Keresés

Részletes keresés

endru Creative Commons License 2002.10.02 0 0 354
Sajnos sehol sem találtam arra adatot, hogy mekkora a legMAGASABB hőmérséklet ahol a fa télen tartható. Ha melege van akkor megduzzadnak a rügyek és kihajtanak. Azt tapasztaltam, hogy pl a gránátalma 10 fokon tartáskor február körül már kihajt. Legtöbbször a 0 (fagytürőeknél persze minuszok) és +5 fok közt ajánlják, esetleg +10 fokig. A japán juharnál is erre gondolok.
Előzmény: chipmunk (353)
chipmunk Creative Commons License 2002.10.02 0 0 353
Köszi, azért izgulok, esetleg még azt lenne jó tudni, hogy hány foktól indul be a nedvkeringés (kb!) mert beüvegezett teraszon fog telelni, és ott lehet, hogy melegebb van egy picit. Na mindegy majd kitalálom, hogy legyen.
Tök jókat írtál!
Csipi
Előzmény: somap (351)
endru Creative Commons License 2002.09.30 0 0 352
Lessz még egy kisebb kiállitás az óbudai művelődési házban a San Marco utcában, november 17-én.
Előzmény: Vacy (349)
somap Creative Commons License 2002.09.30 0 0 351
Üdv Chip!

Nekem is van egy juharom és én is hasonló gondokkal küzdöttem de nálam elhibázott lombmetszés volt az általad leírt történés oka. Szerintem ne csinálj semmit, mert a most elkövetkező pár hétben leáll a nedvkeringés a növényekben. Nem kell már sokat öntözni, tápozni meg kimondottan tilos. Ami megnőtt az rendben ami nem az már nem nagyon nől. Ami fásodott kibírja a telet ami meg zöld az majdnem biztos hogy lefagy. Javaslom, hogy adj a növénynek egy erős gyökérvédelmet és teleltesd normálisan esetleg tegyél rá egy "sötétítő" nádszövetet. Ezzel a fagykárt csökkentheted ugyanis a növényeknek "semmi szüksége fényre" ellenben egy melegebb/fényesebb téli nap beindíthatja a nedvkeringést az ágakban amit a fagyott gyökérzet nem tud biztosítani így kiszárad a fád. Én a faforgácsban teleltetést használom. A fenyőkéredmulcs a legjobb, de nekem drága. 60 l háncs kb 900 ft. Nekem meg a forgács "ingyé" van. A tőzeg szintén bevált, de még drágább mint a háncs.
Az hogy egy ilyen fa melyik rügyeiből indul az attól is függ, mi fagyott el rajta a télen. Egy a fő lényeg, a növény jobban tudja a "botanikát" mint mi. Ha jól telelteted akkor el fog indulni.

A vékonyka szár ellen sok megoldás van. Vágd vissza és máris arányaiban megváltoztattad a kompozíciót. És van a szorosan körbedrótozos (szársértő) megoldás ami nem látványos mert pár évre "elrondítod" a törzset vagy van a gyökérbeoltott és szárratekert megoldás ld Bács László Szép Bonsai könyve.
Sok sikert és jó teleltetést.

Somap

Előzmény: chipmunk (350)
chipmunk Creative Commons License 2002.09.30 0 0 350
kár, hogy elmarad a kiállítás.

Nekem lenne egy másik kérdésem. Vásároltam Tavasszal egy japán juhart, még cserépben van, 60centi és kis vékonyka szára van, jövőre alakítanám bonsainak. A nyáron tetves lett, lepotyogott a levelei 70%-a. Most a helyükön elindultak a jövő évi rügyek, van már levél is bőven, de van, ami épp kipattan, mire nagyon hideg lesz. Most kinn maradhat? Mit csináljak vele, hogy ne menjen tönkre a télen? Ezek a rügyek már nem tudnak tavasszal újraindulni, nem? köszi
Chip

Vacy Creative Commons License 2002.09.30 0 0 349
Sziasztok!

Idén már csak október 18-20 között lesz kisebb Bonsai kiállítás, a Kertészeti Egyetemen az Őszi Kertészeti Napokon.

A Bonsai Show nem lesz megtartva később se (legalábbis idén). A díszterem helyett felajánlott étterem nem alkalmas bonsai kiállítás rendezésére. A díszterem pedig folyamatosan foglalt. SAJNOS EZ VAN!

Előzmény: TopGun111 (348)
TopGun111 Creative Commons License 2002.09.30 0 0 348
Sziasztok! Akkor az iden pesten nem is lesz bonsai kiallitas? :((
endru Creative Commons License 2002.09.27 0 0 347
A mai ismeretem szerint idén nem tartják meg. Talán a honlapjukon majd lesz valami.
Előzmény: timchi (346)
timchi Creative Commons License 2002.09.27 0 0 346
Szia endru! Ez a fejlemény azt jelenti, hogy elmarad a kiállítás? Vagy csak más helyen, esetleg más időpontban rendezik meg?
Előzmény: endru (345)
endru Creative Commons License 2002.09.26 0 0 345

A bonsai show a Kertészeti Egyetemen elmarad mert a termet egy jobban fizetőnek adták ki
endru Creative Commons License 2002.09.19 0 0 344
Somap.
Ez a moha dolog teljesen egyedi. Hogy megmarad-e az még az öntözőviz keménységétől is függ. A kertben a moha nekem egyetlen napig marad meg mert a rigók minden madárijesztő ellenére gondosan leszedik.
Én nem meritem a fákat, csak elsősegély nyújtáskor, ha nagyon megszáradt. Az a helyzet, hogy meritéskor tele lesz vizzel a cserép, utána leteszem valahova, a viz kifolyik és magával viszi a földben levő tápanyag jórészét. Ezért ha nem adok erős tápanyagpótlást akkor ez az egészség rovására mehet.
üdv andrás
Előzmény: somap (343)
somap Creative Commons License 2002.09.19 0 0 343
Endru!

Nekem ment a mohásítás a szobában, de ahogy kitettem a fát a szabadba a moha megfáradt és elpusztult. Azt a fát amit egész évben kint tartok szépen belepi a moha. A nagy melegben nyáron volt egy olyan probléma, hogy azt a fát amit nem merítéssel hanem locsolókannával öntöztem és nem mindenhol érte a locsolóvíz, ott a moha egyrésze kiszáradt. A locsolókannával valamit elhibáztam. A merítéses fáknál viszont nagyon dús a moha.

Somap

Előzmény: endru (342)
endru Creative Commons License 2002.09.18 0 0 342
Kedves Top
Nem próbáltam ősszel mohásitani, mindig tavasszal csináltam, hogy a kiállitásra szép legyen. Hosszabb ideig nem tudtam megtartani a mohát, (sem a szobában sem a szabadban) de volt tál amelyiken spontán képződött és szép volt, ez a fám elbújt valahol a többi közt és nem törödtem vele, meglepett. Tessék kisérletezni és az eredményről beszámolni!!
Előzmény: TopGun111 (340)
somap Creative Commons License 2002.09.18 0 0 341
Szia 111!

A növényedet akkor öntözd, ha kezd kiszáradni a talaj. Ha ez 4 nap akkor 4 naponta öntözz, ha fél nap alatt kiszárad akkor bizony félnaponta muszály öntöznöd. A túlöntözés káros tud lenni. NAGYON! Ha javasolhatok valamit akkor én azt mondanám, hogy most a vízen kívül semmit ne adj a kisfádnak. Tarts neki "téli pihenőt". Majd következő februárban adj neki tápot. Én a magam részéről évente egyszer adok nekik osmocorte-ot és a többi csak lombtrágyázás a növényvédelemmel párhuzamossan (lombtárgyaként a legjobb a Wuxal, de a legolcsóbb muskátlitrágya is használható). Jót tehetsz most a kisnövénynek, ha elintézel egy kis növényvédelmet. Ez csak akkor nagyonmuszály, ha sok szobanövényed van és esetleg egyikmásikon van kártevő. A virágboltokban kapható akármilyen szer jó. Ha igazán akarsz rá "tudományt" fordítani menj el egy gazdaboltba és vegyél profi szereket. Az TUTI!
Az általam nevelgetett carmona 4 éve van a kezeim között. Azt hogy mennyi idős volt amikor megkaptam nem tudom, de 5 évesnél biztos nem volt öregebb. Tavaly szaporítottam róla 3 ágat. Abból 2 él. Az idei szaporításból remélem hasonló arányban lesz megmaradás. Én még a "teleltetés" előtt alakra metszem a carmonát. Ha kell ág szólj. Odaadom és nem dobom ki.
Üdv

Somap

Előzmény: TopGun111 (340)
TopGun111 Creative Commons License 2002.09.18 0 0 340
Sziasztok!
Most, hogy ilyen rossz ido van, (nalam a szobaban 18fok van) ilyenkor is ketnaponta kell ontozni a Serissat? Az osmocort tapgolyot februarban adtam a fanak, mikor kell ujra adni neki? Endru ha most kezdek neki az altalad javasolt mohasitasnak, van meg eselyem, hogy a moha megmaradjon a nylon zacskos modszerrel?
Somap mennyi idos a Carmonad es milyen gyakran viragzik?
chipmunk Creative Commons License 2002.09.09 0 0 339
köszönöm, én is ilyesmire gondoltam. majd tavasszal levagom.
Chip
Előzmény: endru (337)
endru Creative Commons License 2002.09.08 0 0 338
Miskolcon szept. 7-én bonsai kiállitást tartott az ottani klub. A kiállitáson mint vendég résztvettünk mi (Herman Ottó Bonsai Egyesület), az Óbudai, a Kelenvőlgyi és a Zuglói Bonsai Egyesület. Kb 90 fa volt kiállitva, nagyon szép növények szerepeltek. A kiállitás hiányossága, hogy nem voltak diszitő elemek, a fákat több asztal soron helyezték el, nagyon kevés fa alatt volt csak asztal, alátét.
endru Creative Commons License 2002.09.07 0 0 337
Chipmunk.
Irtam már neked, úgy nézet ki, hogy elküldtem, de ma nézem, nem jelet meg :-((
Egy kis növényélettan: Ha levágsz egy hajtást akkor a fa ezt nem veszi azonnal észre. A tápanyag halad felfelé, de nem találja azt az ágat ami eddig ott volt ezért "tápanyagtorlódás" lép fel. Ez arra készteti a fát, hogy azon a helyen erős hajtásképződést kezdjen azaz minél jobban vágod vissza annál erőteljesebben fog nőni. Ebből adódóan azokat a fákat amiknek téli pihenés kell ilyenkor nem ajánlatos erősen visszavágni mert nem nőni kell a fának hanem megpihenni. Ez vonatkozik a szilre, serissára,stb, de nem vonatkozik a fikuszra, mert az trópusi eredetű növény és egész évben fejlődik. Azért télen nem vágjuk erősen vissza mert kevés fényt kap, ezért az új hajtások vékonyak, hosszúak lesznek.

Előzmény: chipmunk (336)
chipmunk Creative Commons License 2002.09.05 0 0 336
Sziasztok,
Nagyon régen jártam erre, de jó látni, hogy a bonsajcsapat mindig aktív.
Két gondom van: a serissám és a kínai szilem is úgy nő, hogy amikor visszavágom az őrült hajtásaikat egy-két levélre, utána a legutolsóból nő a következő hajtás, ezáltal már nagyon hosszú ágaik keletkeztek. Merjem teljesen visszavágni, hogy tömörödjön? Vagy majd inkább tavasszal egy erős metszés? Így nagyon seprűk kezdenek lenni (pedig a szil moyogi).
A másik, hogy amit Endrútól kaptam kis fikusz most nyáron kint van, nagyon beindult. Már nyár közepén vágtam a hosszú hajtásaiból és most megint fa formája van, de újra megnyúltak hajtásai (több mint 10 centis hajtások, az egész fa magassága 20 centi...) most levágjam ezeket vagy sem? Biztos nem lenne baja, de elvileg tavasszal kéne visszavágni. Még cserépben van.
Egyébként tavasszal készítettem két csoda kis fát tavalyi beszerzésű fenyőből és madárbirsből, áttettem bonsai tálba, szépségesen hajtottak, ahogy a nagykönyvben meg van írva, csak mikor nyár közepén volt az a hőség, mind a kettő hőgutát kapott és meghalt. Tanulópénz megfizetve...
Üdv
Chip
endru Creative Commons License 2002.09.04 0 0 335
A Somap moházási tanácsát csak avval szeretném kiegésziteni, hogy a mohát is áztasd be rányomkodás előtt. Mivel kedvencem a nejlon zacskó, vegyél egyet és tedd be a tálat, és kösd össze. A fa szabadon maradjon. Ezt 2-3 hétig igy tartod, közben azért ne feledkezz meg az öntözésről, ilyenkor kibontod a zacskót. A moha magas páratartalom igényű, ezt érem el evvel.
Előzmény: somap (334)
somap Creative Commons License 2002.09.03 0 0 334
Szia 111!
A mohásításnak ez is egy módja. Gyüjtesz kintről mohát belocsolod a fát és rányomkodod a földlabdára. Szobában nem fog menni! /legalábbis tutkóra megizzadsz mire megmarad a moha./ ha párás nedves környezetbe tartod a fát akkor szinte magától is megterem egy nem túl szép mohatipus.
Én a kinti fáimnál azt csinálom, hogy egy mohás fa mellé teszek egy "nemmohásat". Locsolgatom őket és hip-hopp az a kis okos moha átszaporodik.
Hogy fájdítsam a szíved a carmonám virágzik. Lassan már a serissának is illene valami virágot produkálnia!
Na irj, ha virágba borul a fád!
Somap
Előzmény: TopGun111 (333)
TopGun111 Creative Commons License 2002.09.03 0 0 333
Szia Somap! Nem tuntem el csak keves az idom mostanaban irogatni! :?( Faim nincsenek, csak 1 fam van, az jol erzi magat, bar nem viragzott! Nem tudom az okat sajnos, most szeretnem mohasitani. Ugy kell csinalni, hogy jol megontozom es utana rateszem a mohat? vagy mi a modja?
pichichi Creative Commons License 2002.09.02 0 0 332
Szia!

Az én fámat nem igazán sorolnám semmilyen stilusba. ez az első fám, ugyhogy egyelőre olyan alakja van, amilyenre sikerult vágni :) azt mondanám, hogy kerek.
pich.

Előzmény: somap (331)
somap Creative Commons License 2002.09.02 0 0 331
Üdv Pichichi!

Szobai bonsaiból (carmona) gőzömsincs stílus talán moyogi, mert igénytelen tömegtermékként kaptam. A törzse szinte természetellenesen van meghajtva S alakban.
A szilek hockidachi és moyogi stílusban nőtek szintén igénytelen holland import tömeganyag. Ezeket kemény munkával kukáztam egy kertészetben. Mivel helytelenül teleltették kezdtek megdögleni én meg izzadságos munkával megmentettem őket.
A fenyőim pedig egy moyogi a többi hasonló (de meghatározhatatlan), de alakítás alattiak. Nem a stílus a leglényegesebb, hanem az hogy szeresd a növényt és az általad elképzelt természetes alakra formáld. Nálam csak a carmona telel a szobában. A többiek egy gyökérvédelem alatt a szabadban pihennek télen.
Neked milyen stílusú a fád?

Somap

111!
Eltüntél pajtás! Vannak még fáid?

Előzmény: pichichi (330)
pichichi Creative Commons License 2002.09.02 0 0 330
somap, BonLui,
köszi a tanácsokat :)
a ti fátoknak milyen alakja van?
pich.
Előzmény: BonLui (329)
BonLui Creative Commons License 2002.09.02 0 0 329
Pichichi

A kinai fagyalom nagyon szépen kitelelt már két alkalommal, fűtött helyiségben (kb. 18-22 C), ablak mellett.

Üdv!
Lui

somap Creative Commons License 2002.09.02 0 0 328
Üdv Pichichi!
Egyszerű ovatos alakítást szerinten szeptember végéig csinálhatod azokon a fákon amiket kint hagysz télire /itt csak a hirtelen kitörő ágak levágását értem a forma és a stílus megörzése miatt/. A szobai fákon csak az "alaktalanul kinövő" ágakat vágd vissza. Bár állítólag egész évben alakíthatóak. Én télen a szobai fámat sem abajgatom, csak azért szorítok, hogy kibirka a szobában a telet. Lombhullás után a kint telelő fákat ne metszegesd, viszont február-március hónapban érdemes előszedni őket a telelőből és ami megfagyott, vagy nem éppen tetsző irányba nől érdemes levágni. Igy "jó irányba" startolhat a fa az alvórügyekből.
Locsolás: nem sokkal nagyobb ügy mint egy szobanövénynél.
Fényviszony: szintén hasonló lehet a helyzet mint a szobanövényeknél.
Üdv.

Somap

Előzmény: pichichi (327)
pichichi Creative Commons License 2002.09.01 0 0 327
nem erre a teljes levélnyirásra gondoltam. csak egyszeru alakitásra. ugy értettem, hogy nem a fás részébe vágnék bele...

a locsolást akkor majd megpróbálom kitapasztalni. igazábol kicsit attol is félek, hogy nem lesz elég világos a fának. meglátom hogy birja...
köszi a segitséget!
pich.

Előzmény: endru (326)
endru Creative Commons License 2002.09.01 0 0 326
Miért akarod nyirni a leveleit és miért most?
Mi levél nyirásnak azt nevezzük amikor tavasz végén leszedjük az összes leveleit a fának. Ezután az új levelek (ha túléli a fa) kisebbek lesznek. Ha ezt évente csinálják akkor nagyon legyöngül a fa és tönkremehet. Ezt a műveletet semmiképen sem ajánlom.
A hajtások metszését bizonyos korlátok közt bármikor lehet csinálni. Azonban nyár közepétől tél végéig erőteljes metszés nem nagyon ajánlatos, kisebb alakitás szabad.
Az öntözésről: amikor otthon vagy figyeld meg mennyi idő alatt szikkad meg a föld. Csak amug kiszürkül, nehogy teljesen kiszáradjon. Ha a fád legalább 15 cm-es cserépben van, és a lombja nem túl nagy a tál méretéhez képest akkor a kétnaponkénti öntözést minden fa kibir. Persze ha nincs napon, huzatban, szeles helyen. A kinai szil pl elég kényes a kiszáradásra, a fikusznak meg semmi baja nem lesz ha egy-két nap kimarad.De lehet olyant csinálni, hogy egy tálba agyaggranulátumot vagy kavicsot raksz, teleöntöd vizzel, erre rakod a fádat úgy, hogy ne érjen a tál alja a vizbe. Sok növény kibirja néhány napig ha egy tepsibe rakod és a táln feléig vizzel töltöd meg. Ez bizonyos fokig veszélyes mert gyökérrothadás léphet fel. Évek óta csinálok olyan kisérleteket, hogy saját növényeim hogyan birják ezt. Olvasd honlapomat !! www.extra.hu/bonszaj/index.html
szia
Előzmény: pichichi (325)
pichichi Creative Commons License 2002.09.01 0 0 325
ok, megprobálok majd elmenni arra a szeptemberi kiállitásra, amit mondtál.

még lenne két kérdésem:
- a fát bármikor lehet nyirni? mármint csak a leveleit...
- ha hétvégén mondjuk nem vagyok otthon (azaz pénteken el- akkor még locsolom- vasárnap vissza- akkor megint- szombatra otthagyhatom viz nélkul?
vagy vinnem kéne magammal?

pich.

Előzmény: endru (324)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!