Vonatjegy-kalandok, kis elmenybeszamolo. Eloljaroban: aki tud, hallgasson Szervezkedore es ne vonattal menjen. Szep-szep (mit szep, gyonyoru) a taj, 2x utaztam igy korabban oda-vissza, de a jegyekkel machinalas szerintem egeszen elkepeszto lett.
Megkertem egy baratom es vajdasagi baratnojet, hogy vegyek meg a jegyet nekunk Szabadkan, mert ott a szerb vasutak honlapja szerint cirka 41 000 Ft lenne "csak". Na most, letereltek oket a kovetkezovel (szerbul!!! zajlott a parbeszed, tehat a magyarokra pikkeles kizarhato):
- Hat, jegyet azt csak 2 honappal korabban tudtak volna venni, igy mar nem megy (pont forditva van, csak 2 honapon belul vehetsz)
- A kusett, ja, hat foglalni azt nem lehet, nincs ilyen rendszeruk (!!!), tessek Szabadkara faradni az utazas napjan reggel 9kor, akkor lesz jegy. A vonat amugy este 7kor indul.
A dolog ugyanis a kovetkezokepp zajlik: ha az indulast koveto 15 percen belul nem foglaljak el a lefoglalt helyet a vonaton, akkor a kaller eladhatja azt >> hirtelen csodaval hataros modon lesz rendszeruk a szerbeknek eees, voila, megveheted (gondolom, khm... felarral, vagy a szerb kaller zsebebe csusztatva) a jegyet
Ha hazai ízekre vágyódsz, akkor rövidesen meg fog jelenni a Doktor úrnál egy olyan vendég, aki nagymestere a pacalfőzésnek, tegnap volt szerencsém szabadszedés mellett megkóstolni, kiváló volt a minősége. Egy hétig lesz családostól uanjban, szerintem rá tudnátok egy bemutatóra beszélni.
Igen,de én sem mondhatok mást mint Amari:Montenegróban nincsenek nagy kempingek! Kicsik és zsúfoltak.Fel kell készülni mindenre,lehet hogy apartman lesz a vége! Tegnap segítettem foglalni helyet Kumborban,de mikor meghallotta a tulaj hogy pontos időre szeretnének két lakókocsit lehetőleg egymás mellett ,még az árat is megemelte +12% /mindenesetre, meg tudta magyarázni miért/ .
Sziasztok! Pár éve vonattal utaztunk le Barba, és akkor azt a tippet kaptuk, hogyha Szabadkán veszünk retúr jegyet, olcsóbb, mintha itthon vennénk. Néztem a MÁV 66 euros spezial jegyét, de ha van olcsóbb, akkor miért ne?
Én ugyan vallom, hogy mindenekelőtt fedezzük fel saját hazánkat, de azért ha a világ csodáiból akadnak kínálatok relatíve elérhető közelségben, azokat bűn lenne kihagyni, már amennyiben megengedi a bugyelláris.
Az élmény csak fokozódik, ha a lehetőség olyan nyelvközegben adott, melynek gyakorlói vagyunk, vagy akad az adott területen élő személyes kötődésünk.
Mit vitázok? nem bírom soviniszta nézeteit: Ennyi! Mit állandóan? jött Dalmatinski Podrum, aztán csak Mijo, most mint: Muity Mijo. Tőlem aztán a bunyevácok annyi jogot kaphatnak, amennyit akarnak, és éljen boldogan:)
Nem, nem mentünk a Gazela híd közelébe se. Jöttünk az E70-esen egy darabig aztán jobbra írta Nis, alatta sárgával Cacak ezt követtük végig.
A 1/2 10-ig arra értettem, hogy oda akartunk érni az 1/2 10-es alagútzárás előtt, de olyannyira jól sikerült, hogy teljesen belefutottunk az éjszakai alagútzárásba ( 22-03ig ), amúgy már 1/2 3-kor átengedtek.
Szóval otthonról indultunk 1/2 16-kor, Novi Sad, Beograd, Cacak, Uzice stb. útvonalon, Podgoricában a táblák ugyanúgy, mint Belgrádnál, szóval sehol nem volt gond, símán leértünk Ulcinjba reggel 6-ra.
Novi Pazar után is csak az első 30 kilométert ismerem, mert ott szoktam balra (délre), Koszovó felé fordulni
Jut eszembe: ha van egy kis időtök kalandozni, a Novi Pazar és Zubin Potok (Koszovó) közötti rész is csodálatosan gyönyörű. Ott van a Gazivode víztározó: egy különösen szép völgyet hosszan-hosszan elárasztottak vízzel, az út pedig ennek a partján halad kilométereken keresztül... A helyieknek ez egyfajta üdülőtelep, olyasmi, mint Pesten Óbudán a Római part.
A negatívum az, hogy a koszovói határon elvileg 50 euróért kell biztosítást váltani. Gyakorlatilag csak az esetek felében kérik.
Hát, kevésbé és közepesen szerpentines szakaszok váltják egymást, négyes alá visszakapcsolni egyszer sem kell. Nagyon jó az út vonalvezetése, egyszer szívesen kipróbálnám padlógázon is egy jobb autóval, ha lezárják a szembejövő forgalom elől :-)
A szerpentinekkel és a kanyarokkal kizárólag azért van csak baj, mert könnyű kilométereken át beragadni valami lassú jármű mögé. Elég gyakori élmény egyébként, hogy cammogok egy busz mögött a meglehetős vezetői rutinommal és a viszonylag erős autómmal, mert nem látom be az utat az előzéshez, viszont mögöttem kettővel Zoran megunja a kettes Golfban, és hajrá.
Összehasonlítani más útvonallal nem tudom, mert más útvonalakat nem ismerek. Továbbá Novi Pazar után is csak az első 30 kilométert ismerem, mert ott szoktam balra (délre), Koszovó felé fordulni, míg Montenegró (Rozaje) felé jobbra megy az út.
Még egy: idén augusztus elején kezdődik a ramadán, és ebben a térségben ez azt jelenti, hogy világosban nem lehet kaját kapni. Az éttermek, büfék stb. csak sötétedés után nyitnak, a vallási előírásoknak megfelelően.
Gondolom ez lenne az. Tavaly mi is Utjehan nyaraltunk. Ez a kemping tényleg nem mondható lepukkantnak, a parton is van. Viszont július végén egy talp alattnyi hely sem volt bent, ráadásul majdnem mellette van egy étterem, ahol rendszeresen volt este hangos buli.
Mellette van egy másik kemping is, az sem lepukkant, de szintén nagyon zsúfolt. Innen délre pedig már csak Ulcinj után vannak kempingek, de mivel ott már az úton olyan szemét volt, hogy a tehenek legeltek a kuka környékén a szemétből, nem volt kedvünk megnézni egyiket sem.
Azért nem akarom elvenni a kedved, nagyon örülnék, ha találnátok jó kempinget. De ha nem, akkor szoba v. apartman biztos akad majd.
Belgrád-Kragujevac-Novi Pazar útvonalon mennénk az mennyivel gyorsabb,úgy ki tudom kerülni az alagút építést? Milyen az út arra? Járt valaki ezen a kerülőúton?
Én Novi Pazarban is dolgozom, így elég sűrűn járok arra.
Az út Novi Pazarig kiváló minőségű, frissen felújtott, és gyönyörű helyeken megy keresztül. Itt van például kedvenc kápolnám, Pecsenogban:
Meg aztán muszáj bemenni Novi Pazarba, a Szandzsák fővárosába, ahol a szerbiai bosnyákok élnek, a boszniainál lényegesen vallásosabban. A kisvárosban 35 mecset van, és a környékünk egyik legnagyobb ruhapiaca. És megdöbbentően aktív éjszakai élet. (Ha arra mentek, tudok szállást és éttermet is javasolni.)
Mivel nyugatról érkeztek Montenegróba, az alagutat nagy valószínűséggel elkerülitek.
Azt viszont el kell mondanom, hogy a haladás igen lassú lehet, különösen ha a szerpentines szakaszon beragadtok egy busz vagy egy kamion mögé.
Mi 22-én megyünk és egy olyan kérdésem lenne,hogy ha Belgrád-Kragujevac-Novi Pazar útvonalon mennénk az mennyivel gyorsabb,úgy ki tudom kerülni az alagút építést? Milyen az út arra? Járt valaki ezen a kerülőúton? Köszi előre is.
Namost erről a listáról enyhe rosszalló fejcsóválás közepette húzzuk ki a nyilvánvaló túlzásokat, a leveseket, így általánosan (corbe), a főtt krumplit (kuvani krompir), a kolbászt (kobasica) és a prosuttát, vagyis a sonkát (prsut).
Húzzuk le azokat a kajákat is, amiknek már a montenegrói neve is török: pilav, duvec, sarma :-) A szacs szintén török megoldás (fedeles cserépedény), így a "bárányhús szacsból" (jagnjetinja ispod saca) is egyértelműen török vonal. A szerb éttermek nagy részében is vannak szacsban készült ételek. (Bulgáriát, Macedóniát ne is említsük.)
A popara, kacsamak és a csicsvara (nagy vonalakban császármorzsa szerű tészták mindenféle plusz hozzávalóval és feltéttel) szintén megvannak mindenfelé a volt oszmán birodalom területén, így természetesen -- ugyanezen a néven -- a szerbek, macedónok, bolgárok, albánok is ismerik.
A punjene paprike (töltött paprika) passz, a kérdés az, mivel töltik. Mi magyarok inkább húsos rizzsel, de sok helyen délen szirenével (sós fehér sajttal). Montenegróban?
Nézzünk furcsán a japracira: a japraci tölteléke ugyanaz, mint a szármáé (hús + rizs + hagyma összefőzve), de nem szőlőlevélbe, hanem rastan levélbe tekerik. Ha ez ettől eredeti montenegrói étel, akkor lelkük rajta.
Apropó rastan: ez is fenn van a listán, pedig tudtommal ez nem egy fogás, hanem egy nagylevelű zöldségnövény, olyan mint a spenót. Horvátul rastika.
Marad két igazi tétel, a podgoricki popeci és a crnogorska jagnjetinja u mlijeku.
Mind a kettőnek utánanéztem a neten. A popeci nem tűnik túl innovatívnak: sertésszelet prosuttával és kajmakkal töltve, sült krumplival és tartármártással tálalva. (http://www.restoran-samba.me/cg/podgoriczkie-ruletiki.html) Inkább egy étterem "specialitása" lehet, mint egy nemzeté.
A tejben főzőtt bárányhús (jagnjetinja u mlijeku) ellenben valóban igen érdekes. Úgy tűnik, tényleg az a lényege, hogy tejben főzik meg a bárányt -- ilyet eddig nem hallottam. Szerbiában legalábbis biztosan nem.