Keresés

Részletes keresés

henike7 Creative Commons License 2004.05.14 0 0 715
hát ez tetszett, mármint ez a beszámoló. olyan jó ez a fórum. ez a mese is tetszett. annak idején, majd rákeresek a levelezésemben, barátosném, akivel együtt éltünk kinn rómában írt egy részletet (idézetet) arról, hogy a rómaiak örök gyerekek. nos ez egy szépen megfogalmazott mondat volt, majd ideírom egyszercsak (vagy csakegyszer) és beleszerettem a mondatba. majd ezután, sokkal, felfedeztem ezt a fórumot, olvasgattam, írtam néha én is, majd javasoltam ennek a barátnőmnek is, hogy nézzen be ide. ő is szétnézett, és hívott, hogy Testaccio rabjától ídézte annak idején a mondatot. mik vannak, nem? szerintem ez olyan fantasztikus. szóval a mi drága topicindítónk ilyenek ír, várom is a könyvét. még egy pár hónapot kell rá várni.

az, hogy az oalszok nem beszélnek más nyelveket, nem teljesen igaz, bár azt hiszem, ha olasz lennénk, lehet én sem akarnék. az a nyelv olyan csodálatos, ott mindenki jól érzi magát, mármint az olaszok, van munkájuk, perspektíva, fantasztikus élet, étel, stb, minek is tanulna nyelveket. aki oda ellátogat ecceris, szerintem beleszeret a nyelvbe és az országba, és megtanulja annyira a nyelvet, hogy kicsit elboldoguljon. én legalábbis így indítottam. kimentem egy hosszabb hétre, egy ismerőshöz, és mikor hazajöttem, azonnal beiratkoztam egy nyelvtanfolyamra. 3 igeidőt megtanultam, meg pár ezer szót, és kimentem. és nem beszélek, de megértenek. ezek bármit megértenek. azonban én találkoztam sok olyannak, aki nem csak egy nyelven beszélt. akik meg a nagy nevezetességek mellett vannak, mint az árusok, azok majdnem mind bevándorlók. szerintem még az olaszt sem beszélik. a san pietro in vincoli melletti pakisztánok azonban még magyarul is beszélnek, és én mindenkinek ajánlom, hogy ott vásároljon. nagyon sokat lehet alkudni, persze neki így is megvan a haszna, de nekünk jobb érzés, hogy akár 10 eurot is tudunk alkudni. vagy csak én vagyok ilyen.
szóval majd még írom, nekem mi tetszett. de várom a további hozzászólásokat is.

és a kapott emailre is válaszolok

Előzmény: Supernovablaster (713)
Supernovablaster Creative Commons License 2004.05.13 0 0 714
"Ugye nem gondoltad komolyan, hogy a belvárosban is csak kocsival közlekedem?!"

Mindenkinek lehetnek perverziói.

Előzmény: csipcsa (712)
Supernovablaster Creative Commons License 2004.05.13 0 0 713
Szóval legjobban a Mcdonald's tetszett meg a Zara shop a Via del Corson, valamint a Viktor Emmánuel emlékmű.

Na, jó, csak vicceltem. A Viktor Emmánuel nem is tetszett.

Na, tényleg, komolyan: leginkább a szűk kis macskaköves utcácskák tetszettek a régi házakkal, mint amilyenek a Trasteverén, a Piazza della Rotonda-Piazza Navona körzetében vagy a Campo dei Fiori környékén vannak. A Trastevere külön pontot kap az utcára kifeszített ruhaszárítókötelekért. Én az ilyen szociológiai tanulmányba illő momentumokra bukok.

Hazudnék, ha azt állítanám, hogy a tipikus turistalátványosságok monumentalitása nem fogott meg, mint pölö a Colosseum, a Forum Romanum vagy a Szent Péter székesegyház.

Egyébként kissé furcsa, hogy a helyiek a külföldiek által legfrekventáltabb helyeken se mindenhol beszélni idegen nyelv. Viszont ha beszélsz olaszul, azért nagyon hálásak.

Valamelyik utikönyvben azt olvastam, hogy a rómaiak örök gyerekek. Első nap a San Luigi dei Francesiben egy jól szituált öreg nénike imádkozott elmélyülten nem messze Caravaggio híres Szent Máté hármasától. Egy holland pár éppen pénzt dobott a kivilágító berendezésbe, a festmények fényárba borultak (na, ez azért túlzás), mire a nénike felpattant és a kezembe nyomott egy fényképezőgépet, bepózolt a képek elé, és közölte, hogy siessek, mert tilos vakuzni, és megláthatják. A meglepődéstől rezignáltam tettem, amit mondott. Aztán ájtatosan visszaült a helyére.
(nem, én nem beszélek olaszul, a barátnőm fordította le utólag, aki megrökönyödve nézte a jelenetet, mondjuk a gesztikulációból kitaláltam én is, mit akar)

Előzmény: henike7 (698)
csipcsa Creative Commons License 2004.05.13 0 0 712
Ugye nem gondoltad komolyan, hogy a belvárosban is csak kocsival közlekedem?!
De ha a szállásod a külvárosban van akkor ez a legpraktikusabb megolás.Csak rendelkezni kell egy kis helyismerettel, hogy hol és meddig lehet parkolni...
A bort persze én sem hagyom ki!Simán ihatsz ha vezetsz, ill. nem kell mindenhová kocsival menni!
Vannak jófej taxisok is...

Előzmény: Supernovablaster (687)
henike7 Creative Commons License 2004.05.13 0 0 711
nem tudom, ezek az olaszok olyan kedvesek. legalábbis nekem ez volt a tapasztalatom. de én lány vagyok, engem mindenhol segítettek. és én sem beszéltem, mikor kimentem. de nem hiszem hogy ez probléma. sok helyen már gagyognak is néhány szót magyarul. szerintem nem lesz gond. az igaz, hogy kevesen beszélik az angolt. mert meg vannak elégedve a saját nyelvükkel, de nem lesznek ellenségesek. meg aztán mire mennél, ha megtanulnál néhány szót olaszul. ha elkezdenek, mert elkezdenek beszélni, a kezük is jár, de nem nagyon értenéd. persze nem tudom mennyire merülsz bele a dolgokba. de a jelbeszédükből érteni fogod őket. miért kérdeznéd őket különben?
Előzmény: Selket (708)
Selket Creative Commons License 2004.05.13 0 0 710
Ezer bocs, fogalmam sincs, hogyan tudtam még egyszer elküldeni ugyanazt. :-(
A nagy öröm tehette. :-)
Előzmény: Selket (709)
Selket Creative Commons License 2004.05.13 0 0 709
Krisztike, megtaláltam a honlapjukat. :-)
http://www.pasticceriamondi.com/
Az igaz, hogy még üres, de már látom a lelki szemeimmel. :-)))
Előzmény: henike7 (696)
Selket Creative Commons License 2004.05.13 0 0 708
:-)))

Más. Valaki azt mondta, hogy Rómában utálják, ha valaki nem beszél olaszul. Igaz ez? Az addig rendben, hogy megtanulok néhány szót, de olaszul ettől még nem tudok. :-(

Előzmény: henike7 (707)
henike7 Creative Commons License 2004.05.13 0 0 707
hogyan csatlakozhatnék? nem hiszem, hogy még van jegy a repcsire. de ha idegenvezető barátosném pont akkor megy egy csoporttal, számíthatsz rám, elkalauzollak. de jóóóóóóó is lenne, bárcsak...
Előzmény: Selket (706)
Selket Creative Commons License 2004.05.13 0 0 706
Ahamm, utcára és névre kerestem. De ez is egy nagyon klassz lelőhely, véletlenül akadtam rá:
http://www.timeout.com/rome/bars/11.html

Hát igen, ez a lógós nap már meglehetősen feszített lesz. De így is jó. :-)

Gyere! Én biztosan örülnék, ha lenne velünk olyan valaki is, akinek Róma már a sejtjeiben van. :-)

Előzmény: henike7 (705)
henike7 Creative Commons License 2004.05.13 0 0 705
nagyon ügyes vagy. éppen kialakítás-átalakítás alatt van, de erről van szó. rákerestél?
van ott egy másik isteni cukrászda, csak egy kicsit kell továbbmenni azon az úton, és ott meg főzött fagyit adnak. neve: il muretto.
annak meg tetszik a külalakja. meg a fagyija. oda is nézz át. haha, ha lesz ennyi időd a lógos napon. különben jó boltok vannak arrafelé. van egy szép templom, és a stadium, ami szintén megtekintésre méltó. jaj, de mennék én is.
Előzmény: Selket (704)
Selket Creative Commons License 2004.05.13 0 0 704
Krisztike, megtaláltam a honlapjukat. :-)
http://www.pasticceriamondi.com/
Az igaz, hogy még üres, de már látom a lelki szemeimmel. :-)))
Előzmény: henike7 (696)
Supernovablaster Creative Commons License 2004.05.13 0 0 703
(dolgozom éppen ezerrel, mingyá írok)
Előzmény: henike7 (702)
henike7 Creative Commons License 2004.05.13 0 0 702
sorry, hogy csak én írok, de TR rómában van, szerencsés, és nem tudom mikor jön vissza, pedig találkoznom kell vele. a többiek meg... nem tudom, pedig várom az élménybeszámolókat. de sehol senki. mi szaporítjuk a hozzászólásokat. hátha feltűnik TR nemsoká.
Előzmény: Selket (701)
Selket Creative Commons License 2004.05.13 0 0 701
A-haaaaaaaaa, akkor már azt is tudom, hogy inkább estefelé érdemes arra menni! Imádom ezt a topicot. :-) De hova tűnt a gazdája? TR, lécci gyere! Meg a többiek is. :-)
Előzmény: henike7 (700)
henike7 Creative Commons License 2004.05.13 0 0 700
örülök, ha kimentek. az egy olyan jó hely. és mivel ti június végén mentek, még azt is hozzáfűzném, hogy ott a híd azon oldalán, ahol a buszról leszállsz van egy kis bodega, ami napközben össze van csukva, azonban este kinyitja ablakét, kipakol, székeket, asztalokat, egy isteni bárt, zenét, és amennyi ember oda összejön, talán a legjobb helyként tartják számon nyáron rómában, ha szerencsétek van a roma estate program is megkezdődik addigra. hogy azon mi minden van, ezernyi program, több helyszín, stb. imádnivaló, szóval hajrá. visszaolvastam a fórumot, te vagy az, aki a wizzair második napján már repül is. irigylésre méltó. én irigyellek is.

supernovablasternek: kriszti talán én vagyok, tehát a kérdés nekem szólt, és én meg is válaszoltam. viszont tettem fel neked kérdést, szeretném a választ olvasgatni. az jól jöhet esetlegesen rómába utazó embertársainknak is. nos?

Előzmény: Selket (699)
Selket Creative Commons License 2004.05.13 0 0 699
Ez annyira jól hangzik, hogy a lődörgős napomba beiktatom. És akkor már nem is lesz céltalan az a nap. :-) Köszi!
Előzmény: henike7 (696)
henike7 Creative Commons License 2004.05.13 0 0 698
na, elég volt. inkább azt mondd meg ti mit preferáltok a városból? nem konkrétam épületekre gondolok, itt bármit el lehet mondani. mi tetszik rómában? a napsütés? az emberek? a nevetés? a zajok? az autók? a motorok?
én nem tudnám egyszerűen leírni, hogy mi is tetszik istenigazándiból a városban. de azért meghallgatnám, hogy más hátha tud a témában nyilatkozni. nos?
Előzmény: Supernovablaster (697)
Supernovablaster Creative Commons License 2004.05.13 0 0 697
Így van. Jól látod.

A profiterol ott a legfinomabb, ahol akarod.
(viszont ha merészelsz máshol enni, mint amit ajánlunk, a RÓMA KOMMANDÓ megtalál!)

Előzmény: Selket (695)
henike7 Creative Commons License 2004.05.13 0 0 696
jajaj, ez jó kérdés. én megmondom, melyik a cukrászda, amit preferálok, bár ha rendszeresen jársz ide, akkor ezt már hallottad tőlem, szóval ez nem a belvárosban van, hanem kicsit utazgatni kell. de mivel is? ejha, gondban vagyok, hiszen én állandóan gyalogoltam, pedig a stadio olimpiconál laktam, sőt, még onnan is túl, szóval azt hiszem a legjobb a risorgimentoról kimenni a 32es busszal a ponte milvioig, ott leszállsz, átmész a téren, jobbra srég menni, a via flaminián van egy cukrászda, szerintem a legjobb, és minden római ismeri, és elismeri, neve: mondi, ha mondod a nevet, megmutatják hol van, de az utca jobb oldalán, bár bénán van kitéve a neve, én először túl is mentem rajta. szóval a mondi, ahova a filmvilág hírességei mennek, a legnagyobb fagyiválasztékkal, és a legcsodálatosabb édességekkel várja a vendégeket. ilyen fagyikat nem is láttam sehol máshol. nem is tudtam sosem választani. és itt olyan csokicsodák, és torták, és sütik és mindenek vannak, hogy ott tátottam folyton a számat. ezt ne hagyjátok ki. szerintem. a híd egyébként a legrégebbi híd a városban, tehát ez is érdekes látnivaló. a belvárosban: esetleg a navonán, van egy olyan, hogy ai tre valami, a templom mellett jobbra, én oda jártam, de ott mindegyik jó hely lehet, de személy szerint én kimennék a milvióra.
Előzmény: Selket (695)
Selket Creative Commons License 2004.05.13 0 0 695
Most akkor bármit kérdezünk, az lesz a válasz, hogy menj, ahova akarsz, meg csinálj, amit akarsz? Ugyen nem? :-)))

Kriszti, hol a legfinomabb a profiterol (ha jól írom)?

Előzmény: Supernovablaster (692)
Supernovablaster Creative Commons License 2004.05.13 0 0 694
Roma o morte!
Előzmény: henike7 (693)
henike7 Creative Commons License 2004.05.13 0 0 693
nincs harag. tényleg, nem veszem magamra. ok?
szóval róma!!!
Előzmény: Supernovablaster (692)
Supernovablaster Creative Commons License 2004.05.13 0 0 692
Azt akartam mondani, amit te, hogy mindenki menjen ahova akar, csináljon, amit akar, mert attól lesz neki jó. Egyébként ne vedd már magadra, én nem vitatkozom veled, csak a véleményemet fűztem hozzá. Én drága szállásra mentem, mert nekem így volt jó, nem akartam se bolhapiacra menni, se kocsit bérelni, se kolostorban lakni, másnak viszont ez számít, szíve joga.
Előzmény: henike7 (691)
henike7 Creative Commons License 2004.05.13 0 0 691
nem értem a párhuzamot. sokáig gondolkodtam rajta, hogy mit akartál mondani ezzel. de remélem nem arról szól most a dolog, hogy egymást kiosztogatjuk. szerintem attól, hogy 100euros szálláson laksz, igaz a termini környékén, nem lesz nagy élvezetben részed. hisz tömegközlekedés van, szóval nincs összefüggés. de aki megengedheti magának, és igényli az ilyet, az oda megy. ezt nem dönthetjük el mi.
és nem akarok senkit megbántani, nem ezzel a szándékkal szóltam a témához hozzá. mintha elmérgesedett volna. na sedaj! ez a fórum rómáról szól. akkor szóljon arról.
Előzmény: Supernovablaster (689)
Selket Creative Commons License 2004.05.13 0 0 690
Nnnna, a vége az lesz, itthon maradok. Inkább, mint idegszanatórium. :-)))
Előzmény: Supernovablaster (689)
Supernovablaster Creative Commons License 2004.05.13 0 0 689
Igen, szerettem volna hozzátenni, hogy mindenkinek más preferenciái vannak, engem például nem villanyoznak fel a bolhapiacok.

Másrészt ha kimész, és az a célod, hogy a Trastevere egyik hangulatos kis vendéglőjében egyél-igyál, akkor számodra semmi értelme nem lesz annak az érvnek, hogy valami lakótelepi környéken a külvárosban ötödannyiért kajálhattál volna. Mert elsősorban nem a biológiai szükségleteid kielégítése céljából mész oda, és azért hajlandó vagy fizetni is. Konkrétan erre akartad költeni a pénzt, nem másra. Ha olcsóbb helyen ettél volna, és megmarad a pénzed, világéletedben sajnáltad volna, hogy nem ettél a Trasteverén, letört és depressziós lettél volna, katasztrófának érezted volna az életed, és végül idegszanatóriumban kötöttél volna ki. :o)

Előzmény: henike7 (688)
henike7 Creative Commons License 2004.05.13 0 0 688
na ez a boros téma igaz, azt nem szabad kihagyni. hiszen az olasz konyha szerves része a borozgatás is.
aztán meg mindenki a saját igényei szerint választ szállodát. egyszer mi megszálltunk a termini mellett a hotel marsalában, nagyon olcsó volt, nem egy luxuszálló, de jó helyen, és kényelmes ágyakkal. de az amolyan gyalogos turistáknak van. ez még az első kiutazásom idején volt, a gimnáziumi időkből, és most, hogy kinn éltem elmentem megnézni, ott van-e még, és ott volt. megmondom hol: a terminin jobbra kimenni, és ahol a nemzetközi buszmegálló van, abban az utcában található a szálló.
jó volt látni. mikor ott voltunk, éppen felújítás alatt állt, azóta egész jó lett. a szent istván ház gyönyörű, hisz az egy kastély vagy mi volt, a baja, hogy kinn van, viszont ennek az előnye, hogy jól kipiheni magát az ember.
az eur-os apácaház, az meg tiszta koli, közös fürdő van, de wc a folyosó végén csak, viszont könnyen megközelíthető, tiszta, csendes.
ki mit preferál. hiába engedhetnék meg magamnak drágább szállót én is, azért csak maardnék az olcsónál. kicsit káin vagyok. akkor már inkább a pénzből a trastverén bolyonganék, a bolhapiacon. és bevásárolnék. de ez én vagyok
Előzmény: Supernovablaster (687)
Supernovablaster Creative Commons License 2004.05.12 0 0 687
Szerintem a történelmi városrészben pont hogy sétálni kell. A csavargásnak is külön hangulata van. Ha meg kint hagyom valahol a külvárosban a kocsit, akkor meg ugyanott vagyok időben. Arról nem is szólva, hogy hogyan tudtam volna bort inni a vacsorához minden este, ha utána még vezetek is?
Előzmény: csipcsa (683)
Supernovablaster Creative Commons License 2004.05.12 0 0 686
Nem bántottál meg, dehogy is, csak megvilágítottam azok helyzetét, akik nem diákok, emiatt sokkal szűkreszabottabb a szabadidejük.
Előzmény: henike7 (684)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!