Hutoszekreny elotti idoben az Anyu a vajat egy ki talban, viz alatt tartotta. A vizet cserelte rajta naponta - igaz, nem vett nagy mennyiseget belole, de nem is romlott meg.
Nyaron en is igy tartom - Papus nem szereti a kemeny vajat... telen cssak a pulton hagyom, mar amit fogyasztunk.
A sült vajat régen azért csinálták, mert napokig elállt hűtőszekrény nélkül is, hiszen a víztartalma sütés közben elpárolgott.
Anyósom gyakran sütött vajat amikor a férjem kicsi volt, mert a csillebérci bérelt nyaralóban csak álmodtak a hűtőről. Egyébként -ha megkér a férjem- a gyerekkor íze miatt néha szoktam neki csinálni. A színe barna, az íze meg egyáltalán nem vaj.
Innen nyugatabbra van Becel margarin. Szerintem nagyon finom. Különben Svédországban elég sokáig margarint ettem mint vajat, mert nem tudtam, hogy mi a vaj neve. Ránézésre vettem. Utólag derült, ki, hogy az margarin.
No, megnéztem a könyvet, amit te készítenél, az a "barna vaj" nevű holmi lenne. Ez is létező, sőt némely kajához ajánlja is Venesz.
A tisztított vajat kis tűzön kell olvasztani, leszedni a habját, majd addig gyötörni, míg elfövi a vizét, és kristálytiszta nem lesz, mindezt kis hőfokon.
A végén leönteni a fenéken összejött akármitől, és nagyon sokáig eláll ( viszont rohadtul nem hasonlít az eredmény a kiindulási vajhoz ).