Keresés

Részletes keresés

Ginger75 Creative Commons License 2004.05.17 0 0 732
Sziasztok!

Vasárnap utazom és lenne pár kérdésem, amire ha tudtok válaszolni, azt nagyon megköszönném.
1. Fiumicino-ról a Terminibe az olcsóbb vonattal szeretnék eljutni (amelyik több helyen is megáll útközben), de ezt hogyan tudom elmagyarázni a jegypénztárban? Mi ennek a járatnak a neve? A jegyet a vonaton kell érvényesíteni?
2. Ugye a Termini-reptér vonatra nem érvényes a "sima" menetjegy, vagy a hetijegy?
3. Minden tömegközlekedési járműre azonos vonaljegyet (hogy hívják ezt olaszul?) kell vásárolni? Vagy külön van metro, villamos, stb. jegy? Ezeket a járművön is meg lehet venni?
4. Szeretnék elmenni a tengerpartra. Milyen tömegközlekedési eszközt javasoltok? Erre jó a vonaljegy?
5. Szeretnék egy bolhapiacot meglátogatni. Jó a Milvio hd túloldalán lévő, vagy másikat keressek fel?

Előre is köszi! Ginger

kanCa Creative Commons License 2004.05.17 0 0 731
Sziasztok!

Kérdésem kicsit banálisnak tűnhet elsőre, de ha belegondoltok, ez is egy fontos tényező!!

Tud-e valaki arról, hogy vannak-e nyilvános mosodák Rómában? Olaszországi körútunk felezési pontja ugyanis pontosan oda fog esni, és valahol ki kell majd mosnunk ruhácskáinkat. Hát ebben várom én a segítséget..

Csók

Sarastro nagymester Creative Commons License 2004.05.16 0 0 730
Jelenléted megnyugtató... Idôközben megnéztem az Ettore Scola filmet. Egy autóbusz (ha jól láttam: 280-as, van ilyen?) végigjárja az utvonalat, és ahol az emberek leszállnak, epizodfilmet látunk. Egy pillanatra felvillan még a Piramis is, és az utolsó komoly jelenet egy testaccio-beli leszbikus és gay-bárban játszódik. Nem Fellini, az biztos.
Előzmény: Törölt nick (728)
manojoe Creative Commons License 2004.05.16 0 0 729
Köszi a tippet, ha jól tudom, ösztöndíjas a csaj, tanári ajánlást meg szerintem biztos tud szerezni.
Hosteleknél érdemes próbálkoznia? Mennyi manapság egy youth hostel-szállás Rómában? Van valakinek valamilyen tapasztalata a római hostelekről?
Törölt nick Creative Commons License 2004.05.16 0 0 728
Itt vagyok, csak az amarcord@c3.hu az élő mailcímem, rossz volt a gépem, és a többi címem. Jövő szerda hajnaltól egy hétig ismét nem leszek gépnél(Szigliget).
Addig is: a Római Magyar Intézet olasz-, v. művtört. szakos egyetemistáknak, ha az egyetem ajánlja, és hónapokkal előbb kapcsolatba lép, (és ha van hely) - tudhat kedvezményes szállást. Egyébként kutatóknak, tanároknak, ösztöndíjasoknak.
Előzmény: manojoe (727)
manojoe Creative Commons License 2004.05.16 0 0 727
Kedves Róma-bolondok!
Egy jóbarátom oldarbordájának keresek megfizethető, diáklánynak való albérletet az örök városban, tudtok ilyenről?
Előre is köszönöm a segítséget.

Ps: az igaz, hogy a Római Magyar Intézet tud segíteni efféle ügyekben?

henike7 Creative Commons License 2004.05.14 0 0 726
na tessék.
nyilván ezért teremtett isten férfiakat és nőket, hogy ne hasonlítsanak egymásra, és hogy nehéz legyen megérteniük egymás hülyeségeit. én sem cipőboltba megyek, ha könyvet akarok venni.
más:
azt hallottátok, hogy rómában az általános iskolákban nem fogják a majom földreesését tanítani, mert azzal bezavarnák szegény gyerekeket, akik a hittanórán azt tanulják, hogy isten teremtette a földet és minden élőlényét? fel is vannak háborodva a tudósok.
jó, nem?
Előzmény: Supernovablaster (725)
Supernovablaster Creative Commons License 2004.05.14 0 0 725
és mindig sikerül megvenni azt, amiért elindulsz?

A célirányos vásárlás szerintem ilyen női szemmel aligha érthető férfidolog, szóval ha mondjuk könyvet akarok venni, és cipőt nem, akkor "csak szétnézni" nem megyek be útközben a cipőboltba. Ettől függetlenül nem feltétlenül sikerül könyvet vennem.
Persze az életem nem úgy néz ki, hogy ez minden esetben igaz, néha azért betérek egy-két üzletbe nem célirányosan is, de azért jóval ritkábban, mint például te (feltételezem).

Legközelebb, ha Rómában járok, azért majd betérek egy bolhapiacra a kedvetekért, persze szigorúan csak szociológiai tanulmány szinten.

Előzmény: henike7 (724)
henike7 Creative Commons License 2004.05.14 0 0 724
és mindig sikerül megvenni azt, amiért elindulsz? mert én ha úgy megyek vásárolni, hogy tudom mi kell, sosem jön össze. mindig azt veszek, ami éppen megtetszik. sajnos ez mindig elfordul. azaz mindig találok valamit.
szegény kriszti. na ezért nem alszom drága szállóban. hogy jusson pénz a holmikra.
:o)))
Előzmény: Supernovablaster (722)
henike7 Creative Commons License 2004.05.14 0 0 723
megnéztem, az utat is ismerem, a flaminióra elmész metróval, ott felszállsz a 2es villamosra, ha jól emlékszem, de ügyeljetek arra, hogy ne menjetek el a végállomásig a villamossal, mert akkor kanyaroghattok vissza. jó tanács, lesz egy stadionszerű a jobb oldalon, azon a szakaszon már nagyon egyenesen megy a villamos, aztán lesz egy majdnem 90 fokos kanyar balra, ott száljatok le. abban a megállóban és akkor ott a Milvio híd, átmentek, és az a tér lesz a tér, amiről beszéltem. pont a milvió hídon mentek át, a híd végén balra a kicsi bodega, amiről beszéltem. és onnan meg egyenes az út a mondihoz. az a piac egyébként nagyon jó, (bocs, már megint csak a piac, de én notórius piacozó vagyok, ott vettem egy halom bőrcsizmát 20euro/dbért, meg fain kis bőrcipőket. na, szóval ott a mondi, meg kicsit tovább az il muretto. ügyes vagy egyébként. de szálloda, meg térképügyben jó a www.libero.it is, ahol a jobb felső sarokban van a MAPPE felirat, rákattintasz, majd bírod, hogy róma (citta), és a cím(indirizzo) pedig amit akarsz, és kiadja a térképet, ott még azt is kiírja, hogy hol lehet enni, inni, aludni, utazni, stb. ugye:
dove dormire: hol aludjunk, dove mangiare: hol együnk, és ott felkínál mindegyiknál egy halom alternatívát, hogy trattoria: olcsó étterem, ristorante étterem, pasticceria: péksüteményes, mittudomain miket. nézz körül.
Előzmény: Selket (721)
Supernovablaster Creative Commons License 2004.05.14 0 0 722
"Ez rendben is van (én is :-)), éppen ezért nem értem, hogy miért nem "villanyoznak fel" a bolhapiacok, ahogy írod. Szerintem ritka jó tanulmányt lehetne belőlük készíteni. :-)"

Erre nehéz válaszolni, talán tipikus célirányos vásárló vagyok, nem tudom.

Előzmény: Selket (716)
Selket Creative Commons License 2004.05.14 0 0 721
Krisztike, bocsi, hogy ezzel zaklatlak, de nézd csak. :-)))

http://infopoint.atac.roma.it/printer.asp?ContextName=8e8cc51e-5a23-4d2e-9e947d7dbec4c5c1-40a47fb4&ResFindID=

(Kiindulási pont a mi szállodánk.) Na, már az utat is tudom Mondihoz.
Nem tudom, Ti hogy vagytok vele, de az Internet egy csoda. Hogy élhettem nélküle? :-)

Előzmény: henike7 (717)
henike7 Creative Commons License 2004.05.14 0 0 720
na, ennyire ismerem csak rómát ;o)))
sorry, a bangladeshiekről beszéltem.

most nekem sincs időm bogarászni. inkább visszakeresem az emailek között. a hétvégén persze.

jó humor

Előzmény: Supernovablaster (719)
Supernovablaster Creative Commons License 2004.05.14 0 0 719
Most, hogy mondod, előfordulhat, hogy én is Testaccionál olvastam az ominózus mondatot, nem is utikönyvben, ugyanis itt már olvasható az első öt fejezet, de most nincs kedvem átbogarászni.

A pakisztániak egy része bangladesi, az orrunk előtt kérdezte meg tőlük néhány olasz tinédzser a spanyol lépcsőnél.

Előzmény: henike7 (715)
Selket Creative Commons License 2004.05.14 0 0 718
Ugyanmár, miért bántottál volna meg? Sőt, igen hálás vagyok mindenért, amit csak írsz, a legkisebb info is segít. Tényleg hajrá! :-)))
Előzmény: henike7 (717)
henike7 Creative Commons License 2004.05.14 0 0 717
szívből örülök. nekem is nagyon tetszett Sb beszámolója, meg a humora is jó.

és nem akartalak megbántani azzal, hogy feltettem egy kérdést: mire is mennél egy pár olasz szóval.
nem árt az, meg aztán olyan szép nyelv. szóval hajrá.

Előzmény: Selket (716)
Selket Creative Commons License 2004.05.14 0 0 716
Habár SB nem használ vigyorikat (alias smiley), élvezem fanyar humorát. Ez a Mcdonald's, Zara igazán megnevettetett.
Eddig csak képeken láthattam a Viktor Emmánuelt, de azok alapján nekem is egy megalomániás brrr-nek tűnik. Aztán lehet, hogy a helyszínen már másképp látom.
Amire a legkíváncsibb vagyok, az nem is a turistalátványosságok sora (természetesen nem fogom kikerülni azokat), hanem a rómaiak, az életük, igen, a kiteregetett ruhák, az utcán játszó gyerekek, az idős bácsik az eldugott kis kávézókban, stb. Több helyen megfordultam már, de mindig az ilyen apró momentumok beszéltek a helyről.
SB, azt írod:
>Én az ilyen szociológiai tanulmányba illő momentumokra bukok.
Ez rendben is van (én is :-)), éppen ezért nem értem, hogy miért nem "villanyoznak fel" a bolhapiacok, ahogy írod. Szerintem ritka jó tanulmányt lehetne belőlük készíteni. :-)

Krisztike, én is nőnemű vagyok, általában jól elboldogulok az emberekkel, és nem igazán tartok attól, hogy nem tudom megértetni magam velük. Azt kérded:
>meg aztán mire mennél, ha megtanulnál néhány szót olaszul
Tulajdonképpen semmire, csak egy pici gesztus feléjük, és nekem sem árt. :-)
Miért kérdeztem az idegen nyelvet? Egy ismerősömet egy illetszerboltban nem szolgálták ki, mert csak angolul beszélt. De lehet, hogy ez egy szerencsétlen eset volt, egyáltalán nem tipikus.

Előzmény: Supernovablaster (713)
henike7 Creative Commons License 2004.05.14 0 0 715
hát ez tetszett, mármint ez a beszámoló. olyan jó ez a fórum. ez a mese is tetszett. annak idején, majd rákeresek a levelezésemben, barátosném, akivel együtt éltünk kinn rómában írt egy részletet (idézetet) arról, hogy a rómaiak örök gyerekek. nos ez egy szépen megfogalmazott mondat volt, majd ideírom egyszercsak (vagy csakegyszer) és beleszerettem a mondatba. majd ezután, sokkal, felfedeztem ezt a fórumot, olvasgattam, írtam néha én is, majd javasoltam ennek a barátnőmnek is, hogy nézzen be ide. ő is szétnézett, és hívott, hogy Testaccio rabjától ídézte annak idején a mondatot. mik vannak, nem? szerintem ez olyan fantasztikus. szóval a mi drága topicindítónk ilyenek ír, várom is a könyvét. még egy pár hónapot kell rá várni.

az, hogy az oalszok nem beszélnek más nyelveket, nem teljesen igaz, bár azt hiszem, ha olasz lennénk, lehet én sem akarnék. az a nyelv olyan csodálatos, ott mindenki jól érzi magát, mármint az olaszok, van munkájuk, perspektíva, fantasztikus élet, étel, stb, minek is tanulna nyelveket. aki oda ellátogat ecceris, szerintem beleszeret a nyelvbe és az országba, és megtanulja annyira a nyelvet, hogy kicsit elboldoguljon. én legalábbis így indítottam. kimentem egy hosszabb hétre, egy ismerőshöz, és mikor hazajöttem, azonnal beiratkoztam egy nyelvtanfolyamra. 3 igeidőt megtanultam, meg pár ezer szót, és kimentem. és nem beszélek, de megértenek. ezek bármit megértenek. azonban én találkoztam sok olyannak, aki nem csak egy nyelven beszélt. akik meg a nagy nevezetességek mellett vannak, mint az árusok, azok majdnem mind bevándorlók. szerintem még az olaszt sem beszélik. a san pietro in vincoli melletti pakisztánok azonban még magyarul is beszélnek, és én mindenkinek ajánlom, hogy ott vásároljon. nagyon sokat lehet alkudni, persze neki így is megvan a haszna, de nekünk jobb érzés, hogy akár 10 eurot is tudunk alkudni. vagy csak én vagyok ilyen.
szóval majd még írom, nekem mi tetszett. de várom a további hozzászólásokat is.

és a kapott emailre is válaszolok

Előzmény: Supernovablaster (713)
Supernovablaster Creative Commons License 2004.05.13 0 0 714
"Ugye nem gondoltad komolyan, hogy a belvárosban is csak kocsival közlekedem?!"

Mindenkinek lehetnek perverziói.

Előzmény: csipcsa (712)
Supernovablaster Creative Commons License 2004.05.13 0 0 713
Szóval legjobban a Mcdonald's tetszett meg a Zara shop a Via del Corson, valamint a Viktor Emmánuel emlékmű.

Na, jó, csak vicceltem. A Viktor Emmánuel nem is tetszett.

Na, tényleg, komolyan: leginkább a szűk kis macskaköves utcácskák tetszettek a régi házakkal, mint amilyenek a Trasteverén, a Piazza della Rotonda-Piazza Navona körzetében vagy a Campo dei Fiori környékén vannak. A Trastevere külön pontot kap az utcára kifeszített ruhaszárítókötelekért. Én az ilyen szociológiai tanulmányba illő momentumokra bukok.

Hazudnék, ha azt állítanám, hogy a tipikus turistalátványosságok monumentalitása nem fogott meg, mint pölö a Colosseum, a Forum Romanum vagy a Szent Péter székesegyház.

Egyébként kissé furcsa, hogy a helyiek a külföldiek által legfrekventáltabb helyeken se mindenhol beszélni idegen nyelv. Viszont ha beszélsz olaszul, azért nagyon hálásak.

Valamelyik utikönyvben azt olvastam, hogy a rómaiak örök gyerekek. Első nap a San Luigi dei Francesiben egy jól szituált öreg nénike imádkozott elmélyülten nem messze Caravaggio híres Szent Máté hármasától. Egy holland pár éppen pénzt dobott a kivilágító berendezésbe, a festmények fényárba borultak (na, ez azért túlzás), mire a nénike felpattant és a kezembe nyomott egy fényképezőgépet, bepózolt a képek elé, és közölte, hogy siessek, mert tilos vakuzni, és megláthatják. A meglepődéstől rezignáltam tettem, amit mondott. Aztán ájtatosan visszaült a helyére.
(nem, én nem beszélek olaszul, a barátnőm fordította le utólag, aki megrökönyödve nézte a jelenetet, mondjuk a gesztikulációból kitaláltam én is, mit akar)

Előzmény: henike7 (698)
csipcsa Creative Commons License 2004.05.13 0 0 712
Ugye nem gondoltad komolyan, hogy a belvárosban is csak kocsival közlekedem?!
De ha a szállásod a külvárosban van akkor ez a legpraktikusabb megolás.Csak rendelkezni kell egy kis helyismerettel, hogy hol és meddig lehet parkolni...
A bort persze én sem hagyom ki!Simán ihatsz ha vezetsz, ill. nem kell mindenhová kocsival menni!
Vannak jófej taxisok is...

Előzmény: Supernovablaster (687)
henike7 Creative Commons License 2004.05.13 0 0 711
nem tudom, ezek az olaszok olyan kedvesek. legalábbis nekem ez volt a tapasztalatom. de én lány vagyok, engem mindenhol segítettek. és én sem beszéltem, mikor kimentem. de nem hiszem hogy ez probléma. sok helyen már gagyognak is néhány szót magyarul. szerintem nem lesz gond. az igaz, hogy kevesen beszélik az angolt. mert meg vannak elégedve a saját nyelvükkel, de nem lesznek ellenségesek. meg aztán mire mennél, ha megtanulnál néhány szót olaszul. ha elkezdenek, mert elkezdenek beszélni, a kezük is jár, de nem nagyon értenéd. persze nem tudom mennyire merülsz bele a dolgokba. de a jelbeszédükből érteni fogod őket. miért kérdeznéd őket különben?
Előzmény: Selket (708)
Selket Creative Commons License 2004.05.13 0 0 710
Ezer bocs, fogalmam sincs, hogyan tudtam még egyszer elküldeni ugyanazt. :-(
A nagy öröm tehette. :-)
Előzmény: Selket (709)
Selket Creative Commons License 2004.05.13 0 0 709
Krisztike, megtaláltam a honlapjukat. :-)
http://www.pasticceriamondi.com/
Az igaz, hogy még üres, de már látom a lelki szemeimmel. :-)))
Előzmény: henike7 (696)
Selket Creative Commons License 2004.05.13 0 0 708
:-)))

Más. Valaki azt mondta, hogy Rómában utálják, ha valaki nem beszél olaszul. Igaz ez? Az addig rendben, hogy megtanulok néhány szót, de olaszul ettől még nem tudok. :-(

Előzmény: henike7 (707)
henike7 Creative Commons License 2004.05.13 0 0 707
hogyan csatlakozhatnék? nem hiszem, hogy még van jegy a repcsire. de ha idegenvezető barátosném pont akkor megy egy csoporttal, számíthatsz rám, elkalauzollak. de jóóóóóóó is lenne, bárcsak...
Előzmény: Selket (706)
Selket Creative Commons License 2004.05.13 0 0 706
Ahamm, utcára és névre kerestem. De ez is egy nagyon klassz lelőhely, véletlenül akadtam rá:
http://www.timeout.com/rome/bars/11.html

Hát igen, ez a lógós nap már meglehetősen feszített lesz. De így is jó. :-)

Gyere! Én biztosan örülnék, ha lenne velünk olyan valaki is, akinek Róma már a sejtjeiben van. :-)

Előzmény: henike7 (705)
henike7 Creative Commons License 2004.05.13 0 0 705
nagyon ügyes vagy. éppen kialakítás-átalakítás alatt van, de erről van szó. rákerestél?
van ott egy másik isteni cukrászda, csak egy kicsit kell továbbmenni azon az úton, és ott meg főzött fagyit adnak. neve: il muretto.
annak meg tetszik a külalakja. meg a fagyija. oda is nézz át. haha, ha lesz ennyi időd a lógos napon. különben jó boltok vannak arrafelé. van egy szép templom, és a stadium, ami szintén megtekintésre méltó. jaj, de mennék én is.
Előzmény: Selket (704)
Selket Creative Commons License 2004.05.13 0 0 704
Krisztike, megtaláltam a honlapjukat. :-)
http://www.pasticceriamondi.com/
Az igaz, hogy még üres, de már látom a lelki szemeimmel. :-)))
Előzmény: henike7 (696)
Supernovablaster Creative Commons License 2004.05.13 0 0 703
(dolgozom éppen ezerrel, mingyá írok)
Előzmény: henike7 (702)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!