonsai
A neten is találsz több cimet, árakkal.

somap Creative Commons License 2002.06.24 0 0 271
Szia111!

A fák már csak ilyenek. Vagyis akkor virágoznak amikor akarnak. Egy kis varázslattal, (trágyázás, klímaváltoztatás) lehet őket serkenteni, de nem mindig érdemes. Ha hajt a fád akkor legyél büszke magadra és örülj, mert ez azt jelenti, hogy jó helyen van a fa. Az a gondozás amit épp csinálsz szinten megfelelő. Ne nagyon változtass, mert az kárt is okozhat a fádban. A jó gondozást virágokkal fogja meghálálni, csak ki kell várnod.
"Szép bonsai" néven én két könyvet ismerek. Az egyik egy zöld borítós kb 1 cm vastag. A másik egy fehér borítós könyv és vékonyabb. Az zöldben vannak "álbonsaik". Ott van muskátli bonsai formára metszve.
Fuchia is jó lehet szobabonsainak. Ha már Azaleát nem találtál.
A következő nagykereskedelmi bonsai eresztés úgy november felé lesz, mert a kereskedők karácsonyra készülnek.
Üdv

Somap

u.i.: az elkövetkező napokban lesz egy kis gond a mailemmel. Majd írok! Addig is SZIASZTOK Bonsaisok!

u.i.: kidobott Atlasz cédrusból mentett már meg valaki bonsainak? Nekem azt mondták valami gombája lehet, de szerintem csak atkás. Most egy zsáknyi földben figyel a növény. Jól visszavágtam és minden szerrel amim csak volt lepermeteztem gomba, atka, tetü, lisztharmat és egyebek ellen. Ha tud valaki tanácsot adni előre is köszi!

Előzmény: TopGun111 (270)
TopGun111 Creative Commons License 2002.06.24 0 0 270
Szia Somap!
Sajnos a Serissam semmilyen hajlandosagot nem mutat a viragzasra! sorban hozza az uj hajtasokat, de sehol egy bimbo :(( Nem tudom miert van,de szinte kiemelkedik a talkabol mar! Beszereztem az Altalad emlitett szep bonsai cimu konyvet, de abban csak "hazai" fakrol esik szo, viszont sehol nem talaltam benne amit Te mondtal a muskatlit bonsainak alakitva. Bejartam az altalam ismert osszes kerteszetet, de sehol nem talalok egyetlen viragot is hozo bonsait :( a Serissa kivetelevel! Sehol egy Sagerecia, egy Murraya, vagy valami hasonlo! :(( Pedig annyira szeretnek meg egy viragzo szobabonsait. :((
TopGun111
endru Creative Commons License 2002.06.19 0 0 269
szia Nagyparna.
Figyeld mit irt Somap.
Ha kezdő vagy akkor ne dióval vagy vadgesztenyével indulj. Ne cingár hurkapálca vékony fát kezdj alakitani mert nagyon sok év kell mire szép fád lesz. Olvasd a honlapomat www.extra.hu/bonszaj/index.html
A kertekben gyakran van madárbirs, tűztövis, tiszafa, fagyal, buxus, hirtelen ezek jutottak eszembe, ilyennel érdemes kezdeni. Viszont csak kora tavasszal illik kiásni.
irj, válaszolunk
Előzmény: nagyparna (267)
somap Creative Commons License 2002.06.18 0 0 268
Szia Nagyparna!

A kérdéseid miatt nem legyen kisebbségi komplexusod. Szinte minden fából "lehet" bonsait csinálni. Lényeg, hogy viszonylag kisméretű levelei legyenek és esztétikus, látványos kérge. Ezeket azért fontos szemelött tartani, hogy a fakompozició esztétikus, arányos legyen. A dióból is lehet bonsait csinálni, de annak viszonylag nagy méretűnek kell lennie, mert a dió nagylevelű fajta és nem hallottam még a szakirodalomban a levelének "törpítési" technikájáról. Létezik "trükk" tölgy, szillevél vagy fenyőtű rövidítésre, de dióra még nem hallottam. Láttam egy bonsais embert aki a gesztenye leveleinek törpítésével próbálkozott, de nem volt túl sikeres.
A gyümölcsfák közül a körte, alma, megy az ami népszerű.
Arra is érdemes figyelni, amikor kiásod a kisfát ne legyen karógyökere. Ha ilyen fát ásol ki két dolgot tehetsz. Vagy visszaásod vagy évekig csak a gyökérrendszer kialakításával foglalkozol vagy kialakítod a lapos, elterülő gyökérrendszert. Ez hosszú és sokszor sikertelen vállalkozás.
Sok sikert és jó bonsaialakítást.

Somap

Előzmény: nagyparna (267)
nagyparna Creative Commons License 2002.06.18 0 0 267
Hello,

Lama kerdes, lama embertol (ertsd: meg soha nem foglalkozott bonsai-al).
Barmilyen fabol lehet bonsait csinalni?
Pl kis pici a foldbol alig kinott diofabol is?
Vagy csak specialis fakbol lesz bonsai?

Es ha lehet, hogyan kell hozzafogni?

Koszi elore is....

somap Creative Commons License 2002.06.17 0 0 266
Üdv 111!

A tálka szélén vizkő van. Az esztétikai romboláson kívül semmi haszna nincs. Sem nem árt ellenben abszolút nem javítja az összképet.
A serissánál - mivel "'örökzöld" - folyamatos a lombváltás. Szinte mindig lesz pár sárguló levél.
Amit keresel van olyasmi is kertészetekben vagyis "vastag" törzs és dús lombozat. Csak nem sűrűn, mert a bonsaibarátok még nem jelentenek olyan vásárlóerőt a kereskedőknél amire érdemes rámozdulni. Ha kicsit "alább"adod a várakozást és belemész a kb 1 cm törzsátmérőbe és a lomvozatot visszavágod, drótozod előbb jutsz a kívánt fához!
Ahogy Endrú mondta nincs nagy választék. Van még egy bolt (ha be nem zárt) Budán a Bécsi út környékén. Ott ausztriából hozott fákat árultak. Pontos címet sajnos nem tudok.

Somap

Előzmény: TopGun111 (264)
endru Creative Commons License 2002.06.14 0 0 265
Karesz4
olvastam az üzeneted csak nem tudok mit válaszolni. Magyar hazánkban sajna nincs olyan, hogy bemegyek a boltba és kiválasztom azt a fát ami tetszik és amihez még pénzem van. Végig kell járni (telefonálni) azokat a helyeket amiket én és kedves társaim megtaláltak. Ismétlésül néhány hely: Oázis Kertészeti kft. (Kőbányai úti és
Meddőhányó úti telep). "Fási" virágüzlet III. Lajos u.37. Obi barkácsárúház.
Voltam Szlovákiában, Nyitrán, ami nem egy nagy város, de olyan bonszaj boltja van hogy (legalább is amikor ott voltam) országunkban összesen nincs annyi választék mint amennyi ott volt. Persze akkor egy bonsai kiállitást tartottak, ezért kiváncsi vagyok, hogy hétköznap mijük van.
Előzmény: karesz4 (261)
TopGun111 Creative Commons License 2002.06.14 0 0 264
Szia Somap!
Ne mvesztem el csak nem volt tul sok idom! :(( En olyan Fuksziat Azaleat keresek ami mar drotozhato, fejlett a torzse, eleg vastag, legalabb 4-6 eves. Nem olyat ami meg most fejlodik. A Serissam meg nem viragzik, nem tudom miert? :(( Van most is par sarga levele. Betakartam sima viragfoldddel ahogy mondtad a lukat a talkaban es szorgalmasan ontozom eso vizzel, de nehany napja feher valami van a talka szelen, mintha mesz, vagy so lenne! nem tudom mi lehet ez? Es nem tudom mennyire art a fanak?
Előzmény: somap (263)
somap Creative Commons License 2002.06.14 0 0 263
Szia 111!
Már azt hittem elvesztél!
Szerintem a tűztövis és a gránát alma megdöglik szobában.
Fuchia, azálea pedig van minden virágkertészetben csak sokat kell keresni a megfelelőt.
Hogy van a serissád? Virágzik?
Üdv
Somap
Előzmény: TopGun111 (262)
TopGun111 Creative Commons License 2002.06.13 0 0 262
Sziasztok!
Nincs valakinek elado szobai virazgo faja? 4-5 eves, esetleg oregebbre gondolok, aminek eleg vastag a torzse es az agai, lehessen szabadon drotozni, alakitani. Tuztovis, Granat alma, Murraya, Szagerecia erdekelne! Esetleg Carmona microphilla, Carmona retusa, Fuchsia fulgens.
karesz4 Creative Commons License 2002.06.08 0 0 261
Üdv András!

Nem az ár a gond. Tálat akár Japánból is tudnék küldetni magamnak, vannak kint rokonaim. :-) Hanem az átültetés. Itt mindenféle földkeverésről, meg vegyítési arányról beszéltetek, meg savanyú, meg mittómén' milyen földről. Na erre nekem nincs időm, se tudásom. Valaki adja a kezembe készen, aztán ajvé...:-)))

Karesz

Előzmény: endru (260)
endru Creative Commons License 2002.06.08 0 0 260
Karesz.
Ez az üzlet nyilt árúsítású, ilyen átültetéshez nem kell különösebb gyakorlat, egyedüli probléma a tál beszerzése, de ilyen viszonylag kicsi tál az ismert üzletekben sem kerül sokba.
András
Előzmény: karesz4 (259)
karesz4 Creative Commons License 2002.06.08 0 0 259
Üdv!

Kedves Endru!

Ha a 31-i előadásra gondolsz, akkor sajna én dolgoztam, pedig szívest örömest mentem volna...

Jól tudom, hogy a Fitolandba valamiféle tagsági kell? Ráadásul az átültetésre magm biztos nem vállalkoznék...

Karesz

Előzmény: endru (257)
endru Creative Commons License 2002.06.08 0 0 258
A Fitolandban, a Fvészkert mellett, bonsai kapható 1850 Ft-ért. Van serissa, kinai fagyal, kinai szil és néhány ficus retusa. Kb 20 cm-esek, elég jó állapotban vannak de a cserepük kicsi, mihamarabb át kell ültetni.
endru Creative Commons License 2002.06.02 0 0 257
Kedves Növény és bonsai kedvelők. Hogyan lehet titeket a komputer vagy a TV elől kimozditani. A fórum olvasói közül senki nem volt az előadásomon. Biztosan olvastátok az időpontot, de fontosabb volt a "Barátok közt" ismétlését megnézni? Valahogy mozduljatok. A fórumon a kirándulásoknál is alig van érdeklődés. Pedig egy hasznos és érdekes séta volt az arborétumban. A legújabbra meg alig jelentkezett valaki. Öltözzetek fel és MOZGÁS.
pireisz Creative Commons License 2002.05.29 0 0 256
Helló Ensingmosing! Hát persze, hogy magától. Nem gondolod, hogy egy gyönyörűen virágzó cserjét megápolok, hogy kinyúljon? A visszavágást úgy értem, hogy az ágvégeken vannak inkább a virágok és ha levágod, akkor a virágot vágod le. Ritkítani szabad. A túl hosszú ágakat teljesen jó kivágni. Egyébként a formára metszés jó dolog, én most az orgonánál próbálkozom, hogy ne legyen alul ága. A szaporításról, lehet, hogy túl korán próbálod a gyökeresítést, júniusban kellene. De azért reménykedj!
Előzmény: ensingmosing (255)
ensingmosing Creative Commons License 2002.05.27 0 0 255
Szia Pireisz!

És teljesen spontán ment tönkre az a fa? Nem csináltatok semmit vele? Ezt a visszavágást úgy érted nem szereti, ha minden évben visszavágják, csak azt ha már nagyon el van kuszálódva és akkor visszavágom, hogy legyen valami formája? Pár hete megmetszettem ... eléggé. Volt, hogy egy hajtásnak csaknem a felét visszavágtam, mert már átlógott a szomszédba. Ez már fás szárú volt. Úgyhogy most tök szép korona formája van, olyan egységes az egész. Szerinted túléli? Készítettem dugványokat is. Vagy 30 20-25 centis ágdarabot dugdostam be közepes cserepekbe négyesével. Egymás mellett vannak, kinnt egy árnyékos erkélyen, még fólia zacskót is raktam rájuk. Van esélyük, hogy begyökeresedjen?
Köszi a választ!
AVEIK
Üdv. Ensingmosing

Előzmény: pireisz (254)
pireisz Creative Commons License 2002.05.27 0 0 254
Helló Ensingmosing! Én tanácsot nem tudok adni, de leírom az én tapasztalataimat: Volt egy őrült nagy aranyágbokrunk a kertben, volt rajta sok virág is, de egy éven belül fokozatosan tönkrement és leszáradtak a virágai, nem volt levele, stb. TEljesen levágtam és az idén elkezdett újra hajtani, most kb. egy méteres egy szál ága van, de volt rajta virág is. Valahol olvastam, hogy az ágat nem szabad megrövidíteni, viszont szereti, ha megifjítják és virágzás után kell visszavágni.
Előzmény: ensingmosing (244)
endru Creative Commons License 2002.05.24 0 0 253
BONSAI előadás
A Láng Művelődési házban május 31-én 19 őrakor
Témák: A bonsai története
A leggyakoribb bonsai stílusok
Mitől marad kicsi. Az alakítás alapjai
Helye XIII Rozsnyai u 3
Megközelíthető a 3 metró Forgách utcai megállójától
A belépés díjtalan, ezért a pénztárnál mond be, hogy az ERE klubba mész. Az előadás az első emeleten a 110-es szobában lesz.
TopGun111 Creative Commons License 2002.05.24 0 0 252
Szia Somap!
Remelem fog viragozni, en varok turelmesen, csak azt olvastam rola, hogy juniusban, juliusban viragzik, a Fitolandban mar voltak bimbok a Serissakon. Sajnos mivel en a XVIII. ker.-ben lakom nekem a fuveszkerti van kozelebb, igy oda megyek azt sem tudom a masikhoz hogy kell menni. Egyebkent a Marczika Andrastol vettem a Serissam, de ezt mar mondtam.
Szia
Előzmény: somap (251)
somap Creative Commons License 2002.05.24 0 0 251
Szia 111!

Virágzásra még várnod kell. Azt nem tudom, hogy milyen gyakran virágzik a te serissád, de nálam ez nem ment folyamatosan. Volt egy "nagy" virágzás és utána több kisebb virág a fiatal hajtásokon.
Fitoland címe: XXII Rókales u.2-4. Ezen a címen lesz a Marczika András.
Vásár mindkét "boltban" lesz.
Üdv
Somap

Előzmény: TopGun111 (250)
TopGun111 Creative Commons License 2002.05.24 0 0 250
Szia Somap! Igen ugynezki bejott! nagyon tetszik a Serissa! bar meg nem latom semmi jelet, hogy viragozni keszulne, de ugynezki a lelki egyensulya helyre allt! Esovizzel ontozom es feltoltottem folddel is a hianyt, neha van csak par sarga levele, viszont annal tobb uj hajtas es fiatal agacska jon rajta, remelem megszereti a helyet! A szobabonsai konyvet mar kihoztam konyvtarbol, sot a Tomlinson fele bonsait is elojegyeztettem, mindenfelekepp szeretnek meg egy viragzo facskat szerezni! Koszi az infot, melyik Fitolandnal lesz a vasar? a Fuveszkert mellettinel? mert oda feltetlen elmegyek!
Szia!
Előzmény: somap (249)
somap Creative Commons License 2002.05.24 0 0 249
Szia 111!
Látom nagyon bejött neked a virágzó szobabonsai. Javaslom szerezd meg a Szobabonsai című könyvet. Ez egy német szerző műve. "Szakmailag" nincs a szeren mert olvastam szinvonalasabb könyveket is, de a fák leírása, képei nagyon használhatóak.
Ha még mindig kevés ez az infó akkor a Szép bonsai című könyvben találhatsz ötleteket "álbonsaira". Érdekesség képpen pl muskátli is meg van metszve bonsaialakban. Képen mutatós. :-)
Tegnap olvastam, hogy a Fitolandnál lesz a közeljövőben (máj. 31. 15-18 óra között) egy bonsaivásár. Kint lesz egy szakértő is, Marczika András.
Üdv
Somap
Előzmény: TopGun111 (248)
TopGun111 Creative Commons License 2002.05.24 0 0 248
Szia Endru!
Elore is koszi a segitseget! Majd privat mailban megkereslek a Murraya ugyben jo? Az elado valtig allitotta, hogy az a nagy fa szobabonsai. Az ara 49500-Ft volt! :(( Az nekem nagyon sok! Szerintem legalabb 20-25 eves lehetett. Eleg "csunyan" nezett ki! a fat rogzito drot kilogott a felszinre, a fold elegge hianyos volt, szoval nekem nagyon elhanyagoltnak tunt, persze egy uzletben mit varhat az ember! szinte fajt a szivem azert a gyonyoru faert!
Előzmény: endru (247)
endru Creative Commons License 2002.05.23 0 0 247
A fa meghatározásában nem tudok segiteni, olyanról amit irtál még nem is olvatam. Ezek szerint az sem biztos, hogy szobbonsai az amit láttál. Azért valakit még megkérdezek ez ügyben. Egyszer én is láttam egy virágzó pozsgás levelű fát, de nem volt rá pénzem, hogy kisérletezzek. Néhány időnként kapható virágzó szobait ismerek: a Serissa foetida (ezercsillag fácska), a Carmona microphilla, ez nálunk 2 max 5 évig szokott élni. Árusitani még nem láttam, de a fuksziából viszonylag hamar lehet bonsait csinálni. Én nálam kapható fiatal Murraya paniculata, narancsvirágfa. Virágzik még az azálea és a kamélia, de esővizzel kell öntözni, és télen 5-10 fok közt kell tartani.
A Kerepesi úti OBIhoz egy megállót kell menni a Hévvel az Örs v. térrtől és átmenni a túloldalra. Teljesen bizonytalan mit tartanak abban a pillanatban. Egyetlen budapesti eladó sem ért a bonsaihoz, egy keveset a Lajos u.37 altti kis virágüzletben.
Előzmény: TopGun111 (246)
TopGun111 Creative Commons License 2002.05.23 0 0 246
Sziasztok!
En mindig befurdok ezekkel a kerteszetekkel! :(( Voltam a hetvegen a fuveszkertben, mert itt valaki azt irta lehet naluk kapni bonsait. Na azt mondtak nem tartanak, nezzem meg a Fitolandot mellettuk. Atmentem megneztem, volt 8-10 fele fa, koztuk egy Gyonyoru nagy viragzo fa,(en viragzo szoba bonsait keresek) de amikor megkerdeztem a kerteszt mi ez a fa? azt mondta annak nem tudja a nevet! Kerdeztem a gepben nem lehet-e megnezni? azt mondta a kod alapjan csak az van a gepben, hogy nagy-kis bonsai! :(( A fa vilagos torzsu volt, harom virag is volt egy szaron, a levele szine sotet zold volt apro pici pottyokkel, az alja vilagoszold erezett. Ha valaki tudja mi a neve kerem irja mar meg, hogy igy tudjam keresni ne a kodszam alapjan! :(( Van meg valahol olyan hely ahol esetleg valamennyire hozzaerto eladoval beszelhetek? a Kerepesi uti Obi az milyen? es pontosan merre van? Elore is koszi a segitseget!
somap Creative Commons License 2002.05.15 0 0 245
Szia Ensingmosing!

Igen lehet metszeni. Én speciel még soha nem metszettem, de a cégnél ahol melózom levirágzás után metszik mint a buxust.
Azt, hogy mennyire lehet meg mennyire kell nem tudom megmondani, mert ahhoz látni kell mekkora a mostani növény. Általánosságban szerintem "erős" metszét is kibír.
Hogyan? Hát ez elég tág kérdés. Erre inkább magadnak válaszolj. Nézz meg egy metszési szakkönyvet. Menj ki a kertedbe és képzeld el milyen alakú növényt szeretnél és "adj neki könyörtelenül". :-)
Jó szórakozást!
Somap

Előzmény: ensingmosing (244)
ensingmosing Creative Commons License 2002.05.14 0 0 244
Sziasztok!

Bár a kérdésem nem ilyen jellegű, de látom többen foglalkoztok itt a díszfákkal és a metszésükkel (endru, somap), gondolom akkor tudtok segíteni nekem is a "rendes" méretű fákkal kapcsolatban. Kérdése(i)m a következő:
Aranyágat lehet-e metszeni, bírja-e a metszést? Most is lehet, vagy van valami különleges időpontja? Mittomén virágzás/rügyfakadás előtt vagy valami ilyesmi. Mennyire lehet? És egyébként hogyan? Tudniillik van nekem egy aranyág fám amit már csak csúfolnak a fa jelzővel. A törzse még olyan vékony, hogy egy csomó helyen ki van karózva, hogy megtartsa a már hihetetlenül elbozótosodott formátlan kisze-kusza koronáját, és a virágok mennyisége messze nem haladja meg a bevásárló központok parkolóiban és a parkokban található egyedek virágmennyiségét.
Szóval, fazsenik! Ha valaki illetékes ezügyben akkor arra kérem válaszoljon nekem szépen. Ja és ne azt nézzétek, hogy milyen hülye vagyok ezügyben. Oké? KÜlönbenis már tök álmos vagyok.
AVEIK
Üdv. ensingmosing

somap Creative Commons License 2002.05.14 0 0 243
Szia Gabinet!
A tölgyeddel nem teszel semmi rosszat, ha az "ormótlan" leveleit leveszed. Esetleg csak annyi történik, hogy helyében kisebb arányos lombozatot kapsz. Várjuk a képeket.
A nylonos megoldás csodákra képes.
Sok sikert
Somap
u.i.: Endru! Köszi a dicséretet.

Előzmény: Gabinet (242)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!