Keresés

Részletes keresés

H_G Creative Commons License 2017.03.29 0 0 41712

A nyaralóban mi is így tároltuk, volt rá külön kerámia edény, de nálunk a víz erősen sós volt rajta, és nem cserélgettük.

 

Előzmény: ZsuR (41711)
ZsuR Creative Commons License 2017.03.29 0 0 41711

Hutoszekreny elotti idoben az Anyu a vajat egy ki talban, viz alatt tartotta.  A vizet cserelte rajta naponta - igaz, nem vett nagy mennyiseget belole, de nem is romlott meg.

 

Nyaron en is igy tartom - Papus nem szereti a kemeny vajat... telen cssak a pulton hagyom, mar amit fogyasztunk. 

Előzmény: szkati (41710)
szkati Creative Commons License 2017.03.28 0 0 41710

A sült vajat régen azért csinálták, mert napokig elállt hűtőszekrény nélkül is, hiszen a víztartalma sütés közben elpárolgott. 

Anyósom gyakran sütött vajat amikor a férjem kicsi volt, mert a csillebérci bérelt nyaralóban csak álmodtak a hűtőről. Egyébként -ha megkér a férjem- a gyerekkor íze miatt néha szoktam neki csinálni. A színe barna, az íze meg egyáltalán nem vaj.

Boszorka Creative Commons License 2017.03.28 0 0 41709

Innen nyugatabbra van Becel margarin. Szerintem nagyon finom. Különben Svédországban elég sokáig margarint ettem mint vajat, mert nem tudtam, hogy mi a vaj neve. Ránézésre vettem. Utólag derült, ki, hogy az margarin.

Előzmény: nagypapi51 (41703)
Törölt nick Creative Commons License 2017.03.28 0 0 41708

:D

Előzmény: Utolsó Muhi kán (41707)
Utolsó Muhi kán Creative Commons License 2017.03.28 0 0 41707

Most gusztustalan leszek.

 

Hitler a nagy szükségben kiadta a tudósoknak, készítsenek  sz...ból vajat.

Kis idő múlva érdeklődik.

_ Mein Führer már fehér, kenhető, de még büdös...

Bocsánat.

 

Előzmény: Törölt nick (41705)
Utolsó Muhi kán Creative Commons License 2017.03.28 0 0 41706

Én a Venesz-Túrós ~800sok oldalasból idéztem: a barna vajat nyílt lángon, míg a tisztítottat kis lángon.

 

De hagyjuk.

Előzmény: nagypapi51 (41702)
Törölt nick Creative Commons License 2017.03.28 0 0 41705

Sőt, az állaga is gyanúsnak tűnik - állítólag hidegen kenhető, mint a margarin. Márpedig az állag is fontos szempont. Muszáj kipróbálnom. :)

Előzmény: nagypapi51 (41703)
Utolsó Muhi kán Creative Commons License 2017.03.28 0 0 41704

Na jó. Szóval a baßom nagy tűz, ahol a barna vaj készül, meg a kicsi, ahol a tisztított..

Nem fogunk késre menni...

Kis tűzön sütöttél már, jóasszony ?

Előzmény: nagypapi51 (41702)
nagypapi51 Creative Commons License 2017.03.28 0 0 41703

Ja ja.

Leegyszerűsítve: a vaj ízű margarin jó, a margarin ízű vaj nem jó :)

 

Előzmény: Boszorka (41699)
nagypapi51 Creative Commons License 2017.03.28 0 0 41702

...a tisztított vajhoz a kis tüzet javallja...

Én is ugyanezt írtam. - kis tűzön is lehet sütni.

(a beégett tudásunk csal meg, miszerint a sütés magas hőfokot feltételez)

Előzmény: Utolsó Muhi kán (41695)
Törölt nick Creative Commons License 2017.03.28 0 0 41701

Veszek egy csomag Kerrygoldot legközelebb. Leteszteljük :)

Előzmény: öreg_néne_b (41700)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.03.28 0 0 41700

Kóstold meg. Nem tudom, ki írta a margarinízt, de tévedett.

Előzmény: Törölt nick (41698)
Boszorka Creative Commons License 2017.03.28 0 0 41699

Izlés dolga. Szeretem a sós vajat és ez az ír, szerintem, a legjobb vaj mai kapható volt. A jó margarin valóban vaj ízű.

Előzmény: Törölt nick (41698)
Törölt nick Creative Commons License 2017.03.28 0 0 41698

utánanéztem az ír vajnak, állítólag margarin íze van. Ez lenne benne a spéci? :)

Utolsó Muhi kán Creative Commons License 2017.03.28 0 0 41697

Rájöttem, hogy anyám Túrós Lukács szakácskönyve az '56-os...:}}}

Előzmény: Utolsó Muhi kán (41696)
Utolsó Muhi kán Creative Commons License 2017.03.28 0 0 41696

Nem '56, hanem '61, nekem pedig egy '88-as reprintem van.

Még ilyet???

Előzmény: Utolsó Muhi kán (41695)
Utolsó Muhi kán Creative Commons License 2017.03.28 0 0 41695

A szakácskönyv ('56) a sparherdet tekintette relevánsnak, így a nyílt tűzön sütést a barna vajhoz írja,

Míg a tisztított vajhoz a kis tüzet javallja.

Nahát...:}}

Előzmény: nagypapi51 (41693)
Utolsó Muhi kán Creative Commons License 2017.03.28 0 0 41694

Nem kapkodok, messze áll tőlem.

Van Veneszed? 138. old. egymás alatt vannak.

Nem fér föl még egy Bogányi-zongorára se a kétféle..

Amúgy abban igazad van hogy kicsiben vacakolni nem érdemes vele.

Egyszer próbáltam, ismétlés nem volt...

Előzmény: nagypapi51 (41693)
nagypapi51 Creative Commons License 2017.03.28 0 0 41693

...Nem, nem,a sütésből barna vaj lesz...

Ne kapkodj... :)

a hőközlés megnevezésére írtam, hogy nevezhetjük akár sütésnek is.

a hőfok természetesen alacsony, jóval forrpont alatt.

Pár alkalommal készítettem már ghi-t, tkp. nem éri meg a pénzt-fáradságot,

pedig akkoriban még jóval olcsóbb volt a vaj.

1 kg alatt nem is érdemes nekiállni.

(viszont, az ebben sült krumpli nagyon finom)

 

Előzmény: Utolsó Muhi kán (41692)
Utolsó Muhi kán Creative Commons License 2017.03.28 0 0 41692

Nem, nem,a sütésből barna vaj lesz.

Lásd a beurre clarifiét, meg a beurre noirt.

Készítési mód szerint.

Előzmény: nagypapi51 (41690)
Utolsó Muhi kán Creative Commons License 2017.03.28 0 0 41691

Ölöm magam, ha nagyon nem is.

A fene essen a technikába.

Most a szalonnán rágódok, bár a disznóvágás topicban kb ezügyben rend lett.

Előzmény: nagypapi51 (41690)
nagypapi51 Creative Commons License 2017.03.28 0 0 41690

...Továbbá én anno ghínek hittem...

Jól hitted, a ghi pontosan így készül - hogy aztán a hőközlést sütésnek, vagy bármi másnak nevezzük,  az mindegy is.

 

OFF nem küldted a fotót.

 

Előzmény: Utolsó Muhi kán (41686)
Utolsó Muhi kán Creative Commons License 2017.03.28 0 0 41689

Valóban, meg a töpörtyű is.

Csak a vaj fenekén nem vajtöpörtyű figyel...:}}

Előzmény: öreg_néne_b (41687)
Utolsó Muhi kán Creative Commons License 2017.03.28 0 0 41688

A mangalicát még kisebben...:}}}

Most kekecölsz?

 

...:}}

Előzmény: öreg_néne_b (41685)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.03.28 0 0 41687

 kis tűzön kell olvasztani, leszedni a habját, majd addig gyötörni, míg elfövi a vizét, és kristálytiszta nem lesz, mindezt kis hőfokon.

A végén leönteni a fenéken összejött akármitől

 

A zsír pontosan így készül.

Előzmény: Utolsó Muhi kán (41686)
Utolsó Muhi kán Creative Commons License 2017.03.28 0 0 41686

No, megnéztem a könyvet, amit te készítenél, az a "barna vaj" nevű holmi lenne. Ez is  létező, sőt némely kajához ajánlja is Venesz.

A tisztított vajat kis tűzön kell olvasztani, leszedni a habját, majd addig gyötörni, míg elfövi a vizét, és kristálytiszta nem lesz, mindezt kis hőfokon.

A végén leönteni a fenéken összejött akármitől, és nagyon sokáig eláll ( viszont rohadtul nem hasonlít az eredmény a kiindulási vajhoz ).

Továbbá én anno ghínek hittem...:}}}

Előzmény: Utolsó Muhi kán (41684)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.03.28 0 0 41685

A zsírt is kis lángon olvasztják. :)

Előzmény: Utolsó Muhi kán (41684)
Utolsó Muhi kán Creative Commons License 2017.03.28 0 0 41684

Készítettél már tisztított vajat?

Na az égett szemét lesz, nem más, ha "sütöd".

Igaz, én csak egyszer készítettem, szégyenszemre a nagyVenesz nyomán, de a lehető legkisebb gázon, és elég sok vesződséggel.

Előzmény: öreg_néne_b (41682)
Bubo.Bubo. Creative Commons License 2017.03.28 0 0 41683

khmmm, kicsit előnytelen a fotó...

Előzmény: Patoche (41678)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!