Keresés

Részletes keresés

endru Creative Commons License 2002.07.24 0 0 294
ensingmosing
Most semmi esetre sem szabad megbolygatni, csak a lombhullás utántól a tavaszi rügyfakadásig. Ezért amikor a leandert leteszed teleltetni akkor válaszd szét. Ha 10 foknál hidegebb helyre teszed, úgy maradhat koratavaszig.
Elképzelhető fűz bonsai, nem gyakori, mert a teleltetéssel problémák vannak. De volt már nagyon szép fa a kiállitásokon. Semmit nem szabad kihagyni, örömöd lesz ha sikerül, ha nem akkor áthúzod azt az oldalt a Tomlinsonban. Tavasszal kell majd visszavágni, most hadd erősődjön.
Előzmény: ensingmosing (291)
endru Creative Commons License 2002.07.24 0 0 293
Töbnyire 17-töl 19.ig vagyunk, de ha belemelegszünk a témába és nem dobnak ki akkor egy kicsit tovább,
A 25.-i foglalkozás a szokásostól eltérően A a Hegedűs Gyula u.35B-ben lesz
andrás
Előzmény: karesz4 (292)
karesz4 Creative Commons License 2002.07.23 0 0 292
Üdv!

Endru!

25-én meddig lesztek ott?

Karesz

Előzmény: endru (281)
ensingmosing Creative Commons License 2002.07.21 0 0 291
Sziasztok!

Néhány hónapja arra letem figyelmes, hogy valami gaz felütötte a fejét a kis leanderem cserepében. Nem törődtem vele hisz végülis elég szép gaz volt. :-) Aztán csak néhány hete vettem észre, hogy ez egyre kezd hasonlítani a fűzfához. Összehasonlítottam, és tényleg az. Egész szépen és gyorsan nő, már vagy 40 centis. Kérdésem, mit csináljak vele? Vegyem ki, és ültessem a kertbe, vagy majd valami időpontkor? Csak mert télire biztos nem maradhat a leander cserépben. Vagy igen? Könnyen lehet belőle bonsait csinálni? (csak mert a Tomlinson szerint lehet. Vagy ezt is csak az angliai éghajlat szerint?) Mik az első lépések? Bocs, ha kicsit tömény vagyok.
Na ha még eszembe jut valami, akkor írok, de kegyetlenül.
AVEIK
Üdv. Ensingmosing!

k2 Creative Commons License 2002.07.11 0 0 290
Kösz szépen! Leírom,hogy mire haladok mindkét témában.
Üdv
Vezso
Előzmény: endru (289)
endru Creative Commons License 2002.07.10 0 0 289
K2
Miskolci Bonsai Klub.
Elnők Rácz János
3532 Miskolc, Torontál u.6
tel:46/374-435
Irj a fejleményekről!
Elöször el kell döntened milyen stilusura akarod nevelni. A fikusz hajtásokat kb. 8-10 leveles korban vágd vissza úgy, hogy három levél maradjon. A drótozást is idejében kell megkezdeni, de 3 hónapnál tovább nem maradhat rajta a drót, mert bevág a kéregbe. Csak szigetelt huzalt használj a sérülések megelőzése érdekében.
A hibiszkuszt hagyhatod nőni és majd tavasszal vágd vissza nagyon keményen. Drótozásával nem érdemes foglalkozni (egyelőre) mert a hajások nagyon törékenyek és többnyire nem is maradnak meg a kivánt alakban. A metszéssel alakithatod.
Előzmény: k2 (285)
mkiss Creative Commons License 2002.07.09 0 0 288
Tényleg inkább fa, de azért annál lényegesen kisebb.
A http://www.j-bonsai.com/gardenbonsai.html címen 5e USD körüli áron kaphatók 60-80 éves darabok.
Az érdekelne, hogy ilyesmivel van-e valakinek tapasztalata. Irodalmat talán találok róla (remélem nem csak japán nyelvűt:-)).
Előzmény: karesz4 (287)
karesz4 Creative Commons License 2002.07.09 0 0 287
Üdv!

Na azt már fának hívják...:-)))))

Karesz

Előzmény: mkiss (286)
mkiss Creative Commons License 2002.07.09 0 0 286
Sziasztok!

Van valakinek tapasztalata kerti (2-3m magas) bonsai-okkal?

k2 Creative Commons License 2002.07.08 0 0 285
Sziasztok!
Kösz, hogy utána nézel a miskolciaknak. :)
Kérdés:
Nem rég ültettem, egy hibiszkuszt és egy csüngőágú fikuszt és elég szépen megfogantak, és új ágakat hoznak minden magasságban. Szeretnék belőlük bonszájt csinálni, tudnátok nekem tanácsot adni, hogy mikor mit tegyek, hogy sikerrel járjak?
Gondolom egy metszéssel kellene kezdenem, de nem tudom, hogy mikor és mennyire lehetek drasztikus.
Üdv
Vezso
Előzmény: endru (282)
karesz4 Creative Commons License 2002.07.08 0 0 284
Üdv!

Endru!

Köszi ismét válaszokat! 25-én valószinűleg dolgozom sajna...:-((((( Azt hittem olajfa,, amit hoztam az Adriáról, de amikor az Oázisban láttam egy ugyanolyat, akkor kiderült, hogy nem az, hanem .... szóval nem tudom... :-(((

Egyelőre a vízben álló növények nagy része élő, "friss" bár vannak olyanok fajták, amelyek menthetetlenül elszáradtak. :-( A többin viszont mintha megjelentek volna fehér pontocskák... :-))

üdv:

karesz

Előzmény: endru (281)
endru Creative Commons License 2002.07.07 0 0 283
Kedves Nagypárna
Már nem egyszer leirtam, hogyan kell dugványozni. A honlapomon megtalálod az egyszerű szobai módját. A vizben való gyökereztetés főleg trópusi, szubtrópusi, mediterrán növényeknél és lágyszárúaknál szokott sikeres lenni. A vizben nem kap elegendő oxigént a gyökérkezdemény és rothadásnak indul.
szia
Előzmény: nagyparna (279)
endru Creative Commons License 2002.07.07 0 0 282
Miskolc az a nagyon kevés városok egyike ahol van bonsai klub. Meg próbálom neked megkeresni a telefonszámukat, remélem egy héten belül megirom. Én kértem tőlük a programjukat, hogy feltegyem a honlapomra, de nem kaptam meg. Ha majd megtalálod őket akkor kérlek segits. Addig is olvasd a honlapomat. www.extra.hu/bonszaj/index.html
Előzmény: k2 (278)
endru Creative Commons License 2002.07.07 0 0 281
Karesz.
A mi egyesületünkbe behozhatod a fádat, július 25-én a XIII. Hegedűs Gyula u. 35-be. (Az eredeti helyünk, az iskola zárva). Tábla lesz az ajtón a hatszögletű emblémánkkal. 17 órakor kezdünk, de fél órával előbb már lesz ott valaki.
Meg kell kisérelni minden növényből bonsait csinálni. Néhány év alatt különleges és szép kis fácskákat lehet nevelni. Azt is ki kell kisérletezni egy nem "szokásos" fánál, hogyan kell teleltetni, de az hogy Adriai az már támpontot ad.
A hozott dugványaid gyökeresednek? Látsik valami a szárán, Esetleg világos pontokat? Vigyázz ne rothadjon, ezért szagolgasd a vizet, cseréld ha kell. Ne érje fény a leendő gyökereket mert neki sötét kell no és ha sok fényt kap akkor algásodik, ami nem kedvez a gyökeresedésnek.
Előzmény: karesz4 (277)
k2 Creative Commons License 2002.07.05 0 0 280
Hello!
A gyokereztetesrol hibiszkusszal es csüngőágú fikusszal van tapasztalatom, ha mar fas, a szara, akkor kicsit nehezebben kezd el gyokerezni, a fikusz elegge jol birja, de a hibiszkusznak a levelei kissé megfonnyadnak, tudom, hogy ez nem a legjobb szo rá, de ugy nez ki, mintha kevesebb lenne benne a nedvesség és néhány levél el is szárad és lepereg, de az nem baj. Én jó sokáig szoktam a vízben tartani, hogy a szár vízben levő része teljesen fehér legyen.
Amikor elültetem, akkor úgy egy hónapig fóliasátrat csinálok fölé, úgy, hogy ne nagyon érjen hozzá a fóliához, mert ott elrothadhat a levél, esetleg a hajtás, szóval a teteje semmiképp ne érjen hozzá, héhány levelet kibír.
Arra kell vigyázni, hogy nehogy túlöntözd, mert a fólia miatt nem tud elpárologni a nedvesség, olyan mint egy zárt rendszer. Ja és nem szereti az erős napfényt.
Vezso
Bocs a túlbuzgásért.
Előzmény: nagyparna (279)
nagyparna Creative Commons License 2002.07.05 0 0 279
Hi,

A dugvany project befulladni latszik. Kiszaradnak a lemetszett dugvanyok, pedig dereksan vizben allnak.
Okat tudja valaki? Vagy, hogy hogyan lehet elkerulni?

Koszi

k2 Creative Commons License 2002.07.04 0 0 278
Sziasztok!
Még teljesen kezdo sem vagyok, csak tapogatozom. Szeretem a növényeimet és szeretek velük babrálni, és tetszenek a kis fák is. Talán ez is tetszeni fog, ha belekezdek, vettem egy kis könyvet, de ahogy olvasgatom a forumot rá kell jönnöm, hogy jóformán semmi sincs benne, ami tényleg praktikus lenne.
Miskolcon tud valaki olyan boltot, tarsaságot, baráti kört, akik ilyennel foglalkoznak?
Üdv
Vezso
karesz4 Creative Commons License 2002.07.04 0 0 277
Üdv!

Endru!

Köszi szépen a tanácsokat. Bár csak a vásárlás után tudtam már elolvasni, mert aznap délután megvettem a bonsait, de eszerint legalább tényleg nem tájékoztattak félre. :-)))

Kérdéseim azonban továbbra is vannak.
Szép nagy fám, de nem igazán kerek a lombja. Gyaníthatóan elég régóta állt az Oázisban, ezért mindefelé hosszú, friss hajtások állnak ki a lombkoronából. Ezekkel mi a teendő? Mikor és hol lesz a közeljövőben olyan alkalom, ahol akár Neked, akár más szakértőnek meg tudom mutatni a fát és tanácsokat tudok kérni?

Más:
az Adriáról hoztam jó néhány friss hajtást különféle mediterrán cserjékről és fákról. Ezek azóta vízben állnak. Lehet ezekből valahogy bonsait nevelni?

üdv:

Karesz

Előzmény: endru (275)
endru Creative Commons License 2002.07.02 0 0 276
Ezt a szaporitási módot dugványozásnak nevezik és a honlapomon egy házi módszert ajánlok azoknak kinek nincs üvegházuk. Még igy sem biztos a megeredés de bátran csináld. Amit ott leirtam az biztosabban működik mintha vizbe tennéd. Mivel igy csak sok év múlva lesz szép vastag törzsű fád, könnyen beszerezhető és olcsó növényekkel nem nagyon érdemes foglalkozni. Én nem dobom ki azt amit levágtam, emiatt néha nem győzöm elajándékozni a dugványokat. Nálunk a klubban szokássá vált, hogy ha valakinek érdekes fából szaporulata van az behozza másoknak. Most 15 Crassulám van mert csináltam egy C. bonsait (igaz ez nem igazi bonsai, ugy mondják, hogy álbonsai) és minden levágott hajtás megeredt. Minél fiatalabb fáról szeded a hajtást annál könnyebben ered, tűlevelüek jó része csak aug-szept.ben gyökeresedeik de van ami még kertészetben sem ered meg, ezért ott oltással szaporitják.
Előzmény: nagyparna (273)
endru Creative Commons License 2002.07.02 0 0 275

Karesz
már leirtam ezt a levelet, de megszakadt az az átkozott Matáv vonal, igy megismétlem, de ezáltal lehet, hogy kétszer fogod látni.
A fikusz azon kevés faj közé tartozik amely télen-nyáron szobában tartható. Csak a kimondottan sötét és túlfűtött lakásokban senyved. A honlapomon (www.extra.hu/bonszaj/index.html a „növényismertetésnél megtalálod. Azért a lényeg:
Ne tedd ki a tűző napra.
Ne legyen huzatban. Egy téli szellőzés tönkre teheti.
Ne száradjon nagyon ki a földje, kis szikkadást elbir, de semmiképpen ne lucsogjon a viztől. Kb.15 C alatt huzamosabb ideig nem ajánlatos tartani, kisebb fagyot SEM bir el.

Előzmény: karesz4 (274)
karesz4 Creative Commons License 2002.07.02 0 0 274
Üdv!

S.O.S. választ várok!

Az Oázisban árulnak 5 ezerét Bonsait (ficus) és azt állította az eladó, hogy ez a fajta bírja a téli fűtött szobát is! Igaz ez?

Karesz

nagyparna Creative Commons License 2002.07.02 0 0 273
Szepen novoget a diofam, majd meglatjuk mi lesz belole, addig is koszonom mindenkinek a tanacsot.
Mas. Kaptam egy konyvet bonsaiokrol, es abban van egy-ket mondat a szaporitasukrol. Ott azt irjak, hogy a igazi bonsaiosok, nem dobjak ki a nyesedeket, hanem kigyokereztetik, abbol ujabb bonsaiokat nevelve. Ez mukodik rendes fakkal is? Odamegyek a sarki fahoz, levagom az egyik zoldhajtasat, vizbe teszem es megvarom, hogy gyoreket eresszen?

Koszi

endru Creative Commons License 2002.06.24 0 0 272
Nagyparna.
Ha nem tudnak lebeszélni a diófa bonsairól akkor azért vigyázz ne nőljön nagyon magasra mert akkor az alsó ágak elszáradhatnak. Most irom meg azt is, mert később biztos elfelejtem (30 sec alatt el tudok felejteni valamit) koratavasszal ásd ki a diófádat, ássál be a földbe 20-30 cm mélyre egy műanyag vagy palalemezt, majd fölé ültesd vissza a diódat. Evvel azt éred el, hogy a gyökerek nem tudnak mélyre lehatolni. Ha nem teszed peches esetben több méter mélyre is lehetolhat.

Topgun
Tápoldatra ajánlom használj káliumban gazdag tápanyagot, de ne trágyázd túl mert a serissa azt nem szereti. Ez serkenti a virágzást.
Azért ajánlottam neked a murrayámat mert máshol nagyon ritkán kapni. Ha vastagabbat akarsz mint ami nekem van akkor a külföldi üzleteket ajánlom. Irj nekik, és ha van menj ki érte.
Szlovákia: Nitra, bonsai shop
Németország: Heidelberg Bonsai Centrum.
Ausztria: Seeboden, Japan Bonsai
A neten is találsz több cimet, árakkal.

somap Creative Commons License 2002.06.24 0 0 271
Szia111!

A fák már csak ilyenek. Vagyis akkor virágoznak amikor akarnak. Egy kis varázslattal, (trágyázás, klímaváltoztatás) lehet őket serkenteni, de nem mindig érdemes. Ha hajt a fád akkor legyél büszke magadra és örülj, mert ez azt jelenti, hogy jó helyen van a fa. Az a gondozás amit épp csinálsz szinten megfelelő. Ne nagyon változtass, mert az kárt is okozhat a fádban. A jó gondozást virágokkal fogja meghálálni, csak ki kell várnod.
"Szép bonsai" néven én két könyvet ismerek. Az egyik egy zöld borítós kb 1 cm vastag. A másik egy fehér borítós könyv és vékonyabb. Az zöldben vannak "álbonsaik". Ott van muskátli bonsai formára metszve.
Fuchia is jó lehet szobabonsainak. Ha már Azaleát nem találtál.
A következő nagykereskedelmi bonsai eresztés úgy november felé lesz, mert a kereskedők karácsonyra készülnek.
Üdv

Somap

u.i.: az elkövetkező napokban lesz egy kis gond a mailemmel. Majd írok! Addig is SZIASZTOK Bonsaisok!

u.i.: kidobott Atlasz cédrusból mentett már meg valaki bonsainak? Nekem azt mondták valami gombája lehet, de szerintem csak atkás. Most egy zsáknyi földben figyel a növény. Jól visszavágtam és minden szerrel amim csak volt lepermeteztem gomba, atka, tetü, lisztharmat és egyebek ellen. Ha tud valaki tanácsot adni előre is köszi!

Előzmény: TopGun111 (270)
TopGun111 Creative Commons License 2002.06.24 0 0 270
Szia Somap!
Sajnos a Serissam semmilyen hajlandosagot nem mutat a viragzasra! sorban hozza az uj hajtasokat, de sehol egy bimbo :(( Nem tudom miert van,de szinte kiemelkedik a talkabol mar! Beszereztem az Altalad emlitett szep bonsai cimu konyvet, de abban csak "hazai" fakrol esik szo, viszont sehol nem talaltam benne amit Te mondtal a muskatlit bonsainak alakitva. Bejartam az altalam ismert osszes kerteszetet, de sehol nem talalok egyetlen viragot is hozo bonsait :( a Serissa kivetelevel! Sehol egy Sagerecia, egy Murraya, vagy valami hasonlo! :(( Pedig annyira szeretnek meg egy viragzo szobabonsait. :((
TopGun111
endru Creative Commons License 2002.06.19 0 0 269
szia Nagyparna.
Figyeld mit irt Somap.
Ha kezdő vagy akkor ne dióval vagy vadgesztenyével indulj. Ne cingár hurkapálca vékony fát kezdj alakitani mert nagyon sok év kell mire szép fád lesz. Olvasd a honlapomat www.extra.hu/bonszaj/index.html
A kertekben gyakran van madárbirs, tűztövis, tiszafa, fagyal, buxus, hirtelen ezek jutottak eszembe, ilyennel érdemes kezdeni. Viszont csak kora tavasszal illik kiásni.
irj, válaszolunk
Előzmény: nagyparna (267)
somap Creative Commons License 2002.06.18 0 0 268
Szia Nagyparna!

A kérdéseid miatt nem legyen kisebbségi komplexusod. Szinte minden fából "lehet" bonsait csinálni. Lényeg, hogy viszonylag kisméretű levelei legyenek és esztétikus, látványos kérge. Ezeket azért fontos szemelött tartani, hogy a fakompozició esztétikus, arányos legyen. A dióból is lehet bonsait csinálni, de annak viszonylag nagy méretűnek kell lennie, mert a dió nagylevelű fajta és nem hallottam még a szakirodalomban a levelének "törpítési" technikájáról. Létezik "trükk" tölgy, szillevél vagy fenyőtű rövidítésre, de dióra még nem hallottam. Láttam egy bonsais embert aki a gesztenye leveleinek törpítésével próbálkozott, de nem volt túl sikeres.
A gyümölcsfák közül a körte, alma, megy az ami népszerű.
Arra is érdemes figyelni, amikor kiásod a kisfát ne legyen karógyökere. Ha ilyen fát ásol ki két dolgot tehetsz. Vagy visszaásod vagy évekig csak a gyökérrendszer kialakításával foglalkozol vagy kialakítod a lapos, elterülő gyökérrendszert. Ez hosszú és sokszor sikertelen vállalkozás.
Sok sikert és jó bonsaialakítást.

Somap

Előzmény: nagyparna (267)
nagyparna Creative Commons License 2002.06.18 0 0 267
Hello,

Lama kerdes, lama embertol (ertsd: meg soha nem foglalkozott bonsai-al).
Barmilyen fabol lehet bonsait csinalni?
Pl kis pici a foldbol alig kinott diofabol is?
Vagy csak specialis fakbol lesz bonsai?

Es ha lehet, hogyan kell hozzafogni?

Koszi elore is....

somap Creative Commons License 2002.06.17 0 0 266
Üdv 111!

A tálka szélén vizkő van. Az esztétikai romboláson kívül semmi haszna nincs. Sem nem árt ellenben abszolút nem javítja az összképet.
A serissánál - mivel "'örökzöld" - folyamatos a lombváltás. Szinte mindig lesz pár sárguló levél.
Amit keresel van olyasmi is kertészetekben vagyis "vastag" törzs és dús lombozat. Csak nem sűrűn, mert a bonsaibarátok még nem jelentenek olyan vásárlóerőt a kereskedőknél amire érdemes rámozdulni. Ha kicsit "alább"adod a várakozást és belemész a kb 1 cm törzsátmérőbe és a lomvozatot visszavágod, drótozod előbb jutsz a kívánt fához!
Ahogy Endrú mondta nincs nagy választék. Van még egy bolt (ha be nem zárt) Budán a Bécsi út környékén. Ott ausztriából hozott fákat árultak. Pontos címet sajnos nem tudok.

Somap

Előzmény: TopGun111 (264)
endru Creative Commons License 2002.06.14 0 0 265
Karesz4
olvastam az üzeneted csak nem tudok mit válaszolni. Magyar hazánkban sajna nincs olyan, hogy bemegyek a boltba és kiválasztom azt a fát ami tetszik és amihez még pénzem van. Végig kell járni (telefonálni) azokat a helyeket amiket én és kedves társaim megtaláltak. Ismétlésül néhány hely: Oázis Kertészeti kft. (Kőbányai úti és
Meddőhányó úti telep). "Fási" virágüzlet III. Lajos u.37. Obi barkácsárúház.
Voltam Szlovákiában, Nyitrán, ami nem egy nagy város, de olyan bonszaj boltja van hogy (legalább is amikor ott voltam) országunkban összesen nincs annyi választék mint amennyi ott volt. Persze akkor egy bonsai kiállitást tartottak, ezért kiváncsi vagyok, hogy hétköznap mijük van.
Előzmény: karesz4 (261)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!